Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15. 2013



Nyheder i uge 15, 2013









20 cm nærkontakt med maden.

Der er også en bagside
I det netop udkomne nummer af Vinbladet skriver bladets redaktør, Peter Vinding, om Michelin-stjernerne til restauranterne Noma og Geranium, og han anerkender, at stjernerne har stor betydning for Danmarks ry som et gastronomisk centrum.
Men der er også en bagside, skriver Peter Vinding. Restauranterne er autistiske (red.: selvoptagne, indadvendte) forstået på den måde, at det er dem, der sætter dagsordenen.
Gæsten bliver tilskuer i et større skuespil, hvor teatret, scenen er restauranten selv, og gæsten er til for restauranten … Konstante afbrydelser og kommentarer til de mange små retter stjæler det, som vi elsker allermest, udtrykt i ordet hygge.

Autistiske naturvine
Peter Vinding kommer også ind på de såkaldte naturvine, der skænkes på disse restauranter – dvs. vine, hvor man mest muligt har overladt det til naturen selv at stå for vækst og fremstilling. Og han gør det med et citat af årets vinbonde, som Vinbladet netop har udnævnt.
Vinbonden er Richard Geoffroy, som står for champagnen Dom Pérignon. Han siger: – Mange vine er så autistiske, at de ikke tilhører denne verden. De kan ikke drikkes til måltider, de kan ikke deles med andre.

Hold kæft og skænk op!
Den autistiske holdning kan til nød forsvares for Noma og Geranium, skriver Peter Vinding. Men iscenesættelsen bliver kopieret af mange mere inferiøre restauranter, forstærket af de TV-kokke, der sammen med vejrprofeterne er blevet vor tids "superstars". Man kan snart ikke få lov til at spise sin ristede pølse i fred.
Med de mange retter og vintjenerens snak om den tilhørende "naturvin", der måske snarere er vin behæftet med fejl, mener Peter Vinding, at begrebet harmoni og balance i måltidet er en uopnåelig størrelse.
VinAvisen har selv deltaget i et måltid på Geranium og mindes med vemod en for længst afdød vinskribent, som under et måltid sagde til tjeneren: Hold kæft og skænk op!
Hvad vi fik at spise? Det har vi glemt. For os var samtalen, nærværet det vigtigste. Men vi husker, at de mange små retter var anrettet som kunstværker – sikkert med kokkenes åndedræt kun 20 cm over tallerkenerne – og at retterne lignede ganske almindelig mad, da vi havde stukket kniv og gaffel i dem.


Endnu et slot dropper årgang
Som nævnt i uge 52 sidste år har Château d’Yquem meddelt, at der ikke bliver nogen årgang 2012 af slottets berømte søde vin. Endnu et slot i Sauternes, Château Rieussec, fulgte trop kort tid efter med en lignende udmelding. Og nu har Château Raymond Lafon også meddelt, at der heller ikke vil komme nogen ny årgang fra den kant. Sidste gang, dette vinslot undlod at fremstille en årgang, var i 1974.
Årsagen til, at disse - og måske endnu flere - slotte vælger årgang 2012 fra i Sauternes, er den usædvanligt tørre september måned sidste år. For at kunne fremstille den fornemme søde vin er det altafgørende, at Botrytis-svampen, der forårsager den ædle råddenskab, indfinder sig - hvilket den kun gør, når der er regn og dermed fugt tilstede.







Det eftertragtede A
Michel Rolland ejer fire vinslotte i Bordeaux. Men det er som flyvende vinmager-konsulent, han er blevet et berømt navn i vinens verden.
Et hav af vinproducenter i Frankrig, Italien, Portugal, Tunesien, Sydafrika, Chile og Indien har gennem tiderne hyret ham til at være med på sidelinjen i såvel vinmarken som vineriet.
Nu har han fået en ny opgave, idet han skal være konsulent for det fornemme vinslot Château Figeac i Saint Émilion.
I den nye klassifikation for Saint Émilion, som blev offentliggjort i 2011, blev Château Figeac klassificeret som Premier Grand Cru Classé, hvilket er meget flot, men ikke helt så flot som når betegnelsen efterfølges af et A.
Det vakte stor skuffelse hos Château Figeacs ejere, Marie-France Manoncourt og Eric d’Aramon, der havde sat næsen op efter A’et. To andre slotte, Château Angélus og Pavie, blev forfremmet, så de fik et A efter deres Premier Grand Cru Classé - og begge slotte har haft Rolland som konsulent …
Så håbet er lysegrønt - måske kan vinkonsulenten gøre det ekstra, der skal til, for at også Figeac kan få et A i 2022, hvor klassifikationen bliver opdateret.

Frygter for vinens fremtid
At den berømte vinkonsulent nu skal påvirke vinene fra Château Figeac har medført bekymrede miner hos flere vinkendere rundt om i verden.
Rolland har både venner og fjender. Til vennerne hører Robert Parker, der har nogenlunde samme vinsmag - altså går ind for rødvine med muskler, kraft og frugt - og som derfor gang på gang giver Rollands vine toppoint.
Blandt fjenderne er de kritikere, der mener, at vinmageren er med til at ensrette denne verdens vine i en mere moderne stil.
Figeac fremstiller i dag klassiske røde Bordeauxer med karakter og stringens, og det mener kritikerne ikke, der bør pilles ved. Men hvad gør man ikke for et lille A …


Spændende fund fra oldtiden
For nylig var gravemaskiner ved at grave fundamentet ud til en større bygning nær den israelske by Ashkelon. Pludselig stoppede maskinlarmen - man var stødt på nogle mure, der måtte undersøges nærmere, før man gik videre med arbejdet.
Et hold arkæologer blev tilkaldt, og det viste sig, at der var tale om et af oldtidens bedst bevarede vinerier.
Vineriet består af et 100 kvadratmeter stort flisebelagt gulv, som blev brugt til at knuse druerne på. I gulvet er der tre store huller, hvorigennem den nypressede most løb ned i en underjordisk beholder.
Man har også fundet adskillige tanke til gæring af vinen - ligesom man fandt en meget detaljeret model af en kirke i et af rummene, hvilket tyder på, at vineriets ejere har været kristne.




Kokkejakken med mesterkokkens signatur blev solgt for mere end 8000 kr.

Den store El Bulli auktion
Det er ikke hver dag, man køber en jakke til 8252 kr. Men det gjorde en anonym køber ved den nylig afholdte auktion hos Sotheby’s i Hong Kong over vine og køkkenting fra kultrestauranten El Bulli.
Jakken var en kokkejakke, som har tilhørt restaurantens mesterkok, Ferran Adrià, og startbuddet lå på 5700 kr.
Men det var frem for alt vinflasker fra den nu lukkede restaurants vinkælder, der blev solgt på auktionen.
Blandt højdepunkterne var tre flasker Domaine de la Romanée-Conti 1990, der gik for 563.500 HKD (cirka 422.000 kr.) - hvilket var 130.000 kr. over den højeste vurdering.
Også et andet parti med Romanée Conti - fire flasker af årgang 2003 - gik for langt over vurderingen, da de blev solgt for et beløb svarende til 403.000 kr. mod en vurdering på 209.000 kr.

En middag til 165.000 kr.
Et knivsæt af det fornemme mærke Laguiole fra det legendariske køkken blev budt op til hele 60.000 HKD (cirka 45.000 kr.) fra startbuddet på 8000 HKD (cirka 6000 kr.).
Og så er der en byder, der kan glæde sig til et meget celebert måltid. Der var nemlig også sat en middag for fire med Ferran Adrià til salg. Startbuddet lød på, hvad der svarer til 30.000 kr. - middagen blev solgt for 165.000 kr. Så det bliver nok nogle meget fornemme vine, der ledsager retterne …
I alt indbragte El Bulli auktionen et beløb svarende til 10,6 millioner kroner, hvilket var 3,7 mio. mere, end Sotheby's havde spået.


Til_37/09





7,5 mio. kr. for en flaske vin
Man hører undertiden om excentriske vinproducenter med specielle holdninger til, hvordan man fremstiller den aller bedste vin. Det kan fx dreje sig om at presse druerne med fødderne eller høste nøgen i fuldmånens skær.
I det amerikanske tidsskrift Harpers kunne man for nylig læse om en vinproducent, der under fremstillingen af en særlig vin må siges at overgå alt, hvad man hidtil har hørt om.
Det drejer sig om den britisk fødte vinproducent og Master of Wine Justin Howard-Sneyd, der ejer vinhuset Domaine of the Bee i Roussillon.
Han fremstiller rødvine, og han satte for nylig rødvinen Domaine of the Bee Reductio ad Absurdam årgang 2010 til salg. Dog kun en enkelt flaske - og til en pris på 1 million euro (cirka 7,5 mio. kr.).

Kosmiske stråler og hul i hovedet
Denne ene flaske er dermed verdens dyreste vin, og den er da også fremstillet efter alle kunstens regler.
Til Harpers fortæller Justin Howard-Sneyd, at druerne til vinen kommer fra en lille vinmark med meget gamle vinstokke. De er beskårede, så de kun giver en enkelt klase druer, der høstes i hånden. Dernæst har man fra hver klase udvalgt en enkelt særlig god drue, og det er disse druer, der presses og efterfølgende gærer i en underjordisk amfora af krystal.
Modningen af rødvinen er foregået i et specialfremstillet fad, hvor stavene kommer fra en række af verdens førende bødkere. I løbet af året lægger bødkerne det bedste træ til side til netop dette fad.
Der er ingen spuns i fadet under modningen af vinen. Howard-Sneyd mener, at det er vigtigt, at de kosmiske stråler uhindret kan få lov til at trænge ind og påvirke vinen. Af samme årsag har han selv fået foretaget en trepanering i sin hovedskal (altså et hul i hovedet), så strålerne kan påvirke hans dømmekraft i positiv retning …

Vinforretning med et betænkeligt navn
I alt er der kun fremstillet 285 flasker af rødvinen i årgang 2010. Tapningen foregik en nat med aftagende måne. Samtlige flasker er genbrug, idet de har indeholdt den californiske kultvin Nudus Imperator. Som en del af ritualet er denne kultvin ikke blevet nydt af Howard-Sneyd og hans familie, men hældt direkte i vasken for at give plads til Reductio ad Absurdam.
Vinens navn, Reductio ad Absurdam, er indgraveret i flaskerne med så små bogstaver, at det ikke kan læses med det blotte øje.
Den ene flaske, der blev sat til salg, blev straks købt af den førende vinforretning Onanism i South Kensington i London. Her vil den være udstillet, indtil en køber melder sig.
Men hvad så med de 284 øvrige flasker af vinen? Ja, dem har Howard-Sneyd begravet rundt omkring i sine vinmarker.
Den dag, køberen af den ene flaske Reductio ad Absurdam vælger at åbne og smage på rødvinen, vil vinproducenten sørge for at være til stede. Og under pressens bevågenhed vil han afsløre koordinaterne for de begravede flasker. Dernæst gælder først til mølle princippet. Enhver kan tage en skovl under armen og måske blive den heldige ejer af en af flaskerne.
Det er næsten ikke nødvendigt at fortælle, at denne fantastiske historie blev bragt i Harpers den 1. april …


Fire år bag tremmer
I uge 51 sidste år fortalte vi om den katastrofe, der havde ramt vingården Case Basse i Montalcino. En hærværksmand var om natten brudt ind i vinkælderen og havde åbnet for hanerne på ti store fade med vingårdens fornemme Brunello-vin. Kort tid efter flød kældergulvet med vin svarende til 80.000 flasker.
Hærværksmanden blev hurtigt fundet. Det var en tidligere ansat, Andrea Di Gisi, der var den skyldige. Og han havde udøvet hærværket på grund af en uoverensstemmelse med ejeren af Case Basse, Gianfranco Soldera.
Efter en kort retssag i Siena er Di Gisi nu blevet idømt fire års fængsel. Men det er også en alvorlig forbrydelse, der har kostet Soldera adskillige millioner euro i tabt fortjeneste - samt ærgrelsen over at have mistet dejlig vin fra hele seks på hinanden følgende årgange.








Château Faugères nye vineri, der er tegnet af arkitekten Mario Botta.

Nej tak til runde former
Silvio Denz, der ejer vinslottet Château Faugères i Saint Émilion, fik for nogle år siden opført et super moderne vineri i forbindelse med det gamle vinslot. Arkitekten var den anerkendte Mario Botta, og bygningen, der har vundet en arkitekturpris, fremstår i stramme geometriske linjer.
Nu har Denz fået Botta til også at tegne en ny fadkælder udelukkende til topvinen Château Péby Faugères. Og arkitekten er kommet med et forslag, der er udformet som en 17 meter høj vinkaraffel.
Denz indsendte forslaget til myndighederne i Bordeaux - og fik afslag. Begrundelsen var, at den slags byggeri ikke harmonerede med Bordeauxs placering på Unesco’s liste over verdens kulturarv. Ifølge Winespectator har myndighederne desuden sagt til Denz, at de ikke vil have et byggeri med kurver - bygningen skal være rektangulær, før man vil overveje at godkende den.
Denz fatter forståeligt nok ikke begrundelsen. Ved Garonne-flodens bredder i Bordeaux by er man netop nu ved at opføre det nye vincenter Cité des Civilisation du Vin, et byggeri, hvor der stort set ikke er en eneste ret vinkel. Denne uges STORE billede længere nede på siden viser en computergengivelse af det store vincenter.


Danmarks største italienske vinmesse
Hvis man vil fejre foråret med smagsprøver på gode italienske vine, bør man lægge vejen forbi Politikens Hus i København fredag d. 19. eller lørdag d. 20. april.
Her afholdes Viniditalia - en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor det er muligt at få smagsprøver på røde og hvide vine fra næsten ethvert hjørne af Italien.
Første udgave af denne italienske vinudstilling blev afholdt i 2002. Dengang var der kun få stande og flasker. I dag er Viniditalia ubetinget Danmarks største italienske vinfestival med omkring 300 vine præsenteret af en række danske vinimportører. Arrangementet er krydret med divserse italienske delikatesser.
Man kan læse mere om udstillingen og købe billetter ved at klikke her.




Vinderen af VM for sommelierer, schweiziske Paolo Basso. Pokalen er (selvfølgelig) en vinflaske i sølv af flaskestørrelsen Jeroboam og med vinderens navn indgraveret på "etiketten".

VM for sommelierer
I tre dage blev der dystet på livet løs, før man for nylig kunne kåre verdens bedste sommelier 2013.
Det var 14. gang, den internationale sommelierforening ASI (Association de la Sommellerie Internationale) har afholdt dette VM udi vintjenerkunsten, og vinderen blev schweiziske Paolo Basso. Han har deltaget tre gange før og er også tidligere nået til finalen. Men først nu skulle det altså lykkes.
Konkurrencen blev afholdt i Tokyo, hvor 53 håbefulde sommelierer kastede sig ud kampen om vinderpokalen. Hver især havde de først vundet over adskillige andre sommelierer i deres respektive hjemlande.

Topplacering til en kvinde
Kun 12 af de mange sommelierer kunne gå videre til semi-finalen - danske Christian Thorsholt Jacobsen opnåede en 13. plads og hørte derfor ikke til de udvalgte.
På konkurrencens tredje dag var antallet skåret ned til tre deltagere, og kampen om finalen kunne begynde.
Veronique Rivest fra Canada og Aristide Spies fra Belgien indtog henholdsvis anden og tredjepladsen. Og det er første gang nogensinde i konkurrencens historie, at en kvindelig sommelier er nået så langt.
De forskellige discipliner - blindsmagninger, servering af vin osv. - som deltagerne skulle igennem, blev overværet af et 4000 mand stort publikum. De mange gæster kunne nøje følge med via storskærme, som var sat op i konkurrencehallen.




.


En opdateret 1855-liste
I 1855 blev der afholdt verdensudstilling i Paris, og i den forbindelse blev der skabt en liste over Bordeauxregionens absolut bedste vine, der efterfølgende skulle præsenteres på udstillingen. Det blev til en liste på 57 vinslotte udvalgt blandt flere tusinde slotte. Alle vinene var rødvine, og alle slottene var beliggende i Médoc, dog med undtagelse af Haut-Brion i Graves.
Vinene blev dengang udvalgt på basis af deres salgspriser og inddelt i fem kvalitets-grupper eller "grands crus" (store voksesteder). Et par af ejendommene er siden blevet delt, så listen i dag omfatter 61 vinslotte.
Siden listen blev til, er der kun sket to ændringer. Den første fandt sted allerede året efter - man havde i første omgang glemt at få Château Cantemerle med på listen og skyndte sig derfor at tilføje slottet. Den anden ændring skete, da Château Mouton-Rothschild i 1973 blev opgraderet fra 2. til 1. cru.
Men hvis man nu skulle opdatere listen og tage udgangspunkt i vinenes priser i dag - altså fra de dyreste og nedefter - hvordan skulle den så se ud?
Det har den London-baserede internetvinhandel Liv-ex regnet lidt på, og den er kommet frem til en noget anderledes liste. Man kan se denne liste - og til sammenligning 1855 klassifikationen og en lignende Liv-ex liste fra 2011- ved at klikke her.
Priserne, der er angivet, er gennemsnitspriserne for en kasse vin (12 flasker).




Modne Chardonnay-druer. Foto: Wikipedia / Swallowtail.

Flere hundrede vine under luppen
872 vine fra 42 forskellige lande og et dommerpanel bestående af 300 internationale vinkendere. Det var ingredienserne i årets udgave af Chardonnay du Monde, der blev afholdt i Bourgogne.
Dommerpanelet havde fire dage til at bedømme de mange hvidvine på Chardonnay-druen, og det endte med, at 58 vine fik guldmedalje, 183 fik sølv og 50 bronze.
Derudover har man lavet en liste over de ti absolut bedste vine - en liste, der dog omfatter 13 vine, idet nogle af vinene har fået nøjagtig sammen antal point. Traditionen tro er der flest franske vine på listen - dog er der tre ikke-franske med i år, nemlig en sydafrikaner samt en canadisk og en tjekkisk vin.
Man kan se samtlige resultater fra konkurrencen ved at klikke her. Vi nøjes med at bringe topti listen, som kommer her. Hvis der er nogle af disse vine, der forhandles herhjemme, hører vi gerne på info@vinavisen.dk.

De ti bedste Chardonnay-vine
* Domaine du Château de Meursault, Premier Cru Charmes, Frankrig 2010.
* Royal DeMaria Wines, Winter Harvest Chardonnay Icewine, Ontario, Canada 2007
* Sarl Champagne Gruet, Blanc de Blancs Brut, Champagne, Frankrig 2009
* Rietvallei Wine Estate, Rietvallei Special Select Chardonnay, Robertson, Sydafrika 2012
* Vinarstvi Josef Valihrach, Chardonnay Vyber z Bobuli, Tjekkiet 2011
* La Cave des Hautes Côtes, "Les Millottes", Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits, Bourgogne, Frankrig 2010
* SAS Château de Santenay, Saint Aubin "En Vesvau", Santenay, Frankrig 2010
* Cave Coop La Languedocienne et ses Vignerons, Vin de Pays d'Oc le Pigeonnier, Languedoc, Frankrig 2012
* Les Domaines Paul Mas, Chardonnay Réserve, Limoux, Frankrig 2011
* Domaine du Grand Pré, Pouilly-Fuissé, Frankrig 2011
* Vignerons des Pierres dorées, "Terra Iconia", Beaujolais, Frankrig 2011
* Château de la Greffière, La Roche Vineuse Les Ronzettes, Mâcon, Frankrig 2011
* Domaine Olivier Fichet, "Les Verchères", Chardonnay, Mâcon-Burgy, Frankrig 2011


Cava er en eksportsucces
I uge 8 fortalte vi om Spaniens største vinhus, Torres, der nu vil til at fremstille cava. Vinhuset har da også sin base i Penedès, der er den spanske mousserende vins højborg, så det er vel egentlig oplagt. Og det lader også til at være et rigtig godt tidspunkt, Torres har taget beslutningen på - det går nemlig ualmindeligt strygende for salget af cava.
I 2012 blev der på verdensplan solgt et hidtil rekordstort antal flasker af boblevinen, nemlig 243 millioner flasker.
Det er frem for alt eksporten af cava, der har vind i sejlene med et salg på hele 161 mio. flasker, en stigning på 6% i forhold til 2011.
I Spanien går det derimod den modsatte vej med forbruget, men altså ikke nok til at slå skår i salgsglæden hos cava-producenterne.
Verdens største marked for den spanske mousserende vin er Tyskland, hvor der sidste år blev solgt mere end 39 mio. flasker cava.





...




De kun 20 flasker Angostura Legacy, der er fremstillet, leveres i en fin håndlavet æske.



Verdens dyreste rom
Angostura er uløseligt forbundet med den lille buttede bitter, Angostura Aromatic Bitter, der bruges i diverse drinks. Men Angostura fremstiller også rom af høj kvalitet, og det foregår i den eneste tilbageværende romfabrik i det sydamerikanske land Trinidad og Tobago.
Da landet i 2012 fejrede 50 året for sin løsrivelse fra Storbritannien, bidrog Angostura til festlighederne med lanceringen af en ganske særlig rom, Angostura Legacy.
Der er kun fremstillet 20 flasker à 50 cl af denne rom - og utroligt nok kom en af disse sjældne flasker til Danmark.
Det er vin- og spiritusfirmaet Interbrands, der importerer Angosturas øvrige produkter, der har været så heldig at få fat i en flaske Legacy. Flasken blev sat til salg for den nette sum af 157.000 kr., hvilket gør den til verdens dyreste rom.
Trods prisen varede det ikke længe, før et hotel i København, en privatperson, en restaurant med en Michelin-stjerne og to vinhandlere meldte sig som potentielle købere. Hvem der løb af med sejren og fik lov til at købe flasken, forbliver en hemmelighed.

Syv ud af 80.000 fade
Angostura Legacy har været seks år undervejs og består af en blanding af syv forskellige fornemme rommer - alle fra fabrikken i Trinidad. Den yngste rom er 17 år gammel - alderen på den ældste vil destilleriet ikke afsløre. Det samme gælder for den nøjagtige blanding af rommerne.
Der er flere årsager til, at det har taget så lang tid at skabe den særlige rom. Alene det at finde frem til, hvilken retning smagen af Legacy skulle tage - og dernæst at udvælge de syv fade, der skulle indgå i rommen, ud fra de i alt 80.000 fade i destilleriet.
Den færdigblandede rom er dernæst modnet på amerikanske fade, der tidligere har indeholdt Bourbon.
Til sidst er rommen tappet på håndlavede krystalkarafler, der krones af en ligeledes fornem forsølvet krystalprop.




Sig muuuh til din vodka
Vodka med smagstilsætning af alt fra blodappelsin til bacon har for længst indtaget det internationale spiritusmarked. Men en ren mælkevodka er det nok de færreste, der har hørt om. En sådan findes nu, og den er opfundet af en britisk landmand, Jason Barber, i West Dorset.
Han har 250 malkekvæg, der blandt andet leverer mælk til gårdens prisbelønnede oste. Men Barber, der holder af et godt glas vodka, havde længe overvejet, om man ikke kunne fremstille en vodka på mælken. Inspirationen fik han fra den sibiriske nomadestamme Tuva, der i århundreder har fremstillet spiritussen araka af gæret mælk fra hopper.
Black Cow Pure Milk Vodka er nu en realitet, og mælkevodkaen har allerede gjort sit indtog i flere britiske restauranter. Opskriften på vodkaen, der skulle være utrolig blød og cremet, holder Barber tæt ind til kroppen.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * SB-Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.


    Lars Reitz Petersen (f. 1966) tog i tidernes morgen en HH på erhvervssproglig linje. Sideløbende med studierne passede han et sæsonjob som bestyrer af en spillehal på Dyrehavsbakken. Jobbet lod en række af årets måneder fri til forskelligt forefaldende arbejde – og ikke mindst til længerevarende ophold på skisportssteder i Frankrig.
    Omkring 1990 begyndte han at interessere sig for vin – blandt andet ansporet af opholdene på fransk jord. Interessen greb om sig og førte i 1993 til et job som sælger hos Kjær & Sommerfeldt. Turen gik videre til Knud Jørgensens Vinhandel, og fra 2005 til 2007 var han at finde hos Erik Sørensen Vin.
    Derefter var det auktionsbranchen, der trak. Først blev det til et år hos Thomas Høiland Auktioner og derefter to år hos auktionshuset Lauritz.com i Herlev som vinvurderingsekspert. I dag fungerer Lars Reitz Petersen stadig som konsulent for enkelte af auktionshusets filialer.
    Han vendte tilbage til vinbranchen og et job i Vinoble Skt. Petri. Men lysten til selv at importere vin fik overtaget, og i 2012 startede han import af champagner fra tre champagnehuse, bl.a. kultproducenten Egly-Ouriet. Vinene sælges via onlinefirmaet Grand Cru Wine, hvor der også tilbydes afholdelse af vinforedrag. Og Lars Reitz Petersen er en garvet foredragsholder - siden 2001 har han holdt flere hundrede foredrag på bl.a. FOF aftenskole og i firma- og privatregi. På websiden finder man også en Skatkammerliste med diverse ældre Fine Wines. Hans store passion for vin dyres også med medlemmerne af den private vinklub CTG (Copenhagen Tasting Group), som han i sin tid var medstifter af.
    Når han ikke holder foredrag eller vurderer fine, gamle flasker, dyrker han sin anden store lidenskab: motorsport. Men der bliver også tid til rejser til Bordeaux og Champagne, hvis vine står hans hjerte nærmest. Lars Reitz Petersen bor sammen med kæresten Trine og datteren Klara.
    Adresse: Grand Cru Wine, Haspegårdsvej 28, 2880 Bagsværd, tlf.: 22 92 65 03, e-mail: info@grandcruwine.dk, www.grandcruwine.dk.






Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    219 I maj 2015 åbner det nye center Cité des Civilisations du Vin i Bordeaux (computer-design © CCV).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 25 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner og hele 13, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 83 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de syv, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Mont-Ferrant, Reserva, Brut, Cava, Spanien, 2008, lav alkohol (12%)
89,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Fortræffelig årgangs-boblevin, der med sin karakter og sit lille bid i eftersmagen især er egnet til mad. Den har ret kraftig mousse, dejlig frugt og en blid syre.

Hvidvin


1659, Boutinot, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)
40 kr., Rema 1000
Til prisen en rigtig god Chardonnay-hvidvin med en kraftig, aromatisk duft og en frugtagtig smag i god balance. Den femte stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.


Séduction, Clément Badet & Cie, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
79,75 kr., på tilbud indtil 12. maj: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Fine toner af pære og fersken, en lidt fed druesmag, blød syre - en meget anvendelig hvidvin både til lettere retter og som terrassevin. På tilbud er den pengene og sine fem stjerner værd. Flasken har skruelåg.


Herrenstück, Weingut Holger Koch, Grauburgunder, Baden, Tyskland, 2010, lav alkohol (12%)
94 kr., Vinbutikken.dk
Grauburgunder er druen, der i Frankrig - og mange andre steder - hedder Pinot Gris. Her optræder den i en fortræffelig hvidvin med en frisk, men også blød druesmag med mineralske toner og en lang eftersmag.


Baron de Pocé, Chardonnay, Vin de Pays du Val de Loire, Frankrig, 2011, lav alkohol (12%)
59,75 kr., på tilbud indtil 12. maj: 44,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Til 44,75 kr. er denne hvidvin en pæn, lille hverdags-vin. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Arium, Rosado, Tempranillo, Valdepeñas, Spanien, 2011, lav alkohol (13%)
45 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En let rosé, der slet ikke er så tosset - faktisk rigtig god til mad. Men også egnet som terrassevin. Ingen jordbærsyltetøj, mere rabarber og drue. Og så er prisen yderst rimelig.

Rødvin


Viñ Lastra, Bodegas Fernando Castro, Tempranillo, Valdepeñas, Spanien, 2009, lav alkohol (13%)
40 kr., ViniPortugal
Let og nemt drikkelig rødvin i fin balance med god frugt, toner af peber og bløde tanniner. Prisen er forbavsende lav. Smagepanelet gættede på en langt højere pris.


Mauro, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
59,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 15): 43 kr. ved 3 flasker, Kvickly
En rigtig god Primitivo-rødvin, blød og lækker og med god syre-struktur, mundrensende tanniner og krop. Glimrende madvin. Flasken har skruelåg. Et godt køb ved tilbudsprisen.


Epicuro, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
69,75 kr., på tilbud indtil 12. maj: 49,75 kr., Skjold Burne
Det er ikke alkoholen, der gør denne rødvin kraftig. Det er dens intense frugtfylde, alle de krydrede noter og de bløde tanniner. En fremragende vin til den rimelige tilbudspris. Et godt tilbud.


Quinta de Ramozeiros, Douro, Portugal, 2008, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., Amka
Harmonisk og flot rødvin, der udpræget er en madvin. Den har fyldig, afrundet frugt - er en kraftig vin, men alligevel med kultiverede procenter.


Vitarán, Bodegas Castillo de Mendoza, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2006, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw
Typisk og karakteristisk Rioja-rødvin med dejlig frugt, fint krydderi og diskrete, bløde tanniner.


Domaine des Nugues, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En meget dejlig Beaujolais-rødvin. En vin med god struktur, god, ren frugt og en lang eftersmag. Let og lækker.


Poderi Sanguineto I e II, Dora Forsoni, Rosso de Montepulciano, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
149 kr., pris ved 12 flasker: 134,10 kr., Distinto
Superlækker rødvin på druerne Prugnolo Gentile (et andet navn for Sangiovese) samt Canaiolo og Mammolo (to druer, der bl.a. bruges i Chianti). Den har fint krydret frugt, den er blød og med god syre. En glimrende vin til lettere (kød)retter.


Domaine de la Biscarelle, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
279,95 kr., Theis Vine
En vidunderlig rødvin, som vi burde have nægtet at smage før om fem-syv år. Men hvad gør man ikke for VinAvisens læsere. Vel, den KAN drikkes nu og vil fremstå med sin unge, fyldige, bløde og harmoniske frugtsmag med noter af bl.a. lakrids. Vinen er ikke fadlagret. Der er ingen fine fadtoner, men den er ikke desto mindre en meget lækker vin.


Stemmari, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
64,95 kr., Strandgaarden
Indsmigrende rødvin, der byder sig til med varme, frugtfylde og sødme. Ikke så kompleks, men mange vil kunne lide den. Flasken har skruelåg.


Arabarte, Crianza, Rioja, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
79 kr., DK Wine
En pæn, dog en anelse spinkel Rioja-rødvin - en crianza, dvs. en vin, der har lagret mindst to år, heraf et år på eg. Smagen har god frugt, bløde tanniner og diskrete fadtoner.


Kaiken, Reserva, Malbec, Mendoza, Argentina, 2011, høj alkohol (14,5%)
79,75 kr., Bichel Vin
Rund, fed og fyldig - en rødvin med en særlig aromatisk tone, der skilte smagepanelet.


Pighin, Fernando Pighin & Figli, Merlot, Collio, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
139 kr., Kjær & Sommerfeldt
En let rødvin med smag af kirsebær. Dertil et lille bid.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.