Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 06. 2014



Nyheder i uge 6, 2014

Følg os på Facebook






En eller flere svindlere på spil
I sidste uge bragte vi en advarsel fra Taster Wine, der havde været udsat for en mulig svindler.
Mindst tre af forretningerne i firmaets vinhandlerkæde, Skjold Burne, havde fra en mand fået en bestilling på 60 flasker mousserende vin, 60 flasker hvidvin og 60 flasker rødvin - alle i den lidt dyrere ende af prisskalaen. Da det hastede, ville manden sende bud efter flaskerne og straks derefter betale regningen, hvilket fik alarmklokkerne til at ringe hos vinhandlerne.
VinAvisen opfordrede andre vinhandlere, der havde været ude for noget lignende, til at give lyd fra sig. Og det er der flere, der har gjort.
En af dem er Per Holm-Larsen fra Rungsted Vin, der højst sandsynligt er blevet kontaktet af samme svindler:
- Det var en mand, der fortalte, at han skulle have en reception for 200 mennesker på Islands Brygge, men desværre havde hans nuværende vinleverandør brændt ham af. Han ønskede netop også 60 flasker af henholdsvis mousserende vin, hvidvin og rødvin, og sagde, at han havde et samlet budget på 30.000 kr.
- Han havde ingen præferencer, når det gjaldt vinene, fortæller Per-Holm Larsen. - Jeg kunne høre, at han faktisk ikke kendte vores sortiment. Han bad os blot om at sammensætte vinene efter vores egen anbefaling.
- Han ville sende en vogn til afhentning straks. Det lød underligt - de færreste kunder af den størrelse henter selv vinene. Vi bad ham derfor bekræfte bestillingen via email og fortælle os, hvor vi kunne levere varerne dagen efter. Så havde vi også lidt tid til at tjekke kunden. Han sendte aldrig mailen, og telefonnummeret viste sig at være et taletidskort ….

Brugte en andens navn
K.O. Jørgensen fra Vinspecialisten i Hørsholm Midtpunkt lader også til at være blevet kontaktet af selv samme mand:
- Han ville købe næsten nøjagtig det samme antal flasker som hos Skjold Burne-forretningerne, men da vi forlangte forudbetaling, blev der ikke mere ud det. Vi undersøgte det firma, som vedkommende sagde, han kom fra, og det så umiddelbart godt ud, men vi har ikke fulgt op på sagen.
Og så er der Peter Kjelgaard Andersen, der ejer World of Wine i Rødovre:
- Jeg blev denne lørdag kontaktet af en Mads Petersen fra Hotel Scandic Front i København, der skulle bruge 48 flasker champagne, som ville blive afhentet af en fragtmand samme dag.
- Jeg ringede til hotellet og talte med Mads Petersen - men denne gang den rigtige Mads Petersen - og det viste sig, at Hotel Scandic Front aldrig havde bestilt 48 flasker, og at de ikke skulle have et selskab med 300 gæster, som jeg havde fået oplyst. Endvidere var den mailadresse, jeg havde fået, heller ikke den rigtige.


.......

< De tre store klippeblokke ødelagde en del af vingården og dens tilhørende vinmarker. Fra en film på YouTube.
Vingård smadret af klippeblok
Lyden var overdøvende, da 4000 kubikmeter klippesten løsrev sig fra et bjerg i Tramin-an-der-Weinstrasse i det italienske Alto Adige og bragede gennem vinlandskabet nedenfor.
De i alt tre kæmpestore sten nåede tilsammen at nedlægge en bygning tilhørende en 300 år gammel vingård og destruere en del af gårdens vinmarker, før de stoppede deres rullen langt nede i dalen. Flere vinmarks-maskiner og køretøjer røg også med i købet. Kun ved et mirakel kom ingen mennesker til skade, og vingårdens hovedhus overlevede ligeledes mirakuløst, da en af de enorme klippesten af uransagelige årsager stoppede omkring en meter fra huset.
Ejeren af vingården, Trebo Herbert, og hans familie var til stede den aften, stenene løsrev sig. Han fortalte til The Telegraph, at det lød, som om et tog var braget gennem stuen.
Nu er området afspærret, og dets beboere evakueret, da der ifølge geologer er risiko for, at endnu 600 kubikmeter klippe vil løsrive sig.
En lille film, som tjenesten Tareom har lagt ind på YouTube, viser omfanget af skaderne.




.


Bordeaux er på rette vej
I 2008 besluttede Bordeauxs vinkomité, Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), at forsøge at få nedsat det CO2-udlip, som distriktets vinindustri hvert år forårsager. I alt udledede vinindustrien i Bordeaux i 2007 200.000 tons CO2.
Vinkomiteen bestilte derfor en undersøgelse, Bilan Carbone, med det formål at kigge Bordeauxs vinindustri efter i sømmene. Undersøgelsen viste, at de to værste syndere var fremstillingen af glasflasker og transporten af vin, som står for henholdsvis 43% og 18% af udslippet.
CIVB kom derefter med en række anbefalinger, der kunne reducere CO2-udslippet betydeligt.
Og vinproducenterne har i høj grad været lydhøre over for anbefalingerne. Sammenlignet med 2007 er det lykkedes vinproducenterne i Bordeaux at skære udslippet ned med 22% inden for vinfremstillingen og brugen af glasflasker.

Asien årsag til større udslip
Det lyder jo alt sammen godt nok, men til gengæld er CO2-udslippet fra Bordeauxs vinindustri gået den stik modsatte vej, når det gælder transporten af vin. Her er der sket en stigning i udslippet på hele 24% siden 2007.
Årsagen er ikke mindst den øgede eksport af Bordeaux-vin til Kina og resten af Asien, hvor der bruges store mængder brændstof på at bringe vinene med skibe og fly til de fjerntliggende lande.

Brændstof koster kassen
CIVB’s endelige mål for det totale CO2-udslip i Bordeaux lyder på en reducering på 75% inden år 2050. Derudover er der i 2020 et delmål med en nedskæring på 20% i forhold til 2007 - og dette mål kan nu blive rigtig svært at nå med de nye tal for det øgede udslip for transporten.
I en oplysningskampagne vil vinkomiteen nu fortælle vinproducenterne, hvor mange penge de kan spare ved at skære ned på transportomkostningerne.
I de sidste fem år har vinindustrien i Bordeaux således brugt mere end 200 millioner euro (cirka 1,5 milliarder kr.) på brændstof, gas og elektricitet. Og det bør ses i lyset af en stigning på 50% på brændstofpriserne, 40% på gaspriserne og 25% på priserne på elektricitet.



Stor investering i Calon Ségur
I 2012 købte det franske forsikringsselskab Survanir det gamle familieejede vinslot Château Calon Ségur i Saint Estèphe i Médoc. Slottet havde været i familien Gasquetons eje siden 1894, men de høje arveafgifter gjorde, at yngste generation, Hélène Gasqueton-Baritault, så sig nødsaget til at sælge. Det er selvfølgelig sørgeligt, men at forsikringsselskabet nu har roret, lader til at blive en gevinst for enhver, der har lyst til at besøge vinslottet. De nye ejere har nemlig meddelt, at de vil investere 20 millioner euro (cirka 149 mio. kr.) i en renovering af Calon Ségur og af den omgivende park - og at man ønsker at åbne begge dele for offentligheden.
Der vil også blive indrettet et nyt stort smagerum og opført en bygning med ståltanke, hvis størrelser svarer nøjagtigt til vinene fra de enkelte vinmarks-parceller. Det hele vil stå færdigt i 2017.
Derudover vil man øge tætheden af vinstokkene i slottets vinmarker med 25%, så der bliver 10.000 vinstokke pr. hektar. Dette projekt forventes dog først at være tilendebragt i 2028.








De 330 flasker vin fra Château de Chillon er blevet sænket ned i en perforeret, galvaniseret stålkasse i 23 meters dybde i Geneve-søen.

Vin i ferskvand
En række vinproducenter fra flere forskellige lande har gennem de sidste fem år eksperimenteret med modning af vin i havvand.
Nu har man i Schweiz taget hul på det første eksperiment nogensinde, hvor vin bliver opbevaret i ferskvand.
Det er Château de Chillon, der ligger ned til Geneve-søen, der har taget initiativ til eksperimentet, som foregår i samarbejde med Intrasub, der er specialist i undervandsforskning, og Jean-Paul Gaud, der har specialiseret sig i vinflaske-lukninger.
I alt er 330 flasker af slottets hvidvin Clos de Chillon blevet sænket ned i 23 meters dybde i Geneva søens 10 grader kolde vand. Men før det skete, er flaskerne blevet forsynet med flere forskellige korkpropper. Nogle af flaskerne har fået almindelige korkpropper i flaskehalsen, mens andre er blevet forsynet med nogle særligt lange propper, champagnepropper eller propper med flere ekstra lag paraffin, så de slutter tættere til glasset. Formålet er at se, hvordan de enkelte propper reagerer på opholdet i vandet.
Eksperimentet vil strække sig over de næste tyve år, og med jævne mellemrum vil man så tage nogle af flasker op og underkaste dem både kemiske og fysiske analyser for at kortlægge ændringerne i vinene.

Billigere opbevaring
Hos Château de Chillon vil man selvfølgelig også smage "vand-vinene" op mod de samme vine, der har modnet i en kælder under almindelige forhold.
Det har de vinproducenter, der har eksperimenteret med vine i havvand også gjort, og de har stort set alle været enige om, at opholdet i havets dyb har haft bevirket, at vinene er modnet hurtigere og er blevet blødere og rundere end "land-vinene". Om det holder stik, når vandet er ferskvand, får tiden vise.
Der er en vis ræson i disse efterhånden mange forsøg på at opbevare vinflasker i havet - og nu også i en sø.
At opbevare vinflasker på landjorden kræver plads og kan være kostbart. Det vil være billigere at opbevare dem i havet, hvor man blandt andet ikke behøver nogen temperaturkontrol eller skal sørge for tilstrækkeligt mørke. I havets dyb er der mørkt og tilstrækkelig køligt året rundt.
Det eneste problem er selvfølgelig, at det er lidt mere besværligt, hvis man nu pludselig får lyst til at hente en flaske …


Film om storsvindler
Man rykker hurtigt i filmbranchen. Som nævnt i uge 1 er vin-svindleren Rudy Kurniawan i december blevet kendt skyldig i en retssal i New York for at have svindlet for flere millioner dollars. Nu venter kun strafudmålingen, som meget vel kan blive på 40 års fængsel.
Sideløbende med retssagen har et hold britiske filmfolk, ifølge The Drinks Business, haft travlt med optagelserne til en dokumentarfilm om svindleren. Filmproducenten er Met Film Production, og instruktøren Jerry Rothwell. Filmen, hvis titel er "Sour Grapes", forventes færdig inden slutningen af året, og den vil følge den indonesisk fødte Kurniawan, fra han begynder at samle på vin som ganske ung, over årene hvor han lever livet med dyre ure og hurtige biler, til hans arrestation.
Under retssagen fremgik det, hvordan han havde indrettet sit hjem i Los Angeles som en sand "vin-fabrik", hvor tomme vinflasker blev forsynet med etiketter på berømte vinhuse og fyldt med billig vin. Sidenhen blev flaskerne så solgt i dyre domme, blandt andet på diverse auktioner.






Fald i vinauktionerne
Vi skriver ofte om vine, der er blevet solgt til rekordhøje beløb på auktioner hos blandt andet Christie’s og Sotheby’s. Men det er ikke ensbetydende med, at vinsalget brager derudad hos auktionshusene.
Ifølge Bloomberg har der i 2013 for andet år i træk været en nedgang hos verdens fem førende auktionshuse, når det gælder salget af vin. Til sammen har Christie’s, Sotheby’s, Acker Merrall & Condit, Zachys og Hart Davis Hart Wine solgt vin for et beløb svarende til 1,5 milliarder kr. Det lyder af rigtig meget, men er dog en nedgang på 15% i forhold til året før. I 2012 var der ligeledes et fald i vinsalget på 18% sammenlignet med 2011.
Værst er det gået for Zachys, der sidste år solgte vin for 291 mio. kr., hvilket var 25% mindre end året før. Dernæst kom Christie’s med et fald på 18 % til 318 mio. kr. og Sotheby’s med en nedgang på 10%.
Det eneste auktionshus, der havde fremgang, var Hart Davis Hart Wine. Her blev der solgt vin for 198 mio. kr., en fremgang på 37 %.

Stram kinesisk politik
Der er frem for alt to årsager til dette dyk i auktionssalget. I flere år har vinsamlerne kappedes om at købe ældre årgange af 1. cru vinene fra Bordeaux. Det gør de ikke længere. Priserne på såvel de nye som de ældre årgange har nået et urealistisk højt prisleje og er derfor ikke i så høj grad sagen som investeringsobjekt.
Med en dalende efterspørgsel får auktionshusene også lavere hammerslag for Bordeaux-vinene. Hos Christie’s er priserne på top-vinene fra Bordeaux i gennemsnit faldet med cirka 30% siden 2011.
I stedet har vinsamlerne kastet deres kærlighed på de ædle bourgogner - og ikke mindst på vinene fra Domaine de la Romanée-Conti.
En anden årsag til faldet i auktionssalget af vin er en svigtende efterspørgsel fra det ellers så lukrative kinesiske marked.
Kinas nye præsident, Xi Jinping, der tiltrådte posten i marts sidste år, har skåret ned med hård hånd på det overdrevne forbrug af luksusvarer - heriblandt dyre vine - hos medlemmerne af den kinesiske regering. Han maner til en beskeden livsførelse hos den politiske elite - hvilket i høj grad også præger livsførelsen i resten af landet …
Alligevel var Hong Kong sidste år verdens største indtægtskilde, når det gjaldt vinauktioner. I alt solgte de fem førende auktionshuse vin i Hong Kong for 548 mio. kr. - hvilket overgik salget i New York på 384 mio. kr.



< Et imponerende stort antal økologiske og biodynamiske vine samles under et tag, når vinmessen Millésime Bio afholdes i Montpellier i Frankrig.
......
Stor succes for øko-vinmesse
Økologi er i højsædet - også når det gælder vin. Det er Millésime Bio, verdens største vinmesse for økologiske og biodynamiske vine, et glimrende eksempel på. Hvert år i de sidste 21 år er denne branchemesse blevet afholdt i den franske by Montpellier. Og hvert år er den blevet besøgt af et stigende antal gæster.
Den seneste udgave af messen, der arrangeredes af Sudvinbio - foreningen af økologiske vinproducenter i Languedoc-Roussillon - sluttede i sidste uge, og her nåede besøgstallet op på en hidtidig rekord på 4246 gæster mod 4150 i 2013.
20% af gæsterne kom fra andre lande end Frankrig. Belgien, Holland og Luxemburg tegnede sig for 19,6%, hvorefter fulgte Skandinavien med 15,6%, hvilket var en del højere end sidste år. De tyske gæster udgjorde 14% af de udenlandske besøgende, mens USA og Canada var repræsenteret med 11%. Der var også besøgende fra de asiatiske lande - dog udgjorde asiaterne kun 6,8% af de udenlandske gæster.

Begejstrede danskere
Næsten 800 udstillere bestående af vinproducenter og vinhandlere fra alverdens lande skænkede smagsprøver på øko- og biovine i gæsternes glas. Ved den første udgave af Millésime Bio var der kun 78 udstillere …
For første gang var der i år også vinproducenter fra Ungarn, Bulgarien og Slovenien blandt udstillerne, hvilket viser, at økologiske vine også vinder terræn i disse lande.
Danske Mette Clausen, der står for marketing- og kommunikation i Sudvinbio, talte med flere af de danske besøgende, og her var begejstringen stor. Hun fik blandt andet indtryk af, at danskerne var imponerede over det enorme udvalg, der var af vine på messen, og af de mange forskellige lande og vinområder, de kommer fra - samt af vinenes høje kvalitet.








Oxfords egen festival
Den berømte britiske universitetsby Oxford kan andet end at putte lærdom ind i hovederne på de mange tusinde studerende.
Den 23. og 24. august i år bliver byen rammen om første udgave af en stor årlig vinfestival.
The Oxford Wine Festival bliver afholdt i Oxford Union, hvor universitetsforeningen har haft til huse siden 1823. Da det er en meget stor forening, er der tale om flere fornemme gamle bygninger i hjertet af byen.
Festivalen vil omfatte særlige afdelinger for blandt andet engelske vine, europæiske vine, oversøiske vine og sjældne og kostbare vine.
Derudover vil der blive afholdt kommenterede smagninger af nogle af verdens anerkendte vinpersonligheder.

Mulighed for at smage engelske vine
Det er en festivalarrangør, Chris Bowling, der selv bor i Oxford, som har fået ideen, og forbilledet er den store årlige vinfestival i Budapest. Den har han besøgt flere gange, og han ønsker ifølge The Drinks Business at skabe en lignende stemningsfuld og varieret festival i sin hjemby.
Desuden mener han, at festivalen netop i Oxford vil kunne tiltrække et hav af mennesker, da byen altid vrimler af turister, gæsteforelæsere og andre besøgende til universitetet.
Der findes jo masser af vinfestivaler verden over - og faktisk også rigtig mange gode af slagsen på dansk jord. Men hvis man skal til Oxford i de dage, festivalen foregår, er det måske en god idé at lægge vejen forbi. Man vil blandt andet få en sjælden mulighed for at smage engelske vine i stribevis - og så er det jo også værd at se det indre af de historiske bygninger.
Man kan allerede nu købe billetter til arrangementet ved at klikke her.
Som man kan læse, stiger billetprisen, jo nærmere man kommer festivalen, så det gælder om at tage en hurtig beslutning.






Vinsamler med en sød tand
En vinsamler med en forkærlighed for søde vine betalte for nylig 1,2 millioner pund (cirka 11 mio. kr.) for 131 flasker af den berømte vin fra Château d’Yquem i Sauternes. Det er højst sandsynligt det største beløb, der nogensinde er givet ved et enkelt køb af sød vin.
Det var vinforretningen Wine Source i London, der handler med fine vine, som havde de mange flasker til salg. Ældste årgang var 1811, og i alt var der 38 årgange af den søde vin fra 1800-tallet og 84 årgange fra forrige århundrede. Flere af vinene har således ligget i deres flasker, mens Napoléon blev sendt til sit eksil på Sankt Helena, dronning Victoria blev født og to verdenskrige løb af stabelen.

...



Hybrid-produkter vinder frem
Hos de store spiritusfirmaer bliver det stadig mere populært at lancere blandingsprodukter, der befinder sig i grænselandet mellem spiritus og vin.
Et eksempel er Pernod Ricards nyhed Malibu Rum Sparkler, der består af caribisk rom tilsat væske fra kokosnødder samt kulsyre, som sørger for, at drikken bobler derudad. Der er ingen vin i produktet, men flasken har samme form som en champagneflaske og er forsynet med champagneprop, ligesom det anbefales at nyde drikken af champagneglas. Alkoholindholdet er da heller ikke på mere end 11%.
Ud over Rum Sparkler med kokossmag er der også fremstillet en udgave med smag af fersken.
Endnu et nyt produkt i genren er en blanding af gin og vin med navnet Ferdinand’s Saar Dry Gin. Der er tale om en tyskproduceret gin, som under fremstillingen er blevet tilsat vin på Riesling-druer. Men ginnen smager nok ikke særligt meget af Riesling - der er nemlig også et hav af andre og meget krydrede ingredienser i spiritussen - heriblandt lavendel, enebær, roser, koriander, ingefær og citrontimian. Alkoholprocenten har da heller ikke fået det store dyk nedad - den ligger på 44%.





Jørgen Aldrich har gennem de sidste fem år med stor dygtighed redigeret og udviklet Dansk Sommelier Forenings medlemsblad, Sommelier, ligesom han har skrevet et hav af glimrende artikler til bladet.
Med sine 72 år syntes han, at det var på tide at finde en ny redaktør til bladet, og valget er faldet på Jørgen la Cour-Harbo, tidligere redaktionschef og vinskribent på Nordjyske.
Jørgen Aldrich fortsætter dog som medlem af redaktionen og leverer som hidtil artikler til bladet.
I forbindelse med hans fratræden udnævnte Dansk Sommelier Forening ham til æresmedlem med ret til at bære guldnålen - den nål, uddannede sommelierer får tildelt. Det er en hæder, som ellers kun tilfalder foreningens egne medlemmer. Dog er Prins Henrik netop blevet udnævnt til æresmedlem i anledning af foreningens 25 års jubilæum i år.





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Quist Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
......
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Svend Leth-Møller (f. 1945) kom meget sent i gang med sin karriere i vinens verden, selv om han er født ind i vinbranchen. Hans far var vinkyper dengang, hvor meget af arbejdet blev gjort i kælderen, når vinen var hjemtaget og først derefter skulle plejes og passes, inden den kunne fyldes på flasker. Via farens arbejde fattede Svend Leth-Møller efterhånden stadig større interesse for vin og fik smagt på rigtig mange gode vine. Denne stigende vinglæde førte i 1985 til et medlemskab i Bourgogneselskabet, hvor han fortsat deltager i smagninger, når tiden tillader det.
    Efter mange år som salgschef og direktør i byggebranchen blev han selvstændig konsulent med salg og markedsføring som speciale. I 2008 fik han kontakt til vinmanden Mogens Ekelund-Jørgensen, og sammen grundlagde de Elitevin med import af gode vine fra det sydlige Rhône - Ventoux, Rasteau, Gigondas og Châteauneuf-du-Pape - foruden vine fra Loire og Bourgogne, bl.a. fra huset Domaine Pierre Naigeon i Gevrey Chambertin.
    Ud over sit arbejde i Elitevin tog Svend Leth-Møller i 2012 initiativ til at oprette Foreningen af Danske Vinimportører for små og mellemstore importører. Foreningen er kommet godt fra start og har blandt andet arrangeret vinmessen Garagevin 2013 og holdt nytårskur for medlemmerne i januar 2014.
    Svend Leth-Møller vil fremover koncentrere sig mere om vin fra en professionel synsvinkel og nedtrapper derfor sin konsulentvirksomhed. Blandt andet tilbyder han at assistere nye vinproducenter med at etablere sig med en partner eller vinimportør på det danske marked. I den forbindelse har han taget initiativ til Den Ny Vinmesse, hvis første udgave afholdes i maj i år, og hvor producenterne vil have rig lejlighed til at møde importører og vinskribenter den ene dag for næste dag sammen at kunne præsentere vinene til forbrugere og vinklubber.
    Derudover lancerer Svend Leth-Møller via sit firma The easy Company endnu en vinmesse i år - Den Grønne Vinmesse, der først og fremmest er en forbrugermesse for naturvine samt økologiske og biodynamiske vine og delikatesser, og hvor Den Grønne Vinmesse For Professionelle afvikles parallelt i separate lokaler.
    Fritid er der i sagens natur ikke meget af, men han spiller gerne lidt orgel til husbehov og fornøjer sig ved gryderne i weekenderne, ligesom han en gang imellem smutter til Ghana med sin kone.
    Adresse: The easy Company, Sydvestvej 4, 2630 Taastrup, tlf.: 20 33 12 25, e-mail: svend@theeasycompany.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    258 I borgen i Peñafiel i Ribera del Duero er der indrettet et vinmuseum (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    Til vores store tema-smagning af rødvine fra Ribera del Duero har vi smagt i alt 70 vine. Af disse vine var der 53, som fik mere end to stjerner og hele 41, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 250 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine inkl. de 17, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Vinene fra Ribera del Duero


Damana 5, Bodegas Tábula, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
79 kr., Valuewine
En god rødvin med en meget ren og klar smag af druen Tempranillo. Den hænger godt i munden med sin harmoniske smag med gode, mundrensende tanniner. I vinens navn indgår tallet 5. Og, ja, den skal helt klart have fem stjerner.


Viridiana, Ribera del Duero, Spanien, 2011, høj alkohol (14,4%)
84,95 kr., Erik Sørensen Vin
Ribera del Duero er et glimrende rødvins-område - hvilket denne vin bestemt er et bevis på. Den dufter af hyldebær og solbær og har en fyldig, frugtrig, let krydret og koncentreret smag med et tilpas bid af tanniner. Det er så afgjort en madvin - nyd den til en god bøf.


Sancius, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
88,50 kr., Thingstedhus
En dejlig rødvin i fin balance med god moden frugt - blå drue og hyldebær - men også med rygrad i både duft og smag. Den er saftig og slutter med et lille bittert bid, der gør den yderst velegnet til mad.


Doble R, Bodega San Mamés, Tempranillo, Ribera del Duero, Joven, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., D’Wine
En meget dejlig rødvin, ret let, med god saft - blommer - bløde tanniner og tilpas syre. Lækker! Til prisen ved seks flasker lidt af et kup.


Senda del oro, Vizcarra, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
90 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne rødvin er blød og venlig. I smagen er der mørke bær, lakrids og integrerede fadtoner. Vinen forhandles tillige af Rudersdal Vin (99 kr., 89,10 kr. ved 6 flasker).


Doble R, Ribera del Duero, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., D’Wine
Lækker rødvin med blød, fyldig frugtsmag. Med sit fine krydderi, noter af søde kirsebær og diskrete fadtoner er vinen en stor nydelse. Også prisen ved 65 kr. er lækker.


Camino Viñas, Bodegas J. Viñas, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
99,75 kr., pris ved 2 flasker: 79,75 kr., Smile Marketing Group
Her sker der noget. Dette er en meget flot rødvin med en liflig duft og en blød og kompleks smag. Giv den til en god bøf.


Alidis, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
108 kr., OM Nielsen Vinimport
En god rødvin, der fylder godt i munden med sin varme frugt (blommer) og sin bløde syre samt en diskret fadsmag fra seks måneder på eg.


Valdimójenes, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
109 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Holte Vinlager
Flot rødvin - en fuldtræffer af en vin med bred frugt, der lever videre i den lange eftersmag. Dertil kultiverede 13,5 procent alkohol. Til prisen ved seks flasker er vinen simpelt hen et kup.


Camino Viñas, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
110 kr., på tilbud til 89 kr., Smile Marketing Group
Brombær og moden blomme præger duften af denne rødvin. Smagen har fyldig frugt med et lille bid af kirsebærkerner. En lækker vin, der gerne må lufte lidt i glasset, før man tager den første slurk.


Sancius, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2006, middel alkohol (14%)
118 kr., Thingstedhus
En meget flot og syv år gammel rødvin med blød frugt, mange facetter - læder og tobak - og dejlige fadnoter. Udpræget madvin - gerne til en krydret gryderet.


Cuvée Primium, Prado Rey, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager
15% af denne rødvin er Merlot og Cabernet Sauvignon, men hovedparten er - hvad den skal være - Tempranillo. Smagen er frugtagtig og blød med diskrete fadtoner. En elegant vin til en okay pris ved 6 flasker.


Géminis, Torres, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
129 kr., Kvickly
Fortræffelig rødvin, harmonisk og lækker. Vinen har god, blød frugt og krydrede toner. En udpræget madvin.


R de Bardos, Ars Romántica, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw
Herlig rødvin - en nydelse. Den er harmonisk. Den er kompleks - og kødfuld. Med krydderi, fint integrerede fadtoner og en blød, afrundet syre.


Manso, Ribera del Duero, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., D’Wine
Lækker rødvin med fint integrerede fadtoner. I smagen er der chokolade, men også tov og tjære. Men man skal kunne lide fadsmagen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Urban, Bodegas Ortega Fournier, Tinta del País, Ribera del Duero, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
129,75 kr., Skjold Burne
I det spanske distrikt Ribera del Duero (Duero-flodens Bred) kalder man druen Tempranillo for Tinta del País. Her er en elegant, frisk og lækker vin på druen. Den er harmonisk og med lang eftersmag. En meget anvendelig vin til mange retter.


Celeste, Torres, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
135 kr., H.J.Hansen Vin
En usædvanlig lækker rødvin med en blød, kompleks smag med noter af mørke bær, peber og lakrids og fint integrerede fadtoner. En meget anvendelig vin til mange (kød)retter.


Alidis, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
138 kr., OM Nielsen Vinimport
Denne fortræffelige rødvin har en "lillebror-vin" med i denne smagning - en Cosecha 2011 til 108 kr. Og man kan da godt smage, at denne her vin er et år ældre og har fået mere end dobbelt så lang fadlagring. Vinen har en herlig, blød og lækker smag med mærkbare fadnoter.


Semele, Montebaco, Ribera del Duero, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
139 kr., Vinoble
En meget dejlig rødvin på druen Tinto Fino (Tempranillo) i selskab med 10% Merlot. Den er blød og rund, med god frugt og et lille, krydret bid, der er fint til mad.


Ébano, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
140 kr., pris ved 12 flasker: 105 kr., Laudrup Vin
Flot rødvin med rygrad, frugtfylde og bløde tanniner. En vin, der skal have lidt modspil fra en vellavet og gerne kraftig kødret.


Silvanus, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
149 kr., pris ved 3 flasker, D’Wine
En rødvin, der dufter lifligt af friske solbær. Smagen er koncentreret, fløjlsblød og meget frugtrig med et strejf af mørk chokolade. Den holder længe i munden og ender med en fin og forfriskende frugtsyre.


Pruno, Finca Villacreces, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
149,75 kr., Bichel Vine
Denne rødvin kommer fra en vingård, der er nabo til den berømte vingård Vega Sicilia. Det har måske smittet af på den. Den er i hvert fald ustyrligt lækker med en flot duft og blød og bred frugtsmag med perfekt afvejede fadnoter. Vinen er som alle de andre vine fra Ribera del Duero på druen Tempranillo, men med et tilskud af 10% Cabernet Sauvignon. Det klæder den.


Miros de Ribera, Bodegas Peñafiel, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
155 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Wine.dk
Flot og kompleks rødvin til en yderst attraktiv pris (ved 6 flasker). En vidunderlig styrke, pakket ind i fløjl. Fin til mad, men også dejlig som meditations-vin.


Carmelo Rodero, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2007, middel alkohol (14%)
155 kr., Compagniet
En ganske dejlig rødvin med et stort og komplekst smagsbillede. Sorte kirsebær, brombær og krydderier. En vin, der hænger godt i munden.


Camino Viñas, Tempranillo, Ribera del Duero, Reserva, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
159 kr., på tilbud til 129 kr., Smile Marketing Group
En fornem rødvin med en kompleks duft med noter af læder, vanille og syltekirsebær. Smagen breder sig ud i munden med blødhed og en moden og fyldig frugtsmag.


Lopez Cristobal, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
169,95 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., Supervin
En herlig rødvin - der med rette har vundet guld ved den fornemme vinkonkurrence Concours Mondial i Bruxelles i 2013. Den er aromatisk i både duft og smag, har fine krydrede noter og integrerede tanniner. Lad den lufte lidt i glasset inden den første slurk - som gerne må være til en god kalvesteg.


Legaris, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
179 kr., Kjær & Sommerfeldt
En kompleks og lækker rødvin på druen Temprarillo med et tilskud af 4% Cabernet Sauvignon. En elegant vin til en vellavet kødret, fx lam.


Arzuaga, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
179 kr., Jysk Vin
Dette er en vin-oplevelse, hvor det hele bare passer sammen. Vinen har en blød smag, der smyger sig som fløjl om smagsløgene med noter af mørke bær og med en mærkbar fadsmag - som man nok skal være glad for (som vi var). Vinen er som alle de andre vine fra Ribera del Duero fremstillet på druen Tempranillo, men med et tilskud af 10% Cabernet Sauvignon.


Parada de Atauta, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
179,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Kirsebær og chokolade præger duften af denne helt vidunderlige rødvin. Smagen er stor, bred og varm med tilpas krydrede noter. Nyd den til en sammenkogt (luksus)ret. Et bevis på, at en vin, der "kun" er en Cosecha, kan være blændende god.


Miros de Ribera, Tempranillo, Ribera del Duero, Reserva, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
185 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., Wine.dk
En stålnæve i en fløjlshandske. Dyb farve, herlig duft og en blød, tæt, lækker og harmonisk smag med fin sødme og diskrete fadtoner.


Silvanus, Ribera del Duero, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
189 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., D’Wine
Stor og flot rødvin med intens, blød frugt. Smagen har en fin balance mellem frugt, tanniner, sødme og syre. Skænk den lækre vin til lidt kraftige kødretter.


Emilio Moro, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
189,95 kr., Theis Vine
Vanille, chokolade, brombær, blommer, bløde tanniner, diskrete fadtoner, 14,5 procent alkohol, men ingen spritkant. En super-lækker rødvin.


Prado Rey, Finca la Mina, Ribera del Duero, Reserva, Spanien, 2006, høj alkohol (15%)
229 kr., pris ved 6 flasker: 220, Holte Vinlager
En næsten otte år gammel Reserva på 95% Tempranillo med en lille tilskud af Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har en moden og blød smag med noter af tobak og diskrete fadnoter. Der er 15% alkohol, men vinen er ikke sprittet.


Legaris, Tempranillo, Ribera del Duero, Reserva, Spanien, 2006, høj alkohol (14,5%)
239 kr., Kjær & Sommerfeldt
Superlækker rødvin, rent slik. En elegant vin. Smagen er blød og moden med en ren druesmag og en fint integreret fadsmag. Fremragende til mad.


Spiga, O. Fournier, Tinta del País, Ribera del Duero, Spanien, 2008, høj alkohol (14,5%)
239,75 kr., Skjold Burne
Elegant rødvin, fem år gammel og en stor nydelse. Den har en liflig drueduft og en blød, lækker smag i fornem balance. Den har en ynde og en styrke som en balletdanser.


Montecastro, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2008, middel alkohol (13,5%)
239,95 kr., Strandgaarden
En perfekt og meget lækker rødvin, fem år gammel og fint modnet. Den har en kompleks og harmonisk smag, der fylder munden med vellyst.


Neo, Bodegas Neo, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
260 kr., Dronninggaard Vinimport
Vidunderlig rødvin, der har ligget 20 måneder på fade af fransk og amerikansk eg. Vinen er blød, med dejlig afrundet frugt, fint krydderi, tilpas syre - det hele i fin balance.


Nexus, Bodegas Frontaura, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2007, middel alkohol (14%)
275 kr., Peter B. Vin
En skøn duft, en skøn smag med lækker frugt, bløde tanniner, seks år gammel og fornemt afrundet - min sjæl, hvad vil du mer'?


Carmelo Rodero, Bodegas Rodero, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2003, middel alkohol (13,7%)
285 kr., Compagniet
I den tunge flaske gemmer sig en super-rødvin, 11 år gammel. Den har en fornem struktur med dejlig og flot frugt, fint krydderi, bløde tanniner og tilpas syre. Mandsopdækning af alle smagsløg! Egnet naturligvis til mad, men også som meditations-vin.


Bagus, Bodegas López Christóbal, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
359,95 kr., pris ved 6 flasker: 270 kr., Supervin
En elegant, men også kraftigt smagende rødvin med intens frugt og bløde fadtoner. Oplagt til mad, men nogle i smagepanelet ville også henfalde i meditation sammen med vinen.


Alfaspiga, O. Fournier, Tinta del País, Ribera del Duero, Spanien, 2007, høj alkohol (14,5%)
389,75 kr., Skjold Burne
En stor og meget flot rødvin. En vin, der vil frem i verden. Den har blød og bred frugt og fint krydderi. Seks år gammel og smukt afrundet. Nyd den til en lige så fornem kødret.


Torremorón, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
79,75 kr., pris ved 12 flasker: 65 kr., Bichel Vine
En både venlig og anvendelig rødvin med blød frugtfylde. Den er speciel ved ikke at have fået fadlagring.


Viña Sastre, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
89 kr., D’Wine
Hyld og hø præger duften af denne rødvin, mens smagen er fuld af aromatisk frugt og har en behagelig sødme.


La Planta, Bodegas Arzuaga Navarro, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)
98 kr., Jysk Vin
Denne rødvin har en fyldig, lidt entydig druesmag og markante tanniner. Udmærket til mad.


Condãdo de Haza, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
99,95 kr., Philipson Wine
Denne rødvin dufter intens af mørke kirsebær og syltet blomme og har en koncentreret, kødfuld, blød og let krydret smag med et tilpas bid af tanniner. Det er en vin, der vrinsker, lød det fra én i smagepanelet, der tænkte på en optræden af fuldblods spanske heste.


Viña Pilar, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2006, middel alkohol (14%)
110 kr., La Maison Sevino
En dejlig rødvin med læder og skovbund i duften. I smagen er der koncentreret frugt - hyldebær og hyben - men også et lille alkoholbid.


Pesquera, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er masser af god frugt og saft i denne rødvin. Den smager godt, men man skal kunne lide et meget markant bid af tanniner.


Callejo, Bodegas Felix Callejo, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
139 kr., La Maison Sevino
Med sin rene frugt og krydrede toner er denne rødvin en udpræget madvin - måske til lidt mere robust mad, gillmad, stegeskorper ... Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Prisen generede os lidt.


El Pedrosal, Bodegas Hnos, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
140 kr., pris ved 12 flasker: 105 kr., Laudrup Vin
Denne rødvin har god frugt, men også en syre, der ligesom står "alene" på baggrund af frugten.


Viña Sastre, Bodegas Hnos, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
189 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., D’Wine
Rødvin med kraftigt ... alting: Frugt, tanniner, syre, alkohol. Men ikke dårlig for dem, der godt kan lide en muskuløs vin til maden.


El Arte de Vivin, Bodegas Neo, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
75 kr., Dronninggaard Vinimport
En ligetil rødvin med blødhed og sødme men uden noget særlig interessant smagsbillede. En venlig frikadelleskubber. Etiketten er mørkeblå med sort tekst. Svær at læse!


Atalayas, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, høj alkohol (14,7%)
119,95 kr., På tilbud i februar: pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
En meget koncentreret rødvin med god frugt - men også med en alkohol, der bider. Drik den til en kraftig kødret.


Finca Resalso, Emilio Moro, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
119,95 kr., Theis Vine
En rødvin med markante tanniner, der til en vis grad skygger for frugten. Til prisen kunne man måske nok forvente lidt mere.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.