Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 30. 2012



Nyheder i uge 30, 2012







Giver alkohol ekstra kilo?
Det er agurketid, og som altid finder aviserne på nogle "sager", som kan generere overskrifter og lange spalter.
I denne sommer har Politiken således lanceret en kampagne om danskernes forbrug af alkohol, og den 14. juli bragte avisen en artikel med rubrikken "Sommerdruk giver ekstra kilo".
Avisen fastslår, at der kun skal få glas til, før et par ekstra kilo havner på sidebenene, og at feriens opskruede alkoholforbrug kan få alvorlige konsekvenser.
Som demonstration af påstanden bringes beregninger af, hvilke konsekvenser et merforbrug hver dag i tre uger får for en person, hvis vedkommende ellers har uændrede spisevaner og aktivitetsniveau.

En påstand om ekstra kilo
Påstanden lyder, at drikker man hver dag en Campari Orange og to glas hvidvin ud over det, man ellers plejer at drikke, stiger ens vægt med 1 kg. Drikker man en cider, to glas rødvin og en cognac, vil vægten stige med 1,6 kg. Og drikker man to øl, en gin og tonic, to glas rødvin og en irish coffee, vil vægten stige med 3,2 kg.
Til avisen siger den ernæringskyndige Preben Vestergaard Hansen fra Professionshøjskolen Metropol, at vi glemmer, hvor mange kalorier, der er i alkohol, og at alkohol næsten er lige så energitæt som fedt.

En yderst primitiv metode
Er disse beregninger virkelig rigtige? Nej, siger læge Erik Skovenborg, der bl.a. har udgivet bogen "Vin og helbred – myter og facts".
– Politiken anvender en yderst primitiv metode for at nå frem til de tre vægtstigninger, siger Erik Skovenborg. – De står i en skærende modsætning til videnskabelig litteratur om emnet.
– Af lærebogen "Klinisk ernæring" af Ole Hamberg og Hendrik Vilstrup fremgår det fx, at forbrændingsværdien af alkohol er betydeligt mindre end alkohols kaloriske værdi på 7 kcal = 30 kJ pr. gram. "Således medfører så meget som 7 Mj i form af spiritus lagt oven i sædvanlig kost ikke vægtstigning, og substitution (erstatning, red.) af kulhydrat med alkohol fører til vægttab” (3. udgave side 271).
– Med andre ord: Alle kalorier feder, men nogle kalorier ser ud til at fede mindre and andre. "Alkohol må således betragtes som en ineffektiv energikilde," er specialisternes konklusion.

Avisen havde chancen
Erik Skovenborg henviser til flere andre videnskabelige kilder, fx Motions- og Ernæringsrådets rapport om alkohol og livsstilssygdomme, som Politiken burde have konsulteret, før avisen fejrede agurketiden med at råbe "ulven kommer". Hvorfor gjorde avisen ikke det?
Den havde faktisk chancen. I forbindelse med artikelserien blev VinAvisens gamle redaktør for et par uger siden interviewet til en artikel om vinklubber, og han sagde til journalisten: – Når I nu skal til at skrive om alkohol og sundhed, bør I ubetinget tale med lægen Erik Skovenborg. Han ved alt om emnet.
Det er et uomtvisteligt faktum, at nogle drikker for meget, men der er ikke brug for artikler, som oven i købet på et spinkelt og omstridt grundlag prøver at fratage den almindelige vinnyder glæden ved vin og indgive læserne en skyldfølelse og frygt for at blive overvægtige.
Sidste nyt: Før redaktionens lukning får vi at vide, at Politiken netop har henvendt sig til Erik Skovenborg. Bedre sent end aldrig. Forhåbentlig kommer der nu korrekte oplysninger om alkohol og fedme i avisen.






    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag. Det gør vi med en række nye artikler, der vil blive bragt med jævne mellemrum. Den første om vinen til sommerens grillmad bragte vi i uge 27. Her kommer den næste.

    Vinen til lyse fisk
    Der findes en bred palet af forskellige fisk, som groft kan inddeles i to grupper: De mørke, fede og kraftigt smagende fisk og så de lyse og magre fisk med en fin og delikat smag. Her handler det om de sidstnævnte, og vi går ud fra retter, hvor man i tilbehøret tager hensyn til fiskens sarte smag.
    Til de lyse og magre fisk hører rødspætte, skrubbe, søtunge, torsk og pighvar, og hertil er det ideelt med lette og tørre hvidvine – gerne med en pæn portion syre, især hvis der indgår citron i retten.
    Tyske hvidvine på druerne Riesling eller Weissburgunder (Pinot Blanc) samt italienske vine på Pinot Grigio er som regel gode valg med den fornødne tørhed, friskhed og syre. De fleste spanske vine på Albariño-druen er ligeledes som skabt til lys fisk.
    Sauvignon Blanc-vine er også sagen, men vælg helst en franskmand. Mange oversøiske vine på druen – især de newzealandske – kan være for overvældende i deres duft og smag af tropiske frugter.
    Pas også på med fadlagrede hvidvine – fadsmagen kan let overdøve fisken.
    Skal der være fest, så vælg en ikke for fyldig champagne eller anden mousserende vin.
    Nedenfor har vi listet en række hvidvine, som alle egner sig fortræffeligt til retter med lyse fisk. Der er vine i et rimeligt prisleje til hverdagsmaden og vine i den dyrere ende til luksus-middagen for to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    15 fiske-vine med 5 stjerner
    Château Villa Bel-Air, Lynch-Bages, Graves Blanc, Frankrig, 2009, 169,95 kr., Theis Vine, smagt i 2010, uge 35
    Gilbert Picq & Fils, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2009, 99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2011, uge 10
    Beau Vignac, Les Vignerons de Pomerols, Sauvignon Blanc, Languedoc, Frankrig, 2011, 60 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 21
    Villa Rocca, Soave, Italien, 2010, 38,50 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2012, uge 20
    Rotari, Arte Italiana, Trento, Brut, Italien, 99,95 kr., Strandgaarden, smagt i 2011, uge 52
    Attems, Marchesi de Frescobaldi, Pinot Grigio, Venezia Giulia IGT, Italien, 2011, 115 kr., H.J.Hansen, smagt i 2012, uge 30
    Montebaco, Verdejo, Rueda, Spanien, 2010, 110 kr., pris ved 12 flasker: 99 kr., Vinoble, smagt i 2011, uge 17
    Dom Pérignon, Champagne, Frankrig, 2003, 1095 kr., Moët Hennessy, smagt i 2012, uge 8
    Alta Italia, Pinot Grigio, Valdadige, Italien, 2010, 69 kr., A Vinstouw, smagt i 2012, uge 20
    Eser, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2011, 99,75 kr., på tilbud indtil 5. august: 74,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2012, uge 26
    La Chablisienne, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2010, 59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2012, uge 26
    Arthur Metz, Riesling, Alsace Grand Cru Steinklotz, Frankrig, 2010, 105 kr., Kvickly, smagt i 2012, uge 28
    Bin 25, Brut, Lindemans, Sparkling Wine, Australien, 49 kr., Netto Vin, smagt i 2011, uge 50
    Castell de Raimat, Raimat, Albariño, Costers del Segre, Spanien, 2011, 85 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2012, uge 24
    Easy to Drink, Setzler, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2011, 99 kr., Haller Vine, smagt i 2012, uge 23
    .......






Tjek arrangementerne i kalenderen
Husk at klikke ind på VinAvisens aktivitetskalender, hvor der netop nu er en række spændende arrangementer for sommeren og efteråret. Tag fx med til Økologisk Sommeraften i Birkerød, Vinfestival i Ribe, Danmarks største Rhônevinfestival i Avedøre eller en fornem gallamiddag på Søllerød Kro.



Glimrende app om Bordeaux
Vinkonsulent Peter Iversen har gjort os opmærksom på en rigtig god og gratis app til iPad, iPhone og pc for enhver, der har tænkt sig at feriere i Bordeaux.
Bordeaux Wine Trip hedder den, og det er en overskueligt opbygget app med et væld af informationer. Man kan klikke sig ind og se adresser, åbningstider, tariffer, gps-koordinater m.m. for en lang række af vinslottene i Bordeaux. Og når man har smagt slottenes vine, kan man videregive sine bedømmelser.
Man kan også indtaste ruter, så man kan finde vej fra fx Paris til et bestemt slot i Bordeaux.
Derudover er der guider til restauranter, vinbarer, hoteller, sightseeingture - alt sammen med direkte link til hjemmesider og email-adresser, så man kan bestille via sin iPad, mens man er undervejs.
Det er Bordeauxs vinkomité, CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux), der har udgivet den smarte app.


Årelang kamp for 1. cru
Det kan tage ti år eller mere, før det bliver afgjort, om en fransk vinmark er egnet til at avancere til 1. cru-status.
Mâconnais er det eneste vinområde i Bourgogne, der endnu ikke har nogen 1. cru-vinmark, og i de sidste seks år har vinproducenterne i området kæmpet for at nogle potentielt egnede marker skal få det blå stempel af appellations-myndigheden INAO (Institut National des Appellations d’Origine).
For to år siden fik producenterne ifølge Decanter udført en omfattende jordbunds-undersøgelse af de bedste marker i Mâconnais-appellationerne Pouilly-Fuissé, Pouilly-Loché, Pouilly-Vinzelles og Saint Véran. Formålet var at bevise, at der var målbare forskelle mellem jordbunden i de marker, der aspirerer til en 1. cru-status, og de omkringliggende jorde.

Vinen klarer selv arbejdet
Undersøgelsen, der omfatter hele 400 hektar jord og 73 forskellige climats (en navngiven vingård eller -mark), blev sendt til INAO, der siden har udnævnt et ekspert-panel, som skal se nærmere på sagen. Panelet er nu i gang med at undersøge de mange climats i Mâconnais, og man regner med, at der vil gå yderligere tre år, før appellations-myndigheden kan komme med sin endelige dom.
For de eventuelt nye 1. cru-marker vil der gælde helt nye og skrappere regler - druerne skal høstes i hånden, og høstmængden skal reduceres, ligesom vinfremstillingen skal foregå efter et særligt regelsæt.
Når vinproducenter kæmper i flere år for at få opgraderet deres vinmarker, er det i høj grad med et øget salg for øje. En fornemmere status vil udbrede kendskabet til vinen, mener de.
Nogle producenter i Bourgogne ser dog stort på det med opgraderingerne. De er overbeviste om, at en rigtig god vin helt automatisk vil blive kendt viden om, uanset om der står et 1. cru på etiketten eller ej.







Et sovende vindistrikt
Denne historie handler om en vinavlerforening, Uno Consorzio, der åbenbart er faldet i søvn.
Engang i maj fik VinAvisen en mail fra en af sine læsere, Jette Lørup, der havde fattet mistanke til en flaske Vino Nobile di Montepulciano: Var den mon ægte?
På flasken sad den sædvanlige garanti-banderole med et kontrolnummer, og Jette Lørup vidste, at man på Consorzio's hjemmeside kunne spore vinens oprindelse via kontrolnummeret.
Det prøvede hun, men uden resultat. Systemet virkede ikke.

Vi skrev. Intet svar.
VinAvisen prøvede systemet og fik heller ikke noget resultat, så vi skrev til Consorzio del Vino Nobile. Intet svar. Vi skrev igen. Intet svar. Vi skrev på italiensk, intet svar.
Først da vi på italiensk skrev et rigtig surt brev, fik vi følgende besked:
– Vi opfordrer Dem til at prøve igen, da der desværre har været et problem med intern data-overførsel.

Skal de have et vink …?
Systemet har i høj grad virket men gør det ikke i dag – selv om Consorzio's hjemmeside stadig har en beskrivelse af det på engelsk. Dog uden noget link til et sted, hvor man kan indtaste kontrolnummeret og konstatere, om man står med en flaske falsk Vino Nobile.
Er der mon nogen, der kan give gode vinvenner i Montepulciano et vink om at få sparket til det sovende Consorzio?

Det virker hos naboen
En snes kilometer fra Montepulciano ligger et andet berømt, toskansk distrikt omkring byen Montalcino, og her er der orden i sagerne. Her har Consorzio del Vino Brunello di Montalcino også et system til sporing af flasker, og her virker systemet.
Når man har tastet nummeret på en Brunello eller Rosso di Montalcino ind i søgefeltet, får man en række oplysninger om vinen samt et link til producentens hjemmeside.
Systemet virker for alle Brunello-vine fra og med årgangen 1999 og alle Rosso-vine siden 2005. Og det virker ikke kun fra en computer. Man kan også sende kontrolnummeret med en sms.




Miles (til venstre) og skørtejægeren Jack i en scene fra filmen Sideways.

Fortsættelsen af Sideways
Få vinøse film har haft så stor succes verden over som Sideways, der indtog biograflærrederne i 2004 og samme år fik en oscar.
Filmen handler om to kammerater, der, før den ene skal giftes, tager på den store vinsmagnings-tur fra winery til winery i Californien. Hvor den kommende brudgom, Jack, mest er ude efter at score så mange damer som muligt, før han binder sig, er kammeraten Miles, der er lidt af en vinnørd, besat af tanken om at finde den perfekte Pinot Noir-vin. Til gengæld kan han ikke fordrage vin på Merlot-druen.
Filmen har medført et kolossalt øget salg af Pinot Noir-vin og et ligeledes dyk i salget af Merlot.
Der er tale om en filmatisering af en bog af Rex Pickett, og sidste år skrev forfatteren en fortsættelse, Vertical, som han nu ihærdigt forsøger også at få forvandlet til en film.

Pot, vin og kvinder
I Vertical følger man Miles og Jack på nye vinøse eventyr. Denne gang tager de til det årlige Pinot Noir Symposium i Oregon, og med sig har de Miles’ mor, en ældre, senil kvinde, samt dennes sygeplejerske, der har hang til hash. Handlingen er krydret med masser af damer og vin.
Rex Pickett har ifølge Decanter forgæves forsøgt at kontakte instruktøren bag Sideways, Alexander Payne. Men han svarer ikke - hvilket Pickett tolker som, at han er bange for at lave en Sideways 2. Sandt nok, så er efterfølgere af succesfilm også ofte blevet lidt af et flop.
Det er filmselskabet Fox Searchlight, der ejer rettighederne til karaktererne Miles og Jack, og det kunne derfor godt forsøge at finde en anden instruktør. Det er dog ikke sandsynligt, at selskabet vil have andre end Payne til at instruere en eventuel film, hvorfor realiseringen af en film hænger i en meget tynd tråd.


Til_37/09




Vin og mentalt helbred
Utallige er de undersøgelse, som viser, at et moderat forbrug af vin eller anden alkohol er godt for alt fra blodomløbet til forebyggelse af visse kræftsygdomme. Men hvordan forholder det sig med alkohol og menneskers mentale helbred?
Det har et hold forskere fra Portland State University i Oregon i samarbejde med canadiske helsecentre i Quebec og Ontario nu givet et bud på.
I de sidste 14 år har forskerne fulgt 5400 midaldrende canadiere og deres drikkevaner, som har været yderst stabile gennem alle årene.
For at kortlægge forsøgspersonernes almene velbefindende har forskerne bedt dem om at udfylde diverse spørgeskemaer. Spørgsmålene lød fx: "Hvor ofte føler du, at alt er en prøvelse" og "hvor ofte føler du dig så trist til mode, at intet kan muntre dig op".

Gladere med et moderat forbrug
Resultatet af spørgeskemaerne blev omsat til en særlig formel, hvor 0,36 var tallet for et rigtig dårligt velbefindende, mens et optimalt velbefindende blev betegnet ved 1,0.
Det viste sig, at mens afholdsfolkene i gennemsnit lå på 0,78, lød tallet for de personer, der havde et moderat alkoholforbrug - altså et til to glas vin om dagen for henholdsvis kvinder og mænd - på 0,89.
De moderat drikkende var generelt gladere og klagede mindre end de, der slet ikke rørte en dråbe vin eller anden alkohol.



I beskærings-simulatoren kan man få et indtryk af, hvordan man beskærer løvet i en vinmark. Det kan godt være svært at manøvrere rigtigt hen over rækkerne med vinstokke. Fra et par af de film, som kan ses hos BKWine.


Verdens første beskærings-simulator
De fleste har hørt om en fly-simulator, der blandt andet bruges til træning af piloter. Den består af et rum, der er indrettet nøjagtigt som et cockpit, hvor piloten kommer ud på en virtuel flyvetur. Her kan han så prøve kræfter med forskellige flysituationer.
I Sancerre har man ifølge BKWine netop lanceret verdens første vinløvsbeskærings-simulator. Det er ikke meningen, at maskinen skal bruges til træning af vinmarksarbejdere. Den skal derimod give turister og andet godtfolk et indblik i, hvordan det er at manøvrere rundt i vinmarkerne med en rigtig beskæringsmaskine, når man i vækstperioden tynder ud i mængden af blade.
Selvfølgelig skal der være løv på vinstokkene - men det må ikke være for tæt, ligesom det er lettere at høste, når der ikke er alt for mange blade.
Den særlige maskine kører hen over rækkerne med vinstokke, mens den skærer løv af.
BKWine var med ved lanceringen af simulatoren og prøvede også maskinen. På den svenske vinside kan man se en række små film, der viser, hvordan maskinen virker både inde- og udefra; det ser ikke helt nemt ud.





.


USA elsker crémant
I 2011 blev hele 73,2% af al den Crémant de Bourgogne, der fremstilledes, solgt på det franske marked, og sådan vil det - hvis alt går vel - også forholde sig i 2012. Men der er nok af den mousserende vin til, at også andre lande kan skænke den i glassene. Når det gælder eksporten, regner man hos Bourgognes vinorganisation, BIVB, med, at der i år vil blive eksporteret i alt 6 millioner flasker Crémant de Bourgogne.
USA er det største aftagerland. I de første fire måneder af i år blev der eksporteret hele 1,5 mio. flasker af den franske boblevin til amerikanerne til en værdi af 6,4 mio. euro (cirka 48 mio. kr.).
Efter USA er Sverige det næststørste aftagerland. Her forventes der et salg på 1 mio. flasker i 2012, hvilket svarer til 8% af Systembolagets årlige salg af mousserende vine.


Færre franske druer
Det franske landbrugsministerium har set i krystalkuglen og er kommet med de første tal for den kommende franske druehøst. De angiver, at høsten bliver på 46,7 mio. hl., hvilket er 8% mindre end i 2011.
Årsagen til faldet i antallet af druer er ifølge WineAlley.com et forår og en forsommer, der har været præget af køligt vejr og masser af regn. Det har hæmmet væksten og har forårsaget udbredte angreb af meldug.
Nu var høsten sidste år også større end normalt, så alt, hvad det betyder, er, at druemængden i år vil holde sig til gennemsnittet af de sidste fem års høst i Frankrig.




Der går et hav af øldåser til at bygge de mange skibe, som er med i Beer Can Regatta.



30.000 dåser øl
VinAvisen beskæftiger sig jo normalt ikke med øl, men vi kan ikke nære os for at skrive et par ord om den netop afholdte Beer Can Regatta. Denne øl-regatta er blevet afholdt hvert år siden 1974 på Mindil Beach i den australske by Darwin. Samtlige både, der deltager i denne kapsejlads, er lavet af tomme øldåser, og der går rigtig mange dåser til kreationerne.
Ingen af bådene må søsættes før den dag, regattaen afholdes, og det ender altid med, at nogle af bådene falder fra hinanden, og at besætningen svømmer rundt mellem hundredevis af dåser - til stor morskab for de mange tørskoede tilskuere inde på stranden.
I år vakte en af bådene særlig stor opmærksomhed. Det var en stor katamaran lavet af hele 30.000 tomme øldåser. Det havde taget et halvt år at bygge båden, så spændingen var stor for skipper Mick Keely, da den sejlede af sted på sin jomfrurejse ved regattaen. Den forblev flydende, som det kan ses på en lille film på YouTube. Forinden var skibet blevet døbt Extravacanz - dog ikke med en flaske champagne mod skibets skrøbelige stævn ...





...




Vinstokke, der er angrebet af Flavescence dorée. Wikipedia / Josef Klement.

En frygtet vinsygdom
Vincikaden, Scaphoideus titanus, er et insekt, der overfører en af de mest ødelæggende vinsygdomme, Flavescence dorée. Først angriber sygdommen vinstokkens løv, der får en gylden (dorée) farve, hvorefter bladene falder af. Dernæst angribes druerne, der skrumper ind, og til sidst dør hele vinstokken.
Den frygtede sygdom dukker op hist og pist i Frankrig, Italien og Spanien, og den kan sprede sig med lynets hast.
Det værste er, at der ikke findes noget middel, der kan bekæmpe Flavescence dorée. Det eneste, vinproducenterne kan gøre og ifølge loven skal gøre, er at trække de angrebne vinstokke op ved rode og destruere dem. Dernæst skal samtlige vinstokke et godt stykke rundt om angrebet have en præventiv behandling.

Et stort problem i Cognac
I 1997 opdagede man for første gang sygdommen i Cognac, og i de senere år har den bredt sig med stormskridt. Det har ifølge magasinet La Vigne fået de vinøse myndigheder i distriktet til at søsætte en større kampagne med titlen "Stop Flavescence dorée". Den består blandt andet af en informationsbrochure med masser af billeder af sygdommens følger, et skilt, som kan sættes op ved vinmarker, der er ved at blive undersøgt nærmere og eksperthjælp til de vinhuse, hvis marker er blevet angrebet. Informationsbrochuren ligger på kampagnens hjemmeside, men den vil også blive sendt ud til 5300 cognacproducenter og drueavlere.
Håbet er, at den får producenterne til at være mere opmærksomme på sygdommen, så der kan gribes ind med det samme. Desuden vil man via kampagnen forsøge at få indkredset, hvor udbredte angrebene er.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Otto Suenson har optaget importen af vinene fra vinhusene Feudo Montoni på Sicilien og Cairats del Montsant i Montsant, Spanien.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig specielt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

.

.
.

    Jonas Laulund (født 1973) overtog i august 2000 vinfirmaet Vinslottet sammen med to partnere i vinbranchen. Selv har han været i branchen siden 1989 - første stop var Knud Jørgensens Vinhandel på henholdsvis Frederiksberg og i Hellerup. Efterfølgende gik turen til en elevplads hos H.J. Hansen Vinhandel på Østerbro i København.
    Elevpladsen blev fulgt op af halvandet års arbejde i Bordeaux hos den store négociant Ginestet, hvor Jonas Laulund primært var beskæftiget som assistent for eksportdirektøren med ansvar for det dengang beskedne, men meget potentielle asiatiske - og især japanske - marked. Sideløbende med dette arbejde deltog han i "Bordeaux Wineclub", der holder møder og smagninger med Bordeauxs slotsejere og ønologer, ligesom han tog "Cours de Degustation et d´Oenologie" - et forløb omkring smageteknik og ønologi - ved vininstituttet CAFA i Bordeaux.
    Efter hjemkomsten til Danmark blev Jonas Laulund i 1997 ansat hos H.J. Hansen Vinhandel som indkøbs- og produktchef, et job, som han bestred indtil år 2000. De lærerige år her gav inspiration til at få foden under eget bord, og det blev til den nu 12 år gamle virksomhed Vinslottet. Vinfirmaet har 12 ansatte og leverer vin over hele landet.
    Ved siden af sit arbejde har Jonas Laulund også haft tid til at følge WSET’s vinuddannelser i Danmark og udlandet.
    Adresse: Vinslottet, Håndværkerbyen 42, 2670 Greve, tlf.: 43 69 11 62, fax: 43 69 11 65, e-mail: vinslottet@get2net.dk, www.vinslottet.nu.







    Ugens vinøse billede
    Jan Tofte-Hansen er netop hjemvendt fra en lille vinferie i Italien, og har sendt os dette fine billede med ledsagende oplysninger:
    – Flotte, velordnede 500 liters fade finder man selvfølgelig mange steder rundt om i verden, men de her er fyldt med vin på en af de mange, sjældne lokale druer fra Italien.
    – Vi er i Frioli helt ovre ved grænsen til Slovenien, nærmere bestemt i en lille by, der hedder Prepotto. Her laver Anna Muzzolini fra vingården Vinigrillo en elegant rødvin på druen Schioppettino. Vinens navn betyder egentlig "bøsseskud", men vinen smager ikke af krudt, mere i retning af Pinot Noir.
    – Jeg er aldrig stødt på denne vin i Danmark, tilføjer Jan Tofte-Hansen, – men Muzzolini leder efter en dansk importør, så hvem ved, hvad der sker.
    Vores læser oplyser også, at Schioppettino har sin egen DOC og endda en under-zone kaldet Schioppettino di Prepotto.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur, så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182

...............................
    .....................
    182 Byen Cairanne i Rhônedalen har bevaret en del af sin middelalderlige befæstning (foto © Christophe Grilhé).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 27 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner og hele 14, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 87 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Selezionato da Carlo Merolli, Mutina, Lambrusco, Grasparossa di Castelvetro, Italien, 2011, lav alkohol (8%)
60 kr., Carlo Merolli
Fortræffelig Lambrusco med en dybrød farve, fin mousse i munden og en saftig, fint cremet smag med noter af hindbær. Den smager bare godt i store sommerlige slurke. Prisen er attraktiv.

Hvidvin


Le Paradou, Viognier, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet hvidvin med en fin blomsterduft og en frisk druesmag med tilpas syre og et lille bid, der gør den velegnet til mad. Prisen er yderst rimelig, og flasken har skruelåg.


Domaine de Ménard, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (11,5%)
59 kr., A Vinstouw
Denne liflige hvidvin er lavet på druerne Colombard og Sauvignon Blanc. Den er meget harmonisk med friske citrus-noter i både duft og smag. En helt perfekt vin til østers. Det relativt lave alkoholindhold gør den velegent som frokostvin. Flasken har skruelåg.


Rooiberg Winery, Chardonnay, Robertson, Sydafrika, 2011, middel alkohol (13,5%)
75 kr., H.J.Hansen Vin
Frisk hvidvin med god Chardonnay-karakter og noter af vanille. En rigtig dejlig og meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.


Attems, Marchesi de Frescobaldi, Pinot Grigio, Venezia Giulia IGT, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
115 kr., H.J.Hansen Vin
Om en tidligere årgang skrev vi: Frisk og fint krydret hvidvin med en fortræffelig druesmag. En elegant ledsager til alle lettere retter - først og fremmest alt godt fra havet. Det står vi ved i dag.


Eser, Riesling, Rheingau, Spätlese, Tyskland, 2009, lav alkohol (8%)
129,75 kr., på tilbud indtil 5. august: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En skøn hvidvin med en vidunderlig duft og smag. I den dejlige, friske druesmag er der en god syre, men også en forførende sødme. Kan bruges til mad, men også som velkomstdrink eller terrassevin. Gæsterne vil elske den. Flasken har skruelåg.


Domaine Nicolle à Fleys, Chardonnay, Chablis 1. cru Les Fourneaux, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
199,75 kr., på tilbud indtil 5. august: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Fornem hvidvin med en dejlig duft og en ren og blød Chardonnay-smag med en lille fedme. En lækker vin.

Rosévin


l'Instant, Domaine de Fondrèche, Ventoux, Frankrig, 2011, lav alkohol (12%)
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Er dette en rosévin eller en hvidvin? Den er i hvert fald utrolig lys, men med et fint rosa skær. Smagen er frisk med toner af citrus og grape, måske også umodne stikkelsbær. En udpræget og all right madvin.


Lenotti, Bardolino Classico, Italien, 2011, lav alkohol (12%)
79 kr., på tilbud indtil 18. august: 65 kr., Vinoble
Let og ukompliceret rosévin. En venlig, dagligdags sommervin.

Rødvin


Seis, Paco Garcia, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
59 kr., ved 6 flasker, The Wine Company
Traditionelt forbinder man rødvine fra Rioja med et godt skud fad. Men der er en anden og nyere skole, hvor der bliver lagt mere vægt på frugten i vinen. Denne skønne rødvin tilhører sidstnævnte. Den er en aromatisk bombe af solmoden frugt - brombær, solbær og mørke kirsebær - men bestemt ikke uden struktur. Eftersmagen er lang og koncentreret - og prisen meget rimelig i forhold til kvaliteten. Det er en vin, som mange vil kunne lide.


Les Darons, Jeff Carrel, Languedoc, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
84,95 kr., på tilbud i juli og august: 69,95 kr. ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Dette er VIN - en herlig rødvin med frugtfylde, der hænger godt i munden. Vinen er lavet på druerne Grenache, Carignan og Syrah, og man bliver simpelt hen i godt humør af den.


Triple Overtime, Igor Larionov Select Wines, Pinot Noir, Sonoma Coast, Californien, 2006, høj alkohol (14,1%)
95 kr., Vinentusiasten
En meget typisk og dejlig Pinot-rødvin. Den har en liflig duft og en elegant, lækker smag med mange facetter, en lille sødme og en frisk syre, der vil klæde maden. Skænk den let afkølet.


Gattavecchi, Rosso di Montepulciano, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager
Prægtig rødvin, elegant og harmonisk. Den har en blød, afrundet smag med et lille bid i eftersmagen, der gør den fortræffelig til (lettere) kødretter.


Légende, Barons de Rothschild, Bordeaux, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
109,75 kr., på tilbud indtil 5. august: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin har en inviterende duft og en lækker, fint krydret Bordeaux-smag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Så bliver den ekstra lækker. Vinen har en god, lang eftersmag.


St Hallett, Faith, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2009, høj alkohol (14,5%)
135 kr., på tilbud indtil 18. august: 99 kr., Vinoble
Tyngde og sødme - et australsk kendemærke, og bedømt på egne præmisser er denne rødvin en flot vin. Ikke alle deltagere i smagepanelet hoppede rundt på ét ben af begejstring. De påstod, at vinen "har kapsel" (i stedet for propsyge). Sludder. Det er en flot vin, afgjorde smagepanelets gamle redaktør. Flasken har skruelåg.


Vini del Sole, Terre di Sava, Negroamaro, Puglia IGP, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
79 kr., på tilbud indtil 18. august: 65 kr., Vinoble
Kan man lide en rødvin med intens frugt og markant sødme, så er denne vin en god mulighed. Tilbudsprisen er nok den rigtige.


Colle del Mandorlo, Feudo Montoni, Sicilien IGT, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
81 kr., Otto Suenson & Co.
Let og enkel rødvin på økologiske druer. En vin uden det store vingefang, men rar og læskende. Helt billig er den ikke.


Domaine de la Janasse, Vin de Pays de la Principauté d'Orange, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
89 kr., Jysk Vin
Muskuløs rødvin med dybrød farve, meget fyldig frugt og efter vores mening for meget alkohol.

Sød vin


Cuvée Virginie, Château Les Arroucats, Sainte-Croix-du-Mont, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
95 kr., Kjær & Sommerfeldt
Sainte-Croix-du-Mont er et lille distrikt i Bordeaux med søde vine over for Sauternes og Barsac på Garonne-flodens modsatte bred. Vinen er ret let med toner af grantræ - påstod to af smagepanelets medlemmer. Den er sød, men ikke sliksød. I den lidt fede smag er der noter af altea.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.