Nyheder i uge 48, 2010


>43




Vin mod huller i tænderne
Når vi får huller i tænderne, skyldes det mutans streptokokker – bakterier, som efter et måltid lever af de sukkerstoffer, der har lagret sig på tændernes overflade.
Bakterierne formerer sig og udskiller samtidig syre, som æder sig ind i tandemaljen.
Man kan selvfølgelig komme bakterierne til livs ved at børste tænder. Men en ny undersøgelse fra University of Rochester i New York viser, at rød- og hvidvin ligeledes kan bekæmpe streptokokkerne og dermed nedsætte risikoen for huller i tænderne.
Faktisk vidste allerede oldtidens romere, at vin var et godt middel til at bekæmpe bakterier med. Dengang brugte man blandt andet vin til behandling af inficerede sår.
Undersøgelsen viser også, at tranebær har den samme effekt som rødvin – men det er jo sjovere at drikke vin.



Færre fade på Hospices-auktionen
Hvert år er det gamle hospital i den franske by Beaune, Hospices de Beaune, rammen om en af verdens ældste vinauktioner. Den seneste udgave af auktionen, der blev afholdt for nylig, var nummer 150, så der var tale om en jubilæums-auktion.
Den vin, der kommer under hammeren, er den nye vin fra Hospices de Beaunes 61 hektar vinmarker. Og hospitalet ville hverken eje vinmarker eller vin, hvis ikke det var for de mange donorer, som gennem århundrederne har skænket deres ejendomme.
Vinen sælges i fade, og i år lød det samlede hammerslag på 5.132.075 euro (cirka 38 millioner kr.), hvilket var lidt lavere end sidste års salg. Der var da også færre fade – 543 mod sidste års 699 – på grund af den betydeligt mindre druehøst i år.

Skru ikke priserne for højt op
Til gengæld var gennemsnitsprisen pr. fad langt højere end i 2009. For hvidvinenes vedkommende var den steget med 15,7% og for rødvinenes med 12,5%. Og en lang række af vinene gik for de højeste priser i de sidste ti år.
Vinhandlerne i Bourgogne, négocianterne, betragter pr. tradition priserne på auktionen som en rettesnor, når de skal prissætte vinene fra den nyeste årgang – hvilket for årgang 2010 vil ske til næste år.
Men ifølge Decanter advarer præsidenten for Syndicat des Négociants en Vins de Bourgogne, Louis-Fabrice Latour, sine medlemmer mod at lade sig lede af de meget høje priser fra årets auktion. Man bør finde et mere realistisk leje, idet markedet endnu ikke er parat til så store prisstigninger, mener Latour.

Et stort antal kinesere
Som nævnt i uge 46 ser et stigende antal kinesere stort på den herskende Bordeaux-begejstring i Asien og investerer i stedet for i fornemme Bourgogne-vine. Hos Christies, der afholder auktionen i Hospices de Beaune, havde man da også i år gjort meget for at komme de kinesiske vinopkøbere i møde – blandt andet var auktionskataloget blevet oversat til kinesisk.
Og der var da også flere asiatiske bydere end nogen sinde før i auktionens historie. Normalt ligger amerikanerne på andenpladsen efter europæerne, når det gælder antallet af bydere, men de er nu fortrængt til en tredjeplads af kineserne.

.




.
Må kun drikke australsk vin
Vinproducenten Stephen Pannell fra det australske vindistrikt McLaren Vale har ifølge Decanter vakt opsigt med lanceringen af en ny hjemmeside.
Pannell er – som han giver udtryk for i et åbent brev på hjemmesiden – en meget bekymret vinproducent.
Det er en af de sværeste perioder i den australske vinindustris historie, mener han. Australien er tynget af en vinsø, mange drueavlere lader simpelt hen druerne blive hængende på vinstokkene, og adskillige vinproducenter er havnet i økonomiske vanskeligheder. Salget af australsk vin er også vigende selv i hjemlandet.
Samtidig er salget af de vine, der importeres til Australien, steget med 18,9% i løbet af de sidste fire måneder. Og det er denne situation, Pannell gerne vil gøre op med.
På hjemmesiden opfordrer han derfor alle australiere til i januar måned 2011 at binde sig til kun at drikke australsk vin – hvilket man kan gøre ved at udfylde et skema på siden.

Også kritiske røster
Pannell ytrer, at han da bestemt ikke har noget imod de importerede vine – der er bare alt for mange af dem på de australske forretningshylder, i vinbarerne og i restauranterne.
Han er også forarget over, at man – når der afholdes vinkonkurrencer i Australien – altid trakterer de udenlandske dommere med vine fra Bordeaux, Bourgogne og Rhône ved middagene om aftenen.
Det er ifølge Pannell hyklerisk at spise lokal australsk mad og så drikke en europæisk vin til.
Inden der var gået fem dage efter lanceringen af Pannells hjemmeside, havde hele 500 australiere – frem for alt andre vinproducenter samt nogle vinskribenter – bundet sig til kun at ville drikke australsk vin i januar.
Men der har også rejst sig kritiske røster fra ind og udland – blandt andet fra vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers.
Fra newzealænderne lyder det, at Pannells initiativ er snæversynet, og at "verden er stor nok til os alle". Men nu skal man jo heller ikke glemme, at Australien er New Zealands største eksportmarked for vin.

.


Champagnen fra en af de gamle flasker fra havets bund er skænket i et glasset. På champagneproppen er navnet Juglar præget med sort.

På vej til det russiske hof
Som nævnt i sidste uge har man nu bjærget de 168 flasker champagne, som blev fundet i et skibsvrag i havet ud for den finske øgruppe Åland.
Nogle af flaskerne er fra Veuve Clicquot, og de har sikkert sammen med de mange andre flasker været på vej til det russiske hof, der holdt meget af champagne – og ikke mindst af Veuve Clicquot.
Hovedparten af de fundne flasker er dog fra champagnehuset Juglar, hvis navn står præget i propperne.
Francois Félix Juglar var fætter til Claude Memmie Jacquesson – grundlæggeren af det berømte champagnehus Jacquesson. Og i 1798 grundlagde de to sammen en négociant-virksomhed og købte desuden en lille vinmark i Champagne. Juglar etablerede sideløbende sit helt eget champagnehus.

Champagnehuse med stor succes
Både Jacquesson og Juglar havde stor succes med deres champagner, og i 1810 kom selveste kejser Napoléon på besøg i de kældre, hvor de opbevarede deres mange flasker – kældre, som var blevet hugget ud i kloster-øen Mont Saint Michel i Normandiet.
Napoléon var så tilfreds med det, han så og smagte, at han belønnede begge champagnehuse med en guldmedalje. Desuden brugte han Jacquesson's champagne til sit bryllup med Marie-Louise af Østrig og havde den med på sit felttog til Moskva – hvad vinen sikkert ikke havde særlig godt af.
I midten af 1800-tallet eksporterede Jacquesson og Juglar til sammen omkring 800.000 flasker, hovedsageligt til diverse europæiske lande.

Juglar blev solgt
De gamle flasker fra skibsvraget kan dateres til før 1829. Dette år købte Claude Memmie Jacquesson nemlig champagnehuset Juglar, og dermed var det slut med navnet Juglar på champagneflaskerne – og propperne.
Men Jacquesson lever videre i bedste velgående, og husets dejlige champagner forhandles herhjemme af Erik Sørensen Vin.
Det var i øvrigt Claude Memmie Jacquessons søn, Adolphe, der opfandt ståltrådsnettet, som den dag i dag holder propperne på plads på næsten alle flasker mousserende vin.

.




.
17 nye postkort om sherry
For to år siden var Anker en tur i Sherry-distriktet omkring byen Jerez i det sydlige Spanien. Det resulterede i 25 postkort, som siden har ligget på en særlig side. Nu har Anker igen været dernede, og i disse uger sender vi endnu 17 nye postkort, som efterhånden vil supplere den tidligere serie. De første seks, som vi bragte i de forrige uger, er allerede lagt ind i serien på den særlige side. Her kommer de næste tre.



.......
Kældermesteren havde først blandet hviderne med lige dele vin og mikset blandingen ved at hælde den fra kande til kande i en lang stråle.

7. nye postkort om sherry
Vinen klares med æggehvider
I Bodegas Maestro Sierra oplevede vi, hvordan den færdige vin klares med æggehvide. Den pasteuriserede hvide blandes med lige dele vin, og blandingen hældes i fadet via en bred tragt. Og så synker hviderne langsomt ned gennem vinen og tager alle urenheder med sig – ganske som man i gamle dage klarede en hønsekødsuppe med æggehvider.
Bagefter klarede man yderligere vinen med bentonit – en slags ler med mikroskopiske krystaller, som ofte er dannet ved vejrets nedbrydning af vulkansk aske.
Bentonit bruges til mange formål, men i vinens verden udnytter man midlets evne til at optage store mængder protein-molekyler i vinen. Det er et klaringsmiddel og har intet med filtrering at gøre.




.
17 nye postkort om sherry
For to år siden var Anker en tur i Sherry-distriktet omkring byen Jerez i det sydlige Spanien. Det resulterede i 25 postkort, som siden har ligget på en særlig side. Nu har Anker igen været dernede, og i disse uger sender vi endnu 17 nye postkort, som efterhånden vil supplere den tidligere serie. De første seks, som vi bragte i de forrige uger, er allerede lagt ind i serien på den særlige side. Her kommer de næste tre.



.......
Kældermesteren havde først blandet hviderne med lige dele vin og mikset blandingen ved at hælde den fra kande til kande i en lang stråle.

7. nye postkort om sherry
Vinen klares med æggehvider
I Bodegas Maestro Sierra oplevede vi, hvordan den færdige vin klares med æggehvide. Den pasteuriserede hvide blandes med lige dele vin, og blandingen hældes i fadet via en bred tragt. Og så synker hviderne langsomt ned gennem vinen og tager alle urenheder med sig – ganske som man i gamle dage klarede en hønsekødsuppe med æggehvider.
Bagefter klarede man yderligere vinen med bentonit – en slags ler med mikroskopiske krystaller, som ofte er dannet ved vejrets nedbrydning af vulkansk aske.
Bentonit bruges til mange formål, men i vinens verden udnytter man midlets evne til at optage store mængder protein-molekyler i vinen. Det er et klaringsmiddel og har intet med filtrering at gøre.



.......
Buerne over de lange måtter med rosiner er klar til overdækningen om natten.

8. nye postkort om sherry
Druer på lange måtter
Traditionelt lægger man druerne til de søde vine til tørre på runde måtter, men nogle steder har man i dag forladt de runde måtter, der jo ellers er så dekorative. I stedet spreder man lange måtter af espartogræs ud og lægger druerne på dem.
Hver enkelt drueklase vendes omhyggeligt en gang om dagen, så druerne alle får lige meget sol, og samtidig frasorterer man rådne druer.
På marker, der ligger i nærheden af havet, overdækker man druerne om natten, for at de ikke skal blive våde af den ofte kraftige dugdannelse i september.
Efter mellem syv og femten dage – afhængigt af vejret – er druerne forvandlet til rosiner og sendes til presning.



.......
Måtterne sys ofte sammen af lange vævede bændler.

9. nye postkort om sherry
Sherrys mange måtter
Græsarten esparto (Macrochloa tenacissima) – også kaldet alfagræs – er tæt knyttet til sherry-produktionen.
Planten gror i det nordvestlige Afrika og i den sydlige del af Spanien og Portugal, og den bruges til talrige formål: Tovværk, kurveflet, espadrillos, papir og måtter.
I sherry-land optræder espartogræsset i flettede måtter. Man ser dem overalt – i bodegaerne, i restauranter, i private huse.
I bodegaernes højloftede haller hænger måtterne ned foran vinduerne, hvor de skærmer for solen, men tillader milde briser at trænge igennem. Og når druerne til de søde vine lægges til tørre i solen, sker det som nævnt på måtter af espartogræs. Ingen sherry uden espartomåtter.






Forbudt at sælge økologisk vin
Troels Østergaard fra importfirmaet Godsets Vin har sendt os et yderst interessant indlæg. Han skriver:
Irma gør det. Coop gør det. De fleste større vinhandlere gør det – og det er vel at mærke noget, som man ikke må: De sælger "økologisk vin".
Inden for EU må man kun kalde den slags vin for "vin lavet af økologisk dyrkede druer". Alligevel sælger mange internetbutikker "økologisk vin", og går man til resten af EU, er der mange muligheder for at købe organic wine, biowein, vin biologique osv.
Men nu skal det åbenbart være slut! Fødevareregion Øst i Ringsted har "indskærpet" Godsets Vin – den første internetbutik herhjemme med udelukkende økologisk vin – at det mås man ikke.
Da der er lighed for loven i dette land, må man gå ud fra, at alle andre importører har fået samme besked.
 
Salt mere økologisk end svovl?
EU’s bureaukrater argumenterer med, at der ikke findes økologisk vin, fordi der ikke findes økologisk svovl, og som bekendt er der en ganske lille mængde svovl i al vin.
Men der findes jo heller ikke økologisk salt, og alligevel må der godt puttes salt i økologiske produkter.
Man kan mene, at det er et mærkeligt tidspunkt, at Fødevareregion Øst i Ringsted har valgt til sit korstog mod de danske vinimportører i betragtning af, at EU-forbuddet var meget tæt på at blive afskaffet for nogle måneder siden.
Vin var med i et forslag til revision af økologi-forordningen, men forslaget faldt, blandt andet fordi vinavlerne i Nordeuropa ikke kunne blive enige med dem i Sydeuropa. Man må gå ud fra, at der vil blive gjort et nyt forsøg inden længe.

Vi har brug for et nyt ord
Man kan jo ikke gå rundt og sige: "Jeg skal have en flaske vin lavet af økologisk dyrkede druer", så vi har brug for et nyt ord.
* Økovin duer ikke, fordi øko henviser til vin, så det er lige så slemt som økologisk vin.
* Biovin – nej, det går nok heller ikke. Så kommer man til at tænke på biodynamisk vin, Rudolf Steiner, Månens faser og nedgravede kohorn.
* Økodruevin er en mulighed, for man må godt kalde økologisk dyrkede druer for økodruer.
* Økodyrket vin er også et lovligt udtryk.
* Agro-økologisk vin – også en mulighed. Udtrykket henviser jo til, at dyrkningen er økologisk.
* Agrologisk vin – vist aldrig før set på dansk, men ordet har den fordel, at det udstiller det tåbelige i EU's regler. Og mon ikke de fleste vil gennemskue, at en agrologisk vin er økologisk?
 
Er der et endnu bedre ord?
Hvis vore læsere nu skulle vælge mellem de forslag, der findes i spørgeskemaet herunder, hvilket ord ville de så vælge? Sæt en prik, og tryk på send-knappen.
Vi modtager også meget gerne forslag til andre og måske endnu bedre ord. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Resultatet af denne rundspørge bringer vi i næste uge.


.


Til_37/09




Forbudt at sælge økologisk vin
Troels Østergaard fra importfirmaet Godsets Vin har sendt os et yderst interessant indlæg. Han skriver:
Irma gør det. Coop gør det. De fleste større vinhandlere gør det – og det er vel at mærke noget, som man ikke må: De sælger "økologisk vin".
Inden for EU må man kun kalde den slags vin for "vin lavet af økologisk dyrkede druer". Alligevel sælger mange internetbutikker "økologisk vin", og går man til resten af EU, er der mange muligheder for at købe organic wine, biowein, vin biologique osv.
Men nu skal det åbenbart være slut! Fødevareregion Øst i Ringsted har "indskærpet" Godsets Vin – den første internetbutik herhjemme med udelukkende økologisk vin – at det mås man ikke.
Da der er lighed for loven i dette land, må man gå ud fra, at alle andre importører har fået samme besked.
 
Salt mere økologisk end svovl?
EU’s bureaukrater argumenterer med, at der ikke findes økologisk vin, fordi der ikke findes økologisk svovl, og som bekendt er der en ganske lille mængde svovl i al vin.
Men der findes jo heller ikke økologisk salt, og alligevel må der godt puttes salt i økologiske produkter.
Man kan mene, at det er et mærkeligt tidspunkt, at Fødevareregion Øst i Ringsted har valgt til sit korstog mod de danske vinimportører i betragtning af, at EU-forbuddet var meget tæt på at blive afskaffet for nogle måneder siden.
Vin var med i et forslag til revision af økologi-forordningen, men forslaget faldt, blandt andet fordi vinavlerne i Nordeuropa ikke kunne blive enige med dem i Sydeuropa. Man må gå ud fra, at der vil blive gjort et nyt forsøg inden længe.

Vi har brug for et nyt ord
Man kan jo ikke gå rundt og sige: "Jeg skal have en flaske vin lavet af økologisk dyrkede druer", så vi har brug for et nyt ord.
* Økovin duer ikke, fordi øko henviser til vin, så det er lige så slemt som økologisk vin.
* Biovin – nej, det går nok heller ikke. Så kommer man til at tænke på biodynamisk vin, Rudolf Steiner, Månens faser og nedgravede kohorn.
* Økodruevin er en mulighed, for man må godt kalde økologisk dyrkede druer for økodruer.
* Økodyrket vin er også et lovligt udtryk.
* Agro-økologisk vin – også en mulighed. Udtrykket henviser jo til, at dyrkningen er økologisk.
* Agrologisk vin – vist aldrig før set på dansk, men ordet har den fordel, at det udstiller det tåbelige i EU's regler. Og mon ikke de fleste vil gennemskue, at en agrologisk vin er økologisk?
 
Er der et endnu bedre ord?
Hvis vore læsere nu skulle vælge mellem de forslag, der findes i spørgeskemaet herunder, hvilket ord ville de så vælge? Sæt en prik, og tryk på send-knappen.
Vi modtager også meget gerne forslag til andre og måske endnu bedre ord. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Resultatet af denne rundspørge bringer vi i næste uge.


.


Til_37/09





Pierre Gouttenoire nyder selv sine vine ret unge. Men de store vine må godt ligge nogle år.

Fransk Malbec på besøg
Siden den franske ønolog Michel Pouget i 1868 plantede druen Malbec i Mendoza, er den blevet argentinernes nationaldrue. Malbec er lig med Argentina.
Men Malbec er også lig med det sydfranske distrikt Cahors, og det har den været siden 1200-tallet. Her kalder man bare druen for Auxerrois eller Côt Noir – undtagen når man gerne vil eksportere vinene og konkurrere med argentinerne.
Dette fremgik, da ønologen Pierre Gouttenoire i onsdags præsenterede sine Malbec-vine ved en smagning, arrangeret af H.J. Hansen.

Tre marker – tre vine
Pierre Gouttenoire (Peter Sortdråbe) er vinmager hos vinhuset Rigal, og i seks år har han gjort en indsats for lave topvine i Cahors.
Han har indført nye teknikker – blandt andet varmer han kortvarigt en del af druerne op til 65-70 grader for at uddrage aromastofferne; han lader vinen gære i store 400 liters fade af ny eg – og han lægger vægt på, at markernes terroir kommer til udtryk.
Vi smagte således tre vine – samme drue, samme vinifikation, samme årgang – men fra hver sin mark. En fra toppen af plateauet langs Lot-floden, en fra skråningen og en fra floddalen. Der var interessante forskelle.
Faktisk kunne det være sjovt – en dag, hvor man har gæster – at købe en flaske fra hver mark og lade gæsterne opleve forskellene.

Kraftige vine med flot struktur
Pierre Gouttenoire blev naturligvis spurgt om, hvad han synes om de argentinske Malbec-vine.
Han havde været derovre, sagde han, og argentinerne laver skam gode vine til rimelige priser. De forsøger også at lave store og fornemme vine, men her lever de ikke helt op til hans idealer – sagde han.
Det er et faktum, at argentinerne laver blødere Malbec-vine med færre tanniner, men de laver til gengæld mange flere af dem. Der er 50.000 hektar med Malbec i Argentina. I Frankrig er der kun 5300 ha.
Cahors rødvine er kraftige, med en flot struktur og intens frugt. Det er vine, der er skabt til noget af Frankrigs bedste gastronomi i egnen omkring floden Dordogne og dens bifloder. Vine, der skal have selskab af kraftige og ofte ret fede retter – som fx en juleand.
Nedenfor i ugens smageliste er der flotte stjerner til Peter Sortdråbes vine.


Magrez køber endnu et vinhus
Bernard Magrez er en af Bordeauxs helt store vinkøbmænd og ejer af mere end 35 vinhuse rundt om i verden. De 21 af vinhusene ligger i Bordeaux, mens resten fordeler sig på Spanien, Portugal, Uruguay, Californien, Argentina, Chile og Japan.
Nu har Magrez købt endnu et vinhus, Clos des Muraires i Côte de Provence.
Området er berømt for sin rosévin, og det er også frem for alt rosé, der fremstilles hos det 5 hektar store vinhus.

.





SA Wineimport, 350 kr.
* Julien Schaal, Chardonnay 2009, Multi Wine, 109,95 kr.
Boschendal, Cecil John Reserve, Shiraz 2008, Excellent Wine, 250 kr.
* Mulderbosch, Chardonnay 2008, Erik Sørensen Vin, 139,95 kr. (har årgang 2006 og 2007)
* Nederburg, Winemaster’s Reserve, Noble Late Harvest 2009, (50 cl), Amka, 89,95 kr., (har årgang 2008)
* Graham Beck, Phesants’ Run, Sauvignon Blanc 2007, Strandgaarden, 129,95 kr.
* Lammershoek, Roulette, Blanc 2009, Vinkrogen, 109 kr. (har årgang 2008)
* Kleine Zalze,Sauvignon Blanc 2009, Vinexus Wine, 137,53 kr. (har årgang 2008)





.

..................................





Den gamle Saint-Émilion by ligger smukt omgivet af vinmarker. Foto: Saint-emilion-tourisme.com.

Rørte vande i Saint-Émilion
Saint-Émilion har siden 1955 haft sin helt egen klassifikation, der – i modsætning til den i Médoc – ikke er fast og uforanderlig.
Hvert tiende år bliver den revideret, hvorved vinslottene har mulighed for at får en finere klassifikation – eller blive degraderet.
Sidstnævnte skete for en række vinslotte ved revideringen i 2006. Nogle af de degraderede slotte lagde efterfølgende sag an, idet de mente, at det hele var gået unfair for sig. De hævdede, at adskillige af jurymedlemmerne var gode venner med nogle af vinslotsejerne og dermed umuligt kunne have været upartiske.
Desuden kom det for dagen, at det kun var ganske få ud af de mange vinslotte, der var omfattet af klassifikationen, som fik besøg af juryen – besøg, som også ligger til grund for klassificeringen af de enkelte slotte.

Ny klassifikation i 2012
Retten gav sagsøgerne medhold, hvorefter klassifikationen blev lagt på hylden. Men da den forrige klassifikation fra 1996 heller ikke gjaldt længere, så har de mange vinslotte i Saint-Émilion siden 2006 befundet sig lidt på herrens vinmark.
Nu har INAO, det statslige institut, som har ansvaret for appellations-systemet, langt om længe blåstemplet et nyt regelsæt for klassifikationen. Det vil ifølge Decanter træde i kraft fra og med høsten 2012 og gælde for de 72 vinslotte, der i øjeblikket er omfattet af klassifikationen. Til sammen ejer disse slotte 880 hektar vinmarker, hvilket svarer til 16% af det samlede vinmarksareal i Saint-Émilion.

En del ændringer
I det nye regelsæt er der tale om en hel del ændringer i forhold til den gamle klassifikation. Her kommer nogle af de vigtigste punkter:
* En uafhængig organisation skal fremover overvåge den beslutningsproces, der ender med, at juryen peger tommelfingeren opad eller nedad for de enkelte vinslotte. For at finde en velegnet organisation har man nu sendt en kontrakt i udbud.
* Den nye klassifikation vil blive administreret af en kommission bestående af syv medlemmer af INAO. Ingen af dem stammer fra Bordeaux.
* For hver vin skal juryen under bedømmelsen smage de seneste ti årgange.
* Hvis juryen overvejer en opgradering fra Grand Cru Classé til Premier Grand Cru Classé skal den smage 15 årgange af vinslottets vin.
* Smagningen af vinene vil udgøre mindst 50% af den endelige bedømmelse. Derudover vil også vineriets hygiejne, tekniske udstyr og vinslottets omdømme indgå i bedømmelsen.
* Det deltagergebyr, som vinslottene skal betale, vil blive betydeligt forhøjet. Ved sidste klassifikation lå det på 1500 euro (cirka 11.000 kr.).

Topvine fra Platter’s guide
I sidste uge fortalte vi om den nyeste udgave af Platter’s South African Wines – den ultimative guide til den sydafrikanske vinverden.
I bogen er der en liste over vine, der har fået de optimale fem stjerner af guidens smagepanel. Den kan ses ved at klikke her.
Vi efterlyste forhandlere til nogle af disse top-vine og har fået svar fra flere. Listen ses til højre.
    Vine, der sælges i Danmark
    * De Trafford, Shiraz 2008 (også “Årets rødvin”), SA Wineimport, 350 kr.
    * Julien Schaal, Chardonnay 2009, Multi Wine, 109,95 kr.
    Boschendal, Cecil John Reserve, Shiraz 2008, Excellent Wine, 250 kr.
    * Mulderbosch, Chardonnay 2008, Erik Sørensen Vin, 139,95 kr. (har årgang 2006 og 2007)
    * Nederburg, Winemaster’s Reserve, Noble Late Harvest 2009, (50 cl), Amka, 89,95 kr., (har årgang 2008)
    * Graham Beck, Phesants’ Run, Sauvignon Blanc 2007, Strandgaarden, 129,95 kr.
    * Lammershoek, Roulette, Blanc 2009, Vinkrogen, 109 kr. (har årgang 2008)
    * Kleine Zalze,Sauvignon Blanc 2009, Vinexus Wine, 137,53 kr. (har årgang 2008)





.

..................................





< Den fornemme karaffel blev fremstillet hos Lalique ved hjælp af cire perdue-teknikken. Foto: Macallan.


En berømt glaskunstner
I 1920’ernes Paris bar enhver overklasse-kvinde med respekt for sig selv smykker kreeret af René Lalique.
Den verdensberømte franske glaskunstner arbejdede i tidens vigtigste stilarter, den bugtende art nouveau og den mere stringente art deco. Og han fremstillede ikke kun smykker, men også et hav af forskellige genstande i glas – parfumeflakoner, vaser, figurer osv.
I år er det 150 år siden, den store glaskunstner blev født, og det har glasfirmaet Lalique, der eksisterer den dag i dag, selvfølgelig fejret med manér.

Whisky og glas i skøn forening
Også hos det berømte skotske whiskydestilleri Macallan har man villet fejre René Lalique, og destilleriet indgik derfor tidligere i år et samarbejde med glasfirmaet.
Lalique skabte en unik glaskaraffel, hvorefter destilleriet fyldte karaflen med en fornem 64 år gammel whisky.
Karaflen er fremstillet ved hjælp af cire perdue (fransk for ”mistet voks”). Det er en ret indviklet støbeteknik, hvori der indgår flere støbeforme. Teknikken blev allerede anvendt i oldtiden til fremstilling af bronzeskulpturer. Men den kan også bruges til glasarbejder, og indtil 1930 skabte René Lalique utallige genstande i glas via cire perdue.
En fin lille film (i sorthvid) på Macallan’s hjemmeside viser det store arbejde, der lå bag skabelsen af karaflen i denne særlige teknik.

Går til velgørende formål
Karaflens form er inspireret af en skibskaraffel fra 1820’erne. Og motivet, der breder sig på glasset, viser Macallan Estate i det nordøstlige Skotland – det gamle Easter Elchies House, der blev opført i år 1700, og de omgivende egetræsskove og bygmarker.
Efter at have været på verdensturné blev karaflen i sidste uge solgt hos Sotheby’s i New York. Hammerslaget lød på 460.000 dollars (cirka 2,5 millioner kr.), og de mange penge går ubeskåret til Charity Water – en ulandsorganisation, der sørger for rent drikkevand i ulandene.





/EMBED>

.
....................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vine Ad Libitum har ændret navn til 2010-Velsmag Ad Libitum.
    * 2010-Velsmag Ad Libitum har optaget importen af vinene fra Terras Gauda i Rias Baixas og Pittacum i Bierzo, begge i Galicien, samt fra Tiefenbrunner (Castel Turmhof) i Alto Adige.

.
.......... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.

    Søren Wichers (f. 1955) er født ind i vinbranchen, idet hans far og hans morfar drev hver deres vinhandel.
    Det var oplagt, at Søren Wichers skulle følge i deres fodspor, så efter endt handelseksamen kom han i lære hos E.S. Johansens Vinhandel i Odense. Da elevtiden var ovre, kaldte værnepligten – fritiden i militæret blev brugt til at læse til merkonom i markedsføring og deltage i diverse vinarrangementer, blandt andet i den dengang nyetablerede Hans Just Vinskole, hvor Flemming Hvelplund stod for den vinøse lærdom.
    Efter et halvt år som vinmand i BS Marked i Holte og et år som konsulent i Vinstokken følte Søren Wichers, at vingerne kunne bære, og i 1980 slog han dørene op for Skjold Burne Vinhandel i Slagelse. To andre afdelinger af den store vinhandlerkæde i henholdsvis Skælskør og Korsør fulgte i kølvandet.
    I 1996 tiltrådte han så jobbet som kædechef i Skjold Burne, hvor han er at finde den dag i dag med ansvar for blandt andet vinsortiment, kampagneplanlægning og udvikling af vinkædens koncept.
    Fritiden byder på rejser til alverdens vinlande sammen med hustruen Lis. Derudover bliver der også tid til at dyrke såvel golf som medlemskabet af Rotary.
    Adresse: Skjold Burne, Ringager 6, 2605 Glostrup, tlf.: 43 45 14 22, e-mail: sowi@skjold-burne.dk, www.skjold-burne.dk.




Ugens vinøse billede
Vi har gemt dette smukke billede fra Michael Bodholdt fra BB Vinimport, til vi kom i lidt mere vinterstemning. Nu, hvor sneen har lagt sig som en dyne over Danmark, synes vi, det er tid til at bringe det. Billedet er taget på en rejse til Piemonte i marts sidste år, og det viser, hvordan det dejlige vinområde Barbaresco - ligesom resten af den ellers så frodige og grønne region - lå indhyllet i sne. Det er et usædvanligt syn på disse kanter i en måned, hvor foråret så småt skulle være på trapperne.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
.




...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....

. .. .... . ..
...............................

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....

. .. .... . ..
...............................

    .....................
    97 Sneen dækker de mange terrasser på et af de stejleste vinbjerge i Moseldalen (foto © Deutsches Weininstitut)
    ...............


33/09







33/09





Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og 14, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 96 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.
........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Darling Cellars, Premium, Sauvignon Blanc, Darling, Sydafrika, 2010
99,95 kr., Amka
Glimrende hvidvin med en dejlig duft og en smag i fornem balance mellem frugt og fylde, sødme og syre. Dertil mange facetter i duft og smag, der er karakteristiske for druen: Stikkelsbær, grøn peber, måske også figner og græs.


Henri Jeunet, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2009
119 kr., på tilbud i denne uge (uge 48): 79 kr. ved 12 flasker, Østjysk Vinforsyning
Let og forfriskende hvidvin, velegnet fx til en frokost eller fisk og skaldyr. Den fjerde stjerne gælder tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Corona de Aragón, Cariñena, Spanien, 2009
45 kr., Nordic Wine Shop
Let, læskende og saftig rosévin med krydderi og ikke for meget sødme. En lille, pæn vin til en overkommelig pris, velegnet til mad.

Rødvin


Òtre, Teanum, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2008
50 kr., pris ved 6 flasker, Vintage-Vinimport
Flot rødvin med 15% alkohol, men faktisk (overraskende) ikke spor sprittet. I den fyldige, frugtagtige smag er der markante toner af blomme. Alle pengene værd.


Bodega del Fin del Mondo, Reserva, Pinot Noir, Patagonia, Argentina, 2007
69,95 kr., prisen ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig vin med en ædel næse og en blød, ren frugtsmag, cremet og krydret.


Domaine Chamfort, Côtes du Rhône Villages Sablet, Frankrig, 2007
74 kr., Franske Vinhus
Fortræffelig Rhône-rødvin med god duft og en blød og lækker smag i fin balance.


Elcione, Vitalonga di Ficulle, Umbria IGT, Italien, 2005
75 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw
Nam, nam, hvor den smager godt. Der er dejlig blød frugt, mørke bær, chokolade og en fin lille frugtsødme - men også god syre.


Line 39, Petite Sirah, Californien, USA, 2006
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
En lækker rødvin med duft af modne kirsebær og chokolade og en smag, der fylder munden med hyld og modne mørke bær.


Luiano, Sangiovese, Chianti Classico Riserva, Italien, 2007
115 kr., pris ved 12 flasker: 102 kr., Carlo Merolli
Herlig rødvin, moden, afrundet, elegant og meget lækker. Den har en fin frugtagtig smag med en lille sødme. En vin, der gerne vil parres med en ikke alt for kraftig og krydret ret.


The Futures, Peter Lehmann, Shiraz, Barossa, Australien, 2007
149,75 kr., Skjold Burne
Flot, flot rødvin, kraftig, men også elegant. Den har en dejlig, inviterende duft og en letflydende, harmonisk smag med glatte muskler. Herlig vin.


Troisième Terrasse, Rigal, Malbec, Cahors, Frankrig, 2008
149,95 kr., H.J.Hansen Vin
Meget lækker rødvin fra en stenet jord. Den har en flot duft og en klar og ren frugtsmag - mørke bær, mange facetter og fint integrerede bløde tanniner.


Les Pierres Blanches, Rigal, Malbec, Cahors, Frankrig, 2008
149,95 kr., H.J.Hansen Vin
Rødvin fra en mark med kalkholdig jord i Lot-flodens dalbund. Vinen er som de andre Cahors-vine meget mørk. Den har en meget frugtagtige, krydret smag med bløde tanniner og diskret fadlagring.


Les Terres Rouges, Rigal, Malbec, Cahors, Frankrig, 2008
149,95 kr., H.J.Hansen Vin
Dette er en rødvin fra en mark på plateauet over Lot-floden - det landskab, man i Frankrig kalder les causses. På denne mark er lerjorden farvet rød af jern - deraf vinens navn. Vinen er ikke så kraftig som de to andre markvine - måske derfor, var det under smagningen den vin, som vi allerbedst kunne lide. Det er en saftig vin med bløde tanniner og mineralske og krydrede toner. En lækker vin.


Stark-Condé, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika, 2007
159 kr., Lago Import
Superlækker rødvin med fornem duft og en blød, moden og afrundet smag af den gode Cabernet-drue.


Vriesenhof, Pinot Noir, Stellenbosch, Sydafrika, 2007
185 kr., Sigurd Müller
Der er læder, fad og friske krydderurter i duften af denne lækre rødvin. Smagen er frisk og saftig og et flot udtryk for Pinot Noir-druen. En fin syre gør vinen yderst velegnet til mad. Det er en meget elegant vin fra en af de førende sydafrikanske vingårde.


Le Cèdre, Château du Cèdre, Malbec, Cahors, Frankrig, 2004
275 kr., H.J.Hansen Vin
Denne spændende rødvin præsenterede vinmageren Pierre Gouttenoire, da han var på besøg, men han har ikke selv stået for den. Det har ejerne af det gode slot Château du Cèdre, Pascal og Jean-Marc Verhaeghe. Vinen er kraftig med svage toner af rose og en smag af mørke bær, ikke mindst kirsebær. Gem den gerne i nogle år.


Le Vin Noir, Rigal, Malbec, Cahors, Frankrig, 2008
299,95 kr., H.J.Hansen Vin
Flot og elegant rødvin fra terrasserne over Lot-floden. Den er i fornem balance med en dyb frugtsmag og diskret fadpræg. Gem den gerne et par år.


Quinta do Vale Meão, Olazabal & Filhos, Douro, Spanien, 2008
319 kr., Jysk Vin
Vidunderlig rødvin fra portvinens Dourodal. Der blev helt stille omkring smagebordet. Vinen har en elegant duft og en kompleks, blød og meget lækker smag.


Cheval des Andes, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2005
450 kr., Moët Hennessy
Denne rødvin på Cabernet Sauvignon med et "dash" Petit Verdot er skabt i et samarbejde mellem Bordeaux og Argentina - mellem Château Cheval Blanc, Premier grand Cru Classé A i Saint-Émilion, og Terrazas de los Andes i Mendoza, et vinhus, der ejes af champagnefirmaet Moët & Chandon. Det er en fantastisk dejlig rødvin med inviterende duft og en blød, moden og lækker smag med Bordeaux-karakter. Åh, hvor er den god!


Quasar, Carmenère, Curico Valley, Chile, 2008
59 kr., Jabeco-Wine
Den er duftende. Den er fyldig, frugtagtig os sødlig. En "nem" hverdags-rødvin. Flasken har skruelåg.


The Original, Rigal, Malbec, Vin de Pays du Lot, Frankrig, 2009
69,95 kr., H.J.Hansen Vin
En intens vin med en kraftig frugtsmag, en vis blødhed, men også med muskler og lidt skarpe albuer. Det er en vin, der ubetinget bør skænkes til en kraftig ret. Plask den gerne over i en karafel et par timer før måltidet.


Castellani, Syrah, Sicilien IGT, Italien, 2009
49,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer er enkel, let og saftig med toner af kirsebær. Prisen er menneskevenlig.


Santa Inés, Carmenère, Maipo Valley, Chile, 2009
49,95 kr., Strandgaarden
Enkel rødvin. Duften har noter af græs, og smagen er markant krydret. Flasken har skruelåg.


Montagnana, Chianti, Italien, 2008
65,90 kr., Premier Cru
En enkel rødvin, naturligvis drikkelig, men uden noget større vingefang.


Giribaldi, Barbera d'Alba, Italien, 2008
75 kr., YouAndWine
En enkel, saftig rødvin med en smag lidt efter vingummi - lød det fra smagepanelet.


C.D.C., Cristo di Campobello, Sicilien IGT, Italien, 2008
95 kr., Haller Vine
Rødvin med god frugt og en ret markant sødme med toner af kirsebær. En enkel vin til en pris, der gør lidt ondt.

Sød vin


Dalva Porto, C. da Silva, Late Bottled Vintage portvin, Portugal, 2003
119,95 kr., Vinmonopolet
En rigtig dejlig portvin med fin, blød frugt, sødme - og ingen spritkant.


Nielstrup Mark, Kirsebær, Dansk Kirsebærvin, Danmark, 2009
185 kr., pris for 50 cl, Frederiksdal Kirsebærvin
Dette er verdens første enkeltmarks-kirsebærvin fra træer, der slet ikke er blevet gødet. Smagen er blød og superlækker med en ren kirsebærsmag og noter lidt efter hindbær. Det vil faktisk være synd at bruge den til risalamanden - nyd den, som den er, i små sip. Vinen er forstærket med kirsebærbrændevin destilleret af vin fra Nielstrupmark.





....... ............



...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.