Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10. 2012




Nyheder i uge 10, 2012

Læs uge 9.......Læs uge 8.......Læs uge 7








Et udsnit af den lange liste med oversættelser af navnene på Médocs fornemme vinslotte.

Château Latour på kinesisk
Kineserne er som bekendt ivrige bydere, hver gang de førende auktionshuse har kostbare franske vine under hammeren. Nu har Christie’s, for at komme sine mange asiatiske kunder til hjælp, udgivet den første oversættelse til kinesisk af navnene på vinslottene i Bordeauxs 1855-klassifikation. Og det er sket efter et års diskussioner frem og tilbage med de 61 fornemme châteauer i Médoc, som klassifikationen dækker. Enkelte slotte har valgt at trække sig ud af projektet.
Der er nu lavet en plakat med oversættelserne, som er blevet trykt i 500 eksemplarer og uddelt til vinslottene, så de under den kommende primeur-uge kan give den til kinesiske kunder og journalister.
Hos Christie's håber man, at andre auktionshuse ligeledes vil tage de blåstemplede oversættelser til sig.
Nu har man så tænkt sig at gå videre med oversættelser af vinslotnavne i resten af Bordeaux samt af domænerne i Bourgogne.


Nyt om alkohol og diabetes
Vi har tidligere fortalt om undersøgelser, der viser, at et moderat forbrug af vin har en beskyttende effekt mod diabetes type to.
Nu er der ifølge WineSpectator igen interessant nyt fra den front. Et hold europæiske forskere har kortlagt drikkevanerne hos 30.000 forsøgspersoner og har derved fundet frem til, at et moderat alkoholforbrug – uanset hvilken drik, det drejer sig om – reducerer risikoen for diabetes to hos mænd med 13% og hos kvinder med 20%.
Ikke kun deltagernes køn, men også deres vægt gav forskelligt udslag. Hos de overvægtige forsøgspersoner var den godgørende effekt og dermed beskyttelsen mod sygdommen størst. Årsagen til denne forskel har forskerne endnu ikke noget sikkert bud på.

Bedst beskyttelse ved hedvine
Undersøgelsen gav også forskelligt udslag, alt efter hvilken type alkohol forsøgspersonerne foretrak.
De mænd og kvinder, der drak vin, havde således henholdsvis 16% og 10% lavere risiko for at udvikle diabetes.
Det bedste resultatet sås hos kvinder, der næsten udelukkende drak sherry, portvin og andre fortificerede vine. Forskerne fandt, at disse kvinder – der dog kun udgjorde en meget lille del af deltagerne – havde hele 32% mindre risiko for at få sygdommen.
Undersøgelsen om alkoholvaner og diabetes er led i en endnu større europæisk undersøgelse, European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), om påvirkningen af mad- og drikkevaner hos 520.000 kronisk syge forsøgspersoner.






Penfolds sparker til priserne
Vinhuset Penfolds fremstiller Australiens kostbareste vin, Grange, samt den ligeledes eftertragtede serie af Bin-vine, som alle er forsynet med et nummer.
Penfolds har netop frigivet årgang 2009 af Bin-vinene og det til priser, der har vakt kritiske røster blandt vinhandlere, som handler med fine vine. Prisen for Bin 389, der også kaldes for ”den fattige mands Grange”, er fx steget med 15%, hvilket betyder, at den pris, forbrugerne skal betale, vil ligge på omkring 75 AUD (cirka 450 kr.), mens Bin 138 – en blandings-rødvin på Grenache, Syrah og Mourvèdre – er steget med hele 20%.

Nej tak til vinene
Der fremstilles ikke ret mange flasker om året af disse Bin-vine, og vinhandlerne får derfor allernådigst tilstedt en allokation. Men med de prisforøgelser, der er på den nye årgang, har flere – især britiske – vinhandlere ifølge Decanter simpelt hen takket nej til deres allokationer.
Fra Penfolds lyder det, at det er den stigende globale efterspørgsel på disse vine, der er årsagen til de øgede priser.
Det er rimeligt nok med en vis prisstigning på eftertragtede vine, men et så stort sprisspark er ikke berettiget, svarer de handlende igen.



Rift om kæmpe-flaske
Nebuchadnezzar er en flaske, der rummer 15 liter vin, dvs. 20 normale flasker. Den bruges traditionelt til champagne, men også andre vine tappes undertiden på en sådan gigantisk flaske – der i øvrigt er opkaldt efter den største af de babyloniske konger.
For nylig kom fx en Nebuchadnezzar af supertoskaneren Masseto årgang 2007 under hammeren hos Sotheby’s i New York. Vingården Tenuta dell’Ornellaia i appellationen Bolgheri har kun fremstillet otte af disse flasker, hvoraf de fem stadig befinder sig hos vinhuset. Så auktionen var selvsagt et trækplaster for vinsamlere fra hele verden.
Og der blev budt ivrigt, indtil hammerslaget faldt ved 49.000 dollars (cirka 276.000 kr.). Det var (selvfølgelig) en kinesisk byder, der løb af med sejren.

En god investering
Nu var denne store flaske Masseto yderst sjælden, men faktisk tyder alt på, at de almindelige 75 cl’s flasker af denne vin er et rigtig godt investeringsobjekt. Priserne på vinen har været støt stigende gennem de sidste mange år, og en flaske af årgang 1998 er i dag 446% mere værd end for ti år siden.
Produktionen af Masseto, der er fremstillet på 100% Merlot-druer fra en 7 hektar stor vinmark, er da også meget begrænset.
Tenuta dell’Ornellaia fremstiller også den måske endnu mere berømte vin Ornellaia.








I to en halv time talte Jacques Lardières om Bourgognes lyksaligheder, der blev illustreret af vinene i glassene.

Farvel og tak
Efter 42 år i Bourgognes største vinhus, Louis Jadot, har vinmageren Jacques Lardière valgt at gå på pension. Men før han nu siger "farvel og tak", ville han lige besøge vinhusets vigtigste markeder, og i den anledning var han i tirsdags på besøg hos sin danske importør, Vinens Verden i Odense. Med sig bragte han 23 vine, som vi fik lov til at smage under mødet med ham.
Jacques Lardière viste sig at være en levende herre, der ikke så særligt meget ud til at have nået pensionsalderen. Med en ægte franskmands gestikulerende hænder fortalte han om det gamle vinhus, der blev grundlagt i 1859, og ikke mindst om de 42 år, der blev hans.
 
En kolossal udvikling
Siden 1970 har Bourgogne været inde i en kolossal udvikling med op- og nedgange. Jacques Lardière mindes 60'erne og 70'erne, da man valgte at plante kloner, som gav et stort høstudbytte og ringere kvalitet.
Siden kom en yngre generation af vinbønder til vinstokkene og gæringskarrene, og i dag gælder det for alle om at lave gode vine – små og store vine, billige og dyre – der alle lever op til Bourgognes berømte navn.
I dag arbejder folk bedre end i gamle dage, sagde Jacques Lardière, og det er blevet lettere at kontrollere kvaliteten gennem ny og forbedret teknik.
I de seneste år har der tillige været en øget interesse for at producere økovine. Og skruelågene synes ikke langt væk, hvis man skal tro Jacques Lardières forbandelser over korkpropperne.
Nedenfor i ugens smageliste er der flotte stjerner til de fornemme bourgogner, som vi fik lov til at smage.


Stigende interesse for georgisk vin
Georgien er vinens vugge, hvor man har fremstillet vin i de sidste 8000 år. Alligevel er det ikke meget, man hører om georgisk vin på vore breddegrader – selv om der faktisk fremstilles glimrende vine i dette land øst for Tyrkiet.
Omverdenen er dog ved at få øjnene op for georgisk vin. I 2011 steg eksporten således med hele 38% til det, der svarer til 300 millioner kr.
De georgiske vinproducenter har fået blod på tanden og vil gerne have endnu mere skub i eksporten. Men det kræver en massiv markedsføring – hvilket igen kræver en god portion penge. Og netop det sidste kniber det ifølge Georgiens vinproducentforening gevaldigt med.
Herhjemme er der nogle få vinfirmaer, der har specialiseret sig i vin fra Georgien, heriblandt Georgisk Vin.




Fra et af Casella Wines' kolossale lagre med kasser med flasker - især med vinen Yellow Tale - pakket og parat til at sende ud til vinhusets halvtreds aftagerlande.

Gode tider for Casella
Casella Wines, der er Australiens største vinproducent, tegner sig i dag for 15% af al den flaskevin, landet eksporterer.
Og det familieejede vinhus, der ejer vinmarker i 33 australske vindistrikter, er ikke færdig med at ekspandere. Gennem de sidste seks år har vinhuset investeret massivt i South Australia og dermed udvidet sit vinmarksareal med yderligere 1370 hektar.
Derudover har Casella Wines kontrakt med 107 drueavlere, der hvert år leverer deres druer til vinfirmaets vineri i Riverina-distriktet i New South Wales.
En god del af de mange penge, som Casella Wines tjener hvert år – og som gør det muligt fortsat at ekspandere – kommer fra et enkelt vinmærke, Yellow Tail. Hvert år sælges der omkring 144 millioner flasker af denne populære vin uden for Australiens grænser.
Til at tappe vinen på flasker har Casella Wines opført et nyt tapperi, der er verdens hurtigste. Det kan klare hele 36.000 flasker i timen.


Amerikanerne elsker Bourgognevin
Bourgogne kan prale af rigtigt fine eksportal for 2011. I alt eksporterede vindistriktet ifølge Bureau Interprofessionnel des Vins du Bourgogne (BIVB) vin til resten af verden for 666,5 millioner euro (cirka 5 milliarder kr.). Det er en stigning på 16,5% i forhold til 2010.
De gode tider skyldes ikke mindst USA, hvor begejstringen for Bourgognevin er tiltagende. Hertil steg eksporten i værdi med hele 33% sidste år til 141 mio. euro (cirka 1 mia. kr.) – i mængde var stigningen på 19%.









Websmagning og QR-koder
I sidste uge fortalte vi om de små 3-5 minutters videoklip på websmagning.dk, hvor to professionelle vinfolk, Per Pallesen og Tim Vollerslev, smager på udvalgte vine og fortæller om dem, vinhusene, druerne osv.
På SuperBrugsen’s hjemmeside kan man se flere af disse klip, og som noget nyt tilbyder websmagning.dk, at vinfirmaer og supermarkeder kan få opsat QR-koder på vinhylderne – koder, som kunderne kan skanne med mobilen og dermed se video-klippene.
Vi spurgte VinAvisens læsere, om deres holdning til ideen med at skanne koder og se klip, når man er på indkøb.
Resultatet af vores lille rundspørge ses ovenfor. I alt satte 1914 læsere en prik ud for et af de spørgsmål, vi stillede, og en overvejende del af disse læsere vil ikke umiddelbart bruge QR-koderne.

Måske lidt for lange
Kun 1,1% af læserne vil bestemt bruge koderne på indkøbsturen. Det er selvfølgelig ikke så mange, men et problem kan – som det også fremgår af skemaet – være video-klippenes længde. Det er ikke noget problem, når man har god tid hjemme foran computeren, men når der skal handles ind i fx supermarkedet, er det måske begrænset, hvor megen tid, man vil afsætte.
Nogle af vore læsere har også sendt os kommentarer omkring emnet:
– Synes absolut, forslaget om QR-koderne lyder som et hyggeligt initiativ, som ikke kan skade nogen, skriver Rasmus Hansen. – Og dog. For jeg har været inde på hjemmesiden flere gange og set de fleste af anmeldelserne, og det er vist ikke 100% objektive anmeldelser, de kommer med. Ifølge de to hyggelige og garvede vinsmagere smager ALLE disse vin i hvert fald fantastisk. Ydermere er de fantastiske til prisen, selv når de ikke er på tilbud.
– Man kan ikke lade være med at have i baghovedet, at alle vinene importeres af COOP, og disse smagninger er vel også lavet i samarbejde med COOP, kunne jeg forestille mig. Så måske kunne det vildlede den naive vinkøber?

Vi kan ikke købes
Ifølge Rasmus Hansen er der da også positivt at sige om video-klippene:
– I videoerne kommer der masser af information omkring vinene, både omkring druerne, dyrkningen og området. Og så er de to jo meget hyggelige at høre på. Det lyder i hvert fald, som om de selv hygger sig.
Når det gælder anmeldelserne af vinene, har Tim Vollerslev sendt os følgende:
– Per og jeg kan ikke "købes" til at tale om vine, vi ikke selv kan lide. Derfor er det en vigtig del af vort koncept, at vi får tilsendt prøver og derefter selv udvælger de vine, vi taler om i de nævnte video-klip.






Kovending for newzealandsk vin
Drue-høsten står for døren på New Zealand, og i år forventer man ifølge Decanter omkring 30% færre druer end i 2011 – hvor høstmængden lå på 328.000 tons.
Siden 2008 har newzealænderne været tynget af en regulær vinsø, der dog langsomt men sikkert er blevet mindre, efterhånden som eksporten af vin er steget. Sidste år blev der eksporteret 154 millioner liter newzealandsk vin – i 2002 lød tallet på 23 mio. liter. I værdi drejer det sig om en vækst fra 246 mio. NZD (cirka 1,1 milliarder kr.) til 1,1 mia. NZD (cirka 5,1 mia. kr.).
Og faktisk vil en lille høstmængde i år muligvis vende op og ned på alt. Søen vil blive fuldstændig drænet, og det vil måske ligefrem for første gang i flere år blive svært at leve op til efterspørgslen på newzealandsk vin.




I år er der endnu flere deltagere bag standene under Nordsjællands Gourmet- og Vinfestival.

Nordsjælland fejrer vin og mad
Nordsjællandske vin- og delikatesseforretninger har deres helt egen festival, hvis tredje udgave afholdes d. 21. april i Støberihallen i Hillerød.
Som gæst hos Nordsjællands Gourmet- og Vinfestival 2012 vil man kunne få smagsprøver på flere hundrede vine fra vinhandlere- og importører samt fra fire førende danske vingårde. Og de mange vine vil være krydret med et hav af nordsjællandske delikatesser – fra ost, pølser og brød til trøffelolie, oliven, nødder og chokolade.
I år er der endnu flere udstillere end ved de to første festivaler, og arrangøren, The Wine Company – som også er kendt fra et andet succesfuldt arrangement, Rhônefestivalen – forventer at op mod 500 entusiastiske mad- og vinelskere fra både Danmark og Sydsverige vil aflægge Støberihallen et besøg.

Festivalens bedste vine
For at skabe særlig opmærksomhed om udbuddet af god vin afholdes der en publikumskåring af festivalens bedste hvide og røde vin.
Salget af billetter er netop startet på www.billetnet.dk, hvor entrebilletten koster 200 kr. plus gebyr. Festivalen er delt op i to heats fra kl. 12-14.30 og kl. 15-17.30.
www.nordvinfestival.dk kan man læse om de praktiske forhold, udstillerne og muligheden for at købe billetter.
Ønsker man yderligere information, kan man kontakte Lars Møller fra The Wine Company på tlf.: 21 40 44 81 eller e-mail lars@thewinecompany.dk.


Kun for kvinder
I de mange vinkonkurrencer, der afholdes rundt omkring i verden, består juryerne, der bedømmer vinene, hovedsageligt af mænd.
Det mente organisationen Femmes et vins du monde, at der måtte gøres noget ved – især, da det for det meste er de kvindelige forbrugere, der står for indkøbet af vin.
Organisationen arrangerede derfor en vinkonkurrence, hvor juryen udelukkende bestod af kvinder – en konkurrence, der fuldt ud levede op til de regler, der er fastlagt af Den Internationale Vinorganisation (OIV).
Det var i 2006, og den 26. og 27. april afholdes sjette udgave af denne særlige konkurrence i Monaco.
Sidste år deltog kvindelige ønologer, vinmagere, vinskribenter samt enkelte almindelige forbrugere fra hele 24 lande. Og de smagte omkring 300 forskellige vine.
I øjeblikket er kvinder verden over ved at melde sig som jurymedlemmer. Man kan læse mere (på fransk) på konkurrencens hjemmeside.

34/07 Klik her




I oldtiden blev de kinesiske vinbeholdere undertiden udformet som fx elefanter, næsehorn, får eller, som på billedet her, fugle.


Sjælden kinesisk vinbeholder
I dag sætter kineserne vinflasker på bordet – især franske flasker. Men der var engang, da vinen blev skænket af smukt udførte beholdere af støbt bronze, der undertiden var udformet som dyr.
En sådan beholder fra 475-221 f.Kr. kommer d. 17. marts under hammeren hos det amerikanske auktionshus Elite Auction. Den er udformet som en fugl, hvor hovedet kan tages af, så man kan fylde den 26 cm høje beholder med vin.
I oldtidens Kina var det forbeholdt kejserne og adelen at drikke rigtig vin, fremstillet på druer – ellers var det risvin, der blev hældt i glassene.
Højeste vurdering på den fine beholder – der med sine cirka 1,6 kg må have været tung at skænke af – ligger på 300.000 dollars (cirka 1,7 mio. kr.).
Britiske svindel-firmaer
Velhavende briter med lyst til at investere i fine vine skal være på vagt. Flere smarte svindelfirmaer har i den seneste tid forsøgt at fuppe intetanende kunder, og nu er endnu en svindler på spil.
Det drejer sig om vin-investeringsfirmaet Beaumont Vintners, der åbnede i London i 2010. En række kunder har gladeligt betalt store beløb for fornemme vine, som efter sigende ville blive opbevaret i et dertil indrettet toldlager, som ejes af vinfirmaet EWGA. En enkelt kunde havde investeret en formue i en masse kasser med Château Lafite i årgangene 2004 til 2007 – uden at vinene nogen sinde blev leveret til lageret, hvis ejere da heller aldrig havde hørt om kundens køb. Den samme svindel er også overgået de andre kunder.

Åbnede bare et nyt firma
Ejeren af Beaumont Vintners er selvfølgelig ikke til at få fat i. Dog har Decanter gravet i sagen, og det viser sig, at han i 2011 åbnede et andet vin-investeringsfirma på nettet, Alexander Barclay Wines – hvor han så kunne starte forfra med sin svindel.
På det nye firmas hjemmeside fortæller han ligeledes, at de vine, kunderne investerer i, vil blive opbevaret i EWGA’s lagerbygning. Men hos EWGA har man aldrig hørt om Alexander Barclay Wines …


Til_37/09






En hofnar og en laurbærkranset cæsar iler af sted for at komme først i mål. Foto: Gabriel de Vaucelles.


Sauternes kridter skoene
Sidste år afholdt Sauternes et ganske særligt vinøst maraton, hvor omkring 1000 deltagere spurtede forbi vinmarker og vinslotte – ja endog ind gennem vinkældrene mellem rækkerne af fade i nogle af de mest berømte slotte.
D. 2. juni kl. 8.30 lyder startskuddet så til anden udgave af Marathon de Sauternes, hvor deltagerne skal løbe 42.195 km forbi eller gennem tredive vinslotte i kommunerne Sauternes, Barsac, Fargues og Bommes. Og en hel del af løberne vil være klædt ud som alt lige fra romerske kejsere til cancan-dansere og kaniner.

Deltag i løbet
Præmierne til den mand og den kvinde, der kommer først i mål, vil være en magnumflaske af den berømte søde vin fra Château d’Yquem samt de to løberes vægt i Sauternes-vin.
Enhver kan melde sig til maratonet – det koster 40 euro (cirka 300 kr.) – og samtlige deltagere får en flaske vin og en t-shirt.
Og for alle dem, der bare vil se på, er der mulighed for at komme inden for hos en række af slottene og få smagsprøver på deres vine eller deltage i særlige middagsarrangementer.
På maratonets hjemmeside kan man få mere at vide om arrangementerne og om, hvordan man kan melde sig som deltager i selve løbet.
Husk at kigge
VinAvisen lancerer løbende nye initiativer. Prøv fx at klikke på rubrikken "Bøger om vin" øverst på denne side (eller på linket her). Foreløbig har vi to gratis bøger i reolen: "Italiens Vine" og "Vin for begyndere". Og snart følger en tredje bog.
Der er også masser af nye arrangementer i vores aktivitetskalender – fra vinfestivaler til vinmager-middage. Dem finder man altid ved at klikke på rubrikken "Aktiviteter".





...



Kina vil have cognac
I dag drikker franskmændene hovedparten af al den cognac, der fremstilles. Men kineserne holder også af den berømte franske spiritus, og ifølge de nyeste tal fra Vinexpo vil Kina i 2016 være verdens største marked for cognac.
Mellem 2006 og 2010 steg salget af cognac til Kina med 68%, og inden vi runder år 2015 forventes en yderligere stigning på 47% - hvilket betyder, at kineserne vil drikke omkring 30 millioner flasker cognac årligt. Og her kan der meget vel opstå en mangel på de ædle dråber, da cognac-husene ”kun” fremstiller 108 mio. flasker om året, og der jo gerne skulle være nok til både franskmændene og resten af verden.
Mange velhavende kinesere har i øvrigt også fået smag for gamle cognac’er, og det er selvsagt begrænset, hvor mange af den slags flasker, der findes på verdensmarkedet.







Flemming Karberg

Til lykke til Flemming Karberg
Søndag d. 4. fylder den dynamiske vinmand Flemming Karberg 75 år, stadig i fuld aktivitet som leder af det gamle familiefirma Hans Just – med sønnerne Thomas, Peter og Andreas som medejere og de to ældste som styrmænd.
Selv er han fjerde generation i det 145 år gamle vinhus. Efter sin uddannelse kom han i 1959 til Hans Just, hvor han i 1965 blev medindehaver og i 1979 eneindehaver.
Hans Justs betydeligste produkt har siden slutningen af 60'erne været Jägermeister Bitter, og gennem dette varemærke er der langsomt sket en strukturændring, idet Hans Just nu opererer på det nordiske marked med partnere og egen virksomhed i blandt andet Norge, Finland og Finland.
Mere om Flemming Karberg kan læses i VinAvisens Blå Bog.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinotto har optaget importen af Motörhead Shiraz fra Broken Back Winery i New South Wales, Australien.





.


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

.

.
.

    Preben Jørgensen (f. 1945) har i mange år arbejdet som rådgiver med elektrificerings-projekter i Afrika og Asien, særligt for Danida. I 1999 fortsatte han arbejdet i eget firma, og han rejser stadig med stor fornøjelse ud til projekter – for øjeblikket på Maldiverne og i Mozambique.
    Interessen for vin har Preben Jørgensen haft i rigtig mange år. Og de fem vinstokke, han fik i 50-års fødselsdagsgave, er i dag blevet til 1,3 ha vinmark og Vester Ulslev Vingaard på Lolland. Den første kommercielle årgang af gårdens vin var 2005.
    Preben Jørgensen foretrækker kraftige rødvine, så udfordringen var at finde en måde at lave kraftig dansk vin på. Genboen, der dyrkede løg og brugte store blæsere for at kunne opbevare dem uden risiko for råd, blev inspirationen til at lufttørre druerne for at få en mere koncentreret vin ud af dem, lidt i stil med det man gør med Amarone i italienske Valpolicella.
    I 2007 blev den første vin på delvist tørrede druer lavet på vingården. Den indbragte en medalje på Dansk Vinskue, og siden er der systematisk blevet tørret druer på gården.
    Preben Jørgensen dyrker kun to blå druer, Regent og Léon Millot. De dyrkes økologisk og som noget nyt også efter biodynamisk forbillede.
    Så nu er ambitionen at lave god lollandsk, rød, økologisk, biodynamisk "tørrevin" med saft og kraft.
    I 2011 vandt Vester Ulslev Vingaard pokalen som Årets Vingård i Danmark under Copenhagen Wine Forum, ligesom en af vinene blev bedømt som Danmarks bedste i kategorien "vin med forlænget produktionstid." Der blev også høstet et par sølv- og en bronzemedaljer.
    Vinene sælges gennem udvalgte vinhandlere og restauranter samt via vingårdens hjemmeside.
    Selv om der god hjælp fra familie og venner til de mange gøremål på gården, er det sparsomt med fritid. Men den tid, der er, går med hustruens store have og fårehold, og ind i mellem med nogle dage i udlandet, fx for at se på haver i England – og måske på en enkelt vingård.
    Adresse: Vester Ulslev Vingaard, Dalbakkevej 1, 4894 Ø. Ulslev, tlf.: 54 86 59 59, mobil: 24 67 87 59, e-mail: preben@vesterulslevvin.dk. www.vesterulslevvin.dk.




.

.


Ugens vinøse billede
Eyvind Holm Pedersen, der har sendt os dette billede, har været på fjorten dages ferie i Sydafrika. Og efter at have turet rundt i Stellenbosch og de øvrige vindistrikter, sluttede turen i byen Hermanus.
– Lidt uden for byen ligger dalen Hemel-en-Erde, som er det bedste område for Pinot Noir i Sydafrika, fortæller han.
– Her besøgte vi en forholdsvis ny vingård, La Vierge, bl.a. fordi den har en restaurant, hvor vi ville spise frokost.
– Der er en fantastisk flot udsigt fra restauranten og "Champagne-terrassen". Og som det fremgår af billedet, så holdt toiletterne sig heller ikke tilbage med en flot udsigt. Min kone fortalte, at der også var udsigt inde fra dametoilettet; her havde man dog gjort det nederste af glasset mat …

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156 Billede 157-182

...............................
    .....................
    162 Et af lofterne i Casino della Grotta ved Palazzo Te i Mantová blev i 1500-tallet dækket med fint malet vinløv (foto © Mariette Tiedemann)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner, og hele 21, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 118 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Le Fouleur, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
98 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Glimrende hvidvin i fin balance. Den har en blød og ren druesmag, en fint afpasset syre, en lille sødme og let krydderi i den lange eftersmag.


Maison Louis Jadot, Louis Jadotq, Chardonnay, Savigny-les-Beaume 1. Cru, Frankrig, 228, lav alkohol (13%)
199 kr., Wine.dk
Denne hvidvin har en dejlig duft og en frisk, saftig og fløjelsblød smag med god druefrugt og fint integrerede fadtoner. Tilpas syre.


Clos de Malte Blanc, Domaine Louis Jadot, Chardonnay, Santenay, Frankrig, 2008, middel alkohol (13,5%)
225 kr., Wine.dk
Denne hvidvin har en elegant duft af Chardonnay og en ren og meget lækker smag med noter af grape og fersken samt diskrete fadtoner.


Domaine Louis Jadot, Louis Jadot, Chardonnay, Pernand-Vergelesses, Frankrig, 2007, lav alkohol (13%)
279 kr., Wine.dk
Hvidvin med en dejlig frisk og fint parfumeret duft og en let smag med gode fadtoner og lækker syre. Fem år gammel; kan godt drikkes nu.


Maison Louis Jadot, Louis Jadot, Chardonnay, Chassagne-Montrachet, 13,5, 2006, middel alkohol (13,5%)
299 kr., Wine.dk
Denne fortræffelige hvidvin smagte vi også i årgangen 2007 (til samme pris), der efter vores mening er lidt mere udviklet end 2006. Begge vine er har en elegant, lækker smag med fine fadtoner, og de vil blive endnu flottere om yderligere nogle år.


Maison Louis Jadot, Louis Jadot, Chardonnay, Chassagne-Montrachet 1. Cru, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
369 kr., Wine.dk
Vi taler her om en hvidvin, der normalt koster 500 kr. eller mere, og den præsenterer sig da også med en flot og kompleks duft og en vidunderlig smag med ren og blød frugt, fint krydderi og lækre fadtoner. Indtrykket af dem bliver længe i munden.


Mayu, Sauvignon Blanc, Elqui Valley, Chile, 2010, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Frisk hvidvin med en ret kraftig smag af grønne stikkelsbær, grape og citrus. En "grøn" vin. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Casas Patronales, Syrah, Maule, Chile, 2009, middel alkohol (14%)
55 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Holte Vinlager
Farven på denne rosé er næsten som en lys rødvin, duften er fuld af modne sommerbær, mens smagen er rødvinsagtig, fyldig og behageligt tør og med Syrah-druens karakteristiske krydderi. En meget lækker vin, der bør nydes afkølet.

Rødvin


Castel Sole, Rosso Piceno, Italien, 2009, lav alkohol (12%)
38,50 kr., Køge Vinhandel
En overordentlig venlig og dejlig vin, blød, saftig og med en fin sødme. Og billig er den jo også. Smagepanelet bedømte prisen til i snit at være cirka 80 kr.


Da Luca, Puglia, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
48,15 kr., Rema 1000
I denne rødvin forenes den krydrede Primitivo-drue med den runde og bløde Merlot. Og det er en rigtig god kombination, der giver en lækker, fyldig vin med en lang eftersmag med noter af blandt andet ren lakrids. En rigtig god hverdagsvin til rimelige penge. Flasken har skruelåg.


A6mani, Salice Salentino, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Kraftig, men også meget vellavet rødvin med intens, blød og bred frugt og en lille sødme. Glimrende til lidt kraftige kødretter.


Guadalmare, Castellani, Maremma Toscana, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
69,75 kr., på tilbud til 50 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En rigtig god og meget anvendelig rødvin med en indbydende duft og en frugtagtig, mediumkraftig smag med bløde tanniner. Vinen er lavet på druerne Sangiovese (70%) og Cabernet Sauvignon. Den femte stjerne får den for prisen 50 kr.


Domaine Jean Bousquet, Malbec, Mendoza, Argentina, 2011, middel alkohol (14%)
79 kr., Wine.dk
En dejlig og meget harmonisk rødvin med en krydret og herbal duft og smag. Der er et strejf af lakridsrod i eftersmagen.


Moma, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne rødvin på Sangiovese og Cabernet Sauvignon er virkelig god. En herlig, bløjsblød vin med ren og fyldig frugt og mange facetter - brombær, mandler, chokolade, kanel ... En vin, man kan gå på opdagelse i. Flasken har skruelåg.


Quarterback, De Liso Wines, McLaren Vale, Australien, 2008, høj alkohol (14,5%)
155 kr., H.J.Hansen Vin
Lækker rødvin med kraftig duft og en bred, frugtagtig smag med fin druesødme. En vin til en kraftig kødret. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, så den får lidt luft. Flasken har skruelåg.


Frog's Reach, J. Lohr, Pinot Noir, Arroyo, Paso Robles, Californien, 2010, høj alkohol (14,9%)
199 kr., Irma
Fornem rødvin med et flot og kompleks billede af druen Pinot Noir. Vinen har 14,9% alkohol, men virker ikke spirttet.


Borgonero, Borgo Scopeto, Toscana IGT, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
219 kr., på tilbud indtil 25. marts: 149 kr., Vinoble
En fantastisk rødvin med en liflig duft og en bred frugtsmag, kompleks og harmonisk. Den smager simpelt hen af god vin.


Clos de la Croix de Pierre, Domaine des Héritiers Louis Jadot, Pinot Noir, Pernand, Frankrig, 2005, lav alkohol (13%)
269 kr., Wine.dk
Rødvin med en ren og dejlig duft og en farve, der stadig er ung. Smagen giver et rent og flot billede af Pinot-druen med stort gemme-potentiale. Den bør ikke drikkes nu - gem den gerne endnu nogle år.


Boucherottes, Domaine des Héritiers Louis Jadot, Pinot Noir, Beaune 1. Cru, Frankrig, 2002, middel alkohol (13,5%)
309 kr., Wine.dk
Kraftig, moden, kompleks og superlækker rødvin med en ren, frugtagtig Pinot-smag. Kan godt drikkes nu, men endnu bedre gemmes endnu nogle år. Så vil den blive meget flot.


Domaine des Héritiers Louis Jadot, Louis Jadot, Pinot Noir, Corton-Pougets, Grand Cru, Frankrig, 2001, middel alkohol (13,5%)
399 kr., Wine.dk
Herlig rødvin. I glasset en moden farve med teglstensrøde kanter, i næsen moden og liflig og i munden med bred kompleksitet - chokolade, brombær og bløde tanniner.


Charles, Mas Bécha, Roussillon, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
79 kr., på tilbud til 69 kr., Jysk Vin
Rødvin på druerne Syrah og Grenache med intens frugt, krydderi og alkohol - uden dog at være sprittet. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Solare, Vignabaldo, Vino da Tavola, Italien, lav alkohol (12%)
39,95 kr., Assisi Vin
Enkel, men pæn lille italiener uden særlige prætentioner. Men den er jo også meget billig.


Dominode, Domaine des Héritiers Louis Jadot, Pinot Noir, Savigny-les-Beaune 1. Cru, Frankrig, 2002, middel alkohol (13,5%)
229 kr., Wine.dk
Ti år gammel rødvin, hvis smag falder lidt fra hinanden (eller fra sig selv). Er den mon blevet lidt træt? Eller er det bare den smagte flaske? Man ved aldrig med så gamle vine - hvilket også betyder, at det med at give ældre vine stjerner, glas eller point skal tages med et meget stort kilogram salt*. * Nej, vi ved godt, at det hedder "et gran salt" ;-).

Sød vin


Neumagener Rosengärtchen, Heinz Schmitt, Riesling, Mosel, Spätlese, Tyskland, 2003, lav alkohol (10,5%)
89 kr., Haller Vine
En herlig hvidvin, sød, men ikke SÅ sød. Den har en ren Riesling smag med noter af petroleum og en lækker honning-sødme. Fortræffelig fx til en skive gåselever eller mild blåskimmelost. Eller blot som meditations-vin.


L'Age de Raison, Domaine Piquemal, Rivesaltes Ambré, Frankrig, 1988, høj alkohol (16,5%)
149,95 kr., Vinmonopolet
En ualmindelig lækker sød og hele 24 år gammel vin. Vi smagte den i 2010, og den er stadig i top. Den har en meget smuk rødgylden farve og en sød, men ikke for sød, smag med noter af brændte figner. Til prisen er den et kup.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.