Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 05. 2013

,,,,,,


Nyheder i uge 5, 2013







2 mia. flere flasker vin i 2016
I 2016 vil verden drikke 34.481 milliarder flasker vin, og det er en stigning på 2 mia. flasker og 5,3% i forhold til sidste år.
Sådan lyder de nyeste tal fra IWSR (International Wine & Spirit Research), en undersøgelse, der omfatter 114 vin- og spiritusmarkeder, og som bestilles af Vinexpo hvert andet år forud for den store vinudstilling i Bordeaux i midten af juni.
Nedenfor har vi listet nogle af de mest interessante tal fra undersøgelsen.

Stor vækst i forbruget af boblevine
* Væksten i verdens vinforbrug vil frem for alt skyldes en stigning i forbruget af mousserende vine - et forbrug, der vokser dobbelt så hurtigt, som forbruget af stillevine. Sidste år udgjorde forbruget af boblevine på verdensplan 7,7% af det totale vinforbrug - om fire år vil tallet lyde på 8,52%.
* Kina vil stå for en stor del af det øgede vinforbrug - det asiatiske land ligger allerede nu på en femte plads, når det gælder verdens forbrug af vin. Men også i Australien, USA og Rusland vil forbruget stige markant.
* Når det gælder forbruget af rødvin, ligger Kina nu på en tredjeplads og har dermed overhalet USA.
* De europæiske lande - og frem for alt de helt store vinproducerende lande - vil fortsætte kursen med et stadig mindre vinforbrug.

Dyrere flasker i indkøbskurven
* Rødvin var i 2011 den foretrukne vintype på verdensplan med en andel på 54,7%, og andelen vil efter alt at dømme stige med 9,1% inden for de næste fire år.
* Forbruget af hvidvin vil kun stige med 2,75%, mens væksten for rosé forventes at ligge på 7,58%.
* Salget af de lidt dyrere vine (fra cirka 60 kr. og opefter) er steget med 12,59% mellem 2007 og 2011, og denne tendens vil fortsætte med en stigning på yderligere 29,93% inden 2016. Flasker i mellemlejet (cirka 35-60 kr.) spås en stigning på 10%. Vine i den helt lave ende af prisskalaen (under cirka 40 kr.) forventes derimod kun at stige med 2,77%.
* 27% af al den vin, der drikkes på verdensplan, er importeret, og Frankrig er stadig den førende eksportør af vin, når det gælder værdien.



Berømt vin i erotisk bog
I 2011 udkom bogen "Fifty Shades of Grey" af den britiske forfatter Erika Leonard James. Siden da er endnu to bind udkommet i den erotiske trilogi, der er blevet en bragende succes.
Indtil videre er der solgt 65 millioner eksemplarer af bøgerne i 37 forskellige lande. Salget er gået stærkere end salget af Harry Potter-bøgerne, hvilket ikke siger så lidt.
Og hvad har det så med vin at gøre? Jo, i andet bind, "Fifty Shades Darker", er de to hovedpersoner, forretningsmanden Christian Grey og den studerende Anastasia Steel, til et maskebal. Her får de under middagen serveret et glas af den berømte søde Vin de Constance årgang 2004 fra den sydafrikanske vingård Klein Constantia. Vinen ledsager en dessert bestående af valnøddechiffon-kage med kandiserede figner og ahornsirup-is.

Middag à la Fifty Shades
Nu er adskillige restauranter i USA begyndt at afholde såkaldte Fifty Shades-aftener, hvor gæsterne kan få en tro kopi af menuen - inklusiv desserten med et glas Vin de Constance til.
Hos Klein Constantia var man slet ikke klar over omtalen af den legendariske søde vin i den erotiske roman. Men det er man nu. Der går ikke en dag, uden nogle af de besøgende i vingårdens smagerum spørger, om ikke de kan få lov til at smage Vin de Constance - den fra Fifty Shades.
I det hele taget har vingården kunnet mærke et markant opsving i salget af vinen til eksportmarkederne.
Den søde vin har en historie, der går flere hundrede år tilbage i tiden, og den har gennem tiderne været både kongers og kejseres favorit-vin. Det var også vinen, som Napoléon forsødede sin tilværelse med under sit eksil på øen Sankt Helena.








Nonner fra ordenen Compagnia delle Figlie Evaristiane med egen vin i glassene. Nogle af nonnerne har taget en vinmager-uddannelse. Foto: Antonio Minischetti.

Nonner med egen vin
Det er almindelig kendt, at munke har fremstillet vin gennem tiderne – tænk bare på Dom Pérignon, der blandt andet fik boblerne til at blive inde i champagneflaskerne. Vi har også fortalt i en serie postkort fra Halkidiki om munkene på den græske halvø Athos, hvor nogle af dem i et af klostrene dyrker deres egne druer.
Men nonner gør sig også i vinbranchen, hvilket nonnerne fra ordenen Compagnia delle Figlie Evaristiane på Sardiniens vestkyst er et eksempel på.
Her har man fremstillet vin, lige siden klostrets grundlægger, præsten Evaristo Madeddu, høstede de første druer i 1939.
Sidenhen er det blevet til flere røde og hvide vine på Sardiniens lokale druer Cannonau, Monica og Vermentino.
I alt har klostret tilplantet 12 hektar med vinstokke og er i fuld gang med at udvide med yderligere 6 ha.
Nonnerne har i øvrigt fået det blå stempel som de første gejstlige i Italien, der fremstiller vin på økologisk dyrkede druer.



Et opsving for Rotspon
Rotspon er en vin med meget gamle rødder. Der er tale om fransk rødvin, som bliver transporteret til Nordtyskland, hvor vinen så modnes på fade og tappes på flasker. Vinen får dermed en helt anden smag, end den ville have fået i Frankrig.
Bedst kendt er Lübecker Rotspon, som stammer fra dengang, hvor de store købmænd i Lübeck begyndte at hjemtage vinfade fra Bordeaux, når deres skibe med salt rundede Biscayen. Vinen blev lagret i de gamle pakhuse, der stadig kan ses i Lübeck.
Da Napoléon i 1806 besatte Lübeck, smagte han vinen og forlangte straks en forklaring på, hvorfor den smagte bedre her end hjemme i Frankrig. Forklaringen fik han dog ikke.
Rotspon har i de senere år nydt godt af et lille salgs-opsving. En af de førende tappere i Lübeck, HF von Melle, sælger i dag omkring 200.000 flasker om året og har haft en stigning på 5% sidste år i forhold til 2011.

Uretmæssig brug af navnet
Men man kan ikke altid være sikker på, at en rødvin med ordet Rotspon på etiketten virkelig stammer fra Frankrig og er modnet i en nordtysk by.
Lübecker Rotspon er et beskyttet navn, men uden for byens grænser bruges betegnelsen Rotspon noget lemfældigt. Man kan fx godt finde en Rotspon, som indeholder en østrigsk Pinot Noir-vin, der er fadmodnet i sit hjemland. Sådan lyder det i hvert fald ifølge Decanter fra et par af tapperne af Rotspon, førnævnte HF von Melle i Lübeck og Johannes Kemnitz i Hamborg. Tapperne vil have appellationsmyndighederne til at stramme op på reglerne og EU til at beskytte navnet Rotspon.

En alvorlig anklage
Selv det beskyttede Lübecker Rotspon bliver ifølge Johannes Kemnitz undertiden udnyttet på det groveste - blandt andet af en tapper inden for byens grænser. Og det er ikke en hvilken som helst tapper, men derimod den største, når det drejer sig om Lübecker Rotspon, nemlig Carl Tesdorpf.
Johannes Kemnitz har nu lagt sag an mod Carl Tesdorpf, som tapperen påstår har tappet fransk vin, der er fadmodnet i Frankrig, så snart vinen nåede til Lübeck, for derefter at sætte et Lübecker Rotspon på etiketterne.
Det er en alvorlig anklage, som tiden vil vise, om der er hold i.
I øvrigt så betyder Rotspan "rød spån eller træstav", hvilket henviser til rødvin modnet på fade.







Udfordrende bog
Denne verdens vinskribenter giver point og stjerner og udtaler sig om, hvilke vine der er gode og hvilke, der ikke er værd at købe. De giver også gode råd om hvilke vine, der står til hvilke retter: En Amarone er sagen til juleanden, lys fisk bør ledsages af en tør hvidvin, og en chokoladekage skal have følgeskab af et glas portvin.
Nu udfordrer en ny bog, "Why You Like the Wines You Like: Changing the way the world thinks about wine" denne verdens vineksperter og deres vinøse domme.
Den er skrevet af Tim Hanni, der er den ene af de to første amerikanere, som blev uddannet til Master of Wine.
Han har efter flere års forskning i sensorik og forbrugerpræferencer skabt et særligt system, Vinotype, hvorefter han inddeler forbrugerne efter deres smagsoplevelser og præferencer, når det gælder vin. Hans pointe er, at ingen vineksperter ensidigt kan fortælle en forbruger, hvad der er godt og dårligt, rigtigt eller forkert uden at kende forbrugerens Vinotype.

Prøv testen på hjemmesiden
Bogen, der er på 250 sider, kan købes hos Amazon.co.uk.
Men prøv også at besøge Tim Hannis hjemmeside. Her fortæller han mere om sit system, ligesom man kan lade sig Vinotype-teste. Det gjorde vi, og det er faktisk ret sjovt og tager kun et par minutter.
Man skal klikke ind på det grønne "VinoType Me"-skilt nederst i højre hjørne, hvorefter resten giver sig selv.
Man bliver stillet en række spørgsmål - ikke kun om sin indstilling til vin, men også om man kan lide kaffe, hader larmende restauranter eller elsker bløde håndklæder.
Når man har svaret på det hele, får man et fyldigt svar på sin Vinotype samt en liste med konkrete forslag til vine, man vil kunne lide - det er alt sammen amerikanske vine, men de giver alligevel en rettesnor.
De fleste ved nok i forvejen, hvilke vine de kan lide. Men så er det jo sjovt at se, om testen passer.
Hanni holder foredrag over alt i verden om sit Vinotype-system - der også er blevet en del af undervisningen i kurset Advanced Diploma hos Wine & Spirits Educational Trust.








Peter Buch Hansen fra CBS Wine og Xinxin Ren Gudbjörnsson fra Københavns Andelskasse (foto: Thor Mårup).

Sponsor fundet til CBS Wine
I sidste uge efterlyste vinklubben CBS Wine på Copenhagen Business Schoolen en sponsor, der kunne stå for det praktiske i form af flybilletter m.m, når vinklubben igen i år skal til store internationale vinsmagnings-konkurrencer.
Denne sponsor er nu fundet: Københavns Andelskasse, der specialiserer sig i studielån.
René Poulsen, som er bankdirektør for Københavns Andelskasse, siger til VinAvisen:
– Vi har hørt fra de studerende på CBS, at skolens vinklub laver spændende events for de mange medlemmer og giver dem oplevelser, som man normalt ikke vil have råd til som studerende.
– Det hænger godt sammen med det, vi laver. Vi giver nemlig boliglån til studerende, så de kan købe et fornuftigt hjem på SU-budget. Derfor støtter vi CBS Wine.

CBS Wine er også tilfreds
CBS Wine skal både til Maison Bollinger i Champagne til april for at konkurrere i SPIT (Sciences Po International Tasting) samt til Left Bank Bordeaux Cup for at forsvare den bronzemedajle, klubben vandt sidste år.
– Vi er utroligt glade for, at VinAvisen har hjulpet os med at finde en sponsor som Københavns Andelskasse, der kan se muligheder i det, vi laver på CBS, siger klubbens formand og grundlægger, Peter Buch Hansen.
Det skal blive spændende at se, hvad det ender med, når CBS Wine skal ud og repræsentere Danmark og Copenhagen Business School i den store verden. Vi her på VinAvisen lover at følge dem tæt.


Ekstra sund rødvin
Utallige forskningsresultater har gennem de sidste ti år bevist rødvins godgørende og helsebringende egenskaber i kampen mod en lang række sygdomme. Årsagen er ikke mindst vinens indhold af antioxidanter - heriblandt stoffet resveratrol.
Talrige er også de forsøg med mus, hvor antioxidanterne har medvirket til at formindske kræftsvulster, sænke kolesteroltallet eller har haft en ligeledes positiv indflydelse på andre helbredsproblemer.
Eneste problem er, at man i flere tilfælde skal drikke utallige flasker rødvin om ugen for at komme op på den mængde antioxidanter, som forsøgsmusene har fået. Og den går jo ikke.
Men nu påstår en australsk biokemiker og vinproducent, Greg Jardine, ifølge avisen The Australian, at han har skabt en vin, som indeholder så store mængder let-optagelige antioxidanter, at den har en markant effekt ved et ganske almindeligt moderat forbrug.

Smagte ikke godt
Der ligger ti års arbejde bag udviklingen af Greg Jardines nye vin. Det var ikke så meget det med at give vinen et ekstra skud antioxidanter, der voldte de største problemer. Det, der tog tid, var at få vinen til også at smage godt. Antioxidanter er meget tannin-holdige, og vinen var nærmest udrikkelig.
Det er imidlertid langt om længe lykkedes at få en god smag i vinen, samtidig med at Jardine har formået at gøre antioxidanterne fedtopløselige i stedet for vandopløselige og dermed lettere at absorbere i kroppen.
Jardine påstår, at vinen især vil kunne afhjælpe diverse alderdomsbetingede sygdomme og ubehageligheder - som fx kronisk træthed og gigt.
Et ekstrakt af vinen er allerede afprøvet på rotter med gigt hos University of Southern Queensland. Herfra var der positive meldinger om, at inflammationen og hævelserne forårsaget af gigten udeblev hos rotterne i de 14 dage, forsøget stod på.
Greg Jardine har udviklet i alt to forskellige vine, Dr. Purple og Super Dry, på sin metode, som han kalder for Modified Polyphenol Technology in Wines, og som han nu har ansøgt om patent på.
Man kan læse mere om vinene på Jardines hjemmeside.








Møbler af brugte vinfade
I uge 35 2011 fortalte vi om firmaet Carlo Garn, som solgte møbler fremstillet af kasserede italienske vinfade.
Nu er endnu et dansk firma, Wineandbarrels, fulgt i kølvandet med nogle smarte håndlavede møbler af brugte fade. Møblerne laves i Spanien, og de omfatter alt fra vinreoler og barskabe til lænestole og taburetter.
Det er så nyt, at møblerne endnu ikke er kommet til Danmark, men de er på trapperne, og man kan allerede nu bestille dem via firmaets hjemmeside.



Lav din egen birketræs-vin
I uge 18 sidste år fortalte vi om svenske Peter Mosten, der fremstiller mousserende vin og snaps på birketræs-saft.
Tapning af birkesaft, der indeholder adskillige mineraler og har en let sødlig smag, er en meget gammel tradition i Skandinavien, og den har især været udbredt i Sverige og Finland.
Man kan nemt selv tappe og lave både saft og vin af saften fra træets indre. Tapningen kan foretages, når safterne i birketræerne begynder at stige, hvilket normalt er fra midten af marts, og frem til træerne springer ud.
Man kan drikke saften direkte eller endnu bedre efter et par timers afkøling. Den kan også bruges i brød eller indkoges til sirup.
Hvordan man tapper og laver vin af birketræs-saften, kan man læse meget mere om hos Dansk Hjemmeproduktion - hvor man også kan købe de remedier, der skal bruges.


Nedgang på auktionsmarkedet
I 2012 solgte verdens ti førende auktionshuse inden for vinauktioner for et beløb svarende til cirka 2,2 milliarder kr.
Det er ifølge Winespectator en nedgang på 498 mio. kr. i forhold til 2011 - hvor salget dog også var rekordhøjt. Så helt galt står det ikke til, selv om det er det første salgsdyk siden 2009.
Det er auktionshusene Zachys, Acker-Merrall & Condit, Sotheby’s, Christie’s, Hart Davis Hart, Heritage, Bonhams, Spectrum, Winebid.com og Morrell & Co., der har offentliggjort deres tal. Og det blev Christie’s, der solgte for det største beløb sidste år, nemlig 469,2 mio. kr. Dernæst kom Acker-Merrall & Condit med 466,4 mio. kr., Zachys med 393 mio. kr. og Sotheby’s på fjerdepladsen med 360,6 mio. kr.
Nedgangen i de samlede salg skyldes ikke, at der har været færre vine under hammeren. En af årsagerne er derimod faldende priser på samtlige markeder for Château Lafite Rothschild og de øvrige 1. cru-vine fra Bordeaux. Og netop vinene fra Bordeaux udgør stadig hovedparten af flaskerne på vinauktionerne.
Til gengæld var der en stigende interesse sidste år for fornemme og sjældne Bourgogne-vine samt kultvine fra Californien som fx Screaming Eagle.






10 vindistrikter til sommerferien
Netop nu hvor dagene er korte, og kulden har bidt sig fast, kan det være dejligt at begynde at tænke på sommerferien, og hvor den skal gå hen. Vi bringer i denne og den kommende uge en smagsprøve på i alt 10 vindistrikter, som det vil være oplagt at vælge imellem, hvis man satser på en vinøs ferie.



Bordeaux, Frankrig
Dette er verdens bedst kendte vindistrikt. Selve Bordeaux by, der i 2008 blev optaget på Unesco’s liste over verdens kulturarv, er et glimrende udgangspunkt. Der er charmerende krogede gader og hyggelige pladser, hvor man kan få billige østers med et godt glas hvidvin til. Husk endelig det store madmarked hver søndag formiddag langs Garonne-flodens kaj. Fra byen er det nemt at komme rundt i distrikterne Médoc og Saint Émilion, hvor de fleste af de berømte vinslotte befinder sig. Læs mere i vores serie af postkort fra Bordeaux.



Burgenland, Østrig
Østrigs søde vine er bestemt værd at stifte bekendtskab med, og man finder dem ikke mindst i Burgenland. Druerne til vinene kommer fra markerne langs bredderne af den store sø Neusiedlersee. I disse fugtige omgivelser trives Botrytis-svampen, der forårsager "den ædle råddenskab", som er med til at give de søde vine et ekstra raffinement. Husk at besøge byen Rust, der ud over sine søde vine også er berømt for sine utallige storkereder.



Champagne, Frankrig
Distriktet, hvor verdens mest berømte bobler fremstilles, ligger halvanden times kørsel fra Paris. Flere champagnehuse har guidede ture – en af de bedste er den hos Moët & Chandon. Det er også værd at aflægge de små og mindre kendte champagnehuse et besøg. Her får man ofte gode bobler til rimelige penge.



Chianti, Italien
I Chianti Classico finder man et hav af små vinbutikker, hvor man kan få et overblik over de mange forskellige vine. Læg også vejen forbi den ikke så kendte, men meget spændende by Castelnouvo Berardenga, hvor der laves nogle rigtig gode vine. Læs mere om Chianti Classico i vores serie af postkort fra Toscana. Og i serien af postkort om agriturismo i Toscana er der også bud på nogle gode overnatningssteder.



Franken, Tyskland
I Franken, der er en del af forbundsstaten Bayern, bliver vinen frem for alt skænket af den traditionelle buttede Bochsbeutel. Franken er kendt for sine hvidvine, men rødvinene på Pinot Noir kan bestemt være en stor oplevelse. Husk at besøge distriktets residensby, Würzburg, og byens fantastiske palads. Læs mere i vores serie af postkort fra Rheinhessen og Franken.







Vinmarkerne breder sig i det smukke sydafrikanske landskab. Denne mark tilhører vingården Groot Constantia.

Flotte eksporttal fra Sydafrika
Druehøsten venter lige om hjørnet i Sydafrika, og ifølge WOSA (Wines of South Africa) kan den meget vel blive den tredje største høst nogensinde i landets vinøse historie. Man regner således med - hvis vejrguderne fortsætter med at vise sig fra deres venlige side - at høsten vil nå op på omkring 1,3 millioner tons druer.
Men der er også brug for masser af vin, da eksporten af sydafrikansk vin har fået et ordentligt opsving. I 2012 blev der eksporteret 417 mio. liter vin, hvilket var 17% mere end i 2011 og mere end den hidtidige rekord fra 2008 på 407 mio. liter. 59% af al vinen blev sendt af sted som bulk og tappet på flasker i aftagerlandene.
En af årsagerne til de gunstige tal er, at de seneste års mindre høstmængder i de europæiske lande har øget efterspørgslen efter blandt andet sydafrikansk vin.


Russisk vinhus laver kokkeskole
Rusland er nok bedst kendt for sin vodka, men der fremstilles også glimrende vine i landet - blandt andet af vinhuset Abrau-Durso, Ruslands ældste producent af mousserende vin.
Vinhuset, der ligger i regionen Krasnodar, blev grundlagt for 143 år siden. Det har et tilhørende hotel - og en direktør, Pavel Titov, med masser af gode ideer.
Senest har han åbnet en gastronomi-skole i forbindelse med Abrau-Durso - en skole, der skal kunne udklække kokke af bedste kvalitet. Som Titov har udtrykt det til Decanter, så har Rusland ikke hidtil haft en eneste gastronomisk institution, der kan hamle op med de rigtig gode kokkeskoler i Europa. Men med den nye skole får russerne en mulighed for at rette op på sit sølle globale image, når det gælder gastronomi, mener altså Titov. De første elever begynder undervisningen om to måneder.
Der er indgået en udvekslingsaftale med den to-stjernede Michelin-restaurant Les Crayères i Reims, så de russiske elever kan gå med i køkkenet hos restaurantens mesterkokke.
Abrau-Durso har flere planer i støbeskeen - nemlig at supplere den mousserende vin med stillevine i løbet af 2013.




Der er travlhed i Danmarks nye champagnebar, Balthazar.

Danmarks første champagnebar
Hvis man ikke har fået champagne nok nytårsaften - og man kan vel aldrig få champagne nok - kan man jo altid besøge champagnebaren Balthazar, der kan skænke i glassene af mere end 160 forskellige champagner.
Man kan også købe hele flasker - den dyreste er en Krug Clos d’Ambonnay årgang 1995 til 49.750 kr. For næsten det samme beløb kan man få en flaske Heidsieck & Co. 1907, som blev fundet i 1998 sammen med 1999 andre flasker fra samme champagnehus i et skibsvrag i havet ud for Finland.
Barer helliget champagne er ellers noget, man kun hører om i det store udland, men nu har Danmark altså fået sin første champagnebar.

Danske gæster i overtal
Ud over den rene vare har baren et fyldigt champagne-cocktail kort. Det omfatter fx "Ginger Estate", hvor champagne er forenet med blandt andet hjemmelavet ingefærsirup, æble og vodka, og "Stardust" med gin, rabarber og kardemomme.
Og melder sulten sig, er der både større og mindre menuer.
Man skulle måske tro, at Balthazar, der er indrettet i Hotel d’Angleterre på Kongens Nytorv, mest af alt tiltrak et internationalt publikum. Men ifølge baren selv er det først og fremmest danskere, der nipper til champagneglassene. Man kan læse mere på barens hjemmeside.

...



Malt-mester hos destilleriet Balvenie foran fadet, der siden 1962 har indeholdt whiskyen The Balvenie Fifty. De i alt 88 flasker leveres i en smuk trææske.





Danmarks dyrest solgte whisky
I september sidste år lancerede det skotske whiskydestilleri Balvenie en ganske særlig whisky, The Balvenie Fifty. Der blev kun sat 88 flasker til salg på verdensplan - heraf fik Danmark, som det eneste skandinaviske land, tildelt en enkelt flaske.
Det blev op til whiskyforretningen Whisky.dk at sælge denne ene flaske - hvilket nu er sket for en pris på 230.000 kr. Det gør flasken til den dyrest solgte whisky nogensinde i hele Norden.
Henrik Olsen, den ene af indehaverne, lægger ikke skjul på, at det er første gang, han langer så dyr og eksklusiv en whisky over disken:
- Det er en stor ære at sælge denne unikke og kostbare flaske og en oplevelse, vi sikkert kun får denne ene gang.
Køberen er dansker, men ønsker ud over denne oplysning at forblive anonym. Vedkommende, der i forvejen har en stor whisky-samling, har ikke tænkt sig at fejre købet med en smagsprøve fra flasken - de dyre dråber er ren investering.
The Balvenie Fifty, der har modnet på fad siden 1962, er fremstillet i anledning af malt-mester David Stewarts 50 års jubilæum hos destilleriet.
.....

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    *Americanwine.dk har optaget importen af vinene fra følgende californiske vinhuse: Hall Winery i Napa valley, Rabbit Ridge Winery i Paso Robles og Neely Winery og Varner Vineyard i Santa Cruz. Vinfirmaet har ligeledes optaget importen af brandy fra brandy-producenten Germain Robin i Californien.
    .....


Til_37/09





    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til brødrene Gallo, hvis californiske vinimperium i år fylder 75 år. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.



    Jancis Mary Robinson (f. 1950) er en verdenskendt britisk vinskribent, der har skrevet adskillige bøger om vin og modtaget stribevis af priser.
    Hun voksede op i grevskabet Cumbria i det nordvestlige England og begyndte i 1968 at læse matematik og filosofi på universitetet i Oxford.
    Allerede i sin studietid fik hun en spirende interesse for vin, men efter endte studier blev vinen i første omgang lagt på hylden til fordel for et job i et stort rejsebureau.
    Jancis Robinson valgte senere at rive et år ud af kalenderen og tage til Provence. Og her blandt vinmarker og vinmagere tog hun en beslutning om at finde et arbejde i sit hjemland, som enten havde med mad eller vin at gøre.
    Det blev vinen, der vandt, da hun i 1975 blev medredaktør for branchemagasinet Wine & Spirit. Derefter gik det stærkt - snart havde hun taget samtlige af de vinkurser, som Wine & Spirit Education Trust (WSET) tilbyder, og i 1984 blev hun - som den første uden for vinbranchen - Master of Wine.
    Siden da gik det slag i slag med opgaverne. Hun har været redaktør på verdens mest omfattende vinleksikon, The Oxford Companion, hvoraf første udgave udkom i 1994, og hun har skrevet et hav af bøger, blandt andet The Greate Wine Book og Jancis Robinson’s Guide to Wine Grapes samt selvbiografien How to Taste.
    Hun er også tonet frem på tv-skærmen hos briterne i en serie på 10 udsendelser om vinlærdom for begyndere.
    I dag har hun sin egen hjemmeside om vin, JancisRobinson.com, med abonnenter fra mere end 80 forskellige lande. Derudover har hun en ugentlig vinklumme i Financial Times.
    Jancis Robinson er gift med madskribenten Nick Lander, og sammen har de tre børn, Julia, William og Rose.
    Adresse: JancisRobinson.com, Freepost Nat12217, London NW3 5YA, tlf.: 0044 (0) 845 056 4117, www.jancisrobinsin.com.



    Mere om pant-brikkerne
    I sidste uge stillede Henning Nielsen i Mårslet os en lille opgave. Han har en samling af papbrikker, cirka 4 cm i diameter, der er udstedt af vinfirmaet J.C. Teilmann & Co. og angivet med forskellige værdi: 10, 15, 20 eller 50 øre.
    Hvad er historien bag disse brikker? spurgte Henning Nielsen.
    Vi gættede på, at brikkerne er fra årene omkring besættelsen, hvor der – forestillede vi os – var mangel på flasker, og man derfor kan have indført en ordning med pant. Den formondning støtter en anden læser, Frits Lilbæk, idet han har sendt os et billede af en glasflaske med "Molins stoffarve nr. 93".
    – Det, der er relevant i denne sammenhæng, er halsetiketten. På den kan man læse:
    "Sælg venligst Glas og Kapsel til Deres Handlende
    – saa kan Produktionen holdes i Gang"
    – De vinmærker, som bringes i VinAvisen, kan være rationeringsmærker til brug ved returnering af brugte flasker og glas. Altså beviser for, at man havde betalt pant og derfor var berettiget til at få pantpenge retur.
    – Jeg foreslår, at brikkerne må være fra perioden 1943 til 1953. Og fidusen har været, at pant for brugte flasker og glas kun kunne indløses, når man samtidig afleverede mærker.



    Ugens vinøse billede
    Betina Newberry har sendt os dette billede fra sidste års "ekstreme tøseløb" i Dyrehøjgaards vinmarker på Røsnæs.
    Dyrehøj Vingaard er en af Danmarks største, der med sine 25.000 vinstokke dækker cirka 8 hektar. Den blev anlagt i 2008 af Tom Christensen, som altid har været landmand og vant til årets gang i marken, mange ansatte og mange bolde i luften. Derfor var der heller ikke langt fra tanke til handling, da en af naboerne nævnte, at "du har Danmarks bedste placering til vindyrkning".
    Det var klart fra starten, at kvaliteten i vinen er alfa og omega. Produktionen er derfor anlagt i en størrelse, der kan tiltrække professionelle interessenter og ikke mindst en dygtig vinmager.
    Tom Christensen har en vision omkring dansk vin. – Der skal laves topvine, siger han, – vine, der har internationalt niveau. Vi ved, at dansk frugt er formidabelt, og nu, hvor man har fremavlet nogle druesorter, der både kan modne og smager godt, må grundlaget være lagt.
    Vingården har 2-3000 besøgende hver år på guidede ture samt en række aktiviteter, bl.a. det ekstreme tøseløb. Det løbes næste gang den 8. september.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    209 De elegante smagekummer hos Alta Visata i Mendoza er forsynet med både vand og lys (foto © Carsten Søderstrøm).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 24 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner og hele 14, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 84 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de seks, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Francesco I, Brut, Uberti, Franciacorta, Italien, lav alkohol (13%)
229 kr., Jysk Vin
Hellere en god spumante end en dårlig champagne, lød det fra panelet. Og her er virkelig en spumante i top. Fine bobler, blød druesmag, noter af mange ting men ikke påtrængende - brød, citrus, lille sødme ...

Hvidvin


Artisan, Aurelia Visinescu, Tamaioasa Romaneasca, Dealurile Munteniei, Rumænien, 2009, lav alkohol (13%)
75 kr., Vintjenesten
I denne flaske optræder den lokale rumænske drue Tamaioasa Romaneasca med en aromatisk, let sødlig og krydret smag lidt i retning af Gewurztraminer. Det er en herlig hvidvin oplagt til fx gåselever eller de asiatiske køkkener.


Jägle, Chardonnay, Baden, Tyskland, 2011, middel alkohol (13,5%)
117 kr., Vinbutikken.dk
En fortræffelig hvidvin med et klart og rent billede af den gode Chardonnay-drue. I den ret fede smag er der noter af melon og æble samt diskrete fadtoner. Lang eftersmag.

Rosévin


Pyjama Bush, Darling Cellars, Darling, Sydafrika, 2012, lav alkohol (12,5%)
59,95 kr., Amka
En lidt marmelade-agtig rosé med jordbærsmag og markant sødme men også en lille, krydret eftersmag.

Rødvin


Salento Primitivo, Primitivo, Puglia IGT, Italien, lav alkohol (13%)
59,75 kr., på tilbud indtil 10. februar: 44,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Glimrende hverdags-rødvin, rigtig god til prisen. Den har blød frugt men samtidig også karakter. Ligetil og ukompliceret. Den femte stjerne får den for prisen.


Château Belair Mareil, Serge Pargade, Médoc, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker, Lago Import
Ikke den værste bordeaux, vi har smagt. Det er faktisk en rigtig god rødvin til prisen - ret let, god frugt, et lille tørt bid ...


Gérard Bertrand, Château l'Hospitalet, Chardonnay, Pays d'Oc, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
95 kr., H.J.Hansen Vin
Denne ret lette hvidvin smager godt. Den har en frisk og fint krydret druesmag og tilpas syre. En vin, man nyder med fornøjelse.


Punto Final, Reserva, Renacer, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,9%)
109,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
En stor og flot rødvin - en bærbombe med mange facetter. Og en masse procenter uden dog at være sprittet. Vinhuset Renacer var først i Argentina med at opnå, at dets internationale leverancer blev certificeret som "CarbonNeutral".


Prato del Faggio, Ca'de'Rocchi, Merlot, Veneto IGP, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
119 kr., Premier Cru
En meget dejlig rødvin med en dyb farve, en god duft og en harmonisk smag, blød og fyldig. I smagen er der mørke bær, bløde tanniner, sødme og syre samt fint herbale toner. Den kan drikkes nu men også gemmes endnu tre-fire år.


Barra of Mendocino, Pinot Noir, Mendocino, Californien, 2009, høj alkohol (14,1%)
130 kr., Graa Vin
En super-rødvin på økologisk dyrkede Pinot-druer. Den har en frisk og inviterende duft og en silkeblød, lækker smag med noter af kirsebær og blommer. Dertil lidt vanille fra den diskrete fadlagring. Denne vin er med sit klare og fornemme billede af Pinot-druen simpelt hen en stor nydelse.


Les Anges, Cave de Monterail, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
135 kr., The Wine Company
Denne rødvin har måske ikke den krop, som mange Châteauneu'er har. Den er ret let, mild og venlig - feminin - men et rigtig godt glas. Den har 14,5% alkohol, men sprittet er den ikke.


Skærsøgaard, Rondo, Jylland, Danmark, 2009, lav alkohol (11,5%)
195 kr., Skærsøgaard Vin
Denne rødvin har ikke den solmodne frugtsmag, som man finder i vine fra sydligere himmelstrøg. Den har heller ikke muskler, fylde eller frugtsødme. Men det skal man heller ikke forvente af en dansk rødvin. Til gengæld er den mild og tør og med noter af kirsebær og sarte krydderier. Det er en elegant og saftig vin og med et alkoholindhold, der gør den velegnet til frokostretter. Netop denne årgang har vundet guld ved Dansk Vinshow.


Batasiolo, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
209 kr., på tilbud indtil 10. februar: 99,75 kr., Skjold Burne
Elegant og indtagende rødvin med god, afrundet frugt og et kompleks billede. Tre år gammel - den skal drikkes nu.


Barrua, Incisa della Rochetta, Isola dei Nuraghi, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
249,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En fornem rødvin. Dette er vin! Rubinrød i glasset, liflig i næsen og blød og lækker i munden. I smagen er der kirsebær, lakrids, en elegant syre, milde tanniner og diskrete fadtoner. Vinen er lavet på 85% Carignano, 10% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot.


Honora Vera, Bodegas Juan Gil, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)
79 kr., A Vinstouw
Modne, sorte kirsebær, peber ... en hærdebred rødvin, der spiller med musklerne. En vin til store, røde bøffer og kraftigt krydrede gryderetter. For nogle er de 15% for meget.


Palma, Chianti Superiore, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Vin-Expressen
Udmærket rødvin på druerne Sangiovese (90%), Merlot (5%) og Colorino (5%), hvor den sidste drue traditionelt bruges til at give vinen lidt ekstra farve. Måske ikke så typisk chianti, men som sagt udmærket. Smagen er aromatisk, med blød frugt og en lille sødme.


Amplus One, Sante Ema, Cachapoal Valley, Chile, 2009, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Varm, fyldig rødvin på druerne Carmenère, Syrah og Carignan. Måske ikke helt i balance men en venlig vin.

Sød vin


The Stump Jump, d'Arenberg, Adelaide Hills, McLaren Vale, Australien, 2010, lav alkohol (11,5%)
79,95 kr., pris for ½ flaske; pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Erik Sørensen Vin
Ultralækker og meget sød hvidvin med en aromatisk druesmag og noter af honning og den ædle rådenskab - plus en frisk syre, der afbalancerer sødmen. Prisen er rimelig for en så dejlig vin. Flasken har skruelåg. Det mærkelige navn, Stump Jump, hentyder til en maskine til behandling af jord - en maskine, der er i stand til at springe (jumpe) over træstubbe.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.