Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 51. 2012



Nyheder i uge 51, 2012





.

Tidligere ansat bag hærværk
I sidste uge fortalte vi om vingården Case Basse i Montalcino, der havde været udsat for hærværk. Fornem Brunello-vin i årgangene 2007 til 2012, der blev modnet i store egetræsfade, blev hældt ud på kældergulvet.
I første omgang troede man, at det var mafiaen, der havde været på spil, men det viser sig nu, at det højst sandsynligt er en tidligere ansat på vingården, der har været utilfreds og har villet hævne sig. Politiet forventer en officiel arrestation om ganske få dage.
Ejeren af vingården, Gianfranco Soldera, har nogle ganske få små fade af et par af årgangene tilbage. Der er tale om en absolut top-producent af Brunello-vin, og Soldera ville ikke have nogle problemer med at sælge den resterende vin til et højere beløb end normalt. Men det undlader han at gøre - tværtimod har han stoppet for alt salg, og han ønsker, at vinforretninger verden over gør det samme, så der ikke går spekulation i priserne på hans Brunello’er.

Ikke alle stopper salget
Case Basse's vine forhandles herhjemme af BB Vinimport, og ejeren, Michael Bodholdt, stoppede allerede salget af vingårdens Brunello'er, da han hørte om hærværket. Som han udtrykker det, ønsker hans firma heller ikke at deltage i spekulation af vinen - den skal ud til de mennesker, der virkelig holder af den og ikke til spekulanter, som bare skal tjene penge på ulykken.
Det er ikke alle vinhandlere, der følger Solderas opfordring. I USA er prisen på årgang 2006 af Case Basse’s Brunello - den årgang, der er på markedet i øjeblikket - steget til det, der svarer til 7000 kr. - normalt ligger en flaske i nabolaget af 1200 kr. Mange amerikanske vinforretninger har derfor valgt at sælge samtlige af de flasker, de har på lager.




Robert Parker.

86 mio. kr. for Parkers vinmagasin
Den amerikanske vinguru Robert Parker har solgt hoveparten af aktierne i sit magasin The Wine Advocate til tre asiatiske forretningsmænd. Efter sigende lød købssummen på 15 millioner dollars (cirka 86 mio. kr.).
Salget medfører en del omvæltninger. The Wine Advocate’s redaktion flytter til næste år til Singapore, og Parker overlader posten som ansvarshavende chefredaktør til Lisa Perrotti-Brown, der er Master of Wine og mangeårig bidragsyder til magasinet.
Som noget helt nyt vil det også blive muligt at annoncere i online-udgaven af magasinet.

Vil fortsat arbejde
Der skal også ansættes en vinskribent, der udelukkende skal beskæftige sig med de vine, der fremstilles i Kina, Thailand og andre asiatiske lande. Derudover vil The Wine Advocate lancere en række vinuddannelses-konferencer.
Der er i sandhed sket meget, siden Parker startede magasinet for 34 år siden ved hjælp af penge, som hans mor lånte ham.
Selv om udgivelsen af magasinet bliver flyttet til Singapore, har Parker ikke tænkt sig at ligge på den lade side. Han forbliver CEO og formand for bestyrelsen i The Wine Advocate, ligesom han fortsat vil beskæftige sig med skriverier og smagninger vedr. distrikterne Bordeaux og Rhône.









Midt om natten i isnende kulde og med sneen knitrende under fødderne høstede man i år Riesling-druer til Eiswein hos Weingut Georg Müller Stiftung i Rheingau (foto: Deutsche Weine / Nils Keber).

Jubel hos Eiswein producenterne
Mens vi herhjemme klaprer med tænderne og måske godt kunne tænke os et lidt lunere vejr, så jubler de tyske vinproducenter, der fremstiller Eiswein. I Tyskland er det nemlig også rigtig koldt, og d. 8. december nåede temperaturen i stort set hele landet ned under de magiske 8 minusgrader, der skal til for at høste druerne til den søde vin.
Når druerne fryser, vil vandet i dem fryse først, mens de sukkerholdige stoffer, syrer og ekstrakter forbliver i flydende tilstand. Og under presningen vil det frosne vand - isen - blive tilbage sammen med drueskind og stilke, mens en sød og duftende most løber fra.

Første Eiswein i flere år
Sidste år, hvor vinteren var mild i store dele af Europa, klagede mange tyske vinproducenter deres nød, og flere af dem måtte simpelt hen droppe at fremstille Eiswein.
For en del af producenterne er det faktisk første gang i flere år, at de nu kan lave den søde delikatesse - netop fordi vejret ikke har artet sig optimalt.
Der er nemlig grænser for, hvor længe man kan vente på, at det bliver koldt nok til at høste druerne. Druerne kan blive for indskrumpne eller falde af vinstokkene, ligesom fuglene hele tiden forsøger at gøre et indhug i høstmængden.
Over alt meldes der om druer af høj kvalitet, der ikke er blevet angrebet af Botrytis - den ædle råddenskab. Dermed vil druerne kunne forvandles til Eiswein af reneste og fineste karat.





    Kun tre stjerner
    I sidste uges VinAvis gav vi tre stjerner til rødvinen "Huzar" fra Carlo Merolli, en vin til 120 kr. på druen Marzemino fra det italienske Trentino.
    Om vinen skrev vi, at den har "en lidt speciel smag, der ikke umiddelbart tiltalte smagepanelet. Den er lidt metallisk og med et bittert bid, der maskerer frugten i eftersmagen. Men drikkelig, naturligvis".
    Det blev Carlo Merolli ked af. – Nu stoler jeg på VinAvisens smagepanel, skriver han. – For det første, fordi der er flere personer, som smager, og for det andet fordi de har samme indstilling til vin, som jeg har: Kritisk men med lyskeglen rettet mod at finde det positive, det, vinen kan give af gode oplevelser. Derfor bliver de vine, der modtager én eller to stjerner, ikke anmeldt, og derfor er tre stjerner "ikke så ringe endda".
    (Læs om VinAvisens regler vedrørende uddelingen af stjerner ved at klikke her).

    Hvad siger kunderne?
    Carlo Merolli skriver imidlertid også, at tre stjerner er væsentligt ringere end det, han selv vurderede vinen til, og i sit ugebrev spørger han derfor sine kunder, om de nikker genkendende til VinAvisens beskrivelse.
    Det bliver interessant at høre, hvad kunderne siger. Men VinAvisens smagepanel med den gamle redaktør for bordenden har også noget på hjerte:
    Ved samme smagning gav vi tre stjerner til en fransk vin, og der gik kun få timer efter, at avisen var på gaden, før vi fik en mail fra importøren:
    – Den er helt gal, skrev han. – Der må have været noget i vejen med flasken. I får straks en anden.
    Han kom med en ny flaske, og den var helt i orden. Det er faktisk en glimrende vin.

    Et usikkert foretagende
    Denne lille historie demonstrerer, at hele dette cirkus med at uddele stjerner, glas og point er et højst usikkert foretagende, selv om nogle lader det fremstå som den højeste og helt præcise videnskab.
    Der er endog en vinskribent ved en af de store aviser, som giver halve point, fx 92½ point. Han arbejder dermed efter en 200 point-skala. Dette virker ret latterligt, når man ved, hvor skrøbelig den menneskelige smagesans er, og at der kan være forskel på flasker med samme vin.
    Der er i dag så mange, som uddeler stjerner og point, at man til næsten enhver vin vil kunne finde en høj karakter. Og på samme måde vil man sikkert også til enhver vin kunne finde en mindre god karakter.

    Hvad mener vores læsere?
    Dette stjerne- og point-cirkus bør derfor tages med et meget stort gran salt – så stort, at man kunne hævde, at det ville være bedre helt at droppe denne karaktergivning.
    På den anden side kan man også hævde, at karaktererne trods alt giver en eller anden form for rettesnor.
    Vi kunne godt tænke os at vide, hvad vores læsere mener – om de synes, at denne karaktergivning af vine har sin berettigelse, og om de følger stjerner, point osv., når de køber vine.
    Vi lader det komme an på en meningsmåling. Sæt venligst en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen senest nu på fredag d. 21. december. Men skriv også meget gerne nogle kommentarer til hele denne problematik, og send dem til info@vinavisen.dk.
    Resultatet af rundspørgen bringer vi i næste uge.


Til_37/09




Hagl ødelagde hele høsten
En enkelt haglbyge i juli måned ødelagde i løbet af kun syv minutter hele den kommende druehøst hos Château de Roquefort i Provence.
Ejeren af vinslottet, Raimond de Villeneuve, var fortvivlet og så i øjnene, at han måtte dreje nøglen om. Hans vinstokke havde lidt så megen skade, at det også ville gå ud over høsten i 2013, der højst sandsynligt ville blive halvt så stor som normalt.
Kun to gange i de sidste 50 år har det haglet i det område, hvor Villeneuve har sit vinhus, så han har ikke engang overvejet at blive forsikret mod vejrmæssige ødelæggelser.
Snart begyndte vinproducerende naboer og venner at komme ham til hjælp med druer og druemost. Det samme gjorde producenter, fra det tilstødende Rhône, og snart havde han nok vin og druer til at fremstille 132.000 flasker - et antal, der stort set svarer til Château de Roquefort's årlige produktion.

36 vinproducenter om samme vin
Den store hjælpsomhed gav Villeneuve en god idé. Han ville skabe en unik fælles cuvée sammen med de i alt 35 bidragende vinproducenter. Vinen, en rosévin, blev fremstillet og fik i første omgang navnet Coup de Pouce - som løst kan oversættes med "med en lille smule hjælp fra mine venner".
Eneste problem var, at han skulle have det blå stempel fra myndighederne, da der var tale om en vin blandet af vine fra adskillige appellationer i både Provence og Rhône. Den slags er langt fra normalt, så det har taget myndighederne lige indtil sidste uge, før de gav deres endelige samtykke.
På etiketten vil der stå Méditerranée IGP (Indication Géographique Protégée). IGP er et trin lavere end AOP (Appellations d’Origine Protégée) og gælder for rigtig gode kvalitetsvine fra et større defineret område.
Vinen har også fået sit endelige navn, nemlig Grêle - der betyder hagl …



Erkan Önoğlu med sin dommedags-vin.
Jorden går under lige om lidt
I denne uge, d. 21. december, går Jorden under - altså ifølge den såkaldte Maya-kalender.
Mens de fleste sikkert optimistisk køber julegaver til d. 24., så er der også en pæn flok mennesker i verden, der ikke tror, at der bliver nogen juleaften - at Jorden rent faktisk ikke eksisterer mere til den tid.
En hel del af dem valfarter i disse dage til en lille tyrkisk by, Şirince, i Izmir-provinsen. Den ligger tæt på oldtidens græske by Efesos, hvor Jomfru Maria efter sigende skulle være steget til himmels. De, der tror på Maya-kalenderen, tror derfor også, at Şirince har en særlig energi, der vil redde dem fra dommedag. Hvor de så vil befinde sig, når Jord-kloden er væk, melder historien ikke noget om …

Skyl dommedag ned med vin
I Şirince, der kun har 600 indbyggere, forventer man besøg af 60.000 mennesker fra hele verden, som vil klumpe sig sammen i gaderne d. 21.
Det er jo oplagt for enhver dreven forretningsmand at udnytte den situation. Og det er netop, hvad Erkan Önoğlu, der ejer en vinforretning i Şirince, har gjort. Han har nemlig fået lavet en særlig vin med en flot dommedagsetiket med navnet "21 Aralik 2012 Kiyamet Günü" på etiketten (December 21., 2012 Dommedag), som han er begyndt at sælge rundt om i Tyrkiet, og som han håber bliver den helt store sællert på selve dagen.
Om han kommer til at nyde omsætningen på salget af vinen, er jo det store spørgsmål …







Fængsels-rock
I sidste uge spurgte vi - på vegne af kulturinstitutionen Fængslet - om der var nogle af vores læsere, som kunne komme med input om forbindelser mellem vinens og fængslets verdener.
Og det var der - vi takker for de mange gode bud, der er kommet i den forløbne uge.
Der er fx Henrik Texel, der henviser til vinene fra det californiske vinhus Big House, der ligger et stenkast fra et stort fængsel. Samtlige vinhusets vine har etiketter med navne og illustrationer, der har forbindelse til fængselsverdenen.
Og så er der Marie Ahm, som henleder vores opmærksomhed på vinhuset Elvis Presley Wine Cellars og Merlot-vinen "Jailhouse Rock".

En vin med navnet "at flygte"
Rune Jacobsen skriver til os, at jailhouse wine - også kaldet pruno - har været et udbredt begreb i de amerikanske fængsler. Det var vin lavet på druer, blommer og andre frugter, der var smuglet ind udefra. Fangerne brugte så beholdere lavet af plasticposer, sukker og hvad de nu ellers havde ved hånden, til at lave en sikkert ikke særlig god vin. Men alkoholprocenterne var jo det, der talte.
Rune Jacobsen henviser også til fængslet Velletri syd for Rom, hvor fangerne har deres egen vinmark og laver deres egen vin - og får lov til at få vinen solgt uden for fængslets mure. En af fængslets hvidvine hedder Fuggiasco, der betyder "at flygte". En lille film på YouTube fortæller lidt om fængsels-vinen.

Flere projekter med fængsels-vine
Peter Koberg kan fortælle os om endnu et vinøst fængsel:
- Der findes et fængsel i Portugal, Pinheiro da Cruz, som har cirka 13 hektar med vinstokke, der blev plantet i 1940’erne, og som passes af de indsatte.
Fængslet ligger ikke langt fra Atlanterhavskysten uden for byen Setúbal, cirka 75 km syd for Lissabon. Hvis man kører ad landevejen N261 får man et glimt af de effektivt indhegnede vinmarker. Kvaliteten af vinen er ret svingende, og den sælges typisk af restauranter i Lissabon.
Peter Kobergs input har fået os til at tænke på et andet portugisisk fængsel, Alcoentre, i vinregionen Ribatejo. Dette fængsel har også egne vinmarker, som passes af 60 udvalgte indsatte, og der fremstilles hvert år 85.000 liter rødvin og 25.000 liter hvidvin.
Flagskibet, Chao de Urze, har faktisk vundet adskillige priser på grund af sin høje kvalitet. På etiketterne står der "Fremstillet i Alcoentre fængslet".






Ophold på en vingård søges
VinAvisen har fået en henvendelse fra Phillip Kastberg, der er 22 år og studerer på Københavns Universitet - og er meget interesseret i vin.
Han vil gerne nu til sommer besøge en vingård i udlandet, i Frankrig, Italien eller Spanien, og om muligt få lov til at hjælpe til med de daglige gøremål:
- Jeg er meget interesseret i at få et realistisk indblik i en vingårds dagligdag. I de seneste par år er min interesse for vin steget markant og i stedet for bare at læse om vin, vil jeg gerne se og opleve den verden med mine egne øjne, fortæller Phillip Kastberg.
- Men er det overhovedet muligt at tage til en vingård i udlandet og hjælpe til, og hvis det er, hvordan gør man?
Vi håber, at der måske er nogle af vores læsere, der kan hjælpe den unge mand, og vi hører derfor gerne om konkrete vingårde, der måske vil lade ham hjælpe til mod kost og logi. Andre input, der kan hjælpe ham på vej, er også yderst velkomne. Send venligst en mail til info@vinavisen.dk - så bringer vi svaret i den følgende udgave af VinAvisen, så andre med samme ønsker som Phillip Kastberg også kan få glæde af det.



Rødvins-bad under åben Himmel
Mens den nye bade-dille herhjemme hedder vinterbadning, er det hotteste i Sydafrika i øjeblikket et godt varmt rødvins-bad.
Et af de steder, der tilbyder denne særlige form for bad, er vingården Mont Destin Wines i Stellenbosch.
For at badet kan blive en sand vinøs oplevelse, er badekarret placeret udendørs med udsigt til en vinmark. Ved at betale et ekstra beløb kan man få både velkomstdrink samt en flaske af vingårdens bedste rødvin serveret på badekarkanten.
Mont Destin Wines lover, at vinbadet har en afstressende virkning og efterlader huden blød og silkeagtig.


En boblende konkurrence
Der var bobler i massevis i glassene, da den 10. udgave af Effervescents du Monde for nylig blev afholdt i restaurantskolen Le Castel i Dijon.
I denne konkurrence dyster boblevine af enhver art - champagne, cava, spumante og prosecco - mod hinanden. Og de stammer fra alverdens lande - fra Frankrig, Spanien og Italien til Canada, Australien, Sydafrika og Uruguay. Også Danmark var med i år blandt de 25 deltagerlande - det var Skærsøgaard Vin, der deltog med sin Don's Cuvée brut 2011.
Mere end 100 internationale vinkendere bedømte de i alt 660 mousserende vine i løbet af de to dage, konkurrencen varede. Og de uddelte 56 guldmedaljer og 164 sølvmedaljer.
Samtlige medalje-vine kan ses på konkurrencens hjemmeside. Her vil vi nøjes med nedenfor at bringe dommernes top-ti liste over verdens absolut bedste mousserende vine. Faktisk har man listet hele nitten vine - argumentet er, at nogle af vinene har fået lige mange point.
Vi hører meget gerne fra danske importører, der forhandler nogle af vinene på listen. Send os venligst en mail på info@vinavisen.dk.
Selv om der deltog rigtig mange vine i konkurrencen, skal resultatet - ligesom med andre konkurrencer - tages med et vist forbehold. Der er jo også mange gode mousseredne vine, som ikke har deltaget.

* Boschendal Le Grand Pavillon Brut Rosé, Boschendal, Paarl, Sydafrika
* Vino Spumante Cuvée di Gabry Rosé Extra Dry, Azienda Agrcola la Tordera, Valdobbiadene, Italien
* Crémant d'Alsace Arthur Metz Brut, Lot 9003, Arthur Metz Sas, Alsace, Frankrig
* Burkheimer Schlossgarten Pinot Brut Sekt b.A, Winzergenossenschaft Burkheim, Tyskland 2010
* Champagne Cuvée Réserve Rosé Brut, Earl Alain Couvreur, Champagne, Frankrig
* Champagne Bailla Brut, Trepo Leriguier, Champagne, Frankrig
* Pongracz Rosé Brut, Distell, Sydafrika
* Valdivieso Brut, Viña Valdivieso, Curicó Valley, Chile
* Champagne Philippe Fourrier Cuvée Prestige Brut, Sarl Fourrier Delmotte, Champagne Frankrig
* Champagne Esprit Grand Cru, Baron Fuente, Champagne, Frankrig
* Cava Jaume Codorniu Pinot Noir / Chardonnay Brut, Codorniu, Katalonien, Spanien
* Champagne Mont Vergon, Premier Cru Brut Champagne, Michel Mailliard, Champagne, Frankrig
* VMQ Cuvée Franco Dragone, Vignoble des Agaises, Belgien 2009
* Crémant d'Alsace, Domaine Saint Rémy Cuvée Prestige, Earl Ehrhart Philippe, Alsace, Frankrig
* Cordillera Brut Pinot Noir, Sociedad Vinicola Miguel Torres Sa, Curicó Valley, Chile 2011
* Crémant de Bourgogne, Léonce Bocquet Brut, Patriarche, Bourgogne, Frankrig
* Valdobbiadene Prosecco Superiore, Azienda Agricola Andreola di Pola Stefano, Valdobbiadene, Italien 2012
* L'Arte Spumantica Gewurztraminer Brut, Carpenè Malvolti, Conegliano Valdobbiadene, Italien
* Baccarat Cuvée Prestige Rosé de Pinot Noir Brut, La Cave de Genève, Satigny, Schweiz.





...



Whisky med hval
Hos cocktailbaren Nightjar i London var overraskelsen stor, da politiet i sidste uge foretog en razzia i baren. Det handlede hverken om heroin eller skjulte penge, men derimod om en enkelt flaske whisky, som politiet beslaglagde.
I flasken befandt der sig et 2 x 5 cm stort stykke tørret skind fra en hval. Og den går ikke, da det ifølge gældende EU-lov er forbudt at handle med produkter, som stammer fra hvaler. Politiet foretog razziaen efter et anonymt tip.
Whiskyen blev brugt som ingrediens i en cocktail med navnet Moby Dick, og da baren kun havde det ene hvalskind, var flasken løbende blevet efterfyldt med whisky igennem et års tid. Skindet skulle angiveligt have givet en særlig aroma til whiskyen.

Troede det var lovligt
Skindet havde en af medarbejderne købt i et supermarked under en rejse til Japan, og ingen hos Nightjar havde drømt om, at det kunne være ulovligt at bruge det, da det jo var købt på lovlig vis.
Ejerne af baren er dog meget kede af situationen og har undskyldt over for enhver, der må have følt sig stødt over brugen af hvalskindet. De har også lovet, at de fremover nøje vil undersøge lovgivningen, hvis de igen skulle ønske at bruge nogle lidt anderledes ingredienser. Og ikke nok med det: Ejerne har meddelt, at samtlige indtægter fra salget af Moby Dick cocktailen vil gå til en forening, der kæmper for hvalernes bevaring.
.....

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company nu importerer vinene fra Bodega Chakana i Argentina.




    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


.
.

    Anne-Grete Lysgaard (f. 1949) startede i 2011 Lysgaard Vine med det mål at gøre vine fra Umbrien tilgængelige for de danske forbrugere.
    Det er håndværket og de imødekommende og uhøjtidelige små vinproducenter fra det italienske vinområde, som optager Anne-Grete Lysgaard, og hun vælger sine producenter efter en kompromisløs søgen efter kvalitet. Derfor rejser hun ofte til Umbrien for at følge arbejdet på gårdene i foråret, i sommeren og i forbindelse med høsten. Ad den vej er det muligt at få et indgående kendskab til vinproducenterne og deres familier. Derudover er der også altid noget nyt at lære - og så er det en måde at sikre sig, at ord følger handling.
    Efterhånden er også vinene fra Veneto, Marche og Toscana begyndt at snige sig ind i hjertet af Lysgaard Vine.
    Anne-Grete Lysgaard har i mange år arbejdet med ledelsesrådgivning og rekruttering og senest med investering og har herigennem fået et stort netværk, som nyder godt af hendes søgen efter de bedste dråber i støvlelandet.
    Hendes drøm er en dag at få skabt optimale rammer til at invitere vin- og madglade danskere til Umbrien for at deltage i vinfremstilling og i italiensk madlavning.
    Anne-Grete Lysgaards mand, Bjørn Juell-Sundbye, og hendes børn, svigerbørn og børnebørn hjælper - efter bedste italienske forbillede - med i forretningen. De tager på vingårdsbesøg i Umbrien, er med til beskæringen af vinstokkene, modtagelsen af de mange vine og diverse vinarrangementer.
    Senest har Anne-Grete Lysgaard ansat Line Hartvig Rasch, der har arbejdet i både spanske og italienske toprestauranter i ind- og udland, som operation manager. Sammen tager de ud til vinklubber og fortæller passioneret om vinene, områderne og landskaberne. Når lejligheden byder sig, inviterer de trofaste kunder og andre interesserede til vinsmagninger og har derfor en tæt og direkte kontakt til kundekredsen. Vinene sælges via forhandlere og via Lysgaard Vines webshop.
    Adresse: Lysgaard Vine, Langebrogade 5, 1411 København S, tlf.: 40 31 58 26, e-mail: agl@lysgaard.com, www.lysgaardvine.com.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    203 Den ikke særligt almindelige sne i Bordeaux kaster sit trylleskær over det danskejede Château de Haux (foto © Kristoffer Gellert).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner og hele 15, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 93 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Castellblanch, Brut Zero, Cava, Spanien, lav alkohol (11,5%)
89,75 kr., på tilbud året ud til 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Frisk og vellavet boblevin med fine bobler, god druesmag, tilpas syre, venlig pris. Alle vil kunne lide den. Ordet zéro (nul) på etiketten fortæller, at der ikke har været tilsat sukker for at give vinen ekstra sødme.


Muré, Brut, Crémant d'Alsace, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
129,75 kr., på tilbud året ud til 99,75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Det er en ren fornøjelse at nyde denne boblevin lavet efter champagnemetoden i Alsace. Den er simpelt hen lækker. Fine, stadige bobler, bred og blød frugt, frisk, men ikke for meget syre ...


Gremillet, Grande Reserve, Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)
329 kr., pris året ud: 229 kr., Premier Cru
Frisk og meget dejlig champagne fra et lille familieejet vinhus. Den har en meget lys farve trods de 70% Pinot, små, fine og ivrige bobler og en dejlig smag med bløde noter af citrus. En veloplagt og spændstig vin.


Cuvée Comte de Marne, Charles Mignon, Brut, Champagne, Rosé, Grand Cru, Frankrkig, lav alkohol (12%)
499,75 kr., pris indtil nytår: 299,75 kr., Skjold Burne
En vidunderlig champagne med en gylden-rosé farve, fine små blobler og en blød og lækker smag. Både farven og den fint krydrede smag vidner om det store indhold af Pinot Noir (55%) og den tilsatte rødvin fra kommunen Bouzy. I smagen er der noter af abrikos og nødder.


Camille Savès, Champagne, Rosé, Grand Cru, Frankrig, lav alkohol (12%)
279,95 kr., Erik Sørensen Vin
En frisk boblevin med en brillant rosé farve, en lidt enkel smag og en ret markant syre.

Hvidvin


Weingut A.J. Adam, Riesling, Mosel, Tyskland, 2011, lav alkohol (12,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Charmerende og elegant hvidvin - en perfekt vin med fuld harmoni mellem blød druefrugt, krydderi, mineralske toner, sødme og syre.

Rødvin


Araldica, Barbera d'Asti, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
40 kr., Rema 1000
Flot og saftig rødvin med blød og lækker frugt og god syre, der gør den fin til mad. En rigtig god og typisk Barbera. Smagepanelet gættede en pris over 100 kr. Til prisen er den simpelt hen et kup.


Cuvée Philipson, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Christian Philipson morer sig med at samarbejde med forskellige vinproducenter om vine til det danske marked, og han har indlysende talent for det. Han ved, hvad danskerne kan lide. Endnu en gang har han været "inde over" en vin fra Guigal, og det er blevet en meget lækker, blød og fyldig vin med krydret frugt og en lang eftersmag. Vi har smagt den i flere årgange; den holder standarden.


Ravenswood, Zinfandel, Califonien, USA, 2010, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 51): 59,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
En rigtig god rødvin med bred frugt og flot krydderi. En rigtig madvin, der vil være glimrende til julemaden.


Le Miocène, La Tour Coste, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
90 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Vellavet rødvin, der åbner sig i munden med frugt, tanniner og syre. Glimrende madvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre.


Trentanni, Falesco, Umbria IGP, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
105 kr., Carlo Merolli
Prægtig rødvin på druerne Merlot og Sangiovese. Elegant og blød frugt, spændende krydderi, tilpas syre og en lang eftersmag.


Les Closiers, Ogier, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
139 kr., på tilbud i denne uge (uge 51): 119 kr., Kvickly
En hamrende god Châteauneuf med en blød og elegant smag. Der er saft og drue og krydderi og en dejlig lethed. Kan drikkes nu.


Terra dei Celti, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
179 kr., Irma
Der er chokolade i denne rødvin - og krydderi og blødhed. Der er knald på her. Og kvalitet.


La Fagotière, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
209,75 kr., på tilbud indtil jul: 169,75 kr., Skjold Burne
Stor og herlig Châteauneuf-rødvin med bred, blød frugt og fint krydderi. 15%, men uden spritkant. Den bør faktisk slet ikke drikkes nu, men bør have lov til at ligge i hvert fald fem-seks år til.


Haiku, Castello di Ama, Toscana IGT, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
289 kr., på tilbud til 269, Jysk Vin
Denne rødvin lugter og smager af italiensk kvalitet. Den har en blød smag med lækker frugt og fint krydderi. Vinen er en såkaldt supertoskaner på druerne Sangiovese, Merlot og Cabernet Franc - og en fornøjelse.


Domaine des Sénéchaux, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
369,95 kr., Theis Vine
Blød og meget flot rødvin med god dybde og en bred smagspalet og afrundede tanniner. Den kan drikkes nu, men den vil vinde yderligere ved at blive gemt til 2015 eller endnu ti år frem.


Réserve du Palais, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
54,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 51): 33,67 kr. ved 6 flasker, SuperBest
En nydelig lille Rhône-rødvin uden noget større vingefang. Men billig. Den fjerde stjerne får den for tilbudsprisen.


Les Vignes Rondes, Domaine Prunier, Pinot Noir, Monthelie 1er Cru, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
159 kr., Franske Vinhus
En Bourgogne-rødvin med ren Pinot-karakter, men også med en tørhed, der lidt maskerer frugten.


The Procrastinator, Chalk Hill, McLaren Vale, Australien, 2010, middel alkohol (13,5%)
169 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Skovgaard Vine
En rødvin, der lægger sig fint i munden med massiv frugt - solbær - og krydrede toner. Typisk australsk, men ikke for bamset. Flasken har skruelåg. Helt billig er den ikke.


Vieille Ferme de l'Eoune, Rasteau, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
130 kr., pris ved 6 flasker: 117 kr. og ved 12 flasker: 104 kr., La France Shop
Denne rødvin fra et af den sydlige Rhônedals vinhuse er en meget venlig, men også lidt enkel vin. Prisen gør ondt.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.