Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44. 2012

]


Nyheder i uge 44, 2012







Lukker luften ud af historien
"Svampetoksiner er særdeles giftige stoffer, der bl.a. kan give nyreskader. De forekommer kun i meget små koncentrationer i vin, men da de ophobes i kroppen over tid, er al indtagelse af disse toksiner i princippet et problem."
Sådan skrev Politiken for nylig. Men i det nye nummer af Vinbladet lukker lægen Erik Skovenborg luften ud af den historie:
Eventuelle svampegifte, de såkaldte mykotoksiner, nedbrydes skam i kroppen, fastslår han, idet han samtidig giver en grundig indføring i problemer med skimmelsvampe, som jo mest er kendt fra fugtige boliger.
Små mængder af gifte fra disse svampe findes også i en hel del fødemidler, ikke mindst i krydderier, pulverkaffe og rosiner. I nogle vine kan der findes rester, mere i rødvin, mindre i rosé og yderst lidt i hvidvin, men mængden af mykotoksiner holder sig langt under EU's grænseværdier.
Når det gælder svampegiften fumonisin, ligger vinen endog under grænsen for babymad.

Stofferne nedbrydes skam
De fleste af os udsættes for stofferne Ochratoxin og Fumonisin B2 fra mad og drikke, og vi har næsten alle små mængder af dem i blodet.
Men mængderne stiger ikke med alderen, som man ville forvente, hvis der skete en ophobning i kroppen. Vi skiller os af med stofferne, og den såkaldte halveringstid er cirka 35 dage.
Den daglige indtagelse af Ochratoxin er beregnet til at ligge mellem 0,25 og 2,34 nanogram (milliardtedel gram) pr. kilo legemsvægt pr. dag, og den er dermed langt under EU's grænse for tolerabel ugentlig indtagelse på 120 ng/kg legemsvægt.
Også når det gælder svampegiften Fumonisin B2, ligger optaget langt under grænsen på 2 mikrogram (milliontedel gram) pr. kilo legemsvægt. Nyder man et til to glas vin, vil det daglige indtag ligge på 0,003 mikrogram pr. kilo.
Så der er ingen grund til bekymring, fastslår Erik Skovenborg.


Magrez køber slot i Sauternes
Bernard Magrez, der er en af Bordeauxs største vinkøbmænd, ejer i dag mere end 40 vinhuse på verdensplan, hvoraf de 22 ligger i Bordeaux. Andre befinder sig i Languedoc-Roussillon, Spanien, Portugal, Marokko, Napa Valley, Chile, Argentina, Uruguay og Japan.
Intet tyder på, at den nu 76-årige forretningsmand har tænkt sig at stoppe. Tidligere i år føjede Magrez yderligere to vinslotte i Bordeaux til porteføljen: Château Moulin d’Ulysse i Listrac-Medoc og Château Malleprat i Pessac Léognan.
Nu har Magrez ifølge Winespectator købt endnu et slot, denne gang i Sauternes. Det drejer sig om 1. cru-slottet Clos Haut-Peyraguey, der er berømt for sine søde vine.
Magrezs mål med nyerhvervelsen er frem for alt at kunne forsyne sine asiatiske kunder med fornemme søde vine - netop i Kina og Japan er der stor efterspørgsel på den slags flasker.
Clos Haut-Peyraguey, der fremstiller 28.000 flasker vin om året, har været i familien Paulys eje siden 1914.



Vin med klumper i
Pontus Elofsson, der i otte år har været restaurantchef og sommelier på den berømte restaurant Noma, har skrevet en fremragende bog, "På Noma får man vin med klumper i" (216 sider, Lindhardt og Ringhof, 300 kr.).
"Vin med klumper i" henviser til de såkaldte naturvine, der er fremstillet med minimal menneskelig indgriben, nøgne og usminkede, rene og autentiske og med et klart billede af drue og jord. Disse vine er et af bogens hovedtemaer.
Bogen handler blandt andet om den 42-årige svensk fødte Pontus Elofssons liv og karriere, men den giver først og fremmest en velskrevet og meget grundig gennemgang af begreberne økologisk, biodynamisk og naturlig vin – og bringer kraftige argumenter for disse vine, der da også danner hovedstammen i Nomas vinkort og vinmenuer.

Sådan laves en vinmenu
Pontus Elofssons bog giver tillige en interessant fremstilling af opbygningen af en vinmenu, hvor en række vine passer til de enkelte retter i et velkomponeret måltid – dog ikke til alle vinene i Nomas faste menu, der i dag består af 22 retter.
Alle Danmarks sommelierer vil (bør) læse den glimrende bog. De mange tusinde, der står i kø for at få et bord i den to-stjernede restaurant Noma, burde også læse den. Men da de næsten alle sammen er udlændinge, bør bogen snarest oversættes til engelsk.
Alle andre vininteresserede vil imidlertid også have glæde af at læse den. Den være hermed anbefalet på det varmeste.








App'en i den læderindbundne iPad ligger også på nettet og kan hentes gratis i App Store. Navnet er "Kong Hans – Vinmenu".

Det digitale vinkort
I det nye nummer af fagbladet Sommelier skriver restaurantchef Thilde Maarbjerg om restaurant Kong Hans' nye vinkort, der ganske enkelt ligger på iPads.
Kortene, som gæsterne får i hænderne, består af iPads i fornemme mapper, der til forveksling ligner læderindbundne bøger. Og kun selve skærmen er synlig. Knapperne er skjulte, så gæsterne ikke kan komme til at trykke på dem og navigere væk fra kortet.
Fordelene er mange, skriver Thilde Maarbjerg. Det er således muligt fra en central computer at revidere samtlige kort, hvis en ny vin kommer til eller en vin bliver udsolgt.
Kong Hans indførte det digitale vinkort i maj i år, og erfaringerne i det halve år har været overordentlig gode. – Det virker nærmest, som om vore gæster bruger mere tid med kortet, fordi det virker mere overskueligt, og man ikke skal sidde og bladre frem og tilbage. Er der ulemper, er vi ikke stødt på dem endnu, fastslår Thilde Maarbjerg.


Hvor blev sherryen af?
I sidste uge fortalte vi i vores temaserie om Vin & Mad om hvilke vine, der egner sig til æbledesserter.
Og her manglede der ifølge en af vore læsere, Carsten Seeger, en meget vigtig vintype, nemlig sherry.
I en mail skriver han følgende til os:
– Det undrer mig, at sherry ikke er med i udvalget af vine, der passer til æbledesserter. Forfatteren André L. Simon vælger sherry til æbler i bogen "Det ædle vellevneds kunst" fra 1952, der er en af de ældste sammenstillinger af mad og vin, jeg har på boghylden. Og Simon havde alverdens fornemste vine at vælge imellem.
Carsten Seeger tilføjer, at i Ole Haslunds bog "Mennesker og Møbler" fra 1935 slutter en menu med "Æbler i Crème med gammel Sherry fra Oldefars Kælder."
– Lad os én gang for alle indrømme, slutter vores læser, at sherry er velegnet til alverdens mad - og altså i en sød udgave til æbledesserter.

Cream til æbledesserter
Vores kyndige læser har selvfølgelig fuldstændig ret. En sød sherry, fx Cream, er også sagen til en række desserter med æbler, mens de tørre sherryer er perfekte ledsagere til mange andre retter.
I listen over de konkrete vine, vi anbefalede til æbledesserterne, var der heller ingen sherryer. Årsagen er, at der i vores database over vine, der er anmeldt og har fået fem stjerner – og det er dem, vi plukker af – ikke var nogle velegnede flasker. Men det kan der jo nå at komme med tiden.
Den gode match mellem sherry og mad oplevede VinAvisen ved afholdelsen af årets Sherry- og Gastronomikonkurrence i Silkeborg. Den konkurrence kan man læse mere om i rækken af postkort længere nede på denne side.




Gennem 1855 Cru's hjemmeside kan man investere i fornemme Bordeaux-vine. Et kort over Danmark viser, hvor de atten vinhandlere, som er med i netværket, befinder sig.

Nyt online-vinfirma for investorer
Vin bliver i disse år udråbt til at være en bedre investering end både aktier, guld og ejendomme. Og herhjemme er der da også en stigende efterspørgsel på investerings-vine fra både private, professionelle investorer og virksomheder med overskud på kontoen.
Det er frem for alt de mest eksklusive rødvine fra Bordeaux, efterspørgslen gælder. Det er dem, der frem for alt spås en vedvarende interesse blandt samlere langt ud i fremtiden - blandt andet fordi de har en usædvanlig lang holdbarhed og en evne til at udvikle nye, fine aroma-nuancer.
Det har givet de to ejere af vingrossistfirmaet Lago-import, Lars Gregersen og Ole Andreasen, en god idé. I et netværk sammen med 18 danske vinhandlere har de grundlagt aktiefirmaet 1855 Cru, der udelukkende sælger fornemme Bordeaux-vine i flere forskellige årgange - og ligeledes en primeur - over nettet.

God rådgivning og masser af info
Ét er at beslutte sig for at investere sine penge i Bordeaux-vin, noget andet hvordan man griber sagen an.
Men her er der hjælp at hente på 1855 Cru’s hjemmeside i form af gode råd til investering, opbevaring og videresalg engang ud i fremtiden, når pengene skal realiseres.
Hjemmesiden er i øvrigt meget omfattende, men samtidig let og hurtig at finde rundt i.
Den indeholder gode oplysninger om de enkelte investerings-vine og deres vinslotte i Bordeaux samt information af mere generel karakter om fx appellationer, klassifikationer, druesorter og meget mere. Den henvender sig således også til enhver med almindelig interesse for Bordeaux-vin.
I denne uge har VinAvisen smagt en af rødvinene fra 1855 Cru, og den er der flotte stjerner til længere nede på siden.


Til_37/09






Mere end 800 tørre og søde, røde og hvide økovine smages blindt ved den store konkurrence Challenge Millésime Bio.

Verdens største udstilling for økovin
Hvert år siden 1993 har det store udstillingscenter i den franske by Montpellier været rammen om Millésime Bio - verdens største branchemesse udelukkende for økologiske vine.
Når dørene for næste års udgave af udstillingen åbner d. 28. januar 2013, kan arrangøren, foreningen Sudvinbio, samtidig fejre messens 20 års jubilæum.
Udstillingen plejer at være et trækplaster - i januar i år blev den besøgt af 3400 gæster fra 38 forskellige lande. De smagte på et hav af vine præsenteret af 588 vinproducenter.
Da tilmeldingen for udstillere til 2013-udgaven åbnede i juni i år, kunne Sudvinbio melde om alt udsolgt, inden der var gået tre uger. Hele 700 vinproducenter har tilmeldt sig, og i dag er der en lang venteliste af producenter, der håber, der bliver en plads ledig på udstillingen i sidste øjeblik.
Nu kan også branchefolk, der har lyst til at besøge Millésime Bio 2013, melde sig via udstillingens hjemmeside.

Den store øko-konkurrence
Forud for næste års udstilling afholdes allerede d. 27. november i år en ligeledes meget stor konkurrence for økovine, Challenge Millésime Bio. Mere end 800 vine fra hele verden smages blindt af et internationalt dommerpanel, der afgør hvilke vine, der skal have guldmedaljer med udmærkelse samt guld-, sølv- og bronzemedaljer. Sidste år blev der uddelt i alt 253 medaljer, hvoraf kun fire var med udmærkelse.
De præmierede vine vil alle kunne smages på Millésime Bio til januar.



En uhyggelig proptrækker
Nu, hvor det er ugen for fejringen af Halloween, kan vi ikke lade være med at vise denne sjove proptrækker. Den er fremstillet af den mexicanske designer Stephanie Suárez og er jo faktisk en videreudvikling af den kendte "balletdanser-proptrækker".
Når proptrækkeren skrues i korkproppen, hæver spøgelset armene - lidt skræmmende synes vi her på VinAvisens redaktion.
Så vidt vi ved, findes Feel the Libation, som proptrækkeren hedder, ikke på det danske marked. I modsat fald hører vi gerne på info@vinavisen.dk.


Husk at tjekke aktivitetskalenderen
VinAvisens aktivitetskalender bugner af gode tilbud til den, der har lyst til at deltage i et vinøst arrangement i løbet af november. Kom fx med til portvins-smagning, en winemakers dinner med smagning af danske vine fra Glenholm Vingård eller en klassisk amerikansk thanksgiving middag ledsaget af amerikanske vine.






9 postkort fra Silkeborg
Spansk vin og gastronomi indtog Silkeborg for nylig, da byens hotel- og restaurantskole var rammen om årets Sherry- og Gastronomikonkurrence. Konkurrencen, der er for kokke- og tjenerelever, arrangeres af Spaniens Ambassades handelsafdeling, og VinAvisens Mariette var med som dommer.
Hun fortsatte dommerhvervet dagen efter i udtagelseskonkurrencen til Copa Jerez (sherry-pokalen), hvor det danske deltagerhold i denne internationale konkurrence for færdiguddannede kokke og tjenere skulle findes.
Sideløbende havde hun travlt med at tage billeder, der er blevet forvandlet til en serie på ni postkort, som vi bringer i denne og næste uge.



.......
Catherine Fogel fra Gastro Import fortalte om spanske delikatesser og delte smagsprøver ud til eleverne.

Postkort nr. 1 fra Silkeborg:
En indføring i spansk gastronomi
Chorizo, lufttørrede skinker, olivenolie, mandler, oste og andre spanske delikatesser var anrettet på et langt bord i Hotel & Restaurantskolen i Silkeborg.
På den ene side af bordet var Catherine Fogel, som er indkøbsdirektør i Gastro Import samt ostemester og certificeret olivenolie-smager. Og på den anden side var deltagerne i Sherry- og Gastronomikonkurrencen - alle elever fra landets syv hotel- og restaurantskoler.
Hver skole stillede med et hold bestående af en kokke- og en tjenerelev, og det var disse hold, der skulle dyste om, hvem der var bedst til at matche tapas-lignende retter med sherry.
Men først skulle eleverne have en indføring i spansk gastronomis førende delikatesser, og det fik de af Catherine Fogel, der fortalte og uddelte smagsprøver i lange baner på Gastro Imports lækre sortiment.



.......
I et foredrag af tjenerfaglærer Kristin Ibsen fik eleverne en fin indføring i sherryens verden.

Postkort nr. 2 fra Silkeborg:
Foredrag og test om sherry
Før konkurrencen for alvor gik løs, skulle tjenereleverne gennem en lille sherry-test, hvor de skulle svare på en række spørgsmål. Pointene fra denne test indgik i den endelige bedømmelse af holdene.
Som forberedelse til testen fik de et glimrende foredrag om sherry-distriktets historie, klima og jordbundsforhold, de forskellige typer tørre og søde sherryer og fremstillingsmetoden via solera-systemet.
Det var sherry educator og tjenerfaglærer på skolen i Silkeborg, Kristin Ibsen, der øste af sin store viden om sherry.
Hun er en travl kvinde. Ud over sit daglige arbejde som lærer, var hun også medarrangør af konkurrencen samtidig med, at hun om aftenen passede sin og sin mands nyåbnede restaurant uden for Silkeborg.







.......
Under de høje, hvide kokkehuer var der dyb koncentration, mens der blev snittet, hakket og pyntet.

Postkort nr. 3 fra Silkeborg:
Kokkeri og kreativitet i køkkenet
Sherry- og gastronomikonkurrencen blev holdt hen over en weekend, og efter den første dags introduktion og foredrag om sherry og spansk mad blev kokkeeleverne morgenen efter sendt ud i køkkenet med 20 minutters mellemrum. Så havde alle lige lang tid til at kokkerere, før anretningerne skulle præsenteres for de fire dommere.
Ud fra en lang række råvarer der var til rådighed - fra blåmuslinger og bønner til chokolade og lakridspulver - skulle eleverne fremstille i alt otte små tapas-lignende retter, fem salte og tre søde. Og der skulle laves fem af hver lille anretning, så der var nok til både dommere og skueret.
Koncentrationen var dyb, mens der blev stegt og dampet, hakket og pyntet - indimellem overvåget af et par af dommerne, der tjekkede, at hygiejnen i køkkenet var i orden. Den slags talte nemlig også med i dysten.



.......
Kokkeeleverne kom med mange fine bud på tapas-lignende retter, som fx denne dessertbombe med karamelslør.

Postkort nr. 4 fra Silkeborg:
Nedtælling til servering
Mens kokkeeleverne var i køkkenet, dystede tjenereleverne om, hvem der kunne lave den bedste cocktail med sherry som hovedingrediens. Den del af konkurrencen fortalte vi om på Den Stærke Side i sidste uge.
Eleverne i køkkenet havde i alt 3 timer og 10 minutter til at kokkerere, før de første retter skulle præsenteres for dommerne. Og serveringen skulle foregå præcis - blev tiden overskredet, trak det ned i point.
Tjenerelevernes opgave var at sætte sherry til de enkelte retter, og de kunne vælge mellem følgende fra knastør til super sød: Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso, Medium, Cream og Pedro Ximénez.
Anretningerne kom ind med få minutters mellemrum, dommerne smagte og noterede, og der var rigtig mange fine konstellationer undervejs: Manzanilla til østers, Amontillado til vagtelrulle og Cream til citronfromage og brulée med lakridssmag. Jo, sherry er og bliver en glimrende ledsager til mad.



.......
Fra venstre mod højre: Tjenerelev Daniel Jensen, PR-ansvarlig Angela de la Rosa fra Spaniens Ambassades handelsafdeling, kokkeelev Emil Eshardt og chef for handelsafdelingen, Juan Antonio Peláez, der overrakte præmierne.

Postkort nr. 5 fra Silkeborg:
København vandt årets konkurrence
Det blev tjenerelev Daniel Jensen og kokkeelev Emil Eshardt fra Hotel- & Restaurantskolen i København, der løb af med sejren, og de kan nu glæde sig til præmien: En rejse til Jerez de la Frontera i 2013 med besøg hos bodegaerne og frokoster og middage i spændende lokale restauranter.
Blandt de retter, Emil Eshardt lavede, var tomatgelé med røgede muslinger, brandade af makrel og julesalat og olivenis med sprød chokolade.
Daniel Jensen brillerede med en cocktail af blandt andet Fino sherry, grape, granatæble æggehvide og appelsinsaft.
Andenpladsen gik til holdet fra College Dalum i Odense, mens værtsskolen i Silkeborg kom ind på en tredjeplads.
I næste uge fortæller vi om udtagelseskonkurrencen til Copa Jerez, som blev afholdt på skolen dagen efter.









Den britiske skuespiller Simon Callow. Foto: Classic FM.

Vin krydret med klassisk musik
En britisk undersøgelse fra RAJAR (Radio Joint Audience Research) viser, at lytterne af den klassiske britiske musikkanal Classic FM i højere grad køber dyr vin af god kvalitet end lytterne af en række andre kanaler.
Hele 62% af Classic FM’s lyttere køber desuden ofte deres vin via postordre.
Det skal selvfølgelig udnyttes, hvilket det bliver i en helt ny serie radioudsendelser, som er skabt i et samarbejde mellem Classic FM, det store britiske vinfirma Laithwaites Wine og skuespilleren Simon Callow.
I hver udsendelse smager Callow den samme vine til en række forskellige klassiske musikstykker og fortæller, hvordan vinen lugter og smager forskelligt afhængig af, hvilken musik der spilles.

En smart idé
Forskere forskellige steder i verden har bevist, at fx et rocknummer og en popsang får et større antal forsøgspersoner til enten at kunne lide en bestemt vin eller afsky den. Ergo kan musik ændre den måde, vi opfatter en vins aroma på.
Målet i hver udsendelse er selvfølgelig at finde det perfekte match mellem vinen og diverse klassiske musikstykker.
I den første udsendelse matchede Callow fx et glas Grande Réserve de Gassac Rouge fra vinhuset Mas de Daumas Gassac i Languedoc med musik af henholdsvis Bizet, Chabrier og Saint-Säens.
Samtlige vine, der omtales og smages i udsendelserne, kan fås hos Laithwaites Wine - der netop er stor, når det gælder postordresalg …
En ganske smart idé, man der har fået. Desværre kan man kun høre programmerne, hvis man bor i Storbritannien.


Ny leder hos Torres
Spanske Miguel Torres har siden 1966 stået bag roret i det vinhus i Penedès, som han overtog fra sin far. Igennem de mange år, der er gået siden dengang, har vinhuset Torres vokset sig stort og mægtigt. I dag fremstiller det 50 forskellige vine, der eksporteres til 150 lande verden over.
Miguel Torres er kendt som en evigt eksperimenterende vinproducent, der har indført mange fornyelser i den spanske vinindustri - blandt andet kold-gæringen, den teknik, der i dag bringer frugt og friskhed til mange af landets bedste vine.
I uge 6 2011 kunne vi fortælle, at han nu ville gå på pension. Det er en fast regel i familien, når lederen af bodegaen fylder 70 år.

Miguel Torres afløser Miguel Torres
Siden den udmelding er der blevet gættet ivrigt på, hvem der skulle tage over som ny leder af det berømmede vinhus. Det var oplagt, at det skulle blive en af Miguel Torres’s børn, hvoraf to er involverede i vinhusets arbejde. Og nu er det så afgjort. Den nye leder bliver hans søn, Miguel Torres Maczassek, som hidtil har varetaget Torres’s vinfremstilling i Chile. Han bliver således femte generation i familien, der viderefører vinhuset, som blev grundlagt i 1870.
Datteren Mireia Torres Maczassek fortsætter som vicedirektør for familiens vinhus i Catalonien, Jean Leon.
Den afgående leder har dog ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene. Han fortsætter som koncernchef for Torres Group, der blandt andet ejer flere vinhuse i andre spanske vindistrikter end Penedès.






Lille, men god høst i Beaujolais
Årets druehøst er ved at være slut flere steder i Frankrig, og det gælder også for Beaujolais, hvor 50.000 høstarbejdere har haft travlt i vinmarkerne.
Høsten her er ligesom i resten af landet mindre end normalt, men kvaliteten forventes ifølge The Drinks Business at ligge i top med små bær med en koncentreret aroma.
Det er det dårlige og regnfulde vejr i sommermånederne, der har reduceret høsten, men en varm og tør august har reddet skærene.
Beaujolais’s nabo mod syd, Rhône, er i modsætning til de øvrige distrikter stort set gået fri af diverse sygdomsangreb i vinmarkerne. Og disse gode forhold lader til at være smittet af på Beaujolais, der heller ikke har lidt af udbredt meldug eller lignende angreb. Det øvrige Bourgogne nord for Beaujolais er derimod ikke gået ram forbi.




Mes Vignes tilbyder en række workshops for sine kunder, hvor man under kyndig vejledning af en vinmager kan lære fx at beskære vinstokke, høste druer korrekt eller blande sin egen vin.

Lav vin på egne vinstokke
Der er efterhånden en række firmaer, der tilbyder vinentusiaster verden over muligheden for, at de kan administrere deres eget lille stykke vinmark i et år og at lave deres egen vin under kyndig vejledning af en uddannet vinmager.
Et af disse firmaer er Mes Vignes (mine vinstokke), og det er særligt smart, fordi man kan vælge en række forskellige pakker, der giver mulighed for mere eller mindre medvirken. Man kan også nøjes med at følge sine vinstokkes vækst hjemme fra sofaen via et opstillet webkamera.
Men det er jo unægtelig sjovere at have fingrene nede i melet - eller rettere druerne.

En rigtig god hjemmeside
På Mes Vignes's meget overskuelige hjemmeside, der også er på engelsk, kan man vælge vinmager-pakker mellem 238 og 599 euro (1775 og 4468 kr.) afhængig af, hvor mange vinstokke man køber sig til, og hvor meget man vil deltage i vinfremstillingen.
Til slut får man en vinflaske pr. vinstok med sit eget navn på etiketten.
Man kan vælge mellem en række vinhuse og vinslotte i Frankrig - fra Alsace til Bordeaux og Rhône. Og det fremgår tydeligt af hjemmesiden, hvor vinmagerne kun taler fransk eller også kan undervise på engelsk.
Det kunne jo være en sjov måde at starte år 2013 på …





...



< Chefdestillator hos Arcus, Halvor Heuch, understregede, at den nye juleakvavit bør nydes af et cognacformet glas - som det, han har i hånden.
.................
.................
........................
Skål i den nye juleakvavit
Vi ved godt, at der stadig er et stykke tid til jul, men den nye Linie Christmas Edition 2012 er allerede kommet på gaden. Ligesom den almindelige Linie Aquavit fremstilles juleudgaven af den norske vin- og spiritusgruppe Arcus.
For nylig blev juleakvavitten præsenteret i København, og til seancen havde dens danske importør, Hans Just, inviteret Arcus’s chefdestillator, Halvor Heuch.
VinAvisen var med og nød både akvavitten - som vi har anmeldt længere nede på siden - og den underholdende måde, som Heuch fortalte om "sit barn" på.
Faktisk er der tale om en næsten ny tradition hos Arcus, da den første udgave af Linie Christmas Edition kom på markedet sidste år.
Men den måde såvel juleakvavitten som den almindelige Linie Aquavit fremstilles på, har rødder tilbage til 1805 - til dengang, hvor den norske brig Trondheims Prøve passerede ækvator på en handelsrejse med kurs mod Ostindien.

Den legendariske sejltur
Trondheims Prøve var lastet med mange forskellige handelsvarer, heriblandt et nyt produkt, kartoffelbrændevin, som skibets ejer, familien Lysholm, håbede at kunne afsætte i det fremmede.
Det lykkedes dog ikke at få solgt al brændevinen, så da skibet returnerede til Norge to år efter, havde det 5 fade brændevin med tilbage.
Under hele sejladsen var brændevinen blevet transporteret som dækslast i store egetræsfade, og da man ved hjemkomsten skålede på den veloverståede tur, blev man glædeligt overrasket over at opdage, at rejsen i høj grad havde forbedret brændevinen og givet den en helt anden kulør og en blødere og rundere smag.
Senere grundlagde familien Lysholm et eget destilleri og begyndte at fremstille den nu så berømte akvavit.

Drik akvavitten af cognacglas
Linie Aquavit – og den nye Linie Christmas Edition 2012 – sendes stadig på rejse over ækvator. Sejlturens længde, søens rulninger, temperatursvingningerne og havluften på dækket giver tilsammen en blød og rund smag, der ikke kan fremstilles ad kunstig vej.
Fadene, der tidligere har indeholdt sherry, bliver fortsat transporteret som dækslast og kommer på en 4 måneder lang rejse gennem 35 lande, hvor de krydser ækvators linje to gange - heraf navnet Linie Aquavit.
Halvor Heuch havde en klar mening om, hvordan akvavit - og ikke mindst den nye juleakvavit - bør nydes:
- Glem alt om de traditionelle små trekantformede snapseglas, lød det fra chefdestillatoren. - Brug i stedet et tulipanformet cognac- eller sherryglas, hvor duften får mulighed for at udfolde sig. Man skal heller ikke lægge akvavitten i fryseren - det dæmper den dejlige krydrede aroma.
Og endnu et godt råd: drik akvavitten efter øllen og ikke før, så den delikate smag kan forblive og fordele sig i munden.
Her på VinAvisens redaktion kunne vi - nu mens vi venter på julen - godt forestille os et glas af juleakvavitten til aftenkaffen.
.................







Gys, gru og krystal-kranier
I denne uge vil man opleve børn og voksne udklædte som hekse, troldmænd og skeletter. Halloween er over os med al sin gru, skræk og græskarlygter.
Og hvis man for alvor vil være med på trenden, kan man jo servere et glas Crystal Head Vodka.
Vodkaen fremstilles af det canadiske firma Diamond Estates Wines & Spirits, og det er en rigt præmieret vodka. Men det mest opsigtsvækkende er glasflasken, der er formet som et anatomisk korrekt menneskekranium.
Crystal Head Vodka kan nu også fås i Danmark, hvor den distribueres via firmaet Euro-Trade DK. Prisen ligger på 595 kr. for 70 cl og 1295 kr. for 1,75 liter. Man kan få mere info ved at kontakte ejeren af firmaet, Alexander Schandorff, på as@euro-trade.dk eller tlf.: 28 59 57 25.

En mystisk legende
Det er den canadisk-amerikanske skuespiller og komiker Dan Aykroyd, der fik ideen til kranie-flasken - og som ligeledes er medejer af vodkamærket.
Han er fascineret af den overnaturlige verden og af legenden om krystal-kranierne. Ifølge denne legende lavede oldtidens amerikanske indianerfolk Olmekerne oprindeligt 13 kranier af bjergkrystal, som blev gemt i en pyramide. Senere fik Mayaerne og Aztekerne fat i kranierne, som siges at besidde magiske kræfter og kunne redde jorden ved verdens undergang.
Legenden har fundet næring i syv krystal-kranier, der er mellem 5000 og 35.000 år gamle, og som er blevet fundet forskellige steder i verden. Deres oprindelige formål kendes ikke med sikkerhed.
Man kan læse mere om inspirationen til Crystal Head Vodka på vodkamærkets hjemmeside.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


.
.

    Keld Johnsen (f. 1952) er ikke kun en af Danmarks dygtige kokke. Han er også vinimportør og sommelier. Han afsluttede sin uddannelse som kok (med ros) i 1973 og var allerede dengang meget optaget af vin. Han syntes, at kokke vidste alt for lidt om vin, så han gik i gang med et grundigt selvstudium, der førte til en tredjeplads i Sopexas vinkonkurrence i 1989.
    I disse år deltog han også i flere kokke-konkurrencer i Danmark og udlandet og vandt en række attraktive præmier. Samtidig underviste han i fransk vin på Alliance Française og på Det franske Kulturinstitut og uddannede sig til merkonom i markedsføring og afsætning.
    I 1978 forpagtede han restaurant The Diplomat på den amerikanske ambassade og fik fra første dag smag for amerikanske vine. Det var vine, som dengang ikke kunne købes i Danmark, så Keld Johnsen måtte selv i gang med at importere dem. I dag importerer han vine fra 75 vingårde i flere amerikanske stater, ligesom han arrangerer amerikanske vinmiddage med indlagt foredrag om de nye vine fra spændende vinstater som Idaho, Oregon og New York.
    D. 1. august 2012 lukkede han restauranten på den amerikanske ambassade og helliger sig nu udelukkende sit vinimportfirma Americanwine.dk. Vinene sælges til såvel private som til restauranter gennem firmaets nyhedsbrev. Vinmiddagene fortsætter han dog også med - nu på gourmetrestauranter rundt om i Danmark.

    Keld Johnsen er medlem af Dansk Sommelier Forenings bestyrelse og skriver for foreningens medlemsblad, ligesom han har skrevet om amerikansk vin i Gyldendals Vinleksikon.
    Han er gift med Vibeke, der er vicedirektør på Erhvervsskolen Nordsjælland. Sammen har de to børn, Anne og Morten, og i den fælles fritid interesserer de sig naturligvis for god vin og mad. De rejser således ofte til Frankrig, men også til andre europæiske vinlande. Samt naturligvis til USA.
    Adresse: Americanwine.dk, Birkevænget 25, 3520 Farum. Vinlager: Jagtvej 111, 2200 Kbh. N, tlf.: 40 38 44 80 / 44 95 65 09, e-mail: madvin@post9.tele.dk, keld@americanwine.dk, www.americanwine.dk.





,,,,,
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Er vi for gavmilde?
Palle Christensen skriver til os: Er VinAvisen ikke lidt for gavmild med stjernerne? Hvis for mange vine får fem stjerner, kan det være svært at finde de virkelige gode.
Det synes vi faktisk ikke. I løbet af de seneste ti uger har vi smagt 386 vine, og de fik i snit 3,49 stjerner. Det er da ikke særlig gavmildt.
386 vine på ti uger. Det er i snit 38,6 vine om ugen og unægteligt mange vine. Men det hjælper, at vi ikke spilder vores kræfter og læsernes tid på at skrive om vine, som kun har fået to, én eller ingen stjerner.
Alle vine, vi omtaler, er faktisk værd at drikke, nogle dog med visse forbehold med hensyn til pris eller oplevelse. Og dem med fem stjerner er alle vine, som vi med fornøjelse vil skænke for familie og gode venner.
Vi sætter vinene i ugens lange liste i rækkefølge efter priserne med de billigste først. Det gør det nemt at finde en vin, der svarer til det øjeblikkelige niveau i pengepungen. Og et blik på vores trods alt ikke særligt lange beskrivelser vil yderligere kunne indsnævre valget.
,,,,,,,,




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    196 Her høstes de modne Palomino-druer i Spaniens Sherry-distrikt (foto © Consejo Redulador Sherry).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 116 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Pere Ventura, Reserva, Cava, Spanien, lav alkohol (11,5%)
99 kr., Glud Vin
Fine, stadige bobler i glasset, en liflig duft og en blød og lækker smag. Sådan er denne vellavede boblevin.

Hvidvin


Domaine Jean-Marc Bernhard, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2011, lav alkohol (12%)
65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Pinot Blanc er en fortræffelig drue til lettere retter, og denne vin på druen levede fuldt og helt op til vores forventninger. Den har en dejlig blød druesmag med tilpas syre.


Jean-Marc Bernhard, Vieilles Vignes, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
90 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En dejlig og klassisk hvidvin på den krydrede Gewurztraminer-drue. Den har god frugt med noter af modne, grønne druer og en markant, men behagelig sødme. Den er nok lidt for sød til almindelige hovedretter, men vil godt afkølet egne sig som aperitif eller som ledsager til asiatiske retter med kokos, ingefær osv.


Latitude 41, Chardonnay, New Zealand, 2010, høj alkohol (14,5%)
129 kr., Kjær & Sommerfeldt
Vellavet hvidvin med en udpræget Chardonnay-duft og en dejlig, let "fed" smag, der hænger godt sammen. Vinen har yderligere diskrete fadtoner og noter fra lagringen på bundfaldet.


Henley Park, Chenin Blanc, Western Australia, Australien, 2011, middel alkohol (13,3%)
139 kr., Skovgaard Vine
En dejlig hvidvin, der dufter mildt af nektariner og har en fyldig og liflig frugtsmag med noter af modne, grønne druer. Eftersmagen er lang og blød.


Riddersberg, Western Cape, Sydafrika, 2011, lav alkohol (13%)
39,95 kr., Strandgaarden
En udmærket hverdags-hvidvin, let og læskende og med god frugt, men uden det store vingefang. Prisen udløser den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.


Aurora Varietal, Chardonnay, Serra Gaucha, Brasilien, 2011, lav alkohol (12%)
79 kr., Excellent Wine
En hvidvin med friskhed, men også med et ret smalt smagsbillede, der ikke formår at leve op til prisen på 79 kr.

Rødvin


Barbadillo, Bodegas Barbadillo, Vino de la Tierra de Cadiz, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
35 kr., Rema 1000
Spændende rødvin fra en velkendt og glimrende Sherry-bodega. Den er en superlækker rødvin med en harmonisk smag med fint krydderi. En skøn vin. Smagepanelet gættede på en pris omkring 80 kr.Flasken har skruelåg.


Mas Basile, Costières de Nîmes, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
50 kr., Herning Vin Center
En rigtig dejlig Rhône-rødvin til en rigtig dejlig lav pris. Den ligger godt i munden med sin bløde frugt og pebrede krydderi.


Famiglia Pasqua, Valpolicella Superiore, Ripasso, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
64 kr., Rema 1000
Fyldig, saftig og med varme - en glimrende rødvin. Den har en liflig duft, spændende krydring og en lang eftersmag. Smagepanelet gættede på en pris på cirka 90 kr.


Domaine Mounié, Côtes du Roussillon Villages, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
69 kr., VinDanmark Lagersalg
Harmonisk, let og blød rødvin. Der er ikke noget, der stritter ud. Den er bare venlig og rigtig rar at drikke.


Perspectives, Mas des Armes, Vin de Pays de l'Hérault, Frankrig, 2007, middel alkohol (14%)
95 kr., Køge Vinhandel
Fem år gammel rødvin, der er på sit højeste med sin bløde, afrundede og komplekse smag. En lækker oplevelse til en rimelig pris.


Domina Halbtrocken, Hubertushof, Mosel, Tyskland, 2011, lav alkohol (12,5%)
109 kr., pris ved 6 flasker: 90,95 kr. flasken, Vintjenesten
Mosel er bedst kendt for sine hvidvine, men kan også lave rødvine, hvilket denne delikate vin er et bevis på. Den har en dejlig duft af friske modne bær, mens smagen er frugtrig, mild og blød uden skarpe kanter. Vinen har også en vis sødme. Den bør nydes afkølet.


Bellingham, Cabernet Sauvignon, Coastal Region, Sydafrika, 2010, middel alkohol (14%)
109,75 kr., pris ved 6 flasker indtil 4. november: 79,75 kr., Skjold Burne
En yderst lækker rødvin med en fyldig bærsmag, som nogle i smagepanelet straks genkendte som sydafrikansk (jo, de er heldige - nogle gange). Vinen har en fin krydring og tilpas syre.


Cantine Vicenzo Ippolito, Calabrise, Calabria Rosso IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
119 kr., pris ved 12 flasker: 107,10 kr., Distinto
Dejlig og fyldig rødvin på Calabrise, en lokal drue i Calabrien, den italienske støvles tå. Vinen er ret tør, lækker og med en dejlig frugtsmag - kirsebær. Der er sol i denne vin.


Isole e Olena, Chianti Classico, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En ret let Chianti-rødvin, harmonisk og med frugt og krydderi.


Château de Camensac, Haut-Médoc, Grand Cru Classé, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
299 kr., pris ved 12 flasker: 199 kr., 1855 Cru
Super-rødvin med en herlig duft. Smagen er bordeaux-tør men samtidig blød, frugtagtig og lækker. Noter af mørke bær, chokolade, måske lidt lakrids. En skøn vin, der kan drikkes nu, men som også kan ligge i endnu fem, seks år. Vi har set denne vin til 290 kr. for en enkelt flaske og 299,92 kr. ved 12 flasker (hos to forskellige vinhandlere), så de 199 kr. ved 12 flasker hos det nye firma i Nakskov må siges af være lidt af et kup.


Petit Verdot, Bodegas Luis Pérez, Petit Verdot, Cádiz, Spanien, 2008, høj alkohol (15%)
685 kr., Juul's Vin og Spiritus
Denne superlækre rødvin er lavet på druen Petit Verdot, der næsten altid kun bruges i en mindre rolle i blandings-vine, specielt i Bordeaux. Her står druen alene på scenen og lægger most til en blød, frugtrig vin med noter af hindbær, ribs og brombær. Dertil kommer bløde tanniner og en diskret fadsmag. Trods den intense frugt og de 15% alkohol virker vinen ikke bamset, men snarere elegant, og den har ingen spritkant.


Ducale, Rocca, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., Amka
Enkel, læskende og udmærket rødvin. Fin som hverdags-vin.


La Finca, Finca la Celia, Mendoza, Argentina, 2011, lav alkohol (12,5%)
59,75 kr., pris ved 6 flasker indtil 1. november: 44,75 kr., Skjold Burne
Vellavet, let og venlig rødvin på druerne Malbec og Merlot. Flasken har skruelåg.


Caringole, Domaine la Croix Belle, Côtes de Thongue IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
65 kr., Vinova
Denne rødvin er en enkel men venlig vin med saftig frugt og sødme. En udmærket hverdags-vin, som mange vil kunne lide.


Cuvée Philipson, Porcupine Ridge, Syrah, Bockenhoutskloof, Sydafrika, 2011, middel alkohol (14%)
74,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Det første møde med denne rødvin kan virke meget barskt, men prøv at plaske den over i en karaffel, så bliver den lidt rundere og venligere. Med sin fyldige frugt og krydderi er den en udmærket madvin. Flasken har skruelåg.


Barone Montalto, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2011, høj alkohol (15%)
75 kr., ViniPortugal
Kraftig og meget sød rødvin uden ret meget rygrad og struktur. Den har fået fine medaljer fra Decanter og International Wine Challenge. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Krohn, Ten Years Old Tawny Port, Portugal, 2011, høj alkohol (20%)
129,95 kr., Erik Sørensen Vin
Blød og lækker portvin med en dejlig sødme og noter af abrikos og figner.

Andet


Linie Christmas Edition, Arcus, Norge, 2012, høj alkohol (41,5%)
159,95 kr., Hans Just
Denne nye juleakvavit er rund og varm og med en hel buket af julens krydderier. Der er smag af nelliker, kanel, ingefær og appelsin. Eftersmagen er lang og har en fin sødme, der opvejes af alkoholstyrken. Nyd den ved stuetemperatur af et cognacglas eller et lille, tulipanformet glas.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.