Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36. 2012



Nyheder i uge 36, 2012





.




Foto: Vin de Provence.

Lidt for ung rosé
- Pas på, ellers ender det ligesom i Beaujolais. Sådan lyder det fra nogle bekymrede vinproducenter i det sydfranske Provence, der ser deres kolleger tappe distriktets berømte rosévin på flasker flere måneder tidligere end for blot nogle få år siden.
Rosé er blevet utroligt populært, og den fra Provence er yderst eftertragtet. Ikke mindst amerikanerne rider på en sand rosé-bølge og importerede hele 62% mere rosé fra Provence i 2011 sammenlignet med 2010. I værdi var væksten på 49%. Også Storbritannien samt en række andre lande kan slet ikke få rosévin nok.
Det er denne store vækst i interessen for den lyserøde vin, der får et stigende antal vinhuse i Provence til at tappe den nyeste årgang på flasker, så hurtigt som muligt. Hvor man førhen tappede i februar eller marts, kom vinen allerede på hylderne i december sidste år. Ganske vist er der tale om en vintype, der skal drikkes ung, men så ung …

Beaujolais som skræmmebillede
Situationen har delt vandene i Provence, og når den bekymrede del af vinproducenterne peger på Beaujolais Nouveau som et skræmmende eksempel, er det ikke uden grund.
I dag er Beaujolais især kendt for sin nye rødvin, der allerede bliver frigivet den tredje torsdag i november. Det er en tradition, og frigivelsen sker som bekendt under stort ståhej. Men Beaujolais fremstiller også pragtfulde rødvine af høj kvalitet - vine, der har fået lov til at modne tilstrækkeligt før frigivelsen. Og distriktet kæmper i disse år for at vise, at det også kan lave mere seriøse vine.

God vin tager tid
En af de advarende fingre kommer fra Dominique Renard, der er direktør for Domaines Ott i Provence, og som selv venter indtil april med at tappe roséen på flasker.
Han mener, at man bør holde fast i det oprindelige tapningstidspunkt og i stedet gøre en indsats for at forklare de rosé-hungrende forbrugere og importører, at hvis de vil have god og vellavet vin på bordet, så må de vente den tid, det tager.
Denne jagten efter profit kan let ende med at skade den berømte rosévins image, mener han.
Fra den anden lejr lyder det, at de fire til fem måneder fra høsttidspunktet til tapning er nok til at fremstille en frisk og god rosévin.


En erklæring til Bourgogne
Som vi fortalte i sidste uge, lød der vilde protester fra vinproducenterne i Bourgogne over salget af Château de Gevrey Chambertin til den kinesiske casinokonge Louis Ng Chi Sing.
Vinsyndikatet i Gevrey-Chambertin, der repræsenterer producenterne, havde selv lagt billet ind på slottet med et bud på 5 millioner euro - som altså blev overbudt af kineseren.
Det er en svær kamel at sluge for Bourgogne, hvor vinhuse og vinmarker som regel går i arv fra generation til generation - eller i det mindste bliver købt af lokale vinproducenter.
Louis Ng Chi Sing, der også ejer adskillige hoteller, lever et liv længst muligt væk fra mediernes søgelys. Han har fx så vidt vides aldrig givet et interview.
Men al den virak i Bourgogne har nu ifølge Decanter fået ham til at sende en skriftlig erklæring til medierne, hvor han forsøger at berolige de oprørte vinproducenter.

Tilbage til fordums glans
I erklæringen fortæller Louis Ng Chi Sing, at hans mål er, at "føre det eventyragtige vinslot tilbage til fordums glans", hvilket kræver mere end en kærlig hånd, da slottet er ret forfaldent. Den nye ejer skriver også, at han håber, at hans nye naboer i Bourgogne en dag vil anerkende hans oprigtige passion for store vine.
Faktisk er Louis Ng Chi Sing en af Asiens største vinsamlere med en kolossal vinkælder.
Om erklæringen har fået burgunderne til at se på kineseren med mildere øjne, må fremtiden vise. Men fra Bordeaux, hvor i alt 20 vinslotte i dag er på kinesiske hænder, lyder det, at man bør tage den med ro i Bourgogne og ikke gøre en myg til en elefant. Man bør også i højere grad dømme en ny ejer af et vinslot ud fra, hvad han eller hun rent faktisk opnår med slottet, end hvorfra vedkommende stammer.







< Vitaliano Territo fra Bertani og et kort over områderne, hvor vinhuset har sine marker.


En 48 år gammel vin
Forleden var vi til en smagning, hvor vi fik skænket en 48 år gammel rødvin i glassene.
Vinen var en Amarone Classico 1964, og den, der skænkede den i glassene, var Vitaliano Territo fra vinhuset Bertani på besøg hos sin danske importør, Chris Wine Nordic.
Og hvordan var den så, den gamle vin? Den var frisk som en vårhare – med en vidunderlig ren frugtsmag og talrige facetter, silkeblød, elegant og afrundet.
1964-årgangen var kulminationen på en lodret smagning af Amaroner, hvor vi også smagte 1972 og 1986 samt den aktuelle 2004, der er i handelen til 895 kr.
De ældre vine kan faktisk stadig fås. Dem tager Chris Wine Nordic hjem fra Italien, hvis nogen skulle være interesseret. Men billige er de ikke. 1964'eren vil koste omkring 3500 kr.

Den tørre Amarone
Bertani blev grundlagt i 1857 og beskrives som det vinhus, der mere end noget andet varetager Valpolicella-områdets historiske arv.
I mange år var Valpolicellas Amarone-vine søde, men i 1950 begyndte familien Bertani at fremstille den tørre Amarone – og at eksportere den til USA og Canada med stor succes. Men familien holdt samtidig fast på den traditionelle metode med seks års lagring i store, 60 hektoliters træfade af slovensk eg, de såkaldte botti.
Bertani fremstiller kun vine med druer fra egne marker på i alt 2000 hektar – tilsammen 2 millioner flasker om året – og det er ikke kun vine fra Valpolicella, men også vine fra Soave og distrikterne omkring Gardasøens nederste ende.

Valpantena – alle guders dal
En af de vine, vi også smagte, var en Secco-Bertani, en Ripasso – altså en rødvin, hvor man har tilsat de upressede skaller fra Amarone-vinene, efter at disse var færdige med deres gæring.
Vinen er lavet på to klassiske Valpolicella-druer, Corvina (80%) og Rondinella (20%), og appellationen er Valpolicella-Valpantena.
I Valpolicella er der syv dale, og en af dem øst for Verona er den 12 km lange Valpantena – dvs. "alle guders dal". Et navn, der stammer fra et gammelt romersk tempel, et pantheon, ved indgangen til dalen.
Det var her Bertani-brødrene grundlagde deres vinhus i byen Grezzana, og som de første i egnen omkring Verona begyndte at fremstille vine på druer fra egne enkeltmarker – i stedet for druer indkøbt i øst og vest.
I Valpantena-dalen fremstiller Bertani tillige deres Villa Arvedi Amarone. Den smagte vi også – som det fremgår af ugens smagenotater længere nede.








Brut Gold NV fra Armand de Brignac.

Moët Hennessy lægger sag an
I 2010 blev Brut Gold NV fra champagnehuset Armand de Brignac udnævnt til at være verdens bedste champagne. Det blev den under den årlige blindsmagning af magasinet Fine Champagne Magazine, der udgives af den finske champagne-specialist Essi Avellan.
Men i de sidste to år har Ace of Spades, som denne champagne også kaldes, ikke klaret sig nær så godt i magasinets store smagning af 1000 forskellige champagner.
Alligevel er Armand de Brignac fortsat med at bruge ordene "verdens bedste champagne" i diverse reklamer.
Det er ifølge The Drinks Business blevet for meget for Moët Hennessy, der ejer de fornemme champagnemærker Dom Pérignon, Moët & Chandon Champagne, Veuve Clicquot og Krug. Det franske firma har derfor lagt sag an mod Armand de Brignac for falsk reklame og bevidst vildledning af forbrugerne.
Udover at stoppe champagnehuset fra at bryste sig med at fremstille verdens bedste champagne ønsker Moët Hennessy en erstatning for unfair konkurrence.


Systembolagets mange leverandører
Sverige har som bekendt monopol, når det gælder handelen med vin. Det er det statsejede Systembolaget, der står for salget, og i de første seks måneder af 2012 blev der i monopolets mange butikker solgt 93 millioner liter vin.
De mange flasker får Systembolaget ifølge www.wownews.se fra i alt 382 vinimportører. Men hovedparten af vinen kommer fra kun ti af disse importører, hvoraf den største er Oenoforos - der kappes om titlen med Prime Wine. Dernæst kommer Altia Sweden og Treasury Wine Estates Sweden.
Til sammen leverede disse ti store leverandører de 50 mio. liter af den vin, monopolet købte i årets første halvdel - Oenoforos lå i spidsen med 10 mio. liter. Ud af de øvrige importører leverede de 223 under 1000 liter.
Og de stærkeste bliver stadig stærkere, da de - i modsætning til de mange små importører - er i stand til at byde ind med diverse slagtilbud på store partier af vin.




Et vildsvin, der måske har fået færden af nogle dejlige modne druer. Foto: GerardM / Wikipedia.

De evigt hærgende vildsvin
Det bedste en fransk vinproducent kan sige om vildsvin er, at de smager godt. Bortset fra det er disse dyr en temmelig stor pestilens - ikke mindst i de sydfranske vinområder Rhône og Languedoc.
Vildsvinene elsker de modne druer, som de nærmest snupper for næsen af høstfolkene. Og de tager godt for sig af retterne.
Men dyrenes hærgen af vinmarkerne begynder ifølge La Vigne allerede om foråret, hvor nye skud og knopper brækkes af, når de gnubber sig op ad vinstokkene. Nyplantede vinmarker er også guf for grisene, der flår de spæde vinplanter i stykker for at få fat i den voks, som forener planten med podestedet.

Nu må der gøres noget
Man forsøger at dæmme op for problemet ved hvert år at lade jægere reducere antallet af vildsvin. Men de drueglade dyr fortsætter med forøget styrke at indtage vinmarkerne.
Vinproducenterne sætter selvfølgelig hegn op omkring markerne, men det hjælper ikke meget. Vildsvinene kommer i store flokke, og ved fælles hjælp maser de simpelt hen hegnene.
Elektriske hegn er en løsning, men for mange af vinhusene er vedligeholdelsen af den slags hegn alt for tidskrævende.
En række landbrugsforeninger har nu forenet sig i kampen mod dyrene og har skrevet et åbent brev om hjælp til myndighederne i det sydfranske departement Gard. Foreningerne har også foretaget en online underskriftindsamling med underskrifter fra flere hundrede vinproducenter.






Endnu et britisk snyde-firma
Det er hverken første og desværre nok heller ikke sidste gang, at et britisk vin-investeringsfirma lukker med dags varsel og efterlader sine kunder med tomme hænder og pengepunge.
Denne gang drejer det sig ifølge Decanter om Global Wine Investments, som blev grundlagt i april sidste år.
Efter at adskillige vinglade briter havde betalt firmaet store beløb for fine vine, lukkede Global Wine Investments for nylig pludselig sin telefon og sin hjemmeside. Det viste sig, at der aldrig havde været nogen virksomhed på den adresse, som firmaet var registreret under i London.

Forsvundet som dug for Solen
De to direktører bag Global Wine Investments, Michael Wilson og James Hamilton, er selvfølgelig også forsvundet som dug for Solen. Tilbage står så de mange investorer, som aldrig har set skyggen af den vin, de har investeret i. En af dem købte 48 flasker Château Lafite Rothschild 2008 for i alt 34.000 pund (cirka 319.000 kr.). Nu er pengene væk, og vinene er aldrig blevet bestilt af firmaet.
Global Wine Investments havde ganske vist købt sig noget lagerplads i London, men her er der kun ganske få flasker ud af alle de mange flasker, som investorerne har betalt for.




Fra disse vinmarker ved Dons fremstiller Skærsøgaard Vin sine rigt præmierede vine.

To konkurrencer for danske vine
Sidste uge stod i de danske vinproducenters tegn. Hele to konkurrencer om de bedste danske vine blev afholdt af to forskellige foreninger, Foreningen for Danske Vinavlere, som vi fortalte om i uge 33, og så Danske Vingaarde, der er det nyeste skud på stammen med kun to år på bagen.
Mens førstnævnte forening i dag tæller flest hobbyvinavlere, er Danske Vingaarde udelukkende for erhvervsvinavlerne, og til denne forenings konkurrence deltog i år 15 vingårde med i alt 100 vine.
Til begge konkurrencer dystede vinene - samt frugtvin og spiritus - inden for flere forskellige kategorier.
Deltagelsen til konkurrencerne var begrænset, og det blev også kun til en lille samlet medaljehøst. Årsagen til begge dele er, at det har været svært at lave vin i Danmark i de sidste to år med kolde og regnfulde somre, og høstmængden er derfor ikke blevet så stor for de sidste to årgange.

To store medaljeslugere
Lad os begynde med resultaterne fra konkurrencen, arrangeret af Foreningen for Danske Vinavlere.
Her blev der til erhvervsvinavlerne uddelt 1 guldmedalje, 1 af sølv og 6 af bronze. Skærsøgaard Vin løb med de fleste af medaljerne - i alt 4 - og heriblandt guldet for den fadlagrede rødvin Gold Top 2009.
Til Danske Vingaardes konkurrence, hvor der blev uddelt 12 bronzemedaljer samt 16 pokaler, fortsatte Skærsøgaard Vin sin medaljehøst med 4 pokaler og en medalje.
Det dog dog Dyrehøj Vingaard, der løb med de fleste udmærkelser i denne konkurrence, nemlig 8 pokaler og 4 bronzemedaljer.
Vinene fra Skærsøgaard Vin kan både købes hos vingården samt hos H.J. Hansen Vin, mens vinene fra Dyrehøj Vingaard kan købes online via vingårdens hjemmeside.
Man kan se alle resultaterne fra Foreningen for Danske Vinavleres konkurrence ved at klikke her og fra sidstnævnte konkurrence ved at klikke her.


34/09




En meget lille årgang 2012
Ligesom i de øvrige franske vindistrikter bliver høstmængden i Bordeaux i år også betydeligt mindre end normalt - faktisk bliver det ifølge Decanter den mindste høst siden 1991.
Vejret har ikke artet sig vel i vækstsæsonen. Foråret og de første sommermåneder har været præget af lave temperaturer og store mængder regn med udbredte angreb af meldug til følge. Hvis ikke det havde været for en ualmindelig varm august måned, ville situationen have været katastrofal, lyder det fra flere vinproducenter i Bordeaux.
Dog kan det også blive for meget med al den sol - nogle vinslotte melder således om solskoldede druer.

En "vinmagers årgang"
De lave temperaturer i vækstsæsonen har bevirket, at høsten i Bordeaux i år falder flere uger senere end i 2011.
Sidste år begyndte mange af vinproducenterne at høste hvidvinsdruerne omkring midten af august - i år forventer man, at startskuddet lyder omkring midten af september.
Flere af vinslottene i Bordeaux har meddelt, at årgang 2012 bliver en såkaldt "vinmagers årgang". Det er et udtryk, man bruger om en besværlig årgang, hvor druerne ikke har udviklet sig helt perfekt, og det derfor er op til vinmagerne at trylle med viden og teknik.



Den 6 meter lange og ildspruttende vinlus ledsages af indbyggere i Sant Sadurni d'Anoia udklædt som mindre vinlus. På kirkepladsen i Sant Sadurni d'Anoia danser en gruppe dansere med store masker for ansigterne.


En fest for sejren over vinlusen
Vi har flere gange fortalt om den altødelæggende vinlus, Phylloxera vastatrix, som i 1865 for første gang blev fundet i de franske vinmarker. Snart gik den over grænsen til Spanien, hvor den udryddede så mange marker, at tusinder af spanske vinbønder måtte dreje nøglen om.
Til sidst var stort set samtlige vinmarker i Europa angrebet af insektet. Redningen blev at pode de europæiske vinplanter på rødderne fra amerikanske vinstokke, der var resistente overfor angreb.
I den spanske by Sant Sadurni d’Anoia, der er cava'ens hovedstad, har man siden 1979 hvert år fejret denne sejr over det væmmelige insekt med en stor festival, Festa de la Fil·loxera.

En kæmpestor vinlus
Festlighederne omfatter en stor parade med folk udklædt som vinlus, og hvor hovedattraktionen er en kolossal 6 meter lang lus med spruttende fyrværkeri i begge ender.
Paraden bevæger sig gennem byens gader op til torvet foran kirken, hvor dansere udfører en særlig dans med kæmpestore masker på hovederne, ligesom der vises et teaterstykke om vinlusens hærgen og udryddelse. Det hele er selvfølgelig krydret med masser af sprudlende cava.
Sideløbende med den store fest, afholdes der også en Phylloxera-fest for børnene, hvor det hele foregår i lidt mindre målestok med lidt mindre og mere hyggeligt udseende vinlus. I år afholdes Festa de la Fil-loxera d. 7. og 8. september.
En lille film på YouTube viser den store ildspruttende vinlus’ hærgen i byens gader. På festivalens hjemmeside kan man se endnu flere underholdende billeder ved at klikke på "Galeria d’imatges".




...




Der blev pyntet, skænket og jongleret for at skabe de perfekte drinks til konkurrencen. Foto: Ole Bo Jensen / Photos4you.


En dyst om den bedste cocktail
Under stor koncentration blev der mikset, shaket, snittet og pyntet under den netop afholdte finale af den internationale bartenderkonkurrence Rose’s Cup. Bag konkurrencen, som blev afholdt for anden gang, står vin- og spirtitusfirmaet Hans Just, og målet er, at Rose’s Cup skal udvikle sig til at blive Europas største og mest prestigefyldte konkurrence inden for drinks- og cocktailområdet. Og det går bestemt den rigtige vej, da antallet af deltagere var otte gange højere end under første ombæring i 2010.
I alt har 4000 europæiske bartendere fra Italien, Sverige, Norge, Holland, Portugal, Madeira, Schweiz og Danmark først kæmpet i lokale udgaver af Rose’s Cup. Heraf endte 21 af dem i årets finale.

”Old-school” drinks
Der var også dyb koncentration hos det 12 mand store dommerpanel, der talte store kapaciteter inden for bartending - heriblandt lederen af Den europæiske Bartenderskole, Steinar Jensen.
Det var svært at finde en vinder, da niveauet generelt var meget højt. Men det blev svenske Lisa Bergström, der sejrede, skarpt efterfulgt af Christian Guitti fra Italien og Ørjan Kønig fra Norge. Vinderen fik - ud over pokalen og æren - tildelt en plads i den prestigefyldte jury, når Rose’s Cup afvikles næste gang i 2014.
Ifølge dommerpanelet afspejlede deltagernes drinks og cocktails tydeligt den herskende tendens i Europa mod de såkaldte "old-school" drinks. Det er drinks, hvor alkoholen får lov til at komme til sin ret i stedet for at blive gemt væk i juice og andre "udenoms-ingredienser", som man gjorde det for nogle år siden. Nedenfor bringer vi opskrifterne på de tre bedste drinks i konkurrencen.


.
Vinderdrinken "Three seconds of Fame".

Three seconds of Fame
2 cl Skyy Citrus Infusion Vodka
2 cl De Kuyper Sour Rhubarb
2 cl Rose’s Triple Sec
½ Fresh Lime Juice
½ cl Bravo Apple Juice
½ Fresh Passionsfrugt
Alle ingredienserne shakes med is og sies over i et afkølet cocktailglas. Pynt med et frisk ananaskirsebær.

Green Hornet
5 cl Vodka
3 cl Rose’s Sugar Cane
3 cl Rose’s Lemon
5 cl saft af friskpresset bladselleri
Ingefærøl
Alle ingredienser shakes med is og sies over i et højt glas med isterninger. Pynt med et stykke tørret citron og et stykke bladselleri.

First date
2 cl Vodka
2 cl Bacardi lemon
1 cl Rose’s Vanilla
1 cl Rose’s Sugar Cane
2 cl Rose’s Lemon
8 cl sorbet af lemon og mynte
Alle ingredienser shakes med is og hældes over i et højt glas med isterninger. Pynt med mynteblade.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Holte Vinlager åbner d. 27. september ny vinforretning i Ballerup på adressen Bydammen 1F, 2750 Ballerup, tlf.: 40 61 21 43, e-mail: ballerup@holtevinlager.dk.
    Indehaver og daglig leder bliver Ulrik Madsen, som er en "gammel kending" i området, idet han tidligere har stiftet og ejet Restaurant Jonstrup "Gl. Købmandsgaard".



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Hans Ulrik Madsen (f. 1967) er opvokset i Jonstrup imellem Værløse og Ballerup og har gjort karriere indenfor IT, indtil han i 2001 realiserede en drøm om egen restaurant. Valget faldt helt naturligt på Jonstrup, hvor han købte den Gl. Købmandsgaard og efter en omfattende renovering åbnede restauranten i oktober 2001.
    Det blev lige fra begyndelsen en stor succes med både à la carte, selskaber og frokost ud af huset til mere end 200 personer i virksomheder i nærområdet. Et enkelt menukort udgjorde sammen med et ret pænt vinudbud en af grundpillerne i restaurantens succes.
    Hans Ulrik Madsens vininteresse går dog endnu længere tilbage, nemlig til 1988, hvor han købte de første vine til en samling, der ikke kun gemmes, men også nydes akkompagneret af god og veltillavet mad.
    I 2007 valgte han at genoptage sin IT-karriere, og fik et job med salgsansvaret for Danmark i en international koncern. I de følgende år brugte han flittigt Holte Vinlager som leverandør af vin til forskellige arrangementer, og det blev inspirationen til et nyt kapitel i hans liv.
    Hans Ulrik Madsen syntes, at nærområdet i Ballerup, hvor han bor, manglede en vinforretning med Holte Vinlagers sortimentsbredde, prispolitik, usnobbethed og let tilgængelige måde at gå til tingene på - garneret med god service. Derfor har han valgt at udskifte "bits and bytes" med "levende flasker", som vinhandler i kæden. Og d. 27. september i år kan han slå dørene op for sin egen vinforretning i Ballerup. Her glæder han sig til mange gode vin- og madsnakke med de lokale kunder.
    Adresse: Holte Vinlager, Bydammen 1F, 2750 Ballerup, tlf.: 44 65 71 65, e-mail: ballerup@holtevinlager.dk, www.holtevinlager.dk.


Til_37/09



Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    188 En mosaik fra 500-tallet i kirken San Vitale i den italienske by Ravenna viser flot slyngede vinranker.
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner og hele 17, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 107 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Beni di Batasiolo, Vino Spumante, Italien, lav alkohol (12%)
109,75 kr., på tilbud indtil 16. september: 89,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Vellavet boblevin på de to champagne-druer Chardonnay og Pinot Noir. Den har livllig mousse i glasset, en god, frisk duft og en druesmag med blød syre. Dertil et lille bid, der især gør den velegnet som ledsager til mad, mindre som apéritif.

Hvidvin


Domaine de la Chesnaie, Sauvignon Blanc, Frankrig, 2011, lav alkohol (11,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
Denne hvidvin smager godt. Den har en fin duft af hyldeblomst og grønne blade og en smag, der er meget typisk for druen - frisk og elegant.


Spice Route, Chenin Blanc, Sydafrika, 2009, middel alkohol (14%)
110 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Vinentusiasten
Lækker hvidvin. Fin duft og en blød smag med en lille fedme, god frugt og noter af pære. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Domaine Zind-Humbrecht, Riesling, Alsace, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
169,95 kr., på tilbud indtil 31. oktober, Erik Sørensen Vin
Fornem og elegant hvidvin. Den dufter himmelsk, og det er den. Den har en lækker, blød druesmag med mineralske noter, et strejf af honning og en afrundet syre. Vinen er lavet på økodruer fra marken Herrenweg de Turckheim.


Filo di Arianna, Tenuta Roveglia, Lugana, Italien, 2008, lav alkohol (13%)
189 kr., Distinto
Elegant og meget lækker hvidvin med en liflig, fint krydret duft og en kompleks smag med noter af honning, citrus, appelsin, mandler og diskret eg. En stor nydelse.

Rosévin


Bliss, Rosé, Mendocino, Californien, 2010, høj alkohol (14,5%)
135 kr., Wine-eshop
En fortræffelig rosévin med en liflig duft og en harmonisk smag med noter af jordbær og hindbær og en tilpas afdæmpet sødme.


Bairosa Rosé, Beira Atlântico, Portugal, 2011, lav alkohol (12%)
39,95 kr., Amka
Skovjordbær og andre aromatiske bær præger duften og smagen af denne rosévin. Det er en mild sommervin uden det store vingefang - en udmærket terrassevin, som bør drikkes godt afkølet på varme dage.

Rødvin


Promised Land, Wakefield, South Australia, Australien, 2009, middel alkohol (13,5%)
69 kr., Haller Vine
En kurv af bær og frugter med et strejf af lys chokolade. Sådan er duften af denne skønne rødvin. Smagen er en bombe af solmoden frisk frugt. Det er en vin, mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Cape Tranquility, Brink Family, Coastal Region, Sydafrika, 2011, høj alkohol (14,5%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 42,50 kr., Holte Vinlager
God rødvin på druerne Pinotage, Shiraz og Petit Verdot. Den har en fyldig smag med markant krydderi. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Den femte stjerne får den for prisen ved seks flasker. Flasken har skruelåg.


Grains Mêlés, Domaine la Vista, Roussillon, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig karakterfuld rødvin med god frugt og noter af lakrids i både duft og smag og et lille tilpas bid af fad til slut. Nyd den til krydrede kødretter.


Calmel + J.Joseph, Carignan, Vin de Pays des Côtes du Brian IGP, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw
Interessant og kraftig rødvin med Carignan-druens lidt specielle smag. En vin, der hænger godt sammen. 60 kr. for en vin som denne er billigt.


Nìvuro, Feudo di Santa Tresa, Cabernet Sauvignon, Sicilia, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Dette er en meget lækker rødvin på Cabernet-druen. Mens de oversøiske vine på samme drue ofte har noget frugtbombe over sig, er denne tør og med en vis stringens. Den har dog god frugt og en vidunderlig duft og smag af modne mørke kirsebær og blå blomme.


Beni di Batasiolo, Barbera d'Asti, Italien, 2009, høj alkohol (15%)
99,75 kr., på tilbud indtil 16. sepember: 69,75 kr., Skjold Burne
En dejlig rødvin med flot karakter - frisk, ren frugt, god syre og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Tilbudsprisen er virkelig attraktiv.


Villa Aurora, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
110 kr., på tilbud i uge 35 (denne uge): 99 kr., Fakta
En rigtig lækker rødvin med duft af skovbund og modne hyldebær og med en fyldig og krydret smag med noter af basilikum og timian. Nyd den til en god oksebøf.


Barbis, Azienda Vitivinicola Pier, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
209,95 kr., Steiniche Wine
Dette er rødvin - elegant og meget lækker med dejlig frugt og bløde tanniner. Fem år gammel og drikkemoden. Sådan skal en vin være!


Nero d'Avola, Duca della Rocca, Sicilia, Italien, lav alkohol (13%)
59 kr., Premier Cru
En krydret og fyldig rødvin. Den har en enkel, ren og behagelig smag med noter af anis og en anelse sødme til slut. Der er ingen årgang på etiketten - sikke noget! Flasken har skruelåg.


The Barrel Bandit, Westend Estate, Shiraz, Riverina, Australien, 2011, lav alkohol (13%)
109 kr., pris ved 12 flasker: 69 kr., Skovgaard Vine
Shiraz-druens noter af peber kommer fuldt ud til udtryk i denne udmærkede rødvin. Nyd den til en let krydret ret.


Rouge Intense, Côté Mas, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En enkel, rustik frikadelle-skubber med sødme og krydderi. Men billig er den jo.


Closerie Saint Hilaire, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
60 kr., Lago Import
En lige ud ad landevejen rødvin med markant sødme.

Smagningen af vine fra Bertani


Bertani, Garganega, Soave, Italien, 2011, lav alkohol (12%)
95 kr., Chris Wine / Premium Wine
Blød og meget lækker hvidvin med en frisk duft og en god druesmag. Den har en let fedme, fint krydderi, tilpas syre og en lang eftersmag.


Secco-Bertani, Bertani, Valpolicella-Valpantena, Ripasso, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
159 kr., Chris Wine / Premium Wine
Elegant og lækker rødvin med en ren og blød frugtsmag. En prægtig vin til mad. Vinen kommer fra den bedste af Valpolicellas syv dale, Valpantena.


Bertani, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2004, høj alkohol (15%)
895 kr., Chris Wine / Premium Wine
En stor og meget flot rødvin, som har et stort udviklingspotentiale. Det blev illustreret ved en lodret smagning af årgangene 2004, 1986, 1972 og 1964, hvor selv den sidste 48 år gammel var ungdommelig frisk, blød og lækker. Vinen er en eksplosion af aromaer og oplagt en gemmevin. Det vil være synd at drikke den nu - selv om det naturligvis er muligt. Andre gamle vine fra Bertani kan tages hjem på bestilling. Fx vil 1964 koste omkring 3500 kr.


Villa Arvedi, Bertani, Amarone della Valpolicella, Italien, 2007, høj alkohol (15%)
299 kr., fås også i 50 cl flaske: 195 kr., Chris Wine / Premium Wine
En bamsevin med en udpræget spritkant ... Nå, men det med spritkanten kan måske skyldes, at vinen blev præsenteret for varm. Så kraftig en vin bør ikke være over 16 grader i glasset. Men bortset fra det, så har vinen en fyldig smag, der fylder munden med frugt og gode toner.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.