Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14. 2014



Nyheder i uge 14, 2014

Følg os på Facebook








Under smagningen var Jean-Paul Daumen en engageret ambassadør for sine egne vine.

Smagning af berømte Rhônevine
I torsdags var vi til smagning og fik den gode historie om en familie, der siden 1905 har lavet vin i Rhônedalen – og forbedret den fra år til år og fra far til søn.
Det var Jean-Paul Daumen, der fortalte om sin familie. Siden 1990 har han haft ansvaret for den lille Domaine de la Vieille Julienne og givet vingården international berømmelse – Parker og andre pointguruer elsker dens vine.
Vingården er lille – 10 hektar i appellationen Châteauneuf du Pape og 5 i Côtes du Rhône. Kun 10.000 flasker om året.
Den beskedne mængde vin og den store berømmelse påvirker naturligvis priserne, men den almindelige Côtes du Rhône koster immervæk kun 90 kr., og den er rigtig god.

Et interessant forsøg
Jean-Paul Daumen havde kun haft vingården i et par år, da han blev klar over, at den hidtidige praksis med kemiske stoffer i vinmarken var gal.
– Min fars tid var kemisk, siger han. – Jeg besluttede at stoppe, så jeg kunne efterlade sunde marker til mine børn.
Han indså, at han skulle gå den biodynamiske vej, og han fik bekræftet sit valg ved et interessant forsøg.
For at finde ud af, hvor dybt rødderne på hans vinstokke søgte ned, fik han gravet et lodret snit i en af sine marker og opdagede, at rødderne blev stoppet kun en meter nede af et lag kalk. Samtidig kunne han konstatere, at kalken blev mineraliseret af nedsivende kemi.
Efter en række år med biodynamik, gravede han igen et snit, og nu gik sunde og kraftige rødder igennem kalken, der var blevet mere porøs.

Grenache, en stor drue
I Châteauneuf du Pape er det tilladt at bruge tretten forskellige druer. Den berømteste af druerne er Syrah, men den undgår Jean-Paul Daumen i vid udstrækning.
– Syrah er glimrende i den nordlige Rhônedal, siger han, – men nede i Châteauneuf du Papes varme klima modner den tidligt, og vinen bliver mere flad.
Derimod bruger han i vid udstrækning Grenache, som han også kalder en stor drue, og han giver den selskab med druen Cinsault og den mere usædvanlige Cournoise.
At han er gået den rigtige vej, var der ingen tvivl om under smagningen. Det er flotte vine med en klingende ren frugt og mange facetter.
Vinene importeres af Philipson Wine, og længere nede i denne VinAvis er der ødsle stjerner til de smagte vine.


Ukendt drue i Valpolicella
Der er mange lokale druer i det italienske distrikt Valpolicella, hvoraf Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara og Oseleta er de mest udbredte.
Men inde midt i nogle af de meget gamle vinmarker gemmer der sig druer af ukendt oprindelse. Det kan være svært at finde dem, men i år 2000 lykkedes det ifølge Palate Press for landbrugskonsulenten Claudio Oliboni, da han var i færd med at tjekke de næsten modne rødvinsdruer i en vinmark tilhørende en lokal drueavler.
Oliboni opdagede, at der var nogle vinstokke, hvis løv var mørkere end de øvrige vinstokkes. Drueklaserne var heller ikke lige så tætte, og stilkene havde en særlig rød farve.
Drueavleren vidste ikke, hvilken druesort der var tale om. Han havde for længe siden fundet en enkelt af disse vinstokke på en gammel gårdsplads, og det var så lykkedes ham at pode planten og dyrke nogle af disse druer i sin vinmark. Siden da havde han glemt alt om den sag og høstede derfor samtlige rødvinsdruer i marken på én gang, hvorefter han hvert år afleverede hele høsten til det lokale kooperativ, Cantina Valpolicella di Negrar.

En god medspiller
Oliboni ventede, til de interessante druer var helt modne, høstede dem og sendte dem til kooperativets laboratorium. Mosten fra druerne havde en usædvanlig intens og mørk farve, og DNA-analyser viste, at druen ikke havde forbindelse til nogle af de kendte druer i Valpolicella.
Yderligere 14 års forskning i druen har nu også udelukket aner blandt druer i resten af Italien, og man har hermed kunnet konstatere, at der er tale om en fuldstændig nyopdaget drue.
Den er nu blevet navngivet efter det lille vinområde i Valpolicella, Spigamonti, hvor den blev fundet.
Spigamonti-druen er alt for kraftig og tannin-fyldt til enkelt-drue rødvine, men som blandingsdrue i andre rødvine i Valpolicella har den vist sig som en fantastisk medspiller.
Nye regler for produktionen af Amarone og alle de andre rødvine i det italienske distrikt har siden 2010 gjort det muligt at blande 10% lokale druer i vinene. Det er i den forbindelse, Spigamonti vil gøre sig gældende fremover.








Knud Erik Messerschmidts opstilling er ganske enkel med en kolbe med en ventil i bunden.

Et forsøg med propsmag
Knud Erik Messerschmidt fra Grand Cru Vinlaugh i Randers er en vininteresseret kemiker, der har fortalt os om et forsøg med at fjerne propsmag i vin. Han skriver:
– Min opstilling består af en kolbe med en ventil i bunden. I kolben er der stumper af polyætylen, som er skåret af en slange.
– Mængden af stumper er tilpasset, så de dækker overfladen på en flaske vin, når denne fyldes i kolben.
– Vinen bliver i kolben i 12-15 minutter og roteres et par gange.
– Jeg har nu haft fire propsyge vine igennem, og i alle fire tilfælde forsvandt den særlige lugt.
– Nu søger jeg flere vine med propsmag, men det er åbenbart svært at få fat i sådanne vine. Der bliver længere og længere mellem dem.


Château Pontet-Canet vækker opsigt
Hvert år venter Bordeauxs vinslotte spændt på den store primeur-smagning, hvor den internationale vinbranche kommer til distriktet for at smage den nye årgang. De anmeldelser, vinskribenterne tildeler de enkelte vine, har stort betydning for, hvordan slottene prissætter deres vine. Ikke mindst afventer man med en vis frygt Robert Parkers dom.
Årets primeur-smagning af den nye årgang 2013 er lige på trapperne, og forundringen var derfor stor, da Château Pontet-Canet i Pauillac pludselig frigav prisen på sin nye vin - uden at den internationale vinbranche har haft mulighed for at smage den.
Prisen er fastsat til 60 euro (cirka 448 kr.) ex-Bordeaux - det vil sige den pris, vinhandlerne skal betale. Og det er nøjagtigt samme pris som for årgang 2012.
2013 var ellers et svært år for vinfremstilling i Bordeaux med dårligt vejr om foråret og under høsten. Blandt négocianterne snakkes der derfor om, at vinslottene nok bliver nødt til at lade priserne på vinen dykke for at tiltrække købere. Men det har man altså set stort på hos Pontet-Canet.
Som Melanie Tesseron, der ejer slottet sammen med sin onkel, Alfred Tesseron, har udtalt til The Drinks Business, så har slottet netop på grund af det dårlige vejrlig kun kunnet fremstille halvt så megen vin som normalt, så der skulle ikke være noget problem med at få vinen solgt.
Desuden er hun godt tilfreds med årgangen, og flere négocianter har allerede bedt om at få deres allokationer af årgang 2013.




Christopher Trotter med sin Chateau Largo. Læg mærke til, at flasken har skruelåg.

Chateau Largo fra Skotland
Som nævnt i uge 52 sidste år spås Skotland en fremtid som vinland. Årsagen er den globale opvarmning, som i løbet af de næste cirka 50 år vil forandre vinverdenen markant og endog gøre det for varmt til vindyrkning i visse dele af det sydlige England.
Om vinmarkerne en dag vil brede sig omkring søen Loch Ness, får tiden vise. Men sikkert er det i hvert fald, at den første skotske vin nogensinde bliver tappet på flasker senere i år.
Vinen kommer fra en lille forsøgsmark, som mesterkokken og madskribenten Christopher Trotter har plantet i Upper Largo i regionen Fife på den skotske østkyst.
Det er stadig for koldt i Skotland til at dyrke internationale druer som fx Sauvignon Blanc, så den hvidvin, Trotter har fremstillet, er på den tyske drue Solaris.
Han har kun 200 vinstokke, hvoraf 75% er Solaris - derudover er der plantet en anden hvidvinsdrue, Siegerrebe, samt rødvinsdruen Rondo. Alle tre druer anvendes også af de danske vinproducenter.
Hvis hans vin, som får navnet Chateau Largo, bliver en succes, vil han forsøge at finde investorer, så han kan tilplante yderligere 2,4 hektar jord med vinplanter.






Ungarns søde berømthed
Ungarn er berømt for sin Tokaj-vin, der fremstilles i distriktet af samme navn.
Vinen fremstilles på en ganske særlig måde. Kun en del af de druer, der anvendes til vinen, bliver angrebet af Botrytis-svampen, som forårsager den ædle råddenskab. Når man høster, adskiller man de almindelige, modne druer fra de angrebne – på ungarsk aszú for indskrumpede. Disse søde indskrumpede druer lægges i et lille trækar, et såkaldt puttony.
Mens de almindelige druer bliver presset til vin, bliver aszú-druerne forvandlet til frugtmos. Denne mos bruger man til at søde vinen med – hvor sød vinen bliver, afhænger af hvor mange pottonyos, man blander i. Mellem tre og fem puttonyos er det mest almindelige, mens en Tokaj, der skal være ekstra sød, får tilsat et sjette kar.
En tre-puttonyos vin skal ifølge reglerne indeholde mindst 60 gram sukker pr. liter, mens fire puttonyos betyder, at vinen har mindst 90 gram sukker. Ligeledes skal en vin med fem puttonyos indeholde mindst 120 gram sukker, hvor minimumgrænsen for en seks-puttonyos vin ligger på 150 gram.

Slut med tre og fire puttonyos
På flaskens etiket vil det være angivet, hvor mange puttonyos vinen indeholder. Og jo flere af de indskrumpede aszú-druer, der går til en Tokaj-vin, desto finere regnes den for at være, og jo højere er prisen.
Nu har vinproducentforeningen i Tokaj-distriktet meddelt, at man fra og med i år vil stryge de to nederste kategorier, så man kun har fem og seks puttonyos vine tilbage. Den nye minimumsgrænse for sukkerindholdet i vinen med fem puttonyos vil blive 130 gram, mens der ikke bliver pillet ved indholdet i den sødeste kategori.
Årsagen til denne beslutning er et ønske om at højne Tokaj-vinenes kvalitetsniveau og anseelse. Men sløjfningen af de nederste kategorier vækker ikke glæde over hele linjen.
Nogle af de ungarske vinhandlere frygter, at forbrugerne i stedet vil vende Tokaj-vinene ryggen, når de kun findes i de dyre udgaver. Desuden er der også mange forbrugere i både ind- og udland, der bedre kan lide tre-og fire-puttonyos vinene, der er lettere og ikke helt så søde.




Hos vingården Heathcote II sorteres druerne allerede i vinmarken. Efter endt høstdag har Tobias Faber travlt med at rense kasser og udstyr, mens Christian Neve lærer, hvordan han skubber "hatten" af skind og kvas ned i fadet, hvor druemosten gærer.


.
Høsttid hos Heathcote II
Vi har modtaget endnu en lille rapport fra Christian Neve og Tobias Faber - de to nybagte, danske tjenere, der er på et tre måneders arbejdsophold på vingården Heathcote II i den australske stat Victoria. De to første rapporter har vi bragt i henholdsvis uge 8 og uge 10.
Mens vi herhjemme har taget hul på foråret, er det høsttid Down Under:
- Vi har netop høstet her på vingården, hvilket tog ti plukkere syv dage. Høsten stod på indtil kl. cirka 13 om eftermiddagen, hvor varmen blev for hård ved druerne.
- Druerne sorteres allerede i vinmarken i stedet for på et transportbånd, og der bliver plukket i små kasser på 10 kilo, så druerne ikke bliver kvast eller oxiderer, før de skal afstilkes.
- Selve udbyttet på gården har været meget lille i år - kun 5 tons druer er det blevet til, hvilket skyldes, at tre store hedebølger i sommerens løb har stresset vinstokkene, og at Peder Rosdal (den danske ejer af vingården, red.) ikke benytter kunstvanding.
- Normalt ligger høsten på omkring 12 til 13 tons druer. Men sådan er livet nu engang for en vinbonde, der vil producere kvalitetsvin her i Australien.

Et omfattende arbejde
De to danskere har fundet ud af, at en druehøst ikke kun indebærer at plukke druerne og så fejre det med et glas vin efter endt arbejdsdag - som de ofte har set det på billeder:
- Hver dag, når plukkearbejdet var slut, skulle alt udstyret vaskes grundigt for at undgå, at der kom fremmede bakterier med ned i gæringskarrene. Alt skulle pakkes ned og gøres klar til næste plukkedag.
- Druemosten bliver gæret i åbne kar, der kan rumme 1000 liter, eller i 500 liters egetræsfade, og den "hat" af drueskind og kvas, der samler sig øverst på mosten, bliver vendt to gange dagligt - morgen og aften - for at få den bedste udblødning af skindene.










Deltag i et vildt cykelløb
Bjarne Riis og hans cykelhold blegner sammenlignet med deltagerne i Médocaine - i hvert fald når det gælder påklædningen.
I dette store årlige cykelløb, der foregår i Médoc, deltager 7500 mennesker fra hele verden, og de opfylder to vigtige krav, nemlig at cykle på mountainbikes og at være klædt ud i festlige kostumer.
I år er det 15. gang, løbet afholdes, og startskuddet lyder i byen Arsac om morgenen d. 24. maj. Alle kan melde sig til på løbets hjemmeside. Hvis der er danskere mellem de tilmeldte, vil VinAvisens redaktion være glad for en lille efterfølgende reportage - meget gerne med et eller to ledsagende billeder.
Médocaine varer tre dage, og ruten strækker sig gennem appellationerne Margaux, Haut-Médoc, Moulis, Listrac og Bordeaux Supérieur.
Der er også tid til afslapning ved de i alt atten hvilestationer ved diverse vinslotte. Her bydes der på smagsprøver af slottenes vine med ledsagende delikatesser.
Cykelløbet minder en del om det berømte Marathon du Médoc, som vi tidligere har omtalt, hvor løberne ligeledes er klædt ud. Men her dikteres der et tema hvert år, hvorimod cyklisterne har helt frie tøjler.
En film på YouTube giver et indtryk af, hvor festligt det går for sig - og af de mere eller mindre vanvittige kostumer.




Fra venstre: Thor Jensen Mårup, Allan Wiwe, Peter Buch Hansen, Paolo Basso - der blev kåret som verdens bedste sommelier i 2013 - Asbjørn May, Viktor Jensen Mårup.

Til konkurrence i Lausanne
Som nævnt i sidste uge har konkurrenceholdet fra CBS Wine - Copenhagen Business Schools vinklub - fundet en hovedsponsor, nemlig den eksklusive bil-leasing virksomhed Club Supercar. Det fem mand store hold kunne derfor med sindsro tage til årets første store internationale vinkonkurrence, Millésime, der blev afholdt i den forgangne weekend i Ecole Hôtellière de Lausanne i Schweiz.
I alt dystede tretten hold af studerende fra universiteter og skoler i en række forskellige lande i såvel blindsmagning som teori.
Vinene, som de skulle smage og gætte, kunne komme fra et hvilket som helst vinland, mens teoridelen omfattede spørgsmål som fx "hvad er Pinotage-druen en klon af?" og "hvilke forskellige former findes der af den schweiziske drue Chasselas?".

Næste stop er Champagne
De fem CBS studerende leverede en solid indsats og gik uden problemer videre til finalen, hvor de desværre måtte se sig slået af holdet fra Oxford. Men en flot andenplads blev det til, og et stort tillykke her fra VinAvisen.
Formand for CBS Wine, Peter Buch Hansen, er da også tilfreds med resultatet:
- Selv om det altid er ærgerligt at blive nummer to, synes jeg, vi har god grund til at være stolte over resultatet – det var meget tæt til sidst. I finalen skulle en rødvin og en hvidvin gættes. Ingen af holdene gættede rigtigt, men Oxford var en anelse tættere på end os.
Som præmie fik danskerne 27 flasker god vin, så der var en del overvægt på hjemturen.
Næste konkurrence følger om 14 dage i Champagne, hvor mere end 20 hold skal smage champagne blindt hos Bollinger i Ay.


Bedre tider for sherry
I 1970’erne var der 22.000 hektar vinmarker i det spanske Sherry-distrikt, og der blev fremstillet langt mere sherry, end der kunne afsættes. I år er vinmarksarealet blevet opgjort til 7000 ha, hvilket er realistisk her og nu i forhold til udbud og efterspørgsel, når det gælder den berømte spanske vin.
Som Beltran Domecq, der er præsident for Consejo Regulador i Sherry, har udtalt til Decanter, vil arealet af vinmarker og dermed produktionen af sherry højst sandsynligt forblive stabilt i nogle år og vil, hvis alt går vel, derefter langsomt øges i takt med en stigende efterspørgsel.
I Danmark har afsætningen af sherry faktisk fået et spark i den rigtige retning. I 2013 importerede vi 220.770 liter sherry, hvilket var 7,8% mere end i 2012.




.


Nyt britisk forskningscenter
Selv om engelsk vin - og især den boblende - vinder stigende anerkendelse viden om, så er der stadig en tendens til, at folk trækker lidt på smilebåndet over det med vin fra England.
Men det skal et nyt forskningscenter for vindyrkning og ønologi i forbindelse med universitetet i Plumpton i Sussex være med til at vende op og ned på. Rathfinny Research Winery, der åbnede i den forgange uge, skal vise omverdenen, at englænderne mener det med vin alvorligt.
Centret skal målrettet forske i, hvordan man kan hjælpe de britiske vinproducenter med at fremstille stadig bedre vin og opnå større høstmængder under de meget svingende britiske vejrforhold.
Det har kostet 2 millioner pund (cirka 18 mio. kr.) at opføre centret, og hovedsponsorerne er Mark og Sarah Driver, der ejer vinhuset Rathfinny Winery. Til Decanter har de udtalt, at enhver ny og spændende industri har brug for at have en stærk forskningsinstitution bag sig. Og de mener, at det nye forskningscenter vil få lige så stor betydning for de britiske vinproducenter som University of Californias vininstitut i Davis har for de californiske.



En anderledes vinsmagning
Et nyt arrangement vil gøre op med den klassiske vinsmagning, der begrænser sig til et enkelt rum med borde, stole, glas og flasker.
Urban Wine Shopping hedder arrangementet, og bagmændene er far og søn, Michael og Alexander Støvlebæk, hvor førstnævnte importerer vin gennem sit firma Winevac.
Ideen er at kombinere vinsmagning med butiksbesøg, og arrangementet foregår i Elmegade på Nørrebro, hvor otte mode- og designbutikker lægger hus til hver sin vinimportør.
Inspirationen fik Alexander Støvlebæk under et ophold i Buenos Aires i Argentina, hvor han deltog i en lignende vinsmagning i gaderne i det hyggelige kvarter Palermo.
Siden da har han arbejdet for at realisere en sådan smagning på dansk jord - og få sin far med på ideen, hvilket nu er lykkedes.
Melder man sig til Urban Wine Shopping, bliver man udstyret med oversigtskort, vinglas og navneskilt og kan så besøge forretningerne, få smagsprøver på vinene og lære nye vine og vinfirmaer at kende. Og måske får butikkerne også solgt et par bluser og stole. En win-win situation, som man vist kalder det.
Hvis man vil deltage i Urban Wine Shopping, skal man sætte kryds i kalenderen d. 10. april. Man kan læse mere om arrangementet, der koster 150 kr. pr. person, og tilmelde sig ved at klikke her.


Prisstigninger på fransk vin
Hård frost, haglvejr og oversvømmelser har i de sidste par år gjort et stort indhug i høsten af druer på fransk jord. Resultatet er færre flasker vin til højere priser.
Ifølge nye tal fra det franske landbrugsministerium blev der i 2013 fremstillet 42,3 mio. hl vin i Frankrig - hvilket er 25% mindre end i år 2000.
De små høstårgange betyder, at priserne på vin fra de franske appellationer i gennemsnit er steget med 18% i de sidste seks måneder af 2013 sammenlignet med samme periode i 2012.
I Bourgogne, der blev alvorligt ramt af haglbyger sidste år, er priserne steget med hele 32% i perioden, mens Bordeaux nøjes med en forhøjelse på 20%.
Côtes du Rhône følger trop med en stigning i priserne på 12% og Provence med en forhøjelse på 22%.

...



Whisky til 75.000 kr.
Med jævne mellemrum lancerer de førende whiskydestillerier i Skotland en exceptionel whisky - til en lige så exceptionel pris.
Denne gang er det Glen Grant, der ejes af Gruppo Campari, der sender en sådan whisky på markedet. Det drejer sig om en 50 år gammel Single Malt, som der kun er fremstillet et enkelt fad af og dermed kun 150 flasker.
Det var Dennis Malcolm, der i dag er destilleriets Master Distiller, som fyldte whiskyen på fadet i 1963 og tålmodigt har ventet på det helt rette tidspunkt at tappe den på flasker.
De fornemme håndlavede krystalflasker, der indeholder whiskyen, er nøjagtige kopier af Glen Grants høje kobberkedler. Flaskerne er nummererede, ligesom tallet 50 er belagt med 18 karat guld.
Whiskyen er allerede tilflydt det asiatiske marked, og fra og med juni vil den kunne fås i resten af verden. Så der er lidt tid at spare sammen i, hvis man vil nyde et glas af den 50 år gamle whisky. Prisen pr. flaske ligger på cirka 75.000 kr.


Stjal 20.000 flasker cognac
For nylig har en bande tyve sikkert skålet på veludført arbejde i en flaske ædel Hennessy Cognac.
Forud havde de nemlig stjålet 2142 kasser - næsten 20.000 flasker - af den berømte cognac fra en containerplads i Baltimore County, hvor flaskerne ventede på at blive sendt videre ud i USA.
Tyvene brød ind i det indhegnede område, stjal en lastbil og hægtede en trailer med den container, der indeholdt alle flaskerne på anhængeren. Det lyder næsten for let til at være sandt.
Man har siden fundet både lastbil og trailer, men der er intet spor af de mange flasker, der har en samlet værdi af 514.000 dollars (cirka 2,8 millioner kr.).
Nu har politiet i Baltimore udlovet en dusør på 2000 dollars (cirka 10.800 kr.) til den, der har informationer, som kan føre til arrestation af gerningsmændene.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Rudersdal Vin flytter d. 1. april til nye og større lokaler. Den nye adresse er Bregnerødvej 132, 3460 Birkerød.







    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Send spørgsmålene til anker@vinavisen.dk. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.


    Hvad betyder prisen for smagen?
    Jess Thorsen spørger: Fra hvilken pris begynder en vin at smage godt?
    Det kommer naturligvis først og fremmest an på, hvor forvænt man er.
    Mange mennesker er glade for vine til et sted mellem 40 og 70 kr. – og man kan faktisk ofte få sådanne vine, når de er på tilbud.
    Andre mennesker er mere fordringsfulde og vælger dyrere vine til over de 70 kr. – og endnu dyrere, hvis der kommer gæster, som forstår at værdsætte kostbar vin.
    Igen er det forbavsende, hvordan man kan få fortræffelige vine til under 100 kr. – og hvordan man nogle gange skal give over 200 for en vin uden andre oplevelser end intens, tyktflydende frugt og en masse alkohol.
    I vores katekismus har vi en regel om, at man kan smage god kvalitet op til 4-600 kr. Merpriser over disse beløb betaler man for vinenes berømmelse og sjældenhed samt en dygtig markedsføring.
    Eller sagt på en anden måde: Enhver vin koster, hvad nogen er villig til at betale for den.



    Ugens vinøse billede
    Under et besøg i Bourgogne tog Jess Thorsen dette billede af en prisliste over flasker fra Clos de Tart.
    – Man skal have mange penge med til Bourgogne, hvis det er sådan nogle flasker, man ønsker sig, skriver han. – En Jéroboam 2007 (5 liter, 6 2/3 flasker) koster 1030 euro (7665 kr.), mens en normal flaske 2001 koster 241 euro (1795 kr.).
    I sin mail stiller Jess Thorsen også dette interessante spørgsmål: Fra hvilken pris begynder en vin at smage godt?
    Det er et godt spørgsmål, som vi giver et forhåbentlig godt svar på ovenfor i denne VinAvis.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er velkomne til at sende os vinøse billeder. Send dem digitalt og i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    266 ...Der drikkes en masse vin på Rafaels loftsmaleri fra 1518 i Villa Farnesina i Rom (foto © Jette Faurschou).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 44 vine. Af disse vine var der 34, som fik mere end to stjerner og hele 27, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 162 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Grans Moments, Cofama Wines, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
89,95 kr., pris ved 6 flasker: 74,95 kr., Vinmonopolet
En dejlig boblevin på druerne Macabeo, Xarel-lo og Parellada - dejlig ikke mindst på grund af en meget attraktiv pris. Vinen har en fin duft, små, livlige og stadige bobler og en tør, frisk smag med en lille note af ristet brød.

Hvidvin


Colombelle, Plaimont Producteurs, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2013, lav alkohol (11%)
54,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
En usædvanlig flot hvidvin med en kraftig, aromatisk duft og en fyldig druesmag med noter af lime, papaya og mango og et strejf af honning. Vinen er lavet på druen Colombard med et lille tilskud af Ugni Blanc. Flasken har skruelåg.


Il Selese, I Stefanini, Soave, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Frisk og dejlig hvidvin med fint krydret duft og god mundfylde med druesmag og noter af grape.


Best Foot Forward, Hayes Ranch, Chardonnay, Californien, USA, 2011, middel alkohol (13,5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 11. maj: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En stor rund og blød hvidvin med masser af frugt og et strejf af vanille, der giver en fin og behagelig sødme til slut. Det er vinen til sommerens lakseretter. Flasken har skruelåg.


Domaine de Regusse, Chardonnay, Vin de Pays de Méditerranée, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
Denne hvidvin har en cremet fylde, god druesmag, fint krydderi, noter af pære og citrus - og en lang eftersmag.


Anima, Aurelia Visinescu, Chardonnay, Dealu Mare, Rumænien, 2011, høj alkohol (14,2%)
99 kr., 91,67 kr. ved 6 flasker, Vintjenesten
Spændende hvidvin med en let gylden farve, en fin duft og en fyldig, cremet og aromatisk smag med markante fadtoner. En vin til alle, der godt kan lide fadsmag.


Brigante, Tiburzi, Grechetto, Umbrien, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 12 flasker: 89 kr., Distinto
Spændende og meget lækker hvidvin med en kompleks smag - noter af eukalyptisk og havsalt. Ja, havsalt. Det syntes flere i smagepanelet i hvert fald - men man kan jo nogle gange få hinanden til at smage hvad som helst. Vinen er lavet på druerne Grechetto, Chardonnay og Sauvignon Blanc.


Weingut Roth, Weisser Burgunder, Franken, Kabinett Trocken, Tyskland, 2012, lav alkohol (13%)
119 kr., Den lille Vinkælder i Fredericia
Lækker, cremet hvidvin, der smyger sig om drøblen med sin dejlige frugt. Weisser Burgunder er druen, som franskmændene kalder Pinot Blanc. Flasken har skruelåg.


Légende, Barons de Rothschild, Bordeaux, Frankrig, 2012, lav alkohol (12%)
119,75 kr., på tilbud indtil 11. maj: 89,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Et fad østers og en hvid bordeaux ... her er vinen, frisk, tør, fint aromatisk, lavet på druerne Sémillon og Sauvignon Blanc.


Le Haut Clos, Domaine de la Jousselinière, Sauvignon Blanc, Val de Loire IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (12%)
52 kr., pris ved flasker, Herning Vin Center
En pæn, lille hvidvin til en rimelig pris. Let og ubekymret ...


Calle Principal, Contralto, Sauvignon Blanc, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2013, lav alkohol (12%)
44,95 kr., Smile Marketing Group
Frisk, let og meget enkel hvidvin uden større vingefang.

Rødvin


Moillard Grivot, Gamay, Beaujolais Villages, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
69 kr., SB-Vinimport
Rødvin med en karakteristisk smag af Gamay og Beaujolais. En lækker sag med fyldig frugt og en frisk syre, der er fin til mange retter.


Triade, Puglia, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Denne rødvin er lavet på tre druer: Negroamaro, Primitivo og Nero di Troia. Og det må siges at være en rigtig god blanding. Det er en imødekommende rødvin med duft af hyld, chokolade og læder og en aromtisk smag med moden frugt og en fin syre. En vin i absolut balance. Flasken har skruelåg.


Sélection Vieilles Viignes, Jean-Claude Fromont, Grenache Noir, Vin de France, Frankrig, 2012, høj alkohol (15%)
79,75 kr., på tilbud til 69,75 kr., pris ved 6 flasker: 64,75 kr., Skjold Burne
En virkelig god rødvin med fyldig frugt og noter af mørke bær, tobak, lakrids ... Glimrende til mange kødretter.


PinAlta, Douro, Colheita, Portugal, 2008, middel alkohol (14%)
90 kr., på tilbud til 72 kr., Frank Dybdahl
Fin krydring. Fin frugt. Fin balance mellem sødme og syre. Fin vin til en lidt kraftig kødret. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Acte1, Domaine du Parc St. Charles, Syrah, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
99 kr., Svendborg Vinimport
Denne rødvin er det rene kræs for ganen. Den er stor og rund og fuld af moden frugt med noter af brombær og rosiner. Alkoholindholdet er højt, men det er pænt pakket ind i den lækre smag. Det er en vin, der fortjener et stykke velhængt oksekød.


Novas Gran Reserva, Emiliana, Colchagua Valley, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
99,50 kr., Irma
En absolut top-rødvin fra et vinhus, hvor biodynamik er i højsædet. Vinen har en indtagende duft af frugt, vanille og eg og en lækker, koncentreret og superblød smag, der er rig på modne bær. Prisen er yderst rimelig i forhold til kvaliteten.


Block 88, Auntsfield Estate, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2011, middel alkohol (14%)
129 kr., VinDanmark Lagersalg
Fortræffelig Pinot-rødvin med en frisk druesmag og noter af lyse bær og vinrabarber. Tilpas, mundrensende syre. Flasken har skruelåg.


Villa S.Anna, Rosso di Montepulciano, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
135 kr., Quist Wine
Dejlig rødvin på druerne Sangiovese (80%), Canaiolo, Colorino, Merlot og Cabernet Sauvignon. God frugt, fine fadnoter, lang eftersmag.


Dame Fittipaldi, Agricola Donne Fittipaldi, Bolgheri, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
169 kr., pris ved 6 flasker, A Vinstouw
Superlækker rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot og Sangiovese. I smagen mørke bær, chokolade, bløde tanniner og et lille bid til slut. Kan drikkes nu, men lad den gerne ligge endnu et par år.


Moulin de Duhart, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Pauillac, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
299 kr., på tilbud indtil 11. maj: 249 kr., Skjold Burne
Denne rødvin er andenvinen fra 4.cru slottet Château Duhart-Milon-Rothschild i Bordeaux. Den har en bred og meget lækker duft med noter af læder og tobak. I smagen en fin tørhed, bløde tanniner og integrerede fadtoner. Kan drikkes nu.


Ravenswood, Zinfandel, Californien, 2012, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 14): 50 kr., Kvickly
Til 50 kr. er denne rødvin udmærket. Den er ret tør, med god frugt og et lille bid, der vil klæde en kødret præget af fedme, fx flæskesteg med svær.


Familia Mayol, Bonarda, Ugo Valley, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
75 kr., på tilbud i denne uge (uge 14), Malbeck
Rødvin med et ret smalt smagsbillede med frugt og alkohol og en vis bitterhed i eftersmagen.


MMVI, Château Dalmeran, Les Baux de Provence, Frankrig, 2006, middel alkohol (13,5%)
128,75 kr., Vinhus Lander
Denne rødvin er otte år gammel og nok ved at være "gået over tiden". Kort sagt lidt træt. Den er lavet på druerne Syrah, Grenache og Cabernet Sauvignon.

Vinene fra Domaine de la Vieille Julienne


Jean-Paul Daumen, Domaine de la Vieille Julienne, Côtes-du-Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En kraftig rødvin, der udpræget er til mad. Den har en klar, ren og saftig frugtsmag med markante tanniner. Noter af mørke bær og peber. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Vinen er fremstillet på biodynamisk dyrkede druer (Demeter).


Lieu-dit Clavin, Domaine de la Vieille Julienne, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig god rødvin med en ren og blød frugtsmag, der først og fremmest hidrører fra gamle Grenache-vinstokke fra en mark med "stednavnet Clavin" - Lieu-dit Clavin. Vinen er fremstillet på biodynamisk dyrkede druer (Demeter).


Les Trois Sources, Domaine de la Vieille Julienne, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
399,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Superlækker rødvin med en dejlig duft og en blød, kompleks smag med noter af peber og chokolade. Trods de 15 procent ingen spritkant. Vinen er fremstillet på biodynamisk dyrkede druer (Demeter).


Réservé, Domaine de la Vieille Julienne, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (16%)
1800 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine
En utrolig lækker og kompleks rødvin, som vi smagte i to årgange: 2010 til 1800 kr. og 2009 til 2000 kr. Begge årgange er delikate og med stor mundfylde og noter af chokolade og peber. Lad dem ligge ti år eller længere efter høståret. Prisen på den "billige" vin angiver Philipson Wine som 1799,95 kr. - men lur os, man får ikke de 5 øre igen! Er vinene så høje priser værd? Nej, naturligvis ikke. Man kan måske smage op til 5-600 kr., resten er et tillæg for sjældenhed og stor efterspørgsel. Vinene er fremstillet på biodynamisk dyrkede druer (Demeter).





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.