Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10. 2013



Nyheder i uge 10, 2013







Byfornyelse i stedet for vinmarker
Det er appellations-myndigheden INAO, der tager sig af Frankrigs i alt 280 appellationer. Grænserne for appellationerne er for størstedelens vedkommende lagt for meget længe siden. Og byfornyelses-projekter, nye motorveje og andet byggeri har ofte fået lov til at trænge sig ind på områder, der i tidernes morgen har fået det blå stempel til vindyrkning.
Det er dog muligt ifølge fransk lov at frede et særligt godt vinmarksareal, så man undgår, at det går så grum en skæbne i møde.
INAO ligger inde med nogle meget gamle kort over appellationerne, og i dag er flere af de vinmarker, der ses på kortene, revet op ved rode og erstattet af etageejendomme, indkøbscentre eller måske et stenbrud.

Nye kort ved hjælp af satellitfotos
Denne udvikling er svær at undgå. I fx appellationen Pessac-Léognan i Bordeaux kan det økonomisk bedre betale sig at opføre lejlighedsbyggeri end at dyrke vinmarker - med mindre der er tale om marker, som tilhører et førende vinslot.
Når først et areal med god landbrugsjord har været udsat for den slags storbyggeri, vil det aldrig igen kunne bruges til vindyrkning.
INAO vil nu opdatere samtlige kort over appellationerne ved hjælp af blandt andet satellitbilleder og inspektioner på landjorden.
Især kortene fra Bordeaux og Bourgogne er så ubrugbare, at de er lige til at smide i skraldespanden. Det er, som en landbrugsingeniør hos INAO har udtrykt det til Winespectator, en fuldstændig vanvittig situation.
De nye kort skal hurtigst muligt sendes ud til vinsyndikaterne i de forskellige appellationer, så de hver især med et kort i hånden kan tage kampen op mod diverse byggeprojekter.




Foto: Wikipedia / SIN, Singapore.

Vin med et strejf af tiger
I århundreder er der i traditionel kinesisk medicin blevet anvendt kropsdele fra tigre. Det er i dag forbudt i Kina. Til gengæld er det tilladt at sælge tigerskind og Tiger Tonic-vin, der bliver tilsat tigerknogler, før den tappes på flasker.
Det er en meget populær vin blandt kineserne - og det med, at den har været i berøring med en kropsdel fra en tiger, har sparket ekstra til salget. Ordet tiger gør det også muligt at sælge vinen til et beløb, der svarer til mellem 500 og 4500 kr. afhængig af, hvor længe tigerknoglerne har været i kontakt med vinen.
Knoglerne stammer fra Kinas 200 tigerfarme, der tilsammen huser omkring 5000 tigre. Dyrene er alle avlet i fangenskab, og ifølge kinesisk lov er det tilladt at bruge knoglerne fra disse tigre til den populære vin.
Samtidig forsikrer den kinesiske regering, at den gør store tiltag for at beskytte de vilde tigre, der er en truet dyreart.

Nedlæg tigerfarmene
Den kinesiske regerings forsikringer beroliger dog ikke miljøorganisationen Environmental Investigation Agency (EIA), der har sin base i London, og som har undersøgt sagen nærmere.
Efterspørgslen på tigre til brug for skind og vin er stor, og ifølge organisationen trives handelen med ulovlige kropsdele i bedste velgående i Kina. En stor del af disse kropsdele kommer fra Indien, der er det land, som har flest vilde tigre. Her er krybskytteriet udbredt i de i alt 41 reservater for vilde tigre. En død tiger kan nemlig indbringe en krybskytte en god sjat penge.
Den indiske og britiske regering har opfordret den kinesiske regering til at forbyde tigerfarmene og al handel med produkter, der har selv det mindste med tigre at gøre. Den opfordring har man nu ikke tænkt sig at følge i Kina …









Det fine gamle Château Palmer, der her rejser sig over sine vinmarker.

Indbrud hos Château Palmer
Der blev straks slået alarm, da man hos Château Palmer i Margaux i sidste uge opdagede, at tyve havde været på spil i nattens mulm og mørke. Cirka 300 flasker af slottets fornemme vin til en samlet værdi af 72.000 euro (cirka 537.000 kr.) var blevet stjålet fra vinkælderen.
Måden, som indbruddet var sket på, tydede på, at det var den samme bande forbrydere, som har hærget igennem længere tid i Margaux. Tidligere er det blandt andet gået ud over en smykkeforretning, en tobakshandler og en computerbutik. Nu havde tyvene åbenbart ønsket at udvide porteføljen med god vin.
Men det kom de ikke langt med. Via indbruddet i slottet fik politiet endelig et spor at gå efter og fik optrevlet banden.
Tyvene blev hentet i deres respektive hjem, og i et af hjemmene fandt man de mange kasser med flaskerne fra Château Palmer. Det er yderst sjældent, man er så heldig at genfinde stjålne vine.


De var alle fulde
12.000 gymnasiaster har drukket sig stangstive i Prag. Overskrifterne er store. Men var de virkelig alle sammen fulde? Eller var det kun 5% eller 10%? Overdriver aviserne?
Vores kilder inden for segmentet "unge mennesker" fortæller, at det var 100%. De var alle fulde.
Dette er naturligvis helt uacceptabelt og desværre et problem for alle os, der nyder et kultiveret og vellavet glas vin til vores mad. Det vil nemlig kunne give anledning til, at en eller flere politikere vil prøve at profilere sig selv ved at foreslå strenge alkohollove. Og svenske og franske tilstande er det sidste, vi normale vinnydere bør ønske os.

Rundspørge: Skal vi have et forbud?
Men når vi nu taler om forbud, så har der alligevel været et forslag, som måske var værd at diskutere. Det har flere gange været fremsat af Allan Kjær Andersen, der er rektor på Ørestad Gymnasium.
I et debatindlæg i Politiken fremsætter han det endnu en gang:
Gennemfør en lovgivning mod udskænkning af alkohol på uddannelses-institutioner.
Der vil kunne siges meget for og imod et sådant forbud. Mange vil pege på, at det ikke er skolens men først og fremmest forældrenes opgave at give de unge en god alkoholkultur.
Men hvad siger VinAvisens læsere? Vi laver en lille rundspørge: Bør der være et generelt forbud imod, at der udskænkes alkoholiske drikke på alle uddannelses-institutioner? Ja eller nej?
Sæt venligst en prik i spørgeskemaet herunder og tryk på Send-knappen senest nu på fredag d. 8. marts. Og send os også meget gerne dine kommentarer vedrørende problemet til info@vinavisen.dk.







Fragtprisen kommer oveni
I sidste uge bragte vi resultatet af vores rundspørge om køb af vin på nettet. Vi bragte også nogle af de kommentarer, vi fik - og vi har netop fået en efternøler fra Per Haaber Gylling:
- Jeg ser ufattelig mange vintilbud på nettet, og jeg er ofte nået så langt i min bestillingsprocedure, at jeg blot skal acceptere mit køb, men så er der pludselig en post, der hedder fragt på typisk 99 kr. Og så kommer jeg ikke længere.
- Sagen er jo den, at netbutikkernes besparelse er enorm, da de ikke behøver at have en fysisk butik, men der er jo ikke meget grin ved at skulle lægge ca. 17 kr. pr. flaske oven i den samlede pris, hvis der er tale om 6 flasker og det halve - altså ca. 9 kr. - hvis købet er 12 stk.
Hos en enkelt online-butik har jeg ind imellem købt og fået leveret fragtfrit, hvis jeg fx aftog 36 flasker - det er da til at forstå.
Jeg nægter kategorisk at betale fragt!
Vi siger tak for kommentaren - og tilføjer, at fragtprisen naturligvis bør være opgivet på butikkens indledende sider, før man går videre til bestillingen.




Myoli Wu, der har rollen som Shen Yiman, datter af en førende vinproducent. Foto: Wikipedia / Ami221.

Kinas første vinøse tv-serie
Glæden for vin i Kina har nu affødt landets første tv-serie om vinfremstilling, sommelierer, vinslotte osv. Alt det vinøse er pakket godt ind i et såkaldt idol-drama, der er spækket med hotte og smukke filmstjerner.
Der er da også lidt Dallas og Dollars over handlingen i Wine Beauty, som serien kaldes:
Lin Xuan, en kvinde fra et middelklasse-arbejder miljø, beslutter sig for at rejse til byen Shenzhen for at finde sin kæreste, Zhao Xi.
Hun finder ham - men han er i mellemtiden blevet forlovet med den smukke Shen Yiman, der er eneste datter af en førende vinproducent.

Målrettet unge kinesere
Selvfølgelig rejser Lin Xuan ikke bare hjem igen - så var den potte jo ligesom ude. Næh hun bliver i Shenzhen, og det ender med, at hun får et job i sin tidligere svigerfamilies vinslot - og dermed er tæt på sin tidligere kæreste. Og så kan dramaet ellers rulle derudad i hele 40 afsnit.
Wine Beauty er målrettet et publikum omkring 20 år - altså de helt unge nye vinforbrugere.
Producenten af serien, Cai Meifang, er stort set færdig med optagelserne. Hvornår første afsnit bliver bragt, er endnu ikke offentliggjort.






Artikel langer ud efter naturvine
Der findes efterhånden et stigende antal vinproducenter, som fremstiller vin efter parolen "tilbage til naturen". De mener, man bør glemme alt om nymodens maskineri, lave vin uden eller med kun lidt tilsætning af svovl, uden klaring og med enkle redskaber som i gamle dage. Og i det hele taget med mindst mulig indblanding fra vinmagerens side. Ad den vej kan man fremstille vine, der bedre afspejler det terroir, vinene kommer fra, mener altså natur-producenterne.
Bølgerne går ofte højt, når det gælder debatten mellem tilhængere og modstandere.
Til modstanderne hører blandt andet den anerkendte franske vinproducent Michel Chapoutier, der sidste år i et interview med Decanter kaldte producenter af naturvine for "hippier uden realitetssans, der laver defekte vine."
For nylig gik de to franske vinskribenter Michel Bettane og Thierry Desseauve også hårdt til den i en artikel i det italienske vinmagasin Gambero Rosso.

Rådne vine, der giver hovedpine
Af artiklen fremgik det blandt andet, at naturvines eneste hensigt er at give folk hovedpine, at alle rødvin fremstillet uden tilsætning af svovl stinker og er ensartede, og at de naturlige hvidvine er mere eller mindre oxiderede allerede som nylavede.
Vinhandlere, mesterkokke, sommerlierer og vinskribenter, der hylder naturvine, går heller ikke ram forbi.
De to skribenter ytrer blandt andet, at det er uforståeligt, at restauratører, der er så pertentlige med deres mad, har den slags "rådne vine" på deres vinkort.
Den hårde linje bakkes op af Gambero Rossos chefredaktør, der har udtalt, at han instinktivt begynder at grine, når han hører nogen tale om naturlig vin.

En fjende, der skal knuses
En så markant kritik har selvsagt fået de italienske vinproducenter af naturvine til at fare i flint. Og der gik ikke mange øjeblikke, efter at artiklen havde været bragt, før de fire italienske foreninger for naturvin-producenter sammen havde skrevet et brev til Gambero Rossos redaktion. Magasinet ville dog ikke bringe brevet, hvorfor foreningerne, der tilsammen repræsenterer 205 vinhuse, har valgt at lægge det ud på nettet som et åbent brev.
Her står der blandt andet: "Det er som om, naturlig vin er en fjende, der for enhver pris skal knuses, og ikke et respekteret alternativ til konventionelt fremstillede vine."
Foreningerne mener, at der bør være plads til både store og små, naturlige, økologiske, biodynamiske og konventionelle vinproducenter. De påpeger desuden, at Gambero Rosso ofte har bedømt og uddelt priser til naturvine.


Til_37/09




AVA på AVA på AVA
En stribe af nye amerikanske appellationer har set dagens lys i de senere år. Antallet af AVA’er (American Viticultural Areas), som de hedder, er nu nået op på 200. Alle er de blevet godkendt af Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB), en afdeling under det amerikanske finansministerium. Og sidste nye skud på AVA-stammen er Elkton Oregon, som udgør cirka 30 hektar af den større appellation Umpqua Valley - som igen er en del af AVA’en Southern Oregon.
Kun fem vinproducenter fremstiller vinen i den nye appellation. Men de er ikke i tvivl om, at deres område adskiller sig markant fra resten af Umpqua Valley - især på grund af et anderledes klima.

"Varme" og "kolde" druer
Mens den omkringliggende sydlige del af appellationen Umpqua er velegnet til dyrkning af Cabernet Sauvignon, Syrah og andre druer, der trives i masser af varme, er Elkton Oregon bedst til Pinot Noir og andre koldklima-druer.
Det er vinproducenterne selv, der i et bestemt område kan slå pjalterne sammen og ansøge TTB om godkendelse af en ny AVA. Og det er der rigtig mange producenter, der gør, i håb om at det vil fremme markedsføringen af deres vine.
Bekymrede røster i vinindustrien i USA mener dog, at det er ved at tage overhånd - at de stadig flere appellationer i højere grad vil forvirre forbrugerne end øge salget.




Der blev smagt på røde, hvide og søde vine under smagningen af de sicilianske vine.

Vine fra vulkanøen
Middelhavets største ø, Sicilien, er et yndet feriemål. Men "fodbolden ved støvlens tå" er også en glimrende vinregion - hvilket man kunne smage sig til ved en større smagning af sicilianske vine i sidste uge.
Bag arrangementet stod Vinens Hus i samarbejde med Istituto Regionale Vine e Olii di Sicilia. Og omkring 25 vinproducenter var mødt op for at præsentere deres hvide, røde og søde vine.
Under to seminarer for vinbranchefolk øste Thomas Ilkjær af sin viden om siciliansk vin - og ikke mindst om den interessante vin, der i dag fremstilles på skråningerne på nordsiden af vulkanen Etna.
Vinstokkene stortrives i den frugtbare lavajord, og vinmarkerne breder sig op ad vulkanen helt op til omkring 1000 m’s højde, hvilket er højere end de fleste andre vinmarker i Europa. Disse marker leverer druer, der har været længe om at modne og derfor har karakter, tanniner og en frisk syre. Det er druer, der lægger most til nogle ualmindeligt elegante og friske rødvine.
I 1800-tallet var Etna-vin det store hit, fortalte Thomas Ilkjær. Man byggede ligefrem en havn til udskibning udelukkende af denne vin, hvoraf store mængder blev sendt til Bordeaux.
Siden da har det vinøse Etna sovet Tornerosesøvn, men er altså nu vakt til live igen af en række dygtige vinproducenter - der ofte må kæmpe med barske forhold. Ind imellem ryger der en vinmark eller to på grund af et vulkanudbrud.

Fremstiller lige så megen vin som Chile
Men siciliansk vin er andet end den, der fremstilles på vulkan-skråningerne.
Sicilien er dækket af i alt cirka 113.000 hektar vinmarker, hvilket gør øen til det næststørste italienske vindistrikt efter Puglia (støvlens hæl) - og et distrikt, der producerer lige så meget vin som Chile.
Der fremstilles mest hvidvin, og både den og rødvinen laves på et hav af forskellige internationale og ikke mindst lokale druer som fx de grønne Carricante, Albanello og Ansonica og de blå Nero d’Avola og Frapatto. Ofte blandes lokale druer med Cabernet Sauvignon, Merlot eller andre kendte druer.
Man må heller ikke glemme Siciliens søde vine, hvoraf hedvinen Marsala - der også findes i tørre udgaver - er den mest berømte.
Til smagningen var der en overvægt af vinproducenter, som søgte danske importører. Men der var også nogle producenter, som allerede havde en importør på dansk jord. Fra disse producenter har vi udvalgt fire vine, som vi har givet flotte stjerner længere nede på siden.







Forbud mod il gallo nero
I sidste uge fortalte vi, at konsortiet i Chianti Classico har lavet et nyt logo med il gallo nero - den sorte hane.
Det fik Flemming Boysen til tasterne. For sandt nok må logoet med hanen anvendes, men ordene gallo nero må ikke længere bruges i det toskanske distrikt:
- Tidligere var der ved vejene, hvor man kørte ind i Classico-området, store skilte med et "Velkommen til Gallo Nero land". Det er i dag ændret til "Velkommen til Chianti Classico land", fortæller Flemming Boysen.
Førhen stod der også gallo nero på flaskehalsene, men det gør der heller ikke længere.
- Årsagen er, at det er blevet forbudt af det store amerikanske vinhus E & J Gallo.

Trak broderen i retten
Flemming Boysen har helt ret. I 1990 lagde brødrene Ernest og Julio Gallo, der ejer det berømte vinhus i Californien, sag an mod konsortiet i Chianti Classico, fordi det skrev gallo nero på flaskehalsene lige over logoet med hanen.
Gallo-vinhuset vandt, og siden da har konsortiet ikke måttet anvende ordet gallo - hverken på flaskerne eller i andre vinøse sammenhænge.
Også ved andre lejligheder har det californiske vinhus været ude med riven for at beskytte sit navn. De to brødre gik blandt andet rettens vej for at forhindre en tredje bror, Joseph Gallo, i at markedsføre sine oste under navnet Gallo - en sag som vinhuset vandt i 1989.
Siden hen har Ernest og Julio Gallo sagsøgt et spansk firma, der solgte pasta med navnet Gallo - til trods for, at pastaen havde rødder tilbage til 1874, mens vinhuset blev grundlagt i 1933.
Et mexicansk firma med navnet Pasatiempos Gallo er også blevet trukket i retten, og det samme gjaldt en keramiker i Texas, der fremstillede italiensk inspirerede lerhaner, som hun døbte gallo.


Ny prop på sukker og korn
Nomacorc, verdens førende producent af syntetiske propper til vinindustrien, fremstiller hele 2,1 milliarder propper om året.
Disse syntetiske propper er lavet af oliebaseret plast, og fremstillingen af dem er ikke just i tråd med den stigende interesse for miljøbeskyttelse.
Derfor har firmaet brugt de sidste to år på at udvikle en ny prop, som er delvist fremstillet på organiske plantematerialer udvundet af blandt andet korn og sukker. Proppen, som kommer på markedet i slutningen af 2013, henvender sig målrettet til denne verdens økologiske og biodynamiske vinproducenter.
Den nye prop, der endnu ikke er navngivet, vil desuden være konstrueret, så vinproducenterne kan kontrollere den mængde ilt, der trænger ind til vinen, og dermed styre vinens udvikling.
Denne iltnings-teknik udviklede Nomacorc for mere end et år siden til sin prop-serie Select Series. Man kan læse mere om teknikken i uge 22 2011.


Systembolaget satser på hjemmeleverancer
I begyndelsen af november sidste år startede Systembolaget ifølge www.wownews.se på et forsøg med levering af drikkevarer til svenskerne.
Indtil videre omfatter forsøget omkring 400.000 forbrugerne i visse postnummer-områder i Stockholm og omegn, men fra starten af marts udvides ordningen til endnu flere områder - også selv om det må siges at gå lidt trægt med begejstringen for hjemmeleverancerne.
I slutningen af januar kunne man konstatere, at der fra forsøgets start i alt var gennemført 160 leverancer til svenske hjem - altså ikke engang to om dagen.
Det er især rødvin i den dyrere ende af prisskalaen, svenskerne har bestilt til levering - hvilket måske er forståeligt nok. Systembolaget tager mellem 250 og 1250 SEK (cirka 220 og 1100 kr.) for leveringen afhængig af, hvor mange flasker, der bestilles. Så det er jo nok ikke fire flasker til en 50’er, man bestiller til hjemmeleverance …
Hos Systembolaget er man dog godt tilfreds - man havde netop forventet en lidt blid start.






Spiritus er spiritus
Det er nemt at handle på nettet – også vin og spiritus.
Tag fx webhandelen nemlig.com. Man søger på "spiritus" og får vist en masse herlige sager. Og minsandten om der ikke også er salmiakspiritus til 16,95 kr.



Michelangelo Pistoletto i færd med at dekorere en af Tenuta dell'Ornellaias kunstflasker.

Kunstner dekorerer jubilæumsflaske
Hvert år laver den førende toskanske vingård Tenuta dell’Ornellaia en særlig udgave af vinhusets fornemme vin, som bliver udsmykket af en udvalgt kunstner.
I år er det femte gang, det sker, og det er blevet op til den italienske kunstner Michelangelo Pistoletto at stå for udsmykningen af årgang 2010. Det er en særlig ære, da der er tale om en jubilæumsvin. 1985 var nemlig den første årgang, der blev fremstillet hos Tenuta dell’Ornellaia.
Der er ligesom de foregående år fremstillet et begrænset antal af disse dekorative flasker i forskellige flaskestørrelser: 100 dobbeltmagnum (3 liter eller fire almindelige flasker), ti Impérial-flasker (6 liter eller 8 almindelige flasker) og en enkelt Salmanazar (9 liter eller 12 almindelige flasker).

Er vild med spejle
Michelangelo Pistoletto er kendt for sine kunstværker skabt af spejle. Og denne begejstring for spejlbilledet kommer også til udtryk i hans dekoration af vinflaskerne. Lange bændler og mindre puslespilsbrikker af sølvglinsende metal pryder overfladen af glasset.
Otte af flaskerne - blandt andet den store Salmanazar - vil blive solgt på en velgørenhedsauktion i London til maj.
Det har man gjort med disse kunstflasker hvert år i de sidste fire år, og tilsammen har de indbragt mere end 800.000 euro (cirka 6 millioner kr.).





...



Hvordan kunne det dog ske
I sidste uge var et hold arbejdere i gang med at rengøre udstyret i et tapperi, der tilhører whiskydestilleriet Chivas Brothers. Og et eller andet gik galt, idet hele 18.000 liter whisky ved en fejltagelse blev hældt i afløbet.
Destilleriet er ved at undersøge, hvordan i alverden det kunne ske.
Whiskyen er endt i et lokalt rensningsanlæg samt i kloakken - og ikke i nogle af de mange vandløb i området.
Nu er whisky jo en stærk sag, og nogle kloakarbejdere blev opmærksomme på, at der lugtede noget anderledes på arbejde, end der plejede ...
Hvilken whisky, det gik ud over, vides ikke. Chivas Brothers fremstiller Chivas Regal, Ballantine’s og The Glenlivet.


Bar uden alkoholbevilling
En ny bar, B.Y.O.C., har slået dørene op i nærheden af Covent Garden i London. Den har alle tænkelige ingredienser til at mikse diverse cocktails - friskpressede juicer, frugter i skiver, sirupper, krydderurter, krydderier, grøntsager, salt, peber, sukker osv. Men man finder ikke en eneste flaske spiritus eller vin bag bardisken.
Baren har nemlig ikke nogen alkoholbevilling, og B.Y.O.C. står for "bring your own cocktail". Konceptet går ud på, at man tager en flaske spiritus eller vin med hjemmefra efter eget valg. Det kan være vodka, gin, whisky, cognac, champagne - eller måske noget mere eksotisk som sake eller ingefærvin.
Ved indgangen til baren betaler man 20 pund (cirka 172 kr.), og så får man sig en god snak med bartenderen om, hvilke drinks, man kan lide. Ud fra, om gæsterne hælder mest til søde, bitre, eksperimenterende eller klassiske drinks, shaker bartenderen så den ene personlige cocktail efter den anden.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Bichel Vine har udvidet ejerkredsen, idet Michael Poulsen er indtrådt som medejer. Samtidig har importfirmaet ansat Tore Scheel, der er et kendt navn i den danske vinbranche med en fortid hos bl.a. Philipson Wine og Vinens Verden.
    * Bichel Vine har optaget importen af vine af Drei Dona i det italienske Emilia Romagna og Roc Anglade i Languedoc samt Michel Lafarge og Olivier Bernstein i Bourgogne.
    * Vinhus Lander er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * Wine-eshop har skiftet navn til American Wine Corner.
    * American Wine Corner har optaget importen af vinene fra Locatelli Vineyards & Vinery i San Miguel i Californien og Hopewell Valley Vineyards i New Jersey.
    * Gravesen Vine har optaget importen af vine fra Cia de Vinos del Atlantico i Spanien, omfattende vinhusene Bodegas La Cartuja i Priorat, Pinyolet i Montsant, Vinos sin Ley i Yecla og Columna i Rias Baixas.
    * Strandgården Wine & Spirits er blevet leverandør af champagnerne fra champagnehuset Lanson til detailhandelen, mens Excellent Wine står for leverancen til Horeca.




.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Ulrich Kaagaard (f 1975) er som søn af en vinimportør vokset op med vin. Hver sommer stod den på tre-fire ugers vinferie i Europa med besøg hos forskellige vinproducenter. Turen gik oftest ned gennem Rhinen og Mosel og videre gennem Frankrigs vindistrikter med enkelte afstikkere til Italien og Spanien.
    Efter gymnasiet og en HH startede han en lederuddannelse hos restaurantkæden Jensens Bøfhus, og snart efter fik han posten som restaurantchef.
    Ulrich Kaagaard endte med at stå i spidsen for tre restauranter, der modtog adskillige kåringer som "Bedste Jensens Bøfhus". Senere fik han mere administrative opgaver som blandt andet projektleder og assisterende distriktschef inden for restaurantkæden.
    Interessen for vin og mad slap han dog ikke på noget tidspunkt, og i 2010 købte han Den Franske Vinhandel i Roskilde af sin far, en historisk forretning, der startede som kolonialbutik i 1878. Hans far arbejder stadig med som ansat.
    Ulrich Kaagaard driver forretningen efter samme principper omkring kvalitet, som hans far har gjort. Han udvælger selv den vin og spiritus, der sælges, fra andre importører, ligesom der importeres vin direkte fra nøje udvalgte små vinproducenter.
    Diverse kolonialvarer blander sig stadig med vinflaskerne, ligesom forretningen har eget kafferisteri, hvor der bliver ristet på livet løs hver onsdag.
    I den gamle vinkælder under butikken afholder Ulrich Kaagaard og hans fire ansatte omkring 70 vinsmagninger om året.
    Adresse: Den Franske Vinhandel, Skomagergade 3, 4000 Roskilde, tlf.: 46 35 00 60, fax: 46 35 93 38, e-mail: den.franske.vinhandel@mail.dk, www.denfranskevinhandel.dk.

34/07 Klik her



    Ugens vinøse billede
    Alexander Fouirnaies bor i Oxford men kommer ofte til London. Han fortæller, at supermarkederne her er begyndt at sælge vin pr. glas. Billedet har han taget i et minimarked ved nedgangen til undergrundsbanen ved Marble Arch midt i hovedstaden. Så kan kunderne snuppe sig et glas vin, rive låget af og nyde indholdet, mens de venter på toget.
    Smart - og måske en idé her i Danmark. Man venter jo ofte meget længe på togene herhjemme …
    De praktiske glas findes faktisk allerede i Danmark, hvor de forhandles online af DK Vinimport.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur, så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    214 Den flotte fadkælder hos Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape (foto © Famille Perrin).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner og hele 17, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 111 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Fumées Blanches, Francois Lurton, Sauvignon Blanc, Vin Pétillant Gazéfié, Frankrig, 2011, lav alkohol (12%)
69,95 kr., ViniPortugal
En sommerlig hvidvin med nogle venlige små bobler tilsat efter "sodavands-metoden". Den har en god druesmag med et lille strejf af honning. Flasken har skruelåg.


Brachetto d'Acqui Dolce, Araldica, Piemonte, Italien, lav alkohol (7%)
60 kr., Rema 1000
Denne røde boblevin har duft af modne hindbær og en smag, der er sød og godt kunne minde lidt om jordbærgrød. Det er ikke en vin, der kalder på superlativerne, men mange unge mennesker vil kunne lide den. Servér den fx til studenterfesten.

Hvidvin


Tramin, Gewürztraminer, Südtirol - Alto Adige, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
109,95 kr., på tilbud indtil 30. april, Erik Sørensen Vin
Fint krydret hvidvin med en duft af roser, der også blomstrer i smagen. Samtidig en vin med en elegance, der ikke altid findes i vine på den opulente Gewürztraminer-drue.


Plötzner, St. Pauls, Weissburgunder, Südtirol Alto Adige, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)
139 kr., pris ved 12 flasker: 125,10 kr., Distinto
Pinot Blanc på tysk - en herlig hvidvin fra marken Plötzner og på druen, der i Tyskland hedder Weissburgunder (og i Østrig også Klevner, i Ungarn Fehér Burgundi, i Tjekkiet Rulandské Bilé, i Slovakiet Rulandské Biele og i Kroatien Croatia Pinot bijeli eller Burgundac bijeli). Nå, men til smagen: En vis fedme, en god druesmag, en lille honningsødme og et krydret bid. Glimerende til mad.

Rosévin


Casas Patronales, Syrah, Valle del Maule, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
Vellavet rosévin med god frugtfylde og en lille fedme - tør men alligevel med en smule sødme. Fin til en frokost, som velkomst-vin til snacks eller til et glas på terrassen.


Berger Baron, Baron Philippe de Rothschild, Bordeaux, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
75 kr., på tilbud: 2 flasker for 100 kr., Irma
En udmærket mild rosévin med en let frugtduft og en fin, tør og læskende smag. Nyd den fx afkølet til en frokostret med kylling. Flasken har skruelåg.


Bairosa, Caves Primavera, Baga, Vinho Regional Beira Atlântico, Portugal, lav alkohol (12%)
39,95 kr., Amka
En meget let (tynd) rosévin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.

Rødvin


Vivin, vivin, Ribera del Duero, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
83,33 kr., pris ved 6 flasker, Lago Import
En rødvin, der ligger godt i munden med sin lækre, bløde frugt med et strejf af anis. Lang eftersmag.


Château du Pintey, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
99,75 kr., på tilbud indtil 31. marts: 69,75 kr., Skjold Burne
Bordeaux-rødvin med god duft og en klassisk Bordeaux-smag. I det hele taget en klassisk bordeaux, som er meget anvendelig til mange retter.


Quintessence du Gamay, Domaine des Nugues, Gamay, Beaujolais, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
105 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En dejlig rødvin, saftig og med masser af god frugt, tør uden at knække og med en lang og mild eftersmag med et strejf af sødme. En af de vine, der viser, at Beaujolais-distriktet kan lave meget andet end den årlige Beaujolais Nouveau. Nyd den let afkølet.


Rinforzo, Mondo del Vino, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
115 kr., ViniPortugal
Stor, flot og meget kompleks rødvin i Amarone-stil. Den har blød, krydret frugt og noter af rosiner. Giv den en stor, saftig bøf af den slags, der kan skæres ud med en ske. Bagetiketten er dobbelt og kan åbnes, så man kan læse, hvordan vinen er lavet. Prisen er attraktiv.


Quatro Castas, Herdade do Esporão, Vinho Regional Alentejano, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
129 kr., Kjær & Sommerfeldt
4 står der på etiketten. Tallet henviser til druerne Aragonez, Alicante Bouschet, Petit Verdot og Syrah, og tilsammen spiller dette orkester en dejlig melodi. Vinen har en liflig duft og en bred smag med ren druefrugt, chokolade, kaffe og bløde tanniner. Flot syre - fremragende til mad.


Karl H. Johner, Blauer Spätburgunder, Baden, Tyskland, 2008, middel alkohol (13,5%)
140 kr., Vinbutikken.dk
Superlækker Pinot Noir ... eller på tysk: Spätburgunder. Den har en liflig duft og en blød, frugtagtig smag med fint krydderi og tilpas syre. En vin i fornem balance. Flasken har skruelåg.


Gold Top, Skærsøgaard Vin, Jylland, Danmark, 2009, lav alkohol (12%)
195 kr., Skærsøgaard Vin
En vellavet og elegant rødvin på druerne Rondo, Regent og Leon Millot. Den har en mild duft af hyldebær og en blød og frugtagtig smag med en fin syre - men også stringens og karakter. Eftersmagen varer ved rigtig længe. Vinen har lagret seks måneder på franske egetræsfade, og den modtog i 2012 en guldmedalje for "bedste lagrede danske vin" ved konkurrencen Dansk Vinskue. Den har også vundet en sølvmedalje ved den internationale konkurrence PIWI. Og den fortjener begge medaljer fuldt ud.


Paul Jaboulet Aîné, Gigondas, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
199 kr., Vinoble
Denne rødvin smager simpelt hen godt. Den fylder munden med sin fyldige frugt, sit krydderi og sine bløde tanniner. Lang og bred.


Roux Père & Fils, Pinot Noir, Chambolle-Musigny, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
298 kr., Jysk Vin
Fornem bourgogne med klart og flot billede af Pinot-druen. God, blød og ren frugt, peber, lakrids, Pinot, Pinot, Pinot.


Royal Claret, Bodegas Franco Espanolas, Rioja, Joven, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
70 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
Ung og ulagret Rioja-rødvin - en rigtig god hverdags-vin til en venlig pris (ved seks flasker). Flasken har skruelåg.


Les Vignes de Thulon, Jean-Marc Burgaud, Gamay, Beaujolais Villages, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
99 kr., A Vinstouw
Let, tør og frugtagtig, men ellers ikke en rødvin med noget større vingefang.


DeLio, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2010, høj alkohol (15,5%)
99,95 kr., Aldi
Dette er en lille Amarone-rødvin med fyldig frugt, men uden de facetter, man forventer i en Amarone. Men prisen er naturligvis også ret lav.


Amplus, Santa Ema, Cabernet Sauvignon, Cachapoal Valley, Chile, 2009, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Cabernet-rødvin med kraftig frugt, masser af krydderier - mynte - tanniner og alkohol. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Vinene fra Sicilien


Assurdo Rosso, Baglio Gibellina, Sicilien, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
140 kr., Furesø Vin
En vidunderlig og meget aromatisk rødvin, der udvikler sig i munden. Først træder frugten i front, senere kommer varme krydderier til - rosmarin og vanille - og dernæst en blød og rund afslutning. Det er en harmonisk vin, hvor smagen fuldt ud lever op til det, duften lover.


Planeta, Carricante, Sicilien, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
215 kr., Vinoble
En utrolig elegant hvidvin på den lokale drue Carricante. Den er let og har en fin syre, noter af citrus og en lang og frisk eftersmag. Det er en vin, der kalder på lyse fisk og milde skaldyr.


Lusirà, Baglio del Cristo di Campobello, Syrah, Sicilien, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
269,50 kr., Haller Vine
Der er lidt af den typiske pebrede Syrah-duft i denne dejlige rødvin, men duften er ikke så overvældende som i mange andre vine på denne drue. Vinen har en udsøgt blødhed, dejlig frugt og fine krydderier. En meget lækker vin til fede sammenkogte kødretter.


Franchetti, Passopisciaro, Petit Verdot, Sicilien, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
945 kr., Victoria Vine
Dette er top-vinen fra et af Siciliens top-vinhuse. Vinstokkene, der leverer druerne til vinen, har deres rødder solidt plantet i Etnas frodige lava-jord. Det er en fantastisk vin med stor frugt, men også med rygrad, koncentration, blødhed og et strejf af vanille. Det er en af de rødvine, som man lige skal have et glas mere af.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.