Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49. 2011



Nyheder i uge 49, 2011

Læs uge 48.......Læs uge 47.......Læs uge 46






Masser af nye vinmarker
For nogle år siden bad EU en række af sine medlemslande om at rive vinstokke op med rode for at komme den store europæiske vinsø til livs. Nu har EU-kommissionen planer, der peger i den stik modsatte retning.
Som led i en større landbrugsreform, Common Agricultural Policy (CAP), foreslår kommissionen, at der fra og med år 2019 gives frit lejde til at plante nye vinmarker i samtlige medlemslande. Som det er nu, er der en række restriktioner for markernes udbredelse.
Også lande, som ikke har en eneste vinmark endnu, vil ifølge Decanter uden problemer kunne anlægge marker.

Dobbelt så meget Bourgogne-vin?
Druerne fra de nye arealer skal gå til vin med betegnelserne AOC, IGT og DOC samt til almindelig bordvin.
Hvis forslaget bliver godkendt, kan det betyde en eksplosiv vækst i antallet af vinmarker. Det vil fx være muligt for Bordeaux at udvide vinmarksarealet til 220.000 hektar fra de nuværende 120.000 ha. I Bourgogne vil arealet teoretisk kunne blive 31.000 ha større til 59.000 ha. I Spanien vil vinproducenterne kunne brede sig over hele 350.000 ha – i dag er arealet af vinmarker på 59.212 ha – og i Douro vil man kunne udvide fra 45.000 ha til 250.000 ha.

Massiv modstand
"En katastrofe", lyder det fra flere af EU’s medlemslande, når det gælder det nye forslag. Vinpriserne vil selvsagt falde, hvis udbuddet bliver større – til glæde for forbrugerne. Men priserne har allerede fået et dyk nedad på grund af den globale økonomiske krise, og mange vinproducenter kæmper for at holde skruen i vandet. Det er ikke ligefrem yderligere konkurrence, de har brug for.
Foreløbig har tolv lande – blandt andet Tyskland, Østrig, Frankrig, Italien, Spanien og Portugal – officielt meddelt EU deres utilfredshed med forslaget. Kun hvis man når op på fjorten lande ud af de i alt 27 medlemslande, er der mulighed for at få bremset forslaget ved en kommende afstemning.










Pierre-Éric Jollys nye udgave af den traditionelle muselet. Fra en film på YouTube om opfindelsen.

Tre ben i stedet for fire
Proppen på en champagneflaske bliver holdt fast af et langt stykke ståltråd – en såkaldt muselet. Ordet kommer af muselière, der betyder mundkurv på fransk.
Ståltråden har pr. tradition fire ben, men nu har champagneproducenten og opfinderen Pierre-Éric Jolly ifølge BKWine kreeret en muselet med kun tre ben, som han forestiller sig skal kombineres med en kapsel af plastic i stedet for som nu af metal. Formålet er omtanke for miljøet, men opfindelsen vil også medføre en besparelse for champagnehusene.

Langt mindre ståltråd
Til at fremstille den Y-formede muselet bruges der hele 41% mindre ståltråd end til den traditionelle udgave, og hvis samtlige champagnehuse begyndte at anvende den nye muselet, ville der kunne skæres hele 105.000 kilometer af ståltråds-forbruget om året. Det svarer til mere end det dobbelte af Jordens omkreds.
Plasticen, der bruges til kapslen, er af 80% genbrugsplast.
En lille film på YouTube fortætter (på fransk) om Jollys opfindelse.








Vinproducenten Giancarlo Cignozzi med sin datter - og en af de i alt 56 højtalere, der sørger for klassisk musik i vinmarkerne.

Vinstokkene lytter til musik
I sidste uge skrev vi om det forsøg med musik og vin, som blev udført under den svenske vinmesse Mitt Kök. Her viste det sig, at forskellig slags musik fik den samme vin til at smage vidt forskelligt.
Historien fik en af vore finske læsere, Gunnar J. Heinonen, til at tænke på vingården Il Paradiso di Frassina, som han har besøgt sammen med en gruppe vinvenner. Her gælder det ligeledes forsøg med musik og vin – dog på en lidt anden måde.
Ejeren af vingården, der ligger lige uden for Montalcino i Toscana, er Giancarlo Cignozzi – en jurist fra Milano, der i midten af 1990’erne byttede skrivebordet ud med et liv som vinbonde. Og han har en helt særlig idé om, hvordan man fremstiller den bedste vin. Han omgiver sine vinstokke med musik døgnet rundt i overbevisning om, at det er godt for stokkenes vækst, og at lydbølgerne gavner rodsystemet, blomsterne og bladene.

Afskrækker skadedyr
Musikken afskrækker også skadedyr som vildsvin og hjorte, der elsker modne druer. Endog skadelige insekter finder andre jagtmarker, hvilket betyder, at Cignozzi slet ikke behøver at anvende sprøjtemidler i sine marker. Ifølge Cignozzi modner druerne også tidligere end hos andre vingårde i omegnen.
Men det er ikke ligegyldigt, hvilken musik vinstokkene lytter til. Opera med sopraner er fx for voldsomt, mens blid musik af Mozart, Bach eller Vivaldi er perfekt. Under modningen af druerne er det optimalt med Mahler og Beethoven.
Den liflige musik lyder ud over vinmarkerne fra 56 opstillede højtalere – til glæde for både vinstokkene og Cignozzi, der selv er en stor fan af klassisk musik og især Mozart. En enkelt af vinmarkerne med druer til vinhusets Brunello-vin har da også fået den ære kun at høre Mozart.

Gavner løv og rødder
Vinproducentens eksperimenter har tiltrukket forskere fra universiteterne i Firenze og Pisa. Forskerne har gennem det meste af et år endevendt vinstokkenes skud og slyngtråde, og har blandt andet undersøgt dem for indholdet af klorofyl og nitrat. Og det har faktisk vist sig – ved sammenligning med vinstokke fra andre af vinhusets marker, der ikke er begunstiget med musik – at skuddene voksede med større kraft, og løvet var mere frodigt.
Forskerne har også udført eksperimenter med vinplanternes rodsystem. På universitetet i Firenze plantede man seksten vinplanter i glastønder, der blev afskærmet fra al lys. De otte planter blev udsat for klassisk musik, mens de resterende blev placeret i lydløse omgivelser. Det viste sig, at rodnettet på de vinplanter, der lyttede til musik, blev tættere og mere forgrenet end på de øvrige planter.
Man kan læse mere om forsøgene – og høre dejlig klassisk musik til – på Il Paradiso di Frassina's hjemmeside. På en særlig side (Reviews) har Cignozzi samlet en masse klip fra TV-udsendelser på flere sprog.
Vingårdens vine forhandles herhjemme af Theis Vine.






Vinhuset Waterkloof ligger med en enestående udsigt ned over sine 52 hektar vinmarker.

Præmieret vin-arkitektur
Great Wine Capitals er et internationalt netværk af ni byer, der alle har det til fælles, at de er centre i berømte vinregioner, og netværket ser det som sin opgave at fremme vinturismen i regionerne.
Netværket blev oprettet i 1999, og det omfatter i dag Bilbao (inkl. Rioja), Bordeaux, Cape Town, Christchurch (New Zealand), Firenze, Mainz (Rheinhessen), Mendoza, Porto og San Francisco (Napa Valley).
Hvert år uddeler netværket en række præmier for "bedste vinturisme", og 2012-præmien i kategorien "arkitektur og landskaber" et netop blevet tildelt det britisk ejede vinhus Waterkloof Estate uden for Stellenbosch i Sydafrika. Vinhuset får udmærkelsen for sin meget spændende bygning med smagerum og restaurant.
I 2011 fik Hotel Rural Quinta do Pégo i portvinens Douro-dal en præmie. Det meget lækre fire-stjernede hotel ejes af Karsten Søndergaard fra Amka i Randers.
Waterkloofs vine på økologisk dyrkede druer importeres af Quality Wine.








Gærsvampen Brettanomyces under mikroskop.

En lugt af stald
Når man siger om en vin, at den lugter og smager af stald eller hestedækken, kan det meget vel skyldes gærsvampen Brettanomyces – hvis navn som ofte forkortes til brett.
Nogle mener, at det er eftertragtelsesværdigt med en lille smule "stald" i vinen, men højere koncentrationer af brett kan ødelægge vinen fuldstændig. Og den ødelægger ikke bare en enkelt flaske vin, men kan forurene flere tusinde liter vin fra ét og samme vinhus.
Gærsvampen trives blandt andet på drueskindene i vinmarken, men den kan også ligge og hygge sig i gamle vinfade.
Nogle vinproducenter mener, at brett kommer ind i vinhusene med nye egetræsfade, og at toasting – den proces, hvor man svider det indre af de nye fade – fremkalder visse stoffer, som brett-cellerne lever af.

Et rent bagholdsangreb
Når den pressede druemost i et vinhus kommer ned i gærtankene, foregår der en kamp mellem en række bakterier og Saccharomyces cerevisi – den gær, som skal forvandle mosten til vin.
Hvis gæringen går, som den skal, vil den tilsatte gær vinde kampen. Men her er brett, hvis først svampen har gjort sit indtog, en hård modstander, som typisk kommer på banen, når alle bakterierne er væk, og derefter sejrer over gæren. Dette bagholdsangreb sker ofte, når vinen er tappet på fade for at lagre i kortere eller længere tid.
Vinhuse, der har været udsat for brett, har ad kemiske veje forsøgt at blive svampen kvit, ligesom tilsætning af konserveringsstoffer, sulfitter, kan have en begrænsende virkning. Også bedre rengøring af gamle fade har mindsket antallet af brett-tilfælde i de sidste tyve år.
Men man har langt fra fået bugt med den irriterende gærsvamp, og der er en stigende frygt for, at den kan udvikle resistens over for de bekæmpelsesmidler, man har til rådighed.

Har afkodet genomet
Forskere rundt om i verden har derfor i årevis forsøgt at afkode genomet – det fuldkomne sæt af gener – for Brettanomyces for herigennem at kunne finde frem til nøjagtigt, hvad der gør gærsvampen så sejlivet.
Nu er det langt om længe lykkedes for et hold australske forskere fra Australian Wine Research Institute (AWRI) at kortlægge genomet – til stor glæde for alverdens vinproducenter. Med den nye viden i bagagen vil forskerne nu forsøge at finde frem til nye og mere effektive måder at bekæmpe gærsvampen på.






Stof i rødvin mod fedmesygdomme
Overvægt kan medføre en række følgesygdomme, men et nyt forsøg viser, at resveratrol – det stof, som findes i skallen på blå druer og dermed i rødvin – kan dæmme op for disse sygdomme og dermed måske forlænge de overvægtiges liv.
Det er en gruppe hollandske forskere fra universitetet i Maastricht, der stod bag forsøget, som omfattede 11 overvægtige mænd, hvoraf nogle fik store doser resveratrol, mens resten fik et placebo-middel. Efter en måned byttede man rundt på grupperne, så placebo-gruppen fik resveratrol og omvendt.

Mindre fedt i leveren
Undervejs blev forsøgspersonernes helbredstilstand nøje fulgt. Ingen af dem tabte sig, men ifølge Winespectator forbedredes stofskiftet hos de personer, der var under indflydelse af resveratrol, ligesom indholdet af sukker og insulin i deres blod mindskedes. Desuden optog de mindre fedt i leveren end den gruppe, der var på placebo.
Det eneste problem er, at man skal drikke hele 10 liter rødvin om dagen, før man er oppe på samme dosis resveratrol, som forsøgspersonerne fik. Men lidt har vel også sin ret …
,



1600-tals billedtæpper og digitale salgstal hæver sig byderne under årets udgave af Hospices-auktionen.

23 lande til Hospices-auktion
For nylig afholdtes udgave nr. 151 af den berømte vinauktion i Hospices de Beaune – det gamle hospital i Bourgognes hovedstad Beaune.
Auktionen, der ledes af Christie’s, tiltrak i år omkring 300 vinimportører og vinsamlere fra 23 forskellige lande. De 84% af byderne kom fra Europa, mens Asien kom ind på en andenplads med 13%.
Den vin, der bliver solgt, er altid nyeste årgang af vinen fra Hospices de Beaunes 61 hektar vinmarker – hvoraf hovedparten er doneret til hospitalet gennem årene. Og vinen sælges i form af fade – i år var der 618 fade med rødvin og 143 med hvidvin.

Mere vin til lavere priser
Det samlede hammerslag for auktionen lød på 5,4 millioner euro (cirka 40 mio. kr.), hvilket var en sjat mere end sidste år. Der var mere vin i år end i 2010, men den blev solgt for lavere priser – måske på grund af den økonomiske krise. Salgspriserne på Hospices-auktionen er altid en rettesnor for priserne på den nye årgang Bourgognevin som helhed.
Hvert år udbydes et særligt fad på 460 liter, La pièce des Prèsidents (præsidenternes fad), til salg på auktionen. Pengene, som fadet indbringer, går altid til et velgørende formål.
I år indeholdt fadet Grand Cru Corton, Clos du Roi, Cuvée Baronne du Baÿ, og det gik for et hammerslag på 110.000 euro (cirka 818.000 kr.).






Gode tider for spansk eksport
Det ser lyst ud for eksporten af spansk vin. I de første otte måneder af 2011 er den steget med 20,9% i værdi og 30,5% i mængde sammenlignet med samme periode i 2010.
Ikke mindst har der været stor fremgang for eksporten af vin med appellations-betegnelsen DO (Denominación de Origen).
Når det gælder bulkvin, er der her tale om en stigning på hele 57% i værdi – for flaskevinenes vedkommende lyder tallet på 20%.
Det er frem for alt Frankrig, Italien, Kina og Rusland, der har importeret mere af den gode spanske vin.


Krig på kniven
Vega Sicilia i Ribera del Duero er med sin kultvin Único Spaniens mest berømte vinhus. Det er grundlagt i 1859, og siden 982 har familien Álvarez, der er blandt de store i spansk industri, haft aktiemajoriteten i bodegaen. I spidsen for bodegaen står den 85-årige David Álvarez, mens hans søn, Pablo, er direktør og daglig leder.
I de senere år er far og søn blevet stadig mere uenige om diverse fremtidsplaner for Vega Sicilia. Og nu er striden brudt ud i lys lue. David Álvarez har lagt sag an mod sin søn med det mål at overtage roret i vinhuset helt og holdent.
Ifølge Decanter venter der nu hele familien en lang og kostbar retssag, som nemt kan komme til at vare de næste fem år.






En dyst om de bedste økovine
Verden vrimler af vine, der er fremstillet på økologisk dyrkede druer. Rigtig mange af dem har oven i købet en økologisk certificering, og disse økovine har deres helt egen konkurrence, Challenge Millésime Bio.
For nylig afholdtes femte udgave af denne internationale konkurrence i den franske by Montpellier. Hele 836 røde, hvide, søde og mousserende vine blev smagt blindt og bedømt af 130 branchefolk – sommelierer, ønologer og vinskribenter – fra hele verden.
I alt blev der uddelt fire guldmedaljer med ekstra udmærkelse og 55 almindelige guldmedaljer, mens 112 vine fik sølv og 82 bronze. Listen over de mange vindervine kan ses ved at klikke her.
Samtlige præmierede vine vil sammen med et hav af andre økovine kunne smages på vinudstillingen Millésime Bio – den finder sted fra d. 23. til 25. januar, ligeledes i Montpellier.




Foto: Bødkeriet Holstebro.

Mere om regnvandstønderne
I sidste uge bragte vi en efterlysning fra en læser, der var på jagt efter en vintønde, som kunne bruges til regnvandsbeholder. Vi gav nogle tip til, hvor han kunne købe et velegnet fad, og vi har i ugens løb fået yderligere et par anvisninger fra andre læsere.
Oscar Wandel skriver, at man hos Bødkeriet Holstebro kan købe tomme vinfade til både 225 og 400 liter. Her bliver de før salg monteret med aftapningshane i messing.
Og så er der Per Salicath, der med mellemrum har set sådanne fade i byggemarkeder og trælasthandler – også her ofte med en monteret messinghane.

Husk at tømme dem
Per Salicath har selv købt et par af disse dekorative regnvandsbeholdere og kommer med et godt råd:
– Husk at tømme beholderne, når frosten sætter ind. Den forglemmelse pressede for nogle år siden bunden ud af min ene tønde.
– Tilfældigvis havde vi en gammel bødker i arbejdsprøvning på min arbejdsplads, som ved hjælp af brede siv fra et moseområde fik den flikket sammen igen. En gang savsmuld tætnede så de sidste huller.






Kinesisk sportsstjerne laver vin
Gang på gang har vi fortalt om skuespillere, sangere og sportsstjerner, der køber vingårde eller lancerer vine i samarbejde med en vinproducent.
Som regel er der tale om amerikanske eller europæiske kjendiser. Men nu har den kinesiske basketball-stjerne, Yao Ming, gjort dem kunsten efter. For nogle år siden kastede han bolden i nettet for sidste gang og tog hul på en karriere som vinproducent med vinhuset Yao Family Wines i Napa Valley.
Hans første vin er netop kommet på markedet – en rødvin på Cabernet Sauvignon. Der er fremstillet 60.000 flasker, der koster 289 dollars (cirka 1600 kr.) stykket. Prisen er høj – det samme er i øvrigt Yao Ming, der måler hele 2,30 meter og dermed rager et godt stykke op over andre kinesere og europæere.



Vin i skriftestol
Det er utroligt så opfindsomme denne verdens designere er, når det gælder vin-emballage. Den italienske søde rødvin Padre Divino (den hellige fader) har en præste-agtig etikette og leveres i en æske, der til forveksling minder om en skriftestol i en katolsk kirke. Det er den russiske designer, Yevgeny Razomov, der har kreeret æsken.
Ifølge producenten af rødvinen, der også er russer, er det meningen, at vinen skal drikkes på særlige helligdage i den katolske kirke.


Film-charmørs vin på auktion
Der er sikkert en hel del af VinAvisens læsere, der kan huske den franske filmskuespiller Alain Delon – hvis smil har fået mange kvindehjerter til at smelte.
I dag er han 76 år, og ud over at indspille film er han også en passioneret vinsamler.
For nylig solgte han det meste af sin meget store samling af vin- og spiritusflasker ved en auktion hos auktionshuset Cornette de Saint Cyr – efter sigende for at få plads til en masse nye flasker.
Salget gik forrygende og nåede op på 250.000 euro (cirka 1,9 millioner kr.), hvilket var mere end det dobbelte af vurderingen.

Kineser købte det meste
Det ekstra gode salg skyldes til dels Alain Delons berømmelse. Men en kinesisk forretningsmand og vinsamler, Dong Guo, var i høj grad også med til at byde flaskerne op. Før han fløj tilbage til den kinesiske by Shenzhen, havde han erhvervet hovedparten af de i alt 1000 flasker, der kom under hammeren – heriblandt seks flasker Cheval-Blanc 1947 for 20.000 euro (cirka 149.000 kr.).
Mange mindre rige Alain Delon-fans var også mødt op til auktionen i håb om at få fat i blot en enkelt og ikke helt så kostbar flaske.






Et umage par: Rødvin og ost
Der er rigtig mange, der sætter en god flaske rødvin på bordet, når der serveres ost og brød – ikke mindst nu, hvor vi nærmer os den kolde tid. Men egentlig bør man drikke hvidvin til ost – fx en god fadlagret Chardonnay eller en Riesling afhængigt af typen af ost. Faktisk svarer ægteskabet mellem rødvin og ost til det mellem champagne og kransekage. Hund og kat!
At ost og rødvin ikke er en god sammensætningm, er oven i købet bevist for et par år siden via en undersøgelse, foretaget af University of California’s vininstitut i Davis. Forskerne lod en række testpersoner smage rødvin sammen med ost, og det viste sig, at deltagerne ikke var i stand til at smage forskellen mellem kostbar kvalitetsvin og billig plonk (et engelsk ord, der stammer fra første verdenskrig, da britiske soldater ikke kunne udtale navnet på den franske hvidvin – "blanc" blev til "plonk").

Sælg med ost og køb med æbler
Under testen i Californien brugte man otte forskellige oste i varierende styrker mellem Stilton og Emmentaler samt rødvine på druerne Syrah, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir, og jo stærkere osten var, desto mere lammede blev smagsløgene.
Man mener, at fedtstofferne i osten dækker smagsløgene – eller at ostens proteiner binder smagsstofferne i vinen.
Når rødvin og ost er så populært, skyldes det jo nok, at selv en billig rødvin smager skikkeligt, når man får ost til. Dette bekræfter også et gammelt vinhandler-råd: Vin skal sælges med ost, men købes med æbler.
Æblesyren vil rense munden, og vinens syre vil ikke på nogen måde blive skjult.
Et godt alternativ til hvidvin er et glas sherry af den lidt kraftigere oloroso-type – den er ofte en fin match til netop ost.





...


Dild på flaske fra Esrum
I uge 43 fortalte vi om Danmarks første absint, kreeret af Esrum Sø Mikrodestilleri. Destilleriet ligger ikke på den lade side. Nu har det sendt en ny akvavit, Dild Aquavit, på markedet, hvor indholdet skulle have en mærkbar ren dildsmag.
Smagen er ifølge destilleriet fremkommet ved, at dildplantens skærme er høstet på netop det stadie, hvor dildaromaerne er fuldt udviklede. Er man for sent ude, er dildpræget forduftet, og man står tilbage med kun en kommensmag.
Desuden har ejeren af destilleriet, Henrik Elsner, udviklet en særlig destillationsmetode, som fremmer den ægte duft og smag af dild. Akvavitten kan købes online hos destilleriet.

< Akvavitten er ikke tappet på almindelige flasker, men derimod på buttede apotekerflasker.




Det har været noget af et arbejde at stable de 140 fade i juletræs-facon.

Et juletræ af whiskyfade
Som nævnt i uge 46 fejres det i USA, at grundlæggeren af det berømte amerikanske whiskymærke Jack Daniel’s ville være fyldt 161 år. Det fejres på forskellig vis – ikke mindst i New York, men selvfølgelig også i byen Lynchburg i Tennessee, hvor destilleriet ligger.
Her har man netop rejst et gigantisk juletræ eller "barrel tree", som man kalder det, af 140 Jack Daniel’s whiskyfade. Det er næsten 8 meter højt og behængt med gran og lysguirlander. En lille film på YouTube viser tilblivelsen af træet.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Toscavini har fået forhandlingen af vinene fra vinhusene Dettori på Sardinien, Pietraventosa i Puglia og Fessina på Sicilien.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Nana Pataraia (f. 1965) er født i Georgiens hovedstad, Tbilisi. Selv om hendes barndomshjem lå midt i byen, var haven fuld af vinstokke, og hendes far fremstillede sin egen vin hjemme i husets kælder – nøjagtig som georgierne har gjort det i århundreder. Hvert år var Nana Pataraia med til at høste druerne og nyde et glas af den skønne friskpressede druesaft. Som voksen blev det vinen, hun nød – og interesserede sig levende for.
    En anden lidenskab, musik, førte til en uddannelse i klassisk klaver og sang – som hun siden supplerede med en bachelor i kulturformidling fra universitetet i Tbilisi. Men interessen for vin slap hun aldrig.
    I 2001 flyttede hun og hendes mand, Zaza, til Danmark, og sidste år slog hun dørene op for sit eget vinfirma, Georgisk Vin, på internettet. Her finder man en række rød-, hvid- og rosévine fra det frodige land mellem Kaukasus og Sortehavet.
    Firmaet har fået en rigtig god start – faktisk er der så travlt, at Zaza, der til daglig bestrider et job som læge på Rigshospitalet, ofte må give et nap med.
    Sin fritid bruger Nana Pataraia sammen med sin mand og parrets tre børn på 16, 11 og 9 år – samt på en afslappende stund med yoga i ny og næ.
    Adresse: tlf.: 26 79 53 59, e-mail: npataraia@yahoo.com / info@gwine.dk, http://georgiskvin.dk.


Til_37/09



    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.


    Hvorfor er en kasse vin på 12 flasker?
    Lene Sørensen spørger, hvorfor en kasse vin næsten altid er på 12 flasker. Hvorfor ikke eksempelvis på 10 flasker?
    Her skal vi have fat på matematikbogen. Tallet 10 kan skrives som 2 x 5 og ikke på nogen anden måde – mens fx 16 kan skrives som 2 x 8 eller 4 x 4. Man siger, at tallene opdeles i deres primtalsfaktorer.
    En kasse til 6 flasker (2 x 3) er som bekendt både praktisk og let at bære.
    En kasse til 7 flasker er helt umulig. Den kan kun laves som 1 x 7, fordi 7 er et primtal, og sådan en lang papkasse vil vride sig.
    En kasse til 8 eller 9 flasker (2 x 4 eller 3 x 3) kunne være en mulighed, men når vi har den praktiske kasse til 6 flasker, kan vi lige så godt gå højere op.
    En kasse til 10 flasker (2 x 5) vil kunne vride sig ... og
    En kasse til 11 flasker (1 x 11) – igen et primtal – er alt for lang og helt umulig.
    Derimod har en kasse til 12 flasker (3 x 4) en fornuftig form, og 12 flasker er, hvad de fleste kan løfte.
....




.



Ugens vinøse billede
Dette billede fra sherry'ens hovedstad, Jerez de la Frontera, har vi modtaget fra Angela de la Rosa Tanco, og det er optaget under årets vinhøstfest, Fiestas de la Vendimia.
Under festlighederne står byen på den anden ende. Efter den ceremonielle presning af druerne, pisa de la uva, foran domkirken er der middage, flamenco-dans og smagninger, både i den gamle borg, Alcázar, og rundt om i byen. Der er også konferencer, udstillinger og koncerter, og det hele kulminerer i den populære Fiesta de la Bulería med dens bankende flamenco-rytmer.
I 2012 afholdes Fiestas de la Vendimia fra d. 8. til 16. september.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    149 Høsten er slut, druerne er plukket, men udsigten fra Hermitage-højen ned over Rhônefloden er lige betagende (foto © Niels Bräuner Nielsen).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 50 vine. Af disse vine var der 34, som fik mere end to stjerner, og hele 26, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 161 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Emendis, Gran Reserva, Brut Nature, Cava, Spanien, lav alkohol (11,5%)
449 kr., pris for magnumflaske (1,5 liter), Vild med Cava
Fornem cava med fine, stadige bobler, en liflig duft og en kompleks smag med noter af ristet brød, nødder og citrus. Og så er der altså noget festligt over at skænke bobler fra en magnumflaske.


Cuvée Capucine, Chaudron, Champagne 1. cru, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)
179 kr., Irma
Tør champagne med livlige bobler og en blød syre, der gør vinen specielt egnet til mad. I smagen er der noter af iltet æble - vi gætter på en vis alder.

Hvidvin


Casas Patronales, Sauvignon Blanc, Maule Valley, Chile, 2011, lav alkohol (12,5%)
45 kr., pris ved 6 flasker: 37,50 kr., Holte Vinlager
Let, læskende, fint krydret og med god frugtfylde. Til prisen ved 6 flasker er denne gode hvidvin lidt af et fund. Flasken har skruelåg.


Attems, Marchesi de Frescobaldi, Pinot Grigio, Venezia Giulia IGT, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
109,95 kr., H.J.Hansen Vin
Frisk og fint krydret hvidvin med en fortræffelig druesmag. En elegant ledsager til alle lettere retter - først og fremmest alt godt fra havet.

Rødvin


Casa Mariol, Crianza, Cabernet Sauvignon, Terra Alta, Spanien, 2008, middel alkohol (13,5%)
42 kr., La Etiqueta
Etiketten er efter vores mening forfærdelig, men rødvinen i flasken er formidabel. En meget dejlig vin med fyldig frugt, der breder sig i munden og holder i den lange eftersmag. Dertil krydrede toner og diskrete fadtoner (14 måneder). Perfekt fx til en svinekotelet eller wienerschnitzel. Prisen er attraktiv - men kig ikke på etiketten ...


Maschera, Tenuta Monticello, Veneto, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
69,95 kr., på tilbud i uge 49 (denne uge): 43 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En rødvin, der dufter af kirsebær, blå druer og lys chokolade og smager lækkert af friske brombær og solbær kronet af en anelse sødme. En vin, mange vil kunne lide. Et kup til tilbudsprisen, men den almindelige pris er også helt i orden.


Château Serre des Fourques, Ventoux, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
75 kr., Lago Import
Superlækker rødvin, tæt, tør, frugtagtig, fint krydret - udpræget til mad. 15% alkohol, men ikke nogen antydning af spritkant.


Paso dei Caprioli, Tenuta Poggio Il Castellare, Montalcino, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En harmonisk rødvin, hvor smagen holder, hvad duften lover - hvilket er rigtig godt i dette tilfælde. Det er en lækker vin med god fylde, fin frugt, en anelse lakrids og masser af friske krydderurter. En rigtig dejlig toskaner.


Terra Jovia, Primitivo, Gioia del Colle, Italien, 2007, høj alkohol (15%)
79 kr., P.S. Import
Flot og kraftig rødvin. Godt nok en bamse med 15% alkohol, men samtidig meget indtagende. Ubetinget til mad og i små slurke.


Valpolicella Ripasso, Palazzo dei Signori, Valpolicella, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., på tilbud i uge 49 (denne uge): 49,95 kr., Spar Supermarked
Dette er en skøn rødvin med masser af modne mørke kirsebær og mandler i duft og smag. Den er fyldig og saftig og har krydrede noter til slut. Et fund til tilbudsprisen, men den almindelige pris er bestemt også ok.


El Vínculo, Alejandro Fernández, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2006, middel alkohol (14%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Det er gode sager, dette her. En blød, lækker og krydret rødvin med fyldig, moden frugt (fem år gammel), kompleks og harmonisk. Skænk den til en lidt kraftig kødret.


Fantasi, Nieport, Douro, Portugal, 2008, lav alkohol (13%)
99,75 kr., på tilbud i uge 49 og 50: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Bag den store etiket med H.C. Andersen-agtige silhouetter gemmer sig en fløjsblød og lækker rødvin med dejlig frugt og tilpas syre. Glimrende til mad.


Guigal, Gigondas, Frankrig, 2007, middel alkohol (14%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Superlækker rødvin med blød, fyldig frugt - kirsebær, brombær, citrus - og fint krydderi. Dertil diskrete fadtoner.


Les Touillères, Georges Perrot, Côtes du Rhône Villages Rasteau, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
105 kr., på tilbud til 85 kr., Jysk Vin
Denne rødvin vil mange kunne lide. Den har saftig og fyldig frugt, fin sødme og mange facetter - bl.a. chokolade. 15 procent, men ikke spor sprittet.


Peña Real Reserva, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2003, middel alkohol (14%)
116,50 kr., Haller Vine
Tempranillo-druens varme krydderier præger smagen af denne dejlige rødvin. Den har fylde og en silkeblød eftersmag. En vin, der er god at varme sig på i vinterkulden.


Bricco San Pietro, Senzanome, Barbera d'Alba, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
118 kr., intil nytår: 98 kr., Lundens Vin Kompagni
Meget frugtagtig rødvin med en god syre, der vil være god til fede retter - and, lam, svin ... osso buco.


Mas Janeil, Francois Lurton, Côtes du Roussillon-Villages, Frankrig, 2008, høj alkohol (14,5%)
119 kr., på tilbud fra 2. til 8. december: 99 kr., Vinoble
Meget dejlig rødvin med god duft og en bred smag med fyldig frugt, krydderier - peber og nelliker - og tilpas syre. En vin i god balance.


Il Briccone, Primo Estate, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
125 kr., HøjelseVinkælder
Flot rødvin på druerne Sangiovese og Shiraz - en vin i fin balance, afrundet og med god syre til mad. Gerne en ordentlig bøf. Flasken har skruelåg.


Valtiglione, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2005, middel alkohol (14%)
129 kr., Premier Cru
Kompleks og harmonisk Barolo-rødvin, seks år gammel og drikkemoden. Den har god, afrundet frugt og gode bløde tanniner. Prisen er menneskevenlig.


Château de Vaudieu, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2006, høj alkohol (14,5%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Det kan bare ikke gøres bedre - til den pris. En viduderlig rødvin, blød, superlækker, fint krydret med diskrete fadtoner.


Domaine Juliette Avril, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
135 kr., OB-Vinimport
Stjernevin! En helt vidunderlig, elegant rødvin, blød, harmonisk, kompleks med noter af vanille.


Villa Erbice, Valpolicella Superiore Ripasso, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
149 kr., Rudersdal Vin
En rigtig god Valpolicella med saft og kraft og noter af chokolade og kirsebærsten. God struktur.


Marqués de Cáceres, Rioja, Reserva, Spanien, 2005, middel alkohol (14%)
199,75 kr., på tilbud indtil jul: 129,75 kr., Skjold Burne
Nej, hvor den smager godt, denne seks år gamle rødvin. Den er fløjlsblød og rund, men også kraftig med bred frugt og fine fadtoner. En fortræffelig rødvin.


Domaine Bouchard Père & Fils, Pinot Noir, Beaune, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Erik Sørensen Vin
Saftig rødvin med en god, ren Pinot-karakter. Den kan virke meget let, men den folder sig ud i glasset med mange facetter og er glimrende til mad.


Corbinelli, Chianti, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
45 kr., DK Wine
En let krydret og saftig rødvin. Den vil være fin til en frokostret med lyst kød.


Tenuta Ronci di Nepi, Sangiovese, Lazio IGP, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
55 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Carlo Merolli
Udmærket, frugtagtig rødvin med en lille sødme. Prisen er ok.


Finca de los Andes, Mendoza, Argentina, 2010, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., Vinmonopolet
Denne rødvin er fremstillet på Malbec og Merlot, hvor sidstnævnte giver vinen en vis blødhed. Malbec-druen sørger derimod for krydrede noter og en anelse ren lakrids. En god vin, der dog godt må plaskes over i en karaffel et par timer før servering.


Voilà le Printemps, Saint Daumary, Pic Saint Loup, Coteau du Languedoc, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
95 kr., Rungsted Vinhandel
Fyldig, krydret rødvin - en rigtig madvad. Det vil klæde den at blive plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.


Only Son, Tscharke, Barossa Valley, Australien, 2008, høj alkohol (15%)
165 kr., VinDownUnder
Voldsom, men også vellavet rødvin på druerne Tempranillo og Graciano, en lidt endimensional vin med intens frugt. En udpræget madvin, der skal parres med en kraftig ret. Flasken har skruelåg.


Twin Oaks, Robert Mondavi, Zinfandel, California, USA, 2009, middel alkohol (13,5%)
89 kr., på tilbud fra 9. til 15. december: 75 kr., Vinoble
Enkel rødvin med fyldig frugt, en del sødme, men ikke noget større vingefang. Eftersmagen er ikke helt rar. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Vigna Senza Nome, Roccheta Tamaro, Moscato d'Asti, Italien, 2010, lav alkohol (5,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Charmerende hvidvin med fine bobler, en liflig duft og en dejlig, aromatisk druesmag. Den er sød, men har også en frisk syre, der giver sødmen modspil. Skænk vinen til en ikke alt for sød dessert.


Quinta do Pégo, LBV portvin, Portugal, 2006, høj alkohol (20%)
199 kr., i denne uge (uge 49) på tilbud til 99 kr., SuperBrugsen
Denne portvin kræver en gang kunstigt åndedræt. Bliver den plasket over i en karaffel, skifter den helt karakter. Den bliver afrundet og dejlig, med bred frugt og markante noter af marcipan. Brune kager, roser, chokolade ... gode ledsagere.

Andet


Oskar Davidsen Original Solbærrom, Danmark, høj alkohol (21%)
99,75 kr., Skjold Burne
Denne solbærrom er cremet og virker lidt som en sød solbærsirup - hvilket gør, at den bør nydes godt afkølet. Dog opvejes den store sødme af en fin frugtsyre samt af rommens styrke og strejf af røg. Det er en specialitet, og man skal kunne lide denne specielle kombination af solbær og svage røgede noter.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.