Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48. 2012



Nyheder i uge 48, 2012






Hvad drikker mor så?
Københavns Kommune lancerede i sidste uge en kampagne med titlen "Mindre vin - mere far" rettet primært mod indre by samt Østerbro.
Det har fået en af vores læsere, Lars Møller Jensen, til at sende os følgende mail:
Der var måske andre områder, man som kommune skulle opprioritere, hvis man absolut skal dele København op i zoner, der kan have indflydelse på indbyggernes liv. Man kører jo langs narkohandlere på Vesterbro og i spredt kugleregn på Nørrebro.
Men det er for svært at styre "rigtige" kriminelle – så er det nemmere at ramme et erhverv i en krisetid.
I disse tider med krav om ligeberettigelse kan det desuden undre, at det åbenbart kun er fædre, der drikker vin – hvad drikker mødrene så?

Hvad bliver det næste?
Lars Møller Jensen har også politikerne mistænkt for at sætte kampagnen ind her og nu af flere årsager:
– For det første er det juletid – hjerternes fest – alle tænker mere på hinanden eller opfordres til det.
– For det andet er det 4. kvartal, notorisk vinbranchens største kvartal med firmajulegaver, selvforkælelse, hygge og gode menuer. Det er således nemmere at påvise en effekt nu end et nedadgående salg i en fattig januar måned – hvis altså kampagnen overhovedet har den ønskede effekt.
Hvad bliver det næste – afskaffelse af chokolade og blomster lige før Valentins dag eller advarsel mod græskarvirus op mod Halloween …
Skræmmekampagner har også sommetider den modsatte effekt. Unge er fx begyndt at ryge, efter man har sat de hæsligste advarsler på cigaretpakkerne.
Man burde måske opmuntre i stedet for at skræmme og samtidig bedre folkesundheden – fx ved at opfordre far til at drikke mindre men bedre vin.
Så kunne kampagnen i stedet lyde "bedre vin, mere far".




Får er glimrende til at "klippe" græsset. Det har man opdaget hos vinhuset Nyetimber. Foto: Wikipedia / Pierre-Alexandre Dutot.

Mæh i vinmarken
Hvis man vil slippe for at klippe græs, er det en god idé at anskaffe sig et par får. Det har man gjort hos det førende britiske vinhus Nyetimber i Sussex - faktisk går hele 250 får nu og græsser mellem vinstokkene, og de har 100 hektar marker at gumle sig igennem.
Risikoen for at frosten om vinteren bider sig fast i vinmarkerne øges, når græsset står højt mellem vinstokkene. Med "ansættelsen" af de mange får slipper Nytimber for at bruge unødigt med tid og brændstof på selv at fjerne græsset.
Desuden sørger fårene, der uden ophør har spist græs fra den dag, de kom, for ekstra gødning til markerne.

Vurdering af markarbejderne
De uldne vinmarksarbejdere, der alle er under et halvt år gamle, bliver sendt hjem igen til opdrætteren d. 15. marts næste år. Herefter tager man stilling til, om de skal komme igen - og måske få lov til at sammen med endnu flere artsfæller at brede sig over et større areal af vinhusets i alt 162 hektar vinmarker.
Nyetimber valgte som noget helt exceptionelt i år ikke at fremstille nogen årgang 2012 - druerne levede simpelt hen ikke op til vinhusets kvalitetskrav på grund af et elendigt vejr i vækstsæsonen. Nu håber man, at fårene også kan være med til at give druerne lidt bedre betingelser, så der kan fremstilles en rigtig god årgang 2013.


Til_37/09






Den danske vinagent Jens Simonsen flankeret af Stefano Capurso fra Barone Ricasoli (t.v.) og Massimo Puccin fra Podere Sapaio (t.h.).

Vinsmagning med forhindringer
Det var en vinsmagning med forhindringer, da fire Italienske vingårde forleden skulle præsentere deres vine hos den danske vinagent Jens Winther Simonsen.
To af de fire kom ikke. Den ene lå hjemme i Toscana med 40 i feber, og den anden havde rigeligt at se til med sine oversvømmede marker i Bolgheri.
De to, der kom, kunne til gengæld fortælle om de kolossale mængder vand, der ikke kun har druknet Venedig, men også har skabt store problemer rundt omkring i Toscanas vinmarker.
Og alle vinene kom. Heldigvis, for det er fortræffelige vine, der nok var værd at smage.

De fire vingårde
* Castello di Brolio, der ejes af Barone Ricasoli, lagde for, og vinene blev præsenteret af slottets salgsdirektør, Stefano Capurso. Vinene kommer fra det gamle slot i Toscana og fra dets 230 hektar marker.
* Podere Sapaio er et mindre sted, der med sine 40 hektar ejes af Massimo Piccin, der deltog i smagningen. Siden 2004 har han i Bolgheri skabt fremragende rødvine på Bordeaux-druer, først og fremmest Cabernet Sauvignon.
* Azienda Poliziano er familien Carlettis vingård, der med sine 262 hektar marker ligger uden for den gamle toskanske by Montepulciano. Herfra smagte vi herlig Vino Nobile.
* Fattoria Carpineta Fontalpino har siden 1960'erne været i familien Crestis eje. Den ligger med 80 hektar midt i Toscana og i nærheden af Siena.

Tolv toskanske vine
Vi smagte i alt tolv toskanske vine, og nedenfor får hver af dem fem stjerner. De er alle oppe at ringe. Men kig ikke bare på stjernerne. Se også, hvad vi skriver – ord er vigtigere end stjerner.
Og kig på priserne. De ligger mellem 110 og 450 kr. – i snit omkring 250 kr.
Dyrt? Nej, faktisk billigt, når man sammenligner med kvaliteten – og når man sammenligner med, hvad man fx skal betale for berømte cru-vine fra Bordeaux.
Vine som Sapaio til 295 kr., Polizianos "Le Stanze" til 295 kr., Castello di Brolio til 325 kr. og Carpinetas Fontalpinos "Dofana" til 450 kr. – alle kan de bide skeer med de dyre bordeaux'er og bekræfter, at kvalitet i glasset gerne koster op til 4-500 kr. Alt derover er historie, berømmelse, markedsføring og nogle menneskers lyst til at hive penge op af lommen.






Bo som i 1800-tallet
Den 76-årige Bernard Magrez, en af Bordeauxs største vinkøbmænd, ligger bestemt ikke på den lade side. I uge 44 kunne vi fortælle, at han havde føjet endnu et vinslot, Clos Haut-Peyraguey i Sauternes, til sine mere end 40 vinhuse på verdensplan.
Og nu er der igen nyt fra Magrez-fronten. I oktober 2013 åbner det første i en kæde af luksushoteller med navnet Bernard Magrez Boutique Hotels.
Rammen om det nye hotel bliver en ejendom fra 1700-tallet i hjertet af Bordeaux by.
Hotellets kun otte værelser bliver indrettet i en luksuriøs Napoleon d. 3. stil, og prisen kommer til at ligge fra 400 euro (cirka 3000 kr.) pr. nat.

På vintur i Rolls Royce
Vinøse oplevelser bliver en vigtig del af det, hotellet kan byde på. Gæsterne vil således have mulighed for at nyde vin fra en meget stor og velassorteret vinkælder, der vil løbende blive afholdt vinsmagninger, ligesom man vil kunne deltage i nogle af de vinture rundt til Bordeauxs vinslotte, som hotellet arrangerer. Gæsterne har også mulighed for at få stillet en af hotellets Rolls Roycer med chauffør til rådighed. Om det er inklusiv i de 3000 kr. for værelset, melder historien ikke noget om.
Magrez har planer om allerede i 2014 at åbne lignende hoteller i London og Belgien - og i mange andre lande i årene, der følger.



Glimrende interaktiv vinbog
I uge 46 2010 anmeldte vi bogen "Inside Burgundy" af den britiske master of wine Jasper Morris. Det er en helt igennem fantastisk bog, og nu kommer den iPad-version - dog ikke samtlige 656 sider på én gang. Forlaget Berry Bros & Rud Press, der har udgivet bogen, har valgt at lægge den ud i form af en serie mindre eBook-bøger.
Bog nr. 1 om Côte de Beaune kan nu købes hos iTunes for 139 kr., og den er simpelt hen en "must have".
Ligesom den store bog i papir-udgave er e-bogen velskrevet, underholdende og informerende. Men den er også illustreret med smukke billeder fra Côte de Beaune, interaktive kort over vinmarkerne og små videofilm, hvor Jasper Morris fortæller om vinområder og vine.


Endnu en ny AVA
Stadig flere amerikanske appellationer, såkaldte AVA’er (American Viticultural Area), ser dagens lys.
Alene i 2012 er tre nye AVA føjet til listen, der i dag tæller 198 spredt ud over hele USA.
Og nummer 199 er netop blevet godkendt af Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, en afdeling under det amerikanske finansministerium. Det drejer sig om en lille bid af Sonoma Valley, Moon Mountain District. Denne AVA består af 7200 hektar, hvoraf de 600 ha indtil videre er beplantet med vinstokke, og områdets vinhuse fremstiller især vine på de traditionelle Bordeaux-druer, Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc.
Når Moon Mountain District har kunnet blive godkendt som AVA, skyldes det, at terroiret og dermed vinene adskiller sig fra resten af Sonoma. Vinmarkerne rejser sig her på stejle bjergskråninger, og vinstokkene vokser i vulkansk jord.








Et lille udsnit af det imponerende tag på det gamle hospital, Hospices de Beaune.

Sarkozy på ekstrajob
Lige netop nu er Frankrigs forhenværende præsident, Nicolas Sarkozy, måske på vej til Ukraine for egenhændigt at overrække en forretningsmand et fad fyldt med bourgogne-vin. Og det har alt sammen noget at gøre med den netop afholdte udgave af den legendariske vinauktion i det gamle hospital, Hospices de Beaune, i Bourgogne-byen Beaune.
Den vin, der kommer under hammeren, er den nye vin fra hospitalets 61 hektar vinmarker.
Vinen sælges i fade, og salget gik forrygende i år, hvor det samlede hammerslag blev på 5,9 millioner euro (cirka 44 mio. kr.). Det er det højeste beløb siden år 2000 og omkring 500.000 euro højere end sidste år.
Hvert år sælges et særligt fad, Præsidentens Fad, hvor pengene, det indbringer, går til et særligt velgørende formål. I år havde man fået Sarkozys kone, modellen og sangerinden Carla Bruni-Sarkozy, til at være auktionarius. Hun fik buddene til at stige med rekordfart, da hun meddelte, at hun personligt ville levere fadet til køberen, hvis buddet kom op på 200.000 euro - og kom det på 250.000 euro, ville hendes mand stå for leveringen. Fadet gik for 270.000 euro (cirka 2 mio. kr.). Så Nicolas Sarkozy - der slet ikke bryder sig om vin - måtte altså tage fadet under armen og rejse til Ukraine.

Bourgogne af meget høj kvalitet
Den franske skuespiller og vinproducent Gerard Depardieu skulle have stået ved Carla Bruni-Sarkozys side under salget af Præsidentens Fad, men han meldte afbud aftenen før auktionen. Hun klarede det dog udmærket - faktisk gik fadet for det næsthøjeste beløb nogensinde.
I alt kom der kun 512 fade med vin under hammeren ved årets auktion - det laveste antal nogensinde - hvilket gør det høje beløb, som auktionen indbragte, endnu mere imponerende.
Årsagen til det gode salg skyldes blandt andet, at efterspørgslen på Bourgogne-vin er steget. Desuden er den nye årgang af flere internationale vinkritikere blevet bedømt til at være af ualmindelig meget høj kvalitet og samtidig er der ikke så meget af den på grund af en lille druehøst i år.

Rettesnor for priserne
Blandt højdepunkterne var et parti af Mazis-Chambertin Cuvée Madeleine Collignon, der gik for 38.318 euro (cirka 286.000 kr.), og det var 57,7% mere end sidste år. Et parti Clos de la Roche Cuvée Georges Kritter gik for 55.667 euro (cirka 415.000 kr.) - hele 94,2% mere end i 2011.
Igen var de asiatiske bydere særligt ivrige og tegnede sig for 12% af det samlede salg i værdi. De blev kun overgået af de europæiske indkøbere, som lå på førstepladsen, mens de amerikanske handlende indtog en tredjeplads.
Salget vil som altid være en rettesnor for priserne generelt for den nyeste årgang af vin fra Bourgogne - så en stigning i priserne i detailhandelen må forventes.




.


Glem ikke de nye markeder
Vinproducenter og vinfirmaer verden over har øjnene stift rettet mod Kina, Hong Kong og Sydkorea som de helt store og stadig ekspanderende markeder for vin.
Men ifølge en rapport fra Rabobank bør man midt i den asiatiske rus ikke glemme de spirende markeder - dem, som det er værd at satse på her og nu, før verdens øjne for alvor rettes mod dem. Det drejer sig især om Nigeria, Brasilien, Polen og Mexico - det er skjulte juveler, som har potentiale til at blive vigtige vækstmarkeder for vin og spiritus.
I Brasilien og Mexico har der været en stigning i importen af vin på henholdsvis 30% og 20% mellem år 2006 og 2011. Når det gælder Nigeria, lyder stigningen på 16% i løbet af de sidste tre år.
Det kan være en god idé at investere i markedsføring af sine vine i disse markeder allerede nu - altså bide sig godt fast, før alle konkurrenterne vil til fadet.
Investeringerne vil ikke give det store afkast lige med det første, men derimod - hvis alt går vel - give så meget mere pote på længere sigt.



Bordeaux 2005 til "spotpris"
Årgang 2005 fra Bordeaux er blevet lovprist af vinanmeldere verden over og er blevet kaldt århundredets årgang.
Nu kan mange af de fornemme flasker ifølge The Drinks Business fås til priser, der er de laveste i de sidste fem år med prisfald på mere end 30% sammenlignet med, da priserne var på sit højeste i 2008. Faktisk nærmer prisniveauet sig en primeur salgspriserne, hvilket selvsagt har medført et øget salg her og nu.

Dyk på flere tusinde kroner
Hos den London-baserede internetvinhandel Liv-ex, der sælger fornemme Bordeaux-vine i kasser à 12 flasker, kunne en kasse Mouton Rothschild 2005 for nylig købes for 3600 pund (cirka 33.142 kr.) - det, der svarer til cirka 2758 kr. pr. flaske og dermed for kun 920 kr. mere end primeur-prisen. Da prisen var højest, lå den på 5800 pund pr. kasse - eller cirka 4449 kr. flasken.
Da Château Lafite 2005 var dyrest, gik en kasse for 11.950 pund (cirka 110.012 kr.), hvilket vil sige cirka 9166 kr. flasken - nu er en sådan kasse faldet med 39%, så flaskeprisen er nede på det, der svarer til cirka 5578 kr.
Priserne for Château Haut-Brion 2005 er ligeledes faldet med 41%, Margaux med 35% og Latour med 31%.







    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag. Det gør vi med en række artikler, der bliver bragt med jævne mellemrum. De fire første om vin til grillmaden, vin til lyse fisk, vin til bær-desserterne og vin til æbledesserter, har vi bragt i henholdsvis uge 27, 30, 34 og 43 Her kommer den næste.

    Vinen til fuglevildt
    Jagtsæsonen er i fuld gang, og agerhøns, fasaner og vildænder lander i gryderne, hvor de forvandles til de skønneste retter.
    Hvilke vine, der skal vælges til disse retter, afhænger i høj grad af tilbehøret - er det kraftigt smagende, skal vinen ligeledes ligge i den kraftige ende, ligesom sødme i tilbehøret kræver, at der er en vis sødme i vinen. Men den særlige vildtsmag hos disse fugle dikterer bestemt også vinvalget.
    Glem helst alt om hvidvin til vildtkød. Hvis der absolut skal hvidvin på bordet, så gå efter en kraftig og frugtrig vin fra fx Argentina eller Sydafrika.
    Rødvin er sagen til fuglevildt, og det skal være vine med masser af frugt, gerne en lille smule frugtsødme, en pæn syre og ikke al for megen fadsmag. En rigtig god Bourgogne-vin er et fint og klassisk valg, ligesom man er godt tjent med en fyldig rødvin fra Rhône, fx en Châteauneuf-du-Pape. Skal det være italiensk, vil en Barolo-vin, en Ripasso eller visse Chianti Classico-vine være et fint valg. Og når det gælder de oversøiske vine, så prøv med en vin på Pinot Noir, Cabernet Sauvignon eller Shiraz.
    Nedenfor har vi listet en række rødvine, som alle egner sig fortræffeligt til retter med fuglevildt. Der er vine i et rimeligt prisleje og vine i den dyrere ende til luksus-middagen for to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    18 vine med 5 stjerner til fuglevildt
    Beaune Clos des Mouches 1. Cru, Domaine Chanson, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008, 499 kr., Vinslottet, smagt i 2011, uge 9
    Black Ridge Vineyards, Pinot Noir, Californien, USA, 89 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Skovgaard Vine, smagt i 2012, uge 32
    Block No.16, La Playa, Pinot Noir, Limari Valley, Chile, 2010, 99 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2012, uge 47
    Cecchi, Chianti Classico, Italien, 2009, 79,95 kr., Kvickly, smagt i 2012, uge 40
    Cottage Garden, Pinot Noir, Padthway, Australien, 2011, 99 kr., på tilbud året ud: 69 kr., Vinoble, smagt i 2012, uge 46
    Domaine J.-C. Rateau, Les Beaux & Bons (WWF), Pinot Noir, Beaune, Frankrig, 2009, 245 kr., A Vinstouw, smagt i 2012, uge 24
    Domaine des Sénéchaux, Lynch-Bages, Châteauneuf-du-Pape Rouge, Frankrig, 2009, 329,95 kr., Theis Vine, smagt i 2012, uge 27
    El Rosal, Tarapacá, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2010, 89,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2012, uge 25
    Family Blend, Joostenberg, Paarl, Sydafrika, 2010, 95 kr., Lago Import, smagt i 2012, uge 38
    Growers Gate, Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 2010, 60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2012, uge 34
    Little Yering Cabernet Sauvignon / Shiraz, Yering Station, Yarra Valley, Australien, 2006, 110 kr., 83 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vin, smagt i 2010, uge 22
    Louis Latour, Pinot Noir, Marsannay, Frankrig, 2006, 139 kr., Chris Wine / Premium Wine, smagt i 2012, uge 9
    Medalla Real, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2010, 89,95 kr., Amka, smagt i uge 47, 2012
    Musella, Valpolicella Superiore, Ripasso, Italien, 2009, 135 kr., Jysk Vin, smagt i 2012, uge 40
    Pendara, Amani, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2009, 109 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 34
    Portal del Alto, Alejandro Hernandez, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2008, 150 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2012, uge 21
    Saint-Esprit, Delas, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, 90 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2012, uge 25
    The Wolftrap, Boekenhoutskloof, Western Cape, Sydafrika, 2009, 69,95 kr., Philipson Wine, smagt i 2012, uge 9
    Woodbridge, Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2008, 69,95 kr., Føtex, smagt i 2010, uge 31uge 48
    .......







Ny asiatisk trend: Kostbare hvidvine
Hidtil har det især været de kostbare rødvine fra Bordeaux og Bourgogne, som asiatiske vinsamlere er gået efter på auktionerne. Men nu kaster de i stigende grad deres kærlighed på hvidvinene fra de to franske distrikter.
Ved to auktioner i sidste uge afholdt af henholdsvis Sotheby’s i New York og Zachy’s i Hong Kong, var det frem for alt hvidvinene, der var rift om - også selv om der var rigtig mange fornemme rødvine med på auktionerne.
Blandt højdepunkterne hos Sotheby’s var ti flasker Montrachet fra Domaine Romanée Conti 1988, der gik for 45.938 dollars (cirka 268.470 kr.), hvilket var omkring 64.000 kr. over højeste vurdering.

Vinene gik til langt over vurderingen
Hos Zachy’s bød et større antal asiatere især ivrigt på en kasse med 12 flasker af hvidvinen fra Château Haut-Brion årgang 1999. Disse flasker gik for 51.240 HKD (cirka 38.600 kr.) - her lød højeste vurdering på 30.000 HKD.
Champagnen hittede også - seks magnumflasker af Krug Clos du Mesnil 1985 blev solgt til et hammerslag på 195.200 HKD (cirka 147.161 kr.), og det var hele 85.200 HKD over vurderingen.
Også ved andre nylige vinauktioner har det ofte været de ædle hvidvine og ikke rødvinene, der har været de store trækplastre.




Det nye glas "100 Points".

Smukt multi-glas
Selv om de fleste af os sikkert bruger et udmærket tulipanformet vinglas til al mulig vin, så findes der glas til henholdsvis rød- og hvidvin, specielt til vine fra Bordeaux, Bourgogne eller Chianti, og til de rigtige vinnørder er der også særlige glas til vine på forskellige druer. Det østrigske glasfirma Riedel er netop kendt for sine serier af vinglas, skabt til hver sit formål.
Nu har den anerkendte amerikanske vinskribent James Suckling lanceret et multi-glas, der skal kunne fremhæve aroma og smag på bedste måde hos alle mulige vintyper - og som samtidig er smukt at se på. Ideen om et multi-glas er jo ikke ny, men Suckling ønsker netop at understrege, at glasset kan bruges til al slags vin - som en modvægt til serierne af individuelle glas.

5 dage om hvert glas
Glasset, der er døbt "100 Points", er skabt i samarbejde med det fornemme gamle franske glasfirma Lalique. Det er et mellemstort tulipanformet vinglas, og det tager ifølge The Drinks Business cirka fem dage at fremstille hvert enkelt vinglas. Prisen pr. glas ligger da også på det, der svarer til 740 kr. - hvilket nok får de fleste til at holde sig til den traditionelle, tulipanformede udgave …
James Suckling har også et champagneglas i støbeskeen - han mener nemlig ikke, at champagnen kommer til sin ret i det klassiske flûteglas.
Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, om det nye glas kan fås i Danmark.




.




Nogle af de meget gamle flasker fra Tour d'Argents kolossale vinkælder.

Flere flasker fra Tour d’Argent
I 2009 solgte den legendariske restaurant La Tour d’Argent i Paris 18.000 fornemme flasker fra sin lige så legendariske vinkælder.
D. 13. og 14. december kommer så endnu nogle tusinde af restaurantens flasker under hammeren hos Christie’s i London. Men der er også flasker nok at tage af - i alt rummer vinkælderen omkring 400.000 flasker.
Gæsterne i restauranten bestiller dog kun sjældent de allerældste og kostbareste flasker, og derfor synes restauratøren, André Terrail, at samlere og andre vin- og spiritusentusiaster lige så godt kan få glæde af klenodierne.

En flaske fra 1700-tallet
Det er frem for alt de gamle spiritusflasker, salget gælder denne gang. Blandt auktionens højdepunkter er to mundblæste flasker af flaskestørrelsen Jeroboam (3 liter) med Grande Fine Champagne Cognac 1805. Hver af disse flasker har en højeste vurdering på 15.000 pund (cirka 138.000 kr.). Man kan også erhverve en flaske Vieux Cognac Grand fine Champagne "Clos de Griffier" Café Anglais 1788, vurderet til 4000 pund (cirka 36.824 kr.).
Men der er masser af andre og mere prisvenlige flasker at vælge imellem - flasker med alt fra cognac og rom til calvados og portvin.


Lej en vinguru
Steven Spurrier, Oz Clarke, Michael Broadbent, Jancis Robinson og flere andre kendte britiske vinskribenter har ikke kun travlt med at skrive om vin. De er også tilknyttet et ganske særligt firma, Taste-In, der udlejer en vinguru for en aften.
Hvis man skal have selskab, ringer man til firmaet og aftaler aftenens emne, så klarer Taste-In resten – samler vinene hos byens bedste vinhandlere og kommer med det hele til aftalt tid sammen med en af de kendte vinskribenter. Et sådan arrangement ligger selvfølgelig i den dyre ende af prisskalaen, men ideen er smart nok.





...


Whisky på vingerne
Midt i en krisetid hos SAS er det rart at kunne bringe en lidt mere munter historie fra et af selskabets fly.
For få dage siden måtte en kaptajn hos SAS forblive i lufthavnen i Alicante i Spanien. Flyet havde fået is på vingerne, hvilket kan få katastrofale følger under flyvningen. På grund af SAS’s usikre fremtid var tankene under vingerne blevet fyldt helt op med brændstof, så flyet med sikkerhed kunne nå tilbage til Norge, hvor det kom fra. De fulde tanke i kombination med den kølige luft i højderne under flyvningen til Alicante var årsag til de tilisede vinger.
Normalt ligger lufthavne inde med det fornødne udstyr til afisning af flyvinger, men det var ikke tilfældet i den spanske lufthavn.
Kaptajnen, der ønskede at lande til tiden i Norge og derfor ikke ville vente længere, snuppede resolut seks flasker whisky fra flyets salgsvogn, fik fat i en bil med en lang stige og sprøjtede dernæst whiskyen ud over vingerne. Tre flasker til hver vinge var nok, til at isen forsvandt som dug for Solen - og for øjnene af de mange måbende passagerer inde i flyet. Ja, Whisky har i sandhed mange gode egenskaber …



Første Fairtrade druebrændevin
Fairtrade er en international organisation, der certificerer landbrugsprodukter fra udviklingslandene. Og for at blive certificeret skal producenten have fremstillet sine produkter i overensstemmelse med strenge sociale og miljømæssige regler.
Sydafrika har allerede mange vinflasker, som er prydet med Fairtrade’s logo. Nu har landet også lanceret verdens første Fairtrade-druebrændevin.
Den er fremstillet af Uniwines Vineyards i Rawsonville - en af Sydafrikas førende Fairtrade vinproducenter.
Spiritussen er lavet efter samme opskrift som den italienske grappa, og i sin tid ville vingården have kunnet skrive grappa på etiketten, men den går ikke længere ifølge gældende EU-lov.
Palesa Husk Spirit, som brændevinen er døbt, er fremstillet på druekvaset fra nypressede Cabernet Sauvignon-druer. Kvaset er blevet destilleret i kobberkedler, hvorefter spiritussen, der holder 43% alkohol, er blevet tappet på flasker.







    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Oxholm Vin har optaget importen af vinene fra Domaine Roche i Cairanne i Rhône.
    * Jysk Vin har optaget forhandlingen af de mousserende vine fra Uberti i Franciacorta.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    200 Hvert ottende til tiende år er denne portugisiske korkeg klar til at levere et tykt lag kork (foto © Helge Pedersen).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 50 vine. Af disse vine var der 38, som fik mere end to stjerner og hele 16, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 182 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Cuvée Tradition, Delmas, Limoux, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
115 kr., Vinitiv
Det er sjældent, at vi har lejlighed til at smage boblevin fra Limoux i det sydligste Frankrig. Det var her, munkene i St. Hillaire-klostret i 1500-tallet fandt ud af, hvordan de skulle fange bobler i vinen - længe før Dom Pérignon fandt ud af det oppe i Champagne. Vinen her er lavet på økologiske druer: Mauzac, Chardonnay og Chenin Blanc, og det er en god vin til den venlige pris. Den har fine, meget livlige bobler og en frisk druesmag. Egnet som apéritif og til lettere retter.


La Belle Hélène, Chaudron, Champagne, Brut, Frankrig, 2005, lav alkohol (12%)
209 kr., Irma
Årgangs-champagne, der er fint udviklet igennem syv år. Den er blød, med frisk og lækker frugtsmag. "Den dufter og smager som min barndoms kornmarker," lød det fra en i smagepanelet. Prisen er attraktiv for en årgangs-champagne.


Henriot, Vintage Champagne, Brut, Frankrig, 2000, lav alkohol (12%)
425 kr., pris ved 6 flasker: 375 kr., Vinentusiasten
Fornem årgangs-champagne, der er tolv år gammel, og som har holdt sig perfekt. Den er stadig vital med en strøm af bittesmå bobler og en lækker blødhed i den friske smag.


Carte Blanche, Camille Savès, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)
229,95 kr., Erik Sørensen Vin
Denne champagne er fremstillet på 75% Pinot Noir fra grand cru-marker og 25% Chardonnay fra en 1. cru-mark. Proppens form vidner om, at champagnen ikke er helt ung, men den har stadig levende bobler og en frisk, ren frugtsmag med ret meget citrus.

Hvidvin


Vistaña, Santa Carolina, Chardonnay, Valle Central, Chile, 2012, lav alkohol (12,5%)
35 kr., Rema 1000
Til den lave pris en overraskende god Chardonnay-hvidvin. Den har god, frisk frugt med en let fedme, tilpas syre og fint krydderi, der gør den til en god ledsager til mad.


Tramoya, Bodegas Don Diego, Verdejo, Rueda, Spanien, 2011, lav alkohol (13%)
79 kr., Glud Vin
Let og meget charmerende hvidvin med en frisk, fint aromatisk duft og smag. En meget anvendelig hvidvin - til en frokost, til lettere retter eller som terrassevin.


Edition Nr. 1, Hermann Josef Botzet, Riesling, Mosel, Hochgewächs, Tyskland, 2010, lav alkohol (10%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Vintjenesten
Denne hvidvin er en såkaldt Hochgewächs-vin, det vil sige en tysk QbA-vin (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiet) af særlig god kvalitet og udelukkende fremstillet på druen Riesling. Og vinen er da også fremragende. Den har en elegant, let og frisk smag med fornem Riesling-karakter og mineralske toner. Flasken har skruelåg.


Clos del Recó, Catalonien, Spanien, lav alkohol (12,5%)
40 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
En tør hvidvin - enkel, med pæn frugt og smag af modne grønne druer. Den er dog lidt tynd i eftersmagen.

Rødvin


Goddess, Ferdinand Laubscher, Cabernet Sauvignon, Northern Cape, Sydafrika, 2011, middel alkohol (14%)
39 kr., VinDanmark Lagersalg
Denne rødvin er en udpræget madvin. Den har fyldig frugt og god krydring samt et lille bid i slutningen. Flasken har skruelåg, og prisen er utroligt lav. Den femte stjerne får den for den lave pris.


Rocca, Primitivo, Manduria, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
49,95 kr., Spar Supermarked
En rigtig god rødvin med en let og lækker smag trods de høje procenter, der slet ikke gør sig bemærket. Glimrende til mad - og skånsom mod pengepungen.


Rocca, Monferrato, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
59,95 kr., Amka
Dejlig rødvin med drue, krydderi, tanniner, syre og sødme i fin balance. Til prisen et fornemt glas. Vinen er lavet på druerne Dolcetto, Barbera og Cabernet Sauvignlon.


Domaine de Cristia, Grenache, Vin de Pays de Méditerranée, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne rødvin på økologiske druer smager simpelt hen godt. Den har Grenache-druens fyldige, bløde saft, fint krydderi og tilpas syre - den er ganske enkelt i god balance. Dertil en lang eftersmag. En meget anvendelig vin. Smagepanelet gættede på en pris på i snit 80 kr.


Chalk Hill, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
89 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine
En fanfare af en rødvin. En stor og flot vin med intens frugt og fyldig blødhed - og med det sædvanlige Shiraz-pift i slutningen. Udpræget madvin til kraftigere kødretter. Flasken har skruelåg.


Cycles Gladiator, Cycles Winery, Pinot Noir, Californien, USA, 2011, middel alkohol (13,5%)
99 kr., ViniPortugal
Dejlig Pinot-rødvin. Flot duft og en blød, afrundet smag med et fint udtryk for den gode drue. I smagen og især i eftersmagen er der et lille venligt strejf af peber. Flasken har skruelåg.


Campillo, Rioja, Reserva, Spanien, 2006, middel alkohol (13,5%)
99 kr., på tilbud i denne uge (uge 48): 69 kr., Kvickly
Vellavet Rioja-rødvin med blød, fyldig frugt og gode fadtoner. En karakteristisk og klassisk Rioja, helt efter bogen og fint lagret igennem seks år. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.


Vigna di Pallino, Tenuta Sette Ponti, Chianti, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker, A Vinstouw
Her er der vin i glasset. En god Chianti-rødvin med frugt, krydderi, tanniner. Man har lyst til at drikke den i store slurke og nyde den til god, italiensk mad. Eftersmagen er meget lang.


J&F, Pieri Agostina, Brunello di Montalcino, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
99 kr., Oxholm Vin
En rigtig dejlig rødvin med modne kirsebær og chokolade i duften og med en saftig vinøs smag med god frugt og en fin syre. Nyd den til en af efterårets sammenkogte kødretter.


Pezzole, Le Strette, Barbera d'Alba, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Denne rødvin dufter skønt af brombær, læder, trøfler og svampe. Den smager også rigtig godt - har noter af hyldebær og søde blå blommer. En rigtig efterårsvin til en god, ikke for kraftig kødret.


Giffarrò, Tenuta dell'Abate, Sicilien IGP, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
135 kr., Carlo Merolli
Stor og ædel rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Syrah. Den har en intens, kompeks og blød druesmag. En elegant vin med civiliserede muskler.


Magyalos, St. Andrea, Kadarka, Egri, Ungarn, 2008, lav alkohol (12,5%)
175 kr., Laszlo's Vin
Denne dejligt lette rødvin kan minde om en god Pinot Noir, men den er altså lavet på den lokale ungarske drue Kadarka. Vinen er flot og vellavet - og dyr. Men der er forhåbentlig et publikum til den.


Renato Ratti, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En udmærket mad-rødvin med god frugt, syre og tanniner. Men smagsmæssigt måske ikke så bred over skuldrene. Plask den eventuelt over i en karaffel et par timer før måltidet.


Corte Allodola, Rosso Veneto IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
129,95 kr., på tilbud året ud: 69,95 kr., SuperBest
Krydret rødvin på druerne Corvina, Cabernet Franc og Merlot. Til slut et lille bid og en lang eftersmag. Udmærket hverdags-vin.


Domaine Mega Spileo, Achaia, Grækenland, 2007, middel alkohol (14%)
183 kr., Excellent Wine
En pæn, fem år gammel rødvin på druerne Maurodafne og Mavro Kalavitrino. Blød og lækker frugt, diskret fadlagring og fint krydderi med citrus. Men prisen generer. Man kan få lignende vine til det halve.


Les Mirlandes Jeunes Vignes, Domaine de Mirail, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Propperiet
Pæn rødvin på druerne Merlot og Cabernet Sauvignon. Men den har et lidt smalt og enkelt smagsbillede med en markant syre.

Sød vin


Niepoort, Ruby Portvin, Portugal, høj alkohol (20%)
149,75 kr., på tilbud indtil jul: 99,75 kr., Skjold Burne
Typen ruby er en ung, her-og-nu portvin, der bør bedømmes som sådan. Gør man det, er dette en udmærket og venlig ruby med udpræget sødme. Prisen på de godt 100 kr. må siges at være den rigtige. Den udløste den femte stjerne.

Andet


Ækvator Akvavit, Oscar Davidsen, Dansk akvavit, Danmark, høj alkohol (40%)
149,75 kr., 70 cl flaske, Skjold Burne
Denne akvavit har været en tur over ækvator i madeira-fade. Den har en kraftig duft af kommen og en lækker, blød smag. En virkelig god snaps, som mange vil kunne lide.

Vinene fra Toscana


Toricella, Castello di Brolio, Barone Ricasoli, Toscana IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
110 kr., Jens Winther Simonsen
Denne vin, som er den eneste hvidvin, Barone Ricasoli fremstiller, er lavet på Chardonnay samt en lille smule Sauvignon Blanc. Det er en dejlig vin - tør, frugtrig, blød og med en vis fedme. Dens fine noter af citrus bliver hængende længe i munden. Og man mærker slet ikke det for en hvidvin relativt høje indhold af alkohol.


Volpolo, Podere Sapaio, Bolgheri Superiore, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
135 kr., Jens Winther Simonsen
En dejlig varm krydret duft med et strejf af safran stiger op fra glasset med denne rødvin. Smagen er saftig og blød, frugtrig og med en tilpas syre. Vinen er lavet på druerne Cabernet Sauvignon (70%), Merlot og Petit Verdot - altså den gode, gamle Bordeaux-blanding.


Vin Santo, Castello di Brolio, Barone Ricasoli, Vin Santo del Chianti Classico, Italien, 2005, høj alkohol (16%)
199 kr., pris for 50 cl, Jens Winther Simonsen
Vin Santo betyder hellig vin, og det menes, at vinen har fået sit navn, fordi man i gamle dage foretrak at drikke denne søde vin under altergangen i kirkerne. Denne udgave af Vin Santo er fremstilllet på Chardonnay med lidt Sauvignon Blanc, der giver den ellers søde vin en forfriskende syre. Den dufter af søde lyse rosiner og tørrede abrikoser og har noter af moden appelsin i smagen. En elegant sød vin - nyd den til en is-dessert eller risalamanden juleaften.


Mandrone di Lohsa, Poliziano, Maremma, Toscana IGT, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
200 kr., Jens Winther Simonsen
Der er krydderier i både duften og smagen af denne rødvin - men også god frugt og strejf af blåbær og solbær. Den er lavet på Cabernet Sauvignon-druen i selskab med en mindre mængde Alicante, Petit Verdot og Carignano. Nyd den til en god bøf.


Do Ut Des, Fattoria Carpineta Fontalpino, Toscana IGT, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
210 kr., Jens Winther Simonsen
Denne rødvin er vingårdens flagskib og en supertoskaner på druerne Sangiovese, Merlot og Cabernet Sauvignon. Det er en dejlig vin med en aromatisk duft - nærmest parfumeret på den gode måde. Den er utrolig saftig og med en rigt facetteret smag med blandt andet blå blommer, bær og mandler.


Asinone, Poliziano, Sangiovese, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
235 kr., Jens Winther Simonsen
Asinone betyder "bagdelen af et æsel" på italiensk. Navnet skyldes, at ejeren af vingården på en flyvetur så ned på den vinmark, hvorfra druerne til denne rødvin kommer. Og han syntes, marken mest af alt lignede en æsel-bagdel. Vinen laves kun i de bedste årgange - denne årgang er fyldig, koncentreret og fuld af frugt. I eftersmagen er der lækre noter af syltede blommer.


Colledilà, Castello di Brolio, Barone Ricasoli, Sangiovese, Chianti Classico, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
290 kr., Jens Winther Simonsen
Der fremstilles kun 15.000 flasker om året af denne skønne rødvin. Det er en krydret vin, hvor krydderierne deler pladsen med god frugt og smag af modne sommerbær - solbær, brombær, hyld ... I eftersmagen er der en behagelig lille sødme.


Sapaio, Podere Sapaio, Bolgheri Superiore, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
295 kr., Jens Winther Simonsen
Sikke en skøn rødvin. Den har en krydret smag med violer, nelliker og aromatisk sort te og et tilpas lille bid af eg. Vinen er lavet på druerne Cabernet Sauvignon (70%) samt Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot - altså den gode, gamle Bordeaux-blanding, som har fået lov til at ligge atten måneder på fransk eg.


Casalferro, Castello di Brolio, Barone Ricasoli, Merlot, Toscana IGT, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
295 kr., Jens Winther Simonsen
Modne kirsebær og mandelmasse præger duften af denne dejlige rødvin. Smagen er frisk og frugtrig med en god syre, der gør vinen velegnet til mad. En elegant vin, som har Merlot-druens blødhed, men samtidig også en flot struktur.


Le Stanze, Poliziano, Toscana IGT, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
295 kr., Jens Winther Simonsen
En såkaldt supertoskaner på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Og den er bestemt super med masser af varme krydderier og koncentreret frugt. Eftersmagen varer rigtig længe.


Castello di Brolio, Barone Ricasoli, Chianti Classico, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
325 kr., Jens Winther Simonsen
Denne rødvin er fremstillet på druen Sangiovese med et lille bidrag fra Cabernet Sauvignon og Merlot. Det er en vin med saft, kraft og koncentreret bærmost og med en lang og rund eftersmag.


Dofana, Fattoria Carpineta Fontalpino, Cresti, Toscana IGT, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
450 kr., Jens Winther Simonsen
En rødvin, der dufter herligt af moden frugt, rosiner og korender. Smagen er så koncentreret, at den er til at nyde med kniv og gaffel. Den er rig på frugt og bær - især brombær. Det er kun i de bedste år, man fremstiller vinen, som er lavet på druen Sangiovese assisteret af lidt Petit Verdot. Der er kun fremstillet 1000 flasker af denne årgang - så det gælder om at være hurtig.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.