Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39. 2014



Nyheder i uge 39, 2014

Følg os på Facebook




Garbolunds vinmark i Helsinge bugnede af næsten modne druer. Ejeren, Jette Haugaard, skænkede rundhåndet smagsprøver til de mange besøgende.



Til Dansk Vindag i sensommervejr
Midt imellem korn- og rapsmarker dukker der stadig flere vinmarker op på dansk jord. I dag er der mere end 90 erhvervsavlere og et hav af hobbyavlere, der fremstiller vin fra nogle rækker af vinstokke i baghaven.
Én dag om året holder en lang række af de danske vingårde åbent hus. Det sker den tredje lørdag i september, som af foreningen Danske Vinavlere er udpeget som Dansk Vindag. Hvilke gårde, der fejrer dagen, kan hvert år ses på foreningens hjemmeside.
I år faldt dagen d. 20. september - den sidste sensommerdag ifølge meteorologerne, og det gode vejr lokkede da også mange danskere ud i vinmarkerne.

Rundvisning og smagsprøver
VinAvisen besøgte Garbolund i Helsinge i Nordsjælland, og her herskede der sand sydlandsk stemning under afholdelsen af Dansk Vindag. De næsten modne klaser af blå druer, Rondo, Regent og Leon Millot, og de grønne druer, Orion og Zalas Perle, hang som tunge bølgende gardiner under vinstokkenes løv.
Og der kom rigtig mange nysgerrige besøgende, der fik en rundvisning i marken og en god snak om druer, modenhed, beskæring og vinfremstilling.
Ejeren af Garbolund, Jette Haugaard, har i alt 948 vinstokke, der dyrkes efter økologiske principper, og som lægger most til omkring 1300 flasker årligt. Hun havde et par kasser af sin rosévin med i bagagerummet i sin bil, så de besøgende kunne få en smagsprøve og købe en flaske med hjem.
Alene i Helsinge ligger der i dag fire erhvervsavlere - og flere kommer til i de kommende år.








Der høstes på livet løs i Santa Ritas vinmarker i Casablanca.

Chile skruer ned for alkohol og eg
En vin med et højt alkoholindhold på 14,5, 15 eller måske endog 16% kan smage fint nok, hvis alkoholen er integreret. Alt for ofte bider alkoholen dog, ligesom de høje procenter gør det svært at nyde et par glas vin til maden en hverdagsaften.
Det er derfor yderst gunstige toner, der lyder fra Chile i disse år. Her gør stadig flere vinhuse en indsats for at skrue ned for såvel alkohol som smagen af egetræ.
I uge 34 fortalte vi om Concha y Toros vinmager, Marcelo Pape, der er i færd med at reducere alkoholindholdet i den populære Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon - målet er at komme under de nuværende 13,5%.
Ifølge The Drinks Business er der tale om en generel holdningsændring i Chile. Hos Casa Silva frigiver man således nu for første gang en rødvin på Pinot Noir på kun 11,5%, og hos Santa Rita er man begyndt at satse på vinmarker i regionen Pumanque. Regionen ligger tæt nok ved Stillehavet til at nyde godt af havets kølige brise, der holder de høje sommertemperaturer nede og forlænger druernes modningstid. Det giver vine med mere syre og mindre alkohol.

Høsttidspunkt som i 1970’erne
Og så er der Santa Carolina, der har taget et ordentligt skridt tilbage i tiden til 1970’erne, da rødvinene var mindre alkoholiske og mindre eg-tunge. Man har plukket Cabernet Sauvignon-druerne på samme tidspunkt, som man gjorde det for 50 år siden - hvilket er en hel måned tidligere end i dag. Dernæst har vinen modnet i foudres - fransk for særligt store fade til 1000 liter vin, en fadmodning, der giver mindre eg-præg til vinen.
Den færdige rødvin, der har fået navnet Luis Pereira efter grundlæggeren af Santa Carolina, har et alkoholindhold på omkring 13%.




]


,



Agnes Jones fra Pernod Ricard er en glimrende ambassadør for G.H. Mumm. Hun fortalte med stor entusiasme om champagnehusets bobler, mens vi smagte og noterede.

De tre brødre Mumm
Champagnehuset G.H. Mumm solgte i 2013 otte millioner flasker - hvilket gør champagnemærket til det førende i sit hjemland Frankrig og til det fjerde største på verdensplan. I alt 150 lande aftager de ædle bobler fra G.H. Mumm.
Alligevel er champagnerne fra dette hus ikke så kendte herhjemme - men det bliver de forhåbentlig nu, da en hel stribe af dem netop har indtaget de danske forretningshylder.
G.H. Mumm blev grundlagt i 1827 af tre brødre, Gottlieb, Jocobus og Philipp Mumm, der kom fra Køln, hvor deres far havde både vinmarker og vinforretning.
Mumm-slægten har rødder helt tilbage til middelalderens riddere og baroner, og som en hyldest til fortiden satte brødrene familiens våbenskjold, en ørn, på etiketterne. Ørnen pryder stadig samtlige flasker, men bortset fra det, er der sket mangt og meget for champagnehuset i de sidste 187 år.

Velegnede til mad
G.H. Mumm står for Georges Hermann Mumm, der overtog roret i huset i 1852. Og det var ikke mindst hans fortjeneste, at kendskabet til champagnerne bredte sig uden for Frankrigs grænser.
Han rejste ikke kun Europa rundt for at markedsføre sin champagne, men også til så fjerne lande som Australien, New Zealand, Brasilien og Peru.
Georges Hermann Mumms største bidrag var dog lanceringen af Mumm Cordon Rouge (Det Røde Bånd), som den dag i dag er champagnehusets absolut bedst kendte mærke.
Cordon Rouge kom på markedet i 1875, og 20 år efter blev den serveret til en fornem middag på Hotel Savoy i London. Middagen skulle fejre, at en gruppe engelske gentlemen havde vundet stort i roulette i Monte-Carlo ved at satse på farven rød. Derfor skulle "Cordon Rød" serveres til samtlige retter - og der var mange. Det øgede vinens berømmelse.
Mumm Cordon Rouge er da bestemt også velegnet til mad - hvilket ligeledes gælder for flere af G.H. Mumms andre champagner.
Det fremgik tydeligt under en smagning for nylig af tre af champagnehusets mange forskellige bobler.

Druer fra berømte vinmarker
Smagningen blev ledet på glimrende vis af champagneambassadør Agnes Jones fra den franske vin- og spirituskoncern Pernod Ricard, der siden 2005 har ejet G.H. Mumm.
Hun fortalte blandt andet, at Mumms 218 hektar med vinstokke primært ligger i otte af de mest berømte Grand Crus-marker i Champagne: Aÿ, Bouzy, Ambonnay, Verzy, Verzenay, Avize, Gramant og Mailly-Champagne. Herfra kommer 25% af druerne til champagnerne, mens de resterende 75% kommer fra udvalgte drueavlere.
Uanset, hvor druerne kommer fra, så bliver de forvandlet til ualmindeligt dejlige champagner, som har indkasseret masser af stjerner længere nede i denne VinAvis.

,





12 postkort fra Makedonien
VinAvisens Mariette har været i Makedonien, som er et spændende og ikke særlig kendt vinland. Turen har resulteret i 12 postkort, hvoraf vi har bragt de otte første i uge 37 og 38. Nedenfor kommer de sidste fire postkort, hvor vi blandt andet besøger en oldtidsby og et gammelt, kongeligt vinhus. Hele postkortserien er nu lagt ind på en særlig side.



.......
Inspirationen til vinhusets logo - og navn - kommer fra en gulvmosaik i et dåbskapel i oldtidsbyen Stobi.

9. Postkort fra Makedonien:
Stobis fantastiske mosaikker
Vinhuset Stobi, som vi fortalte om i uge 37 og 38, har sit eget logo, en påfugl, som også figurerer på vinetiketterne. Dette logo har sit forbillede i en gulvmosaik med flere påfugle i oldtidsbyen Stobi - som også har lagt navn til vinhuset.
Byen lå tæt ved floderne Erigón og Axios (nutidens Crna og Vadar) og var under romernes herredømme en stor og meget aktiv handelsby.
Vi besøgte udgravningerne, der ligger en kort køretur fra vinhuset, og selv om man kun har fået udgravet omkring 20% af den kolossale by, er området stort og byder på fantastiske mosaikgulve, marmorsøjler, rester af paladser og templer, gader og huse. Der er rigeligt med fund til, at man med lidt fantasi kan forestille sig livet i denne prægtige oldtidsby.
Læs mere om udgravningerne ved at klikke her.






.......
Den fine villa, som den serbiske konge lod opføre til sin dronning Maria. Nu skal den restaureres og igen komme til ære og værdighed.

10. Postkort fra Makedonien:
Den serbiske konges vinhus
Lidt længere mod syd - men stadig i vinregionen Tikves - ligger et vinhus, der er en modpol til det topmoderne Stobi.
Vinhuset og de tilhørende vinmarker blev grundlagt i 1931 af den serbiske konge Aleksandar d. 1. Karadjordjevic. Han havde egentlig ikke tænkt sig at bo på stedet, men det ville hans kone, Maria, gerne, og det endte med, at han byggede en villa i forbindelse med det kongelige vinhus.
I dag hedder vinhuset Elenov efter det firma, Elenovi, der ejer det. Men de fine gamle bygninger huser stadig vineriet, ligesom man også bruger de gamle fade til modning af vinene. Også den kongelige families villa eksisterer - dog er den yderst forfalden, men som vi fik at vide, har man tænkt sig at restaurere den og bruge den til overnattende gæster.
Og vinene, som vinhuset fremstiller, er døbt Villa Marija til ære for den serbiske dronning.
Vi smagte en herlig rødvin på den gode lokale Vranec-drue, en koncentreret men samtidig elegant vin - som desværre ikke findes på det danske marked.








,


.......
Vinmager Elena Bogeva viser, hvor lille hullet i fadet er - det hul, som en mand kravler ind igennem, når fadet skal renses.

11. Postkort fra Makedonien:
Ville skyde hul i fadet
Det var vinmager Elena Bogeva, der tog imod os hos vinhuset Elenov, og hun tog os straks med ned i vinkælderen. Her viste hun os de 85 år gamle og meget store vinfade til 400 liter vin.
Bogeva fjernede lågen nederst i fadet, og fortalte, hvordan en mand kan sno sig ind gennem det ikke særligt store hul og rense fadet indvendig. Det må være en meget lille og tynd mand …
Dernæst tog hun os med hen til endnu et gammelt fad og pegede på nogle små runde huller. De var minder fra en tysk soldat, der i 1944 ville skyde hul i fadet, så han kunne tappe noget vin. Han skød tre gange, uden at det lykkedes, hvorfor kuglerne stadig sidder inde i træet. Men som vinmageren sagde, så er væggene i de gamle fade også hele 9 cm tykke.
Elenov ligger lige uden for den lille by Dimir Kapija, der betyder "jernporten". Det navn fik byen af osmannerne, der i 300-tallet e.Kr. havde problemer med at indtage den på grund af de omgivende bjerge.
Byen huser Makedoniens første vinmuseum, der bestemt er et besøg værd.

,





Det er spændende at gå på opdagelse i Skopjes overdækkede basargader, hvor man finder et opbud af grøntsager, oste, æg, krydderier, honning og delikatesser.

,
12. Postkort fra Makedonien:
Besøg i Skopje og den store basar
Makedoniens hovedstad, Skopje, er en kulturel smeltedigel - og bestemt et besøg værd. Her finder man gamle, græskortodokse kirker, moskeer og moderne byliv side om side, og som kronen på værket knejser den imponerende borg, Kale, over byen.
Den makedonske regering vil gerne give hovedstaden et internationalt udseende, og bestræbelserne munder ud i nogle gigantiske bronzeskulpturer og en række kridhvide kransekage-bygninger i ny-barok stil, som flankerer byens store torv. Om man kan lide den slags eller ej, så er nyskabelserne jo på en måde en del af den kulturelle smeltedigel, der netop gør Skopje så spændende at udforske.
Et absolut "must" er et besøg i basaren, der er Balkanlandenes største basar. Den har eksisteret siden 1100-tallet og består dels af gader med små forretninger og hyggelige, billige restauranter, dels af et større overdækket område med madboder.
Nu er vores serie af postkort fra Makedonien slut, og hele serien er lagt ind på en særlig side. På vores Facebook-side ligger der også flere billeder fra Skopje og den store basar.




.



<<De mange festligt udklædte løbere ankommer til Château Montrose. Foto: Jacob Jensen.

<Jacob Jensen fra Philipson Wine er efter 36 km nået frem til Château Léoville Poyferré - en af stationerne undervejs. Her blev deltagerne budt på et glas har "husets vin".


Danmark deltog i maraton i Médoc
Sidste weekend blev Marathon du Médoc løbet for 30. gang, og ligesom alle de andre år var de fleste af de mange deltagere klædt ud. Temaet i år var "alverdens karnevaller", så der var skruet ekstra op for fest og farver.
De mange løbere fra alverdens lande løb langs vinmarkerne og forbi vinslottene på den 42.195 km lange rute, som strækker sig gennem Saint-Julien, Pauillac, Haut-Médoc og Saint-Estèphe. Ved flere af slottene var der mulighed for at smage på vin og delikatesser - dette er nemlig et maraton for livsnydere.
Danmark var flot repræsenteret med en gruppe på 51 deltagere fra Søllerød Nærum Løbeklub - heriblandt produktstrategisk direktør Jacob Jensen fra Philipson Wine.

Løb i 33 graders varme
- Det 30. Marathon du Médoc blev en varm affære med op til 33 grader, fortæller Jacob Jensen. - Deltagelsen var rekord høj med 10.000 løbere, som kunne smage vin på 23 vinslotte. Og det var sin sag at løbe maraton og drikke vin, for der var mange, der ikke spyttede ud …
- Det kan også være svært, når slotte som Gruaud-Larose, Beychevelle, Lagrange, Lynch-Bages, Pichon-Comtesse og mange andre serverer årgang 2011, 12 og 13.
Jacob Jensen, der havde ladet karnevalskostumet blive hjemme i skabet, kan godt være stolt - han klarede ruten på 5 timer 28 minutter og 22 sekunder og blev dermed nummer 2821 ud af 10.196 deltagere.
Selv om det er en flot præstation, er Jacob Jensen ikke selv imponeret:
- Jeg har løbet maraton på under 3 timer og 30 minutter, men den går ikke, når der skal smages på vin og ses på slotte og vinmarker, lyder det fra den hjemvendte løber.
På Marathon du Médocs hjemmeside kan man se en lille film fra dette års løb, og det er tydeligt, at stemningen stiger et par grader undervejs.





Bordeaux og Bourgogne reddet af sol
Efter en kølig sommer efterfulgt af regn og haglbyger har vinslottene i Bordeaux sukket efter lidt solskin og varme. Og nu, hvor høsten af hvidvinsdruerne netop er startet, er bønnerne til vejrguderne blevet hørt. September måned har indtil videre vist sig yderst gunstig med masser af sol og pænt høje temperaturer - lige det, der måske skulle til for at gøre en mindre god årgang hvidvin i Bordeaux til en fortræffelig årgang. I hvert fald lyder det enstemmigt fra vinproducenter og vinkonsulenter - der konsulterer flere af vinslottene - at hvidvinsdruerne nu har opnået den helt rigtige balance mellem sukker og syre, og at man forventer en god og interessant årgang 2014.
Når det gælder rødvinsdruerne, som stadig mangler det sidste i modenhed, krydser man fingre for, at de franske vejrprofeter ikke har ret. Ifølge dem afløses det gode, solrige vejr nemlig snart af køligere temperaturer og stormvejr. Og så kan det blive nødvendigt for vinslottene hurtigst muligt at begynde med høsten af de blå druer, hvilket som altid starter med Merlot.
Også i Bourgogne er der smil på læberne hos vinproducenterne. Her blev op mod 40% af den kommende druehøst i Meursault, Pommard, Volnay og Beaune ødelagt i juni af haglbyger med hagl på størrelse med golfkugler.
Nu er den resterende høstmængde reddet på målstregen af det fantastiske septembervejr, og høsten - der er i fuld gang - forventes i hus inden for en uges tid. Og det bliver med Pinot Noir- og Chardonnay-druer af høj kvalitet og i perfekt balance.




Château de Pommard.

Fransk kulturarv solgt til amerikansk IT-mand
Endnu et fransk ejet slot er kommet på udenlandske hænder. Det drejer sig om Château de Pommard i Bourgogne, som er blevet solgt til amerikanske Michael Baum, der er direktør for computerfirmaet Founder.org i Californiens Silicon Valley.
Slottet, der ligger i appellationen Pommard, stammer fra 1726. Det er opført af Vivant Micault, der var advokat og sekretær for Ludvig d. 15., og det har været rammen om store fester med deltagelse af det franske kongehus og senere kejser Napoléon. I Frankrig regnes Château de Pommard for en betydningsfuld brik i den franske kulturarv.
Men der fremstilles også vin i lange baner på slottet, som blandt andet ejer en vinmark på 20 hektar - hvilket er noget af en sjældenhed i Bourgogne, hvor vinmarkerne som regel er delt mellem adskillige ejere. Château de Pommards vinmark er dermed et såkaldt "monopole".
Slottet blev i 1805 udvidet med endnu et slot, og i dag er Château de Pommard også en turistmagnet med 35.000 besøgende om året.








Det danske hold efter sidste års udgave af VM i blindsmagning, hvor holdet fik en flot andenplads. Yderst til højre ses holdets kaptajn, Jesper Hedegaard. Foto: La Revue du Vin de France.

Danmark til VM i blindsmagning
For andet år i træk afholder det anerkendte franske vinmagasin La Revue du Vin de France et VM i blindsmagning. Og ligesom sidste år er Danmark også med på udebane, når konkurrencen løber af stabelen hos champagnehusene Ayala og Bollinger i Champagne d. 18. oktober.
I 2013 blev det til en flot andenplads for det danske hold, der består af Jesper Hedegaard, Claus Tybring, Dennis Lindberg Jensen og Bent Allan Hansen. Kun det belgiske hold klarede sig bedre i dysten om guldet. Og i 2012 vandt danskerne EM i blindsmagning. Der er derfor al god grund til at have forventninger til et rigtig godt resultat ved den kommende konkurrence, hvor hold fra i alt atten forskellige lande deltager:
- Selvfølgelig har vi med vores tidligere placeringer bevist, at vi kan være med blandt de bedste, så vi burde have potentiale til at komme i top fem, men for at komme helt op på sejrsskamlen skal vi være knivskarpe og have lidt held med i bagagen, udtaler holdets kaptajn, Jesper Hedegaard.
- Det kræver, at der kommer nogle vine, som rammer vores spidskompetencer mere end vores konkurrenters. Og vi kan bestemt også risikere at ende med en lavere placering, hvis tingene bare ikke flasker sig for os på dagen.

På træningslejr i Champagne
Ved konkurrencen blindsmages der seks hvidvine og seks rødvine, og der er ca. 10 minutter til at gætte hver vin. Der gives graduerede points ud fra gæt på drue, land, område og appellation samt producent og årgang.
Jesper Hedegaard indrømmer, at holdets træning i år er kommet senere i gang end de tidligere år, men at man til gengæld satser på et intensivt træningsforløb fra nu og frem til d. 18. oktober. Det hele kulminerer med en "træningslejr" i Champagne-distriktet i ugen op til konkurrencen med besøg hos champagnehuse om dagen og koncentreret blindsmagning om aftenen.




Foto: Wikipedia / César.

14 flasker vin om dagen
Gérard Depardieu ligger ikke på den lade side i sit nye hjemland, Rusland. Som vi fortalte i uge 30 har han blandt andet planer om at lancere en økologisk vodka fremstillet på kildevand og åbne en kæde af restauranter med navnet Gérard. I sit gamle fædreland Frankrig har han også stadigvæk sit vinslot, Château de Tigne i Anjou.
Man kan godt undre sig over, at han overhovedet får tid til alle sine nye projekter, da han også bruger en hel del tid på al den vin og spiritus, han hver dag sætter til livs.
I et nyligt interview med det britiske filmmagasin So Film fortalte den franske skuespiller, at han drak op mod fjorten flasker vin om dagen og gerne begyndte med champagne og rødvin før kl. 10 om morgenen. Dernæst går han over til anislikøren pastis, hvoraf der ryger cirka en halv flaske før frokosten - der gerne ledsages af endnu et par flasker vin. Om eftermiddagen nyder han igen champagne, øl og den anden halve flaske likør og derefter adskillige flasker vin til middagen, efterfulgt af vodka og whisky.
Det er lige før, man tror, at den gode Depardieu har taget gas på intervieweren …





...


Whiskyindustrien jubler
Det historiske valg i Skotland endte som bekendt med en sejr for dem, der ønskede, at landet forblev en del af Storbritannien. Og det er man rigtig glad for hos The Scotch Whisky Association, whiskydestilleriernes organisation, der med sine 51 medlemmer repræsenterer 90% af Skotlands whiskyproduktion.
En løsrivelse fra moderlandet ville have medført, at Skotland ikke længere var medlem af EU, hvilket i høj grad ville besværliggøre eksporten af whisky til de mange medlemslande - en eksport, der i øjeblikket tegner sig for 37% af det samlede whiskysalg.
Et af resultaterne ville være forhøjede importafgifter og dermed højere priser på whisky i EU-aftagerlandene.
Et løsrevet Skotland ville sikkert straks have ansøgt om genoptagelse i EU, men før skotterne igen var kommet ind i varmen, ville der højst sandsynligt være gået et par år. Og i disse år ville andre spirituskategorier inden for EU’s grænser have lettere ved at erobre markedsandele i hovedaftagerlandene for skotsk whisky.




Macallan 64 Year Old i sin fornemme karaffel.

En dram til 370.000 kr.
De fleste kender nok de små spiritusflasker, som findes i hotelværelsernes minibarer. En sådan lille flaske, hvor der lige er nok til en enkelt dram, blev for nylig solgt for 64.000 dollars (cirka 370.000 kr.) i cocktailbaren i hotellet Montage i Berverly Hills, Los Angeles.
Men der var også tale om en ganske særlig mini-flaske med få centiliter af den kostbare Macallan 64 Year Old whisky, og der findes kun en enkelt af disse små flasker på verdensplan. Whiskyen er en forening af tre single malts fra henholdsvis 1942, 1945 og 1946.
En flaske i almindelig størrelse blev i juli i år solgt for et beløb svarende til 3,6 millioner kr., hvilket var en hidtidig rekord for en whisky på auktion.

Nydes først når Nordkorea er frit
Det særlige ved salget af mini-flasken i cocktailbaren var, at overskuddet fra salget skulle gå til et velgørende formål efter køberens eget valg.
Køberen var en rig amerikansk entreprenør, Blaine Vess, og han var ikke i tvivl om, hvad pengene skulle gå til. Igennem mange år har han støttet foreningen Liberty in North Korea (LiNK), der hjælper nordkoreanere med at flygte og støtter dem i deres nye hjem, og med købet af flasken har foreningen nu fået endnu en sjat penge at arbejde med.
Vess ville dog ikke åbne flasken her og nu, men returnerede den til hotellet og bad om, at de opbevarede den, indtil Nordkorea bliver et frit land. Først da vil han nyde sin velfortjente dram.
Ifølge The Drinks Business har Vess, der er 33 år, store forhåbninger til, at nordkoreanerne bliver et frit folk i hans egen levetid.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Domaine Brandis har optaget importen af vinene fra Domaine Georges Vernay i Condrieu.
    * Jysk Vin har optaget importen af vinene fra Il Macchione i Vino Nobile di Montepulciano og fra Poggio Bonelli i Chianti Classico.
    * Vinslottet i Greve har pr. 1. september ansat Danny Randers, der skal arbejde med salg af vin i lokalområdet.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    291 Efterårsfarverne sætter deres præg på vinstokkenes løv i G.H. Mumms Grand Cru mark i Verzenay (foto © G.H. Mumm).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner og hele 15, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 86 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


La di Motte, Pinot Grigio, Venezia, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
69,50 kr., Irma
En hvidvin med en fin honningsødme i duften og en dejlig fyldig og let cremet smag med masser af frugt og grønne druer.


Klein Steenberg, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2013, lav alkohol (13%)
89,75 kr., på tilbud indtil fra 22. september til 2. november: 69,75 kr. ved 6 flasker., Skjold Burne
Denne dejlige hvidvin dufter frisk af hav og citrusfrugter og har en aromatisk og frugtrig smag med fine krydrede noter. En glimrende vin til den normale pris og et kup til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.


Batasiolo, Arneis, Roero, Italien, lav alkohol (13%)
129,75 kr., Skjold Burne
En frisk og dejlig hvidvin med citrusnoter i duften og med en tør og fyldig smag med grønne druer og grape. Det er en vin i perfekt balance. Nyd den til ristede skaldyr og blæksprutter.


Andlau, Marc Kreydenweiss, Riesling, Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Erik Sørensen Vin
Frisk og lækker hvidvin med en dejlig druesmag med noter af sommeræbler, stikkelsbær og mineralitet. Til slut en lille citrus-krølle.

Rosévin


Héroes, Santa Rita, Shiraz, Valle Central, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)
49 kr., Rema 1000
En dejlig og let drikkelig rosé til en rimelig pris. Den dufter af modne jordbær og har en medium fyldig smag med bær-noter og en lille sødme til slut. Det er en vin, som mange vil kunne lide. Nyd den godt afkølet en af de lune sensommerdage. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Style, Agustín Cubero, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Fyldig, lækker og spændende rødvin med god frugt og noter af brød og karamel - og af druer, naturligvis.


Réserve de l'Abbé, Vignobles Foncalieu, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., A Vinstouw
49 kr. (ved seks flasker) er en yderst attraktiv pris for så god en rødvin. Vinen har en god duft og en smag, der ligger fint i munden. Den femte stjerne får den for de 49 kr.


The Family's Choice, Torrido, Negroamaro, Salento IGT, Italien, 2013, middel alkohol (14%)
79,95 kr., Amka
En rigtig god rødvin med blød frugt, fine krydderier, en lille sødme og en flot syre.


Don Manuel Villafañe Reserva, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2011, middel alkohol (14%)
89 kr., på tilbud til 79 kr. flasken, Vinimportøren
Der er modne kirsebær og vanille over duften af denne rødvin. Smagen består af en nærmest super koncentreret bærmost med krydrede noter. En lækker vin, som mange vil kunne lide.


Ancient Earth, Bellingham, Shiraz, Coastal Region, Sydafrika, 2012, middel alkohol (14%)
109,75 kr., på tilbud indtil 2. november: 89,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Mørke kirsebær og mørk chokolade forenes på bedste vis i næsen på den dejlige rødvin. Smagen er krydret med noter af anis. En lækker vin til en lige så lækker kødret - fx med lam. Flasken har skruelåg.


Klein Steenberg, Constantia, Sydafrika, 2011, høj alkohol (14,5%)
119,75 kr., på tilbud indtil 2. november: 69,75 ved 6 flasker, Skjold Burne
I denne rødvin danner Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc en perfekt trekløver. Vinen dufter af kirsebær og syltede blommer og har en intens frugtsmag med tilpas syre og noter af lakrids til slut. Man mærker, at der er kælet for detaljerne i denne vin. Flasken har skruelåg.


Los Vascos Grande Reserve, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Conchagua Valley, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
149,75 kr., på tilbud indtil 2. november: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En flot og meget harmonisk rødvin med koncentreret bærmost, noter af solbær og fine krydderier. En topvin med chilensk sol og varme og fransk raffinement.


Elégance, Duplessis, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
150 kr., pris ved 12 flasker: 135 kr. flasken, YouAndWine
Denne rødvin dufter herligt af mørk chokolade og modne kirsebær. Smagen er fyldig og harmonisk med mange facetter - mørke kirsebær, brombær, lidt lys chokolade og tilpas forfriskende syre. En vin helt i top.


La Bastide Saint Dominique, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)
99 kr., på tilbud til 79,95 kr. ved 6 flasker, Jysk Vin
En rødvin med masser af moden frugt i duft og smag - men også med et alkoholbid til slut, der koster den femte stjerne.


Val di Suga, Tenimenti Angelini, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Riserva, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
149,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin er syv år gammel, og der er ikke så meget frugt tilbage i den. Det er en meget tør sag, der ubetinget er til mad - gerne til en kødret med megen fedme.

Smagningen af champagner fra G.H. Mumm


Mumm Gordon Rouge Brut, G.H. Mumm, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)
310 kr., SuperBest
Denne dejlige champagne er fremstillet af G.H. Mumm siden 1876. Den har en let parfumeret duft og en fyldig, sprudlende smag med god frugt og en lille bitter note til slut. En champagne, der egner sig glimrende til lettere retter. Prøv den til fede fisk som fx laks.


Mumm Millésime Vintage, G.H. Mumm, Champagne, Frankrig, 2004, lav alkohol (12%)
419 kr., Leisner Wine
En herlig champagne med en fin mousse og en parfumeret duft med noter af tulipaner og lynghonning. I den elegante smag er der lyst brød, masser af frugt og igen fine strejf af honning. Det er en fyldig champagne, der vil være fin til fx sushi.


Mumm Rosé, G.H. Mumm, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)
419 kr., Leisner Wine
En ganske dejlig rosé champagne med en mild duft af æbler og hindbær. Smagen har noter af jordbær og en mundrensende syre.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.