Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 04. 2011



Nyheder i uge 4, 2011







Foreløbig ånder alt fred og ro i det smukke australske vindistrikt Riverland. Men vandmasserne fra oversvømmelserne i Queensland og Victoria er på vej til områdets vidt forgrenede floder. Foto: www.wineaustralia.com.

Oversvømmelser i Victoria
Nu, hvor beboerne i Queensland så småt er begyndt at rydde op efter oversvømmelserne, er turen kommet til staten Victoria nede mod syd, hvor vandet buldrer frem og truer med at oversvømme en fjerdedel af staten. Kraftige regnskyl har kun forværret situationen.
Victoria er et af Australiens førende vinområder, og flere af vinproducenterne har allerede måttet overgive deres vinstokke og druer til vandmasserne – her få uger før høsten skal begynde.
Man regner med, at omkring 20% af den kommende høst er gået til grunde.
Værst er det gået ud over vinområderne Grampians, Great Western og Pyrenees i den vestlige del af Victoria.

Fangede fisk i vinmarken
Hos Concongella Vineyard i Great Western faldt der 20 cm regn i løbet af to døgn, og vandet i vinhusets marker endte med at stige til en meter.
Også Mount Avoca i Pyrenees er blandt de ramte vinhuse. En dæmning i nærheden kunne ikke holde vandet tilbage og det fossede videre mod vinhuset. Her forsøgte man at skabe en beskyttende mur af sandsække, men lige meget hjalp det.
Vinhuset har mistet hele sin kommende høst af Cabernet Sauvignon. Vinstokkene med de næsten modne druer står under vand, og marken er forvandlet til en sø. Ifølge Winespectator fangede ejeren af Mount Avoca en fisk, som havde forvildet sig ind mellem vinstokkene, hvilket midt i katastrofen fik vinfolkene til at trække på smilebåndene.
Halvdelen af de øvrige druer er også gået til, og nu frygter man, at de resterende druer vil blive angrebet af meldug på grund af den sjap-våde jord.

Vandet på vej mod Riverland
Også i Victorias nabostat South Australia er den gal. Her har store mængder regn skabt god trivsel for meldug, og i det førende vindistrikt Clare Valley er indtil videre 10% af samtlige druer blevet angrebet af den frygtede sygdom.
Og som om det ikke er nok, så er vandet fra oversvømmelserne i Queensland og Victoria nu på vej til floderne i de to store australske vindistrikter Riverina og Riverland, hvor man med god grund frygter, at floderne vil gå over deres bredder.
Hvor stort et indhug katastrofen vil gøre i den samlede australske høstmængde vides endnu ikke med sikkerhed.

260 millioner hektoliter vin i 2010
Der produceres stadig mindre og mindre vin i verden, og sidste år faldt produktionen endnu 4% ifølge OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin).
Kurven herover viser høstmængderne i de sidste tretten år i millioner hektoliter, og nedgangen skyldes især nedlægningen af vinmarker i de europæiske vinlande for at undgå overproduktion og forbedre kvaliteten.
Kurvens tal for 2009 er foreløbige, og tallet for 2010 er blot et slag på tasken: Cirka 260 mio. hektoliter.
Til højre ses produktionen sidste år i de ti største vinlande, igen i millioner hektoliter. Frankrig og Italien kæmper om førstepladsen.







Charlie Arturaola, som spiller sig selv i filmen El Camino del Vino. Fra en film på YouTube.

Vinfilm om uheldig sommelier
En række kendte folk fra vinens verden, heriblandt Michel Rolland, indtager snart det hvide lærred i en ny dramadokumentarisk vinfilm.
El Camino del Vino, som filmen hedder, er den sande beretning om den berømmede amerikanske sommelier Charlie Arturaola, der ulykkeligvis mister sin fine evne til at smage forskel på vinene. Pludselig kan han ikke længere finde ud af, om hvidvinen i glasset er lavet på Chardonnay eller Viognier druer – manden, som af den amerikanske sommelierforening er blevet kaldt for en af USA’s bedste ganer.

Genfærd og genforening
Katastrofen indtræffer, lige før Arturaola skal afholde en større vinsmagning under Master of Food & Wine Awards i Mendoza. Han kommer ind, folk klapper, og han fortæller, at han er nødt til at aflyse, hvilket skaber en del opstandelse.
Aturaola søger råd hos Michel Rolland og andre garvede personer på internationale vinarena og får at vide, at han bør søge tilbage til rødderne – til vinmarkerne – og opleve spiren til al vin.
I filmen, som har et humoristisk anstrøg, følger man Arturaolas vej til bedring. Efter at have mødt genfærd af afdøde slægtninge bliver han genforenet med sin familie i Uruguay, hvor han oprindelig stammer fra – og genvinder dernæst sin gode smageevne.
Filmen, der er skrevet og instrueret af den argentinske filminstruktør Nicolas Carreras, får premiere senere i år. På YouTube kan man se en trailer til El Camino del Vino.


Meget, meget gamle vinstokke
Når der står "vieilles vignes" på etiketten, betyder det, at vinen er fremstillet på druer fra gamle vinstokke.
Mange vinproducenter har en sådan vin i sortimentet, og ofte regnes den for bedre, end når druerne er kommet fra unge vinstokke. De gamle vinstokke leverer ikke længere så mange druer – til gengæld er aromastofferne i druerne mere koncentrerede, hvilket igen afspejler sig i vinene.
Nu har en fransk kernefysiker og selvlært vinmager, Jean-Armand Bloc, grundlagt et vinfirma, Très Très Vieilles Vignes (meget, meget gamle vinstokke), som har specialiseret sig i vine på druer fra vinstokke, der er mindst 75 år gamle.
De meget gamle vinmarker finder Jean-Armand Bloc ifølge BKWine rundt omkring hos de franske vinproducenter, som han derefter laver vinene i samarbejde med. Foreløbig er det blevet til to udgaver af Très Très Vieilles Vignes vinene, en Beaujolais og en Corbières.
Man kan læse mere om projektet på firmaets hjemmeside – foreløbig dog kun på fransk.



Tre af de gode flasker, som er sat til salg hos Broken Labels.

Ødelagte etiketter gav god idé
En vinhandler eller et auktionshus kan godt få en tårnhøj pris for en ældre årgang af en fin rødvin fra Bourgogne eller Bordeaux. Men så er der også en pæn etiket på flasken, hvor patinaen ikke rækker ud over det klædelige.
Hvis etiketterne på de gamle klenodier er i en miserabel forfatning, er de ikke helt så attraktive for fx de internationale vinhandlere af fine vine. Men indholdet behøver jo ikke at fejle noget.
Og det gav Christian Elkjær, der har en bachelor i business management og en stor interesse for vin, en god idé. Sammen med sin kæreste har han åbnet vinfirmaet Broken Labels, som via sin hjemmeside sælger fine franske vine i ældre årgange. Det eneste, der er galt med vinene, er, at etiketterne er beskadigede, hvorfor vinene sælges til priser, der er lavere end den gængse markedsværdi.

Fransk forbindelse
Vinene køber Broken Labels hos en god ven, en fransk vinhandler af fine vine, som igen får vinene direkte fra vinslottene og domænerne. Flaskerne kan fx komme fra et vinslot, der er gået konkurs, eller fra et dødsbo, hvor arvingerne har valgt at sælge vinkælderen.
Ifølge Christian Elkjær tømmer vinhandleren to til tre vinkældre hver uge, så det skulle ikke komme til at knibe med leverancerne til Broken Labels.
Vinfirmaets hjemmeside er netop åbnet, og den vil blive udvidet i de kommende måneder med flere vine og mere information. Men den er så afgjort et besøg værd allerede nu.







Didier Séguier (t.v.) sammen med Domaine William Fèvre's danske importør, Søren Kieffer-Olsen.

Talentfuld vinmager på besøg
I Jasper Morris’ nye "Bourgogne-bibel", som vi anmeldte i uge 46, står der om den franske vinmager Didier Séguier, at han er "talentfuld".
Det skal nok passe. Det var i hvert fald nogle prægtige Chablis-vine, han præsenterede, da han i onsdags var på besøg i Danmark, inviteret af Søren Kieffer-Olsen hos Vinrosen.
Didier Séguier er manden bag vinene i Domaine William Fèvre, der i 1998 blev solgt til champagne-kongen Joseph Henriot. William Fèvre ønskede at trække sig tilbage, efter at han i et langt liv havde gjort sit vinhus til et af de største i Chablis, og hans døtre ville ikke overtage det.
Henriot ejer også bourgognehuset Bouchard i Beaune, og det var her, Didier Séguier først viste, at han er talentfuld.
 
Perfekt vin på perfekte druer
Da Didier Séguier blev vinmager på Domaine William Fèvre, ændrede han markant på tingene.
Tidligere havde hvidvinene fra domænet været præget af sen høst og en vis tyngde; nu blev de lettere, friskere og mere komplekse.
Alle druer er håndplukkede, og druerne bæres forsigtigt ind i vineriet i små kasser, cagettes, der kun kan rumme 13 kg. I vineriet bliver de så sorteret yderligere på et kørende bånd.
– 80% af mit arbejde foregår i marken, siger Didier Séguer. – Man kan ikke lave perfekte vine, hvis ikke man har perfekte druer.
Han er i øvrigt ikke spor ked af den globale opvarmning: – Chablis ligger meget nordligt, og tidligere var mange årgange ikke tilfredsstillende. Det er de nu.
Siden 2008 er domænet begyndt at dyrke druerne økologisk, og i dag har man inddraget 80% af markerne. Om et par år vil vinhuset kunne certificeres som økologisk landbrug.
 
Drikker ikke Chardonnay, men …
Under mødet med den franske vinmager smagte vi seks vine plus Grand Cru-vinen Les Clos i fem årgange, og nedenfor har vi fornemme stjerner til vore oplevelser.
Chablis er Bourgogne, og hvidvinene laves på druen Chardonnay. Men som Didier Séguier sagde: – I Chablis drikker vi ikke Chardonnay. Vi drikker renhed, friskhed, mineralitet.
Domænets største marked er i dag Japan, og de friske, komplekse Chablis’er er da også fint egnede til det japanske køkken med dets fisk, østers, sushi osv.
Men også til det danske køkken er det en god idé at gå til Chablis. Og gerne til Didier Séguier, der er en af de talentfulde vinmagere.


Languedoc-Roussillon hitter i Kina
Det er efterhånden en kendt sag, at kineserne er vilde med Bordeauxvin. De har også et godt øje til Bourgogne, men faktisk er det vinene fra Languedoc-Roussillon, Frankrigs største vindistrikt, der indtager andenpladsen efter Bordeaux, når det gælder franske favoritter i Kina.
I 2009 eksporterede distriktet 157.000 hektoliter vin til kineserne, og det var frem for alt Pays d’Oc-vinene, der buldrede frem. Her var der ifølge WineAlley.com tale om en stigning i værdi på hele 163% i forhold til 2008. For de øvrige Languedoc-Roussillon vines vedkommende lød tallet på 89%.
I volumen var stigningen på henholdsvis 155% og 72%.


Til_37/09




Italiensk vin i lange baner
Italien indtager København, når Danmarks største italienske vinmesse afholdes d. 11 og 12 marts i JP/Politikens Hus.
Viniditalia hedder messen, der vender tilbage år efter år, og som i 2010 tiltrak mere end 900 gæster. Ud over smagsprøver på omkring 300 forskellige vine vil der også være stande med oste og andre delikatesser.
Der vil som altid være to tidspunkter hver dag, hvor man kan besøge messen, nemlig fra kl. 13 til 15.30 og 16.30 til 19.
Det er vinfirmaet Domaine Brandis, der arrangerer vinmessen, og hvis man har lyst til at deltage som udstiller, kan man kontakte Tom Brandis på brandis@domainebrandis.dk.
Billetter kan købes hos www.viniditalia.dk.



Der har garanteret også været festivitas hos Vacqueyras’ vinbroderskab i anledning af jubilæet. Broderskabet ses her i fold ornat (foto: Mairie et du Syndicat des Vins de Vacqueyras).

Tyve gode år for Rhône-appellation
Sidste år fejrede vinproducenterne i Vacqueyras i det sydlige Rhône, at det var 20 år siden, området blev en selvstændig appellation. Og der var masser at fejre.
Dengang Vacqueyras netop havde opnået AOC-status, var appellationen på 800 hektar – i dag omfatter den 1500 ha.
Hvor 50% af vinene i 1990 blev solgt som bulk, drejer det sig i dag kun om 25% - resten bliver tappet på flasker hos vinproducenterne.
Høstmængden er steget fra 30.000 til 45.000 hektoliter, og gennemsnitsprisen for en flaske af den gode vin er mangedoblet.
Eksporten af Vacqueyras-vinene er også steget betydeligt, hvilket blandt andet tillægges vinorganisationen Interrhône's kampagner for vinene på de oversøiske markeder.


Gynger og karruseller
Det går den forkerte vej med eksporten af sydafrikansk vin til det største aftagerland, Storbritannien. I alt er eksporten af flaske-vine til briterne faldet med 19% gennem de sidste syv år.
I første halve år af 2003 gik 50% af al den flaske-vin, Sydafrika eksporterede, til briterne. I samme periode i 2009 lød tallet på 40%, og sidste år var det nede på 31%. Og kurven fortsatte nedad i resten af 2010 trods den store opmærksomhed, som Sydafrika – og dermed landets vin – fik under VM i fodbold i juni.
Til gengæld er salget af sydafrikansk vin til Danmark, Sverige og Canada fordoblet siden 2003. Også eksporten til Tyskland, Japan, Kenya, Nigeria, Rusland og Kina er ifølge WOSA (Wines Of South Africa) med til at kompensere for nedgangen i eksport til Storbritannien.




.


Største eksportår for Portugal
Ifølge Portugals landbrugsminister António Serrano vil eksporten af portugisisk vin i 2010 højst sandsynligt nå op på 600 millioner euro (cirka 4,5 milliarder kr.). Tallene er endnu ikke gjort endeligt op, men hvis det holder stik, har det været det bedste eksport-år for portugisisk vin nogensinde.
Alene i de første seks måneder af 2010 steg eksporten af vin til USA og Brasilien med henholdsvis 36% og 55%.
Ikke mindst brasilianerne bliver stadig gladere for portvin. I de første 10 måneder sidste år importerede de portvin for 4,47 millioner euro (cirka 33,3 mio. kr.), hvilket var en stigning på 43% sammenlignet med samme periode i 2009.



Der er propfyldt, når Vinexpo afholdes hvert andet år i Bordeaux. Foto: Vinexpo / Frédéric Demesure og Philippe Labeguerie.

Lukrerede på Vinexpo
Vinfirmaer verden over kan melde sig til Vinexpo, den berømte vinmesse, som afholdes hvert andet år i Bordeaux.
Sidste udgave blev afholdt i 2009, og her havde Ital-Assist, en organisation, der markedsfører italienske produkter, slået et telt op lige ved siden af vinmessen. Det 600 kvadratmeter store telt var rammen om en storstilet smagning, Italissima, af italienske vine.
Det var ifølge Decanter for meget for Vinexpo’s arrangører, der anklagede Ital-Assist for at lukrere på vinmessen og nyde godt af dens mange gæster – og samtidig slippe for at betale for at udstille på selve messen.

Dømt for økonomisk snylteri
Vinexpo accepterer, at der er mange andre vin-arrangementer i Bordeaux, i de dage vinmessen finder sted. Men ligefrem at klistre sig direkte op ad hovedarrangementet, det var for galt.
Resultatet blev, at direktøren for Vinexpo, Robert Beynat, og lederen af Ital-Assist, Anna Serio, røg i totterne på hinanden. Beynat sørgede for at få konfiskeret nogle af de vine, som skulle smages på Italissima. Serio forsvarede sig med, at vinsmagningen omfattede vine fra 70 vinproducenter, som havde fået at vide, at der ikke var plads til dem inde på den store messe.
Sagen endte i retten, og der er nu faldet dom til fordel for Vinexpo. Ital-Assist skal betale 150.000 euro (cirka 1,1 millioner kr.) for at have overtrådt loven om "økonomisk snylteri". Organisationen har valgt at anke sagen.


26 år med øget vinforbrug
Det må være lidt at en drøm for en vinhandler at have sin forretning i et land med konstant vækst i vinforbruget. Et sådan land er Canada, og væksten har været konstant i hele 26 år i træk.
Den største stigning lå mellem år 2003 og 2007, hvor forbruget steg med 26,62% og dermed nåede op på 454 millioner CAD (cirka 2,5 milliarder kr.).
Og ifølge en undersøgelse fra Vinexpo vil kurven fortsætte den gode kurs, og vinforbruget stige med yderligere 24% inden 2012.





..................................




Whisky på dåse
Den skotske whisky-verden gjorde store øjne, da firmaet Scottish Spirits for nylig lancerede noget så utraditionelt som en whisky på dåse.
Selv om dåsen ikke – ligesom mange whiskyflasker – oser af mahognipaneler og kaminild, så er den praktisk. Den er lettere at transportere, og vil derfor egne sig glimrende til fx picnic og andre udendørsaktiviteter. Den er også miljøvenlig, da den kan genbruges. Og så slipper man for at købe en hel flaske, hvis nu man bare vil nyde et enkelt glas eller to med en god ven.

Ønsker forbud mod nyskabelsen
Dåse-whiskyen har vakt harme hos foreningen af skotske whiskyproducenter, Scotch Whisky Association. Dens øl-lignende udseende forvirrer forbrugerne, og så bryder Scottish Spirits de internationale etiketregler ved at markedsføre sig som et skotsk firma, selv om det befinder sig i Panama, lyder det fra foreningen.
Den presser nu på for at få dåserne fjernet fra forretningshylderne i Sydamerika, der foreløbig er det eneste sted, whiskyen forhandles.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Kjær & Sommerfeldt har udvidet sortimentet med vine fra følgende vinhuse: Peter Lehman og Ferngrove i Australien, The Hess Collection Winery, Sequana, Loredona, Fog Head, Brazin, Clay Station og Stone Barn i Californien samt Glen Carlou i Sydafrika.
    * GoodGrape Wine Co. har optaget importen af vinene fra følgende amerikanske vinhuse: Rhys Vineyards i Santa Cruz Mountains, Kent Rasmussen i Carneros, Macauley Vineyards i Oakville, Bedrock Wine Company i Sonoma og endelig Samsara fra Central Coast.
    * Rhône i Ravnsborggade er et nyt importfirma med egen butik, udelukkende med vine og delikatesser fra den sydlige Rhônedal. Adressen er Ravnsborggade 20A, 2200 Kbh. N. Læs mere på www.rhoneiravnsborggade.com.

    Bannere i VinAvisen
    Da vi ved nytårsskiftet indførte VinAvisens nye design, placerede vi siden om banner-annoncer under punktet KONTAKT i den røde bjælke øverst på alle siderne. Her findes alt om udformningen af et banner samt de gældende priser for indrykning. Ved at trykke på et britisk flag vil man kunne læse de samme informationer på engelsk.
    Nogle af vore indrykningspriser vil i øvrigt blive justeret den 1. april, men alle indrykninger, der bestilles før denne dato, fås til gammel pris.
    På siden om bannere samler vi også positive udsagn fra vore annoncører. De tre første gentager vi under disse linier.

    Jeg har ved flere lejligheder benyttet mig af VinAvisens annoncetilbud, og hver gang med nydelig trafik til følge. Prisen pr. klik er sammenlignelig med Google, men der er langt større salg pr. klik end ved Google’s annoncering.
    Anne Marie Cramer, Solarex Wines


    The Wine Company annoncerer i VinAvisen, fordi vi rammer målgruppen, har god respons og får trafik direkte ind på vore websites – uanset om vi taler om vore vintilbud eller om Rhône-vinfestivalen.
    Lars Møller, The Wine Company


    VinAvisen er det rette sted at søge efter folk i branchen. For en meget rimelig pris rammer man præcis den målgruppe, man er ude efter, og man undgår alle dem, som er tvungne til at skrive tre ansøgninger om ugen.
    Nicolaj Madsen, Skovgaard Vine
    --,,,,,,,,,,,--,
    --,,,,,,,,,,,--,

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.





Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Hannebritt Abrahamsen (f.1953) er uddannet psykolog fra Københavns Universitet i 1986. Efter mange år som Global Human Ressources direktør i medicinalbranchen tog livet en ny drejning. Sammen med sin mand, Peter Holst-Jensen, flyttede hun i år 2000 til byen Bourdeaux i Rhônedalen, hvor de købte byens hotel og tilhørende restaurant.
    Hvor franske vine og ferierejser altid havde været en interesse, blev det nu et professionelt virke for ægteparret at finde gode Rhônevine til restauranten. Her lærte de deres vinbønder at kende, og her begyndte ideen om at importere vin til Danmark at spire.
    I september 2010 slog Hannebritt Abrahamsen og hendes mand dørene op for forretningen "Rhône i Ravnsborggade" – en fransk oase i hjertet af Nørrebro.
    Her føres der udelukkende vine fra den sydlige Rhônedal – i alt 115 forskellige – som ejerne selv importerer og smager sig igennem. Forretningen er helt igennem fransk. Alt inventar er købt på franske loppemarkeder – dertil kommer salg af økologiske olier, oliven, tapenader, pateer, kryddersalte, confit de canard og fransk pottemageri, igen kun fra leverandører, som parret selv har kendt gennem mange år.
    Vinsmagninger, som også afholdes i forretningen eller hos kunderne, er ikke noget nyt for Hannebritt Abrahamsen. I vinterhalvåret opholder hun og hendes mand, som er direktør for Oure-Sport Skirejser, sig på skisportsstedet i Les Contamines Montjoie. Og her – i deres egen restaurant og bar, som de har haft siden 2004 – er der hver uge smagning for skituristerne af vine fra Rhônedalen og oste fra Savoie.
    Hjemme i Ravnsborggade er der altid 1-2 vine på smagning og tid til en god snak om vin, mad og Rhônedalen – ofte akkompagneret af levende musik og sang, Jazz og fransk musette.
    Ved siden af forretningen og skisportsstedet driver Hannebritt Abrahamsen konsulentfirmaet HBA Development.
    Når der endelig slappes af, er det med gode venner og familie – gerne i huset i Bourdeaux eller derhjemme over en god flaske Rhône og franskinspireret mad.
    Adresse: Rhône i Ravnsborggade, Ravnsborggade 20 A, 2200 København N, tlf.: 29 62 90 32, e-mail: post@rhoneiravnsborggade.dk www.rhoneiravnsborggade.com.

    ....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
     


EU har justeret et par af sine logoer fra 1992, så de nu står for de nye navne på appellationerne IGP og AOP

Hvad hedder de nye appellationer?
Anders Yttrup har skrevet til os, at de gammelkendte appellationer i Frankrig – dem med AOC, VDQS, Vin de Pays og Vin de Table – er under opbrud, og han synes derfor, at vi bør skrive noget om dem.
Ja, det må vi gøre. Det er historien om en harmonisering inden for EU af de forskellige betegnelser, som angiver, at navnene på vines lokale oprindelse er beskyttet. Det gælder i øvrigt ikke kun vin, men også andre fødevarer.
VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieure) er afskaffet i Frankrig og vil være forsvundet i år.
Vin de Pays er ved at blive erstattet med IGP (Indication Géographique Protégée), ligesom de italienske IGT-vine vil få navneforandring til IGP (Indicazione Geografica Protetta). En fransk vin med appellationen Vin de Pays d’Oc vil således herefterdags hedde Pays d’Oc IGP.
AOC er på vej til at blive erstattet af AOP (Appellation d'Origine Protégée). Det gælder også det italienske DOC (Denominazione di Origine Controllata), det spanske DO (Denominación de Origen) og det tyske QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete).
Vin de Table vil fortsat hedde Vin de Table (bordvin) og være det nederste trin i hierarkiet.



Ugens vinøse billede
En flok vinglade venner fra Skagen besøgte sidste efterår Equisheim – en af de mest charmerende landsbyer i Alsace. Her lagde de vejen forbi det glimrende vinhus Domaine Bruno Sorg, der har haft til huse i byen siden 1972.
Med på det danske hold var et par vinimportører, Jacob Dahl Andersen fra estwine.dk og Henrik Tachau Kristensen fra 1010 Vin, som begge fører vinene fra Bruno Sorg og derfor kender vinproducenten. Og da man i vinhuset var i fuld gang med høsten, blev danskerne opfordret til at give en hjælpende hånd med i vinmark og vineri.
På billedet ses Jacob og Henrik i fuld gang med at hælde nyplukkede Pinot Gris-druer fra de meget store høstspande op i karret, hvorfra druerne fortsætter deres vej til pressen.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.


>43



...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
.....
Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....
. .....
. .....
...............................
    .....................
    104 Den flotte drueklase i hænderne på den kvindelige drueplukker i Dourodalen vil en dag blive til portvin (foto © Sogrape Vinhos).
    ...............
    ...............
..

33/09


..


Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og hele 17, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 106 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Gunderloch, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2009
99 kr., Wine.dk
Tør hvidvin med et fint billede af Riesling-druens fortræffeligheder. Vinen har en god, ren og blød frugtsmag, der vil være et fint akkompagnement til lettere retter med fisk og skaldyr. Flasken har skruelåg.


Chablis Domaine, Domaine William Fèvre, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2009
125 kr., Vinrosen
Hvidvin med en frisk og ligefrem smag, en rank syre og meget diskrete fadtoner. Glimrende til fisk og skaldyr.


Craighall, Ata Rangi, Chardonnay, Martinborough, New Zealand, 2008
199 kr., Dronningborg Vinimport
Superlækker, blød hvidvin med et bredt smagsspektrum og fine fadtoner. En stor vin. Flasken har skruelåg.


Les Lys, Domaine William Fèvre, Chardonnay, Chablis 1er Cru, Frankrig, 2008
215 kr., Vinrosen
Denne hvidvin kommer fra en af de 42 marker i Chablis, der er 1. cru, og det er en dejlig vin med god krop, frisk saft, kompleksitet og diskrete, elegante fadtoner.


Montée de Tonnerre, Domaine William Fèvre, Chardonnay, Chablis 1er Cru, Frankrig, 2008
230 kr., Vinrosen
Hvidvin med en fint krydret duft og en meget fyldig og kompleks smag med ren frugt, frisk syre og mineralske toner. Den må meget gerne få lidt luft, så den åbner sig og bliver dejlig i glasset.


Vaulorent, Domaine William Fèvre, Chardonnay, Chablis 1er Cru, Frankrig
305 kr., Vinrosen
Superlækker, rund, blød, med krop, men også med en rank syre. Vaulorent er nabo til Grand Cru-marken Les Preuses, og påstanden lyder, at man her får en "næsten Grand Cru" til en Premier Cru-pris. Vel, vinen er i hvert fald dejlig - og ikke helt billig.


Bougros "Côte Bourguerots", Domaine William Fèvre, Chardonnay, Chablis Grand Cru, Frankrig, 2008
420 kr., Vinrosen
Glimrende hvidvin til mad. En vin med en fornem duft og en ren, flot og frisk smag med mineralske toner.


Vaudésir, Domaine William Fèvre, Chardonnay, Chablis Grand Cru, Frankrig, 2008
420 kr., Vinrosen
En stor og fantastisk dejlig hvidvin med frisk duft og en fint balanceret smag med stor friskhed. Den må meget genre ligge et par år.


Les Clos, Domaine William Fèvre, Chardonnay, Chablis Grand Cru, Frankrig, 2008
480 kr., Vinrosen
Denne fornemme hvidvin smagte vi i en vertikal smagning i de fem årgange fra 2004 til 2008 - hvor kun den sidste er i handelen - og det var som sædvanlig interessant. Man får et levende billede af, hvordan sådan en vin udvikler sig. I denne omgang konstaterede vi, at 2004 var en anelse på vej væk, men at 2005 var helt på toppen - moden, meget kompleks og harmonisk. 2008 kunne da drikkes - det er en fornem vin - men det er stadig en babyvin, der bør gemmes til ... skal vi sige til 2014?


LaPlaya, Chardonnay, Limari Valley, Chile, 2009
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne hvidvin har en kraftig duft og en lige så kraftig smag med krydrede toner. En god vin til mad. Flasken har skruelåg.


Markus Schneider, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2009
75 kr., Søhøjlandets Vinlager
Hvidvin med en markant syre, som nogle måske vil finde ret syrlig - især i eftersmagen. Vinen er udpræget en madvin, som gerne må skænkes til en lidt fed ret. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Santa Ana, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2008
58,95 kr., På tilbud i denne uge (uge 4): 41,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly
Dejlig rødvin med dyb farve, glimrende duft og en viril, fyldig, ren smag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Udpræget til mad. Tilbudsprisen er særdeles rimelig.


Refosco Pendunicolo Rosso, Valpanera, Friuli, Italien, 2007
69 kr., Red & White
En både meget lækker og harmonisk rødvin med blød, moden frugt og fint krydderi.


Villa Puccini, Toscana IGT, Italien, 2005
69 kr., Amka
Dejlig super-toskaner på 90% Sangiovese og 10% Merlot. En typisk Sangiovese til en venlig pris. Skal drikkes nu.


Aresti, Cabernet Sauvignon, Curicó Valley, Chile, 2008
79 kr., X Wine
Let og meget vellavet rødvin med en ren, saftig frugtsmag. Et godt glas.


Cohola, Maison Rouge, Côtes du Rhône, Frankrig, 2007
89,75 kr., Den lille Vinkælder
Dette er en rigtig GMS-rødvin - sådan at forstå, at den er lavet på lige dele Grenache, Mourvèdre og Syrah - og dertil er det en meget dejlig vin. Den har god, moden frugtfylde og en lækker blødhed. Glimrende vin til gerne lidt kraftige kødretter. Vinens navn, CoHoLa, er en forkortelse af den latinske sentens "Cor Hominis Laetificat" - "God vin glæder menneskets hjerte".


Couvent des Jacobins, Louis Jadot, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2007
119 kr., Wine.dk
Duften af denne rødvin afslører straks, at man er i Bourgogne, og at det er Pinot Noir, distriktets blå drue, der er i glasset. Det er en fortræffelig vin med god frugt og fine krydderier.


Dono, Riserva, Serpaia di Endrizzi, Morellino di Scansano, Italien, 2005
169 kr., pris ved 12 flasker: 152 kr., Distinto
Superlækker, moden rødvin, fem år gammel, med stor frugtfylde og mange facetter.


Château Vieux Sarpe, Saint Émilion Grand Cru, Frankrig, 2006
289,95 kr., H.J.Hansen Vin
En meget vellavet rødvin, blød, moden, med dejlig frugt - en typisk Émilion i god balance. Fint krydret eftersmag.


Postales del Fin del Mundo, Pinot Noir, Patagonia, Argentina, 2009
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Vi har tidligere smagt denne rødvin i årgang 2007. Den var vi ikke så glade for. Årgang 2009 er en hel del bedre med pæn fylde, god frugt og en lang og liflig eftersmag.


Syrvina, Vino Rosso, Italien, 2009
58,95 kr., I denne uge (uge 4) på tilbud: 43 kr. ved 3 flasker., SuperBrugsen
Denne rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Syrah, Corvina og Merlot er en pæn hverdagsvin, der ubetinget skal skænkes til mad.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.