Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22. 2011

[


Nyheder i uge 22, 2011

Læs uge 21.......Læs uge 20.......Læs uge 19





.


Flest kvinder er til rødvin
Hvert år foretager arrangørerne af Vinexpo en undersøgelse af kvindelige forbrugeres forhold til vin i en række forskellige lande.
I år omfattede undersøgelsen 10.500 kvinder over 18 år i Frankrig, Tyskland, Storbritannien, USA og Hong Kong. Alle er de blevet udspurgt om deres drikkevaner og viden om vin – her er et udpluk af de interessante resultater:
* 43,8% af kvinderne drikker vin mindst en gang om ugen.
* 51,1% foretrækker rødvin – hvilket er 15% mindre end i en lignende undersøgelse i 2009.
* 68,9% mener, at det bedste tidspunkt at drikke vin på er om aftenen og i venners lag.

Selvsikre amerikanere og ydmyge kinesere
* De kvindelige forbrugeres glæde for rosévin har taget himmelflugten med en stigning på 160% i løbet af de sidste to år.
* 16,4% af kvinderne i Hong Kong er overbevist om, at det at drikke vin forbedrer deres image – til sammenligning gælder dette kun for 1,6% af de franske kvinder.
* 67% af de amerikanske kvinder ytrede, at de ved lige så meget om vin som mændene. I Hong Kong lyder tallet på kun 24%.
* Ifølge 49,5% af de franske kvinder er et glas vin eller to altafgørende for romantikken under en romantisk middag – 22% mente ikke, at det havde nogen betydning.



Forbud mod kysselæber
Det svenske Systembolaget har ifølge www.wownews.se sat en stopper for salget af en vin på grund af etiketten. Vinens navn er Wacky Chicks (skøre kyllinger), og illustrationen består af en masse kysselæber.
Monopolet mener, at kombinationen af kysselæberne og vinens navn giver indtryk af, at indtag af alkohol øger den fysiske og psykiske formåen, fremmer social og seksuel succes og løser problemer som ensomhed og tristhed, som det lyder i et brev til importøren af vinen, Vinovativa.
Det kan godt være, at etiketten er lidt pjattet, men ligefrem at tillægge den så stor magt ...
Hos Vinovativa er man fuldstændig uforstående over for Systembolagets beslutning og kalder den en skønssag, idet de svenske regler omkring, hvad der må og ikke må vises på en vinetiket, er temmelig uklare.
Vinen stammer fra det gode Rhône-hus Xavier, og den er fremstillet i samarbejde med restauranten Pontus! i Stockholm.


Resveratrol mod hjernerystelse
I bokseringen giver bokserne hinanden en ordentlig en på skallen – hvilket ofte ender med hjernerystelse i både den ene og den anden lejr. Og hjernerystelserne kan give langvarige men, blandt andet i form af problemer med de kognitive funktioner – de mentale processer i hjernen, der gør, at vi kan tænke og opfatte.
Nu er forskere ved University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas i færd med en undersøgelse, hvor foreløbig fem boksere får piller med resveratrol – det stof, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin. Forskerne har nemlig en idé om, at stoffet vil kunne afhjælpe både de umiddelbare og de langvarige skader ved en hjernerystelse. Man ved, at resveratrol har en godgørende effekt ved blandt andet Alzheimers, der jo er en alvorlig hjernesygdom.

Vil udbrede forsøget
Der er en god grund til, at bokserne får resveratrolen i pilleform, idet der skal hele 51 glas rødvin til for at nå op på den mængde af stoffet, som forskerne mener, der skal til.
Bokserne har, før forsøget gik i gang, fået foretaget en MRI skanning af hjernen og har ligeledes gennemgået en kognitiv test. Når de i en sikkert ikke så fjern fremtid får en hjernerystelse, vil man kunne afgøre, om resveratrolen har en godgørende effekt på hjernen.
Forskerne håber at kunne udbrede forsøget til resten af USA og til andre sportsgrene, hvor det ligeledes går hårdt for sig.






Fransk vin i australske glas
Det er ikke just gyldne tider for de australske vinproducenter, når det gælder salget af vin på hjemmemarkedet.
I første kvartal af 2011 er salget faldet drastisk. Faktisk har man ifølge Australian Bureau of Statistics ikke oplevet et lignende fald i de sidste 21 år.
Samtidig stiger afsætningen af importerede vine med ekspresfart og udgør i dag 14,8% af det totale vinsalg i Australien – hvilket er den største andel i mands minde. For ti år siden udgjorde andelen af disse vine kun 3,3%.
Det er ikke mindst salget af franske og italienske vine, der nyder stor fremgang på det australske marked. Også chilenerne kan glæde sig over en fordobling af salget i første kvartal i år.

Australierne vil prøve noget nyt
Til gengæld falder salget af newzealandsk vin, som ellers har ligget i toppen af de australske forbrugeres popularitetsliste. Her er salget dalet med hele 10% i første kvartal i år.
Australierne skyder skylden på den stærke australske dollar, der medfører, at de importerede vine kan sælges til yderst konkurrencedygtige priser.
Men ifølge Sydney Morning Herald er der også en stigende tendens blandt australierne til at ville smage noget andet end de gængse og kendte australske og newzealandske vine.



Den berømte søde vin i den karakteristiske skæve flaske.

Klein Constantia solgt
Den berømte sydafrikanske vingård Klein Constantia har fået nye ejere. Familien Jooste, der har haft vingården siden 1980, har nu solgt den til den amerikansk-tjekkiske finansmand Zdeněk Bakala og den britiske bankmand Charles Harman.
Begge kender Cape-provinsen som deres egen baghave, da de har rejst og boet i området gennem de sidste tyve år.
De to venner vil dog ikke kaste sig ud i et eventyr som vinproducenter. Lowell Jooste vil fortsætte som direktør af vingården, ligesom der ikke vil blive pillet ved det faste vinmager-team.
Dog kan man godt regne med, at Klein Constantia går en gylden fremtid i møde uden smalle steder, når det gælder nyt udstyr til produktionen og andre remedier. De nye ejere har velspækkede kreditkort – ikke mindst Zdeněk Bakala, der er med på det amerikanske erhvervsmagasin Forbes’s liste over verdens rigeste mennesker. Hans personlige formue er på 2 milliarder dollars (cirka 10,5 mia. kr.).

Den berømte søde vin
Salget af Klein Constantia har chokeret mange i den sydafrikanske vinverden. Tanken om, at den legendariske vingård ikke længere er på sydafrikanske hænder falder mange for brystet. Det er lidt ligesom, hvis franskmændene havde solgt Eiffeltårnet til en udlænding.
Vingården er blandt andet kendt for at have genoptaget produktionen af den søde vin Vin de Constance, der i 1700- og 1800-tallene var berømt viden om. Napoleon forsødede tilværelsen med den under sit eksil på St. Helena, den franske konge Louis-Philippe havde adskillige flasker i sin vinkælder, Frederik den Store og Bismarck forlangte, at den blev serveret til aftensmaden, og i dag siges vinen at være Nelson Mandelas yndlingsvin. Herhjemme importeres den søde vin af Amka.








Azelle Araud er en af de i alt tre ønologer, der har ansvaret for den fornemme champagne.


De 37 årgange
1921, 1928, 1929, 1934, 1937, 1943, 1947, 1949, 1952, 1953, 1955, 1959, 1961, 1962, 1964, 1966, 1969, 1970, 1971, 1973, 1975, 1976, 1978, 1980, 1982, 1983, 1985, 1988, 1990, 1992, 1993, 1995, 1996, 1998, 1999, 2000, 2002.
Tre årgange i træk har man kun oplevet i de to viste omgange.

En vin med tre esser i ærmet
Tre vine – det var alt, hvad vi smagte, da Moët & Chandons ønolog Axcelle Araud forleden var på besøg i Danmark.
De tre vine var til gengæld den berømte og kostbare årgangs-champagne Dom Pérignon, som Axcelle Araud sammen med kældermesteren Richard Geoffroy har ansvaret for.
Dom Pérignon er en vin med fire esser i ærmet:
1. Den har historien om benediktiner-munken Pierre Pérignon (1638-1715), som fandt på at komme bobler i vinen – og det gjorde han så måske alligevel ikke; det gjorde nok snarere hans fromme brødre i klostret Saint-Hilaire i Sydfrankrig.
2. Den præsenteres i fornemme indpakninger og med elegant grafik – ikke for ingenting kommer den fra koncernen LVMH, der lægger hovedvægten på luksusprodukter.
3. Den bakkes op af en intensiv markedsføring med reklamefilm, ofte med seksuelle undertoner. Filmene har blandt andet været instrueret af den excentriske modemand, Karl Lagerfeldt. Flere af filmene ligger på YouTube.
4. Ikke mindst er den en champagne i topligaen – en vin af høj kvalitet. Hvilket vi endnu en gang fik demonstreret under smagningen forleden.

Kun i gode årgange
Almindelig champagne har ikke årgang på etiketten. Den er nemlig stukket sammen af flere årgange, idet champagnehusene tilstræber en ensartet kvalitet og stil fra år til år.
En årgangs-champagne er derimod kun lavet på druer fra en enkelt årgang, og sådan en vin er Dom Pérignon. Og da man tilstræber den højest mulige kvalitet, betyder det også, at man kun kan lave vinen i gode årgange med perfekte druer.
Siden 1921, da man begyndte at fremstille vinen, har den blot været lavet i 37 årgange.
Under smagningen smagte vi årgangene 1996 og 2002 samt den specielle Oenothèque 1996, der ikke har lagret i de sædvanlige syv år, men i tolv. Nedenfor i ugens smageliste er der topstjerner til de alle tre vine.






Ikke mere winemakers dinner?
I sidste uge udtrykte en af vore læsere, Martin Madsen, sin modvilje imod udtrykket winemakers dinner. – Her i Danmark må det da hedde vinmagermiddag, skrev han.
Eller er der måske andre benævnelser, der er bedre? spurgte vi vore læsere.
Vi har fået en hel del svar. Fx skriver norske Oddvar Leander Olsen, at hvis man endelig skal skrive det på engelsk, så skal man huske apostroffen: winemaker's dinner. Men man kan lige så godt kalde det middag med vinprodusenten – ofte er det jo slet ikke vinmageren, der kommer, men en repræsentant for producenten.
 
Vi lefler for det amerikanske
Jesper Hansen er enig med vor norske læser. I en mail skriver han bl.a.:
Her i landet, hvor det officielle sprog er dansk, må winemaker naturligt oversættes til vinmager, og dinner til middag. Men desværre er der en stigende tendens til at lefle for det udpræget ordfattige amerikanske sprog.
I dag kan man fx ikke være butikselev men trainee. Og et stort el-selskab skilter med at hedde Dong Energy (med engelsk udtale), uanset at ordet dong på engelsk er en vulgær hentydning til det mandlige forplantningsorgan.
 
Afskaf sprog-snobberiet
Søren Wolff skriver: – Afskaf endelig og hurtigst muligt dette sprog-snobberi, hvor alting helst skal hedde noget på udenlandsk, selv om vi har udmærkede danske betegnelser.
– Winemakers dinner er et af de udtryk, jeg rigtig gerne vil vinke farvel til, ligesom jeg håber, at value for money og SALE går samme vej.
– Vi skal ikke kæmpe imod internationalisering, men imod at vores sprog bliver forurenet med massevis af udenlandske udtryk og betegnelser, der kun kan medvirke til, at dansk bliver et stadig fattigere sprog.
 
Middag med vinbonden
Freddy Hansen sender ikke e-mail, men e-post, og han skriver: – Ja, lad os endelig blive af med det engelske udtryk. Det danske sprog er rigeligt forurenet af amerikansk/engelsk.
Flemming Deichmann skriver: Hvad med at skrive middag med vinbonden?
Og Simon Færch skriver: – Hvad med vinmiddag, gourmetaften, vingourmet, vinaften eller vild med vin aften?
Vi siger tak for disse og flere indlæg og tager en beslutning: Herefterdags er ordet winemaker’s dinner (med og uden apostrof) forbudt i VinAvisen og ikke mindst i vores Aktivitetskalender.







Propper, der kontrollerer ilten
Nomacorc er verdens førende producent af syntetiske propper til vinindustrien. I alt fremstiller firmaet 2,1 milliarder propper om året. Og nu har det lanceret en ny serie propper, Select Series, som skulle gøre det muligt for vinproducenterne at kontrollere den mængde ilt, der trænger ind til vinen, og dermed styre vinens udvikling.
Sammen med en række forskningsinstitutioner har Nomacorc gennem en årrække undersøgt, hvordan den ilt, der siver ind, påvirker vine på forskellige druer. Ud fra den erhvervede viden har man så skabt den nye serie propper, der hver især lukker forskellige mængder ilt ind til vinen og dermed er designet til vine på fx Cabernet Sauvignon, Shiraz, Riesling og Sauvignon Blanc. Serien omfatter også propper specielt til lette og kraftige vine, frugtrige og mere stringente vine.


Mellemøstens første vinmuseum
Det kan godt være, at vi ikke hører så meget til libanesisk vin, men faktisk blev der allerede for 6000 år siden fremstillet vin i Libanon, hvilket gør landet til et af verdens ældste vinlande. Og en del af den vin, der laves i dag, er bestemt også værd at hælde i glassene.
Det førende vindistrikt er Bekaa-dalen, der ligger cirka 30 km fra Beirut, og nu bliver dette område også hjemsted for Mellemøstens første vinmuseum, Musée de la Vigne et du Vin.
At navnet er fransk, er ikke så underligt. Fransk kultur spiller en vigtig rolle i Libanon, som var under fransk mandat fra 1920 til 1943.
Det er familien Johnny R. Saadé, der ejer vinhuset Château Marsyas i Bekaa-dalen, som står bag projektet.
Museet, der forventes færdig i 2013, vil fortælle om vinfremstilling i Libanon fra oldtiden til i dag.




Château Rieussec, hvor der i øjeblikket udføres en række grønne forsøg. Foto: Domaines Barons de Rothschild (Lafite).

Grønne vinslotte på stribe
Det franske vinfirma Domaines Barons de Rothschild (Lafite) ejer vinejendomme flere steder i verden. I Frankrig drejer det sig blandt andet om Château Lafite, L’Ecangile, Duhart-Milon og Rieussec i Bordeaux samt Aussières i Languedoc. Dertil kommer Bodegas Caro i Argentina, chilenske Viña Los Vascos og en vinmark under udvikling i Kina.
I alt fremstiller de mange vinejendomme omkring 10 millioner flasker vin om året.
Domaines Barons de Rothschild (Lafite) har nu søsat et storstilet projekt, der med tiden skal ende med, at samtlige vinslotte og vinhuse bliver grønne og bæredygtige.

Går langsomt til værks
De første forsøg på at begrænse brugen af pesticider og svampedræbende midler indførte man for to år siden i 10 hektar af de vinmarker, der hører til Château Rieussec. Og indtil videre er vinstokkene ikke blevet angrebet af meldug, selv om man har reduceret mængden af sprøjtegifte med 17%.
Det lyder ikke af nogen stor begrænsning af giftstoffer, men der er tale om fornemme vinmarker, hvor man er forsigtig og går langsomt til værks.
Snart vil man lade det grønne projekt brede sig til samtlige af Rieussecs i alt 92 hektar marker – og videre til firmaets øvrige vinejendomme i Bordeaux samt i resten af verden.
Man stiler ikke kun efter at gøre vinslottene og vinhusene grønnere. Da der er tale om et bæredygtigt projekt, tages også de mange medarbejderes arbejdsforhold op til revision.


Til_37/09






Denne ravgyldne flaske Château d'Yquem årgang 1899 kan man blive den lykkelige ejer af, hvis man byder med, når Auktionsverket afholder sin store dryckesauktionen - og hvis man har en diger bankkonto. Flasken er vurderet til et beløb svarende til 33.500 kr.

Rekord for auktioner i Stockholm
For syv år siden begyndte Stockholms Auktionsverk at afholde auktioner over vin og spiritus. Og det har været med stigende succes. Årets auktioner afholdes over to dage, d. 31. maj og 7. juni, og består af henholdsvis den lille og den store "dryckesauktion".
På førstnævnte sælges de mindre kostbare flasker, mens den store auktion byder på de mest fornemme vine.
Til sammen omfatter de to auktioner hele 1200 partier, og den samlede højeste vurdering af de mange flasker ligger på 9,2 millioner SEK (cirka 7,7 mio. kr.), hvilket er rekord i de år, auktionerne har fundet sted.

Byd med på flaskerne
Udbuddet af vin og spiritus på årets auktioner er ifølge www.wownews.se ikke kun større end nogensinde før, det er også bredere og omfatter flere flasker fra 1800-tallet.
Hvis man lægger vejen forbi auktionen d. 7. juni, vil man blandt andet kunne byde på en flaske Château d’Yquem fra 1899 samt flere flasker cognac fra 1870'erne af mærket Besse & Paret.
Andre højdepunkter er en magnumflaske Château Lafite-Rothschild, der er vurderet til 40.000 SEK (cirka 33.500 kr.), samt flere andre sjældne Bordeaux’er, alle af årgangen 1961.
Ud over de meget kostbare flasker er der også masser af vine til omkring en tusse.
Man kan læse mere på Stockholms Auktionsverk’s hjemmeside.


Heldigt britisk vinhus
Det er fast tradition at servere britisk vin til statsbanketterne i det britiske kongehus. Og til den nyligt afholdte banket i Buckingham Palace i anledning af præsident Obamas besøg blev der skænket Cuvée Merret Fitzrovia Rosé 2004, en mousserende rosé fra det britiske vinhus Ridgeview Estate Winery.
Hos Ridgeview har man svært ved at få armene ned. Det har stor markedsføringsmæssig værdi for vinhuset, idet gæsterne ved banketten foruden det britiske kongehus og det amerikanske præsidentpar talte et hav af andre kendte, rige og berømte: Hillary Clinton, David Cameron og Tony Blair – samt filmstjernerne Tom Hanks og Kevin Spacey, for blot at nævne nogle få.

Vandt over ædle champagner
Ridgeview blev grundlagt i 1994 og er i forvejen rigt præmieret for sine vine. Og ved sidste års Decanter World Wine Awards vandt vinhusets Grosvenor Blanc de Blanc 2006 det internationale trofæ for næsen af champagner som Taittinger Prélude NV og Charles Heidsieck Millésime 2000.
Man kunne godt ønske, at nogle af de gode britiske vine fra såvel Ridgeview som fra andre britiske vinhuse var på det danske marked.




.



Amadou Sow har beklædt både flaske og emballage med sprælske kulørte "bobler".

Kunst og champagne i skøn forening
Siden anden verdenskrig har Château Mouton Rothschild hvert år fået en kunstner til at dekorere etiketten på den nye årgang af slottets vin.
På lignende vis lader champagnehuset Taittinger vin og kunst gå op i en højere enhed – dog får kunstnerne her lov til at bruge hele flasken som lærred. Det er også kun særligt gode årgange af champagnen, der bliver kronet med et kunstværk.
Startskuddet lød i 1983, hvor den ungarsk-franske kunstner Victor Vasarely udfoldede sig på årgang 1978 af Taittinger Brut Millésimé. Siden har blandt andet Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg og Corneille fået æren. Og seneste skud på stammen er den senegalesiske kunstner Amadou Sow, hvis kunstværk på årgang 2002 blev offentliggjort for nylig. Det ses her til venstre – ganske flot og sprælsk må man sige.
Man kan se de øvrige kunstneriske Taittinger-flasker på champagnehusets hjemmeside.


Vinslottene holder på priserne
I denne tid afslører vinslottene i Bordeaux priserne på den nye årgang 2010. Men afsløringerne går ifølge Decanter i slowmotion. Faktisk er det årtier siden, at prisangivelsen af vinene har strakt sig over så lang tid. På dette tidspunkt sidste år havde omkring hundrede flere slotte løftet sløret for deres priser.
Hos den fornemme gamle vinforretning Berry Bros & Rudd i London mener man, at vinslottenes tilbageholdenhed skyldes, at de gerne vil skrue priserne i vejret, men er bange for, at markedet ikke vil godtage det.
Ingen af de berømte vinslotte har endnu afsløret deres priser – og de gør det nok heller ikke før den store vinmesse Vinexpo, der afholdes i Bordeaux fra den 19. til 23. juni.


33/09



............................................





Det lykkedes et hold polarforskere at bjærge en af de gamle kasser whisky, hvis flasker stadig var intakte. Master Blender Richard Paterson eksperimenterede og blandede, til han opnåede en tro kopi af den mere end 100 år gamle Whisky.

Kopi af meget gammel whisky
I uge 5 fortalte vi om polarfareren Sir Ernest Shackleton, der i 1909 måtte efterlade tre kasser whisky af mærket McKinley Rare Old i lejren i Cape Royds.
Hans drøm om at blive det første menneske på Sydpolen brast på grund af dårligt vejr og manglende madrationer.
En del flasker må han og hans mænd dog have nået at varme sig på – i alt havde han bestilt 25 kasser whisky før sin afrejse ...
For fem år siden fandt man kasserne dybt nede i isen, og sidste år sendte det skotske whiskydestilleri White & Mackay, der ejer McKinley and Co., et hold polarforskere af sted for at bjærge blot nogle af de mange flasker nede i isen.
Det er myndighederne på New Zealand, der ejer de sjældne og kostbare flasker, og destilleriet har kun fået lov til at låne dem i et stykke tid.
White & Mackay’s Master Blender, Richard Paterson, har nøje undersøgt indholdet ved forsigtigt at suge lidt af det ud gennem proppen af flaskerne. Og det er nu – efter otte ugers intens arbejde og adskillige eksperimenter med malt fra flere steder i Skotland – lykkedes ham at fremstille en tro kopi af den mere end hundrede år gamle whisky.

Film om projektet
Kun to mennesker har smagt indholdet i de gamle flasker McKinley Rare Old. Den ene er selvsagt Richard Paterson, mens den anden er den anerkendte whiskyskribent Dave Broom.
For nylig blindsmagte Broom såvel den gamle whisky som den kopi, Paterson har fremstillet. Og ifølge ham er det lykkedes at genskabe den fine lette smag, sødmen og krydderierne fra den historiske whisky.
Der er fremstillet i alt 50.000 flasker af den genskabte whisky, og de sælges for 100 pund (cirka 860 kr.) flasken.
Der vil senere i år blive sendt en dokumentarfilm om hele forløbet på tv-kanalen National Geographic Channel. Indtil da kan man fornøje sig med en glimrende lille video om bjærgningen af de gamle flasker og fremstillingen af den ny whisky.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Det Lille Vinhus er blevet forhandler af cava fra Bodegas Mainegra og Quinta do Ameal.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.






Efterlyser nøjagtig alkoholprocent
I sidste uge lancerede vi en ny service for VinAvisens læsere, nemlig muligheden for også at kunne søge på alkoholprocenten i de vine vi anmelder. Det kan man gøre på vores søgeside, hvor vi har inddelt søgemulighederne i ”lav alkohol”, ”middel alkohol” og ”høj alkohol”.
En af vore trofaste læsere, Rasmus Flade Nielsen, har skrevet til os, at han bestemt bifalder initiativet, men at det ville være rart også at få oplyst det nøjagtige alkoholindhold, da fx ”høj alkohol” er et vidt begreb. Det kan vi kun give ham ret i, så fremover vil alkoholprocenten blive oplyst i forbindelse med hver enkelt anmeldelse.


...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

...............................
    .....................
    122 Der fyldes efter i fadene i en stor vinkælder i Bourgognes hovedstad, Beaune (foto © Bouchard Père & Fils).
    ...............
    ...............







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 29 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 13, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 92 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Dom Pérignon Vintage, Moët & Chandon, Champagne, Frankrig, 2002, lav alkohol (12,5%)
1099 kr., Moët Hennessy
En ædel vin fra en fornem og vellykket årgang. Vinen har fine, stadig perler, en liflig duft og en fyldig, dyb smag med toner af citrus, tørrede frugter, brød og gær samt et lille bid.


Dom Pérignon Vintage, Moët & Chandon, Champagne, Frankrig, 1996, lav alkohol (12,5%)
1200 kr., Moët Hennessy
Denne femten år gamle champagne har en vidunderlig, kraftig og kompleks duft og en tør, lækker, fyldig og cremet smag med noter af citrus. Utroligt så godt en vin som denne har holdt sig. Vinen kan måske stadig fås rundt omkring, men i dag udbydes den kun sammen med Oenothèque-udgaven i samme årgang til i alt 3999 kr.


Dom Pérignon Oenothèque, Moët & Chandon, Champagne, Frankrig, 1996, lav alkohol (12,5%)
2200 kr., Moët Hennessy
Dette er præcis den samme vin som 1996 Vintage-udgaven, men vinen har lagret på bundfaldet fem år ekstra og dermed i alt femten år. Det er en fantastisk vin, der stadig er forbavsende ungdommelig. Den har fine, stadige perler, en dejlig duft og en blød og utroligt lækker smag. Vi fik den skænket i store bourgogne-glas med plads til den vidunderlige aroma.

Hvidvin


Fonte delle Serpi, Fattoria Querciarossa, Vermentino, Maremma, Toscana IGT, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
99 kr., The Wine Company
Dejlig duft i næsen og fyldig smag i munden. En fortræffelig hvidvin, blød og harmonisk. Glimrende både til lettere retter og som terrassevin.


San Michele all'Adige, Chardonnay, Trentino, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
105 kr., Carlo Merolli
Lækker hvidvin i fin balance med en let fedme, frisk frugt og mange facetter. En meget anvendelig vin - også som terrassevin.


Kangarilla Road, Viognier, MaLaren Vale, Australien, 2007, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Tør, blød og meget flot hvidvin, fire år gammel og moden med afrundet frugt - citrus, fersken, abrikos. Dertil en mærkbar, men ikke generende fadlagring. Flasken har skruelåg.


Bertani, Soave, Italien, 2010, lav alkohol (12%)
69,95 kr., Strandgaarden
Nem og venlig hvidvin med god duft og en smag med let krydret frugt. En god sommervin. Et glas før middagen i haven.


La Croix des Pins, Latitude Wine, Ventoux, Frankrig, 2009, lav alkohol (12%)
75 kr., pris ved 6 flasker, Vinmand
Enkel og meget let hvidvin på økologisk dyrkede Grenache Blanc- og Clairette-druer.

Rosévin


Artero, Bodegas Muñoz, Tempraillo, La Mancha, Spanien, 2007, lav alkohol (12,5%)
40 kr., D.K. VinImport
Frisk og saftig rosévin med en smag lidt i retning af hindbær. En rigtig sommervin til en yderst rimelig pris, der udvirkede den femte stjerne. Vinen er faktisk fire år gammel, men stadig helt vital under skruelåget.


Domaine de Poulvarel, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
59,75 kr., Jysk Vin
Denne rosévin smager godt. Den har en smag med god frugt og en grapefrugt-agtig syre.

Rødvin


Rocca, Primitivo di Manduria, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
49,95 kr., Amka
Flot og dejlig rødvin til en yderst menneskevenlig pris. Den har god, blød og afrundet frugt - brombær, svesker ...


Domaine Chamfort, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
55 kr., Franske Vinhus
Til prisen en rigtig god rødvin, ret let, saftig. Oplagt hverdags-vin. Den femte stjerne får den for prisen.


Leonardo, Cantine Leonardo da Vinci, Chianti, Italien, 2008, lav alkohol (13%)
79 kr., Wine.dk
Vellavet rødvin, harmonisk og læskende - og ret let. Skænk den til gode retter fra det italienske køkken. Eller til lette retter i det hele taget.


Sotorrondero, Bodegas Jiménez-Landi, Méntrida, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
119 kr., Valuewine
Moden rødvin med avancerede smagsnuancer - bær, krydderier og en forfinet syre.


Georges Lignier et Fils, Pinot Noir, Marsannay, Frankrig, 2006, lav alkohol (12,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Holte Vinlager
Fornem Bourgogne-rødvin med et rent billede af den gode Pinot Noir-drue, afrundet af alderen på fem år.


Piccini, Chianti Riserva, Italien, 2008
58,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 22): 33 kr. ved 6 flasker, SuperBest
Enkel og saftig hverdags-rødvin. En let vin, der er nem at drikke. Tilbudsprisen er attraktiv.


Maison Rouge, La Petite Ferme, Franschhoek, Sydafrika, 2009, høj alkohol (14,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 58,33 kr., Due's Vinhus
Pæn og kultiveret rødvin i fransk stil på druerne Cabernet Sauvignon, Shiraz og Malbec. Flasken har skruelåg.


The Sixth Sense, Michael & David Phillips, Syrah, Lodi, Californien, 2008, høj alkohol (15,5%)
136 kr., pris ved 12 flasker: 105 kr., Graa Vin
Ganske flot rødvin med blød smag, krydderi, chokolade - og trods de 15,5% ikke ret spittet (hvis den ikke er for varm). Skænk den fx til en kraftig kødret med rødvinssauce.


Shottesbrooke, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2009, høj alkohol (14,5%)
145 kr., Haller Vine
En rigtig australier med muskler, marmelade, alkohol. Flasken har skruelåg.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.