Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20. 2012



Nyheder i uge 20, 2012

Læs uge 19......Læs uge 18.......Læs uge 17









En tsunami af mellem 400 og 500 millioner tyske dåser skyller ind over grænsen.

Markant stigning i grænsehandelen
Rundt om i den danske vinhandel har man konstateret en markant stigning i grænsehandelen med vin og et tilsvarende fald i den danske omsætning, hvilket skyldes de øgede afgifter.
En god illustration af den øgede grænsehandel, som jo omfatter adskillige varer, får man i en rapport fra Danmarks Naturfredningsforening, der konstaterer, at dåser uden pant flyder i naturen.
Foreningens årlige indsamling af affald viser, at henkastede øl- og sodavandsdåser fra Tyskland stadig hærger danske skove, strande og vejkanter. I april samlede man således 175.893 dåser, hvoraf over 90% var pantløse dåser fra Tyskland.

Næsten 500 mio. dåser over grænsen
Hvert år henter danskerne mellem 400 og 500 millioner dåser uden pant fra Tyskland. Der er ellers pant på dåser i Tyskland, men køber man som dansker dåser med øl eller sodavand i delstaten Slesvig-Holsten, kan man blive fritaget for at betale panten, hvis man blot eksporterer dåsen ud af landet.
Yderligere om problemet kan læses på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside, hvor der også ligger en lille film om emnet.




Foto: Wikipedia / Jean-Marc Ayrault.

Hollande kan lide vin
Vin er en af Frankrigs vigtigste industrier, der hvert år bidrager med 7 milliarder euro (cirka 52 mia. kr.) til den franske økonomi. Og hvor gode vilkår denne store industri har er jo blandt andet afhængig af, hvem der præsident i Frankrig – og om han kan lide et godt glas vin.
I den forbindelsen sætter mange vinproducenter deres lid til den nye præsident François Hollande. Man ved i hvert fald, at han kan lide vin, hvilket Nicolas Sarkozy ikke kunne. Som Sarkozy engang erklærede, så ville han til enhver tid hellere have et glas coca-cola end et glas vin. Dog overvandt han sig selv under den nylige valgkampagne og nippede til et glas lokal hvidvin under et besøg i Vouvray.
Helt anderledes er det med Hollande, som for nylig har udtalt, at han er forført af de fortræffelige vine, som Frankrig producerer, og at han nyder at afholde vinsmagninger med familie og venner.
De franske vinproducenter håber nu, at François Hollandes personlige glæde for vin vil smitte af på hans politiske beslutninger. Man øjner blandt andet en mulighed for at få afskaffet, eller i hvert fald lempet, den forhadte Evin-lov, alkoholloven, som gør livet surt for både vinproducenter og vinglade franskmænd.

Stor kampagne i Kina
Faktisk er den nye præsident allerede trukket i det vinøse arbejdstøj og har bebudet, at han vil søsætte en større markedsføringskampagne for at fremme salget af fransk vin i Kina.
Kampagnen, som vil vare indtil 2015, vil blandt andet omfatte vin- og madkurser for kinesere og en række vinøse arrangementer med fransk vin på kinesisk jord.
Der vil også i løbet af de næste tre år blive sendt 400 forskellige vine fra tolv franske vindistrikter til Kina – vine, som skal indgå i en særskilt kampagne. De tolv distrikter er Alsace, Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Korsika, Jura og Savoie, Languedoc Roussillon, Provence, Sud-Ouest, Val de Loire og Cõtes du Rhône.
Det er sikkert en rigtig god idé for fransk vin at satse på Kina, der lader til at være fremtidens helt store eksportmarked.

Tiltrængt med vinkurser
I 2011 eksporterede Frankrig ifølge The Drinks Business i alt 1,3 milliarder liter vin til en værdi af 7 mia. euro (cirka 52 mia. kr.). Og det var 800 millioner euro (cirka 59,5 mio. kr.) mere end året før.
Den megen vin blev eksporteret til mere end 190 forskellige lande, hvoraf USA, Storbritannien og Tyskland var de tre største aftagerlande.
Men Kina kom ind på en femteplads med en stigning i importen af fransk vin på hele 75,5% i værdi i forhold til 2010.
Hollandes idé med vinkurser for kineserne har også sin berettigelse. Selv om mange kinesere i dag ved en hel del om vin, så er der stadig lang vej igen. Trenden med at søde rødvin med Coca-cola eller Sprite lever i bedste velgående, ligesom en hel del kinesere fortynder vinen med isklumper.


34/09






WIETA's nye logo for gode arbejdsvilkår.

Nyt logo for fair arbejdsvilkår
Sidste år offentliggjorde menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch en rapport, "Ripe with Abuse", om landarbejdernes forhold i de sydafrikanske vingårde. Den var sønderlemmende i sin kritik og fortalte om uacceptable forhold for arbejderne.
Rapporten vakte vrede i den sydafrikanske vinindustri, hvor man fandt den dybt uretfærdig. Og det viste sig da også, at den var baseret på interview med kun 260 arbejdere – ud af de i alt 60.000 vingårdsarbejdere, der findes i Sydafrika. Rapporten var også ensidig ved ikke at medtage alle de vingårde, som hvert år gør en stor indsats for at fremme forholdene for deres ansatte og hjælpe lokalmiljøet.
WIETA, Vinindustriens Etiske Handelsforening, gik også på barrikaderne. Og nu har foreningen lavet et nyt logo til gavn for de mange sydafrikanske vinproducenter, som har etikken i orden på arbejdspladsen.

Et retfærdigt billede
Vinproducenter, der ønsker at benytte logoet på deres vinflasker og i deres markedsføringsmateriale, skal leve op til en række regler omkring etiske arbejdsprocedurer, fastlagt af WIETA. Mange vingårde efterlever allerede disse regler, og de, der gerne vil men stadig mangler det sidste, kan følge et særligt program, som er udarbejdet af foreningen. Programmet består af tre trin, der tilsammen giver en grundig indføring i diverse arbejdsregler, lønforhold og etik på arbejdspladsen i almindelighed.
WIETA forbeholder sig ret til at komme på uanmeldte besøg hos de vingårde, der har opnået certificeringen.
Foreningen mener, at det er synd, at nogle få brodne kar – vingårde, som ikke behandler deres arbejdere ordentligt – skal kaste et dårligt lys over den sydafrikanske vinindustri som helhed. Og man håber, at det nye logo, når det senere i år dukker op på vinflaskerne, kan være med til at give et helt andet og mere retfærdigt billede.
Når det gælder Fairtrade, så har Sydafrika immervæk det højeste antal Fairtrade-certificerede vinproducenter i verden.




Nærmest uendelige rækker af stablede træplanker, som bliver forvandlet til fade af Frankrigs mange bødkere. Foto: Les Tonneliers de France.

Utilfredse bødkere
Frankrigs i alt 42 bødkerfirmaer brugte i 2011 106 millioner euro (cirka 788 mio. kr.) til at købe i alt 265.000 kubikmeter egetræ fra de franske egetræsskove. Den store mængde træ blev forvandlet til omkring 500.000 fade.
70% af træet får bødkerne fra skovstyrelsen, Office National des Forets (ONF), der hører under den franske regering – resten stammer fra private skove.
Bødkerne er dog utilfredse med ONF, som de mener ikke tager bødker-industrien alvorligt nok. Det er dog trods alt en pæn national indtægtskilde på 300 mio. euro (cirka 2,2 milliarder kr.).

Forlanger stabile priser
Bødkernes fagforening, Les Tonneliers de France, forlanger en langt større gennemsigtighed fra ONF’s side omkring træets kvalitet i de forskellige skove, den årlige mængde af egetræ osv. Og så skal der frem for alt være mere stabile priser. Som det er nu, varierer prisen for en kubikmeter egetræ fra 350 til 600 euro (cirka 2600 til 4460 kr.). Priserne bør fremover være bestemt af markedsværdien og ikke af ONF, mener fagforeningen.
Fagforeningen har allerede opnået lovning på to årlige informationsmøder med skovstyrelsen.
At Les Tonneliers de France hæver røsten nu, skyldes blandt andet den stigende internationale konkurrence fra såvel egetræsfade fra andre lande som egetræsstave og -spåner, der i visse vinlande anvendes som alternativ til modning på fade.








Jason Jardine fortalte levende om de vine, han har ansvaret for.

Han laver amerikansk bourgogne
I onsdags mødte vi en vinmager, der laver bourgogne i Californien – eller i hvert fald vine, der lige så godt kunne være lavet i Bourgogne.
Jason Jardine er hans navn. Vingården hedder Flowers, og de fortræffelige vine importeres af H.J. Hansen.
Det var ægteparret Walt og Joan Flowers, der i 1989 så en lille annonce om jord til salg i det nordligste Sonoma kun 3 km fra Stillehavets strande og i en højde mellem 350 og 570 meter over havet.
De havde ventet at finde tåge og kulde men fandt, hvad de kaldte "varme marker i et koldt klima". Her grundlagde de deres to vingårde, Camp Meeting Ridge og Sea View Ridge, og tilplantede efterhånden 40 hektar marker med de to store Bourgogne-druer Chardonnay og Pinot Noir.
Walt og Joan Flowers var allerede ejere af en planteskole, og på deres marker kunne de nu afprøve og udvikle deres vinplanter.

Hele tre vinmagere
I dag nyder ægteparret deres otium i det sydlige Californiens sol og varme, og Jason Jardine står ved roret.
– Faktisk er vi tre vinmagere, siger han. – Vi arbejder sammen både i mark og kælder, og i arbejdet følger vi både økologiske og biodynamiske principper. I alt producerer vi cirka 120.000 flasker om året.
– Vi går meget op i biodynamikken og bliver ofte overraskede over, hvordan og hvor godt den virker. I et år, hvor andre mistede op til 40% druer på grund af meldug, trivedes vores druer fint.
– Vi bruger dog ikke øko og bio i markedsføringen. Det er der efterhånden så mange, der gør. Vi vil hellere pege på kvaliteten af vinen i glassene.

Følger ikke Parkers evangelium
Kvaliteten fejler bestemt ikke noget. Det var fremragende vine, Jason Jardine skænkede i vores glas. Og det var vine, der var anderledes end de fleste californiske vine, som ifølge Parker og Co.s evangelium ofte er bøffet op med intens frugt, sødme og alkohol.
Flowers' vine fremstilles på druer, der er høstet tidligere end normalt i Californien, og de folder sig elegant ud i munden med en ren og klar smag af de gode druer.
Det er nærliggende at sammenligne dem med store bourgogner. – Men vores er 30% billigere, sagde Jason Jardine med et glimt i øjet.
Læs mere om de seks vine, vi smagte, i ugens smageliste nedenfor. De fik alle fem stjerner.








Måske går vi en fremtid i møde med spiselige vinflasker. Her ses et glas i det nye spiselige materiale, WikiCells.

Drik vinen, og spis flasken
Måske vil man i en ikke så fjern fremtid kunne drikke en flaske vin og derefter spise flasken – der også vil smage af vin.
Det er en professor i biomedicin, David Edwards, ved Harvard University, der har opfundet det spiselige materiale, som han kalder for WikiCells. Det består af bionedbrydelig plast samt fødevarepartikler, der giver materialet smag af indholdet.
Foreløbig er det blandt andet lykkedes Edwards at fremstille en spiselig flaske, som smager af druer, en flaske med tomat-smag til gazpachosuppe og en flaske, der smager af appelsiner til appelsinjuice.
Flaskerne findes stadig kun som prototyper, men Edwards håber, at nogle af dem snart vil finde vej til de amerikanske forretningshylder.


Våd vækstsæson giver færre druer
I de sidste fire år er det gået støt nedad med høstmængden af druer i Australien. Og i år er ingen undtagelse. Ifølge Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Sciences (ABARES) forventes tallet for høsten i år at ligge på 1,53 millioner tons, hvilket er det laveste siden 2007.
Der er forskellige årsager til denne stadige nedgang, men i år skyldes det en ualmindelig våd vækstsæson i 2010-11 med store mængder regn og oversvømmelser af vinmarkerne. Dette våde vejrlig har i flere af Australiens vindistrikter haft en negativ indflydelse på frugtsætningen i år. Vinstokkene har færre drueklaser, og klaserne har igen masser af små bær. Og som om det ikke var nok, så har februar og marts i år også være præget af kraftige regnbyger, som har medført diverse vinmarks-sygdomme.
Nedgangen i mængden af druer er især udtalt, når det gælder Chardonnay, Shiraz og Cabernet Sauvignon.


34/09






Den 35-årige indonesisk fødte Rudy Kurniawan.

Svindel i den helt store stil
Den indonesisk fødte Rudy Kurniawan er rigmand og vinsamler. Og så er han angiveligt en af de største vinsvindlere i nyere tid.
Som vi fortalte i uge 7, blev Kurniawan arresteret af FBI i sit hjem i Los Angeles, og her fandt man adskillige beviser på svindelen.
Nu har en retsinstans i New York ifølge Wine Spectator officielt tiltalt ham for vinforfalskning i den store stil – samt bedrageri over for et finansfirma, forsikringssvindel og forsøg på at snyde et auktionshus og en vinsamler i Californien.
I alt er der fem anklagepunkter, der hver kan give 20 års fængsel, så hvis han bliver kendt skyldig i samtlige punkter, står han til 100 år bag tremmer.

Leverancer af tomme flasker
I forbindelse med tiltalen er langt flere detaljer omkring svindelen kommet for dagens lys.
I rettens papirer beskrives det blandt andet, hvordan Kurniawan som en anden troldmand evnede at blande forskellige mindre kostbare vine til vin, der "efterligner smagen, farven og karakteren af sjældne og kostbare vine".
Kurniawan skal også have fået leverancer af tomme flasker, der har indeholdt fornem Bordeaux-vin. De kom fra en fin restaurant i New York, hvor han tidligere havde været stamgæst. Disse flasker blev så fyldt med den forfalskede vin og solgt på ny.
Flere af flaskerne havde Kurniawan selv tømt sammen med venner ved luksus-frokoster i restauranten, hvorefter han havde bedt om at få flaskerne tilsendt som souvenirs.

Troldmandens værksted
I sin lejlighed havde Kurniawan desuden indrettet værksted og laboratorium med alt tænkeligt udstyr til at fremstille de forfalskede vine.
Her fandt man – ud over gamle flasker fra restauranten – også stabler af falske etiketter med samtlige 1. cru vinslottene i Bordeaux og alle de førende domainer i Bourgogne. Der var også gamle og nye propper, en propmaskine og gummistempler med årgange og navne på berømte vinslotte og vinhuse. Kurniawan kunne blandt andet stemple etiketter med et Château Latour 1899 og den californiske kultvin Screaming Eagle årgang 1992.
Man fandt også voks, som kunne varmes op og anvendes som segl på flaskemundingerne – ligesom man ofte gjorde det i gamle dage.
Og som prikken over i’et rummede værkstedet notater – en slags manual – der beskrev, hvordan man fremstiller forfalskede vine.
Om "troldmanden" har haft en lærling eller to, forlyder der endnu ikke noget om.








En meget gammel flaske Vin de Constance. Læg mærke til den traditionelle skæve flaske.

Svensk direktør hos Klein Constantia
Som vi fortalte i uge 22, 2011, er den sydafrikanske vingård Klein Constantia blev solgt til den britiske bankmand Charles Harman og den amerikansk-tjekkiske finansmand Zdenìk Bakala.
Mange sydafrikanere var chokerede over salget, da Klein Constantia regnes for et vartegn for sydafrikansk vin, og man derfor gerne så, at vingården forblev på sydafrikanske hænder. Sælgeren var familien Jooste, der har ejet gården i mere end 30 år.
Ikke engang den nye direktør for Klein Constantia er sydafrikansk. Det er nemlig den svenske sommelier Hans Åström, der har erfaring fra lignende direktørposter hos andre oversøiske vinhuse.

Vil vække den sovende skønhed
Hans Åström har store ambitioner for Klein Constantias flagskib, den legendariske søde vin Vin de Constance. Han vil ifølge The Drinks Business "vække den sovende skønhed" og sørge for, at vinen bliver bragt tilbage til fordums berømmelse.
Det er ellers ikke så lidt. Det var denne søde vin, som mange konger og kejsere foretrak at få i glassene i 1700- og 1800-tallenes Europa. Den franske konge Louis-Philippe havde talrige flasker Vin de Constance i sin vinkælder, og Napoléon nød den i sit eksil på Sankt Helena – endog på sit dødsleje havde han et glas stående ved sengekanten.

På jagt efter de gamle flasker
Da Åström overtog tøjlerne hos Klein Constantia, opdagede han, at vingården ikke ejede en eneste af de meget gamle flasker. Normalt har vinhuse med fornemme vine et lille lager af historiske årgange.
Så nu er Åström i færd med at opkøbe gamle Vin de Constance-flasker på auktioner rundt om i verden, og indtil videre er det lykkedes ham at få fat i nogle få flasker fra 1800-tallet.
Herhjemme importeres den søde vin af Amka.





De mest beundringsværdige vinmærker
Der findes mange konkurrencer og top-ti lister, når det gælder vinens verden. En af dem er listen over "verdens mest beundringsværdige vinmærker", som det britiske magasin Drinks International bringer hvert år.
Det drejer sig således om de ti vinmærker, der har størst betydning, når det gælder om at formidle vinglæde til forbrugerne.
Vinmærkerne udvælges af et dommerpanel bestående af Masters of Wines, førende internationale vinskribenter, vinhandlere og andre vinbranchefolk.

Chile vinder for andet år i træk
Vinene vælges ud fra en række kriterier. De skal blandt andet være typiske for det vindistrikt eller -land, de kommer fra, være af konstant god kvalitet fra år til år og – ikke mindst – leve op til den store, brede forbrugerskares smag i såvel hjemlandet som på eksportmarkederne.
Det blev for andet år i træk chilenske Concha y Toro, der vandt, skarpt efterfulgt af Spanien med Torres, mens Frankrig i år tegner sig for hele tre pladser på top-ti listen. Den ses i sin helhed i listen til højre.
Top-ti over vinmærker
Concha y Toro (Chile)
Torres (Spanien)
Antinori (Italien)
Penfolds (Australien)
Jacob's Creek (Australien
Kendall Jackson (Californien)
Michel Chapoutier (Frankrig)
Guigal (Frankrig)
Vega Sicilia (Spanien)
Chateau Margaux (Frankrig)



Hersker i rødt blod
Det amerikanske heavy-metal band Slayer har nu fulgt trop med to andre bands, Motorhead og AC/DC, og har lanceret deres egen vin. Det er en californisk rødvin på Cabernet Sauvignon, og den har fået et yderst dramatisk navn "Slayer Reign in Blood Red" (Slayer hersker i rødt blod). Men nu har man jo også at gøre med et band, der har skrevet hits som "Dead Skin Mask" (død skind maske) og "Angel of Death" (dødens engel) ....
Vinen sælges slet ikke i USA men foreløbig – og utroligt nok – udelukkende på Systembolaget i Sverige.






Film om det store svindelnummer
Vi har tidligere fortalt om bogen "The Billionaire’s Vinegar: The Mystery of the World’s Most Expensive Bottle of Wine". Her opruller forfatteren Benjamin Wallace historien om den tyske vinhandler Hardy Rodenstock, som højst sandsynligt har solgt adskillige forfalskede flasker vin til skyhøje priser.
Rodenstock solgte blandt andet fire flasker Château Lafite 1787 til den amerikanske vinsamler William Koch – flasker, som Rodenstock påstod havde tilhørt den amerikanske præsident Thomas Jefferson. Senere blev det opdaget, at det indgraverede årstal på flaskerne var forfalsket – hvorpå Koch lagde sag an mod Rodenstock. Han lagde også sag an mod flere auktionshuse, heriblandt Christie’s, som han ligeledes påstod havde solgt ham forfalskede flasker.
For nogle år siden købte et konsortium i Hollywood rettighederne til Wallace’s bog, og senere i år vil en film om svindelaffæren få premiere.

Brad Pitt spiller Koch
Filmen produceres af Sony Pictures, og instruktøren er David Keopp, der også har været instruktør på film som Spider-Man, Jurassic Park og Mission Impossible. Så det er en mand med sans for spænding.
Og for få dage siden blev det offentliggjort, at det er Brad Pitt, der skal spille Koch. Den kendte Hollywood-skuespiller har da også et ben i vinens verden, da han fremstiller vin på sin vingård i Sydfrankrig.
I første omgang vil filmen gå over de hvide lærreder i USA, men mon ikke den også kommer til Danmark i en nær fremtid.




Modne Pinot Noir-druer hos Chehalem Ridgecrest Vineyard, Newberg, Oregon. Foto: Wikipedia.

Stor fremgang for Oregon
Californien er USA’s mest berømte vindistrikt. Men der fremstilles også glimrende vine i Oregon, og her er vinproduktionen på kraftig fremmarch.
National Agricultural Statistics Service er netop kommet med sin årlige rapport over Oregons vinindustri, og ifølge rapporten høstede statens vinproducenter i 2011 41.500 tons druer, hvilket var hele 33% mere end i 2010.
Det meste af den vin, der laves i Oregon, er rødvin på Pinot Noir-druen. Sidste år blev der høstet 23.726 tons af denne drue, mens den næst mest udbredte drue, hvidvinsdruen Pinot Gris, tegnede sig for 6046 tons.
Det er de 510 vinproducenter i den nordlige del af Willamette Valley, der fremstiller det meste af vinen i Oregon.




.



Fra hindbær til ribs
Rosévin er en typisk sommerdrik, der nydes inden et år efter tapning på flaske. Selv i dette korte tidsrum vil rosévinen dog ændre farve.
Nu har et hold spanske forskere fra universitetet i Navarra for første gang kortlagt dette farveændrings-forløb i seks forskellige spanske rosévine. Vinene stammede fra forskellige vinhuse, hvoraf de fem lå i Navarra, som er berømt for sine roséer.
Sammensætningen af druerne i vinene var også forskellig. Dog var samtlige vine tappet på flasker samtidig og dernæst hentet direkte fra vinhusene.
Alle vine var til at begynde med hindbærfarvede, men så tog ændringerne fart. Efter tre til fire måneder var de alle jordbærfarvede, og efter syv til otte måneder havde de opnået en farve à la modne ribs. To af vinene skilte sig dog ud på dette tidspunkt med en smuk rosa laksefarve.
Forskerne har kortlagt de nøjagtige farvekoder og tidspunkter for ændringerne i en omfattende rapport, som man kan studere nærmere ved at klikke her.



En fin idé
Marianne Sass Petersen underviser i sabling af champagne – eller sabrering, som man også kalder det, og i 2009 blev hun endog danmarksmester i champagnesabling.
Uanset om champagneflasken er åbnet på almindelig vis eller er sabreret, bliver den efterfølgende skænket i glassene. Her har Marianne Sass Petersen alt for ofte set, hvad der sker til store selskaber, hvor boblerne nydes som apéritif. Folk går rundt og stiller glassene fra sig hist og pist for at hilse på nyankomne. Ind imellem lyder det "er det nu dit eller mit glas?"
Det måtte der gøres noget ved, tænkte champagne-sableren, og hun har derfor designet sæt af vedhæng med glasperler og -klokker til at sætte rundt om glassenes stilke. Hver gæst har således sin farve.
Selv bruger hun også vedhængene, når hun er til champagnesmagning, hvor der ofte smages på mindst fem champagner på samme tid. Her hjælper farvekoderne hende med at huske, hvilke vine der er i glassene.
Glasvedhængene, der jo også er sagen til sommerfesten, sælges i sæt af 6 og 12 styk til henholdsvis 129 kr. og 200 kr. Man kan kontakte Marianne Sass Petersen på event@champagnesabling.dk.





...




Et af de store gæringskar, hvor den tørrede, røgede bygmalt gærer til øl. Foto: Scotch Whisky Association.

Stadig vækst i eksporten af whisky
Som vi fortalte i uge 16, går det forrygende for eksporten af skotsk whisky – hvilket blandt andet skyldes kult-tvserien Mad Men.
Ifølge de nyeste tal fra Scotch Whisky Association nåede eksporten i 2011 op på et beløb svarende til 38 milliarder kr. Det er en hidtidig rekord – og en gennemsnitlig stigning på 10% om året i de sidste fem år.
Eksporten til USA, der er det største aftagerland af skotsk whisky, lå sidste år på 654,9 millioner pund (cirka 6 mia. kr.), hvilket var 31% mere end i 2010.
Frankrig, som er den næststørste importør af whisky, importerede for 535,4 mio. pund (cirka 5 mia. kr.), en stigning på 27%.

Investeringer for 9 mia. kr.
Også i Asien er der en stigende glæde for whisky – ikke mindst blandt yngre forretningsmænd.
Eksporten til Singapore, som er et knudepunkt for den videre distribution til store dele af Asien, steg med hele 44% til 318 mio. pund (cirka 3,9 mia. kr.).
For at kunne leve op til den stigende efterspørgsel af whisky må destillerierne udvide og købe stort ind af nyt produktionsudstyr. Gennem de sidste fire år har den skotske whisky industri således investeret 1 mia. pund (cirka 9,2 mia. kr.) i nye faciliteter.



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Barrique Vin kan den 9. juni fejre sit 10 års-jubilæum. Det sker ved en stor vinfest med smagsprøver på ca. 300 vine og mulighed for at snakke med folkene bag vinene. Nærmere oplysninger om køb af billetter etc. findes i vores aktivitetskalender.
    * The Wine Company har optaget importen af vine fra Bodegas Paco Garcia, Rioja, Spanien og Caves São João, Dão, Portugal.
    * OB-Vinimport har optaget importen af vine fra Domaine Lafond i Tavel.
    * Vinea Nordic har optaget agenturet på følgende vinhuse: Domaine Roulot, Meursault, Champagne R. Pouillon & Fils, Mareuil-sur-Aÿ, Domaine Jean Fournier, Marsannay-la-Côte og Domaine des Ronze, Régnié.
    * Gravesen Vine har optaget importen af Dal Forno Romano, Valpolicella, Italien.
    * Vinslottet har fået agenturet på vinene fra Cru Classé slottet Chàteau Roubine i Provence.
    * Valuewine har udvidet sortimentet af vine fra Sydafrika med vinene fra Post House Wines, i Sommerset West syd for Stellenbosch.







    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Søren Randbøll Wolff (f. 1943) er uddannet journalist på den socialdemokratiske avis Bornholmeren i Rønne med ophold på Danmarks Journalisthøjskole i Århus. Han blev hængende på Bornholm og hos Bornholmeren, hvor han blev udnævnt til redaktionssekretær, dernæst redaktionschef og til slut chefredaktør og direktør. Søren Wolff har desuden siddet otte år i Rønne Byråd.
    Efter tredive år ved A-pressen valgte han at blive selvstændig pr-konsulent.
    Det gav også plads til at dyrke en interesse for vin, som han har delt med sin hustru, Elly, siden de blev gift i 1967.
    Han skrev bl.a. for Gigtforeningens medlemsblad. Og her fik han pludselig mulighed for at starte en vinklub for foreningens dengang omkring 60.000 medlemmer. Det indebar salg af flere paller vin cirka hver anden måned - vine, som blev købt enten hos grossister, eller som han selv importerede, bl.a. fra en dansk vinavler i Provence.
    Da vinklubben ophørte, fortsatte Søren Wolff med et postordrefirma, delvis på det dengang nye Internet, med salg af vine. Det medførte, at han var nødt til at have et lager af vine, så alle ledige kvadratmeter i boligen i Rønne blev til lager for vine i kassevis. Sideløbende kom der stadig flere kunder til, og da Elly og Søren Wolff i år 2000 flyttede til en landejendom på Sydbornholm, etablerede de et større lager og en lille gårdbutik, hvorfra de solgte vin og honning.
    Lokalerne her blev hurtigt for trange, og i 2006 tog parret skridtet til etablering af en rigtig butik ved Torvet i Aakirkeby. Siden da har omsætningen været støt stigende, sortimentet af vin er udvidet,og der er kommet whisky, cognac og rom på hylderne. I de hyggelige omgivelser nyder lokale kunder og turister at blive rådgivet af Elly og Søren Wolff eller deres afløser, når de en gang imellem er nødt til at forlade øen, bl.a. for at besøge tre voksne børn og i alt ni børnebørn.
    For et par år siden flyttede parret også den private bopæl til Aakirkeby, få hundrede meter fra butikken, og i den sparsomme fritid nyder de livet i deres lille, hyggelige have og går stærkt op i foreningslivet i den gamle købstad midt på Bornholm. Journalistikken er trådt noget i baggrunden for Søren Wolffs vedkommende. Han kan dog ikke helt stoppe skriverierne, så han påtager sig af og til små-opgaver og kan ikke dy sig for at deltage i den politiske debat lokalt såvel som landsplan.
    Adresse: Bornholms Vinforsyning, Torvet 2, 3720 Aakirkeby, tlf.: 56 94 00 60, mobil: 20 29 20 05, e-mail: vin@wolff.dk, www.bornholmsvinforsyning.dk.

.

Til_37/09



Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182

...............................
    .....................
    172 Siden kong William d. 4. rejste sig op og slog hovedet på kahytsloftet, udbringes skålen for kongen altid siddende i den britiske flåde (Thomas Rowlandson, 1808)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 45 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner og hele 23, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 138 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Cellarius, Berlucchi, Franciacorta, Brut, Italien, 2007, lav alkohol (12,5%)
279 kr., pris ved 12 flasker: 251 kr., Distinto
En charmerende, fem år gammel årgangs-boblevin helt på højde med gode champagner - og lavet på samme vis. I smagen er der dejlig ren frugt og noter af brød. Den simpelt hen dufter og smager godt - elegant på italiensk manér.


Besitos Valentino, Moscato, Valencia, Spanien, 2011, lav alkohol (11%)
50 kr., Irma
Let hvidvin med ret grove bobler - lidt i retning af sodavand. Den har en god Muskat-smag med noter af mandarin, kun 11% alkohol og en markant sødme. Brug den fx til den kommende tids studentergilder. Flasken har skruelåg.

Hvidvin


Villa Rocca, Soave, Italien, 2010, lav alkohol (12%)
38,50 kr., Køge Vinhandel
Let og frisk hvidvin med god frugt og syre og markante noter af grape. Den yderst lave pris udløser den femte stjerne.


Colección, Santa Julia, Mendoza, Argentina, 2011, lav alkohol (13%)
54,95 kr., Strandgaarden
Til den lave pris en rigtig god hvidvin på druerne Chenin og Chardonnay. Den har en fint krydret duft og en frugtagtig druesmag i god balance. Den femte stjerne får den på grund af prisen. Flasken har skruelåg.


Beau Vignac, Les Vignerons de Pomerols, Picpoul de Pinet, Lanaguedoc, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
Let og forfriskende hvidvin med krydret duft og en afbalanceret smag med noter af citrus og stikkelsbær. En sommerlig vin til en frokost - eller et glas ude på terrassen. Den femte stjerne får den for den lave pris i forhold til kvaliteten. Flasken har skruelåg.


Alta Italia, Pinot Grigio, Valdadige, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
69 kr., A Vinstouw
Denne hvidvin har en fin duft af grønne blade og halm og en lækker smag med masser af frugt, en vis fedme og en lang vinøs eftersmag. En perfekt vin til sommerens fiskeretter med lys fisk. Flasken har skruelåg.


Tarapacá, Reserva, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
89,75 kr., pris ved 6 flasker: 69,75 kr., Skjold Burne
Frisk hvidvin med god, fyldig frugt, noter af citrus og en diskret fadsmag. Prøv den fx til ost - eller som terrassevin.


Flowers Estate, Flowers Vineyard & Winery, Chardonnay, Sonoma Coast, USA, 2008, middel alkohol (14%)
335 kr., H.J.Hansen Vin
Denne hvidvin dufter af mirabeller og har en dejlig og fyldig smag med noter af citrus. Det er en meget harmonisk og lækker vin, som bestemt er prisen værd.


Flowers Gale, Flowers Vineyard & Winery, Chardonnay, Sonoma Coast, USA, 2007, middel alkohol (14%)
435 kr., H.J.Hansen Vin
Der er hø og smørblomst over duften af denne skønne hvidvin. Smagen er bred med god fylde, elegant og let cremet og med masser af moden frugt. Eftersmagen er lang og lækker.


Flowers Camp Meeting Ridge, Flowers Vineyard & Winery, Chardonnay, Sonoma Coast, USA, 2007, høj alkohol (14,1%)
505 kr., H.J.Hansen Vin
Denne hvidvin, der har nogle år på bagen, har en nærmest gylden farve. Det er en spændende vin med stor fylde og fedme, som får den dejlige smag af moden frugt til at vare ved længe i munden. Der er lidt meditationsvin over den. Nyd den ikke alt for kold.


Ressò, Garnacha Blanca, Catalunya, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
50 kr., Lago Import
Let og billig hvidvin med krydret duft og smag. I smagen lidt grape samt et lille bittert bid, der er udmærket til mad. Flasken har skruelåg.


Les Ursulines, Jean-Claude Boisset, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
129 kr., Vinoble
Let hvidvin med pæn frugt, tilpas syre og god eftersmag. Udpræget madvin til lettere retter. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Beau Vignac, Les Vignerons de Pomerols, Syrah, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
Denne meget venlige og imødkommende rosévin har let søde toner af jordbær og hindbær men også fint krydderi, der spiller op til de friske bær. Prisen er rimelig for så god en vin. Flasken har skruelåg.


Amornero, Rocca, Salento IGT, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., Amka
En nem rosé - en vin, der bare løber ned på grund af sin venlige, let sødlige smag uden større smagsmæssige svinkeærinder. Kapslen med skruelåget er tøjret med en banderole, så der skal stærke fingerkræfter til at åbne skruelåget.


Rosé la Janasse, Domaine de la Janasse, Principauté d'Orange, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
65 kr., Jysk Vin
En mild og venlig rosévin med god fylde og smag af friske bær. Nyd den til en let frokostret.

Rødvin


GSM, J.V. Fleury, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin har en meget aromatisk og nærmest blomsteragtig duft med noter af violer. Smagen er fyldig og frugtrig - et rigtig godt glas til yderst rimelige penge.


Vidal-Fleury, Ventoux, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En ret forfinet Rhône-rødvin dejlig frugt og en blid syre. En vin til lettere kødretter. Smagepanelet gættede på en langt højere pris.


Terras d'el Rei, Carmin, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2010, lav alkohol (13%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 33,33 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
Denne rødvin smager godt. Den er let, saftig og blød - en vin, som mange vil kunne lide. Prisen ved seks flasker er yderst attraktiv.


The Dirty Hoe, Woodale Vintners, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
75 kr., pris ved 12 flasker, The Wine Company
Stor og flot rødvin med fyldig frugt. En kultiveret australier. I smagen er der kirsebær og kirsebærsten, en fin sødme og et lille, bittert bid, der er godt til mad - gerne fyldige retter. Flasken har skruelåg.


Soltane, Kurubis, Mornag, Tunesien, 2009, middel alkohol (14%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 66,67 kr., Vinmand
Flot, krydret rødvin på druerne Merlot og lidt Syrah med blød frugt og en lille charmerende sødme.


Poggio Selvale, Gussalli Beretta, Chianti Classico, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 66,67 kr., Bisgaard Vin
En rigtig god, tæt rødvin - og en anvendelig vin, der fylder godt i munden. En udpræget madvin.


Vegaval Plata, Reserva, Miguel Calatayud, Tempranillo, Valdepeñas, Spanien, 2006, middel alkohol (14%)
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
Seks år gammel rødvin, der breder sig ud i munden med blød frugt, en fantastisk krydring og gode tanniner. Lang eftersmag. En udpræget madvin til kraftigere retter.


Classique, Château Carbonneau, Sainte Foy-Bordeaux, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Propperiet
Her er beviset på, at man kan få en rigtig dejlig rødvin fra Bordeaux uden at skulle betale kassen. Det er som navnet antyder en klassisk Bordeaux på druerne Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Den er tør og fyldig, fuld af frugt og med tilpas eg. Nyd den til en god bøf.


St. Andrea, Pinot Noir, Egri, Ungarn, 2009, lav alkohol (13%)
105 kr., pris ved 6 flasker, Laszlo's Vin
Fortræffelig rødvin - det var lige ved, at vi gættede på en bourgogne. Det er en klassisk Pinot, kompleks og krydret. En virkelig nydelse. Hvor er det dejlig at smage en god vin fra Ungarn - et gammelt vinland, som vi danskere mærkværdigvis undgår i vores valg af vin. Prøv denne her!


Flowers Estate, Flowers Vineyard & Winery, Pinot Noir, Sonoma Coast, USA, 2010, middel alkohol (13,7%)
365 kr., H.J.Hansen Vin
En rødvin med en fin duft af mørke rosiner og modne jordbær. Smagen har en typisk Pinot Noir-karakter, der leder tankerne hen på Bourgogne. En rigtig dejlig vin, der fx kan nydes til lyse kødretter.


Flowers Gale, Flowers Vineyard & Winery, Pinot Noir, Sonoma Coast, USA, 2007, middel alkohol (13,5%)
475 kr., H.J.Hansen Vin
Duften af denne helt igennem dejlige rødvin forener frugt, træ og læder, mens smagen byder på god bærfrugt og krydrede noter. En elegant og meget burgundisk vin.


Flowers, Sea View Ridge, Flowers Vineyard & Winery, Pinot Noir, Sonoma Coast, USA, 2007, middel alkohol (13,5%)
555 kr., H.J.Hansen Vin
Dette er en fornem rødvin med en rig vinøs duft og en elegant og let krydret smag. Et smukt billede af Pinot Noir-druen. Den er hver en krone værd.


Flor de Pingus, Dominio de Pingus, Ribero del Duero, Spanien, 2006, høj alkohol (14,5%)
1500 kr., l'Esprit du Vin
Vidunderlig rødvin fra den verdensberømte danske vinmager Peter Sisseck. Det er en vin, der fylder munden med fløjlsblød frugt, en kurv af mørke bær, masser af chokolade - henførelse ...


Le Fouleur, Du Fouleur Frères, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
98 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Let og tiltalende rødvin i den lidt spinklere ende, god frugt og en lille sødme.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.