Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 05. 2011




Nyheder i uge 5, 2011







Betalte de smagningen for at vinde?
Grand Jury Européen er en organisation, der med hovedsæde i Luxembourg har samlet 30 vinsmagere fra elleve lande. I løbet af året afholder organisationen flere smagninger, og for nylig gjaldt det en smagning af vinene fra de fem 1. cru-vinslotte samt de fjorten 2. cru-slotte i Médoc – alle af årgang 2005. Man ville se, om vinene levede op til deres klassifikationer.
Dommen var klar – og overraskende. 2. cru-vinene lagde sig i toppen og skubbede de berømte 1. cru-vine langt ned ad rangstigen.
Den suveræne vinder blev Château Lascombes i Margaux, mens andenpladsen tilfaldt Léoville Poyferré i Saint-Julien. Begge vinslotte er klassificerede som 2. cru.
Ifølge en indsender til nyhedsmagasinet LePoint skal vinsmagningen dog ikke være gået helt fair til. Ejerne af Lascombes, gruppen Colony Capital, skal således have arrangeret og financieret smagningen og betalt Grand Jury Européen 18.722 euro (cirka 140.000 kr.) til indkøb af to flasker af hver af de kostbare vine. Hvis dette er tilfældet, lugter det ikke særlig godt ...

Bedre teknik gør underværker
Men ud over, at det måske er mistænkeligt, at vinen fra Château Lascombes vandt, så er det et faktum, at en række af top-vinene klarede sig dårligt.
I smagningen røg vinen fra 1. cru-slottet Château Margaux således helt ned på en 12. plads. Værre gik det for de berømte vine fra Château Lafite Rothschild og Haut-Brion, der indtog henholdsvis en 16. og en 17. plads.
Ifølge den franske avis Le Figaro er der en oplagt årsag til denne forskydning: Den teknologiske udvikling har gjort det stadig lettere at fremstille fantastiske vine. Og da 2. cru-vinslottene i højere grad kæmper for at bevise deres værd end 1. cru-slottene, er det dem, der har investeret mest i den nye teknik, og derfor har kunnet storme frem, når det gælder kvaliteten.

Det rene barnemord
Hos LePoint har man et andet bud. De to dominerende blå druer i Bordeaux er Merlot og Cabernet Sauvignon. Merlot er en drue, der modnes hurtigt og er kendt for sin blødhed og rundhed – hvilket afspejler sig relativt tidligt i rødvinene.
Cabernet Sauvignon derimod udvikler sig langsommere, og vinene på denne drue kan være en barsk oplevelse, når de er unge. Og årgang 2005, som jo var den eneste årgang, der blev smagt, er ung for en rødvin med megen Cabernet.
Mens fx vinderen, 2. cru-slottet Lascombes 2005, består af 45% Merlot, så indeholder Château Margaux i samme årgang hele 85% Cabernet Sauvignon og kun 15% Merlot.
Derfor var vinen fra Lascombes også en venligere oplevelse end Margaux-vinen, der ifølge LePoint burde have ligget og modnet i rigtig mange år endnu.
Netop den meget lange modningstid på flasken er det, der adskiller de store top-vine fra resten af Bordeaux’erne.
Grand Jury Européen’s smagning af 1. cru’erne var derfor det rene barnemord, mener netavisen.


Oversvømmelser i Sydafrika
Det er ikke kun Australien, der er ramt af oversvømmelser i øjeblikket. Også i Sydafrika har vandet i den sidste tid væltet ind over store landbrugsområder, og i det sydafrikanske landbrugsministerium regner man med, at omkring 20.000 hektar opdyrket land indtil videre er blevet opslugt af vandmasserne. Om der er mere vand på vej, har man endnu ikke overblik over.
De mange hundrede drueavlere, der har deres vinmarker langs floden Orange i Northern Cape provinsen, er blandt de ramte. Avlerne her fremstiller både spisedruer og druer til vinfremstilling, og tabene er betydelige inden for begge dele.

De unge vinstokke dør
En af de drueavlere, det er gået hårdt ud over, er Coetzer Hanekom, der ejer Die Mas. Det meste af hans 50 hektar marker med druer til vin- og rosinfremstilling står nu under vand, og der er ikke skyggen af chance for at redde de næsten modne druer, der skulle have været høstet i slutningen af februar.
Det ser heller ikke for lyst ud for selve vinmarkerne. De unge vinstokke, hvor vandet når op over det grønne løv, har Hanekom allerede afskrevet – de står ikke til at redde. Og de vinstokke, som står i vand til et stykke op ad stokken, vil begynde at dø om et par uger, med mindre vandstanden falder markant.
Mange andre drueavlere rundt om i Sydafrika er i øjeblikket i samme situation som Hanekom.


Til_37/09





Trioen, som præsenterede vinene fra Bodegas Muga: Medejer af Laudrup Vin Per Buhl (tv) sammen med Jesús Viguera og Manuel Muga.

Muga på dansk visit
I Haro i Riojas hjerte finder man Bodegas Muga. Den familieejede bodega blev grundlagt i 1932, og i sidste uge var tredje generation, Manuel Muga, og vinhusets marketingdirektør, Jesús Viguera, på besøg, inviteret af Muga’s danske importør, Laudrup Vin.
Hos Muga fremstiller man – ligesom overalt i Rioja – hovedsageligt rødvin med Tempranillo som den dominerende drue. Og fremstillingen finder sted efter den traditionelle metode med meget lang fadlagring på fransk og især amerikansk eg, der giver vine med et behageligt præg af vanille og tobak.
I Rioja hersker der dog også en ny og mere moderne stil med rødvine, der har ligget kortere tid på fad, og hvor den friske frugt er i front – en international stil, der er oppe i tiden.
Hos Muga har man langsomt men sikkert inkorporeret lidt af den moderne stil i nogle af vinene – man må jo følge med de tendenser, der gør sig gældende hos forbrugerne, lød det fra Manuel Muga.
Man kunne således sige, at Muga har et ben i hver lejr – hvilket jo ikke gør noget, så længe vinene bare er af ypperste kvalitet. Og det er de.

Fremstiller egne fade
Det var meningen, at vi udelukkende skulle smage Muga’s flagskib Aro i fem forskellige årgange. Det kom vi også til. Men nu vi var her, syntes spanierne, at vi ligeså godt også kunne smage nogle af bodegaens andre vine. Og det blev en fantastisk smagning, hvilket fremgår af stjernerne længere nede på siden.
Fadmodning spiller en stor rolle hos Muga – så stor, at man, som et af de få vinhuse i verden har sit eget team af bødkere, der fremstiller fadene. Gæringen foregår heller ikke i ståltanke, men ligeledes i egne kæmpestore fade.
Traditionen tro klares vinene med piskede æggehvider, der synker ned igennem vinen og tager selv de mindste urenheder med sig. Der bruges hvert år 40.000 æggehvider. Og hvad så med blommerne – får medarbejderne hos Muga omelet hver dag? spurgte vi.
Næh, blommerne bliver afleveret i et nærliggende bageri, og ud af dem fremstiller man blandt andet nogle kager, som så igen sælges i bodegaens butik.

Importører vil have skruelåg
En af de vine, vi smagte, havde en møffet smag – vi mistænkte prop, hvilket selvfølgelig afledte det oplagte spørgsmål, om Muga havde overvejet at skifte propperne ud med skruelåg.
Manuel Muga var bestemt ikke afvisende, når det gjaldt bodegaens hvidvin og rosé. Faktisk var der flere importører af vinene, der direkte havde efterspurgt skruelåg. Men mens forbrugerne i mange af aftagerlandene kan se fordelen ved det lille låg, så er sagen en helt anden i Spanien. Spanierne vil stadig ikke drømme om at lægge en flaske vin med skruelåg i indkøbskurven.
Hos Muga vil man nødigt investere i et helt nyt tappeanlæg for kun at kunne forsyne en del af hvidvinene og roseerne med skruelåg.
- Men der er håb forude, lød det fra Manuel Muga. - Måske om en fem års tid vil også det spanske marked være indstillet på alternative lukninger.




.


Bruger formuer på vin og retssager
Den hovedrige amerikanske forretningsmand William Koch begyndte at samle på vin i slutningen af 1980’erne og har siden da brugt mere end 12 millioner dollars (cirka 65 mio. kr.) på i alt 40.000 vinflasker.
I de senere år har han så også spenderet flere millioner dollars på at lægge sag an mod en række af de auktionshuse og vinhandlere, som han har købt vinene af.
På et tidspunkt fik han nemlig et hold specialister til at gennemgå de mange flasker i sin kælder, og de fandt frem til, at et større antal af dem var forfalskede.
Flere af sagerne mod dem, der har solgt vinene, kører stadig. Og de sagsøgte skal ikke regne med, at Koch giver op undervejs, fordi det gør ondt på hans bankkonto. Hans personlige formue er på omkring 3,4 milliarder dollars (cirka 18,5 mia. kr.), så der er nok at tage af.

Har indgået forlig
Et af de auktionshuse, som Koch har sagsøgt, er Zachys Wine Auctions, hvor han i 2004 og 2005 købte 19 vine for i alt 370.000 dollars (cirka 2 mio. kr.).
Koch påstår, at flaskerne er falske – hvilket Zachys ikke vil give ham ret i. Men ifølge Winespectator har rigmanden og auktionshuset nu indgået forlig: Koch frafalder sagen, mod at Zachys ændrer ordlyden i sine vinauktionskataloger. Bagest i katalogerne står der, ”alt sælges som beset”, hvilket gør det umuligt for køberen at returnere en forfalsket flaske.
Den korte ordlyd, som også findes i katalogerne fra andre auktionshuse, har allerede medført, at Koch har tabt to tidligere sager, og han har nærmest gjort det til en mærkesag at få den slags tekster ændret.
Selv om Koch har indgået forlig med Zachys, har han ikke droppet sagen mod vinsamleren Eric Greenberg, som i sin tid satte en del af de påståede forfalskede flasker på auktion hos auktionshuset.



Klaser med Norton-druer. Foto: Flickr / Chaumette Winery.

En svampe-resistent drue
Meldug angriber hvert år et større antal vinmarker verden over, og svampesygdommen giver sig til kende som et hvidt pulveragtigt lag på løv og druer.
I den amerikanske stat Missouri er vejret varmt og fugtig, og et sådan klima giver den frygtede sygdom de bedste trivselsvilkår.
Men det har vist sig, at statens vigtigste drue, den blå Norton, aldrig bliver angrebet – den er simpelt hen resistent over for meldug.
Et hold forskere fra University of Missouri har ifølge Winetech Scan fundet frem til, at Norton producerer en større mængde af et særligt protein, som er i stand til at bekæmpe meldug og andre svampesygdomme.

En fremtid med færre angreb
Proteinet findes også i andre druer, som dog første begynder at producere det på et meget sent tidspunkt i modningen, ligesom der slet ikke er tale om så store mængder som hos Norton.
Nu er forskerne i færd med at finde frem til den genetiske årsag til det store indhold af proteinet i druen.
Håbet er, at man på et tidspunkt vil kunne overføre de gode gener fra Norton til andre druer, så det vil blive muligt for vinproducenterne at lave vin på mange forskellige svampe-resistente druer.
Men da der er tale om genmanipulerede druer, så har det lange udsigter for flere landes vedkommende.







Sådan så det ud i auktionslokalet i Hong Kong, da Andrew Lloyd Webbers vine kom under hammeren.

Webbers vine solgt i Hong Kong
Som vi fortalte i uge 50 sidste år, havde musicalkongen Andrew Lloyd Webber sat en del af flaskerne fra sin store vinkælder til salg hos Sotheby’s i Hong Kong.
Auktionen har netop fundet sted, og asiaterne bød ivrigt på vinene. I alt indbragte de 746 partier vine lidt over 43 millioner HKD (cirka 30 mio. kr.), hvilket var 7 mio. kr. mere, end auktionshuset forventede.
Det var da også vine, som netop er populære på det kinesiske marked – store vine fra Bordeaux, Bourgogne og Champagne.
Blandt højdepunkterne var 12 flasker Château Pétrus 1982, som gik for et beløb svarende til 423.000 kr.

Begyndte at samle som dreng
Det er ikke første gang, Andrew Lloyd Webber, har solgt ud af sin kælderbeholdning. I 1997 satte han også et par tusinde flasker til salg hos Sotheby’s.
Alligevel er der ingen tomme huller i vinkælderen under hans hjem Sydmonton Court i Berkshire.
Tusindvis af fornemme flasker befolker kælderen – der er så mange, at ejeren ikke selv har tal på dem.
Andrew Lloyd Webber fik opført sin første komposition, da han var 11 år gammel. Og han var kun et par år ældre, da han fattede interesse for god vin.

Fik vinene leveret til skolen
Ifølge et interview med musicalkomponisten i The Wall Street Journal var en Château Palmer af den legendariske årgang 1961 blandt hans første vinoplevelser.
De penge, han havde, blev brugt på vin, og det endte med, at han spurgte rektoren på Westminster College i London, om han måtte få leveret flaskerne til skolen – hvilket han fik lov til.
Lloyd Webber har ikke, som mange andre rige og kendte med interesse for vin, tænkt sig at købe en vingård og selv fremstille vin. Som han udtrykker det til avisen, så ville det bare ende ligesom med Cliff Richard, at han ville blive fanget i ikke at kunne genkende sin egen vin i en blindsmagning.
Det skete for Cliff Richard i et britisk tv-program for nogle år siden. Og ikke nok med, at han ikke kunne genkende sin egen vin – han vendte også tommelfingeren nedad.






Bourgogne sælger igen
Fra 2003 til 2007 steg eksporten af vin fra Bourgogne til USA – det næststørste marked for Bourgognevin – med 66% i volumen og 85% i værdi. Det var år med stor succes for det franske vindistrikt, men så begyndte det at gå ned ad bakke. I 2009 eksporterede Bourgogne lige omkring 10 millioner flasker vin til amerikanerne til en værdi af 85,6 mio. euro (cirka 638 mio. kr.) – det laveste tal siden 1996.
61,5% af flaskerne var hvidvin, 33,5% rødvin og 5% Crémant de Bourgogne.
I starten af 2010 begyndte situationen ifølge Bourgognes vinorganisation BIVB langsomt at vende til det bedre. Og i løbet af de første ni måneder af året steg eksporten af vinene til USA med hele 20% i mængde og 22% i værdi sammenlignet med samme periode i 2009.



Hver minearbejder får sin vin
År 2010 blev året, hvor 33 chilenske minearbejdere på mirakuløs vis blev reddet op fra minens dyb.
Siden da er arbejderne blevet feteret, interviewet og inviteret med til en række arrangementer.
Også det britiske designfirma Unreal har villet fejre deres redning og har derfor designet 33 vinflasker med navnet Chilean Winers – et ordspil over miners, minearbejdere.
Flaskerne, der selvfølgelig indeholder chilensk vin, er hver især dedikeret til en af minearbejderne og er nummeret alt efter, hvornår de dukkede op til jordens overflade.
På bagsiden af flaskerne er der en kort tekst om den enkelte arbejder.
Emballagen, som flaskerne leveres i, er selvfølgelig designet, så den minder lidt om den redningskapsel, minearbejderne blev hejst op i. Og når man åbner beholderen, skal man først grave sig igennem et lag småsten, før man når ned til flasken. Det lyder nu lidt besværligt …


Vinslot-ejere køber Taillevent
Ejerne af Château Phelan Segur i Saint-Estèphe, de tre brødre Thierry, Stephane og Laurent Gardinier, har købt aktiemajoriteten i det franske firma Taillevent.
Dermed har de erhvervet stjernerestauranten Taillevent, der har to stjerner i Michelin-guiden, restauranten L’Angle du Faubourg og vinforretningen Caves Taillevent, som alle ligger i Paris.
Gardinier-brødrene har dog ikke tænkt sig, at der skal ske de store ændringer, og Valerie Vrinat, som har ledet Taillevent siden sin far Jean-Claude Vrinats død i 2008, vil forblive som direktør for firmaet.
Ud over Phelan Segur – og nu også Taillevent – ejer de tre brødre luksushotellet Domaine les Crayeres i Champagne samt flere appelsinplantager i Florida.


33/09





< Der blev skænket og slynget, smagt og vurderet under den vellykkede smagning af vine fra Californien.

Skønne californiere i lange baner
For nylig afholdt Vinens Hus/De Danske Vinrejser en større smagning af vine fra Californien. Det var en såkaldt "silent tasting", som der stod i invitationen. Og nej, det betyder ikke, at der var forbud mod at tale – tværtimod, så gik snakken livligt. Det er bare igen et af disse smarte engelske ord, som har invaderet det danske sprog, og som henviser til, at vinene taler for sig selv – uden at blive præsenteret af en vinproducent eller vinmager.
Smagningen foregik på den amerikanske ambassade, og der var mange deltagere – 27 restaurantfolk og 18 vinskribenter samt USA’s ambassadør, Laurie S. Fulton.
Der blev smagt på i alt 26 vine, hvorefter deltagerne kårede den bedste rødvin og hvidvin. I begge kategorier var det vine fra vinhuset Newton Vineyard i Napa Valley, der løb af med sejren.
Derudover kåredes de fem rød- og hvidvine, der var bedst til prisen.
Samtlige vindervine, som ses nedenfor, findes på det danske marked.

De to bedste vine
* Hvidvin: Newton Vineyard Unfiltered Chardonnay til 399 kr. hos Moët Hennessy Danmark.
* Rødvin: Newton Vineyard The Puzzle 2005 til 499 kr. hos Moët Hennessy Danmark.

5 bedste hvidvine til prisen
1. Joseph Phelps, Fogdog 2007, Chardonnay, Freestone Vineyards til 249,95 kr. ved 12 flasker hos Philipson Wine.
2. Fess Parker Winery 2008 Viognier, Santa Barbara til 135 kr. hos H.J. Hansen.
3. J. Winery, sparkling, 49% Chardonnay, 49, Pinot Noir, 2% Pinot Meunier, Russian River Valley til 176 kr. hos KK Wine.
4. Mount Eden 2088 Edna Valley Chardonnay, Wolff Vineyard 150 kr. hos KK Wine.
5. Paul Hobbs, Crossbarn Chardonnay 2008, Somona Mountain til 129,95 kr. ved 12 flasker hos Philipson Wine.

5 bedste rødvine til prisen
1. Ampelos Cellars, 2006 Syrah Gamma til 269 kr. hos Otto Suenson & Co.
En delt andenplads:
2. Seghesio Family Vineyards, 2008 Old Vine Zinfandel, Sonoma til 299 kr. hos Vinens Verden.
2. Oak Ridge Winery, 2006 Reserve Ancient Vine Zinfandel til 182 kr. hos FiniVin.
3. Zaca Mesa, Syrah 2006, Santa Ynez Valley til 149,95 kr. ved 12 flasker hos Philipson Wine.
4. Rodney Strong, 2008 Pinot Noir, Russian River Valley til 169,75 kr. hos Taster Wine.
5. Paul Hobbs, Crossbarn Cabernet Sauvignon 2005, Napa Valley til 199,95 kr. ved 12 flasker hos Philipson Wine.





..................................


Condom i Armagnac
Gascogne i det sydvestlige Frankrig er kendt for sin fremstilling af den berømte brændevin armagnac. Det er også det område, hvorfra Alexander Dumas’ tapre musketer d’Artagnan stammer. Og ifølge historien havde han som regel et par flasker af brændevinen i sin sadeltaske, så han kunne styrke sig med en dram, før han skulle kæmpe i kongehusets tjeneste.
Hovedbyen for fremstillingen af armagnac hedder Condom, hvilket på engelsk – og næsten også på dansk – er stavet på samme måde som den kendte form for beskyttelse.

Navnelighed volder kvaler
Et nyt fransk kondom-firma benytter sig nu af navneligheden. Firmaet har adresse i Condom og har derfor lanceret "The Original Condom From Condom" – hvilket har fremkaldt stramme miner hos myndighederne i den berømte armagnac-by. Ét er, at der er en navnelighed, men man behøver jo ikke ligefrem at skilte med det.
Nu overvejer man i Condom, om man skal forsøge at trække de formastelige ejere af kondomfirmaet i retten.
Og så hjælper det ikke noget, at ejerne har aristokratisk baggrund. De kan nemlig prale af at være prins Charles Emmanuel de Bourbon Parme og grev Gil de Bizemont.
For at det ikke skal være løgn, så ligger Condom i nærheden af floden Baïse, der er et mindre pænt ord for samleje.
........







<< Det var et stort øjeblik for Whyte & Mackay's Master Blender Richard Paterson, da han tog en af de gamle flasker whisky op fra den sikrede rejseboks. Den har ligget i mere end hundrede år under isen. Man kan høre Paterson fortælle om whiskyen i en film på YouTube(foto: Wattie Cheung).

< Polarfareren Sir Ernest Shackleton i fuld udrustning parat til at indtage Sydpolen - hvilket dog ikke lykkedes.


Whisky begravet i is
Sir Ernest Shackleton havde en drøm om at blive det første menneske på Sydpolen, og i 1907 drog han af sted. I to år kæmpede han sammen med sit lille hold af polarfarere for at nå frem, men de måtte opgive. Madrationerne var sluppet op, og vejret var for dårligt til at fortsætte.
De uheldige eventyrere blev reddet og fragtet tilbage til Storbritannien. Men alt, hvad de havde haft med sig på rejsen, havde de måttet efterlade i lejren i Cape Royds – her iblandt et par kasser med whisky af mærket McKinley Rare Old.
I 2006 opdagede et hold polarforskere kasserne, men de lå så dybt nede i isen, at de var umulige at få op.

Lænket til flaskerne med håndjern
For et år siden sendte det skotske whiskydestilleri White & Mackay, der ejer McKinley and Co., et hold newzealandske polarforskere af sted med det formål at få bjerget en – eller måske flere – af de gamle flasker.
Med et særligt bor lykkedes det at befri en enkelt af whiskykasserne, som dernæst skulle fragtes til Whyte & Mackay i Skotland.
Whiskyflaskerne er dog så sjældne og kostbare, at myndighederne på New Zealand under ingen omstændigheder ville have, at de rejste alene. Et almindeligt passagerfly var heller ikke godt nok.
Resultatet blev, at ejeren af Whyte & Mackay, den indiske forretningsmand Vijay Mallya, sendte sit privatfly af sted efter flaskerne. Og med som bodyguard var destilleriets Master Blender, Richard Paterson.
Hele vejen hjem fra New Zealand var han lænket med håndjern til den sikrede boks med de i alt tre whiskyflasker.

Skal tilbage til New Zealand
I de næste seks uger vil Richard Paterson i Whyte & Mackay’s laboratorium analysere whiskyen i de gamle flasker ved forsigtigt at suge den ud gennem toppen. Paterson vil blandt andet datere whiskyen og måle indholdet af malt og alkohol. Han vil endog forsøge at bestemme kvaliteten af den byg, der er anvendt og finde frem til, hvordan destilleringen foregik dengang, whiskyen blev til. Det hele skal ske så nænsomt, at flaskerne ikke kommer til skade.
Når analyserne er færdige, vil flaskerne blive leveret tilbage til New Zealand - med privatfly og ledsaget af Paterson.

Med hvide handsker
Når først Whyte & Mackay har erhvervet så stor viden om indholdet i de fine gamle flasker, ville det jo være oplagt at fremstille den gamle whisky påny. Men det er der ikke nogen planer om – i hvert fald ikke i øjeblikket. Og sker det, bliver det i samarbejde med Antarctic Heritage Trust på New Zealand, som ejer flaskerne.
En lille film på YouTube viser Paterson, der med hvide handsker holder forsigtigt om en af flaskerne, mens han fortæller om deres rejse fra isen til Skotland. Begejstringen for flasken lyser ud af mesterblanderen – man kunne næsten unde ham, at han måtte beholde den …



>33/09



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinslottet i Greve har pr. 1. januar ansat Peter Rasmussen som salgsansvarlig på Fyn og i Jylland for horeca- og erhvervssalg.
    Peter er uddannet Sommelier og kommer fra en tilsvarende stilling hos Philipson Wine. Han kan træffes på mobiltelefon 20 64 24 26 eller på e-mail peter@vinslottet.nu.
    * Kjær & Sommerfeldt har fået forhandlingen af vinene fra vinhuset Alphonse Mellot i Sancerre. Ud over hvid Sancerre består sortimentet også af rød og rosé Sancerre, som kun sjældent findes i Danmark.
    * Hvem sælger halve flasker? Vi henleder opmærksomheden på den efterlysning, vi bringer nedenfor i slutningen af ugens vinøse spørgsmål: Hvilke vinhandlere fører mere end fem forskellige vine i halvflasker (37,5 cl)? Send venligst en liste over jeres halve flasker med priser til anker@vinavisen.dk, og gør det inden nu på lørdag d. 5. februar. Så vil vi i næste uge forhåbentlig kunne offentliggøre en adresseliste.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.

>43




Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Christian Thøgersen (f. 1943) har siden 2001 udlevet sin drøm om at præsentere danske vinelskere for nogle af Spaniens talrige vinøse skønheder. Vineventyret begyndte som en naturlig forlængelse af den import af spansk lingeri og undertøj, som han startede i 1994, og den gastronomiske afdeling af ynderne fik navnet Ki-Ma Vinimport efter hans børn, Malene og Kim.
    Ud fra sloganet "spansk både indvendigt og udvendigt" blev aktiviteterne intensiveret over årene, og i dag er datteren Malene ansvarlig for undertøjet, mens faderen står for den vinmæssige del af festen.
    Uddannelsen som revisor anvender han som et supplement til vinimporten, der andrager stadigt større dele af både hans og resten af familiens opmærksomhed. Mere end 100 spanske vine fra femten forskellige appellationer præsenterer sig i dag fra virksomhedens hjemmeside.
    I 2007 besluttede Christian Thøgersen at omdøbe og relancere vinfirmaet under det mere passende navn SpanskeVine, som unægteligt signalerer sit fokus med større tydelighed, end Ki-Ma Vinimport gjorde.
    Med en velfungerende internetbutik og et udvidet sortiment går tiden med at konsolidere forretningen, og Christian Thøgersen er en hyppig deltager i vinmesser og udstillinger i ind- og udland – altid på jagt efter den næste spændende producent. Han har allerede berømte navne som Elias Mora, José Pariente, Losada Vinos de Finca og cava-ekvilibristen Raventós Rosell i stald, og vinene får jævnligt topkarakterer, både i VinAvisen og i diverse internationale vinmedier.
    Privat bor Christian Thøgersen sammen med hustruen Jette på samme adresse som lageret, og den sparsomme fritid bruger han til at besøge de spanske leverandører inden for både undertøj og vin.
    Adresse: SpanskeVine, Strandengen 1, Skuldelev, 4050 Skibby, tlf. 47 52 02 89, e-mail: info@spanskevine.dk, web: www.spanskevine.dk.

    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Hvor køber man 37,5 cl flasker?
    Efter at Mads Winthers kone har født parrets to børn, har hun mistet smagen for rødvin og vil kun drikke hvidvin.
    – Det ærgrer mig en del, skriver Mads Winther, – for nu står jeg ofte tilbage med en halv flaske rødvin, som jeg gemmer til næste dag ... og ind imellem i flere dage.
    – Jeg kender til alle de smarte metoder til opbevaring af åbnede vine, men syntes stadig, at en god vin mister for meget natten over. Jeg har derfor prøvet at finde halvflasker af god kvalitet, men udvalget synes at være forsvindende lille.
    – Kender I til importører eller vinhandlere, der har et ordentligt udbud af 37,5 cl flasker?
    Svar: Opsøger man hjemmesider for cateringfirmaer, ser man ofte mange halvflasker. Det samme gør man på de fleste restauranters vinkort. Men, ja, der er sikkert et vist behov, som nogle vinhandlere måske kunne se en fordel i at dække. Så lad os komme med en opfordring til vinhandlerne:
    Hvem af jer fører mere end fem forskellige vine i halvflasker (37,5 cl)? Send venligst en liste over jeres halve flasker med priser til anker@vinavisen.dk, og gør det inden nu på lørdag formiddag d. 5. februar.
    Så vil vi i næste uge forhåbentlig kunne offentliggøre en adresseliste til glæde for Mads Winther med konen, der ikke vil drikke rødvin.








Ugens vinøse billede
– Det var en meget smuk vinkop fra den græske oldtid, I viste på ugens store billede i uge 3, skriver Per C. Poulsen til os.
– Det fik mig til at tænke på, at jeg engang på et museum tog dette billede af en anden antik drikkekop, som er helt usædvanlig og ret morsom.
– Jeg tror, den er græsk. Den ser da sådan ud. Men er den til at drikke af, eller har den været brugt til at blande vinen med vand?
Vi siger tak til Per Poulsen for billedet – og klør os i nakken. Sådan en har vi aldrig set før. Vi har prøvet at finde den i en bog, men det er ikke lykkedes. Er den græsk eller romersk? Hvis nogen kan opklare mysteriet, hører vi gerne. Skriv venligst til info@vinavisen.dk.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





.Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....
. ....
. . ..... . .....
...............................
    .....................
    105 Nebbiolo-druerne til Italiens berømte Barolo-vin er ved at modnes og få farve på kinden (foto © Castelli delle Langhe e del Roero)
    ...............
    ...............
. .
. ..... . n






Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 125 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Vincent Dureuil-Janthial, Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig
120 kr., KB Vin
En rigtig dejlig mousserende vin med fine, stadige bobler, en liflig duft og en frisk smag.


Conde de Haro Cava, Brut, Bodegas Muga, Rioja, Spanien
219 kr., pris ved 12 flasker: 165 kr., Laudrup Vin
En dejlig cava med en fin mousse og en mild duft af mirabeller og lyst brød. Smagen er behagelig fyldig og med god frugt.

Hvidvin


Schwach, Domine Francois Schwach, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2009
58 kr., Red & White
En fortræffelig hvidvin med en dejlig duft og en fyldig, ren druesmag. Glimrende til lettere retter eller til en frokost.


St. Pauls, Riesling, Südtirol - Alto Adige, Italien, 2009
99 kr., pris ved 12 flasker: 89,10 kr., Distinto
Saftig, frisk og dejlig hvidvin med noter af æbler, fersken og måske lidt abrikos. Dertil en fin lille sødme i det tørre og tilpas syre.


Tasman Bay, Sauvignon Blanc, South Island, New Zealand, 2009
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
Meget flot hvidvin. God, frisk duft og en ret fyldig, saftig, blød og krydret smag. En af de virkelig gode newzealændere.


Muga Blanco, Bodegas Muga, Viura, Rioja, Spanien, 2010
119 kr., pris ved 12 flasker: 90 kr., Laudrup Vin
En koncentreret duft af abrikos møder næsen, mens smagen er tør og fyldig med noter af modne citrusfrugter og en behagelig fedme, der får den til at holde længe i munden.

Rosévin


Muga Rosado, Bodegas Muga, Rioja, Spanien, 2010
111 kr., pris ved 12 flasker: 84 kr., Laudrup Vin
Sikke en skøn rosé. Den er meget lys rosa med en fin duft af friske jordbær og en mild smag med en behagelig tørhed. Den leder tankerne hen på sommer og terrasse-hygge.

Rødvin


Passolo, Rocca, Salento IGT, Italien, 2009
49,95 kr., Amka
God, ligefrem, kraftig rødvin på druerne Primitivo og Negroamaro. Glimrende hverdags-vin. Den femte stjerne får den for den lave pris.


Ramón Bilbao, Crianza, Rioja, Spanien, 2007
58,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 5): 43 kr. ved 3 flasker, SuperBrugsen
Denne rødvin smager af Rioja, klassisk Rioja - varme, krydderi, blød frugt, fad. Skænk den til en god bøf. Til tilbudsprisen er den et kup.


Château Blomac, Paul Sapen, Minervois, Frankrig, 2008
69,75 kr., på tilbud i februar: 55 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Saftig, blød og lækker rødvin i fin balance. Til tilbudsprisen et glimrende glas.


Domaine de Regusse, Pinot Noir, Vin de Pays des Alpes de Haute Provence, Frankrig, 2008
79 kr., pris ved 6 flasker: 74 kr., Jabeco-Wine
Meget vellavet og typisk Pinot-rødvin med god frugt, fint krydderi. En meget anvendelig vin.


Hesaurum, Biscardo, Veneto IGT, Italien, 2008
82 kr., Premier Cru
En rigtig dejlig rødvin på druerne Corvina og Cabernet Sauvignon. Den har god frugt og tilpas med krydderi og syre.


Ursprung, Markus Schneider, Pfalz, Tyskland, 2009
85 kr., Søhøjlandets Vinlager
Stor og flot rødvin med intens frugt. En vin, der skal have en lige så kraftig kødret, gerne med fedme og krydderi - osso buko, gullash med skank og rodfrugter og ... Flasken har skruelåg.


Koonunga Hill, Penfolds, South Australia, Australien, 2008
88,95 kr., I denne uge (uge 5) på tilbud til 60 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Dejlig rødvin med en ren frugtsmag, tilpas syre og noter af eukalyptus. Flasken har skruelåg.


Combe aux Jacques, Louis Jadot, Gamay, Beaujolais-Villages, Frankrig, 2009
89 kr., Wine.dk
En let og meget imødekommende rødvin, typisk Gamay og typisk Beaujolais. En dejlig vin.


Reserve des Fustiers, Léon Pordigal, Gidondas, Frankrig, 2008
99 kr., på tilbud i denne uge (uge 5): 79 kr., Kvickly
Meget dejlig rødvin, der fylder munden med fyldig frugt. En glimrende vin.


Pétalos, Alvaro Palacios, Bierzo, Spanien, 2008
129,95 kr., H.J.Hansen Vin
Meget elegant rødvin, kompleks og i fornem balance. I smagen er der sort peber, lakrids og diskret eg. Eftersmagen bliver bare i munden. Et godt køb.


Bron & Rusèval, Celli, Forli IGT, Italien, 2007
159,95 kr., Vinmonopolet
Dyb farve, kraftig duft og en flot, saftig smag. En vin, der skal skænkes til store og lige så flotte bøffer.


Muga Reserva, Bodegas Muga, Rioja, Spanien, 2007
219 kr., pris ved 12 flasker: 165 kr., Laudrup Vin
Der er tobak og sort te i duften af denne rødvin. Smagen har masser af frugt, en forfriskende blommeagtig syre og et lille bid af fad.


Muga Selección Especial, Bodegas Muga, Rioja, Spanien, 2005
339 kr., pris ved 12 flasker: 255 kr., Laudrup Vin
Mums for en rødvin. Den er fuld af moden frugt - især brombær - og varme krydderier. Den breder sig i munden med gode tanniner og har en lang eftersmag.


Muga Prado Enea Gran Reserva, Bodegas Muga, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2004
498,75 kr., pris ved 12 flasker: 375 kr., Laudrup Vin
Denne rødvin er indbegrebet af en traditionel Rioja med tobak og læder i duften og tørhed, krydderier og afrundet fad i smagen. Det er en flot vin, som dog bør ligge en del år endnu, så smagselementerne integreres.


Aro Muga, Bodegas Muga, Rioja, Spanien, 2006
1590 kr., pris ved 12 flasker: 1193 kr., Laudrup Vin
Druerne til denne top-rødvin fra Muga stammer fra vinstokke, der er mere end 60 år gamle. Når druerne er høstet, bliver de nøje sorteret, så det kun er de allerbedste, der ender i Aro-vinen. Og så er det kun i særligt gode høstår, at man fremstiller denne vin. Omhuen kan smages i hver en mundfuld. Årgang 2006 er stadig kun et barn, der bør ligge og modne i de næste fem til seks år - eller endnu længere. Men vi smagte også nogle af de ældre årgange, som er udsolgte, men som antydede, hvordan vinen vil udvikle sig. Både årgang 2000 og 2001 fortjente et hav af superlativer. Det er store rødvine med bløde tanniner og en koncentration, der næsten er til at skære i. Der er tobak og læder i duften og toner af chokolade og varme krydderier i smagen. Man kan jo altid diskutere prisen. Den er høj - der et til en flybillet tur-retur til London.


Produttori di Govone, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2001
48,75 kr., prisen pr. flaske ved 8 flasker, hvoraf de 2 i magnum, Holte Vinlager
Ni år gammel rødvin med en markant smag af kanel. Den fjerde stjerne får den for prisen.


Gran Colegiata, Farina, Tinta de Toro, Toro, Spanien, 2004
110 kr., Lago Import
Seks år gammel, moden, blød, men også lige ved at forlade denne verden. Nyd den nu.


Torre Muga, Bodegas Muga, Rioja, Spanien, 2006
799 kr., pris ved 12 flasker: 599 kr., Laudrup Vin
Torre betyder tårn på spansk og henviser til et højt tårn, der pryder Bodegas Muga. Det er en rødvin med masser af frugt - især mørke blommer. Den er kraftig og koncentreret; en rigtig "herrevin" til en godt krydret kødret.


Maximo, Trionfo, Rosso Veneto IGT, Italien, 2008
148,75 kr., 3 liter i boks. På tilbud i denne uge (uge 5): 110 kr., SuperBest
En meget enkel vin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.