Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43. 2012



Nyheder i uge 43, 2012





.


Den værste druehøst i 50 år
Vejrguderne har bestemt ikke været på de europæiske vinproducenters side i 2012. Forårsfrost, haglbyger, regn, oversvømmelser og tørke - de værste former for vejrlig har præget druernes vækstsæson.
Stort set samtlige europæiske vinlande er blevet ramt, men værst er det gået ud over Frankrig, Italien og Spanien, hvor høsten ifølge EU’s landbrugsunion er den værste i de sidste 40 til 50 år og stærkt reduceret i forhold til høsten i 2011.
I Chablis er høstmængden hele 40% mindre, i Bourgogne er den reduceret med omkring 30% og i Bordeaux med cirka 10%.
Heller ikke Portugal er gået ram forbi. Her har nogle af vinområderne mistet op mod 40% af druerne. Også i Storbritannien har vinstokkene soppet i regnvand, og som vi fortalte i uge 42, har den største britiske vinproducent, Nyetimber, helt opgivet at lave en årgang 2012 af sin mousserende vin.
Hvilke problemer, vinproducenterne i Bordeaux kæmper med her og nu, giver en høstrapport fra en læser længere nede på siden et godt indtryk af.




En flok glade børn har indtaget en vinmark i Bordeaux og nyder de nyhøstede druer fra baljerne på kærren. Foto: La Gironde Verte.

Vin på skoleskemaet
Nu har skolebørn mellem 6 og 11 år i Bordeaux fået endnu et fag på skemaet, nemlig vin. De skal dog ikke lære at slynge, lugte og smage men skal derimod besøge vinhusene, snakke med vinmagerne og traske rundt i vinmarkerne.
Det er Bordeauxs vinkomité, CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux), der står bag det nye initiativ og betaler alt fra transport til bøger og andet materiale, som er blevet udgivet specielt til det vinøse fag.
Børnene skal blandt andet lære, hvordan årstiderne påvirker vinstokkenes udseende, hvornår druerne er modne nok til at blive høstet, og hvor stor betydning vindyrkningen har for miljøet og for Bordeauxs økonomi.
Målet på længere sigt med La Gironde Verte, som projektet kaldes, er, at børnene skal vokse op med en respekt for vinens verden og for Bordeauxs vigtigste kulturarv.


Ikke enig i kritikken
En af vores læsere, Anders Kalstrup, er ikke enig med VinAvisens kritik af Sundhedsstyrelsens alkoholkampagne – den med bastflasken (se de to foregående uger).
– Det er klart, at alkopops og små blå, gule og grønne også er et problem, skriver han. – Men kampagnen er ikke rettet mod de unge men imod deres forældre, som også drikker for meget ifølge Sundhedsstyrelsens anbefaling.
– Når man bruger en Chianti-flaske som eksempel, så gør man det for at minde om, at den voksne generation skal passe på ikke at hygge sig for meget.
– Selv oplever jeg, at en god del af mine forældres generation samt folk på min egen alder drikker for meget. Og når de snakker om deres forbrug – især af god vin – så synes det at give dem status. Der er åbenbart en social kodeks om, at man er kultiveret, hvis man drikker vin til daglig og har råd til det.

Regn det lige om til øller
Anders Kalstrup hører af og til folk sige: – Ja, efter at vi begge er gået på pension, så går vi og hygger os, lillemor og jeg. Vi laver dejlig mad og spiller golf, og til aften deler vi en flaske vin. Og når det er weekend, åbner vi endnu en ...
– Regn det lige om til almindelige øller. Med vine på 14 procent svarer de to flasker til næsten syv øl. Det er nok de færreste, der vil fortælle om det, hvis de drak så mange øl.
Anders Kalstrup finder det smart at vælge en let genkendelig flaske, som alle forbinder med hygge og romantik. Så fred være med, at man ødelægger flaskens ry. Det gjorde Chianti-producenterne selv for mange år siden.
– Det er meget hyggeligt med bastflasker, slutter Anders Kalstrup, – men skal vi ikke se at komme over de sjove flasker og i stedet fokusere på, hvad der er indeni?





Stjal vin for 17 mio. kr.
Adskillige californiske vinsamlere har valgt at lade firmaet Legend Cellars i Californiens Orange County opbevare deres fornemme vinflasker. Her kan de kostbare vine så ligge under de rette forhold - uforstyrrede indtil den dag, ejeren vælger at åbne eller videresælge dem.
Men mens vinsamlerne har troet, at alt var i skønneste orden, er hele 1000 flasker 1. cru fra Bordeaux mellem 2008 og 2012 blevet stjålet fra nogle af firmaets kældre og erstattet af flasker med ganske almindelig billig vin. I alt er der stjålet kostbare vine for et beløb svarende til cirka 17 millioner kr.

Risikerer 16 års fængsel
Man har nu anholdt en 64-årig mand, George Osumi, der tidligere har haft en ledende stilling hos Legend Cellars. Han blev dog fyret for nogle måneder siden på grund af mistanke om underslæb. Ingen anede dengang noget om det storstilede tyveri af de ædle vine, som Osumi har videresolgt på diverse vinauktioner.
Historien kunne lyde som noget fra en film - ikke mindst fordi den nuværende direktør for Legend Cellars er Osumis søn, Scott Osumi, der ifølge Decanter samarbejder med politiet om sagen.
Hvis hans far dømmes skyldig, risikerer han at skulle ruske tremmer i de næste 16 år.



    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag. Det gør vi med en række nye artikler, der vil blive bragt med jævne mellemrum. De tre første om vin til grillmaden, til lyse fisk og til bær-desserter har vi bragt i henholdsvis uge 27, 30 og 34. Her kommer den næste.

    Vin til æbledesserter
    Netop nu er æblerne plukkemodne og parat til at blive forvandlet til alt fra æbleflæsk til tærter.
    Men lad os holde os til desserterne - det er nok der, de fleste af efterårets nyhøstede æbler havner.
    Æbler har en fin syre, der trænger igennem selv i søde desserter - dog jo sødere desserten er, desto mere dulmes syren.
    Til æbletrifli og andre lette æbledesserter bør man vælge en let sød vin med en pæn portion syre. Til sødere desserter bør der skrues mere op for sødmen i vinen. Og står den på fx æbletærte med allehånde og kanel, vil det være fint med en sød hvidvin på den krydrede Gewürztraminer-drue.
    Senthøstede hvidvine på fx Riesling-druen fra både Tyskland, Østrig og Alsace samt fra de oversøiske vinlande er gode bud på ledsagere til æbledesserter. Men der findes også enkelte søde rødvine, som vil kunne gøre sig.
    Til meget søde æbledesserter kan man med fordel vælge en portvin eller måske et glas dansk æbledessertvin.
    Nedenfor har vi listet en række vine, som alle egner sig fortræffeligt til desserter med æbler. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    9 vine med 5 stjerner til æbledesserter
    Domaine du Trapadis, Vin Doux Naturel Rasteau, Frankrig, 2009, 115 kr., pris for 50 cl flaske, The Wine Company, smagt i 2011, uge 15
    Domäne Wachau, Beerenauslese, Wachau, Østrig, 2008, 139 kr., pris for ½ flaske, Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2010, uge 1
    Heinz Schmitt, Riesling, Mosel, Trockenbeerenauslese, Tyskland, 2005, 129 kr., pris for ½ flaske, Haller Vine, smagt i 2012/7
    Malus X Feminam, Cold Hand Winery, Regionalvin fra Jylland, Danmark, 2010, 335 kr., pris ved 50 cl., H. J.Hansen Vin, smagt i 2012, uge 24
    Mataró Dolç, Alta Alella, Mataró, Alella, Spanien, 2009, 271 kr., Laudrup Vin, smagt i 2012, uge 40
    Burmester, Colheita, Portugal, 1997, 129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2010, uge 24
    Schmitt Söhne, Rheinhessen, Behrenauslese, Tyskland, 2006, 159 kr., pris for 50 cl ved 6 flasker: 76, Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 29
    Tarapacá, Late Harvest, Isla de Maipo, Chile, 2011, 79,75 kr., pris for 50 cl, Skjold Burne, smagt i 2012, uge 25
    Vignerons Catalans en Roussillon, Grenache Noir, Rivesaltes Rosé, Vin Doux Naturel, Frankrig, 2010, 90 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2012, uge 42
    ....






Danmark vandt EM i vinsmagning
I uge 28 fortalte vi, at Danmark for første gang skulle deltage i Championnat d’Europe de dégustation, europamesterskabet i vinsmagning, som det franske vinblad La Revue du Vin de France har afholdt i de sidste fem år.
Konkurrencen blev afholdt for nylig i Malmø, og det danske hold, der bestod af fire garvede vinsmagere, holdkaptajn Jesper Hedegaard, Claus Tybring, Dennis Lindberg Jensen og Bent Allan Hansen, var oppe mod lige så garvede hold fra 10 andre europæiske lande. Og det blev Danmark, der vandt og dermed kåret som europamester 2012.
Det var dog kun et point, der skilte danskerne fra briterne, der fik en andenplads. Tredjepladsen gik til Tyskland, mens fjerdepladsen blev besat af det finske hold. Danmark slog således flere af de store, etablerede vinlande, der foruden Tyskland talte Frankrig, der fik en ottendeplads, og Spanien, der endte på en tiendeplads.

Har trænet i ni måneder
Jesper Hedegaard har et bud på, hvorfor det gik danskerne så godt i forhold til fx franskmændene.
- Vi har nok den fordel, at vi generelt smager langt flere oversøiske vine. Det er jo næsten ikke til at opdrive oversøiske vine i Frankrig og Spanien, med mindre man gør en særlig indsats. Så selv om deltagerne fra disse lande havde nogle fordele i forhold til deres egne vine, gav det bagslag, når det kom til smagningen af de oversøiske.
De fire danskere har smagt vin sammen i mere end 10 år og har trænet i de sidste ni månederne til den store konkurrence. Under træningen har de i alt blindsmagt 150 forskellige vine og har ved hver vin stillet uret på 10 minutter - den tid, der var til rådighed ved konkurrencen i Malmø.

Sponsorer søges
For at kunne øve sig til konkurrencen havde det danske hold brug for sponsorer - vinimportører, der kunne formidle vinflasker til træningen.
I alt tre importører meldte sig, Løgismose, Philipson Wine og Elitevin. Nu, hvor holdet igen skal i gang med træningen for at forsvare europamesterskabet til næste år, søger det ligesom sidst sponsorer gennem VinAvisen. Interesserede importører kan henvende sig til Jesper Hedegaard på tlf.: 30 59 33 79 eller e-mail info@vinforedrag.dk
Til europamesterskabet blev der blindsmagt 6 hvide og 6 røde vine, hvor holdene hver især skulle gætte oprindelseslandet, distriktet, druen eller druerne, årgang og producent. Til højre ses listen over de vine, som blev skænket i glassene.
Vinene til europamesterskabet
* Champagne Bollinger Grande Année 2004, Frankrig
* Sauvignon Blanc, Te Mata Estate, Hawkes Bay, New Zealand 2011
* The Olive Grove, D'Arenberg, Mc Laren Vale, Australien 2010)
* Assyrtiko Santorini, Gaia, Grækenland 2010
* Quinta de la Rosa, Viosinho, Douro, Portugal 2010
* Arbois Naturé de Jura, Savagnin, Domaine Rolet, Frankrig 2011
* Chianti Colli Senesi, Sangiovese, Castello di Farnetella, Italien 2007
* Cono Sur Vision, Carmenère, Cachapoal valley, Chile 2009
* La Montesa Palacios Remondo, Garnacha, Rioja, Spanien 2009
* Château Jean Faure, Saint-Émilion grand cru classé, Frankrig 2008
* Yacochuya Malbec, Michel Rolland, Cafayate Salta, Argentina 2004
* Maury vintage reserve, Grenache, Mas Amiel, Frankrig 2008
...............
...............






VinAvisen i radioen
Tirsdag i sidste uge blev VinAvisens redaktion - Mariette og Anker - bedt om at være ugens gæster i radioprogrammet Halløj i Betalingsringen på Radio 24syv. I de 55 minutter, programmet varede, blev der snakket om vinens verden og om, hvordan det er, når far og datter deler den samme passion. Man kan høre programmet ved at klikke her.




Foto: Amcor.

Stor undersøgelse af lukninger
Et hold forskere hos vininstituttet Davis i Californien er i gang med et spændende forsøg omkring forskellige lukninger af vinflasker.
Når en vin ligger og modner på flasken, består en del af modningsprocessen i oxidering - altså vinens møde med ilt.
Oxideringen ændrer også vinens farve og aroma, og for megen oxidering er bestemt ikke af det gode.
De amerikanske forskere har sat sig for at undersøge nøjagtigt, hvordan vin udvikler sig - og ikke mindst hvor stor en grad af oxidering, der finder sted - under henholdsvis korkprop, syntetisk prop og skruelåg.
Til undersøgelsen bruger forskerne 600 flasker hvidvin på Sauvignon Blanc-druen, udstyret med de tre forskellige typer lukning.
Nu ligger vinen i en tempereret vinkælder, og hver tredje måned gennem et år vil man analysere ændringerne i farven i hver eneste flaske vin.

Et redskab til vinproducenterne
Til sidst vil forskerne hente vinene op fra kælderen og inddele dem, alt efter om de udviser en ringe, middel eller stor farveændring.
Kulminationen på undersøgelsen bliver en smagning af de vine, der kun er lidt oxiderede og dem, hvor oxideringen har ændret farven mest.
Vinene vil blive smagt dels af vinspecialister, dels af et hold almindelige forbrugere. Forskellene i smagsnuancerne vil herefter blive nøje kortlagt.
Undersøgelsen har ikke til formål at påpege, at fx skruelåg er bedre end syntetiske propper. Målet er at give vinproducenterne et mere effektivt redskab til at vælge en type lukning, der passer til den vinstil, de ønsker.


En hybrid af vin og øl
Hvis man ikke lige ved, om man har lyst til et glas vin eller en øl, så kan man jo snuppe en vin-øl.
Nyskabelsen er at finde i USA, hvor glæden for øl er stigende, og hvor de mange bryggerier forsøger at overgå hinanden i opfindsomhed. Det er bryggeriet Blue Moon, der har fået ideen til vin-øllen, som er brygget på en blanding af hvede og Chardonnay-druer. Brygget, der indeholder 8,5% alkohol, er døbt Vintage Blonde Ale. Først fik det navnet Chardonnay Blonde, men den gik ikke hos de amerikanske myndigheder. Man kunne ikke acceptere en øl-etiket med ordet Chardonnay.
Blue Moon barsler snart med endnu en vin-øl, denne gang med most fra Sauvignon Blanc-druer.
Foreløbig sælges Vintage Blonde Ale kun i USA.



Køb smage-sættet via ny hjemmeside
I uge 5 fortalte vi om et smart smage-sæt til den, der gerne vil lære den dejlige sherry bedre at kende. Sættet indeholder seks små 5 cl’s flasker med de mest almindelige tørre og søde sherryer - Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso, Cream og Pedro Ximénez. Der medfølger en DVD, hvor direktøren for Consejo Regulador (den lokale vinmyndighed) i Sherry, César Saldaña, guider én gennem smagningen.
Vi lovede at vende tilbage, når også vi danskere kunne købe smage-sættet, og det kan vi nu.
Det kan bestilles over en ny hjemmeside, som Consejo Regulador netop har lanceret. Her koster det 14,88 euro (cirka 110 kr.) plus forsendelse.
Den nye hjemmeside er i øvrigt værd at dykke dybere ned i. Det er en helt igennem grundig og spændende side, hvor man kan få alt tænkeligt at vide om sherry, om vinens kulturhistorie, anvendte druer, fremstillingsmetode osv.


Til_37/09






Rune Jacobsen har - ud over at høste druer hos Château Couhins - tillige været i praktik hos det danskejede vinslot Château Gourran, der også ligger i Bordeaux. Og her har han taget dette billede af et imponerende bjerg af nyhøstede druer. På Gourrans facebookside kan man se flere af Rune Jacobsens billeder fra høsten.

Kontordamen høstede med
I uge 39 bragte vi en høstrapport fra Château Couhins i Pessac-Léognan i Bordeaux. Det var Rune Jacobsen, som netop er blevet færdig med sine studier på Bordeaux International Wine Institute - og har hjulpet med under høsten - der sendte os rapporten.
Dengang gjaldt det hvidvinsdruerne. Nu har "vor mand i Bordeaux" sendt os et par ord om høsten af rødvinsdruerne.
- De røde druer er ved at være høstet langt de fleste steder. Solen havde fat i et par uger, men så kom der byger og høj luftfugtighed.
- Mange af slottene fik rigtig travlt og har kæmpet med at få høstfolk nok. På Château Couhins var selv kontordamen ude at plukke druer - på en lørdag, hvor der ellers normalt ikke bliver arbejdet.
- På Margaux blev der høstet i regnvejr, hvilket stort set aldrig sker, men det gjaldt om at få druerne hurtigst muligt i hus.

Drueskindene sprænges
- Flere steder er der kommet så meget vand, at druernes skind er begyndt at sprække. Efter midten af august vokser skindet nemlig ikke mere og sprænges derfor, hvis druerne optager for meget vand.
- I Bordeaux taler nogle om, at høsten er 20% mindre end normalt, mens andre siger, at det er den mindste høst i de sidste 40 år.
- I de vinmarker, som er hårdest ramt af regn og fugt - og hvor man høster i hånden - er der efterladt rigtig mange druer på jorden.
- Det er en udfordrende årgang, hvor der uden tvivl skal arbejdes hårdt i vinkælderen for at få et godt resultat.


Lysere tider for vinsalget?
Det er ingen hemmelighed, at de seneste års økonomiske krise er gået ud over salget af vin i Skandinavien - og dermed også i Danmark. Men måske er bøtten ved at vende i de skandinaviske lande. Nye svenske tal viser, at det går forrygende godt med salget af vin hos Systembolaget - ikke mindst når det gælder salget af de lidt dyrere flasker.
I sommermånederne fra juni til og med august i år steg salget af vin, øl og spiritus i monopolets butikker med 1,2% sammenlignet med samme periode i 2011. Omregnet i ren alkohol svarer det til en stigning på 13.000 liter.
Den største stigning gjaldt salget af vin med 2,3% mod 0,8% for øl og 0,4% for spiritus.
Det var ikke mindst vine i den dyre ende af prisskalaen, der var skyld i de gode tal. Salget af hvidvine i prislejet 90 til 99 kr. steg således med hele 35,1%, mens rødvinene steg med 29,3%.
Når det gælder rosévin, som ellers har hittet hos Systembolaget med en stigning på op mod 40% i de senere år, var der kun tale om en ubetydelig salgsforøgelse på 0,3% - hvilket dog sikkert skyldes det dårlige svenske sommervejr.




Det charmerende vinslot Château Les Carmes Haut-Brion i Pessac-Léognan.

Vinslot med vokseværk
I 2011 blev Château Les Carmes Haut-Brion i Bordeaux-appellationen Pessac-Léognan solgt for 18 millioner euro (cirka 134 mio. kr.). Det svarer til cirka 28 mio. kr. pr hektar vinmark, hvilket er den højeste hektar-pris, der nogensinde er betalt i Bordeaux.
Sælgeren var familien Chantecaille-Furt, der havde ejet slottet i flere generationer. Køberen var ejendomsfirmaet Groupe Pichet, og trods den høje købssum er der åbenbart stadig masser af penge i kassen. Firmaet har nemlig føjet yderligere 5,6 ha vinmarker til Château Les Carmes Haut-Brion.

Har endnu flere planer
De nyerhvervede hektar kommer fra Château du Thil Comte Clary, der også ligger i Pessac-Léognan, og som blev solgt for nogle måneder siden til ejerne af Château Smith Haut Lafitte, Daniel og Florence Cathiard. Groupe Pichet har således fået en lille bid af kagen - selve slottet, parken og de resterende 11,6 ha forbliver i Cathiards eje.
Groupe Pichet er slet ikke færdig med investeringer, når det gælder Château Les Carmes Haut-Brion. Man har blandt andet planer om at bygge et nyt vineri med bedre faciliteter til modtagelse af druerne.







Den heldige vinder
Næsten 700 deltog i vores lille quiz over tre uger med en kasse med 25 vinbøger som præmie. Vi håber, deltagerne har moret sig.
Vi har nu udtrukket en mail, hvori de fem spørgsmål heldigvis er besvaret korrekt, og den heldige indsender er Morten Christiansen i Kastrup. Kassen med bøgerne er på vej!
Og så bør vi da lige komme med de rigtige svar. Her er de:
........
........
1. Hvor mange vindruer går der i gennemsnit til en 75 cl flaske vin? 600, 1000 eller 1500?
Cirka 600 – hvilket ofte svarer til, hvad der vokser på en korrekt beskåret vinstok. Der går lidt flere druer til hvidvin end til rødvin. Den danske vinmager i Californien Peter Work skriver dog til os, at med Grenache bruger han 400 druer, mens han med Pinot Noir bruger 2500. (Vinderen skriver 600, og det svar accepterer vi).

2. I dag ligger "Pavens nye slot" i ruiner? Hvad skete der med Châteauneuf du Pape?
Her er alle tre svar rigtige. Slottet blev først brændt af tempelridderne, derefter blev det stormet under den franske revolution, og endelig sprængte tyskerne det i luften under den anden verdenskrig. Så vi betragter alle tre svar på dette spørgsmål som rigtige. Vinderen holdt sig til tyskerne.

3. Druen Auxerrois er mere kendt under et andet navn. Er den nationaldrue i Chile, Argentina eller Uruguay?
Den er nationaldrue i Argentina, og dens mere kendte navn er Malbec. Ofte kaldes den Cot i det franske Cahors.

4. Hvordan kan navnet på den italienske vinguide Gambero Rosso oversættes til dansk?
Den røde reje.

5. Du opdager, at der er små, klare krystaller i en flaske vin. Det er vinsten. Hvad gør du?
Betragter det som et kvalitetstegn og undgår at drikke krystallerne.

6. Hvad er Nebuchadnezzar?
En stor champagneflaske til 15 liter vin svarende til 20 normale flasker. Også i Bordeaux og Bourgogne bruger man benævnelsen.

7. I hvilket land har ordet vermouth sin oprindelse? Kroatien, England eller Tyskland?
Tyskland. Ordet vermouth er afledt af det tyske ord Wermut, der betyder malurt, og denne krydderurt er da også en væsentlig ingrediens i vermouth.

8. På hvilken slags vin kan der af og til stå ordene goût americaine?
Champagne. Goût americaine betyder amerikansk smag, og der er tale om en champagne med en vis sødme (17-35 gram restsukker pr. liter).

9. I 1860'erne blev alle Europas vinmarker angrebet af et skadedyr. Hvad var det for et dyr?
Vinlusen Phylloxera vastatrix.

10. Du har arvet en Bordeaux Supérieur 1961. Hvad gør du ved den?
Næsten alle indsendere vil åbne flasken og ikke blive overrasket over, at den ikke er værd at drikke. En 51 år gammel, ret enkel bordeaux har for længst kendt bedre dage. Enkelte læsere vil dog sende flasken på auktion i håb om, at en samler vil være ligeglad med indholdet og give en masse penge for den. Så det svar accepterer vi også.

11. Hvad er Recioto?
En sød italiensk vin, fremstillet på tørrede druer.

12. Fra hvem eller hvad har drinken Kir fået sit navn?
Félix Kir (1876-1968), en gejstlig, der blev frihedshelt under den anden verdenskrig og valgt til borgmester i Dijon i 1945. En klassisk Kir består af hvidvin på druen Aligoté blandet med Crème de Cassis (solbærlikør) fra Dijon. Kir Royal består af Cassis og Champagne.

13. Fra den nordligste vinregion i Portugal, Minho, kommer vinen Vinho Verde. Hvad betyder Vinho Verde?
Grøn Vin.

14. På en flaske hvidvin fra Alsace står ordene Vendange Tardive. Hvad betyder de?
At druerne til vinen er høstede sent på året, og at vinen derfor sandsynligvis er sød. Men det er den nu ikke altid.

15. Du er på ferie i Toscana og vil gerne smage den søde vin, som man ofte skænker til små mandelkager. Men hvad er det nu, den hedder?
Vin Santo.
........





...




Det gjaldt om at holde hænderne i ro og tungen lige i munden under cocktail-dysten. Her lægger tre elever sidste hånd på deres kreative drinks.



En dyst om sherry-cocktails
Niveauet var højt og konkurrencen skarp, da årets store Sherry- og Gastronomikonkurrence blev afholdt for nylig på Hotel & Restaurantskolen i Silkeborg. Det er den Spanske Ambassades handelsafdeling og dens effektive og allestedsnærværende PR-chef, Angela de la Rosa, der arrangerer denne spændende konkurrence, hvor der dystes om, hvem der er bedst til at sammensætte sherry med tapas-inspirerede anretninger.
Deltagerne består af tjener- og kokkeelever fra Danmarks syv hotel- og restaurantskoler, og eleverne er inddelt parvis med en elev fra hvert fag.
Før det gik løs med selve sherry-mad matchen, gjaldt det en dyst blandt tjenereleverne udi kunsten at kreere de bedste cocktails med sherry som hovedingrediens. Der blev ikke udnævnt nogen vinder i denne delkonkurrence, men de point, som eleverne opnåede hos dommerne, talte med i den endelige bedømmelse.

Kamilleblomster og kvædete
Til cocktail-konkurrencen gjaldt det ikke kun om at være kreativ, mikse og servere drinksene. Eleverne skulle også samtidig fortælle dommerne om ideen bag den cocktail, de har valgt at lave, og vise at de har en god viden om sherry.
Hos nogle af deltagerne var seancen krydret med en hel del nervøsitet. Og når hænderne ryster derudad, er det nemt at shake, men bestemt ikke let at balancere med et fyldt målebæger eller lægge pynt på drinksene med en pincet. Men det lykkedes, og eleverne skabte en stribe smukke og inspirerende drinks.
Der blev jongleret med klassiske ingredienser, men der var også utraditionelle indslag i form af fx kamilleblomster, granatæblekerner og kvædete. Vigtigste ingrediens var selvfølgelig sherryen, og her kunne eleverne vælge frit mellem striben af tørre og søde sherryer.
I de kommende to uger bringer vi en serie postkort fra den store konkurrence, hvor VinAvisens Mariette deltog i dommerpanelet - men altså også fik tid til at tage en række billeder.



Årets bedste snapsevise
17 år i træk har Vin & Sprithistoriska Museet i Stockholm afholdt en konkurrencen om de bedste nye snapseviser. Enhver svensker med kærlighed til nubben, som snaps hedder på svensk, kan sende sit bidrag ind, og det gjorde i alt 189 svenskere i år.
Kravet til visen er, at den skal være kort, aktuel og vittig, og det blev Ulf Söderqvist, der vandt med sin "Börsras" (børsfald). Visen, der går på den svenske melodi "Trollkarlen från Indialand", lyder som følger:
"När börsen har rasat får många panik
för borta är drömmen att bli ack så rik
Men nubben står stadig som ingenting hänt
För den ligger alltid kring 40 procent."






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Jensen Vinotheque er en ny kombineret vinbutik og vinbar, der åbner d. 1. november på adressen Brogade 15 i Sønderborg. Sortimentet dækker vine fra hele verden - dog fortrinsvis fra Australien. Der vil løbende blive holdt vinsmagninger og temaaftener, ligesom virksomheder har mulighed for at låne lokalet til møder og andre arrangementer. Der holdes åbningsreception i den nye butik på dagen fra kl. 16-19. Mere info på tlf.: 22 88 33 28 eller e-mail: mail@birthejensen.com.
    * Excellent Wine har optaget importen af vinene fra det græske vinhus Cavino.
    * Theis Vine har ansat Terje Lippert som Key Account Manager med ansvar for BtB. Han har for 10 år siden grundlagt vinfirmaet Hoffmeyer-Lippert Wine og tager sin portefølje af vinproducenter med til sin nye arbejdsplads.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Asger Halkier (f. 1972) har en ph.d. i teoretisk kemi, og hans interesse for italiensk vin blev vakt, da han i 2000 blev kollega til Stefan Jensen. Denne havde et garagevinfirma og introducerede ham til italiensk kvalitetsvin.
    Interessen øgedes og blev til en hobby, da han blev italiensk gift og boede i Trieste i Italien i perioden 2003-2009.
    Hjemme igen i Danmark startede han firmaet Piccola Enoteca Italiana, der udelukkende fokuserer på italiensk vin, dels med egen import, dels gensalg af vine fra Winewise, som ejes af Stefan Jensen.
    Det, som fascinerer Asger Halkier mest ved de italienske vine, er deres mangfoldighed og lokale variationer, og derfor sælger han kun vine, som er typiske for den region, de kommer fra; dvs. vine, der drikkes af de lokale i området, dyrkes på lokale druesorter og ofte kun findes i det pågældende område.
    Når den sparsomme fritid efter det civile job som systemudvikler ikke lige går til italiensk vin, bruges tiden på familien, der består af hustruen Sonia og sønnerne Sebastian og Thomas samt med ugentlige løbeture, basketball-klubben Bakken Bear's hjemmekampe og ture til Italien så ofte som muligt.
    Adresse: Piccola Enoteca Italiana, Havremarken 15, 8520 Lystrup, tlf. 20 18 02 47, e-mail: asgerhalkier@piccolaenotecaitaliana.dk, www.piccolaenotecaitaliana.dk





,,,,,
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.




Hvad betyder 9% + 2,5%?
For to uger siden lagde vi et læserspørgsmål, som vi ikke selv kunne besvare, ud til vore kyndige læsere.
Peter Neustrup, den spørgende læser, havde set en rødvin fra Valpolicella, som holdt 13,5% + 5%. Hvad betyder det, spurgte han?
Vi fik mange svar og fik samtidig lappet et hul i vores hukommelse. Guido Lolli giver denne særlig grundige forklaring:
Rødvinen med procenterne 13,5% + 5% er gæret op til 13,5%, og herefter er gæringen stoppet. Det restsukker, som er tilbage i vinen, er så angivet som +5%.
Det vil sige, at havde man gæret vinen helt ud, så havde man opnået 18,5%.
Denne angivelse er oftest brugt ved de søde vine fra Valpolicella – herunder Recioto della Valpolicella.
Som en lille kuriositet kan man sige, at havde man gæret vinen helt ud, så var man endt med en Amarone, som netop har højere alkohol og lavere restsukker end Recioto.
En af myterne omkring Amarone skulle være, at vinen første gang blev skabt ved en fejltagelse, da et fad Recioto blev glemt og gærede videre. Det gav så Amarone (oversat: den store bitre).
Guido Lolli har sendt os hosstående billede af Masi's søde hvide dessertvin Campociessa fra 1975, som viser dette forhold. Det står dog angivet lidt anderledes "13,5% tot. 18,2%", hvilket læses som 13,5% alkohol med restsukker nok til at kunne opnå totalt 18,2%.
En anden læser, Klaus Nøhr Andersen, skriver, at 1% alkohol svarer til cirka 17 gram sukker. I en vin med 13,5% + 5% på etiketten er der således cirka 5 x 17 = 85 gram restsukker.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    195 Druerne presses med fødderne på Quinta da Pachecá i Portugals Dourodal (foto © Knud-Erik Bjerregaard).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 137 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Goddess, Brut, Sparkling Wine, Northern Cape, Sydafrika, lav alkohol (12%)
49 kr., VinDanmark Lagersalg
God mousserende hvidvin med lidt grove bobler, men også en dejlig duft og en frisk smag med blid citrussyre. Den usædvanlig lave pris udløste den femte stjerne. Også velegnet til dåb af skibe og fejring af folk på sejrskamler - hvor det jo er temmelig tosset at bruge dyr champagne.

Hvidvin


Domaine Preignes le Vieux, Coteaux du Libron, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
54 kr., Franske Vinhus
Glimrende økologisk hvidvin. I den krydrede, friske smag er der noter af melon og måske banan. Dertil en blød citrussyre. Glimrende til mange lettere retter eller som terrassevin. Rimelig pris.


Cuvée Philipson, Boekenhoutskloof, Sauvignon Blanc, Cape South Coast, Sydafrika, 2012, lav alkohol (13%)
74,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Elegant hvidvin med en duft som en hel blomstermark og en frisk, fyldig smag med karakter. Den smager som en af de bedste newzealændere, men er altså fra Sydafrika. Flasken har skruelåg.


Lieserer Niederberg-Helden, Ökoweingut Hubertshof, Riesling, Mosel, Tyskland, 2011, lav alkohol (13%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 110, Vintjenesten
Superlækker, økologisk Riesling-hvidvin med en inviterende duft og en frisk, afrundet, let "fed" smag med diskret honningsødme. Flasken har skruelåg.


Domaine des Fines Caillottes, Jean Pabiot, Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
139 kr., Kjær & Sommerfeldt
Elegant hvidvin fra Loire-flodens øvre løb. Den har frisk frugt, men er også blød og lidt "fed". I smagen er der citrus og appelsiner samt mineralske toner.

Rosévin


Saltane, Kurubis, Korba, Tunesien, 2011, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 66,67 kr., Vinmand
En god og frisk rosévin med en liflig duft og en ren druesmag med tilpas sødme. Meget anvendelig til lettere madretter.

Rødvin


Canonico, Negroamaro, Salento, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
59,95 kr., Wine Group
En dejlig let og læskende rødvin med duft af mørke kirsebær og en lækker blød smag med noter af modne blå blommer. Det er en uhøjtidlig vin, der vil egne sig godt til en god hverdags-pastaret.


Les Calades, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
65 kr., pris ved 12 flasker, The Wine Company
Fortræffelig rødvin med god, afrundet druesmag, men også med et lille tannin-bid, der gør vinen velegnet til mad.


Château Millegrand, Minervois, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
74,95 kr., pris ved 6 flasker indtil 31. november, Erik Sørensen Vin
Fyldig og harmonisk rødvin på druerne Syrah, Carignan, Grenache og Mourvèdre. I smagen er der ikke kun fyldig frugt men også krydderi, en blød syre og en lille sødme.


Brecciarolo, Velenosi, Piceno, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
75 kr., på tilbud: 59,95 kr., Jysk Vin
En dejlig rødvin med en intens duft og smag med frugten i front. Det er en blød vin uden skarpe kanter og med en lang og frugtrig eftersmag.


Cupertinum, Negroamaro, Copertino, Italien, 2005, lav alkohol (13%)
79,95 kr., Strandgaarden
Syv år gammel rødvin på druen Negroamaro, assisteret af en smule Malvasia Nera. Smagen er afrundet med blød frugt og noter af blandt andet kirsebær og lakrids. Flot flaske med en smukt tegnet etiket.


Domaine la Meynarde, Côtes du Rhône Villages, Plan de Dieu, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
Dejlig Rhône-rødvin med en liflig duft og en smag med god frugt - en vin helt i top. Ikke antydning af spritkant.


Famiglia Pasqua, Amarone della Valpolicella, Italien, 2009, høj alkohol (15%)
105 kr., Rema 1000
En meget kraftig rødvin med en varm sødme, men - trods de 15% - uden spritkant. Smagepanelet gættede på en næsten dobbelt så høj pris.


Onda Nova, Adega do Cantor, Syrah, Vinho Regional Algarve, Portugal, 2009, middel alkohol (14%)
120 kr., H.J.Hansen Vin
En af Cliff Richards rødvine og en meget elegant, blød og lækker rødvin. I smagen er der kirsebær og diskrete fadtoner.


Chant de la Tour, Céline & Laurent Tripoz, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
125 kr., Vinimperiet
Denne rødvin er biodynamisk (Demeter) - og elegant. Den har en ren og harmonisk smag med god frugt og en lang eftersmag. En nydelse!


Château Saint-Arnaud, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
149,75 kr., pris ved 6 flasker indtil 4. november: 99,75 kr., Skjold Burne
En flot bordeaux, som skal have lov til at ligge tre-fire år endnu. I den lange smag er der blid frugt og en del cigarkassetræ.


Les Pierrelles, Domaine Belle, Crozes-Hermitages, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
159,75 kr., pris indtil 4. november: 129,75 kr., Skjold Burne
Åh, hvor er den herlig, denne rødvin. En stor vin, udpræget en madvin med et godt bid.


Château Cissac, Le. Vialard, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
207 kr., Otto Suenson & Co.
Fortræffelig rødvin, kan udmærket drikkes nu, men kan også ligge i endnu nogle år. Smagen er blød og kompleks, og den holder sig længe i munden med et lille bid, der er fint til mad.


Domaine du Grand Tinel, Alexis Establet, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2009, høj alkohol (15,5%)
250 kr., pris ved 6 flasker: 225 kr., Vinentusiasten
Vidunderlig rødvin. En af de bedste "nøffer", vi har smagt i nyere tid. Den dufter skønt og har en blød, kompleks og meget lækker smag med diskrete fadtoner. Den har 15,5% alkohol, men er overhovedet ikke sprittet.


Gran Masetto, Endrizzi, Teroldego, Vigneti delle Dolomiti Rosso, Italien, 2007, høj alkohol (15,5%)
399 kr., Distinto
Stor og meget flot rødvin. Tæt og fyldig - en vin, der udvikler sig i munden med mange facetter og en lækker sødme.


A l'Ombre des Fontaines, Vignerons de Caractère, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
55 kr., Køge Vinhandel
En udmærket rødvin med blød frugt og krydderi. Med sine tanniner er den en god madvin. Plask den eventuelt over i en karaffel. Prisen er rimelig.


Andrea, Terre del Moro, Rosso Veronese IGT, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
110 kr., pris ved 3 flasker: 100 kr., Lago Import
Rødvin, der med sin fyldige frugt og rosin-sødme godt kan minde lidt om en Amarone. Helt billig er den ikke.


Swallows' Tale, Robertson, Sydafrika, høj alkohol (15%)
65 kr., Glud Vin
Rødvin med en markant sødme og en lille spritkant. Flasken har skruelåg - men ingen årgang på etiketten; fy, skamme!


Effet Papillon, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Vinova
Rødvin med et lidt smalt smagsbillede med fyldig frugt, sødme og alkohol. Helt billig er den ikke.


Aurora, Reserva, Cabernet Sauvignon, Serra Gaúcha, Brasilien, 2010, lav alkohol (12,5%)
99 kr., Excellent Wine
En enkel rødvin, der begynder med en frugtagtig smag, men hurtigt tynder ud i en tør, bitter eftersmag. Men den kan da drikkes.


Henley Park, Shiraz, Swan Valley, Australien, 2008, høj alkohol (14,5%)
139 kr., pris ved 12 flasker: 89 kr., Skovgaard Vine
Der er saft og kraft i denne rødvin. En ægte australier med stort A. Den har et ret snævert smagsbillede og en spritkant.


Antonello Cassará, Shiraz, Sicilien IGP, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
149,95 kr., pris ved 12 flasker: 99,95 kr., Vinmonopolet
Denne rødvin smager godt - når den har fået en plasketur over i en karaffel. Den har blød og saftig frugt og fint krydderi. Men ... prisen er desværre et problem.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.