Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17. 2013



Nyheder i uge 17, 2013





.



Udfordrende vinord
Når vinskribenter skal beskrive denne verdens vine, anvender de ofte en ordflom, som forbrugerne overhovedet ikke kan bruge til noget.
Et af de mere ekstreme eksempler på dansk jord var den vinskribent, der i en førende avis skrev om en rødvin, at den lugtede "som at stikke hovedet ind i livmoderen på en hest". Hvilken research ligger der mon til grund for den beskrivelse?
Beskrivelserne bag på flaskernes etiketter kan ligeledes ofte virke lidt besynderlige for forbrugerne.
En ny undersøgelse udført af analysefirmaet One Poll for det store britiske vinfirma Laithwaite’s Wine giver et godt indtryk af, hvor svært forståelige mange af de beskrivende ord er for den almindelige vinforbruger.

Fast skelet og forårshæk
Undersøgelsen omfattede 1000 britiske forbrugere, hvoraf ingen hørte til Laitwaite’s kundekreds.
Forbrugerne, der alle var relativt velbevandrede i den gængse vin-terminologi, fik udleveret en liste på 43 beskrivende ord og sætninger taget fra bagetiketterne af kendte vinmærker og nylige anmeldelser af førende vinskribenter.
Forbrugerne blev bedt om at afmærke de fem ord og sætninger, som de mente var mest forståelige, og gav den bedste vejledning om en vins smag - og ligeledes de fem beskrivelser, der virkede mest forvirrende og uforståelige.
Til sidstnævnte hørte en sammenligning af en vins smag med "et fast skelet". 37% af de adspurgte tilkendegav, at det udtryk ikke på nogen måde vejledte dem om indholdet i en flaske vin - hvilket man vel egentlig godt kan forstå.
Beskrivelser, som at en vin smager nervøst, af våd sten, tungesmækkende eller af forårshæk, mente op til 31% af vin-forbrugere også var helt hen i vejret.

Pompøse beskrivelser
Til de ord og sætninger på listen, der var mest forståelige og vejledende, når det gjaldt en vins smag, hørte frisk (47%), citrusskal (43%) og ferskenagtig (31%).
Da forbrugerne blev spurgt om deres helhedsindtryk af listen med de mange beskrivende ord, fandt 45%, at ordvalget generelt var for pompøst, mens kun 33,7% gav udtryk for, at de i det store og hele kunne bruge beskrivelserne til noget.
Næsten to tredjedele af de adspurgte briter svarede desuden, at de, når de drak en vin, aldrig kunne genkende de ord om lugt og smag, som fremgik af bagetiketterne eller anmeldelserne.
Det understreger jo det faktum, at vinanmeldelser - og bagetiket-beskrivelser - altid skal tages med et stort gran salt, da vi mennesker opfatter lugte og smage vidt forskelligt.


Slut med fornemme vine
I flere år har kinesernes efterspørgsel på fornemme Bordeaux-vine været kolossal.
Nogle af vinene ender hos seriøse samlere, men en meget stor del af dem er blevet skænket i glassene til festlige arrangementer afholdt af den kinesiske regering eller i nogle af de mange statsejede virksomheder; eller de er blevet givet som gaver til prominente personer.
Men nu har piben fået en anden lyd, og det skyldes ikke mindst Xi Jinping, Kinas nye præsident. I de senere år har han fået stadig større magt, og i 2012 overtog han så det fulde lederskab af landet.
Jinping vil bekæmpe den udbredte korruption i Kina, og han går ind for en mere beskeden livsførelse hos den politiske elite. Det skal være slut med overdådige banketter på luksushoteller - og med indkøb af kostbare vine. Den slags skader kommunistpartiets image, mener Jingping.

En ægte vinglæde
Den mere asketiske politiske linje kan allerede mærkes hos de vinhandlere, der leverer fornemme vine til Kina.
Hos Berry Bros & Rudd i London mener man, at den nye politik er en væsentlig årsag til det store dyk i 2012 i salget af 1. cru-vinene fra Bordeaux til kineserne.
Det er ikke mere politisk korrekt i Kina at købe disse vine, og det sætter også sit præg på valget af vine hos de velhavende vinsamlere.
Selv om Bordeaux-vine til 4000 kr. og derover ikke længere går som varmt brød i det asiatiske land, så er der en stigende interesse for slottenes mere pris-venlige andenvine og for vinene fra de mindre kendte Bordeaux-slotte.
Ifølge Bordeauxs vinråd, CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux), er det slet ikke en dårlig udvikling. Hvor 1. cru-vinene ofte bliver købt af kineserne udelukkende af prestigemæssige årsager - som praleri over for gæsterne - så ser man det stigende køb af mindre prestigefyldte vine som et udtryk for en ægte vininteresse.








Divico ligner så mange andre druer, men den er langt mere resistent over for diverse svampesygdomme.

Ny superdrue
Meldug, gråskimmel og andre svampesygdomme er et evigt problem for især de europæiske vinproducenter.
For at komme problemet til livs - eller i hvert fald minimere det - kræver det, at producenterne sprøjter vinmarkerne cirka seks gange om året.
Men nu har det schweiziske forskningscenter Agroscope udviklet en rødvinsdrue, som stort set skulle være resistent over for disse evigt tilbagevendende svampesygdomme. Druen, som kun kræver højst to årlige behandlinger med sprøjtemidler, er blevet døbt Divico efter en keltisk høvding, der i 100-tallet f.Kr. sejrede over romerne i Provence.
Divico er en krydsning af to meget modstandsdygtige druer, den schweiziske Gamaret og den tyske Bronner.
Man har selvfølgelig også prøvet at lave vin på den nye drue, og Divico skulle efter sigende give rødvine med en god aroma, en fin farve og en hel del tanniner.


Godt besøgt en primeur uge
Så er der lukket og slukket efter årets en primeur uge i Bordeaux. I alt strømmede 5800 vinimportører, vinskribenter og andre branchefolk til det franske vindistrikt for at smage på årgang 2012, der stadig ligger og modner på fade. Besøgstallet var 7% højere end ved sidste års smageuge - men 10% mindre end i 2011.
Vinbranchefolkene kom fra i alt 67 forskellige lande - dog dominerede antallet af franskmænd, der udgjorde hele 70% af de besøgende. Det næststørste deltagerland var Storbritannien - dernæst kom Schweiz, USA, Tyskland og Kina. Der blev slynget og spyttet og taget noter med både smil og rynkede pander. Og hvad syntes man så om den nye årgang?

En udfordrende årgang
Her kan vi jo passende citere en af de danske vinimportører, der deltog, Christian Philipson fra Philipson Wine:
- Alt det, der er masser af i årgang 2010 (der blev udråbt som et stort år red.), mangler i årgang 2012. Årgangen bærer tydeligt præg af underskud på naturlig modenhed i druerne. Det har været en meget udfordrende årgang, hvor kun de dygtigste i både marken og til selve vinifikationen er lykkedes med et godt resultat. Mange vine er ikke i balance, og det er tydeligt, at den tidligst modnende drue, Merlot, generelt har klaret sig bedst. Slotte med meget lave høstudbytter og meget gamle vinstokke har også klaret sig bedre end gennemsnittet.
Den amerikanske vinguru Robert Parker beskriver også årgang 2012 som kompleks på grund af det ugunstige vejr i druernes vækstsæson. Men han roser rødvinene fra Pomerol til skyerne og kalder dem for næsten lige så gode som vinene fra den berømmede årgang 2009. Hvidvinene fra Graves får også rosende ord med på vejen.
En primeur ugen kunne i øvrigt fejre 40 års jubilæum i år; den første smagning blev afholdt i 1973.





<<Alle de mange studerende, der udgjorde de i alt 17 hold til konkurrencen.

<Tre af de fire studerende fra det danske hold (fra venstre): Peter Buch Hansen, Thor Mårup og Rasmus Bonde Greis.


Flot andenplads til CBS Wine
Vi har tidligere fulgt med på sidelinjen, når Copenhagen Business School’s vinklub, CBS Wine, har dystet i det store udland.
I sidste uge gjaldt det så 5. udgave af SPIT (Sciences Po International Tasting), en international vinsmagningskonkurrence for business schools, hvor de studerende dyster i vine fra hele verden.
Rammerne var Maison Bollinger i Champagne, og efter et par hårde indledende blindsmagninger samt en teoriprøve, gik CBS Wine videre til finalen sammen med Oxford og L'Ecole Hôtellière de Lausanne.
Oxford slog det danske hold på målstregen, men det blev til en flot andenplads til CBS Wine ud af de i alt sytten hold, der deltog. Et stort tillykke her fra VinAvisen.

Blindsmagninger og teori
- Vi havde regnet med en top-tre placering, men i finalen trak Oxford det længste strå. Vi er nu godt tilfredse alligevel, siger specialestuderende og holdkaptajn, Thor Mårup, der fik en masse flasker champagne med hjem som trøstepræmie.
Den indledende del af konkurrencen bestod af tre blindsmagninger med tre glas af henholdsvis champagne, hvidvin og rødvin, hvor der skulle bestemmes rækkefølge, årgang og drue-sammensætning på de forskellige vine. Herudover skulle der svares på 7 til 10 teorispørgsmål mellem hver type vin. Efter et par gode teorirunder og et par ikke så gode blindsmagninger, så det ikke ud til at det danske hold fra CBS ville ende i finalen. Det hele ændrede sig dog med smagningen af rødvinene, hvor holdet gættede alle vinene rigtigt inklusiv årgang og drue-sammensætning. Dermed var en plads i finalen en realitet.

Næste konkurrence venter
I finalen havde de tre bedste hold tre minutter til at identificere drue, årgang og appellation på et glas champagne og et glas rødvin. Det danske hold gættede på Bollinger Rosé Grande Annee 1996 og Chateau Lafite 2001. Champagnen var rigtig - bortset fra årgangen, der var 1999. Rødvinen viste sig at være en af de store bourgogner.
- Det var sjovt at være med, siger Peter Buch Hansen, IB studerende og formand for CBS Wine. Og han forsikrer, at holdet nok skal få SPIT-titlen hjem til Danmark og CBS næste år.
Næste udfordring for vinklubben er at forsvare tredjepladsen fra sidste år i Left Bank Bordeaux Cup. Semifinalen af denne konkurrence afholdes på den franske ambassade i London den 18. maj, mens finalen foregår på Château Lafite den 14. juni.






68 mio. kr. mere til Koch
I sidste uge fortalte vi, at William Koch - den amerikanske forretningsmand, der kæmper mod vinsvindel - havde vundet en sag mod den californiske vinsamler Eric Greenberg.
Sidstnævnte blev dømt til at betale Koch 380.000 dollars (cirka 2,2 mio. kr.) i erstatning for at have solgt ham forfalskede flasker vin.
Men Koch fik faktisk endnu flere penge ud af retssagen. Han fik nemlig også 12 millioner dollars (cirka 68 mio. kr.) i "punitive damages" - en slags bod, som taberen af en sag betaler. Den slags ekstra straf er et amerikansk fænomen, som har til formål at forhindre, at vedkommende begår en lignende lovovertrædelse igen.
Koch havde ikke forventet at få disse bodspenge, og han vil bruge dem i sin videre kamp mod denne verdens vinsvindlere. Han vil blandt andet oprette en hjemmeside, som oplyser om forfalskede vine - og om de vinhandlere og auktionshuse, der har solgt dem. På siden vil han liste 421 flasker vin fra sin egen vinkælder, som vinspecialister har bedømt til at være forfalskninger. Det er vine, som han har købt for i alt 4,4 mio. dollars (cirka 25 mio. kr.).
Ifølge The Guardian skal Greenberg ikke forvente, at der er sat punktum for strabadserne. Koch samarbejder med FBI om at rejse en kriminalsag mod vinsamleren.



Vinproducenter på skolebænken
Som nævnt i sidste uge viser en ny amerikansk undersøgelse, at den globale opvarmning vil få stor betydning for fremtidens vindyrkning.
Ikke mindst vil det europæiske vinkort ændre sig markant. Det vil blive stadig sværere i de kommende årtier at dyrke vin i fx Toscana og andre i dag berømte vindistrikter, mens Danmark kan gå en gylden vintid i møde. Måske kan vi, inden dette århundrede er slut, se masser af frodige vinmarker herhjemme med Cabernet Sauvignon og andre internationale druer, der i dag kun kan dyrkes under varmere himmelstrøg.
I kølvandet på de klimatiske ændringer følger også vandmangel i visse områder samt invaderingen af nye skadedyrssygdomme på grund af et ændret økosystem i vinmarkerne.
De europæiske vinproducenter står derfor i sandhed over for store udfordringer i de kommende årtier. Og disse udfordringer skal et nyt EU-støttet online-undervisningsprojekt nu hjælpe dem med at takle.

Konkrete råd til producenterne
E-VitiClimate hedder dette online-projekt, og målet med det er at gøre det lettere for vinproducenterne at tilpasse deres vindyrkning og -fremstilling til de ændrede klimatiske forhold. Det er jo ikke kun i vinmarken, ændringerne får betydning. I vineriet skal der også kæmpes med for megen syre eller måske for megen alkohol i vinen.
Undervisningen er inddelt i to moduler. Det første modul, der består af ni lektioner, giver vinproducenterne et all round indblik i årsagerne til den globale opvarmning og den påvirkning, som den har generelt på de europæiske vinmarker.
Det andet modul går i dybden med de klimatiske ændringers betydning for vinindustrien i de enkelte medlemslande. Undervejs gives der også masser af konkrete råd til, hvordan tilpasningen til de nye klimatiske forhold kan foregå.
"Eleverne", der gennemgår de to moduler, kan afslutte forløbet med en eksamen, hvor der skal svares på i alt 50 spørgsmål om emnet. Består man, modtager man et diplom.






Stort prisfald på Mouton Rothschild
Som nævnt længere oppe i denne VinAvis er en primeur ugen i Bordeaux netop afsluttet. Og i år er der ikke gået lang tid, før de første slotte har meldt ud med priserne på den nye årgang 2012.
Først på banen var Château Gazin i Pomerol, der prissatte sin vin til 39 euro (cirka 290 kr.) flasken, hvilket er 7,14% mindre end sidste år. Det er dog ikke den pris, forbrugerne kommer til at betale. Til prisen skal lægges fortjenesten til såvel négocianternes (Bordeauxs vingrossister) som til vinhandlerne rundt om i verden.
Flere mindre vinslotte fulgte i kølvandet og har ligeledes prissat deres vine en del lavere end sidste år.
Det mest spændende er altid, hvilke priser 1. cru vinslottene i Bordeaux vælger at sætte på deres vine. Og her har Château Mouton Rothschild meldt ud som det første af slottene med en pris på 240 euro (cirka 1789 kr.) flasken, hvilket er hele 33% mindre end for årgang 2011 - men dog stadig 100% mere end for årgang 2008.

Nedgang over hele linjen
Négocianterne klapper i hænderne over Mouton Rothschilds markante prisnedgang for årgang 2012, og de håber, at de øvrige 1. cru slotte følger trop. Det er et skridt i den rigtige retning. Et dyk i priserne vil gøre det lettere at få afsat vinene - noget, det har knebet lidt med for de sidste par årgange vin fra Bordeaux.
Andenvinen Petit Mouton har slottet ladet falde til 66 euro (cirka 492 kr.), en nedgang på 8%.
2. cru slottet Rauzan Segla har også meddelt et prisfald. Det er på hele 37% i forhold til sidste år.
Flere af Bordeauxs mindre vinslotte er ligeledes kommet på banen med deres priser, og der er prisfald på mellem 5 og 14% stort set over hele linjen.



En drage, der spyr rødvin
Det østrigske glasfirma Riedel er ikke kun kendt for sine mange fine vinglas-serier men også for sine vinkarafler, hvoraf nogle er mere sprælske end andre.
En af de rigtig sprælske er denne drage-karaffel, som ud over den her viste model med baner af rødt og sort glas også findes i en udgave med blåt, hvidt og rødt glas.
Den er jo flot, men kræver en hel del plads på bordet. En lille film på YouTube viser, hvordan man skænker vin fra den. Det ser ud, som om man skal holde tungen lige i munden …


Vinproducentforening med eget firma
Det rykker virkelig hos vinkonsortiet i Chianti Classico. Som nævnt i uge 9 er logoet med gallo nero blevet shinet op. Der er også skabt en ny klassifikation, Gran Selezione, der som toppen på kransekagen ligger over den hidtil højeste klassifikation, riserva.
Og nu har konsortiet meddelt, at det har grundlagt et firma, Chianti Classico Co., der udelukkende skal tage sig af markedsføringen af appellationen og dens vine.
Det er første gang nogensinde, at et italiensk vinkonsortium - der jo er en producentforening - har etableret et eget marketingfirma. Årsagen er ikke mindst den øgede konkurrence på det internationale vinmarked. Der skal gøres en stadig større indsats fra de europæiske vinproducenters side for, at deres vine ikke skal drukne i bølgen af oversøiske vine til billige priser.





...




Fra den lille film på destilleriets hjemmeside. De tre kobberkedler fragtes gennem land og by.

Fra 1200 til 3 irske destillerier
Når talen falder på whisky, tænker de fleste uvilkårligt på skotterne og deres scotch. Men irerne kan også fremstille glimrende whiskey – som de jo staver det.
Men hvor Skotland har mere end 150 whiskydestillerier, så er de irske destillerier skrumpet fra 1200 i 1700-tallet til kun tre styk.
De tre destillerier er Bushmills, der ejes af den verdensomspændende spirituskoncern Diageo, samt Jameson’s og Cooley, der ejes af henholdsvis franske Pernod Ricard og den amerikanske koncern Beam Inc.
Til gengæld tegner disse tre destillerier sig for mere end 20% af verdensmarkedet for whisky.
At det er gået så galt med antallet af irske whiskeydestillerier skyldes blandt andet det totale forbud mod fremstilling og salg af spiritus i USA fra 1929 til 1933. Dengang var USA det næststørste marked for irsk whiskey, så forbuddet var et hårdt slag, der endte med konkursdøden for mange af destillerierne.

Destilleri nummer fire er åbnet
Men fremtiden tegner gylden for den irske whiskey. De store udenlandske spirituskoncerner, der ejer de tre destillerier, har investeret massivt i dem i de senere år, og salget er - ligesom for skotsk whisky - så afgjort på fremmarch.
I slutningen af 2012 åbnede det fjerde irske whiskeydestilleri. Det drejer sig om Dingle Whiskey Distillery på halvøen Dingle i det sydvestlige Irland.
Det er irske Oliver Hughes, der har grundlagt det, og det er dermed det eneste irsk-ejede whiskeydestilleri på Irland i øjeblikket.
500 fade af destilleriets første single malt whiskey bliver nu udbudt til salg under navnet Founding Fathers. Man kan således investere i et fad - som ifølge destilleriet vil være omkring 15.000 euro (cirka 112.000 kr.) værd om fem år. Det er ikke lykkedes os at få oplyst, hvad man skal give for et fad.
Mens whiskeyen ligger og modner på fadet, er man velkommen til at besøge det og destilleriet - og måske få en smagsprøve frisk fra fad.
Man kan få mere at vide samt se en lille film om fragten af de tre kobberkedler til destilleriet ved at klikke her.










Små tegninger på etiketten beskriver processen fra elefantlort til øl.

Kaffebønner, elefantlort og øl
Verdens dyreste kaffe, Black Ivory, fremstilles i Thailand. Prisen for 35 g af denne kaffe ligger på cirka 570 kr., hvilket skyldes den ganske særlige fremstillingsproces.
Før bønnerne bliver til kaffe, gives de som foder til elefanter, forarbejdes inde i maven på dyrene og håndplukkes dernæst fra elefanternes ekskrementer. Men mange bønner går tabt undervejs - 33 kg giver i sidste ende kun 1 kg bønner.
At bønnerne har været på "elefant-ophold" skulle give en usædvanlig lækker, blød og rund kaffe.
Nu har det japanske bryggeri Sankt Gallen fremstillet en øl, hvortil der netop er brugt sådanne kaffebønner. Un, Kono Kuro kalder bryggeriet sit nye bryg - der blev udsolgt fra Sankt Gallens hjemmeside kun få minutter efter, at det var sat til salg.

Chokoladeøl uden chokolade
Det er ikke lykkedes os at finde frem til prisen på en flaske af den nye bryg - men den har sikkert været i top med de bønner som ingrediens.
Brygget er også betegnet som en chokolade stout - hvor det med chokoladen dog kun går på øllets farve og aroma.
De mange japanere, der forgæves har forsøgt at få fat i en flaske af den celebre øl, skal ikke fortvivle. Sankt Gallen har netop åbnet en forretning i Tokyo, hvor de tilbyder Un, Kono Kuro frisktappet fra fad.



Laudrup Vin fejrer jubilæum
Laudrup Vin & Gastronomi, der er Danmarks største specialist i spanske vine og delikatesser, fylder 20 år.
Firmaet er grundlagt af Michael Laudrup, der som fodboldspiller oprindelig holdt sig til vandflasken. Men i 1985 tog han sig et glas vin ved en officiel lejlighed, vininteressen spirede, og sammen med vennen Per Buhl begyndte han senere at importere spanske vine.
Laudrup Vin & Gastronomi fejrer jubilæet med manér med hele to arrangementet. Den 3. maj afholdes en festmiddag i Teaterkælderen i København, og dagen efter fejres der videre med en stor vinsmagning i Skovlunde med blandt andet top-vine fra nogle af Spaniens og Italiens førende vinproducenter.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Kolding Vinhandel / Vestergaard Wines er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.







    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.


    Kresten Vestergaard Frandsen (f. 1955) har om nogen fået købmandskab og vin ind med modermælken. Som søn af købmand Wagn Vestergaard Frandsen har han fra barns ben haft sin gang i faderens købmandsgård i Adelgade i Kolding, hvor han allerede som 13-årig fik lov til at passe vinhylderne.
    Egentligt ville han have været revisor og begyndte derfor at læse på Handelshøjskolen i Århus. Men i starten af 1980erne vendte han tilbage til Kolding, hvor han blev ansat hos købmand Erik Ellegaard.
    Revisortanken blev droppet, og gennem syv år var han med til at opbygge og udvikle Erik Ellegaards vinkælder, som var kendt for sin samling af eksklusive Bordeaux Grand Cru Classé vine.
    Siden hen har Kresten Vestergaard Frandsen holdt mange vinforedrag og været guide på vinrejser til blandt andet Alsace, Bourgogne og Rhône. Han har undervist koloniallærlinge i vin og spiritus på Kolding Købmandsskole og har afholdt en række meget populære vinkurser hos FOF.
    I 1990 åbnede Kresten Vestergaard Frandsen Kolding Vinhandel og har siden da forsøgt at videregive sin kærlighed til god vin til de mange trofaste kunder.
    Han har diplomer for vinkurser fra både The German Wine Academy og Bordeauxs Chambre de Commerce og rejser ofte rundt i Europa for at besøge de vinhuse, der leverer flaskerne til forretningens hylder. Alt sammen med det formål at blive klogere på vinens verden generelt og i særdeleshed på de vine, han selv importerer og videresælger.
    Kolding Vinhandel har haft vokseværk gennem årene, og sidste år blev forretningen, i samarbejde med Kresten Vestergaard Frandsens ældste søn, Kristian, udvidet med en ny engrosdel, Vestergaard Wines.
    Fritiden bruges flittigt på golfbanen - og i vinmarken. Bag hjemmet har han og hans kone, Inger, nemlig plantet 65 vinstokke med druerne Solaris og Rondo.
    Kresten Vestergaard Frandsen er i øvrigt medstifter af Koldinghus Vinlaug, som i nærmeste fremtid vil etablere en noget større vinmark med hele 500 vinstokke.
    Adresse: Kolding Vinhandel / Vestergaard Wines, Låsbybanke 12, 6000 Kolding, tlf.: 75 53 58 28, mobil: 25 39 73 14, fax: 75 53 52 17, e-mail: info@koldingvinhandel.dk, www.koldingvinhandel.dk, www.vestergaardwines.dk.






,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.



Sangiovese (foto: O.Strama/Wikipedia). I Medici-familiens Villa Poggio a Caiano i Toscana hænger et maleri af kunstneren Bartolomeo Bimbi (1648-1729), der viser 37 italienske druesorter, flere af dem varianter af Sangiovese. Dette billede bringer vi som ugens STORE billede.

Guden Zeus, der gav druen navn. Græsk mønt fra Mysien i Tyrkiet, ca. 350 f.Kr. (foto: Jastrow/Wikipedia).

    Hvor dyrker man Brunello?
    L.P. i Vejle har nydt en Brunello di Montalcino og er godt klar over, skriver han, at Brunello er en blå drue, som bruges til vinen fra markerne omkring den italienske by Montalcino.
    – Men hvilke andre steder bruger man denne drue? spørger han.
    Svar: Brunello er identisk med Sangiovese, og denne drue bruger man jo mange steder, især i Toscana.
    Brunello betyder "den lille brune", og i mange år troede man, at det var lokal drue i Montalcino. Men i 1879 konstaterede man, at den blot er en variant af Sangiovese.
    Omkring 1850 isolerede en lokal vinbonde, Clemente Santi, en klon af druen, og i 1888 lancerede hans barnebarn Ferruccio Biondi-Santi den moderne version af Brunello di Montalcino – en vin, der kan lagres i længere tid.
    Brunello er en variation af Sangiovese Grosso – Store Sangiovese – der paradoksalt nok har mindre druer. Men der er mange andre mutanter af Sangiovese, fx Calabrese, Montepulciano, Morellino, Negretta, Prugnolo og Tignolo.
    Og så bør vi lige nævne, at Sangiovese ikke er opkaldt efter en helgen, som kunne have heddet San Giovese. Dens navn går tilbage til den romerske oldtid. Man mener, at druen oprindelig hed Sanguis Jovis, dvs. Jupiters Blod.
    Jupiter var som bekendt det romerske navn på grækernes overgud, Zeus.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,



    Ugens vinøse billede
    I sidste uge rapporterede vi fra en smagning af István Szépsys ungarske vine. Det har affødt dette vinøse billede fra Kim Gammelgaard i Hadsten. Han skriver:
    - Jeg kunne ikke lige forstå, hvordan István Szépsy pludselig var blevet 40 år yngre, da billedet ikke viste den vinmager, jeg har kendt. Men det skyldes åbenbart, at en af hans mange sønner har overtaget gården, og at han også hedder István.
    - Jeg har haft fornøjelsen at møde faderen i 2009 og smage familiens vine, og ved den lejlighed tog jeg dette billede af ham.
    - Den ældre István Szepsy var vinmager for Hugh Johnsons Royal Tokaji Wine Company, men havde også sin egen gård, som han udvidede lidt efter lidt under kommunismen.
    - Grunden til at familien nu har så mange gode marker er i øvrigt, at han har så mange børn. Under kommunismen var det kun tilladt at eje en vis mængde jord pr. hoved i familien. Og så måtte han og konen jo i gang, som han grinende fortalte.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det har vi ikke ressourcer til - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    221 37 druer. Maleri af Bartolomeo Bimbi (1648-1729) i Villa Poggio a Caiano i Toscana.
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 112 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


L'Ancestrale Rosé Tendre, Varichon & Clerc, Frankrig, lav alkohol (8%)
90 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
"Doux et Fruité" står der på flasken - sød og frugtagtig. Og sådan er denne boblevin. Faktisk meget sød. Men bedømt på dens egne præmisser er den slet ikke så tosset. Brug den fx som terrassevin. Eller brug den - med dens kun 8 procent - til et ungt gilde.

Hvidvin


Villa Narcisa, Javier Sanz, Sauvignon Blanc, Rueda, Spanien, 2012, lav alkohol (12,5%)
69 kr., DK Wine
Spændende hvidvin, der ikke kun dufter og smager af den gode Sauvignon Blanc-drue, men som også har interessante toner af ... er det banan? Glimrende vin både til mad og som terrassevin.


Altosur, Sophenia, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (13,5%)
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Vellavet hvidvin, der med sin rene frugt og sit krydderi lækker sig fint - og længe - i munden. Glimrende til mad. Flasken har skruelåg.


Grand Selection, Furmint, Tokaj, Ungarn, 2011, middel alkohol (13,5%)
90 kr., Laszlo's Vin
Blid og lækker tør hvidvin fra de søde vines land, Tokaj-distriktet. Den har en fint krydret duft og en druesmag med mindelser om gode tokajere. Dertil diskrete fadtoner.


Milton Park, Riesling, South Australia, Australien, 2010, lav alkohol (12,5%)
99,75 kr., på tilbud ved 6 flasker indtil 12. maj: 74,75 kr., Skjold Burne
Denne dejlige hvidvin har en kraftig, krydret duft og en frisk druesmag med blød citrussyre. Velegnet både som terrassevin og som ledsager til lettere retter. Flasken har skruelåg.


Karll H. Johner, Baden, Tyskland, 2010, lav alkohol (13%)
125 kr., Vinbutikken.dk
På etiketten til denne fortræffelige hvidvin er nævnt to druer, Weisser Burgunder og Chardonnay, hvor den første er identisk med den franske Pinot Blanc. Vinen har en liflig duft og en frisk druesmag med en lille fedme med noter af ananas og citrus. Flasken har skruelåg.


Elégance, Domaine Begude, Chardonnay, Limoux, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
200 kr., pris ved 12 flasker: 129,95 kr., Vinmonopolet
Superlækker hvidvin i Bourgogne-stil med en ren, blød druesmag og diskrete fadtoner. En vin i perfekt balance - og fremstillet af økologisk dyrkede druer.

Rødvin


Domaine Lamy, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
59,75 kr., på tilbud ved 6 flasker indtil 12. maj: 44,75 kr., Skjold Burne
Vellavet rødvin, der med sin rene frugtsmag og gode syre er en vin, som mange vil kunne lide. Også tilbudsprisen vil de kunne lide. Den femte stjerne gælder prisen. Flasken har skruelåg.


Séduction, Badet, Clément & Cie, Mourvèdre, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
79,75 kr., på tilbud indtil 12. maj: 59,75 kr., Skjold Burne
Vellavet og yderst venlig rødvin, umiddelbart drikkelig til mange retter. Ikke for tung men blød og frugtagtig. Og den bærer sine procenter med ynde. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.


Mongtefortini, Ambra, Carmignano, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
99,95 kr., BrdrDsVinhandel
Carmignano er en ganske lille appellation i Toscana og et område, der blev begrænset geografisk allerede i 1716, og herfra kommer denne dejlige rødvin på druen Sangiovese (80%), nogle andre lokale druer samt druen Uva Francesca (10%) - den franske drue - som man der på egnen kalder Cabernet Sauvignon. Vinen er i fornem balance med blød frugt, fint krydderi, tanniner og en blid syre. Glimrende til mad.


Canaja, Villa Annaberta, Veneto, Italien, 2006, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., på tilbud i uge 17 (denne uge): 64,50 kr. ved to flasker, Kvickly
En rigtig dejlig rødvin med kraft og koncentreret bærmost og med en lang eftersmag, der udvikler sig i munden og ender med noter af aromatisk te. Et kup til tilbudsprisen.


Famiglia Pasqua, Primitivo, Salentlo IGT, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
115 kr., pris for 3 liter i boks, Rema 1000
En rigtig rar og vellavet rødvin til en pris på 28,75 kr. pr. normal flaske. Det er en "nem" vin med blød frugt, frisk syre og lang eftersmag. Fortræffelig som hverdags-vin.


Sinergy, Reserva, Casarena, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,9%)
129 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Superlækker rødvin med blød frugt, fin sødme og mineralske toner. Kraftig, men ikke sprittet. En entrecote-skubber! Vinen er fremstillet efter en klassisk Bordeaux-opskrift: Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Petit Verdot.


Altesino, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød og lækker, fint krydret rødvin. Måske ikke så karakteristisk Brunello, men et godt bekendtskab. Den femte stjerne får den for prisen.


Antonello Cassarà, Shiraz, Sicilien IGP, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw
Lækker rødvin med blød, afrundet frugt og fint krydderi - i det hele taget en vin med en god struktur. Der er både skelet og krop.


Cuvée Ultreïa, Domaine Mas de Martin, Les Grés-de-Montpellier, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
155 kr., The Wine Company
Les Grés-de-Montpellier er en ret ny appellation, der strækker sig over flere kommuner i departementet l'Hérault. Herfra kommer denne flotte rødvin, kraftig, harmonisk og kompleks. Den kunne godt minde lidt om en god Châteauneuf.


Cosme Palacio y Hermanos, Tempranillo, Rioja, Reserva, Spanien, 2004, middel alkohol (13,5%)
219,75 kr., på tilbud indtil 12. maj: 149,75 kr., Skjold Burne
En herlig Rioja-rødvin, der har ligget atten måneder på fransk eg - uden at få for meget træsmag. Der er kun diskrete og lækre fadtoner. Dertil en ren, blød frugtsmag og tilpas syre til elegante (kød)retter.


Domaine Galévan, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
279 kr., pris ved 6 flasker: 169 kr., A Vinstouw
Stor og flot - og meget karakteristisk - rødvin. En vin helt i top med sin gode, komplekse frugt og fine krydderi.


Passolo, Rocca, Salento, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
49,95 kr., Amka
Hyldebær, brombær og andre sommerbær præger både duft og smag af denne udmærkede rødvin. Det er en kraftig vin, der kræver en godt krydret hakkebøf. Flasken har skruelåg.


Del Fin del Mundo, Pinot Noir, Patagonia, Argentina, 2011, middel alkohol (14%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin smager af Pinot, og til prisen er den rigtig pæn. Den har et lille bid, der godt til mad. Flasken har skruelåg.


Allozo, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2006, middel alkohol (14%)
69 kr., på tilbud i maj: 59,35 kr., Franske Vinhus
En pæn rødvin udpræget til mad. Den har fyldig frugt, bløde tanniner og en markant syre, der er god til lidt fede (kød)retter.


Limited Selection, Montes, Colchagua, Chile, 2011, høj alkohol (14,5%)
99,75 kr., Bichel Vin
En god rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Carmenère. En vin med god frugt og sødme. Skænk den let afkølet.


Lupi Reali, Valle Reale, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
55 kr., Steiniche Wine
En enkel rødvin på økodruer. Slutter uden frugt, kun med syre i munden. Men anvendelig som en billig frikadelle-skubber. Flasken har skruelåg.


Montezovo, Corvina, Veronese IGT, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker indtil 30. juni, Erik Sørensen Vin
Tør og lidt kantet rødvin med fyldig frugt og krydderi. Helt billig er den ikke.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.