Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09. 2013



Nyheder i uge 9, 2013








Kan du sige nej til det?
Dansk Supermarked, Coop og De Samvirkende Købmænd har i fællesskab indrykket helsidesannoncer i danske aviser. – Ugens tilbud, lyder budskabet. – 1450 stk. nye arbejdspladser i Danmark.
– Kan du sige nej til det? fortsætter teksten. – Halvering af afgiften på øl og sodavand vil ifølge beregninger fra Dansk Erhverv skabe 1450 arbejdspladser i Danmark, da salget vil rykke fra grænsehandlen til de danske dagligvarebutikker.
Det alvorlige opråb nævner afgiften på øl og sodavand, men kunne lige så vel have nævnt vin, der oven i købet ikke kun er et nydelsesmiddel men tillige en fødevare – og som også er belagt med stadig voksende afgifter.
Danske afgifter er Europas højeste, og kun ved lavere moms og afgifter kan danske butikker konkurrere på lige vilkår med udenlandske konkurrenter. I Danmark opkræves 3 kr. i afgift, hver gang tyskerne opkræver 2 kr.

Øget ulighed i samfundet
Grænsehandlen har en lang række negative konsekvenser for forbrugerne – især for dem med mere beskedne indtægter; de velhavende klarer sig nok.
Men grænsehandlen betyder også noget for beskæftigelsen. Mindre salg i danske butikker betyder færre arbejdspladser og dermed færre jobs til unge, ufaglærte, ikke etniske danskere og andre, der traditionelt sidder på de yderste pladser på arbejdsmarkedet.
9 pct. af dagligvarebutikkerne er lukkede i Sønderjylland i perioden 2009 til august 2012.


En bredside til vinslottene
Bernard Magrez har gjort det godt. I dag ejer han 40 vinejendomme rundt om i verden, hvoraf de 22 ligger i Bordeaux.
Til at opbygge sit vin-imperium har han fået god hjælp af sin søn og datter, Philippe Magrez og Cécile Daquin, der begge arbejder med i hans firma.
I et interview for nylig med Decanter gav Philippe Magrez slotsejerne i Bordeaux lidt af en bredside.
Ifølge ham er det en stor fejl, at så mange af vinslottene overlader salget af vinene til négocianterne. Disse vingrossister i Bordeaux opkøber vinene hos slottene og videresælger dem til vinforhandlere i hele verden. Men slotsejerne burde selv træde i forgrunden og gøre en indsats for at sælge og markedsføre egne vine, mener Philippe Magrez.
Négocianterne gør slet ikke nok, når det gælder markedsføring, og med den stigende konkurrence på den internationale vinarena, er det nødvendigt med en større indsats på dette felt. Den unge generation af vindrikkere ser ikke Bordeaux-vin som det eneste lyksaliggørende - de drikker gerne vine fra hele verden.
Problemet er bare ifølge Philippe Magrez, at alt for mange slotsejere i Bordeaux ikke aner, hvordan man sælger vin.

De skændes for meget
Philippe Magrezs udtalelser fyrer op under en verserende debat omkring Bordeauxs négociant-system. Mens nogle mener, at det 400 år gamle system er uundværligt, er der andre, der mener, at det adskiller vinproducenterne fra forbrugerne og derfor burde droppes.
Magrez er heller ikke sikker på, at der vil være særligt mange négocianter tilbage om 20 år. Det samme, mener han, gælder for mange af de små vinslotte i Bordeaux. Som han sagde til Decanter, så "eksisterer mange af dem kun, fordi der er en bank, der hedder Credit Agricole".
Han mener, at familiestridigheder ofte er en hæmsko for de små familieejede vinslotte. Mange af disse slotte kunne sagtens ekspandere og få en bedre økonomi, hvis man bare kunne lægge stridighederne på hylden og koncentrere sig om at sælge vin.
Magrez udtalte, at han sagtens kunne nævne fem eller seks vinslotte, som - hvis forholdende havde været bedre - kunne have gjort det samme som Bernard Magrez og hans familie har gjort med stor succes.
- Vi tre kan godt have små kampe - men i sidste ende tænker vi alle på forbrugerne, lyder det fra Magrez.



Champagne i stedet for raki
Enhver, der har rejst i Tyrkiet, har oplevet, hvordan tyrkerne sidder i cafeerne og nyder anislikøren raki. Men faktisk er det øl, der ifølge The Drinks Business er den helt store sællert.
Tyrkernes samlede alkoholforbrug lå i 2012 på 1,1 milliard liter - en stigning på 6,3% eller 67 millioner liter i forhold til 2011. Forbruget af øl steg også og nåede op på 999 mio. liter.
Mere overraskende er det, at salget af champagne steg med hele 91% i forhold til 2011. I alt drak tyrkerne sidste år 826.770 liter af boblevinen - hvilket selvfølgelig stadig kun er en lille sjat i forhold til det totale alkoholforbrug. Men det viser en helt ny tendens på tyrkisk jord.
Den traditionelle raki er til gengæld på tilbagetog med et fald på 8,6% til 44,6 mio. liter. Ligeledes faldt salget af Tyrkiets egne vine med 3,8% til 56,4 mio. liter.
Forbruget af anden importeret vin end champagne samt whisky og vodka er også på fremmarch hos tyrkerne.




.


Svindel i den store stil
Berry Bros & Rudd er en af Storbritanniens førende vinforretninger, når det gælder handel med fine vine. Og når vinslottene i Bordeaux eller andre leverandører af vine til forretningen får en henvendelse om en ny leverance, bliver selv de kostbareste flasker sendt af sted uden at blinke.
Denne tillid til Berry Bros & Rudd fra leverandørernes side har nogle svindlere ifølge The Drinks Business gennem de sidste tre år groft udnyttet.
I e-mails til leverandørerne fortæller de, at de er opkøbere hos den fine britiske vinhandel, og de underskriver sig endda med navne på rigtige ansatte i forretningen.
Hos slottene beder de om at få leveret adskillige kasser med fornemme vine fra kældrene, ligesom vinhandlere rundt om i verden modtager bestillingslister på kostbare flasker. En hollandsk vinhandler fik fx tilsendt en bestilling på et hav af kultvine - heriblandt kasser med forskellige årgange af Latour, Lafite, Pétrus og Domaine de la Romanée-Conti.

Sandsynligvis en bande
De intetanende leverandører får at vide, at de skal levere vinene til nogle magasiner i London, som svindlerne påstår tilhører Berry Bros & Rudd.
Nogle vinhandlere og slotte har i god tro sendt vine til svindlerne for beløb, der svarer til mere end 700.000 kr.
Man mener, der er tale om en bande med base i London. Den har slået til flere gange - for nylig var det en mand ved navn Sam Cocks, der forsøgte at snyde sig til vine. Men for en gang skyld havde svindleren ikke brugt navnet på en ansat hos Berry Bros & Rudd, og det fik alarmklokkerne til at kime hos en af de leverandører, han henvendte sig til.
Politiet er selvfølgelig pudset på sagen, og Berry Bros & Rudd har bedt sine leverandører om at tjekke, at diverse e-mails nu også kommer fra den britiske vinforretning.




En stor klase Grüner Veltliner-druer fra en af Laurenz V.'s vinmarker.

Stadig mindre Grüner Veltliner
Druen Grüner Veltliner er i dag Østrigs førende hvidvinsdrue. Og det skyldes ikke mindst vinproducentfamilien Moser. I 1920erne forædlede Lorenz Moser d. 3. den gamle østrigske drue, og i dag gør hans barnebarn, Lenz Moser d. 5., en stor indsats for at udbrede kendskabet til Grüner Veltliner. Han fremstiller også selv glimrende hvidvine på druen i sit eget vinhus, Laurenz V.
Men for nylig til en konference til ære for druen kom der advarende toner fra Lenz Moser. Andre lande - blandt andet New Zealand og USA - er begyndt for alvor at plante Grüner Veltliner. Samtidig er arealet med druen i Østrig skrumpet. I 1980erne bredte den sig over 20.000 hektar vinmarker - i dag er arealet reduceret med 30% til 13.500 ha.
Det er ikke mindst plantningen af rødvinsdruer gennem de sidste femten år, der har gjort et godt indhug i Grüner Veltliner-arealet.

Vi skal beholde førerpositionen
Østrig er dog stadig det land, der fremstiller mest Grüner Veltliner, og det bør det blive ved med at være, mener Lenz Moser:
- Et lille vinland som Østrig med kun 1% af verdens vinmarksareal bør fokusere på det, der virkelig har betydning, og det har Grüner Veltliner for hvidvinenes vedkommende.
Hvis Østrig mister sin førerposition, når det gælder denne drue, er der risiko for, at landets vine drukner i konkurrencen med vinene fra de mange andre vinlande.
Hans budskab på konferencen var derfor, at de østrigske vinproducenter skulle se at komme i gang med at plante masser af Grüner Veltliner, så druen igen kan få lov til at brede sig over 20.000 ha - eller gerne mere. Herved er der en chance for, at Østrig kan blive lige så kendt for vine på denne drue, som Tyskland er det for sine vine på Riesling.

34/07 Klik her


700 gange mere svovl?
Kurt Flaaris Johansen, der er en af vores trofaste norske læsere, skriver til os:
For en tid tilbage læste man om en vinprodusent, som fortalte, at når man produserer 3 liters boksvin, må man svovle op mod 700 gange mer end ved brug af flasker og kork, for at vinen skulle ha tilstrekkelig holdbarhed.
Hov – det er faktisk ikke korrekt. Vores norske læser har tallet fra et interview med Domingos Soares Franco, som er vinmager og delejer af det store vinhus José Maria da Fonseca i Portugal (se VinAvisen i uge 49, 2009).
– Det er samme vin, vi tapper på boks og på flaske, sagde Domingos Franco. – Undtagen på ét punkt:
– Som bekendt konserveres vin med en anelse svovlforbindelse – det deklareres på flasken. Og det er nødvendigt at komme mere sulfit i en boks end i en flaske, fordi vinen udsættes for en kraftigere iltning gennem posen.
Vinen i boksens pose har kontakt med hele posens overflade, som er mange gange større en arealet af en korkprops tværsnit. Faktisk 700 gange større. Men det betyder bestemt ikke, at der skal kommes 700 gange mere svovl i vinen. Det ville være en helt uhyrlig mængde.
Men lidt mere svovl er der altså i boksvin.

Strenge regler for svovl
EU har strenge regler for, hvor meget svovl, der må bruges i vin for at dræbe skadelige bakterier og vilde gærsvampe samt hindre iltning af vinen.
I tør rødvin må der således højst være 160 milligram svovlilte (SO2) pr. liter, men generelt er der sjældent mere end 20-40 milligram. Og det gælder både vin i flasker og bokse – med en nødvendig lille ekstra dosis i boksene.
Er man allergisk over for svovl – og det er ret få mennesker – er det en god idé at holde sig til rødvin. Den har som regel halvt så meget svovl som hvidvin og rosé.
Ifølge Erik Sørensen Vin er det også en god idé at undgå vine fra "den nye verden". Dels indeholder de ofte andre tilsætningsstoffer, dels tilsættes de i reglen dobbelt så meget svovl som vin fra fx Frankrig eller Italien på grund af den lange transport.
Undgå især vine fra Argentina, siger de hos Erik Sørensen, samt vine fra Chile og Californien, der skal gennem den notorisk berygtede Panama-kanal.
De gode råd gælder selvfølgelig kun, hvis man har allergi over for svovl.
Endelig kan vi med slet skjult fornøjelse tilføje, at vine med skruelåg generelt har halvt så meget svovl som vine med prop.




10. og 11. generation, Georg og Maximilian Riedel.

Ny generation Riedel i chef-stolen
Det berømte østrigske glasfirma Riedel blev grundlagt i 1955. I 1973 overtog Georg Riedel roret efter sin far, og nu giver han det videre til sin søn, Maximilian Riedel. Og det er en stor opgave, der venter sønnen, idet Riedel i dag har datterselskaber i hele verden.
Georg Riedel forbliver ejer af firmaet og vil også fungere som rådgiver for sin søn.
Maximilian, der er 35 år, har dog allerede god erfaring inden for Riedel, idet han har arbejdet med i firmaet, siden han var 18 år og har stået i spidsen for Riedels amerikanske afdeling i de sidste ti år.

Vil satse på Kina
Den nye direktør vil også få god hjælp fra sin søster, Laetizia Riedel-Rothlisberger, der får posten som firmaets advokat.
Maximilian Riedel har udtalt, at han i de kommende tre år vil koncentrere sig om et øget salg i Europa samt en udvidelse af Riedels afdeling i Kina.
Selv om firmaet kun er 48 år gammelt, har familien Riedel fremstillet glas i hele elleve generationer.








Til venstre ses det gamle logo for il gallo nero. På det nye logo ved siden af har hanen fået en flottere fjerpragt, strutter med brystet og galer på rigtig hane-manér.



Nyt flot hane-logo
Il gallo nero, den sorte hane, er det traditionelle symbol for sammenslutningen af vinproducenter i Chianti Classico. I alt er der 900 producenter med til sammen 7000 hektar vinmarker i området, som - hvilket navnet antyder - udgør den klassiske del af Chianti. Det er herfra, de fineste og mest kostbare Chianti-vine stammer, og disse vine har pr. tradition lov til at bære mærket med hanen.
Nu er il gallo nero blevet shinet op - og bestemt til det bedre. Hanen, der førhen var lidt død i sværen, strutter nu med brystet og galer mod himlen.
Det er konsortiet i Chianti Classico, der har lanceret den "nye" hane, der selvfølgelig stadig er sort som kul - nero.

Skal gælde for ny klassifikation
Il gallo nero-mærket vil fremover kun kunne anvendes på flasker med vine, der lever op til en ny klassifikation.
Som vi fortalte i uge 25 sidste år, ville konsortiet indføre en klassifikation, der var et trin højere end "riserva" - den hidtil højeste kategori, der hæver sig over andre vine fra Chianti Classico. Denne tredeling er nu en realitet.
Den nye klassifikation kræver blandt andet, at vinene modner længere på fade end riserva-vinene og først frigives til salg mindst 30 måneder efter fremstillings-tidspunktet.

Historien om den sorte hane
Den nye galende hane lever bedre op til legenden om, hvordan il gallo nero blev et symbol for området.
I middelalderen kæmpede de to toskanske byer Firenze og Siena om herredømmet over det frodige Chianti. Efterhånden blev krigsherrerne så trætte af de evige kampe, at de enedes om at lade et hestevæddeløb mellem to ryttere afgøre, hvor grænsen mellem deres områder skulle gå.
Rytterne skulle starte ved hanegal fra hver sin by, og hvor de mødtes, skulle grænsen drages.
Men florentinerne var snedige. De fik fat på en lille sort hane, der var radmager, og som galede konstant, fordi den var så sulten. Så rytteren fra Firenze kunne starte meget tidligt og tilbagelægge en langt større afstand end den sienesiske rytter – de mødtes faktisk i udkanten af Siena.
Firenze fik Chianti og oprettede et militært og administrativt forbund, hvis symbol blev en sort hane – il gallo nero – der så siden hen blev et logo for konsortiet i Chianti Classico.







Lille forspring til fysisk indkøb
I sidste uge bragte vi en lille rundspørge, idet vi gerne ville vide, hvordan VinAvisens læsere forholder sig til online køb af vine.
Der var i alt 2141, som gav sig tid til at svare, og det siger vi tak for.
Som det fremgår af skemaet herover, har de fleste (44,1%) svaret, at de altid kun køber vin i fysiske forretninger. Men der er næsten lige så mange (43,3%), der ind imellem benytter sig af vinkøb på nettet. Og hvis man dertil lægger de 12,6%, der næsten udelukkende køber vin online, så må man konstatere, at vinsalg på nettet er en rimelig stor succes herhjemme - i hvert fald blandt VinAvisens læsere.

Et par kommentarer
Der var flere læsere, som sendte kommentarer til rundspørgen - blandt andet Bente Petersen, der før har købt vin online, men ikke vil gøre det igen af følgende årsager:
* Man skal typisk aftage mindst 6 flasker - måske endda 12 flasker. Det er meget, når husholdningen kun består af én vindrikkende person.
* Jeg kan godt lide at få lidt mere info om vinen - en snak med sælger.
* Jeg kan jo altid købe flere flasker, hvis jeg godt kan lide den, jeg har købt.
* Jeg kommer til Frankrig mindst en gang om året og køber meget vin der.
Apropos det sidste skriver Peter Folmann:
- Til spørgeskemaet om, hvor man køber vin, synes jeg, det kunne være interessant at se, hvor mange, som selv henter vinen hos producenterne. Jeg gør det i en vis grad selv i takt med, at jeg finder vinbønder, der laver noget, jeg kan lide.
Det er rigtigt, at vi måske også kunne have spurgt om, hvor mange af vores læsere, der selv henter vinen i diverse vinlande. Det er der uden tvivl en del, der gør - det er jo også hyggeligt, hvis man kan få en snak med den vinbonde, der har fremstillet vinen. Det vil vi gøre en anden god gang.







Rødvin mod høretab
Nu er der endnu en god grund til at skænke sig et godt glas rødvin.
Stoffet resveratrol, som findes i de blå druers skind og derfor i rødvin, har mange godgørende egenskaber - blandt andet når det gælder kampen mod visse kræftsygdomme, hjertekarsygdomme og Alzheimers.
En ny undersøgelse fra Henry Ford Hospital i Detroit tyder på, at resveratrol også kan forebygge høretab.
Al den støj, vi er omgivet af i det daglige, påvirker hørelsen, og for manges vedkommende ender det med, at hørelsen næsten eller helt forsvinder.
Stadig flere mennesker får høretab tidligt - før de er blevet 60 år. Og selvfølgelig er man endnu mere udsat, hvis man har et meget støjende job.
I forsøget gav de amerikanske forskere raske rotter resveratrol og udsatte dem derefter for kraftig støj gennem en længere periode. Det viste sig, at rotterne ikke fik nær så svære høreskader og dermed ikke nær så nedsat hørelse, som rotterne i en kontrolgruppe, der ikke havde fået resveratrol.
Den nøjagtige årsag til denne forskel er endnu ikke kortlagt.


Et stort problem hos soldater
Som det ofte er tilfældet med sådanne undersøgelser, har forsøgsdyrene fået resveratrolen i yderst koncentreret udgave. For at opnå samme mængde resveratrol gennem rødvin, skulle man indtage meget store mængder vin hver dag - og det er jo bestemt ikke tilrådeligt. Men et glas eller to er vel heller ikke så tosset ...
Høretab forårsaget af mange års støjpåvirkning er et stort problem for blandt andet de amerikanske soldater, der har gjort tjeneste i Irak eller Afghanistan. Mere end 12% af de hjemvendte soldater lider således af et betydeligt tab af hørelsen.
Man kan læse mere om undersøgelsen på Henry Ford Hospitals hjemmeside.




En perlerække af de vine i forskellige flaskestørrelser fra Château Haut-Brion, der skal under hammeren hos Sotheby's.

Unik vinsamling fra anonym slotsejer
Et eller andet sted i Europa har en slotsejer besluttet sig for at sætte en unik samling Bordeaux-vine fra sin 300 år gamle vinkælder til salg på auktion.
Hvor slottet ligger, og hvem ejeren er, ved kun auktionshuset Sotheby’s, der skal stå for auktionen.
Der er tale om 938 flasker vin - inddelt i 115 partier - fra to naboslotte i Pessac-Léognan, 1. Cru-slottet Château Haut-Brion og La Mission Haut-Brion.
Slottene har samme ejer, Domaine Clarence Dillon, og vinene er i sin tid kommet direkte fra de to slotte til den anonyme vinsamler.

Nye etiketter og kasser
Vinene, der bliver solgt d. 27. februar hos Sotheby’s i London, omfatter flere forskellige årgange og flaskestørrelser. Og som noget helt særligt har Château Haut-Brion og La Mission Haut-Brion forsynet samtlige flasker med nye etiketter og lagt dem i nye trækasser. Det skulle man jo umiddelbart ikke tro var en fordel - originale etiketter må være at foretrække. Etiketterne må i så fald have været meget medtagne.
Blandt højdepunkterne i denne vinsamling er tre kasser - i alt 36 flasker - Haut-Brion 1989, hvor hver kasse med 12 flasker har en højeste vurdering på 11.000 pund (cirka 94.000 kr.).


Citater om vin og spiritus
Der findes mange citater om vin, whisky og andre alkoholiske drikke, udtalt eller nedskrevet gennem tiderne af diverse kendte mennesker. Vi har udplukket nogle af de bedste citater og har bragt tre citater i hver af de foregående to uger. Her kommer de sidste tre.

* Mænd er ligesom vin - nogle bliver til eddike, men de bedste bliver kun bedre med årene (pave Johannes d.23.).
* Øl skabes af mennesker - vin af gud (Martin Luther).
* Vin er den sundeste og mest hygiejniske af alle drikke (Louis Pasteur).


Til_37/09





Fransk vin i lange baner
Hvis man vil opleve et opbud af vine fra stort set samtlige vindistrikter i Frankrig, bør man lægge vejen forbi Politikens Hus d. 8. eller 9. marts.
I disse to dage afholdes arrangementet Franske Vindage, hvor en række danske vinimportører hælder smagsprøver op på røde, hvide og søde vine fra både kendte og mindre kendte franske vinproducenter.
Hvis sulten melder sig, er der mulighed for at smage og købe lækre franske specialiteter.
Billetter købes gennem Politiken Plus eller ved at klikke her.

...




Portvin fra før vinlusen
En af de ældste og mest berømte portvinshuse i Portugals Douro-dal er Quinta Do Vallado, der blev grundlagt i 1716.
For nylig lancerede vingården en ganske særlig portvin med navnet Tributa - der betyder hyldest på portugisisk, og vinen er netop en hyldest til Doña Antónia Adelaide Ferreira, som vi fortæller mere om i Hall Of Fame længere nede på siden. I dag er det hendes efterkommere, der ejer Quinta Do Vallado.
Det særlige ved Tributa er årgangen 1866, hvilket betyder, at den er fremstillet på druer fra før vinlusens hærgen. Druerne kom således fra vinstokke på egne rødder. Man kan læse mere om vinlusen Phylloxera vastatrix i VinAvisens ABC.

22.000 kr. flasken
I næsten 150 år har vinen ligget på fade af kastanjetræ i Quinta Do Vallados vinkælder. Nu er den tappet på flasker - dog er det ikke blevet til så mange flasker, da der kun var to fade med 600 liter vin i hver.
Denne sjældenhed af en portvin er tappet på krystalflasker og leveres i en fornem æske, der er designet af arkitekten Francisco Vieira de Campos - samme arkitekt, som har tegnet vingårdens nye vineri.
Herhjemme forhandles Tributa af Philipson Wine, hvor den kan erhverves for 21.999,95 kr. En god forretning - man får altså 5 øre igen ved kassen. Og man behøver ikke at købe tolv flasker.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Domaine Johann Michel fra Cornas i den nordlige Rhônedal.
    * OM Nielsen Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * Den Franske Vinhandel er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * Løgismose Vin har pr. 1. februar ansat Lars Møller Jensen til at varetage firmaets salg af vin til hoteller og restauranter.
    * Otto Suenson Vin har ansat Frederik Kreutzer som produktchef.
    * Gravesen Vine har optaget importen af vinene fra Domaine Jean Sipp i Ribeauville, Alsace.




.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

    Ugens gode Spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.


    ...

      Hvad er IGP og DOP?
      Jan Hovmand har for nylig købt nogle flasker italiensk vin med benævnelser, som han ikke kendte.
      – Der stod IGP og DOP, hvor jeg havde forventet IGT og DOC, skriver han. – Er der nye klassificeringer i Italien, og hvordan skal de opfattes i forhold til DOC og DOCG?
      Der er sket ændringer i benævnelserne inden for EU og dermed også inden for italiensk vin.
      I Italien benævnes almindelig jævn vin som vino da tavola, bordvin. Og inden for denne store kategori har der været "landvine", som har fået et IGT efter navnet – Indicazione Geografica Tipica, vin fra et typisk geografisk område.
      Efter ændringerne er der blevet to separate kategorier – bordvine og landvine, og IGT på etiketterne er blevet til IGP – Indicazione Geografica Protetta, vin fra et beskyttet geografisk område.
      Egentlig er det en fornuftig opdeling, for mange IGT-vine har jo været af fremragende kvalitet; de er bare kommet i kassen med bordvine, fordi der fx er brugt druer, som ikke er godkendt i de højere appellationer. Det gælder blandt andet de såkaldte supertoskanerne, der ikke bare er "landvine".
      Der er i øvrigt også kommet strengere kvalitetskrav til de nye IGP-vine.
      De højere kvalitetstrin, DOC- og DOCG-vinene, er kommet ind i en fælles, større kategori, DOP – Denominazione di Origine Protetta. Hvilket dog ikke betyder, at DOC og DOCG er afskaffet. DOP bruges i dag mest om andre fødevarer end vin.
    ....................





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    213 Morgentågen ligger over vinbyen Riquewihr og dens vinmarker i Alsace (foto © Hugel & Fils).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner og hele 14, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 86 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Made by G, Earl Gelin, Gamay, Vin de France, Frankrig, 2011, lav alkohol (9%)
90 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En meget speciel boblevin, der falder lidt udenfor, hvad vi umiddelbart falder for. Den er rød, er lavet på Beaujolais-druen Gamay og har pæn mousse, noter af kirsebær, en lille sødme og tilpas syre. Brug den fx i stedet for Kir Royal (solbærlikør og hvid boblevin). Eller i en frugtbowle.

Hvidvin


White Artisan, Aurelia Visinescu, Dealurile Muniteniei, Rumænien, 2011, middel alkohol (13,5%)
55 kr., Vintjenesten
Denne rumænske hvidvin på druerne Fetasca Alba, Riesling og Tamaioasa Romanesca er en rigtig god vin. Den har en både frisk, blød og fyldig druesmag med citrus og fint krydderi. Og så koster den kun 55 kr.


Callia Alta, Bodegas Callia, Valle de Tulum - San Juan, Argentina, 2011, middel alkohol (13,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
Ret kraftig hvidvin med god, lidt fed frugtfylde og friske, krydrede toner. En vin i god balance. Flasken har skruelåg.


Viña Tarapacá, Sauvignon Blanc, Valle Central, Chile, 2012, lav alkohol (13%)
69,75 kr., på tilbud indtil 31. marts: 54,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En rigtig dejlig og elegant hvidvin. Den har intet af den overvældende duft og smag af eksotiske frugter, der ofte præger oversøiske vine på Sauvignon Blanc-druen. Den er tør og stringent, men har god frugt, lidt smag af mirabeller og fine krydderier i eftersmagen. Et kup til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.


Pighin, Pinot Grigio, Friuli Grave, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Elegant og fint krydret hvidvin, som man med fornøjelse vil kunne nyde til mange lettere retter - fisk og skaldyr - eller til en frokost. Eller som terrassevin. Vinen har en let fedme, en dejlig druesmag og tilpas syre.


La Colombelle d'André Daguin, Producteurs Plaimont, Cötes de Gascogne IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (11%)
49,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Meget let hvidvin med friskhed og noter af citrus. Vinen er lavet på druerne Colombard, Ugni Blanc og Chardonany - og flasken har skruelåg.

Rosévin


Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
55 kr., Amka
Vellavet rosé uden marmelade-toner, men med god, frisk frugt og krydderi. Glimrende til mad eller til ost. Eller til et sommerligt glas under en parasol. Rimelig pris. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Ampelo, Luccarelli, Tarantino, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
65 kr., Wine Group
Sikke en vidunderlig rødvin. Flot og harmonisk og med en stor og let krydret frugtsmag, der ender med en anelse mørk chokolade. Smagepanelet gættede på en pris på lige omkring 100 kr.


Viña Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
69,75 kr., på tilbud indtil 31. marts: 54,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En dejlig rødvin med en duft af tobak og te og en fyldig smag af solmoden aromatisk frugt og en anelse sødme til slut. Det er en ukompliceret vin, som mange vil kunne lide. Køb den nu til den store sommerfest. Flasken har skruelåg.


Ficomontanino, Chianti Colli Senesi, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Vin-Expressen
En let og liflig Chianti-rødvin til en lille aften med venner og italienske retter. I den dejlige, lidt tørre smag er der noter af tobak. Pengene værd.


Passion d'Anselme, Père Anselme, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
79,75 kr., på tilbud indtil 31. marts: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Dette her er vin. Til tilbudsprisen en dejlig og fyldig rødvin i god balance, med bløde tanniner og en lille sødme.


Vigne di Chiarlo, Michele Chiarlo, Monferrato, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
119 kr., pris ved 12 flasker: 107,10, Distinto
Blød og lækker rødvin, der hænger godt sammen med sin gode, bløde frugt, sin syre og sin lille sødme. Kun 13,5% alkohol - også en fordel.


The General, Boer & Britt, Western Cape, Sydafrika, 2010, middel alkohol (14%)
143 kr., VinDanmark Lagersalg
To vinmagere, en boer og en britte, har lavet denne fyldige, bløde og lækre rødvin. En vin med en ren frugtsmag og et lille krydret bid, der gør den oplagt til mad. Flasken har skruelåg


Berardo, Castello di Bossi, Chianti Classico Riserva, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
199 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., A Vinstouw
En stor og flot Chianti med blød frugtfylde og fint krydderi. Er der noter af abrikos? Måske i duften. Dertil fine fadtoner.


Beauregard, Roux Père & Fils, Pinot Noir, Santenay, Premier Cru, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
229 kr., Jysk Vin
Delikat Bourgogne-rødvin med et klart, friskt og karakteristisk portræt af Pinot Noir-druens dyder. Der er fint krydderi samt sødme og syre i fornem balance. Den smager ganske enkelt godt og bør ledsage ikke alt for kraftige retter.


The Marinor, Dry Creek Vineyard, Dry Creek Valley, Californien, 2005, middel alkohol (13,5%)
329 kr., på tilbud: 229 kr., Holte Vinlager
Elegant og superlækker rødvin på en god gammel Bordeaux-blanding: Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Malbec og Cabernet Franc. Vinen har blød, afrundet frugt, krydrede toner og fint integrerede tanniner. En tæt vin - som "hjemme" i Bordeaux.


Tafelberg, Shiraz, Sydafrika, 2011, høj alkohol (14,5%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker: 45,83 kr., Nemlig.com
Ikke nogen stor rødvin. Den er robust, forsvinder hurtigt i munden og har en lille spritkant. Den tredje stjerne får den for den lave tilbudspris. Flasken har skruelåg.


Château Le Chêne, Haut-Médoc, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En lille, robust Bordeaux-rødvin med en lidt stram smag og en besk syre. Kort eftersmag.


Pepin Condé, Stark-Condé Wines, Pinot Noir, Elgin, Sydafrika, 2012, middel alkohol (14%)
110 kr., Lago Import
En Pinot-rødvin med kraft og saft, men også med lidt skarpe kanter og en lille spritkant. Udpræget til mad. Flasken har skruelåg.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.