Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 11. 2013



Nyheder i uge 11, 2013







Krav om forbud mod alkoholreklamer
Den britiske antialkohol-lobby, Alcohol Health Alliance (AHA), kræver ifølge Decanter, at landets regering forbyder samtlige reklamer for alkohol.
Det skal ske som et middel i kampen mod druk blandt briterne - og især blandt de unge briter.
Men det har vakt oprør i reklameindustrien, der ikke mener, at et sådan forslag hører hjemme i et frit samfund.
Fra Storbritanniens forening for reklamebureauer, ISBA (Incorporated Society of British Advertisers), lyder det, at et forbud mod alkoholreklamer er en doven og naiv måde at gribe problemet an på. Foreningen vil gerne indgå i en fornuftig diskussion om, hvordan man kan komme alkoholmisbrug og drukkenskab blandt mindreårige til livs, men den tror ikke på, at et forbud vil have nogen som helst effekt.

Oplysning i stedet for forbud
ISBA påpeger også, at der faktisk har været en nedgang i alkoholforbruget i Storbritannien i de sidste otte år - især når det gælder øl, hvor forbruget er faldet med hele 16%.
Og blandt de unge briter er forbruget af alkohol ligefrem halveret siden år 2000 - selv om der reklameres for alkohol.
Man har i forvejen indført forbud mod at vise reklamer for alkohol på tv i den sendetid, hvor flest børn har mulighed for at kigge med.
ISBA mener, at den britiske regering meget hellere skulle satse på bedre oplysning omkring alkoholmisbrug og på lokale initiativer, der kan forhindre druk blandt unge.




Det smukke gamle Château d'Issan.

Arveafgifterne er alt for høje
Når et stort Bordeaux-slot når frem til et generationsskifte, forlanger staten en klækkelig arveafgift, og ofte bliver resultatet, at slottet må sælges.
Det skete i 2008 for Château Belair i Saint-Émilion, og sidste år gjaldt det Château Calon-Ségur i Saint-Estèphe for blot at nævne to eksempler. Nu har også ejerne af Château Monbousquet i Saint-Émilion, Gerard og Chantal Perse, måttet sælge fra - ikke hele vinslottet, men en del af aktierne i slottet. Det er et pensionsfond, der har købt aktierne, og det var nødvendigt, hvis Perses datter skulle have råd til at overtage slottet.
Hos Château d’Issan i Margaux har de store arveafgifter ligeledes voldt problemer. Den yngste generation af familien Cruse, der har ejet slottet siden 1945, har derfor været nødt til at sælge halvdelen af aktierne i slottet til det store ejendomsfirma Jacky Lorenzetti.


Gran Selezione på flaskerne
I sidste uge fortalte vi, at konsortiet i Chianti Classico ville indføre en klassifikation, der er et niveau højere end "riserva" - den højeste kategori, som vinene fra appellationen i dag kan opnå. Nu er der kommet navn på denne klassifikation. Gran Selezione hedder den, og der mangler kun det blå stempel fra det italienske landbrugsministerium, før den kan træde i kraft - hvilket den forventes at gøre senere i år. Det betyder, at Chianti Classico-vine af årgang 2010, der endnu ikke er kommet på markedet, vil få mulighed for at kvalificere sig til Gran Selezione - hvis de altså lever op til klassifikationens krav.
Kravene for at kunne sætte et Gran Selezione på sine vinflasker er, at vinen skal være fremstillet udelukkende af druer fra vinmarker, der tilhører vinhuset. Vinen skal også modne i 30 måneder - heraf de sidste tre måneder på flasker. Det er en samlet modningsperiode, der er et halvt år længere end for riserva-vinene.
Konsortiet i Chianti Classico forsikrer, at den nye klassifikation ikke på nogen måde vil degradere riserva-vinene. Den bør derimod ses som en mulighed for at markedsføre toppen af poppen inden for Chianti Classico-vin.

Forvirrer mere end gavner
Det er dog ikke alle, der har taget lige godt imod den nye klassifikation.
Nogle af vinproducenterne mener, at hvis man endelig vil indføre endnu en klassifikation, bør den være terroir-baseret - altså gælde for bestemte vinområder, som har et særlig gunstigt jordbundsforhold og klima til fremstilling af top-vine.
Andre mener, at Gran Selezione let kan ende som "Gran Casino" - et stort rod - eller som en tom skal, hvis vinproducenterne i Chianti Classico nu slet ikke vil benytte sig af den nye klassifikation.
Andre igen påpeger, at forbrugerne allerede er forvirrede, når det gælder forskellen mellem Chianti og Chianti Classico, og at man derfor ikke bør besværliggøre valget af vin yderligere.






Godt nyt for mænd
Hvis man er bange for at tage på i vægt, så er det ikke det daglige glas vin, man skal droppe - i hvert fald ikke, hvis man er en mand.
Det viser en undersøgelse fra tre franske universiteter i henholdsvis Lille, Toulouse og Strasbourg, hvor man har udspurgt, vejet og målt 7855 mænd i alderen 50 til 59 år.
De forsøgspersoner, der drak vin eller øl i moderate mængder hver dag - og under genstandsgrænsen på 21 glas om ugen - havde ingen øget risiko for hverken overvægt, fedme eller øget bugomfang. Dette gjaldt ikke for "weekend-drikkerne", de personer, der drak samme mængde fordelt på kun et par dage om ugen. Og de, der indtog mere end 21 genstande om ugen, havde sværere ved at holde den slanke linje.
Man kan læse mere om undersøgelsen og dens resultater i Annals of Nutrition and Metabolism.




Mesterkokken og den forhenværende ejer af El Bulli, Ferran Adrià, og nogle af de fornemme flasker, der kommer under hammeren på auktionen.



Signerede flasker under hammeren
I uge 33 sidste år fortalte vi, at vinkælderen hos den nu lukkede spanske restaurant El Bulli ville blive sat til salg hos Sotheby’s.
Og det sker nu i form af hele to auktioner i henholdsvis Hong Kong d. 3. april og i New York d. 26. april i år.
Der skal nok blive budt om kap på de i alt 8807 vine fra den trestjernede Michelin-restaurant - hvis vinkort var på 139 sider og omfattede 1600 vine. Der har sikkert været brug for mange rådgivende sommelierer ...
Blandt højdepunkterne på auktionen er 100 flasker af kultvinen Vega Sicilia i årgangene 1987 til 1996, 157 flasker af Peter Sissecks Pingus og 13 forskellige årgange af Alvaro Palacios’ L’Ermita.
Der vil også blive solgt vine fra samtlige fem 1. Cru-slotte i Bordeaux i flere årgange og flaskestørrelser og hele 2400 top-vine fra Bourgogne, hvoraf de 124 kommer fra Domaine Romanée-Conti. Man kan også blive den heldige ejer af nogle sjældne gamle sherryer fra 1830erne.
Mange af flaskerne har den berømte mesterkok og ejer af El Bulli, Ferran Adrià, selv signeret.

Byd på kokkejakke fra El Bulli
For nylig meddelte Sotheby’s, at man havde tilføjet auktionerne lidt ekstra krydderi ved også at sætte diverse genstande fra restauranten til salg.
Man kan blandt andet byde på et knivsæt, der har været brugt i det legendariske køkken, serveringsfade, en særlig fin boks til chokolader, små skåle til oliven og endog Ferran Adriàs signerede kokkejakke. Startbuddet på jakken ligger på et beløb svarende til 5700 kr. Til den pris må man håbe, at bare en smule af mesterkokkens evner overføres, hvis man kokkererer iført jakken …
En frokost med Ferran Adrià vil også komme under hammeren. Her starter buddene ved det, der svarer til cirka 29.000 kr. En genial lille film på Sotheby’s hjemmeside giver et glimrende indtryk af den mad, der blev lavet hos El Bulli.
Auktionshuset regner med, at auktionen over vine og genstande vil indbringe det, der svarer til cirka 9 millioner kr. Pengene fra salget går til Ferran Adriàs nye projekt, El Bulli Foundation, et stort nyt center - en slags tænketank - hvor mesterkokken vil udvikle nye madlavningsteknikker i samarbejde med dygtige kokke fra hele verden.
Kataloget over auktionen kan ses ved at klikke her.






En gavmild Parker
Robert Parker er netop kommet med sin point-givning for Bordeaux-vinene årgang 2010. Traditionen tro gav han dem allerede karakterer for to år siden efter primeur-smagningen - hvorefter han så nu, hvor vinene er modnet færdige, kommer med sin endelige dom. Og man må sige, at han har været mere gavmild end vanligt. Hele ti vine fik de maksimale 100 point: Château Latour, Beausejour, Cheval Blanc, Le Pin, Haut Brion, Pétrus, La Violette, Pontet-Canet, Pape Clement og Le Dome.
De høje point vil uden tvivl sparke prisen for den allerede roste årgang 2010 en ekstra tak i vejret.

100 point til Grange
I The Wine Advocate har Robert Parker også været gavmild over for Australiens mest berømte og dyreste vin, Penfolds Grange. Vinen, der fremstilles af vinhuset Penfolds, har aldrig fået tildelt de maksimale point - før nu. Grange Shiraz 2008 har nemlig fået 100 point i magasinet, hvilket har fået Penfolds vinmager, Peter Gago, helt op at ringe. Han sammenligner det med at få en Oscar - hvilket understreger, at det ikke kun er i Bordeaux, Parker og hans point-skala har stor betydning.
Grange Shiraz 2008 kommer på markedet til maj til en pris på 685 AUS (cirka 4000 kr.) flasken.




Et mylder af besøgende til den store vinmesse ProWein flokkes om de lange borde, hvor der udskænkes smagsprøver i massevis.

Det store vinøse sammenrend
Vinbranchefolk verden over har allerede for længe siden sat kryds i kalenderen d. 24. marts. Den dag åbner den store internationale messe for vin og spiritus, ProWein, i Düsseldorf i Tyskland.
Den årlige vinmesse har igennem de atten år, den har eksisteret, fået stadig større betydning. I 1994 var der 321 udstillere fra otte lande og i alt 1517 besøgende. I år har 4500 udstillere fra 50 forskellige lande meldt sig til. Det er 500 flere end i 2012, og man har derfor åbnet op for endnu to udstillingshaller i Düsseldorfs messecenter, hvor ProWein traditionen tro finder sted.
Man kan smage vine fra både kendte og mindre kendte vinlande. Blandt sidstnævnte kan nævnes Kina, Libanon og Tunesien.

Vin-familierne deler en stand
For første gang nogensinde har foreningen Primum Familiae Vini (PFV) en stand på messen. Denne forening består af verdens førende og fornemme familieejede vinhuse - heriblandt Vega Sicilia, Antinori, Château Mouton-Rothschild, Torres og The Symington Family Port Companies. Mange af disse producenter har tidligere haft egne stande på ProWein, men nu er alle de gode smagsprøver samlet ét sted.
Ugens STORE billede længere nede på siden viser netop medlemmerne af Primum Familiae Vini.
Danmark er i øvrigt også repræsenteret i form af Distinguished Wines - der dog ikke skænker dansk vin i glassene, men vine fra 22 australske og newzealandske vinhuse.
Man kan læse mere om den store vinmesse på ProWeins hjemmeside.


Pitts og Jolies vin revet væk
I uge 8 fortalte vi om filmskuespillerne Brad Pitt og Angelina Jolies vinslot i Provence, som de købte i 2008 for et beløb svarende til 332 millioner kr.
Château Miraval hedder slottet, og ægteparret har hyret Marc Perrin til at fremstille og distribuere vinen. Han ejer selv top-vinhuset Château de Beaucastel i Rhône.
For få dage siden kom det første resultat af samarbejdet, Miraval Rosé 2012, på markedet. 100.000 flasker af vinen var allerede på forhånd afsat til vinhandlere og restauranter i Frankrig. Men yderligere 6000 flasker blev sat til salg online til private på Perrins hjemmeside. Og der gik kun fem timer, så var samtlige flasker solgt for 15 euro (cirka 112 kr.) stykket. Mon ikke lidt stjerneglans har hjulpet salget på vej …




.


Slut med alkoholtestere
Siden juli sidste år har alle franske bilister skullet have en alkoholtester monteret i bilen. Kunne man ikke fremvise en sådan, hvis man blev stoppet, fik man en bøde.
Udlændinge fik lidt længere løbesnor - dog skulle den nye lov også gælde for dem fra og med marts i år. Men det er der ikke blevet noget ud af - tværtimod er den franske indenrigsminister, Manuel Valls, vendt på en tallerken og har netop meddelt, at hverken franskmænd eller turister behøver at have en alkoholtester i bilen. Det er sket efter flere måneders heftig politisk debat om emnet. Så hvis sommerferien går til Frankrig, er det altså ikke længere nødvendigt, at bilen er forsynet med en tester.
Dog er det jo ikke nogen dårlig idé at have en engangs-alkoholtester på sig - hvis man nu skulle være i tvivl, om man har fået et glas for meget. I Frankrig ligger grænsen for de tilladte promiller på 0,5 - ligesom i Danmark.



Nej til et forbud
I sidste uge spurgte vi vores læsere, om det ville være en god idé generelt at forbyde udskænkning af alkoholiske drikke på alle uddannelses-institutioner.
Et sådant forslag har været fremsat af rektor på Ørestad Gymnasium, Allan Kjær Andersen. Og anledningen var de 12.000 danske gymnasiasters druktur til Prag.
1998 af læserne gav sig tid til at svare enten ja eller nej til et sådan forbud. Tak for det.
Som det ses af skemaet ovenfor, mener hovedparten af læserne (56,3%), at det ikke vil være en god idé med et forbud.

Vi skal udvikle ansvarlige unge
En af dem, der ikke ville bryde sig om et forbud, er Peter Salicath, der har sendt os denne kommentar:
- Et forbud vil kun bidrage til den autoritære omklamringsbølge, vi alle har været udsat for i årevis. En uadskillelig del af uddannelse er udvikling af evnen til at tage vare på sig selv og at tage ansvar for egne handlinger. Historien er fuld af skræmmende eksempler på, hvad højtuddannede nikkedukker kan bruges til i de forkerte hænder. Kun udvikling af ansvarlige unge, der får et individuelt hug for deres tåbeligheder, mens tid er, kan sikre en fornuftig alkoholpolitik i fremtiden for os alle.

34/07 Klik her




Gerard Basset.

"Årets mand 2013"
Hvert år siden 1984 har det britiske vinmagasin udnævnt en "årets mand" - eller kvinde - en person, der har gjort en ekstra indsats i vinens verden.
I år tilfaldt æren den franskfødte sommelier Gerard Basset, der har opnået adskillige titler - blandt Master of Wine og Master Sommelier. I 2010 blev han også kåret som verdens bedste sommelier.
Allerede som ung flyttede han til Storbritannien, og det er her, han har gjort karriere som sommelier og hotelejer med flere hoteller, hvoraf han i dag stadig ejer Terravina nær Southampton.

Mentor for sommelierer
Han har også skrevet flere bøger, målrettet vintjener-studerende, om at smage på vin, ligesom han har virket som mentor for mange unge sommelierer. Derudover har han haft stor indflydelse på opfattelsen af vintjener-hvervet i både ind- og udland.
Gerard Basset er af Etienne Hugel fra det alsaciske vinhus Hugel et Fils blevet beskrevet som "en absolut briliant mand, hvis hjerte er større end summen af alle hans imponerende titler".
For sin indsats har Basset også modtaget en orden fra den britiske dronning: Officer of the Order of the British Empire (OBE).
Som Decanters "årets mand" kommer Basset i fornemt selskab - se blot listen nedenfor over de mange, der har opnået titlen gennem årene.

Decanters "Årets mænd og kvinder"
1984 Serge Hochar, Libanon
1985 Laura og Corinne Mentzelopoulos, Frankrig
1986 Marchese Piero Antinori, Italien
1987 Alexis Lichine, Frankrig
1988 Max Schubert, Australien
1989 Robert Mondavi, USA
1990 Prof Emile Peynaud, Frankrig
1991José Ignacio Domecq, Spanien
1992 André Tchelistcheff, USA
1993 Michael Broadbent MW, Storbritannien
1994 May-Eliane de Lencquesaing, Frankrig
1995 Hugh Johnson OBE, Storbritannien
1996 Georg Riedel, Østrig
1997 Len Evans OBE AO, Australien
1998 Angelo Gaja, Italien
1999 Jancis Robinson MW OBE, Storbritannien
2000 Paul Draper, USA
2001 Jean-Claude Rouzaud, Frankrig
2002 Miguel Torres, Spanien
2003 Jean-Michel Cazes, Frankrig
2004 Brian Croser, Australien
2005 Ernst Loosen, Tyskland
2006 Marcel Guigal, Frankrig
2007 Anthony Barton, Frankrig
2008 Christian Moueix, Frankrig
2009 Nicolás Catena, Argentina
2010 Aubert de Villaine, Frankrig
2011 Giacomo Tachis, Italien
2012 Paul Symington, Portugal

...




Den gamle flaske og til højre den nye.

Baileys har været på skrump
De fleste kender den buttede flaske med den irske flødelikør Baileys. Det er en likør, der målrettet henvender sig til kvinder, og nu har ejeren af likørmærket, Diageo, lanceret en ny flaske til Baileys, der skulle være mere feminin og appellere til den moderne kvinde. Den er højere og slankere, sort og elegant og med en ny etiket.
Den nye flaske vil komme på hylderne i forretninger verden over i løbet af marts, og ud over den originale Baileys vil den også blive brugt til udgaverne med smag af karamel, biscotti, kaffe og hasselnød.

Fløde fra irsk kvæg
I dag sælges Baileys i 130 forskellige lande, hvilket gør den til verdens bredest solgte likør. Og den udgør ligeledes halvdelen af al den spiritus, som eksporteres fra Irland.
Det hele startede i 1974, hvor de første flasker Baileys kom på markedet, skabt af en håndfuld folk fra den irske by Gilbeys.
Likøren fremstilles i dag på nøjagtigt samme måde som for 30 år siden: af fløde fra irsk kvæg i skøn forening med irsk whiskey samt flere andre ingredienser.




    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Compagniet har åbnet internetbutik på www.compagniet.dk.
    * DM-Vine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * Rexwine har optaget importen af vinene fra den italienske vingård Tenuta Pierazzuoli i Carmingnano.


Til_37/09





    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    John Futtrup (f. 1961) kan i 2013 fejre 25 års jubilæum med DM-Vine. Det var vennen og fodboldtræneren Leif Brøgger, der i 1988 introducerede den revisor-uddannede John Futtrup til vin. Vinen kom således bogstavelig talt ind fra sidelinjen, og der var tæt sammenfald mellem første vinsmagning, et besøg hos vinhuset Prosper Maufoux i Santenay og stiftelsen af DM-Vine sammen med Leif Brøgger.
    Siden er der afholdt mange smagninger, gourmetmiddage og vinrejser, hvor 35 kunder tages med på en uges masterclass i Bourgogne og Rhône. Det er arrangementer, der afvikles med humor og stort engagement.
    Drivkraften for John Futtrup er at komme helt ind under huden på hver enkelt vin og hver enkelt vinbonde – og en række personlige venskaber har været en naturlig følge af det passionerede forhold til vin.
    I det 25-årige samarbejde med Prosper Maufoux og 20 år med Ortas Rasteau har han kendt de to vinhuse længere end de respektive ledelser, men løbende introduceres også nye vinhuse hos DM-Vine.
    John Futtrups hovedbeskæftigelse er som direktør for den store fagboghandel Factum Books. Tidligere var han regnskabschef i en større kantinevirksomhed med mulighed for at dyrke sin interesse for vin i dagligdagen. Så de to ejere af DM-Vine har kun arbejdet med vin i fritiden. Partnerskabet holdt, indtil Leif Brøgger døde i 2012, og i dag er det alene familien Futtrup, der driver vinforretningen.
    De mange år i vinbranchen har budt på unikke oplevelser - som da det lykkedes DM-Vine at købe et fad Volnay 1. Cru på Hospice de Beaune-auktionen i 2009. Dermed fik forretningen mulighed for at lave "sin egen vin" og følge fadet, indtil det blev klar til flasketapning i kældrene hos Maufoux. Begivenheden blev fejret ved at tappe en kasse med specialetiket til hver af familiens tre piger, hustruen Kirsten og døtrene Rikke og Tine.
    I en sparsom fritid er det oftest gode venner, en kunstudstilling eller rejser, der lokker John Futtrup op af stolen. Det handler om passion, og den største er Frankrig omgivet af familie og venner - især på opdagelse i Bourgogne og Provence. Storbyferier og Californien må gerne krydre rejseoplevelserne.
    Adresse: DM-Vine, Multebærvej 26, 8471 Sabro, tlf.: 86 94 92 07, mobil: 40 20 92 07, e-mail: jfu@ats.dk / johnfuttrup@hotmail.com, http://dm-vine.weebly.com.





    -------
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
      VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
      -------
      Hvor går grænserne?
      Svend Aage Hansen, der er vinavler på Årø i Lillebælt, har et spørgsmål om angivelserne af alkohol i de vine, som VinAvisen anmelder.
      Vi bruger her de tre benævnelser lav, middel og høj alkohol, og ordene genereres af et særligt program, alt efter hvilken procent vi taster ind.
      Lav alkohol går til 13%, middel alkohol er mellem 13,1 og 14%, og høj alkohol er over 14,1%.
      – Det under mig, skriver Svend Aage Hansen, – at fx 14% alkohol kan betegnes som middel og 12,5 som lav alkohol. Er det for at imødekomme lande, som reelt har et problem med for meget sukker i deres druer, eller findes der en klassifikation som beskriver disse grænser?
      Nej, vi har ikke spor lyst til at komme sukkerholdige lande i møde. Og der er ingen klassifikation for grænserne. Ovenstående grænser har vi selv valgt, og de kan naturligvis altid diskuteres.
      Svend Aage Hansen tilføjer, at mange vine efter hans mening er alt for kraftige. – Det er selvfølgelig min subjektive vurdering, skriver han, – men jeg tror, at rigtig mange vinnydere vil give mig ret. Det hører jeg i det mindste, når jeg har folk til vinsmagning på min vingård.
      Vi kan tilføje, at vi vil sige det sammen, hvis vi en dag besøger ham på hans ø i Lillebælt.
      ......................






Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    215 Ejerne af de store, familieejede vinhuse, samlet i foreningen Primum Familiae Vini (foto © PFV).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 29 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner og hele 15, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 92 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Le Fronde, Moscato d'Asti, Fontanafredda, Moscato, Piemonte, Italien, 2011, lav alkohol (5%)
69,95 kr., SuperBrugsen
En dejlig sød mousserende hvidvin med en intens duft og smag af modne grønne druer. Den er sød men har også en fin syre, ligesom de fine bobler liver op på sødmen. Den vil være en god ledsager til lette frugtdesserter, men snup også et afkølet glas af vinen en lun forårsdag på terrassen. Med sine kun 5% alkohol hører vinen bestemt til i letvægtsklassen.


Cuvée No. 14 Brut, Reinhold & Cornelia Schneider, Tyskland, lav alkohol (12,5%)
97 kr., Vinbutikken.dk
Farven på denne dejlige mousserende vin blev ivrigt diskuteret hos smagepanelet. Vi nåede frem til guld med et strejf af rosa. Vinen har en dejlig duft af forårsblomster og en fyldig, men også elegant smag med noter af grønne druer og mirabeller og med en frisk citrussyre, der gør vinen velegnet til mad.


Goddess Doux, Sweet Sparkling Wine, Northern Cape, Sydafrika, lav alkohol (10%)
59 kr., VinDanmark Lagersalg
Denne hvide boblevin på druerne Chenin Blanc (90%) og Morio Muscat er lavet til at drikke med isterninger, og efter sigende vil det fremme oplevelsen at tilføje limeskal, appelsinskal, ingefær, bær og ikke mindst mynte. Det har vi nu ikke gjort. Vi har smagt vinen, som den er, og den kan sagtens nydes uden den ekstra oplevelse. Den er sød, men har også en god syre.

Hvidvin


L'Enclos de la Chance, Domaine de Guiot, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En hvidvin på druerne Chardonnay (70%) og Viognier, som man nyder med største velbehag. Den har et rent og klart billede af Chardonnay-druen, en let fedme og en krydret tone, som er god til mad. Måske lidt til den dyre side, når man skal købe seks flasker, så den femte stjerne er ikke lige så stor som de fire første.


St.Pauls, Sauvignon Blanc, Südtirol - Alto Adige, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
119 kr., pris ved 12 flasker: 107,10 kr., Distinto
Fantastisk lækker hvidvin med en liflig duft og en blød, men også spændstig smag med let fedme, friskhed, tilpas syre, mineralitet og et klart og karakteristisk billede af Sauvignon-druen.


Easy Wine Glass, Cefour Wine, Chardonnay, Frankrig, lav alkohol (13%)
210 kr., pris for 12 glas med 18,75 cl vin, D.K. VinImport
En ny årgang af de praktiske glas fulde af vin og lukket med en låg, der er lige til at tage af. Hvidvinen smager rigtig godt. Den har en kydret duft og en god, lidt fed druesmag med tilpas syre. Og idéen med det forseglede glas er vældig god. En grim etiket på selve glasset kunne vi godt have undværet. Fås også med rosé og rødvin.

Rosévin


Easy Wine Glass, Cefour Wine, Syrah, Frankrig, lav alkohol (13%)
210 kr., pris for 12 glas med 18,75 cl vin, D.K. VinImport
En ny årgang af de praktiske glas fulde af vin og lukket med en låg, der er lige til at tage af. Rosévinen er lidt bolsjeagtig, men bestemt til at drikke. Den har et lille bittert bid, der giver den en smule rygrad. Og idéen med det forseglede glas er vældig god. En grim etiket på selve glasset kunne vi godt have undværet. Fås også med hvidvin og rødvin.

Rødvin


Bucks Lake, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2010, middel alkohol (14%)
49 kr., Rema 1000
En rigtig god Cabernet-rødvin, der kan minde lidt om en bordeaux. Den har en tør, frugtagtig smag med toner af cigarkasse. Smagepanelet gættede på en pris på 99 kr. Flasken har skruelåg.


Alamos, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2011, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Til prisen en god rødvin med frugtfylde og sødme. Den femte stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.


Dentile, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
55 kr., Lago Import
En lækker og meget aromatisk rødvin. Smagen holder, hvad duften lover: Modne søde sommerbær - lidt brombær og skovjordbær - og en lang frugtrig eftersmag. En vin med en flot balance mellem sødme og syre. Flasken har skruelåg.


Monte Antico, Toscana, Italien, 2008, lav alkohol (13%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Erik Sørensen Vin
Druen Sangiovese giver denne rødvin fylde og varme krydderier. Cabernet Sauvignon giver den frisk bærmost, og Merlot giver den rundhed og blødhed. En meget lækker vin med noter af trøfler og lakrids. Det er en mild vin, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Salento Zinfandel, Salento IGT, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 40 kr., Holte Vinlager
Glimrende og dejligt rund rødvin på Primitivo-druen, der her optræder under sit amerikanske navn, Zinfandel. Den er ikke spor "primitiv", men er en af de mest civiliserede Primitivo'er, vi har smagt i nyere tid. Prisen ved seks flasker er yderst attraktiv.


Les Darons, Languedoc, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
84,95 kr., på tilbud: 69,95 kr. ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
En flot rødvin med en meget aromatisk duft og en fyldig smag med god frugt og krydrede noter og med en fin syre til slut. En vin, der spiller på alle tangenter - og gør det godt.


Guigal, Crozes-Hermitage, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Dette er rødvin - en harmonisk og lækker vin med dejlig duft og en fyldig, kompleks smag, der breder sig i munden med sin tørre charme. Glimrende til elegante kødretter.


Les Coteaux Schisteux, Boutinot, Côtes du Rhône Villages Séguret, Frankrig, høj alkohol (14,5%)
139 kr., Kjær & Sommerfeldt
Super god rødvin med en flot duft og en blød og lækker druesmag med mange facetter. Den dejlige smag holder sig i den lange eftersmag.


Castello di Bossi, Chianti Classico, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw
Superlækker og meget karakteristisk Chianti-rødvin med god Sangiovese-smag. En vin, man nyder med største fornøjelse.


Amplus, Viña Santa Ema, Carignan, Cachapoal Valley, Chile, 2008, middel alkohol (14%)
149,95 kr., Wine Group
Amplus betyder fornem på latin, og det er bestemt en fornem rødvin, vi her har med at gøre. Den dufter af svampe og trøfler og har en stor og fyldig smag af frugt, krydderier, brombær og anis. En lækker og harmonisk vin, der så afgjort er prisen værd.


Vignobles Paul Mas, Syrah, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., Amka
Denne rødvin har en god duft og en smag, der begynder med blød fylde og en lille sødme, men hurtigt er tør og bitter som det hvide i en grapefrugt. Flasken har skruelåg.


Domaine La Collière, Georges Perrot, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
89 kr., Jysk Vin
Rødvin med fyldig frugt, men også mindre kompleks, og den ender hurtigt i et besk bid. Helt billig er den ikke.


Easy Wine Glass, Cefour Wine, Merlot, Frankrig, lav alkohol (13%)
210 kr., pris for 12 glas med 18,75 cl vin, D.K. VinImport
En ny årgang af de praktiske glas fulde af vin og lukket med et låg, der er lige til at tage af. Rødvinen er blød men også endimensional og uden kanter. Det er dog en vin, som er nem at drikke, og som mange sikkert vil kunne lide. Og idéen med det forseglede glas er vældig god. En grim etiket på selve glasset kunne vi godt have undværet. Fås også med hvidvin og rosé.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.