Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 07. 2014



Nyheder i uge 7, 2014

Følg os på Facebook







Forbud mod vin på glas
I 2012 begyndte Systembolaget at sælge de smarte "Easy Wine Glass" fra det svenske vinfirma Cefour. Firmaet importerer en række vine, tapper dem på engangsglas af PET-plastic og forsyner glassene med et tætsluttende låg, der er lige til at rive af. VinAvisen fortalte om glassene i uge 9 2010.
Indtil videre har "Easy Wine Glass" ikke været at finde på hylderne i det svenske monopols butikker, men er indgået i bestillingssortimentet, hvor man har skullet købe en kasse med 24 glas.
Fra og med 1. marts i år var det dog meningen, at man også skulle kunne købe vinene glasvis i butikkerne - et tiltag, der dog ifølge www.wownews.se er blevet stoppet på målstregen.
Systembolaget er nemlig blevet enig med sig selv om, at salget af de smarte, fyldte glas ikke er foreneligt med den svenske alkohollov.
Det, at vinen allerede er hældt op og klar til servering, gør det lettere og mere indbydende at nyde den og opfordrer dermed til overdrikkeri. Det bliver med andre ord for nemt at drikke vin.

Ikke værre end en dåseøl
Af samme årsag har Systembolaget nu også besluttet at fjerne produktet fra bestillingssortimentet - hvor det jo altså har været at finde i mere end et år.
Hos Cefour fatter man ikke en brik. Vinglasset er vel ikke mere opfordrende til alkoholindtag end en dåseøl, som man ligeledes kan åbne med et snuptag ...
Vinfirmaet har da også tænkt sig at klage til alkoholsortimentsnævnet og regner med at få medhold - med henvisning til dengang, hvor bag-in-box blev introduceret hos Systembolaget. Salget af bib-vine blev også stoppet i første omgang med samme begrundelse - at det var for let at snuppe sig et glas. I dag må monopolet være henrykt for bib-vinene, der udgør en meget stor del af salget i dets butikker.
Herhjemme forhandles "Easy Wine Glass" af D.K. Vinimport.


To gange Krug
I uge 5 havde vi en artikel om champagnehuset Veuve Clicquot, der i øjeblikket forhandler med den italienske vingård Ciro Picariello. Sagen drejer sig om den orangegule farve, som vingården anvender på etiketten af sin mousserende vin - og som champagnehuset mener kan forveksles med den særlige, gule farve på etiketten på Veuve Clicquet Yellow Label.
Nu er endnu et af de legendariske champagnehuse ude med riven. Det drejer sig om Krug, og synderen er en østrigsk vinproducent med det samme navn, som har sit vinhus i byen Gumpoldskirchen syd for Wien.
I 2007 var champagnehuset og Weingut Krug blevet enige om at leve i fordragelighed med hinanden, og at det østrigske vinhus fortsat kunne sætte et Krug på sine etiketter. Så længe vinhuset bare holdt sig til stillevine og lod champagnehuset om at lave bobler.
Men nu er østrigske Krug også begyndt at fremstille en mousserende vin, og det har været dråben - eller boblen - der har fået vinglasset til at flyde over.

Weingut Krug kom først
Hvor meget riven bliver brugt, er der dog delte meninger om. Østrigske Krug påstår, at champagnehuset har lagt sag an mod ham med krav om, at han holder op med at bruge navnet Krug i forbindelse med sin vin.
Fra champagnehuset lyder det, at der ikke er lagt sag an mod navnefællen, men at man nu "vil håndhæve sine varemærkerettigheder efter ufrugtbare forhandlinger". Champagnehuset har allerede i 1960 varemærkeregistreret sit navn i Østrig.
Flere østrigske medier har forsøgt at komme deres landsmand til hjælp. Der skulle nemlig findes et brev fra 1746, der er signeret af den østrigske kejserinde Maria Theresa, og som omtaler vine af navnet Krug fra Gumpoldskirchen. Hvis det har sin rigtighed, så har den østrigske producent et bevis på, at hans vinhus er godt og vel hundrede år ældre end champagnehuset Krug, der blev grundlagt i 1843 af den tyske immigrant Joseph Krug. Om Weingut Krug kan bruge det til noget, er ikke godt at vide.






Bordeaux-slot dropper årgang
Sidste år besluttede Château d’Yquem sig til ikke at fremstille nogen årgang 2012 af slottes søde vine - vinen levede simpelt hen ikke op til slottets kvalitetskrav, og den blev derfor solgt som bulkvin til Bordeauxs négocianter.
Lignende udmeldinger er kommet fra et par andre vinslotte i Bordeaux gennem de senere år, og nu er Château Malescasse - et 110 hektar stort Cru Bourgeois vinslot i Larmaque - hoppet med på vognen.
Slottets ejer, Philippe Austruy, har meddelt, at der ikke bliver nogen årgang 2013. Og det gælder både slottets førstevin og andenvin, La Closerie de Malescasse. Den rødvin, der blev ud af sidste års høst, er ikke god nok til nogle af vinene.
Austruy, der købte Château Malescasse i 2012, har fra dag ét haft store ambitioner for slottets vine. Kvaliteten skulle hæves, og det har han blandt andet gjort ved at hyre vinkonsulent Stéphane Derenoncourt, der er kendt for sine høje kvalitetskrav, og som har været med til at tage beslutningen om at droppe årgangen.

Et tab på 6 mio. kr.
Til The Independent har Derenoncourt udtalt, at endnu flere vinslotte i Bordeaux uden tvivl vil følge trop og droppe årgang 2013.
Året bød på det værste vejr i de sidste tyve år med blandt andet hagl og regn i lange baner. I kølvandet blev drueklaserne angrebet af råd, hvorfor vinslottene fik travlt med at høste de endnu ikke helt modne druer.
Det er svært at fremstille en rigtig god årgang med sådanne druer, mener han.
Nu vil vinen fra Château Malescasse blive solgt som almindelig AOC Haut-Médoc til omkring 2 euro (cirka 15 kr.) flasken i stedet for 10 euro (cirka 75 kr.). Det betyder et tab på omkring 800.000 euro (cirka 6 millioner kr.) for Château Malescasse. På slottet er man dog sikker på, at det kan betale sig i det lange løb.




Bladrulle-billen (Byctiscus betulae) kaldes også for snudebille på grund af det lange snudeskaft. Foto: Wikipedia / Siga.

En bille går i land
En lille bille kan godt skabe stor panik - især hvis den hedder Byctiscus betulae og har besluttet sig for at gå i land i USA.
Og det havde den for nylig, hvor den blev opdaget i en container med fliser, som netop var ankommet til Virginia fra Italien.
Landbrugsspecialister fangede billen under et almindeligt rutinetjek, hvor man undersøgte containeren for snegle - det hænder nemlig ofte, at netop snegle har sneget sig ind i containerne fra Sydeuropa.
Det var et held, at man fangede billen, der er kendt i Europa og Kina men ikke i USA. Den kunne nemlig have udgjort en betydelig trussel for Virginias vinindustri, som har rigtig god vind i sejlene i disse år. Staten har nu 213 vinhuse - en tredobling i løbet af de sidste ti år.
Så der havde været nok af vinstokke at gå i gang med for bladrulle-billen, der elsker vinstokkenes grønne løv.

Lægger æg i bladene
Bladrulle-hunnerne forvandler vinstokkenes blade til tætte ruller, hvori de så lægger deres æg. Det tager billen op mod to timer at lave en sådan rulle.
De udklækkede larver forbliver inde i rullerne, der til sidst falder af vinstokken. Nede på jorden fortsætter larverne med at spise af bladet. Det manglende løv svækker selvfølgelig vinstokken, hvilket i sidste ende skader druerne.
Den halvt tømte container blev genfyldt med de italienske fliser, lukket og desinficeret. Man vidste jo ikke, om det gemte sig flere biller inde mellem fliserne …








Køberne flokkes om vinmarkerne i det argentinske vindistrikt Mendoza. Den betagende udsigt til Andesbjergene er et plus ekstra. Foto: Wikipedia / European Citizen.

Verdens mest hotte vinmarker
Hvis man overvejer at blive vinproducent i udlandet, bør man måske lige kaste et blik på den nye rapport, som det store internationale ejendomskonsulentfirma Knight Frank er kommet med.
Af den fremgår det, at priserne for vinmarksjord på verdensplan i gennemsnit er steget med 6,8% fra juni 2012 til samme måned i 2013. Her er et par hotte steder:
* Mendosa: I det argentinske distrikt er priserne på vinmarker i gennemsnit steget med hele 25% i perioden. Alligevel kan man stadig få 20 hektar vinmarker i Mendoza for den samme pris, som 1 ha koster i fx Napa Valley.
* Toscana: Her har efterspørgslen på vinmarker i gennemsnit presset priserne i vejret med 20%. Dog er der store forskelle fra område til område. I det fornemme Brunello di Montalcino koster 1 ha vinmark således mellem 300.000 og 500.000 euro (2,2-3,7 mio. kr.), mens det samme areal i Chianti Classico kan fås for mellem 100.000 og 150.000 euro (746.000-1,1 mio. kr.).

En "billig" vinmark i Sydafrika
Et interessant skema i rapporten viser en række eksempler på, hvad man konkret kan få for pengene i en lang række af denne verdens vindistrikter.
* Mendoza: Her vil man kunne købe en ejendom i kolonistil med tre soveværelser, udsigt over Andesbjergene og 10 ha vinmarker for det, der svarer til mellem 165.000 og 551.000 kr. pr. ha.
* Bordeaux: Den argentinske pris er peanuts i forhold til et typisk vinslot i Bordeaux med sølle 5 ha jord. Den slags kan godt beløbe sig til 13,8 mio. kr. pr. ha. Dog kan man også være heldig at finde et lille slot til kun 113.000 kr. pr. ha. - men så har det garanteret heller ikke tårne og swimmingpool …
* Western Cape i Sydafrika. Her er priserne faldet med 10% mellem juni 2012 og 2013. Fx er det muligt at få en af de traditionelle, gamle vingårde samt 15 ha vinmark for helt ned til 22.000 kr. pr. ha.
* England: Endelig er der det sydøstlige England, hvor man kan blive den lykkelige ejer af en landlig herskabsbolig med seks soveværelser, udhuse og gæstebolig samt 5 ha vinmarker for mellem 138.000 og 193.000 kr. pr. ha.
Man kan downloade den interessante rapport om priser på vinmarker ved at klikke her.









Pascal (tv.) og Charles Lachaux på hver side af deres nye danske importør, Christian Philipson fra Philipson Wine.

Far og søn med top-bourgogner
- Når man har så gode terroirer og så fantastiske druer, er det umuligt ikke at lave god vin. Sådan lyder det fra vinproducenten Pascal Lachaux, som sammen med sin familie ejer 15 hektar af noget af det bedste vinmarksjord, man kan opdrive i Bourgogne.
Og vinene fra Domaine Arnoux-Lachaux er bestemt gode - ja, ikke bare det, de er eminent gode. De er elegante med god frugt og en fin syre, der gør dem velegnede til mad. Og alkoholindholdet ligger på behagelige 12-13,5%.
Hvor gode disse vine er, fremgik under en nylig smagning i København, hvor Pascal Lachaux og hans søn Charles præsenterede vinene sammen med deres nye danske importør, Philipson Wine.
Længere nede på siden har vi drysset en hel vinkøler med stjerner ud over de gode flasker.

"Fornuftig kontrol"
Arnoux-Lachaux ligger i Côte-de-Nuits, hvor man finder en perlerække af Bourgognes mest berømte rødvine. Domainet, hvor der netop udelukkende fremstilles rødvin, har været i familien Arnouxs eje siden 1858, og foruden Pascal og Charles Lachaux, der begge er uddannede ønologer, drives det af Pascals hustru og fjerde generation Arnoux, Florence.
Domainet dyrker vinmarkerne, der ligger spredt over femten forskellige appellationer, efter princippet "lutte raisonnée". Det kan oversættes med "fornuftig kontrol", og det betyder, at vindyrkningen hverken er biodynamisk eller økologisk, men at der kun anvendes maskiner og kemi, når det er højst nødvendigt. Der sprøjtes fx ikke uhæmmet mod meldug, men gribes kun ind, når faren er absolut overhængende.

Hestekræfter i vinmarken
I de sidste femten år har Arnoux-Lachaux ligeledes pløjet vinmarkerne ved hjælp af hestekræfter. De tunge traktorer i markerne er skyld i, at jorden kommer til at lide af traktose – den bliver presset alt for hårdt sammen, så regnvandet ikke kan trænge igennem. Desuden skader den hårdt pressede jord vinstokkenes rødder.
Pløjningen med hest løsner derimod jorden og giver den nyt liv, og det er en arbejdsmetode, der med Bourgogne i front griber om sig flere steder i Frankrig.
Hos Arnoux-Lachaux passer man således godt på sine vinstokke, der har en gennemsnitsalder på omkring tres år - hvilket er højt i Bourgogne og uden tvivl med til at give vinene deres særlige og meget dejlige koncentrerede aroma.






Magrez har fået konkurrence
Den store vinkøbmand Bernard Magrez er ikke den eneste, der har opkøbt stribevis af vinslotte i Bordeaux. Selv om der stadig er et stykke vej til Magrezs i alt sytten Bordeauxslotte, er den schweiziske rigmand Silvio Denz godt på vej. Han har netop købt sit sjette slot, det 36 hektar store Château Lafaurie-Peyraguey i Sauternes. Derudover ejer han Château Péby Faugères og Château Faugères i Saint-Émilion, Château de Chambrun i Lalande de Pomerol og Château Cap-de-Faugères i Côtes de Castillon. Sammen med danske Peter Sisseck ejer han desuden Château Rocheyron i Saint-Émilion.
Denz har planer om at lade Sauternes-slottets søde vine få selskab af en tør hvidvin, ligesom han vil indrette slottets i alt tretten soveværelser til en slags gæstebolig.
En del af Denzs formue stammer fra det berømte glas- og krystalfirma Lalique, som han købte i 2008.
Firmaet blev grundlagt af den legendariske franske glaskunstner René Lalique, der betog verden med sine glasvaser, smykker og parfumeflakoner omkring år 1900.
Ud over de mange vinslotte ejer Denz også verdens største private samling af René Lalique parfumeflakoner, en vinsamling på 35.000 vine og en større kunstsamling, der tæller værker af Rubens, Chagall og mange andre berømte kunstnere.




De grønne streger viser eksporten af østrigsk vin i millioner liter mellem 1985 og 2013, mens den røde kurve viser eksporten i værdi.

Eksporterede for 1 mia. kr.
Hos det østrigske vinråd har man undersøgt eksporten af østrigsk vin fra 1985 til og med 2013, og resultatet byder på opsigtsvækkende tal, idet eksporten i værdi er steget med gigantiske 300% i perioden.
Der har også været en stigning i mængden af den eksporterede vin, men her har der ikke været de helt store udsving i tallene siden 2003.
Illustrationen til venstre viser tydeligt denne forskel mellem værdi og mængde af den eksporterede vin.
I 2013 nåede eksporten således en hidtidig rekord på 137,5 millioner euro (cirka 1 milliard kr.) - en stigning på 4% i forhold til året før. Og det til trods for, at den eksporterede mængde vin var 3% mindre end i 2012
Til gengæld var gennemsnitsprisen pr. eksporteret liter vin 3 euro (cirka 22,50 kr.) højere. Det skyldes blandt andet, at der er skåret ned på eksporten af bulkvin, mens eksporten af de dyrere flaskevine er øget. Den udgør i dag 95% i værdi af al den vin, østrigerne sender ud over grænserne.

Danmark, et tidligere "problembarn"
Det er ikke i så høj grad de traditionelt store markeder for østrigsk vin, Tyskland, Schweiz og USA, der tegner sig for fremgangen i eksporten. Stigningen skyldes derimod en større eksport til Skandinavien, Storbritannien og Benelux-landene - lande, som det østrigske vinråd i en pressemeddelelse kalder for de tidligere "problembørn".
Også Kina bliver stadig gladere for østrigsk vin - hertil er eksporten i værdi i 2013 steget med hele 50% for andet år i træk.






Styr på vinpriserne
Den store London-baserede internetvinhandel Liv-ex er en global markedsplads for professionelle købere og sælgere af fine og kostbare vine. Men vinhandelen er også en rettesnor for priserne for disse vine - for hvilke vine og årgange, der topper prismæssigt her og nu, og hvilke, der kan fås for rimelige penge.
Udgangspunktet er en gennemsnitspris for de enkelte vine, hvorfra pilen så kan vende opad eller nedad.
Med indekset Liv-ex 100 har vinhandelen siden 2001 frem for alt kortlagt priserne for vinene fra de førende Bordeauxslotte. Til at starte med udgjorde Bordeaux således 92% af handelen på Liv-ex 100 - i dag er andelen faldet til 80%, hvilket fortæller noget om konkurrencen fra andre vinområder og lande, når det gælder fornemme vine.
I alt er antallet af vine, der handles på Liv-exs markedsplads steget med hele 85% siden 2010 - og en del af stigningen skyldes de stadig flere fine og kostbare vine fra andre vinområder end Bordeaux.
Sidste år steg priserne på en række fine vine fra blandt andet Bourgogne, Champagne og Toscana med 8 til 9% i gennemsnit og opnåede hidtil uset høje priser.
Det har fået Liv-ex til at lancere endnu et indeks, Liv-ex 1000, der ud over Bordeaux også omfatter top-vine fra Bourgogne, Champagne, Rhône og Italien samt fra en række oversøiske vinlande, der i dag ligeledes har fået en fod inden for på markedet for fine vine.

Syv underkategorier
Det nye indeks Liv-ex 1000 omfatter priserne på i alt 1000 vine, der er inddelt i syv underkategorier. Ved at klikke her kan man se, hvilke vine, der er med i det nye indeks. Underkategorierne er følgende:
* Bordeaux 500, der giver en oversigt over priserne for de seneste ti årgange af vine fra 50 førende Bordeaux-slotte.
* Bordeaux Legends 50, der viser priserne på et udvalg af 50 exceptionelle Bordeaux-vine i årgange fra 1982 og fremefter.
* Bourgogne 150, der viser priserne for de seneste ti årgange af femten udvalgte hvidvine og femten rødvine fra Bourgogne. Heriblandt er der seks årgange fra det berømte Domaine de la Romanée-Conti.
* Champagne 50 med priser for de seneste tolv årgange champagner fra 50 forskellige champagnehuse.
* Rhône 100 med priser på de sidste ti årgange fra fem forskellige vinhuse i det sydlige Rhône og fem i den nordlige del af distriktet.
* Italien 100, der omfatter priserne på de sidste ti årgange fra fem vinproducenter af supertoskanere og fem andre førende italienske producenter.
* Resten af verden 50, som dækker priserne på de ti seneste årgange af fem udvalgte, fine vine fra Spanien, Portugal, USA og Australien.







Etiket med omstridt tegn
En vinbonde i Beaujolais, Jean-Paul Decourd, fik en bestilling fra vinforretningen Sanguisterrae på 2000 flasker med en særlig udformet etiket, der viste det såkaldte quenelle-tegn.
Quenelle er faktisk en slags kødboller, men den definition fik den franske politiske aktivist og komiker Dieudonné M’bala M’bala vendt op og ned på. I 2005 viste han i sit eget tv-show et tegn, hvor den ene arm var udstrakt nedad, mens den anden var lagt hen over brystkassen.
Komikeren har selv beskrevet sit tegn som et slags "op i r…." over for det etablerede samfund og over for tanken om en selvstændig jødisk stat, som han er modstander af. Han hævder samtidig, at han ikke er antisemit.
Siden da har Dieudonné brugt quenelle-tegnet flere gange - ligesom det er blevet lidt af en trend at bruge det blandt både sportsfolk og skuespillere. Nogle af dem har sikkert slet ikke et politisk budskab i tankerne, mens andre ser tegnet som en måde generelt at vise oprør på.
Men tegnet har vakt stor debat i både Frankrig og resten af Europa, hvor mange sammenligner det med nazisternes hyldest-hilsen til Hitler. Den strakte arm kan let bevæges i en bue opad …
Dieudonnés antizionistiske holdninger hjælper på heller ikke på det.

Vrede Beaujolais-producenter
Jean-Paul Decourd udførte bestillingen på de 2000 flasker med den særlige etiket, der viser en vinbonde, som udfører quenelle-tegnet.
Vinen med navnet Le Béret Quenelle Viticole blev dernæst sat til salg hos Sanguisterrae, hvorfra flaskerne stadig sælges via internettet.
Dermed troede Decourd, at den sag var ude af verden, men både han og vinforretningen er blevet verbalt bombarderet af vrede Beaujolais-producenter, der ikke ønsker, at deres vine og vinområde skal sættes i forbindelse med det famøse quenelle-tegn.

Stakkels vinbonde
Decourd påstår, at han ikke anede, hvad tegnet betød, da han fik ordren i oktober sidste år.
De franske medier har selvfølgelig gravet i sagen og har fundet frem til, at Sanguisterrae ejes af firmaet Culture Pour Tous - der igen er registreret på den samme adresse i Paris, hvor den politiske højreekstremistiske gruppe Egalité & Reconciliations sekretatriat har til huse.
Hos Beaujolais’s vinråd, Inter Beaujolais, har man ondt af vinbonden, der uforvarende er havnet i lidt af en suppedas. Vinrådet maner ifølge Decanter til besindighed - der er jo trods alt tale om et isoleret tilfælde og kun sølle 2000 flasker vin.






Tal fra verdens største vinmarked
Den amerikanske vinbrancheforening Wine Market Council har udført en rapport, der stiller skarpt på amerikanernes drikkevaner. Rapporten er ikke tilgængelig på nettet - dog er dele af den lagt ud på vinsiden Wine-Searcher.
USA er verdens største marked for vin, hvilket er utroligt, for - som det fremgår af rapporten - drikker 35% af de voksne amerikanere slet ikke alkohol, og yderligere 21% drikker kun øl og spiritus. Ud af de resterende 44%, der altså godt kan lide vin, er det kun 15%, der hælder vin i glasset mere end en enkelt gang om ugen.
Rapporten inddeler de amerikanske forbrugere i dem, der køber dyre vine, hvilket vil sige vine til 20 dollars (cirka 110 kr.) og derover, og dem, der ikke vil spendere så meget på en flaske vin. Og faktisk er det kun 5% af de vindrikkende amerikanere, der køber vine i den dyre ende af prisskalaen.
Nedenfor bringer vi nogle af de interessante tal fra rapporten, og vi har for nemheds skyld tilladt os at kalde dem, der køber vine til 110 kr. eller mere for "H(øjpris)-købere" og de andre for "L(avpris)-købere".

Vinanmeldelser er vigtige
* Der er stort set lige mange amerikanske mænd og kvinder blandt H-køberne.
* For 70% af H-køberne er vinanmeldelser meget vigtige for valget af de vine, de køber. For L-køberne ligger tallet på kun 19%.
* 56% af H-køberne læser såvel vinanmeldelser som andre vininformationer på internettet, mens dette gælder for kun 11% af L-køberne.
* H-køberne mener generelt, at man får mest kvalitet for pengene ved at købe vine fra Østrig, Argentina og New Zealand, når det gælder importerede vine. Men de køber også dobbelt så ofte vine fra Frankrig eller Spanien som L-køberne.
* Inden for hjemlige vine hitter californisk vin, der udgør mere end 90% af al amerikansk vin, hos både L- og H-køberne. I de sidste tre måneder har 86% af de adspurgte inden for begge grupper købt californisk vin. Men så skilles vandene. 52% af H-køberne har købt vin fra Washington mod 26% fra den anden gruppe. H-køberne har i perioden ligeledes købt mere end dobbelt så mange flasker vin fra Oregon og New York.




Château Biac, der ligger højt hævet over Garonne-floden. Foto: Château Biac.

Oversvømmelser i Bordeaux
Man synes jo nok, at Bordeaux har fået sin portion af dårligt vejr i 2013. Hagl, storme og masser af regn har gjort sit indhug i vinproducenternes druehøst.
Men nu er Bordeaux igen blevet angrebet af vejrliget - denne gang er det Garonne-floden, der er gået over sine bredder på grund af store regnmængder, og værst ramt er de lavtliggende vinmarker i og omkring Langoiran, der ligger syd for byen Bordeaux og tæt ved floden.
Samtlige vinmarker langs floden og nogle af dem lidt længere inde i landet er blevet oversvømmede. Og det tager tid, før vandet forlader markerne.
Et af vinslottene, Château Biac, ligger på en bakketop med udsigt over Garonne-floden, og har derfor ikke været berørt af oversvømmelserne. Til Decanter har slottets vinmager, Youmna Asseily, udtalt, at det er lidt som at stå på bjerget Ararat og vente på, at Noahs ark dukker op - så høj er vandstanden rundt om Château Biac.
Oversvømmelserne truer årets høst for vinproducenterne. Vandet kan forårsage, at aromaen i druerne rent bogstaveligt bliver udvandet - hvilket igen påvirker den færdige vin.







VinAvisen i fjernsynet
I uge 5 bragte vi en advarsel fra Taster Wine om en mulig svindler, der havde kontaktet tre af forretningerne i firmaets vinhandlerkæde, Skjold Burne.
Vi opfordrede andre vinforretninger, der havde været udsat for noget lignende, til at sende os en mail. Og så rullede lavinen. Vi fik mails fra adskillige vinhandlere, der sandsynligvis er blevet kontaktet af selvsamme svindler, som Skjold Burne-butikkerne.
Vi bragte de mange bidrag i sidste uge - hvilket medførte en henvendelse fra TV2 Lorry - der ligesom andre store medier selvfølgelig læser VinAvisen.
Det blev der et lille indslag ud af i Lorrys nyhedsudsendelse kl. 19.30 sidste mandag - det kan ses ved at klikke her. Indslaget starter 4.20 minutter inde i udsendelsen.


Nedgang i tysk øl-forbrug
Tyskland er Europas største ølproducent med 1300 bryggerier, der tilsammen brygger 5000 forskellige slags øl. Og tyskerne har da også altid været et rigtigt øl-folk. Store glas med køligt øl, der nedsvælges i udendørsbeværtningerne, er et kendt syn om sommeren i de tyske byer.
Men faktisk er tyskerne ikke nær så øl-glade, som førhen. I 2013 faldt salget af øl i Tyskland for syvende år i træk og har nu nået det laveste niveau siden 1989. Det fremgår af nye tal fra Statistisches Bundesamt.
Årsagen skulle blandt andet være flere regnfulde somre i træk i Tyskland samt konkurrencen fra de stadig flere miksede drinks, der kommer på markedet. Men det er jo også sandsynligt, at stadig flere tyskere hælder vin i glassene i stedet for …
84% af al den bryg, som de tyske bryggerier fremstillede sidste år, blev solgt på det tyske marked. Når det gælder eksporten af tysk øl til de øvrige lande i EU, var der et fald på 8,6% - og til resten af verden på 3,8%.
Sidste år ansøgte de tyske bryggerier i øvrigt om at få landets flere hundrede år gamle tradition for øl-fremstilling med på Unescos liste over "verdens immaterielle kulturarv" - altså den liste, der omfatter skikke og traditioner i stedet for monumenter og landområder.

...



Glimrende ny app om whisky
Uanset, om man er en garvet whisky-nyder eller en ren novice, kan man få glæde af den nye amerikanske app Distiller, der kan downloades til iPad i App Store. Her kan man lede efter bestemte whiskyer fra hele verden og få en masse detaljer at vide om dem - inklusiv point, andre brugere har givet dem. Hvis man opretter en gratis konto, kan man også selv afgive sin dom over de smagte whiskyer.
Man kan også få anbefalet et udvalg af whiskyer til en bestemt lejlighed - "foran pejsen", "sammen med venner", "som gave" osv. Anbefalingen sker ud fra de svar, man giver på spørgsmål som, hvor meget man kender til whisky, hvilket land, flasken skal komme fra, om man er indstillet på at kaste sig ud i noget spændende nyt eller er mere forsigtig osv.
Bagefter kan man gemme de smagte whiskyer på en særlig "hylde".
Derudover giver app’en en rigtig god - og underholdende skrevet - indføring i whiskyens verden.
Og klikker man ind på "Tasting table", møder man det fem mand store smagepanel af whiskyspecialister - heriblandt ophavsmanden til app’en, Rob Morton.





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Erik Sørensen Vin har optaget forhandlingen af vinene fra Bodegas Peique i Bierzo, Spanien.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Anders Halskov-Jensen (f. 1967) er uddannet som flyveleder, men har fra barnsben interesseret sig for madlavning og har hele sit voksenliv sideløbende beskæftiget sig med gastronomi, vin og øl. I 00’erne begyndte han i takt med det første mikrobryggeri-boom herhjemme at afholde øl-smagninger. Det førte til en stilling som skribent på "Vinmagasinet" i hele bladets levetid (2004-07), hvor han skrev om vin, øl, spiritus og mad.
    Siden hen har Anders Halskov-Jensen blogget om sine holdninger til mad- og drikkevarer på blandt andet korkoggodt.dk, leveret artikler til "Whisky&Rom magasinet" samt dyrket sin interesse for madlavning. Sidstnævnte har både ført til en kåring som "Skandinaviens bedste hjemmekok" på madfestivalen i Oslo i 2012, en finaleplads i "VM i Risotto" under Copenhagen Cooking samt en vinderplads i konkurrencen "Årets Lurpak Kok" afholdt af magasinet Gastro og Lurpak i 2013.
    Fra 2014 er han blevet fast tilknyttet avisen Jyllandsposten som vinanmelder og skribent, hvor han både skal anmelde vin og skrive artikler til avisens mad-magasiner.
    Anders Halskov-Jensen bor i Roskilde med sin kone og tre børn. Fritiden går, ud over samvær med familien, med jagt, madlavning og vin og især kunsten at kombinere mad og drikke optimalt. Han har også en stor interesse i kaffe og er ivrig amatør kafferister.
    Adresse: Anders Halskov-Jensen, Isafjordvej 13, 4000 Roskilde, tlf.: 40 10 35 67, e-mail: anders@vinkritik.dk, www.korkoggodt.dk.




.



    Ugens vinøse billede
    Vinmanden Henning A. Pedersen har været i Californien og besøgte her vindistriktet Los Carneros syd for Napa Valley.
    Som alle andre steder har vinbønderne i Los Carneros problemer med fugle, der i store flokke angriber vinmarkerne og spiser druerne.
    Det problem klarer vinavlerne ved simpelt hen at leje nogle høge, der skræmmer alle andre fugle langt væk.
    Mange steder så Henning Pedersen høgekasser på stænger højt hævet over markerne.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er velkomne til at sende os vinøse billeder. Send dem digitalt og i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    259 Det frodige, toskanske landskab med vin og oliven, her uden for byen Lucca (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 41 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner og hele 25, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 142 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Casa, Lapostolle, Chardonnay, Casablanca Valley, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin koster 50 kr., men den smager af en højere pris. Den har en god Chardonnay-smag med fin honningsødme og blød syre. Flasken har et elegant skruelåg.


Sandhills, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2013, lav alkohol (13%)
58 kr., Rema 1000
Frisk hvidvin med god og ren smag af druen Sauvignon Blanc og krydrede noter - grannåle? Prisen er attraktiv. Flasken har skruelåg.


Cacillero del Diablo, Reserva, Concha y Toro, Valle de Casablanca, Chile, 2012, lav alkohol (13%)
99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 7): 49,83 ved 6 flasker, Kvickly
Hvidvin med en fyldig, frisk og frugtagtig, let krydret smag. Til tilbudsprisen lidt af et fund. Flasken har skruelåg. Politiken skriver, at vinen kan købes i SuperBrugsen, men den er altså på tilbud i Kvickly.

Rødvin


Le 5, Le Mas de Bernard, Coteaux du Languedoc, Saint-Saturnin, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
70 kr., pris ved 6 flasker: 63 kr., Vin-T-Vin
En yderst vellavet rødvin på biodynamisk dyrkede druer. Og tilmed til en venlig pris i forhold til kvaliteten.


MAS, Jean Claude Mas, Cabernet Sauvignon, Sud de France, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
74,95 kr., Amka
En rigtig god rødvin med et godt billede af druen Cabernet. Vinen har en god struktur med ren frugt og bløde tanniner.


Contrà del Veneto, Flavio Prà, Rosso del Veneto, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Et godt glas rødvin med en frisk, blød frugtsmag og en lille sødme. En meget anvendelig vin.


Corona Baragón, Cariñena, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
79,75 kr., på tilbud i februar: 69,75 kr., 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Elegant og meget lækker rødvin på druerne Garnacha og Cariñena med noter af vanille og mørke bær. Vinen har ligget fem måneder på fransk eg.


Les Traverses, Paul Jaboulet Aîné, Ventoux, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
89 kr., Vinoble
En dejlig rødvin på druerne Grenache og Syrah, blød og lækker, med fyldig frugt og fint krydderi. I smagen er der noter af tørret appelsinskal - synes vi.


Backwoods, Zinfandel, Lodi, Californien, 2012, middel alkohol (14%)
89,95 kr., Strandgaarden
Flot og meget lækker rødvin - en rigtig Zinfandel. Den har fyldig frugt med noter af chokolade. Skænk den til en lige så flot og lækker kødret.


Noster, La Perla del Priorat, Priorat, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
109 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
En krydret duft møder næsen, og en fyldig, blød, fint krydret smag fylder munden. Dette er en virkelig dejlig rødvin - og en meget anvendelig vin, der kan bruges til både lettere og mere fyldige kødretter.


Tradition, Domaine de Mourchon, Côtes du Rhône Villages Ségueret, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
109,95 kr., pris ved 6 flasker i februar, Erik Sørensen Vin
Flot, flot rødvin på druerne Grenache, Syrah, Carignan og Cinsault - varm, blød, bred frugt, krydderi, peber, kanel. Til stegemad, men også til meditation.


Mayro, Fosso Corno, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Propperiet
Rødvin med fyldig frugt, krydderi og en fin sødme, men også tanniner. En rigtig god Montepulciano fra Abruzzernes skråninger. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker.


Cuvée HS, Heinrich Spindler, Pfalz, Tyskland, 2010, middel alkohol (13,5%)
129 kr., Den lille Vinkælder
En blid, blød og lækker rødvin, ganske lys i glasset, med god duft og fin rosin-sødme i smagen. Vinen er skabt på de blå druer Blaufränkisch, Merlot og Cabernet Cubin, hvor den sidste er en speciel tysk drue skabt i 1970 af Staatlichen Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau i Weinsberg.


Villa S. Andrea, Chianti Classico Riserva, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
En storslået Chianti Classico. En elegant og lækker vin - en vin i fornem balance, med en ren druesmag, fint krydderi og diskrete fadtoner.


Château des Bardes, Sankt Émilion Grand Cru, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
175 kr., Lago Import
En fortræffelig Bordeaux-rødvin, der smelter på tungen med sin gode frugt, bløde tanniner, noter af chokolade og vanille ... En vin i fin balance.


Poggio al Casone, Castellani, Chianti Superiore, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 23. marts: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Let rødvin på økodruer. I smagen noter af appelsin og en mundrensende syre.


Stellenhoek, Western Cape, Sydafrika, lav alkohol (13%)
49,95 kr., Multi Wine
En pæn, lille frikadelle-skubber med frugt, syre og sødme. Flasken har skruelåg, men ikke nogen årgang på etiketten.


Van Zellers, Herdade das Mouras, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2012, høj alkohol (14,5%)
59,95 kr., ViniPortugal
Denne ret enkle rødvin begynder i munden med pæn frugt, men ender med en ret markant syre.


Ajan, Andrea Faccio, Barbera, Asti, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
119 kr., pris ved 6 flasker, Jysk Vin
Let og saftig, men uden noget stort smagsbillede. Markant syre. Helt billig er den ikke.

Andet


Engen Snaps, En Klar Klassiker, Danmark, høj alkohol (32%)
69,95 kr., SuperBrugsen
En dejlig snaps med kommen og anis i duften. Smagen har en overraskende men bestemt behagelig sødme. En god snaps til prisen. Nyd den let afkølet.

Smagningen af vinene fra Domaine Arnoux-Lachaux


Bourgogne Rouge Pinot Fin, Domaine Arnoux-Lachaux, Pinot Noir Fin, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,8%)
199,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne vin er domainets "almindelige" vin og den billigste i hele smagningen. Men den slår bestemt mange almindelige bourgogner i samme prisleje. Den har en typisk Pinot-næse og en elegant og saftig smag med masser af bæraroma og en tilpas syre til slut. Den er fremstillet på Pinot Fin - Pinot Noir-druens oprindelige klon. Et rigtig godt glas til prisen.


Vosne Romanée, Domaine Arnoux-Lachaux, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,8%)
399,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er læder og svampe over duften af denne rødvin, mens smagen er stor og flot, koncentreret og med masser af frisk frugt og en rank syre. Vinen vil egne sig fint til lidt fede kødretter.


Chambolle Musigny, Domaine Arnoux-Lachaux, Pinot Noir, Bourgogne, Franrkig, 2010, lav alkohol (12,5%)
399,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En interessant rødvin med duft af citronmelisse og med en elegant, læskende og fløjlsblød smag med god frugt. En herlig vin til en god kalvesteg.


Vosne Romanée Maizières, Domaine Arnoux-Lachaux, Pinot Noir, Bourgogne, Franrkig, 2010, lav alkohol (13%)
449,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin har det hele - den er elegant, men har også fylde, har varme krydderier og en flot syre - og en lille smule lakrids til slut.


Nuit Saint-Georges les Poisets, Domaine Arnoux-Lachaux, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,9%)
449,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En blød og lækker rødvin med lidt læder i duften. Smagen er fuld af koncentreret frugt, har integreret fad og bliver ved med at udvikle sig i munden. Den slutter med et lille forfriskende bid af anis. Vinen er fremstillet på 60 år gamle vinstokke.


Nuits Saint-Georges, 1. Cru, Clos Corvées Pagets, Domaine Arnoux-Lachaux, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,4%)
599,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En duft af moden sød frugt og mokka møder næsen, mens smagen er frugtrig og rund med integreret fad og tilpas syre.


Vosne Romanée, 1. Cru les Chaumes, Domaine Arnoux-Lachaux, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
849,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En karakterfuld rødvin, der dufter af mandler, og hvis smag byder på kraft, saft, frugt, krydrede noter og eg - alt sammen i fuldstændig tilpassede mængder.


Romanée Saint-Vivant Grand Cru, Domaine Arnoux-Lachaux, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,3%)
4999,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Man kan diskutere prisen på denne vin. Den svarer jo til en rejse til Paris for to - mindst. Men man kan ikke diskutere vinens kvalitet, for den er simpelt hen udsøgt. Her er masser af forskellige facetter i både duft og smag - bær, moden frugt, en anelse chokolade, fine krydderier, fad osv. Det hele er som afstemt på en vægt - ikke for meget og ikke for lidt. Og så det med prisen - når alt kommer til alt, er det jo et spørgsmål om prioritering. Der er også folk, der lever på en pølsepind for at få råd til at køre i Jaguar.


Nuits Saint-Georges, Domaine Arnoux-Lachaux, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,9%)
399,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En aromatisk duft af fine krydderurter stiger op fra glasset med denne rødvin. Smagen breder sig i munden. Den er saftig, har en god frugtsmag og er læskende. Den slutter måske nok lidt tyndt - hvilket ikke er helt i overensstemmelse med prisen.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.