Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38. 2011



Nyheder i uge 38, 2011

Læs uge 37.......Læs uge 36.......Læs uge 35








Høstarbejdere på vej til dagens arbejde i en vinmark, der tilhører den førende britiske vinproducent Nyetimber.

Forskel på "British" og "English"
Vi har ved flere lejligheder fortalt, hvor godt det går for den britiske vinindustri. Vinene – og især de mousserende – vinder den ene internationale konkurrence efter den anden.
Det skaber selvsagt smil på læberne hos de efterhånden mange britiske vinproducenter. Men ... der er et enkelt skår i glæden, når det gælder hjemmemarkedet.
På dansk siger vi "britisk vin", men faktisk står der "English" på vinflaskerne fra de britiske vinhuse. "British" vin er nemlig en helt anden sag – det er billig vin lavet på importeret druekoncentrat fra de oversøiske lande og tappet på flasker i Storbritannien. Og den slags vin er blevet en hård konkurrent for de britiske vinproducenter i kampen om de hjemlige forbrugere.

Kan ikke skelne
De seneste beregninger fra analysefirmaet Nielsen viser, at salget af "British" vin lå på 26 millioner pund (cirka 219 mio. kr.) i 2010 – en stigning på hele 45% i forhold til 2009. Når det gælder mængden lyder stigningen på 30%.
Den markante stigning i salget af denne billige vin skyldes selvfølgelig den økonomiske krise, som også præger Storbritannien. Men der er også mange britiske forbrugere, som ikke forstår at skelne mellem "British" og "English" vin. De tror – hvilket jo også virker oplagt – at det hele er fremstillet på britisk jord og af britiske druer.
En del af dem bliver skuffede, når vinen, de får i glasset, smager som en middelgod australier. Den slags oplevelser går selvsagt ud over den gode britiske vins image.

Vil oplyse om forskellen
Hos vinproducentforeningen English Wine Producers er man klar over problemet, men de firmaer, der sælger "British" vin overtræder ikke de gældende love. Så her er der ikke noget at komme efter.
Til gengæld vil foreningen nu søsætte en større kampagne, der skal oplyse forbrugerne om den markante forskel på de to betegnelser.


Vinanmeldere modtager bestikkelse
I de newzealandske medier er der i den seneste tid blevet langet kraftigt ud efter landets vinskribenter. Det mere end antydes, at flere af skribenterne tager sig betalt af vinhusene for at anmelde deres vine – hvilket næsten automatisk afleder en rosende omtale.
Den slags er selvfølgelig fuldstændig uetisk, og efterlader forbrugerne et indtryk af, at man ikke kan stole på anmeldelserne.

En klub for de ærlige
Det vil en gruppe newzealandske vinskribenter ikke have siddende på sig, og de har derfor lavet en forening, Wine Writers of New Zealand, hvor de skribenter, der vil være medlemmer, først skal underskrive en uafhængighedserklæring.
Ved at underskrive tilkendegiver man, at man ikke vil acceptere direkte betaling fra producenterne for offentliggjorte vinanmeldelser.
På foreningens hjemmeside kan man se listen af medlemmer – der forhåbentlig bliver længere med tiden.






Vin hører til en sund levevis
Amerikanerne har ry for at være lidt alkohol-forskrækkede. Men nu har selv Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ifølge Winespectator måttet give sig.
CDC er det førende center for helseforskning i USA, og dets resultater ligger i høj grad til grund for amerikanske regerings sundhedspolitik.
Efter at have foretaget en større helseundersøgelse, der blandt andet omfatter alkohol, erkender CDC, at et moderat alkoholforbrug hører med til en sund levevis. Og centret anbefaler ligefrem, at mænd drikker to genstande – fx rødvin – om dagen og kvinder én genstand.

En af lav-risiko livstilsreglerne
Mellem 1988 og 1994 fulgte CDC i en omfattende undersøgelse levevisen hos 20.000 forsøgspersoner. Nu har centret så koblet dataerne fra denne tidligere undersøgelse sammen med de såkaldte lav-risiko livstilsregler, som består i ikke at ryge, spise sund kost og dyrke tilstrækkeligt med motion. Og så har de hægtet en fjerde regel på: at have et moderat alkoholforbrug.
Hver enkelt af de mange forsøgspersoner fik nu et point for hver af de fire leveregler, de havde overholdt i forsøgsperioden. Dernæst blev resultatet for de enkelte personer sat i relation til dødelighed og diverse dødbringende sygdomme som kræft og hjertekarsygdomme. Når det gælder sidstnævnte, fandt forskerne frem til, at netop alkohol havde den største godgørende effekt.

Sikrede sig en ekstra gang
Det samlede resultat af undersøgelsen viste, at de fire lav-risiko livsstilsregler – hvis alle bliver fulgt – til sammen nedsætter dødeligheden med hele 63% i forhold til folk, der slet ikke følger nogle af de sunde leveregler.
For en god ordens skyld gentog CDC undersøgelse og denne gang uden den fjerde regel – det moderate alkoholforbrug. Her faldt risikoen for dødelighed med kun 55% – hvilket kun understreger, at et dagligt moderat vinforbrug bestemt har en helsebringende betydning.
CDC påpeger, at et overdrevent alkoholforbrug er farligt – hvilket de fleste nok ved. Men samtidig fremgår det af undersøgelsen, at der er en øget risiko for at pådrage sig nogle af de livstruende sygdomme, hvis man slet ikke drikker vin eller anden alkohol.






Til konkurrence i Silkeborg
Da Sherry og Gastronomikonkurrencen blev afholdt i Silkeborg i forrige weekend, deltog VinAvisens Mariette som den ene af i alt fire dommere. Hun fik også tid til at tage billeder under den spændende konkurrence, og det er der blevet otte postkort ud af, hvoraf vi bragte de fire første i sidste uge. Her kommer de fire sidste postkort, hvor kokke- og tjenerelever konkurrerer om den bedste match mellem sherry og tapas-inspirerede retter.




Samia Lindschov Hansen er i færd med at lave fyldte chokolader med blå ost og PX-sherry – samme sherry, som der senere serveredes til de små dessert-hapser.

Postkort nr. 5 fra Silkeborg:
Stribevis af delikate små retter
På selve konkurrence-dagen var der koncentreret travlhed i køkkenet i Silkeborg fra tidlig morgen. Efter gårdagens cocktail-dyst, som vi fortalte om i sidste uge, gjaldt det nu den store match mellem små tapas-inspirerede retter og striben af sherry-typer.
Hvert hold havde tre timer til at kreere de i alt otte retter – en hovedret bestående af fem tapas og en dessert med tre søde små anretninger.
Opskrifterne havde holdene først kunnet lave aftenen forinden, efter at råvarelisterne var blevet delt ud. Og det hele skulle serveres for de fire dommere på sekundet med ti minutters mellemrum mellem hovedret og desserttallerken. Overskred man tiden, røg der nogle point.




De tapas-inspirerede anretninger blev serveret på alt lige fra almindelige hvide tallerkener til dekorative strandsten.

Postkort nr. 6 fra Silkeborg:
Strandsten som tallerkener
Niveauet var højt, og deltagerne bjergtog dommernes smagsløg med retter som kyllingerillette med urter og Olorosoglace, selleripakke med jomfruhummertatar og en forrygende appelsin-is med marcipan og nelliker.
Sidstnævnte gik op i en højere himmelsk enhed med et glas Cream sherry.
Deltagerne havde en bred palet af muligheder for anretning. De fleste serverede på æstetiske hvide tallerkener. Men der var også et par hold, som havde valgt at anrette nogle af retterne på store sten – som garanteret var blevet kogt først, så eventuelle bakterier var døde. Et yderst dekorativt indslag – selv om det må siges at være nogle ret tunge "tallerkener".








Tjenerelev Michelle Juhl Bolt fra Food College Aalborg fortæller de tre dommere om valget af sherry til holdets fine og velsmagende retter. Den fjerde dommer er bag kameraet.

Postkort nr. 7 fra Silkeborg:
Der blev smagt, lyttet og givet point
For dommerne gjaldt det om at holde tungen lige i munden, når der skulle smages på de i alt 56 små anretninger og de ledsagende sherryer, samtidig med at der skulle skrives notater og gives point.
Der skulle ligeledes lyttes til de enkelte holds præsentation af retter og sherry-valg – hvordan det forløb, havde også betydning for den endelige vurdering.
Ud over præsentation, retternes smag og samspil med de sherry-typer, som holdene havde valgt, blev også udnyttelse af råvarerne og hygiejnen under tilberedelsen bedømt. Den side af sagen tog de dygtige, kokke-kyndige dommere, Thomas Riis og Catherine Fogel, sig af. Mens der blev kogt, stegt, snittet og hakket i køkkenet, kiggede de med over skuldrene.




I midten ses Angela de la Rosa fra den Spanske Ambassades handelsafdeling. Hun er flankeret af konkurrencens vindere, Samia Lindschov Hansen og Mikkel Mulvad fra skolen i Silkeborg. Til højre for sidstnævnte ses vinderne af andenpladsen, Mike Stage og Michael Grantland fra EUC Vest i Esbjerg, og yderst til venstre, Bendix S. Laursen og Michelle Juhl Bolt fra Food College Aalborg, der kom ind på en tredjeplads.

Postkort nr. 8 fra Silkeborg:
Vandt en rejse til Jerez
Sherry og Gastronomikonkurrences deltagere beviste til fulde, at sherry ikke kun er noget, som mormor skænker i glasset til eftermiddagskagen. Det er i høj grad en vin, der fortjener at blive ledsaget af god gastronomi – hvilket den blev i lange baner ved årets udgave af konkurrencen.
Blandt de mange dygtige hold skulle der findes en vinder. Og det blev holdet fra værtsskolen for arrangementet, Hotel- og Restaurantskolen i Silkeborg.
Tjenerelev Samia Lindschov Hansen og kokkeelev Mikkel Mulvad kan nu glæde sig til at indløse deres førstepræmie: En vinrejse til sherryens verden – til Jerez med besøg hos førende bodegaer og middage på restauranter, der er typiske for det berømte distrikt.
Vi har taget en hel del flere billeder fra årets konkurrence. Dem har vi lagt ud på en særlig Picasa-side på nettet. Den åbnes ved at klikke her, og når billederne kommer frem, klikker man på "Diashow" øverst til venstre. Med et tryk på F11 på tastaturet fylder billedet skærmen ud, og med et klik på knappen under billedet med de to lodrette streger, standser det automatiske skift af billederne.
Og hvis man vil se, hvordan konkurrencen forløb sidste år, kan man se yderligere en postkort-serie ved at klikke her. Ved denne konkurrence var VinAvisens Anker overdommer – og han havde selvfølgelig også sit kamera med.








På det højre billede ses Aurélie Grellet (Inter Rhône), Michael Bo Munch (Vinmand), Thomas Brinløv (Genereux), Steen H. Rasmussen (The Wine Company) og Thilde Maarbjerg (sommelier, Restaurant Kong Hans Kælder). Sidstnævnte er ny Rhônevin-ambassadør og overrakte diplomerne til de stolte importører.

Vinfestival med succes og entusiasme
Lørdag løb den årlige – og udsolgte – Rhônevinfestival af stabelen. Med udsigt til vinmarkerne i Dansk Vincenter i Avedøre smagte cirka 700 vinentusiaster sig igennem mere end 300 forskellige vine fra over 110 forskellige producenter fra danskernes franske yndlingsdistrikt.
Der var stor interesse for de to seminarer, dels det om økovine ved Michael Bo Munch (Vinmand), dels Vacqueyras-seminaret, ledet af den britiske vinjournalist og Rhône-turarrangør Olivier Hickman med kyndig bistand af den danske ønolog Anne Juel Jensen.
Blandt festivalens mange arrangementer var de besøgendes kåring af årets bedste Rhônevine. Her blev den bedste hvidvin Sablet Blanc 2009 fra Domaine de Piaugier (Genereux, 125 kr.). Den bedste rødvin var "Cuvée de Mon Aieul", Châteauneuf du Pape 2009 fra Domaine Pierre Usseglio (The Wine Company, 499 kr.). Og den bedste dessertvin var "Un 15 Novembre", en vendanges tardives fra Domaine Châtillon-en-Diois fra (Vinmand, 150 kr. for 50 cl).
Årets smagekatalog ses ved at klikke her, og arrangørerne bag festivalen, Steen H. Rasmussen og Lars Møller, er i fuld gang med at planlægge næste års Rhônevinfestival, der er programsat til lørdag den 15. september 2012.


Bedste vine på flyturen
Hvert år uddeler det britiske magasin Business Traveller prisen Cellars in the Sky Award til de flyselskaber, der serverer de bedste vine på flyturen.
Dommerpanelet bestod af ti internationale vinspecialister, og bedømmelsen foregik ved blindsmagning af de i alt 24 rød- og hvidvine.
Nu skulle man måske tro, at det var et af de flyselskaber, der har rigtig dyre billetter, som også serverer den bedste vin. Men sådan er det ikke ifølge årets prisuddeling – i hvert fald ikke, hvis det er hvidvin, man gerne vil nyde i højderne.
Vinderen i hvidvins-kategorien blev nemlig lavprisflyselskabet EasyJet, der dermed lagde distance til selskaber som SAS, Air France, British Airways og Emirates. Sidstnævnte gør ellers rigtig meget ud af sin mad og drikke om bord.
Til gengæld tog British Airways revanche, når det gjaldt rødvinen med en fornem førsteplads.
til højre ses listen over de ti bedste flyvine.

Smagen dæmpes i flykabinen
Nu melder historien ikke noget om, hvor dommerpanelet har smagt vinene. Men faktisk burde de gøre det højt til vejrs i et fly.
En undersøgelse har nemlig vist, at vinen smager anderledes, end hvis man drikker den på landjorden. Smagen bliver mere afdæmpet i flykabinen, ligesom aromaen flader ud. Til gengæld bliver fadpræget i rødvine med fad mere markant.
Disse forskelle bør flyselskaberne selvfølgelig også tage højde for, når de beslutter sig for, hvilke vine de vil servere om bord.

    Top 10 på flyturen

    HVIDVINE
    * Easyjet: Louis Mondeville, Côtes de Gascogne, Frankrig
    * SAS: Crusan Colombard Sauvignon, Côtes de Gascogne, Frankrig
    * Virgin Atlantic: Paul Sapin, Florinda Airen Sauvignon Blanc, Spanien
    * KLM: Terra Andina Sauvignon Blanc / Chardonnay, Valle Central, Chile
    * Ryanair: Garganega Trebbiano Villa Cardini, Veneto, Italien

    RØDVINE
    * British Airways: Argento Malbec, Mendoza, Argentina
    * Emirates: Weighbridge Shiraz, Peter Lehmann, Barossa Valley, Australien
    * Air France: Couleurs du Sud Syrah, Pays D’oc, Frankrig
    * KLM: Terra Andina Cabernet Sauvignon / Merlot, Valle Central, Chile
    * Virgin Atlantic: Paul Sapin, Florinda Airen, Cabernet Sauvignon, Spanien




Alle de mange nedfaldne æbler kan bruges til en dejlig cider.

Kan man selv lave cider?
Cider, der laves på æbler, er hofdrikken i det franske Normandiet. Men vi danskere er også ved at komme godt med, selv om mange af de produkter, der sælges til især unge, bare er sodavand med sprit og æblesmag. Altså en slags alkopops, der intet har med ægte cider at gøre.
Ægte cider er et fornemt produkt fremstillet af gæret æblemost.
Alle de æbler, der netop nu ligger og flyder på græsplæner og villaveje – kan man bruge dem til cider? Kan man selv lave cider?
Det kan man ifølge et meget grundigt "informationsblad", som Dansk Hjemmeproduktion netop har sendt ud. Man skal bruge diverse udstyr, men det ser ud til at være en spændende proces, som man nemt kan blive grebet af. Specielt da det færdige produkt bliver meget varieret alt efter, hvilke sorter af æbler man anvender.
En pdf med informationsbladet kan hentes ved at klikke her.








Det ligner rent kaos, når tusinder af gæster besøger den populære Soweto Wine Festival.

Sowetos egen vinfestival
I yderkanten af Johannesburg i Sydafrika ligger Soweto, en bydel, der gennem de sidste hundrede år har vokset sig stadig større og i dag huser omkring 1,5 millioner indbyggere.
Hvor Johannesburg er tæt befolket med rige hvide sydafrikanere, så er Soweto de sortes territorium, hvor slum og vold gennem tiderne har været daglig kost.
Bydelen har også været et centrum for 1970’ernes blodige kampe mod apartheid og har udklækket store frihedskæmpere som Desmond Tuto og Nelson Mandela.
Gennem de sidste ti år er der sket mange sociale forbedringer i Soweto, og stedet er faktisk endt med at blive lidt af et in-sted og et trækplaster for turister. Siden 2005 har Soweto også haft sin helt egen årlige vinfestival, hvoraf den seneste blev afholdt for nylig under stor festivitas.

Et fremstød for de sortes vine
Formålet med Soweto Wine Festival er blandt andet at slå et slag for nydelsen af vin i hjemlandet.
Men festivalen, der varer i tre dage, skulle også gerne slå et slag for de vinhuse, der – som regel via aktieposter – ejes af den sorte del af befolkningen. Det er stadigvæk kun en mindre procentdel af vinhusene, men den er støt stigende i disse år.
Ved årets festival kunne de omkring 9000 gæster smage på 950 forskellige sydafrikanske vine, lære at sammensætte mad og vin og høre foredrag om vin på Cape Wine Academy.
Man kan læse mere om festivalen på dens hjemmeside.


Få kvinder som chefvinmagere
Den californiske vinindustri er stadigvæk en mandsdomineret verden, og der er derfor langt imellem de kvindelige chefvinmagere i distriktets vinhuse.
En ny undersøgelse viser nu, hvordan det egentlig står til med antallet af kvindelige vinmagere, der enten har en chefstilling, eller som fremstiller vin i eget vinhus.
Undersøgelsen omfatter i alt 3200 vinhuse i Californien, og den viser, at kun 9,8% af vinhusene har en kvinde bag roret som vinmager.
Og der er stor forskel fra nord til syd i den aflange stat. I de nordligt beliggende vinområder er der flest kvindelige chefvinmagere – op til 12% i Napa og Sonoma Valley – mens der i nogle af områderne mod syd kun er 4%.

Et forum for kvinderne
Men pilen peger i den rigtige retning. Stadig flere kvinder bliver ansat i vinindustrien, og ophavskvinden bag undersøgelsen, Lucia Albino Gilbert, regner med, at man i Napa og Sonoma vil nå op på omkring 20% kvindelige chefvinmagere inden for de næste par år.
Gilbert har ud over undersøgelsen også oprettet en hjemmeside for de kvindelige vinmagere i Californien. Her kan man læse mere om vinmagerne og de vinhuse, de enten ejer eller er ansat i.
Siden skal også virke som et forum for kvinderne, hvor de kan udveksle vinøse erfaringer, fortælle om interessante arrangementer og få gode råd til karrieren.


Til_37/09






En ung kinesisk reporter får forklaret jordbundsforholdene i Roussillon.

Fransk vin på kinesisk
Franskmændene gør skam en indsats for at sælge deres vin i Kina. Blandt andet har vinbønderne i det franske Katalanien – altså dem nede i Roussillon – lavet en film, der på kinesisk fortæller indbyggerne i Riget i Midten om Languedoc-vinenes fortræffeligheder.
Filmen, der kan ses ved at klikke her, er i løbet af otte måneder blevet set af 30.000 kinesere. Så nu er der kun 1.336.668.015 kinesere, der ikke har set den.




Samtlige 1310 flasker, som deltog i konkurrencen, var pakket ind i sorte plasticfrakker.

En dyst om de bedste Pinot’er
Pinot er en familie af druer med forskelligt efternavn – Noir, Blanc og Gris. Og familien har deres helt egen internationale konkurrence, Mondial du Pinot Noir – oprindelig var det nemlig kun rødvine på Pinot Noir, der kunne deltage; nu er de andre Pinot'er med.
For nylig blev 14. udgave af konkurrencen afholdt i den schweiziske by Sierre, og det var med et rekordstort antal deltagere – i alt 1310 vine fra 21 forskellige lande. Dog var de 70% af vinene fra værtslandet Schweiz, så det med det internationale skal tages med et gran salt.
Til gengæld bestod det cirka 40 mand store dommerpanel af vinspecialister fra en god bid af verdens lande.

Afsluttedes med en stor vinudstilling
Næst efter Schweiz var Tyskland stærkt repræsenteret med 130 vine, mens Frankrig kom ind på en tredjeplads med 100 vine.
Der blev uddelt mere end hundrede guldmedaljer, men kun fire styk af den "store guldmedalje" – to til franske vine, en til en schweizisk vin og en sidste til en canadisk vin. Navnene på vinene vil om føje tid blive offentliggjort på konkurrencens hjemmeside.
Som punktum for konkurrencen blev der afholdt en stor vinudstilling i Sierra, hvor 150 schweiziske vinproducenter præsenterede i alt 1500 vine for mere end 10.000 besøgende.






Vinderne af fotokonkurrencen
Der blev knipset mange billeder under den årlige Whiskymesse i sidste weekend. Arrangørerne af messen, NBO-Gruppen, havde nemlig i samarbejde med VinAvisen udskrevet en fotokonkurrence med fornemme præmier.
Reglerne var ganske enkle: Tag dit kamera med, og snup nogle billeder, der summer af stemning og whisky, og send dem til os.
Blandt de mange indsendte billeder har en enig dommerkomité nu fundet de tre vinderbilleder, og de ses her:


......
1. præmien
En flaske Jameson 18 Years Old, værdi: 749 kr.
gik til Robert van Hal i Malmö for dette meget intime billede af en af de mange besøgende på messen, der fik lov til at lugte til gode dråber Ardbeg whisky.

......
2. præmien
En flaske Aberlour a’bunadh, værdi: 599 kr.
gik til Pia Werner i København, der fangede to herrer, der fastslog, at "Der findes ikke Whiskey [altså irsk whisky] i Himlen. Derfor drikker jeg den Nu!!! Nu er JEG i Himlen!".
3. præmien
To billetter til Whiskymessen 2012, værdi: 600 kr.
gik til David Larsen i Gentofte for dette livlige billede af koncentrerede whiskysmagere. En af de herrer er åbenbart en fan af Bruce Springsteen - og formodentlig af whisky.

...




Man kan godt glemme alt om almindelige glas hos The Aviary i Chicago, hvor der bruges sprøjter, pincetter og reagensglas til at kreere diverse drinks.

Spektakulære cocktails
De fleste bare lidt gastronomi-interesserede har sikkert hørt om molekylær gastronomi. Sidste nye trend i USA er molekylære cocktails. Det molekylære – både når det gælder mad og drinks – går ud på, at der skal anvendes videnskabelige analyser og teknikker, når der kokkereres og kreeres cocktails.
The Aviary – en ny cocktailbar i Chicago – viser vejen inden for de molekylære drinks. Som var det i et laboratorium anvendes der injektionssprøjter, nedfrysning med kvælstof, kolber, reagensglas og pincetter – og så selvfølgelig masser af forskellig slags spiritus, frisk frugt og krydderurter. Og det er helt utrolige drinks, der skabes – hvilket fremgår af en film på YouTube, optaget den dag, baren åbnede. De små tapas-lignende hapser, der serveres, ser heller ikke så tossede ud ...
.......





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    OBS: VinAvisen holder ferielukket i dagene fra 25. september til 12. oktober, men vi udkommer naturligvis som sædvanligt.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Jens Aage Jensen (f. 1960) er uddannet inden for salg hos TDC, men er i dag medarbejder ved Den danske Folkekirke. Og så er han vinimportør med egen lille butik i det charmerende gamle Dragør.
    Vininteressen begyndte, som den gør for så mange andre, med rejser med familien til perlerækken af franske vindistrikter. Men det blev til Corbières i Languedoc, Jens Aage Jensen i første omgang tabte sit vinøse hjerte. Dengang var vinene på det danske marked fra denne franske appellation ikke af særlig høj kvalitet. Det, som han fik at smage på stedet, var fortræffeligt. I 1994 grundlagde han vinimportfirmaet Franske Vine og begyndte sammen med sin hustru, Henriette Egede Andersen, at importere nogle af de gode Corbières-vine. Senere fulgte vine fra Bourgogne, Côtes du Rhône og mange andre franske vindistrikter – hver enkelt nøje håndplukket hos små og mellemstore vinproducenter.
    En dag sagde en nabo, der var spanier, til Jens Aage Jensen, at han burde interesse sig lidt mere for spansk vin – og især for dem fra området La Mancha. Efter talrige smagsprøver blev spansk vin også en fast del af sortimentet. Og siden 2006 har også italienske kvalitetsvine fundet vej til butikken.
    Ud over salg af vin, afholder Jens Aage Jensen tematiske vinsmagninger for mindre grupper i hyggelige omgivelser i eget hjem i Dragør. Han tager også gerne ud til foreninger og firmaer, der ønsker en vinsmagning.
    Fritiden går med rejser til diverse vinlande, familiehygge med Henriette og børnene Sandra og Sebastian, jagt og ture ved stranden, som ligger lige om hjørnet.
    Adresse: Franske Vinhus, Rønne Alle 42, 2791 Dragør, tlf.: 40 19 39 50, mail@franskevinhus.dk, www.franskevinhus.dk.








Ugens vinøse billede
Franskmændene kan noget særligt. De stiller et langt bord op ude i det fri, smækker diverse charcutteri og gode brød på bordet, trækker flasker op og snakker i timevis.
Sådan oplevede Hanne og Tavs Rasmussen det i hvert fald, da de var gæster på Domaine Gavoty i Provence-byen Cabasse – i departementet Var, ikke ret langt fra dejlige byer som Cotignac, Entrecasteaux, Correns, Tourtour og Aups. – Det var en herlig frokost og eftermiddag.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.




.

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    138 På vingården Frecciarossa i det italienske OltroPo bliver de gode hvidvins-druer foreviget (foto © Anker Tiedemann)
    ..............................







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 29 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og 15, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 85 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Château de Viviers, Lupé-Cholet, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
149 kr., Vinoble
Let og tør hvidvin med en fint krydret duft og en frisk druesmag med mineralske toner og tilpas syre.


Domaine Prunier, Chardonnay, Meursault, Frankrig, 2005, lav alkohol (13%)
174 kr., Franske Vinhus
Lækker hvidvin med moden, afrundet frugt og gode fadtoner i både næse og mund. Seks år gammel, fuldt udviklet - skal drikkes nu.


Gustave Lorentz, Sylvaner, Alsace, Frankrig, 2008
79 kr., på tilbud til 50 kr. ved 6 flasker, Propperiet
En let, enkel og ligetil hvidvin med frisk frugt og citrussyre. Tilbudsprisen må nok siges at være den rigtige. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Rouge Narcissique, Otherwine, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
25 kr., pris for 25 cl i dåse, Otherwine
Vin på dåse - det er en nyhed. Og så på en så pænt designet dåse. Lige til en skovtur eller til større sammenrend, hvor man har brug for at beskænke mange, fx til en slotskoncert. Og i så fald kan man jo drikke direkte af dåsen. Det er også fint, at der på dåsen er stemplet sidste drikkedag i 2013. Men nu selve vinen - det er en god og vellavet hverdagsvin, som alle vil være glade for at drikke. Tappet på dåse findes også en hvid og en rosé. Dem anmelder vi senere.


Vistaña, Santa Carolina, Merlot, Valle Central, Chile, 2011, lav alkohol (12%)
30 kr., Rema 1000
Til den meget lave pris en fortræffelig vin, der smager vældig godt. Det er en rigtig god Merlot i fin balance.


Rocca, Negroamaro, Brindisi, Italien, 2007, lav alkohol (13%)
49,95 kr., Amka
Fyldig rødvin på Negroamaro. Druens navn betyder Sort Bitter, og vinen er da også mørk med et lille bittert bid, der er fint til mad. Glimrende madvin til en meget rimelig pris.


Black Ridge Vineyards, Blackridge Cellars, Merlot, Californien, 2008, lav alkohol (13%)
50 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine
Der er en dejlig blødhed og fyldig saft over denne rødvin. Et glimrende glas til en meget rimelig pris.


Guidoriccio, Tenute Guicciardini Strozzi, Monteregio dei Massa Maritima, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Vinmonopolet
Det er godt nok en dejlig rødvin, denne her. Den har en fin duft og en druesmag med noter af friske, røde bør og - kaffebønner og chokolade (sagde nogle i smagepanelet). Smagepanelet gættede på en højere pris.


Domaine de l'Harmas, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
69,95 kr., Multi Wine
Dette er en rigtig god Rhône-rødvin med fyldig frugt, mørke bær og måske også en bid lakrids.


Morse Code, Henry's Drive Vignerons, Shiraz, Padthaway, Australien, 2009, høj alkohol (14,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw
Flot rødvin med en masse bær og frugt, men også krydderi. Glimrende til mad, fx fuglevildt. Flasken har skruelåg.


La Huella de Andaras, Bodega Almanseñas, Almansa, Spanien, 2008, middel alkohol (13,5%)
79,50 kr., Wine.dk
Krydret og frugtagtig og i god balance. En rødvin, der sætter sig fast med en lang, lang eftersmag.


Château Lamothe-Cissac, Domaines Fabre, Haut-Médoc, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød, afrundet og meget lækker rødvin - til prisen en virkelig god vin.


Ai Colli, Vivaldi, Amarone della Valpolicella, Italien, 2007, høj alkohol (15%)
149 kr., ViniPortugal
Hvis man mener, at Amarone er lig med rosiner og dadler, så er det ikke denne vin, man skal købe. Hvis man vil have en meget stor og flot vin i fornem ballance, med moden frugt, fint krydderi og blød syre, så er man på rette vej. Skænk den til en stor bøf med kraftigt tilbehør.


Château le Boscq, Cru Bourgeois Supérieur, Saint-Estèphe, Frankrig, 2005, lav alkohol (13%)
279 kr., Kjær & Sommerfeldt
Vellavet Bordeaux-rødvin i klassisk stil med tørhed, men også god frugt og fint udviklet med seks år på bagen. En udpræget madvin.


Pedrera, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
49 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., A Vinstouw
En okay og let tilgængelige rødvin med god frugt og en lille sødme.


Dincanto, Umbria, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
89,50 kr., Irma
Rødvin med en vis tørhed, men også en elegant, blød smag, mørk og tæt. En udpræget madvin. Helt billig er den ikke.


Vistaña, Santa Carolina, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2011, lav alkohol (12%)
30 kr., Rema 1000
Enkel, saftig og billig rødvin som den slags nu engang er.


Elaine, Filippo Gallino, Barbera d'Alba, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
130 kr., pris ved 6 flasker: 117 kr., YouAndWine
Rødvin med fyldig frugt, krydrede toner og tilpas syre. Helt billig er den ikke.


Three Cape Ladies, Warwick, Simonsberg - Stellenbosch, Sydafrika, 2008, høj alkohol (14,5%)
149 kr., på tilbud til 130 kr., Jysk Vin
Fyldig og tæt rødvin med en ganske særlig smag, som vi opgav at definere. Vinen kræver en kraftig ret, der gerne må være lidt "fedtet". Helt billig er vinen ikke.


Clos des Nines, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2006, middel alkohol (14%)
250 kr., Vin&Vin
I og for sig en flot vin, men spørgsmålet er, om vi kommer for sent. Om vi skulle have smagt den for to år siden. Den har dog stadig pæn frugt og krydring. Prisen gør ondt.

Sød vin


Maury, Les Vignerons Catelans en Roussillon, Vin doux naturel, Frankrig, 2004, høj alkohol (16%)
99,95 kr., pris for 50 cl, Erik Sørensen Vin
Superlækker rød dessertvin med stor aroma-fylde, sød, men ikke sliksød. Skænk den fx til en ikke alt for sød dessert - eller drik den, som der er, i godt selskab.


Le Quare, Gamba, Recioto della Valpolicella Classico, Italien, 2006, middel alkohol (14%)
199,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Sød, men ikke sliksød. Rød og med dejlig frugt. Ikke nogen muskuløs vin, men elegant. Ikke kun en vin til desserter, som ikke er alt for søde, men også en snakke-sammen-vin.






...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.