Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48. 2011



Nyheder i uge 48, 2011

Læs uge 47.......Læs uge 46.......Læs uge 45






Vinstokke fortæret af flammer
En altødelæggende ildebrand hærger i disse dage vindistriktet Margaret River i Australien. Tredive familier har mistet deres hjem, og en række vinhuse i området er blevet evakuerede, mens brandfolkene kæmper mod ilden, der stadig ikke er under kontrol. En af vinproducenterne, McHenry Hohnen, har allerede måttet se en del af sine vinstokke gå op i flammer.
Hovedparten af vinhusene i Margaret River er dog ikke direkte i farezonen, men man frygter den skade på druerne, som den massive røg fra branden kan forårsage. Den kan give en ubehagelig bismag i vinmosten – som dog til dels forsvinder under gæringen.
Værst er det, hvis røgen lægger sig som en dyne over markerne lige før høsten, da de fuldmodne druer er særligt modtagelige. Heldigvis er der omkring fire måneder, til høsten finder sted i Australien.




Mad- og vinmessen Mitt Kök, der blev afholdt i Stockholm, var lidt af et trækplaster.

Forsøg med musik og vin
Som vi skrev i uge 42, har forskellige undersøgelser vist, at baggrundsmusikken i supermarkederne har afgørende betydning for vort valg af vin.
Men har musik også betydning for, hvordan vinen smager? Det satte den svenske afdeling af det franske vin- og spiritusfirma Pernod Ricard sig for at finde ud af på den nyligt afholdte mad- og vinmesse Mitt Kök i Stockholm.
I forsøget deltog 94 af messens gæster – lige mange mænd og kvinder. Hver deltager smagte et glas af den populære chilenske rødvin Gato Negro Cabernet Sauvignon til fire meget forskellige sange: den blide skønsang "Someone Like You", den tempofyldte "Danza Kuduro", rocksangen "Had Enough" og soul-nummeret "It Will Rain".

Rock og rødvin
Forsynet med headsets og iPads nedskrev deltagerne deres smagsindtryk.
45% syntes, at vinen smagte bedst til den blide skønsang, mens 47% var enige om, at rocksangen og Gato Negro var den værst tænkelige match.
Mens skønsangen gav vinen en vis elegance, gav soul-nummeret den stor fylde. Den hurtige og sprælske "Danza Kuduru" fik deltagerne til at udtrykke, at vinen var frugtrig og frisk. Rock-sangen derimod fik den til at smage tungt og yderst kraftfuldt.
Forsøget tyder således på, at der er såvel gode som dårlige vin- og musikkombinationer – noget, som den amerikanske vinmager Clark Smith også nåede frem til for tre år siden via et lignende og langt mere omfattende forsøg. Her smagte et smagepanel 150 vine og lyttede til hele 250 forskellige stykker musik.
Ifølge Clark Smith vil det fx være ideelt at lytte til Mozarts "Eine Kleine Nachtmusik", mens man nyder et glas Pinot Noir.
Tænk, hvis der fandtes en oversigt over præcis, hvilken musik, der passede til hvilke vine. Så kunne mad, vin og musik for alvor gå op i en højere enhed.


Til_37/09




Handel mellem to sværvægtere
Familien Boisset er en af Bourgognes helt store vinhus-ejere. I selve Bourgogne ejer familien blandt andet Bouchard Aîné & Fils, Domaine de la Vougeraie, J. Moreau et Fils og Jaffelin. Dertil kommer vinhuse i Beaujolais, Loire og Rhône-dalen samt i Californien og Canada.
Men Boisset hviler ikke på laurbærrene, men er konstant på udkig efter nye ejendomme. I år er porteføljen allerede udvidet med vinhuset Buena Vista i Sonoma Valley. Og nu har Boisset, der ledes af Jean-Charles Boisset, også købt en god bid af Skalli – Sydfrankrigs store vinproducent, der fremstiller vine i Languedoc, Rhône og Provence samt på den franske ø Korsika.
Købet omfatter vinmarker og vinhuse i Languedoc og Rhône og hermed vinmærker som Caves St-Pierre, Couleurs du Sud og Fortant de France.

Har også solgt den første vingård
Købssummen er ikke oplyst, men ifølge Decanter er det den største handel, Boisset nogensinde har gjort.
Til sammen fremstiller Skalli’s mange vinhuse hvert år omkring 36 millioner flasker vin, og den årlige omsætning ligger på lige omkring 100 mio. euro (cirka 744 mio. kr.).
Familien Skalli stammer fra Algier, og det var Francis Skalli, der i 1961 etablerede familiens første vingård, Terra Vecchia, på Korsika. Tre år senere omkom han ved en flyulykke, men hans søn, Robert Skalli, overtog vingården, og det er ham, der har opbygget familie-firmaet, så det i dag omfatter en stribe af vinhuse.
Allerede sidste år gik der rygter om, at den 61-årige Robert Skalli overvejede at sælge fra, og for nogle måneder siden solgte han Terra Vecchia. Nu kom så turen til de øvrige sydfranske vinhuse.




Penfolds' chefvinmager, Peter Gago, fortæller i en lille reklamefilm om den sjældne flaske Bin 620.

Sjælden australsk rødvin
I sidste uge fortalte vi, at kineserne har kastet deres kærlighed på de australske vine. Derfor kan det heller ikke undre, at Australiens førende vinhus, Penfolds, har valgt Shanghai til lanceringen af en ganske speciel og meget sjælden vin: Bin 620 Coonawarra Cabernet Shiraz 2008.
Denne rødvin fremstilles kun i exceptionelt gode høstår, hvor druerne i Penfolds' marker i Coonawarra i South Australia anses for at være perfekte. Og sidste gang, det skete, var helt tilbage i 1966, hvor skaberen af Penfolds – og Australiens – mest berømte vin, Grange, selv stod for fremstillingen. Her blev en god del af druerne trampet med fødderne.

Kun få og dyre flasker
Bin 620, som der kun er tappet et begrænset antal flasker af, sælges i Australien og London for en pris svarende til cirka 6400 kr. Men der er ingen tvivl om, at denne verdens ihærdige – og velhavende – vinsamlere nok skal kappes om at få fat i en flaske.
Og hvor kommer ordet Bin så fra? Det fortalte vi i Ugens Gode Spørgsmål i uge 23, men vi gentager det lige:
Bin betyder egentlig bøtte, og især i Australien bruges ordet om et parti vinflasker eller om et rum eller aflukke, som flaskerne opbevares i, normalt i vandret stilling. År efter år har man lagret de samme vine i de samme bins, og efterhånden er nogle af bin-numrene simpelt hen blevet til navne på vinene – de blev til brands.




.




Vindronning Annika Strebel samt fem andre deltagere dykkede ned i flere meters dybde. Hernede deltog de i verdens sandsynligvis første vinsmagning under vand, hvor vinen blev sprøjtet ind i munden med kanyler. Foto: Deutsches Weininstitut.


Vandvittig vinsmagning
Enhver, der tror, at tyskere ikke er til tant og fjas, må tro om. Et bevis er en ganske særlig vinsmagning – vist nok den første af sin art – som turistmyndighederne i Traben-Trarbach i Mosel har afholdt. Smagningen foregik under vandet, hvilket selvsagt bød på nogle udfordringer.
Deltagerne var seks prominente personer – heriblandt Tysklands nye vindronning, Annika Strebel – og rammerne var et dybt svømmebassin i thermebadet Moseltherme.
Først gennemgik deltagerne et kort dykkerkursus, hvorefter de klædt om i festtøj og med iltmaske og andet udstyr steg ned i det våde dyb. Her ventede der dem et veldækket bord med dug, kandelabre, vinglas og flasker samt ost og brød – der dog var lavet af plastic.

Vin gennem kanyler
Deltagerne smagte i alt fem vine – dog ikke af vinglassene, der bare var til pynt, men derimod ved hjælp af kanyler, så vinen kunne sprøjtes ind i munden. Det må have været en noget speciel oplevelse – og lidt besværligt at skulle have masken ud af munden af hver gang, der skulle tages en "slurk" af vinen.
Vindronningen måtte da også opgive undervejs. Vin blev forvandlet til vand – måske kom hun til at gabe for højt op …
Efter denne første vinsmagning er der blevet afholdt flere smagninger under vand for enhver, der har lyst – og først har gennemgået det lille dykkerkursus. Prisen er 95 euro (cirka 520 kr.) inklusiv alt – også et certifikat på, at man har deltaget, samt et undervandsfoto, som man kan hænge op på væggen derhjemme.
Et tv-indslag på den tyske tv-kanal SWR Fernsehen in Rheinland-Pflaz viser den våde vinsmagning.








Et glas med Château de Haux Clairet 2006. Foto: Henning N. Larsen.

Et slag for "clairet" i Danmark
I uge 46 fortalte vi, at briterne vil sparke nyt liv i den britiske betegnelse "claret", der i gamle dage blev brugt om en meget let og lys rødvin fra Bordeaux. Og i sidste uge bragte vi – på opfordring fra en læser – historien om den prestigefyldte golfpokal "The Claret Jug".
Men vi er slet ikke færdige med fortællingen om claret – eller på fransk "clairet", lyder det fra Ole Stauning fra Foreningen af Danske Vinavlere.
Han nærer et stort ønske om, at såvel hobby- som erhvervsvinavlerne i Danmark ville begynde at fremstille denne lette og lyse rødvin, hvis farve skyldes, at druemosten har haft kontakt med drueskallerne i noget længere tid end ved fremstilling af rosé, men ikke i så lang tid som ved rigtig rødvin.

Ny kategori ved vinskuet
Der er ifølge Ole Stauning en tendens til, at de danske vinavlere stræber efter at fremstille kraftige, ekstraktrige rødvine i stedet for lettere rødvine, som fx clairet, der er i overensstemmelse med vort klima.
I 2010 indførte Foreningen af Danske Vinavlere da også clairet som kategori under Dansk Vinskue – den årlige konkurrence, hvor de bedste danske vine inden for en række kategorier bliver præmierede. Men i de sidste to udgaver af skuet har kun i alt tre vinavlere indleveret en clairet-vin. Ikke den store succes for kategorien, men man forsøger igen i 2012.
Det, der satte gang i debatten om clairet på dansk jord, var en artikel, som Ole Stauning sammen med Henning N. Larsen og Franck Aguilar fra Château de Haux skrev i foreningens blad, Vinpressen i 2009. Heri slog de på tromme for en dansk udgave af vintypen – og kommer også med en interessant beretning om dens baggrund, som vi bringer nedenfor.

Prinsessens lidenskab for clairet
Clairet blev oprindelig kun drukket lokalt i Bordeaux, men den gjorde sin entre i England i 1152, da den franske prinsesse Eleanora af Aquitanien blev gift med britiske Henrik d. 2. Hun var nemlig en stor elsker af denne lette, liflige rødvin og satte efter sit giftermål straks gang i en større import af vinen til det britiske hof. Moden med at drikke clairet bredte sig til hele England og varede ved indtil 1800-tallet.
I 1950’erne blev vintypen genopdaget i Bordeaux og fik endog sin egen AOC. Tanken var at lave en vin i stil med Beaujolais nouveau, men på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot og ikke som i beaujolais på Gamay-druen.
I dag er det dog kun en håndfuld af Bordeauxs vinslotte, der fremstiller denne vin. Hvis man gerne vil smage en clairet, kan man fx forsøge sig med Château de Haux Clairet Bordeaux 2010, som forhandles af Østjysk Vinforsyning.






"Brændt gummi" skyldes vinmarken
Nogle sydafrikanske rødvine har en aroma, der minder lidt om "brændt gummi". For et par år siden foretog foreningen Wines of South Africa (WOSA) en større undersøgelse for at identificere aromaen og finde frem til årsagen. Al den nyeste teknik blev taget i brug – alligevel havde forskerne ikke heldet med sig.
Nu har kældermester Henry Kotzé fra vingården Morgenster ifølge The Drinks Business ytret, at han er overbevist om, at den særlige aroma stammer fra vinmarken og ikke fra vinfremstillingen, som nogle kloge hoveder har ment.

En dårlig match
Årsagen er, mener Kotzé, at der efter ophævelsen af apartheid i 1994 blev plantet vinstokke alle mulige steder i Sydafrika uden hensyntagen til, om druesorter og terroir nu også var en god match. Og den dag i dag dyrkes mange druer derfor de helt forkerte steder – hvilket altså skulle afspejle sig i vinene med den ikke så attraktive aroma.
Imod denne teori taler, at aroma-problemet frem for alt skulle være forbundet med vine på Sydafrikas nationaldrue, Pinotage - som der ganske vist også blev plante betydelige mængder af, da Sydafrikas eksport med omverdenen kom i gang. Men Kotzé, som hos Morgenster fremstiller en række blandings-rødvine på de kendt Bordeaux-druer, hævder at aromaen ligeledes findes i denne type vine. Han ved også af erfaring, at Merlot-druer fx kan resultere i lidt "brændt gummi", hvis de kommer fra vinstokke, der vokser et forkert sted.




Billedet af medlemmerne fra Primum Familiae Vini stammer fra dengang, hvor de var tolv. Nu er de kun elleve. I midten står Philippine de Rothschild fra Château Mouton-Rothschild i Bordeaux.

Vinfamilier har egen klub
Overalt i verden findes der fornemme familieejede vinhuse, og den slags har deres helt egen forening, Primum Familiae Vini (PFV), der blev dannet i 1993.
Ifølge reglerne må der højst være tolv medlemmer, og man bliver ikke sådan bare automatisk lukket ind i varmen, men skal anbefales og godkendes af samtlige medlemmer.
Foreningen støtter både hinanden og forskellige godgørende projekter. De afholder fælles smagninger rundt om i verden og har sammen lavet en fornem æske for samlere indeholdende en flaske af topvinen fra hvert enkelt medlem.
Gennem årene er nogle af medlemmerne røget ud, mens andre er kommet til. I 2005 måtte den nu afdøde Robert Mondavi forlade klubben på grund af familiestridigheder og efterfølgende salg af sit legendariske vinhus til Contellation Brands.
Og året efter sagde Rhône-huset Paul Jaboulet Aîné farvel – ligeledes fordi vinhuset ikke længere var i familiens eje. Kun den ene af de to pladser er blevet besat af et andet Rhône-hus, nemlig Perrin & Fils, Château de Beaucastel. Så der er en plads ledig. Man kan læse mere om Primum Familiae Vini på foreningens hjemmeside.

De nuværende medlemmer af PFV
* Vega Sicilia i Ribera del Duero, Spanien.
* Antinori i Toscana, Italien.
* Maison Joseph Drouhin i Beaune, Bourgogne, Frankrig.
* Hugel & Fils i Riquewihr, Alsace, Frankrig.
* Tenuta San Guido (Sassicaia) i Bolgheri, Toscana, Italien.
* Château Mouton-Rothschild i Pauillac, Frankrig.
* Müller-Scharzhof i Saar, Tyskland.
* Champagne Pol Roger i Epernay, Champagne, Frankrig.
* The Symington Family Port Companies i Porto og Douro, Portugal.
* Torres i Penedès, Spanien.
* Perrin & Fils, Château de Beaucastel, Rhône, Frankrig.






Russisk glæde for vinslotte
Det er ikke kun de rige kinesere, der opkøber vinslotte i Bordeaux. Også russerne har et godt øje til vindistriktet. Tidligere i år kom Château La Favière i Saint-Seurin-sur-l'Isle på russiske hænder, mens Château Livran i Médoc fik en russisk ejer i 2008. Nu er endnu et vinslot solgt til en russer – Clos Dady i Sauternes. Den nye ejer er en førende advokat og hotelejer fra Moskva, Ilkham Ragimov, og købsprisen var 1,5 millioner euro (cirka 11,2 mio. kr.).
For Ragimov er slottet ikke udelukkende en investering. Han er en stor vinelsker, og vil selv tage del i vinfremstillingen.




Motörheads Lemmy Kilmister med bandets nye vin.

Heavy metal Shiraz
I uge 34 skrev vi om det australske rockband AC/DC, der havde lanceret en serie vine i samarbejde med et vinhus i New South Wales. Bands som Pink Floyd og Rolling Stones har ligeledes fået fremstillet egne vine. Og nu følger det lige så legendariske britiske heavy metal rockband Motörhead trop med en flaske Shiraz, fremstillet af australske Broken Back Winery.
Ud over England og Tyskland sælges vinen nu i Sverige, Norge og Finland – overalt er flaskerne blevet revet væk fra hylderne af bandets mange fans. Mon Motörhead Shiraz er på vej til Danmark? Vi hører gerne nærmere på info@vinavisen.dk.

Top 100-liste over bedste vine
Hvert år i de sidste 23 år har det amerikanske vinmagasin Wine Spectator bragt en liste over de 100 bedste vine, magasinet har anmeldt i årets løb. I år er vinene udvalgt fra de i alt 16.000 vine, der alle er smagt blindt i løbet af 2011.
Vinene bedømmes via en 100-point skala, og i år har mere end 5400 vine fået 90 point og derover. Og det er altså kun de bedste af disse – dem med X-faktor, som man siger hos Wine Spectator – der er kommet på top 100-listen. Man har også taget højde for kvalitet i forhold til pris samt flere andre kriterier.
I dette års liste er 12 vinlande repræsenteret, og gennemsnitsprisen for vinene ligger på det, der svarer til 240 kr.
Til højre ses listen over de ti bedste vine samt deres danske importører – hvor vi har kunnet finde nogle. Samtlige 100 vine kan ses ved at klikke her, og så kan man jo ellers selv gå på jagt på det danske marked.
De ti bedste vine
1. Kosta Browne Pinot Noir, Sonoma Coast, Californien, USA 2009 (GoodGrape Wine Company)
2. Hall Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Kathryn Hall, Californien, USA 2008 (American Wine)
3. Domaine Huët, Vouvray Moelleux, Clos du Bourg Première Trie, Frankrig 2009 (Atom Wine)
4. Campogiovanni, Brunello di Montalcino, Italien 2006 (Føtex)
5. Dehlinger Pinot Noir, Russian River Valley, Californien, USA 2008
6. Baer Ursa, Columbia Valley, USA 2008
7. Quinta do Vallado, Touriga Nacional, Douro, Portugal 2008 (Philipson Wine)
8. Domenico Clerico, Ciabot Mentin Ginestra, Barolo, Italien 2006
9. Alain Graillot, La Guiraude, Crozes-Hermitage, Frankrig 2009
10. Château de St.-Cosme Valbelle, Gigondas, Frankrig 2009 (Lars Bjørn Vinimport)







<<< En procession med fakler og musik går gennem byen Beaujeus gader.
<< Folk er klædt ud - her et opfindsomt kostume med en krone af korkpropper - en slags kvindelig bacchus?
< Vinproducenterne kommer til byen og skænker smagsprøver på deres Beaujolais nouveau.


Den store fest i Beaujeu
Få vine får så megen opmærksomhed og bliver i den grad fejret verden over som Beaujolais nouveau – den nye Beaujolais-vin, som hvert år bliver frigivet den tredje torsdag i november.
Også herhjemme blev vinen fejret ved en fest på Gråbrødre Torv i København, hvor Restaurant Bøf & Ost skænkede gratis smagsprøver i glassene. Men få steder fejres denne vin som i Beaujolais' hovedby Beaujeu.
Under en stort arrangeret festival med navnet Sarmentelles indtages gaderne af parader og fakkeltog og pladserne af udendørsscener med sang og dans. Festivalens navn stammer fra sarments – fransk for de dele, der skæres af vinstokkene under beskæringen. Al dette "affald" afbrændes på byens hovedtorv som et led i festlighederne.
Højdepunktet er åbningen af nogle store fade fyldt med den nye vin, og så festes og drikkes der ellers videre i de følgende tre dage. Man kan læse mere (på fransk) om Sarmentelles ved at klikke her.





...




Den charmerende gamle havneby Porto, hvor portvins-shipperne har holdt til i de sidste 300 år. Foto: Wikipedia / Alchimista.

200 år i portvinens tegn
D. 11. november 1811 dannede de britiske portvins-shippere i Porto deres egen forening. Det blev fejret med en fest, hvor de dengang 11 medlemmer nød en frokost med 11 retter, ledsaget af 11 vine, der blev serveret af 11 tjenere. Første ret kom selvfølgelig på bordet præcis kl. 11.
I år fejredes foreningens 200 års jubilæum på nøjagtig samme måde med 11-tallet i højsædet – dog tæller medlemskaren i dag 24 shippere.
Måltidet afsluttedes med fire fornemme portvine – heriblandt en årgang 1935 fra portvinshuset Taylor’s, der blev efterfulgt af en Graham’s 1924.

Et lille stykke England
Portvins-shipperne har rødder hele 300 år tilbage i Porto, og selv om de bor i Portugal, lever de nærmest i en britisk koloni. Sønnerne sendes på kostskole i England, og det er meget få af dem, der gifter sig med en portugisisk pige.
The shippers har deres egen kirke, skole og hospital. De spiller cricket, squash og tennis i The British Club. Og så har de deres imponerende Factory House inde i Porto – det var her, jubilæums-frokosten blev afholdt.
Hvor britiske handelsmænd slog sig ned i det fremmede, kaldte de sig factors, og det var almindeligt, at de dannede et lokalt handelskammer – et factory (som altså ikke er en fabrik).
Factory House blev opført i 1786, og det er udstyret med samme elegance som et fornemt herresæde hjemme i England.


Nu også en svensk absint
I uge 43 fortalte vi om Danmarks første absint, som fremstiles hos Esrum Sø Mikrodestilleri.
Nu følger svenskerne ifølge www.wownews.se i kølvandet med deres udgave af "den grønne fe", som drikken blev kaldt i 1800-tallets Paris.
Det er destilleriet Sankta Annas Bränneri i Lindesberg, hvis historie ikke går længere tilbage end til februar i år, der nu har fremstillet absint af traditionelle ingredienser som anis, malurt og fennikel.
Spiritussen har fået navnet ”Valkyria Absinthe”, og den har et alkoholindhold på hele 68%. Det gør den til den stærkeste drik, der nogensinde er fremstillet på svensk jord – og som nogensinde har indtaget hylderne i Systembolagets forretninger.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * BB Vinimport har optaget importen fra de økologiske vine fra Graci i Passopisciaro på Etna på Sicilien.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Jens Jørgen Hyldig-Nielsen (f.1950) er uddannet biokemiker/molekylær biolog fra Københavns Universitet og har arbejdet på universiteter i Danmark og Sverige samt i den private industri både herhjemme og i USA, hvor han har opholdt sig i alt 12 år.
    På sine mange rejser rundt omkring i verden har Jens Jørgen Hyldig-Nielsen ofte brugt den sparsomme fritid til at smage på de lokale vine. Denne interesse for vinens verden tog for alvor fart under de sidste tre års ophold i USA, hvor han sammen med hustruen Jette boede i den lille by Moss Beach lige syd for San Francisco. Her brugte ægteparret megen tid på at køre rundt og opleve Californiens natur samt på at besøge områdets mange vinerier. Og her begyndte tanken om at importere californisk vin til Danmark, når de en dag vendte tilbage, at tage form.
    Da de i 2007 returnerede til Danmark, startede Jens Jørgen Hyldig-Nielsen et lille garagesalg af vine fra hjemmeadressen i Hillerød, og senere det år kom de første californiske vine fra huset Graziano til landet.
    I 2009 åbnede han en egentlig vinforretning i Helsinge, hvor han i dag selv importerer vine fra Californien, Sydafrika og Italien. Alle disse vine er specielt udvalgt efter besøg hos vinhusene. Derudover rummer hylderne i forretningen vine og spiritus fra det meste af verdenen, samt specialøl fra flere danske mikrobryggerier.
    Når han ikke er i forretningen, bruger Jens Jørgen Hyldig-Nielsen sin tid på, sammen med Jette, at rejse ud og finde nye spændende og velsmagende vine - og på at hjælpe hende med at forskønne deres have. Eller også forsøger han at få orden på sin ganske anseelige frimærkesamling.
    Adresse: Gribskov Vinimport, Møllestien 2, 3200 Helsinge, tlf.: 24 44 50 32, e-mail: info@gribskovvinimport.dk, www.gribskovvinimport.dk.

.




.
    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

 

Hvor kan man købe en tønde?
H. V. Jørgensen skriver, at han har brug for en vintønde, som han kan bruge som regnvandsbeholder i sin have. Hvor kan han købe den?
Professionelle vinfolk kalder tønder for fade, men det er såmænd lige så politisk korrekt at sige tønde. Her holder vi dog fingrene i fadet.
Der importeres faktisk fade til de danske vinavlere, hvoraf der nu er ca. 85, som er godkendte producenter af fødevarer. Dertil kommer et betydeligt antal hobbyvinavlere, og flere af disse engagerede vinavlere lagrer deres vin på egetræsfade.
Af importører kan vi blandt andet pege på Dansk Hjemmeproduktion, VintageKeeping og Dansk VinCenter, der sælger fade med et rumindhold fra 3 til 650 liter og til priser fra 1000 til 11.000 kr. 
..........





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    148 Efterårsstemning fra 1. Cru marken Les Cents Vignes i Bourgogne (Foto © Uffe Toft)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 45 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner, og hele 25, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 144 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Bertha 1989, Josep Torres Sibill, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
99 kr., Vild med Cava
Der står 1989 på etiketten, men denne cava er ikke 22 år gammel. Årstallet indgår - lidt forvirrende - i vinens navn. Vinen er frisk og ungdommelig med fine, stadige bobler og en dejlig druesmag.

Hvidvin


Campo le Calle, Latium Morini, Garganega, Soave, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
79 kr., P.S. Import
Vellavet og indtagende hvidvin med en blød, men også frisk frugtsmag, toner af æble, lidt pære. En meget anvendelig vin.


CLos des Nines, Obladie, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
175 kr., Vin&Vin
Superlækker hvidvin på druerne Grenache Blanc, Vermentino, Roussane og Viognier. Duften er fint krydret, og i den elegante druesmag er der diskrete fadtoner.

Rødvin


Zonnenburg, Western Cape, Sydafrika, 2010, middel alkohol (13,5%)
32,95 kr., Strandgaarden
Rødvin, der er nem at drikke - god frugt, god syre, solbær, enebær, kirsebær med bid i, cigarkasse ... Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg. Prisen er yderst attraktiv. Den udløste den femte stjerne.


Radio Boca, Tempranillo, Valencia, Spanien, 2010, lav alkohol (13%)
49,95 kr., pris i uge 48 (denne uge): 28,17 kr. ved 6 flasker, SuperBest
En enkel, uhøjtidelig og let drikkelig rødvin med god frugt og en vis sødme. En vin, som mange vil kunne lide - en vin til den store fest. Den sidste stjerne skyldes den meget lave tilbudspris.


Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
50 kr., pris ved 12 flasker, The Wine Company
Lækker rødvin, der fylder munden med blød frugt og fint krydderi. Fin til mad, men også som en god snakke-sammen-vin. Smagepanelet gættede på en meget højere pris. Flasken har skruelåg.


Anorá, Poggiosecco, Chianti Riserva, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
59 kr., DK Wine
Den er god, denne rødvin på økologisk dyrkede druer. Den dufter godt, og den smager godt. Typisk Chianti med flot duft, god struktur, bløde tanniner. Smagepanelet gættede på en langt højere pris.


Zuazo Gasston, Rioja, Spanien, 2008, lav alkohol (12,5%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En blød og meget venlig Rioja-rødvin, der smager af Rioja. God, fyldig frugt, peber, tilpas syre ...


Cuvée Philipson, Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig, 2007, middel alkohol (14%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget lækker rødvin i fin balance, harmonisk, med blød frugt, krydrede toner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Alberto Thorwaldsen, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Carlo Merolli
Her kommer minsandten en rødvin opkaldt efter vores egen danske billedhugger Bertel Thorvaldsen - stavet på italiensk og med w. Vinen har en liflig duft, dejlig, blød frugt og en elegant syre. Umiskendelig italiensk. Den store dansker er afbildet på den smukke etiket - med ulæselige bogstaver nedenunder. Prisen er særdeles rimelig.


Duas Quintas, Ramos Pinto, Douro, Portugal, 2009, middel alkohol (14%)
99 kr., på tilbud intil jul: 79 kr., Vinoble
Denne rødvin er en rigtig madvin, med sin gode syre ligefrem en julevin. Den er næsten et helt måltid i sig selv.


Nuiton-Beaunoy, Pinot Noir, Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits, Frankrig, 2009, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Let og lækker rødvin, slank og elegant, med en ren druesmag - typisk Pinot.


Hacienda Araucano, Reserva, Francois Lurton, Pinot Noir, Valle Central, Chile, 2009, høj alkohol (15%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager
En meget vellavet rødvin med god Pinot-karakter, fyldig frugt, en dejlig sødme og lang eftersmag. Den har 15% alkohol, men virker ikke sprittet. Flasken har skruelåg.


Vinum Africa, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika, 2009, middel alkohol (14%)
100 kr., Wine.dk
En meget vellavet rødvin med frugt og krydderi (cedertræ), sødme og syre i fin balance. Der er kraft i den - udpræget madvin, gerne en stor bøf. Flasken har skruelåg.


Callejo Crianza, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2007, middel alkohol (14%)
109 kr., Vinkrogen
Duften af denne rødvin er fuld af aromatisk frugt, og smagen er bred, lækker, frugtrig og lang med et tilpas bid af tanniner. Det er en af de vine, man bare må have et glas mere af.


Naledi, Svanha, Spier, Cabernet Sauvignon, Coastal Region, Sydafrika, 2009, høj alkohol (14,5%)
119 kr., på tilbud i denne uge (uge 48): 89 kr., Kvickly
Cabernet-rødvin med bred, lækker frugt. En vin til store bøffer - eller til julemaden.


Grifola, Poderi San Lazzaro, Montepulciano, Marche IGT, Italien, 2007, høj alkohol (15%)
120 kr., Søhøjlandets Vinlager
Sort som tjære, meget tør, bred frugt - en flot rødvin, der er udpræget til mad. Plask den endelig over i en karaffel et par timer før måltidet. Faktisk en oplagt julevin.


St. Georges, Bellingham , Franschhoek, Sydafrika, 2006, middel alkohol (14%)
139,75 kr., på tilbud indtil 23. december: 109,75 kr., Skjold Burne
I Sydafrika fremstilles der nogle glimrende blandings-rødvine, og dette er en af dem, lavet på landets nationaldrue, Pinotage, samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Shiraz. Vinen har en dejlig duft af moden frugt og mandler og en næsten kødfuld smag med fylde, krydderier og et godt bid tanniner. Den kan drikkes nu - fx til julemaden - men kan også gemmes i yderlige nogle år.


Stonehedge, Meritage, Napa Valley, Californien, 2007, høj alkohol (14,1%)
149 kr., på tilbud i denne uge (uge 48): 99,50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
Meritage er det amerikanske ord for en rødvin, der er fremstillet på de samme druer og på samme måde som i Bordeaux. Det er en pragtfuld vin med fyldig frugt og ret markante toner af chokolade. En lækkerbidsken. Oplagt julevin.


Sios Selección, Costers del Segre, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
149 kr., Vintage-Vinimport
En helt vidunderlig rødvin - et måltid i sig selv. Den har noget storhed over sig med sin bløde, fyldige frugt og mange facetter.


Gran Callejo, Gran Reserva, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2004, høj alkohol (14,5%)
249 kr., Vinkrogen
Elegant og superlækker rødvin med blød frugtfylde, afrundede tanniner (syv år gammel) og fine fadtoner. En stor nydelse.


Secret de Fontenille, Domaine La Prade Mari, Minervois, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
74 kr., Rungsted Vinhandel
En ret kraftig rødvin med frugt, der kan virke lidt "kogt". Tilpas syre.


Les Touillères, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
82 kr., Jysk Vin
En udmærket rødvin med en næsten parfumeret - men ikke ubehagelig - duft. Smagen er tør, aromatisk og med et strejf af sort peber.


Lagarde, Syrah, Mendoza, Argentina, 2009, middel alkohol (13,7%)
99,95 kr., Vinmonopolet
Vellavet og kraftig - en rødvin til en rigtig klam vinteraften. Den har god, bred frugt, en lille sødme, men ikke nogen større kompleksitet.


Borgo Scopeto, Castelnouvo Berardenga, Chianti Classico, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
285 kr., magnumflaske (1½ liter); på tilbud indtil jul: 165 kr., Vinoble
Let og venlig Chianti-rødvin, en vin til gode italienske retter - pasta, brød og skinke. Flasken leveres i en fornem kasse af træ.


Blind Corner, Shiraz, Magaret River, Australien, 2009, lav alkohol (13%)
139 kr., VinDownUnder
Australsk, men ikke spor bamset. Til gengæld mangler den også noget karakter og virker ikke særlig interessant. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Dow's, LBV Portvin, Portugal, 2006, høj alkohol (20%)
65 kr., pris for ½ flaske ved 6 flasker, The Wine Company
Den er lækker, denne ufiltrerede portvin. Den har stor frugtfylde, lidt lakrids, fornem sødme - super-elegant.


Château Piada, Barsac, Frankrig, 2002, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Ni år gammel, moden, afrundet og meget lækker sød vin fra Sauternes' nabodistrikt. Den har en dejlig smag af kandiserede frugter, æbler, abrikos og honning samt en syre, der fint afbalancerer sødmen. Plus et lille strejf af den ædle råddenskab.


Heinz Schmitt, Riesling, Mosel, Beerenauslese, Tyskland, 2006, lav alkohol (8%)
100 kr., pris for ½ flaske, Haller Vine
Til den lave pris et fund - en meget lækker sød vin med mange facetter og en syre, der fint afbalancerer sødmen.


Banyuls Rimage, Banyuls, Frankrig, 2006, høj alkohol (16%)
129,95 kr., Erik Sørensen Vin
En spændende sød og rød vin - en Vin Doux Naturel, lavet efter samme teknik som portvin med tilsat druesprit. Den har en dejlig sødme, men er ikke sliksød. I smagen er der mørke bær og figner. Prøv den fx sammen med frugttærter eller desserter med chokolade.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.