Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 02. 2013



Nyheder i uge 2, 2013







Flammehav truer vinmarkerne
Der er tørt og varmt i Australien i øjeblikket med temperaturer, der i de seneste dage er nået op over 40 grader - hvilket har udløst ildebrande i adskillige stater.
I medierne kan vi læse om, hvordan store områder på Tasmanien er blevet flammernes bytte, og også i staterne South Australia, Queensland, New South Wales og Victoria har ilden et godt tag i bushen og skovene.
I South Australia kan flammernes fremmarch få katastrofale følger for vinproducenterne. I vinområdet Clare Valley brænder det i bakkerne over vinmarkerne, og et hold brandfolk forsøger ihærdigt at begrænse ilden, så den holder sig til de skovklædte områder. Og ifølge Decanter er vinmarkerne på Kangaroo Island, i Mount Lofty Ranges samt i flere andre vinområder i South Australia i stor fare for at blive ramt af de hærgende ildebrande.




Fem flasker af den søde vin fra Château d'Yquem. Med alderen bliver vinen stadig mørkere i flasken.

Sød vin for 9,2 mio. kr.
Med nogle års mellemrum sættes der store samlinger af vinene fra Château d’Yquem til salg på auktioner eller hos fornemme vinforretninger.
I 2007 gjaldt det fx en samling af den berømte søde vin i årgangene mellem 1860 og 2003, der blev solgt for 775.000 pund (cirka 7,2 millioner dk.) hos den britiske forretning The Antique Wine Company.
Igen i 2010 dukkede der en stor samling op bestående af 128 flasker samt 40 magnumflasker i årgangene fra 1825 til 2001. Denne samling gik for et beløb svarende til cirka 5,7 mio. kr. hos Christie’s i Hong Kong.
Og nu er endnu 109 flasker sat til salg hos det legendariske stormagasin Harrods i London for en samlet sum af 1 mio. pund (cirka 9,2 mio. kr.).

Ti årgange eksisterer ikke
De mange flasker hos Harrods stammer ifølge The Drinks Business fra en fransk samler og nær ven til familien Lur-Saluces, der tidligere har ejet Château d’Yquem. Det betyder, at samleren gennem årene har haft mulighed for at supplere sin samling med de mest eftertragtede årgange direkte fra slottets kælder.
Uanset hvor flittigt denne verdens samlere går på jagt, er der dog årgange af Château d’Yquem, som de aldrig vil kunne få fat i. Gennem tiderne har slottet nemlig i visse år besluttet ikke at lave den søde vin - simpelt hen fordi druerne ikke har kunnet leve op til de meget høje kvalitetskrav.
Det er sket i alt ti gange - i 1910, 1915, 1930, 1951, 1952, 1964, 1972, 1974 og 1992 samt, for første gange i vort århundrede, i 2012.


En hjælp til franske vinproducenter
Det er ikke altid nemt at være vinproducent i Frankrig med det lunefulde vejr, som præger landet. Regn og haglbyger og efterfølgende vinmarkssygdomme kan reducere høstmængden betydeligt eller give druer af mindre god kvalitet. Begge dele kan medføre store økonomiske tab for producenterne.
Men det vil en ny høst-regel måske kunne afhjælpe i en ikke så fjern fremtid. Det drejer sig om VCI (Volume Complémentaire Individuel) - altså "individuel supplerende volumen". Ifølge denne regel vil en vinproducent i gode år kunne høste en vis portion ekstra druer ud over den mængde, som allerede er fastsat.
Den overskudsvin, der fremstilles på de supplerende druer, kan producenten så blande i vinen i en efterfølgende mindre god årgang - og stadigvæk sætte den efterfølgende årgang på etiketten.
Ad den vej kan man sikre sig en mere stabil smag og kvalitet år efter år - og samtidig undgå økonomiske strabadser i et dårligt vinøst år.

Stadig på forsøgsstadiet
Det er den franske appellations-myndighed INAO (Institut National des Appellations d'Origine), der står bag VCI, som stadig er på ekperiment-stadiet.
I Chablis har vinproducenterne således siden 2006 måttet gøre brug af VCI til deres tørre hvidvine, og siden 2010 har reglen omfattet rødvinene i 20 appellationer i Bordeaux. Eksperimenterne er netop blevet forlænget til 2014 - hvor denne høst-regel sandsynligvis bliver permanent.
Der er ingen tvivl om, at mange førende franske vinproducenter ikke vil benytte sig af muligheden. De sætter en ære i at lade hver årgang tale for sig selv og nyder, når vinanmeldere verden over roser en bestemt årgang som den bedste i de sidste ti år.
Men der vil helt sikkert også være mange vinhuse, der med kyshånd vil tage imod reglen om VCI.

Årgangene får en ensartet karakter
Det at blande vine fra to eller flere forskellige årgange er jo kendt fra champagnehusene, der til deres ikke-årgangschampagner spæder årets vin op med reservevin fra andre år netop for at opnå en ensartet karakter i champagnen.
Men når det gælder andre franske vine og VCI, peger det svenske magasin BKWine på et problem.
Reglen vil selvsagt være udmærket for vinproducenterne, men er det ikke en del af charmen for forbrugerne, at en årgangs kvalitet og særlige karakter sætter sit præg på vinen?
Bliver det hele ikke lidt kedeligt, hvis årgangene udjævnes, og man får en mere ensartet vin år efter år?
På den anden side vil man vide, hvad der venter én, når man skænker en ny årgang af den franske yndlings-vin i glasset. Sådan forholder det sig jo også med vinene fra mange oversøiske vinlande, hvor vejret er mere stabilt år efter år. Men bør det ikke være anderledes med fransk vin? Eller er det vigtigste bare, at vinen smager godt hvert år?
Vi modtager gerne uddybende kommentarer om emnet på info@vinavisen.dk.








Hvis det skal være rigtigt, bør Prosecco nydes af særlige Prosecco-glas som dem, der ses på billedet.

Populære Prosecco
Den perlende Prosecco-vin har ifølge The Drinks Business vind i sejlene - hvilket blandt andet ses af nye salgstal fra Storbritannien.
I de britiske supermarkeder og hos de større vinhandlere er salget af den italienske mousserende vin gået over al forventning i 2012. Den store supermarkedskæde Tesco har således solgt hele 50% flere flasker Prosecco end året før, og er dermed nået op på en hidtidig rekord. Salgspilen for champagne og cava peger derimod den modsatte vej.
Hos Tesco er man glædeligt forundret, idet den mousserende italiener for bare fem år siden stort set kun blev købt af en mindre skare vinkendere.
Hos kæden Waitrose var det ikke mindst mærket Orosecco, der var årsag til, at salget af bobler i december måned steg med 23%.
Også i Italien og Spanien er salget af champagne faldet sidste år - til gengæld går det ganske udmærket i både Kina, Japan og Australien.


Fanger lægger sag an
I USA er der rygere, der har lagt sag an mod tobaksfirmaer, og overvægtige, som har trukket burgerkæden McDonald’s i retten. Nu har fem indsatte i et fængsel i Idaho lagt sag an mod nogle af landets førende vin-, øl- og spiritusfirmaer med krav om 1 milliard dollars (cirka 5,7 mia. kr.) i erstatning.
De indsatte, der er dømt for alt fra groft tyveri til manddrab, hævder, at det var deres alkohol-afhængighed, der var skyld i deres kriminelle handlinger.
De mener, at der burde have været mærkater på vin- og spiritusflaskerne med advarsler om, at man kan blive afhængig af indholdet.
Om det virkelig skulle lykkes for de fem fanger at få medhold i retten, får tiden vise.




Nyhøstede druer væltes over på sorteringsbåndet hos vingården Spier i Stellenbosch.

Øget høstmængde i Sydafrika
Nu, hvor vinteren ligger som en kold dyne over Danmark, begynder sydafrikanerne så småt at høste de første druer.
Og hvis alt går som forventet, vil mængden af druer ifølge Sawis (South African Wine Industry Information and Systems) nå op på 1,4 millioner tons - inkl. druer til druespiritus. Det er en stigning på 8% i forhold til høsten i 2012.
Årsagen er blandt andet, at flere af de sydafrikanske vinområder har haft en køligere vinter end normalt og en vinter, der har givet en god portion regnvand. Og netop regn er der ofte mangel på i flere af vindistrikterne.


Til_37/09




Endnu et synspunkt om stjerner
Her i VinAvisen har vi selv begyndt en diskussion om stjerner, glas, point osv. – et emne, der kan betragtes fra mange synspunkter. Her er endnu et synspunkt fra Lars Bjørn Jensen:
VinAvisen anmelder hver uge 20-30 vine, der maksimalt kan tildeles 5 stjerner. Avisens vurdering er blandt de mest citerede af forhandlerne, og det er der nok en god forklaring på.
– I en helt tilfældig uge havde 14 ud af 17 vine fået 5 ud af 5 stjerner. Den dårligste havde fået 3 stjerner. Priserne svingede fra omkring 50 kr. og op men lå primært under de 100 kr.
– Det angives ikke, hvorvidt vinene anmeldes til prisen, men dejligt er det da, at stort set alle vinene er i verdensklasse, uanset farve, druesort, region, land og pris.
– Ifølge VinAvisen kan man altså stort set ikke opdrive en dårlig eller middelmådig vin, og de er tilsyneladende lige gode, uanset de førnævnte parametre.
– Disse flotte anmeldelser er naturligvis tillokkende for vinforhandlerne, der uge efter uge kan købe sig til, nej undskyld, få tildelt, en fin uafhængig topanmeldelse, som de efterfølgende kan benytte til markedsføring og dermed nemmere sælge vinen.

Vinens pris er vigtig
Tak for sangen. Men vi er nu ikke enige med Lars Bjørn Jensen, der åbenbart ikke har studeret den side, hvorpå vi forklarer vores måde at anmelde vinene på – der er ellers et link til siden lige over anmeldelserne hver eneste uge.
På denne side fremgår det tydeligt, at vi finder det vigtigere at fortælle, hvad vores læsere kan drikke med glæde – end hvad de ikke bør drikke. At det er vigtigere at vise vej til de gode flasker end at pege fingre af de dårlige. Og for os er vinens pris en vigtig parameter – det nævnes også på siden.

Ikke så udsædvanligt
Vores holdning har medført, at vi har mange vine til topkarakteren 5 stjerner, og det er vi kun glade for. Så gør vi også vores læsere glade – her er der virkelig gode flasker at vælge imellem!
Vine, der kun får to, én eller nul stjerner, skriver vi ikke om. Der er jo mange vine i denne verden, som ikke er værd at drikke, og vi ønsker ganske enkelt ikke at spilde vore læsere tid og telefonregning med beskrivelser af sådanne vine, blot fordi de tilfældigvis har passeret vores glas.
Hvis vi udregner det gennemsnitlige antal stjerner på alle ugens smagte vine, så lander det som regel på mellem 3,0 og 3,7 stjerner, og det kan vel egentlig ikke siges at være så usædvanligt.

Man kan ikke købe stjerner
Lars Bjørn Jensen prøver at fornærme os ved at antyde, at vinimportørerne kan købe sig til topanmeldelser i VinAvisen. Det kan de naturligvis ikke. Man kan ikke købe stjerner hos os.
Men mange af vinene får gode anmeldelser, fordi importørerne sikkert har vænnet sig til kun at fremsende deres bedste flasker til vores smagepanel.
Det er rigtigt, at vores stjerner bruges i markedsføringen rundt omkring og gør det nemmere at sælge vinene. Når det sker så ofte, skyldes det, at vi anmelder så mange vine, og at vi har over 9000 vininteresserede læsere.






Resultatet af et unikt samarbejde
I uge 1 2012 fortalte vi, at det berømte spanske vinhus Vega Sicilia i Ribera del Duero var i fuld gang med at fremstille vin sammen med Benjamin Rothschild - et af medlemmerne i den lige så berømte franske vinfamilie.
Allerede i 2008 havde de to samarbejdspartnere stiftet et firma med navnet Benjamin Rothschild and Vega Sicilia og købt 100 hektar vinmarker i Rioja.
Nu kommer det første resultat af samarbejdet, årgang 2009, på markedet. Den har været klar et stykke tid, men man har haft svært ved at finde det rette navn til den - hvilket nu er lykkedes. Vinen, der er en rødvin på 100% Tempranillo, er døbt Macán, og der er også fremstillet en andenvin, Macán Clásico.
Om der kommer nogle flasker til Danmark, ved vi ikke. Men vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis det skulle være tilfældet.

Familien Jackson ekspanderer
Det familieejede vinhus Kendall-Jackson er et af Californiens største og mest berømte. Det blev grundlagt i 1982 af Jess Jackson og Jane Kendall, og det har ynglet gennem årene, så familiens firma, Jackson Family Wines, i dag ejer hele 35 vinhuse rundt om i verden - fra Californien til Toscana, Saint Émilion og Chile.
Familien er stadig i fuld gang med at ekspandere. I 2012 erhvervede den yderligere tre vinhuse i californiske Sonoma: Richard’s Grove, Saralee’s Vineyard og Ramal West Vineyard samt Clarendon Vineyard i McLaren Vale i Australien.
For kort tid siden afsluttedes endnu en handel med købet af en ejendom i den relativt nye californiske AVA (American Viticultural Area) Pine Mountain-Cloverdale Peak. Ejendommen har tidligere været ejet af en anden vinfamilie, Seghesio, og der er ikke tilhørende vinmarker - men mulighed for at tilplante omkring 113 hektar med vinstokke. Og det har familien Jackson efter al sandsynlighed tænkt sig at gøre, hvilket spæder yderligere til de mere end 5700 ha vinmarker, som familien allerede ejer i Californien.
At drive så stort et familie-firma kræver, at flere familiemedlemmer er involverede i det daglige arbejde. Efter Jess Jacksons død i 2011 drives firmaet videre af hustruen, Barbara Banke, samt fem børn og to børnebørn.



Skål i skak
Vi måtte simpelt hen vise dette vinøse skakspil, skabt af den norske kunstner Anders Nordby.
Inspirationen har Nordby fundet hos en anden kunstner, dadaisten Marcel Duchamp, som livet igennem var fascineret af skak og brugte spillet og brikkerne i sine kunstværker.
Der findes kun et eksemplar af Nordbys vin-skakspil, som blev vist første gang på en udstilling i 2012.
Men man kan jo altid kopiere ideen til en festlig aften, drikke nogle af de slagne brikker undervejs og gøre alvor af at skåle med dronningen …








En almindelig flaske Armand de Brignac og en flaske Midas af samme champagne.

Rapperens yndlingschampagne
Som vi skrev ovenfor, så er salget af champagne faldet i flere lande. Men heldigvis gør nogle af denne verdens kendisser en stor indsats for at få salgspilen til at pege den anden vej.
Det gælder ifølge The Drinks Business fx den amerikanske rapper Jay-Z, der havde valgt at holde en større nytårsfest i en lounge i Barclays Centre i New York.
Rapperen er en stor ynder af champagne fra huset Armand de Brignac og havde fået en hel væg dækket af flasker af husets Brut Gold Champagne - flasker til 300 pund (cirka 2750 kr.) stykket.
Det fortælles, at han derudover bestilte en flaske Armand de Brignac i flaskestørrelsen Midas. Kæmpeflasken er navngivet efter kong Midas i den græske mytologi - en konge, der var kendt for sin evne til at forvandle alt, hvad han rørte ved, til guld. Og netop Armand de Brignac’s flasker er gyldne fra flaskehals til bund.

For 17 mio. kr. champagne
Der skulle flere mænd til at skænke af flasken, der vejede 45 kg og indeholdt 30 liter champagne svarende til 40 almindelige flasker.
Armand de Brignac fremstiller årligt kun ganske få champagner i denne flaskestørrelse - der er verdens største, når det gælder bobler.
Den samlede regning for nytårs-partyet lød på 250.000 pund (cirka 2,3 millioner kr.).
Jay-Z's udskejelser kan dog ikke hamle op med den fødselsdagsfest, som Hollywood-skuespilleren Leonardo DiCaprio holdt sidste år. Her blev der købt champagne ind for hele 3 mio. dollars (cirka 16,9 mio. kr.).


Gode tider for Bordeaux
Bordeaux har ingen grund til at klage, når det gælder eksporten af distriktets vine. Ifølge nye tal fra vinkomitéen Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) har der fra d. 1. august 2011 til samme dato 2012 været en stigning i eksporten på 17% i mængde og hele 28% i værdi. I alt blev der eksporteret Bordeaux-vin for 2,29 milliarder euro (cirka 17 mia. kr.).
Kina aftog den største mængde vin (523.000 hektoliter), mens Storbritannien tegnede sig for den største import i værdi (420.000 millioner euro (cirka 3,1 mio. kr.).
Begge lande udgjorde sammen med Tyskland, Belgien, Japan, USA, Hong Kong og Canada top-otte listen over de største importører i mængde af Bordeaux-vin.

...


.....
Der er udelukkende brugt de fineste ingredienser til den nye vodka The Himalayan Edition.

En vild vodka
Vodka kan fås til mange forskellige priser - også til 19.000 kr. flasken. Det er nemlig, hvad en ny vodka, The Himalayan Edition, koster.
Men producenten, russiske Stolichnaya, har da også sat alle sejl til i fremstillingen af denne vodka. Vandet er gletsjervand fra nationalparken Langtang i Himalayas bjerge, og der er ligeledes brugt vinterhvede fra den russiske region Tambov. Såvel vandet som hveden er af højeste kvalitet og kommer fra nogle af verdens mest uberørte landområder.
Vodkaen er tappet på i alt 300 krystalflasker, der er fremstillet i Bøhmen i Tjekkiet. Flaskerne, der er nummererede, leveres i en fornemt udskåret æske af valnød.
Der er kommet nogle få flasker af denne eksklusive vodka til Danmark. Information om nærmeste forhandler kan fås hos Erdington Denmark.
.....


.....
Tomme whiskyfade klar til brug. Foto: Scotch Whisky Association.

Whisky giver penge til Skotland
Eksporten af skotsk whisky er én lang succeshistorie. År for år afsættes der stadig mere whisky til alverdens lande, og ifølge en ny rapport fra foreningen The Scotch Whisky Association steg eksporten sidste år til 4 milliarder pund (cirka 36,5 mia. kr.).
Rapporten, der er udført i anledning af foreningens 100 års jubilæum i 2012, fortæller også, at whiskyindustrien for hundrede år siden beskæftigede 5000 skotter - sidste år lød tallet på 36.000.

Store firmaer investerer
Væksten i eksporten forventes at stige yderligere i de kommende år, og denne verdens store spirituskoncerner er derfor heller ikke betænkelige ved at spytte yderligere penge i deres interesser i Skotland.
Det verdensomspændende spiritusfirma Diageo har således bebudet, at det vil investere et beløb svarende til cirka 9 mia. kr. - blandt andet i et spritnyt destilleri. Også den franske koncern Pernod Ricard vil bruge 3,5 mia. kr. på et nyt og større destilleri i Speyside.
.....






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Oxholm Vin har optaget importen af vine fra vinhuset Chapillon i det spanske Aragon og Priorat.
    * Vinograd.dk er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

    Ugens gode Spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
    .

    ...

      Er vinen noget værd?
      Hanne Macsay i Næstved har i mange år haft en gammel flaske stående, hvorpå der står "V, 1900, Madeira", malet med hvide bogstaver direkte på flasken. – Kan den have en vis værdi? spørger hun.
      Der er to slags madeira:
      * Enten kan vinen være en årgangs-madeira, så al vinen i flasken er fra året 1900.
      * Eller den kan være lavet efter solera-metoden ligesom i Sherry-distriktet, hvor noget af vinen tappes med jævne mellemrum, hvorefter der fyldes efter med ung vin. Og i så fald angiver årstallet på flasken det år, solera'en blev grundlagt. En stor del af vinen kan altså udmærket være af yngre dato.
      Hanne Macsays flaske er lidt mærkelig. De hvide bogstaver er stencilerede på med hvid maling – det gjorde man for hundrede år siden, fordi etiketter af papir gik til i fugtige kældre. Men det er mærkeligt, at der kun står et V, der tilmed både kan være et bogstav og et femtal. (Måske har nogle af vore læsere en forklaring – vi hører gerne på info@vinavisen.dk).
      Vi gætter imidlertid på, at der i dette tilfælde er tale om en årgangs-madeira, hvor al vinen er fra år 1900, og i så fald har flasken en vis værdi. Hvis den har været opbevaret korrekt og (helst) er blevet proppet om med jævne mellemrum, kan den have overlevet de 112 år i bedste velgående. Man har excellente madeira'er, der er over 150 år gamle – det ved vi af egen erfaring.
      På det internationale marked sælges årgangs-madeira'er for mellem 4000 og 5000 kr.
      PS: Som regel påtager vi os ikke at vurdere gamle flasker – det gør auktionshusene meget bedre. Men i dette tilfælde har vi gjort en undtagelse, fordi den gamle flaske pirrede vores nysgerrighed.
    ....................



    Ugens vinøse billede
    Jakob Holm har været i Alsace, og på billedet her underholder hans kone sig med den 84-årige vinbonde René Beck på en af markerne omkring byen Dambach la Ville.
    – René Beck fortalte om de gamle, knortede vinstokke, der lå i en stabel på marken, skriver Jakob Holm. – De var gravet op og skulle bruges som brænde, men min kone fik nogle af dem og bruger dem i dag til blomsterdekorationer.
    – Omkring byen ligger der i øvrigt en meget flot vandrerute, hvor man bliver præsenteret for alle druerne. Og i efterårsferien er det en fornøjelse at gå denne tur, hvor man kan smage på druerne og derved danne sig et indtryk af deres smag i forhold til den, man kender i vinen.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    206 På vingården Fillipo Galino i Piemonte tager Maria Galino sig et hvil sammen med barnebarnet Carola (foto © Fillipo Galino).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner og hele 16, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 92 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl.de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Francesco I, Uberti, Franciacorta, Rosé, Brut, Italien, lav alkohol (13%)
229 kr., Jysk Vin
Før nytår smagte vi to andre fremragende boblevine fra distriktet Franciacorta i det italienske Lombardiet. Nytår er forbi, men vi skal naturligvis smage mange flere bobler i det nye år, og her er en flaske med nogle af de bedste. Vinen er en elegant, ganske lys rosé med en stadig strøm af fine bobler. Den har en blød og lækker druesmag i fin balance med en lille, diskret sødme.


Don's Pink Brut, Skærsøgaard Vin, Danmark, 2011, lav alkohol (11%)
395 kr., Skærsøgaard Vin
Sikke en vidunderlig champ... nåh nej, mousserende vin. Den dufter sart af modne rønnebær og lyst brød, har en indbydende laksefarve og et væld af fine små bobler. De brister i munden og videregiver en elegant tør smag med noter af aromatiske citrusfrugter. Vinen har vundet en sølvmedalje ved konkurrencen Danish Internatioanl Food Contest 2012. Godt gået Danmark - og Skærsøgaard. Vinen kan også købes hos Danske Vingaarde’s Vinbutik i København.

Hvidvin


Dhroner Hofberg, A.J.Adam, Riesling, Mosel, Kabinett, Tyskland, 2011, lav alkohol (8,5%)
125 kr., The Wine Company
Denne hvidvin er ikke særlig typisk Riesling. I smagen er der næsten mindelser om druen Muskat. Men det er ikke desto mindre en meget lækker vin med en charmerende sødme og blød syre. Velegnet som terrassevin.


Rodney Strong, Chardonnay, Sonoma County, Californien, 2010, middel alkohol (13,5%)
129,75 kr., på tilbud indtil 10. februar: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Superlækker hvidvin i fornem balance. Den har en fyldig, let fed Chardonnay-smag med diskrete fadtoner og en lang eftersmag.

Rødvin


Santa Carolina, Syrah, Maipo Valley, Chile, 2010, høj alkohol (14,5%)
55 kr., Rema 1000
Der er frugt og tanniner til den store guldmedalje i denne flotte rødvin. En udpræget madvin til en kæmpebøf eller krydret gryderet. Plask den gerne over i en karaffel. Yderst attraktiv pris.


Château Passama, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
69,50 kr., Irma
En helt igennem dejlig rødvin med duft af brombær og modne blå blommer. Der er masser af moden frugt i smagen samt en anelse anis. Eftersmagen slutter blødt og rundt. Et godt glas til prisen.


Château Coulon, Corbières, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
74 kr., Vinimperiet
En flot og krydret vin med masser af frugt og noter af lakrids. Den høje alkohol er fint integreret.


Domaine Lebrun, Plan de Dieu, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
74,95 kr., SuperBest
En rigtig god Rhône med fin balance mellem frugt, syre og krydderi. En meget anvendelig vin, der hurtigt udvikler sig i glasset.


Obalo, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
84,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Dejlig rødvin. En vin med en inviterende duft og en blød, harmonisk druesmag. Dertil kultiverede procenter, som kan følge et helt måltid, uden at man bliver rundtosset. Glimrende til mange kødretter.


Septimo Dia, Bodega Septima, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., Theis Vine
Flot og kraftig rødvin med en kompleks smag med toner af brombær, blommer, kanel, honning og chokolade. Dertil fadtoner i tilpas mængde.


Non Confunditur, Argiano, Rosso Toscano IGT, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
109,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot, stor rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Sangiovese - en vin, der varmer. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.


Villa du Clos, Languedoc-Roussillon, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
114,95 kr., BrdrDsVinhandel
En dejlig og pikant rødvin med god frugt, aromatisk krydring og fine noter af eukalyptus og salvie til slut.


Rodny Strong, Cabernet Sauvignon, Sonoma County, Californien, 2009, middel alkohol (13,5%)
149,75 kr., på tilbud indtil 20. februar: 99,75 kr., Skjold Burne
Moden og meget lækker rødvin med en fløjlsblød druesmag med elegant fadsmag. En virkelig nydelse.


Langhe Nebbiolo, Gianni Gagliardo, Langhe, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
189 kr., på tilbud i januar: 100 kr. ved 6 flasker, Haller Vine
En glimrende og harmonisk rødvin - let krydret og med god frugt og en lang eftersmag med fine noter af anis og et tilpas bid af tanniner.


Vinding Montecarrubo, Il Carrubo, Sussie og Peter Vinding-Diers, Syrah, Rosso di Sicilia IGT, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
320 kr., H.J.Hansen Vin
Den meget erfarne danske vinmager Peter Vinding-Diers har på sin nyligt erhvervede sicilianske vingård skabt denne helt vidunderlige rødvin på biodynamisk dyrkede Syrah-druer. Den har en dejlig duft og en meget lækker frugtsmag med toner af kirsebær, peber, lakrids og mynte. Med sine kultiverede procenter er det en meget anvendelig vin, som man nyder med største fornøjelse.


Blue Label Premium, Vester Ulslev Vingaard, Sjælland / Lolland, Danmark, 2010, høj alkohol (15%)
395 kr., Vester Ulslev Vingaard
Denne danske rødvin, der er fremstillet af delvis tørrede druer, fortalte vi om i uge 52 sidste år. Den er ufiltreret, hvilket forklarer den uigennemsigtige farve, der nærmest er sortrød. Duften er intens med syltede blommer og mørk chokolade. Smagen er tæt med masser af koncentreret frugt, fine krydderier og en flot balance mellem sødme og syre. Det er så afgjort en madvin - en rigtig vintervarmer til en ekstra god gryderet. Plask den gerne over i en karaffel et stykke tid før servering.


Yellow Biplano, Carmenère, Central Valley, Chile, 2010, lav alkohol (12,5%)
79 kr., på tilbud i januar: 45 kr. ved 6 flasker., Propperiet
En udmærket og let rødvin på Chiles nationaldrue, Carmenère. Den er fuld af modne bær - især brombær - og har en god portion frugtsødme. Nogle vil sikkert mene, at den er lidt marmeladeagtig og mangler lidt rygrad. Men det er en vin, der er let drikkelig - en vin til den store fest, især til tilbudsprisen.


Petit Plaisir, Plaisir de Merle, Western Cape, Sydafrika, 2010, middel alkohol (14%)
89,95 kr., Amka
Denne rødvin på druerne Shiraz og Cabernet Sauvignon er ganske god, men måske lidt smal i smagsbilledet. Ikke så kompleks. En violin med tre strenge, lød det fra den anden ende af smagebordet.


Inglewood, Neil Ellis, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 2008, middel alkohol (13,5%)
110 kr., på tilbud i januar: 69 kr., Vinoble
Rødvin med en typisk Cabernet-duft - lidt efter bladene på en solbærbusk - og en lidt (for) let frugtsaft-smag. Flasken har skruelåg. Den fjerde stjerne får den for tilbudsprisen.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.