Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 07. 2015


Nyheder i uge 7, 2015


Følg os på Facebook








De brune skjolder på det grønne løv er et tegn på, at denne tyske vinstok er angrebet af ESCA. Foto: Wikipedia/Bauer Karl.

100.000 hektar døde vinstokke
I 1860’erne truede vinlusen med at udrydde Europas vinmarker. Ifølge nogle forskere kan vi med svampesygdommene Esca, Black dead arm (sort død arm) og Eutypa stå over for en næsten lige så alvorlig trussel.
Disse svampesygdomme angriber vinstokkens stamme, får den til at rådne og medfører til sidst vinstokkens død. Før det sker, vil vinproducenten opleve, hvordan han gennem nogle år får et stadigt mindre høstudbytte.
Samtidig med, at disse svampesygdomme breder sig i de europæiske vinmarker, breder bekymringen sig hos vinproducenterne.
Eutypa kan de kontrollere ved at kassere de døde vinstokke og beskytte beskårne flader med et svampedræbende middel. Mod Esca og Black dead arm er der til gengæld ingen lovlige bekæmpelsesmidler.
Især de franske vinmarker er hårdt ramt. De seneste tal fra den franske regering viser, at mere end 100.000 hektar marker er gået tabt i 2014 på grund af svampesygdommene, og at den potentielle høstmængde blev reduceret med 13%.

Et økonomisk problem
Esca, Black dead arm og Eutypa koster i disse år Frankrig 1 milliard euro (cirka 7,4 mia. kr.) om året i mistet vinproduktion, og de mange angrebne vinmarker er derfor ifølge det franske landbrugsministerium ved at udvikle sig til et betydeligt økonomisk problem.
De store tab i høstmængden skyldes ikke kun, at sygdommene gør kål på vinstokkene. Nogle vinstokke overlever, men mens de er angrebet, faldet høstmængden til cirka halvdelen.
Hvor modtagelig en vinstok er over for et angreb er også afhængigt af, hvilken druesort, der er tale om. Cabernet Franc, Sauvignon Blanc, Melon de Bourgogne og Chenin Blanc er yderst modtagelige og det samme gælder Cognac-distriktets vigtigste drue, Ugni Blanc. Chardonnay, Merlot og Pinot Noir bliver ikke helt så let angrebet.
Ifølge Decanter er mindst 5% af Europas vinmarker i dag berørt af disse sygdomme.

Bedre fedtforbrænding med rødvin
Slankekurene vælter frem i magasiner og på tv i disse uger. Og nogle af slankeguruerne bandlyser, at man skyller slankekosten ned med et godt glas rødvin.
Det er rigtig nok, at vin indeholder kalorier - ligesom så mange andre fødevarer - men hvis man er overvægtig, er det måske ikke lige rødvinen, man skal skære ned på. En ny undersøgelse fra Oregon State University tyder nemlig på, at rødvin - ligesom druesaft og blå druer - kan hjælpe overvægtige med en bedre fedtforbrænding.
De amerikanske forskere udsatte menneskelever og fedtceller, dyrket i et laboratorium, for ekstrakter af fire stoffer, alle udvundet af Muscadine-druer. Det er en blå drue, der findes i det sydøstlige USA.
Et af disse stoffer, antioxidanten ellaginsyre, viste sig markant at nedsætte væksten af såvel eksisterende fedtceller som dannelsen af nye celler. Den samme antioxidant bevirkede også, at der dannedes mindre fedt i leveren.

Forbedrer leverfunktionen
Forskerne understreger, at man ikke skal opfatte ellaginsyre som et mirakelmiddel, når det gælder vægttab. Men undersøgelsen viser, at stoffet har en evne til at forbedre leverfunktionen hos overvægtige mennesker. Resultaterne af undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Nutritional Biochemitry.
For to år siden udførte det samme amerikanske forskerhold et lignende forsøg på mus. Igennem ti uger gav man musene en kost med hele 60% fedt - dog gav man samtidig halvdelen af dem ekstrakt fra Pinot Noir-druer. Musene blev tykke, udviklede fedtlever og fik symptomer på diabetes. Men der samlede sig mindre fedt i leveren på de mus, der også fik drueekstrakt, ligesom de havde et lavere blodsukker end de andre tykke mus.








Winston Churchill.

Churchill og Pol Roger
Den 24. januar i år var det 50 år siden Winston Churchill døde - hvilket blandt andet er blevet markeret med udstillinger og bogudgivelser rundt om i verden.
Også hos det familieejede champagnehus Pol Roger har man markeret dagen - dog kun i familiens skød. Husets champagne var nemlig den britiske premierministers erklærede yndlingsdrik.
Siden 1908 havde Churchill været en fast kunde hos champagnehuset, og fra og med 1944 blev han også en ven af huset. Dette år deltog han i en fest-frokost hos den britiske ambassadør i Paris i anledning af befrielsen af den franske hovedstad. Her mødte han Odette Pol Roger, og det blev begyndelsen til et livslangt venskab mellem de to. Hvert år efter denne frokost sendte hun Churchill en kasse Pol Roger champagne til hans fødselsdag - hvilket var godt i takt med hans faste overbevisning om, at "champagne skal være kølig, rigelig - og gratis".

Drak champagne af sølvkrus
De tolv flasker slog dog ikke til - Churchills årlige forbrug af bobler var meget større, og han drak dem ikke af champagneglas, men derimod af et sølvkrus med hank.
Kruset kunne indeholde en pint (en britisk pint er på 56,8 cl), og det fortælles, at Churchill hver dag til frokost drak to pints champagne og til aftensmaden en enkelt pint. På sine mange rejser medtog Churchill også altid nogle kasser Pol Roger, der var tappet specielt på 50 cl-flasker.
Premierministeren var så glad for champagnen, at han døbte sin yndlings-væddeløbshest Pol Roger.
Champagnehuset har da også hyldet Churchills glæde for dets bobler. Da han blev begravet i 1965, blev etiketten på husets ikke-årgangs champagne forsynet med en sørgerand. Sørgetiden varede helt indtil 2003 - først da blev sørgeranden fjernet.
Og i 1984 lancerede Pol Roger champagnen Cuvée Sir Winston Churchill - en årgangs-champange, der kun fremstilles i meget små mængder.
Hos Pol Roger kan man godt mærke, at Churchill fejres i år - og at det i høj grad sker med husets champagne i glassene. Især i Storbritannien er salget af champagnen gået ekstra godt i januar måned.

Legendariske citater
Ifølge bogen "1411 QI Facts to Knock You Sideways" fra 2014 nåede Churchill at drikke 42.000 flasker champagne i løbet af sit 91 år lange liv, og han har ofte udtalt sig om sin yndlingsdrik ved forskellige lejligheder. Her kommer fire legendariske citater:
* At møde Franklin Roosevelt var som at åbne sin første flaske champagne. At lære ham at kende var som at drikke den.
* Jeg drikker kun champagne ved to lejligheder, og disse er, når jeg får serveret vildtkød til middag, og når jeg ikke gør det.
* Det er ikke kun Frankrig, vi kæmper for, det er Champagne! (sagt under anden verdenskrig).
* Et enkelt glas champagne giver en følelse af opstemthed. Nerverne falder til ro, fantasien pirres, og åndsevnerne vågner.
Hvis man har lyst til at skåle for Churchill med et glas Pol Roger, kan man herhjemme købe husets champagner hos Ludv. Bjørns Vinhandel. Skal det være en Cuvée Sir Winson Churchill, skal man af med 1350 kr. flasken.




]



Slot nr. 100 i kinesisk eje
Da den rige entreprenør James Zhou i januar i år købte Château Renon i Tabanac i Bordeaux, nåede antallet af kinesiskejede Bordeaux-slotte op på 100 styk.
Der er ifølge The Telegraph to årsager til kinesernes vedvarende glæde for Bordeaux-slottene. For det første giver det prestige i Kina at eje et slot i det berømte franske vindistrikt, og for det andet er det yderst gunstigt at kunne sælge den vin, slottet fremstiller, på det kinesiske hjemmemarked.
Glæden for vin er nærmest eksploderet i Kina i de senere år - og det er ikke mindst rødvin, som der jo fremstilles mest af i Bordeaux, der hitter. I 2014 var Kina verdens største forbruger af rødvin med hele 1,8 milliarder flasker, ligesom det asiatiske land var den største aftager af Bordeaux-vin.
Når det gælder vinforbruget som helhed, ligger Kina i dag på en femteplads.
Sidste år eksporterede det franske vindistrikt vin til kineserne for 240 millioner euro (cirka 1,8 mia. kr.). På andenpladsen kom Storbritannien, der aftog Bordeaux-vin for 218 mio. euro (cirka 1,6 mia. kr.) og dernæst Hong Kong, som importerede for 214 mio. euro (cirka 1,59 mia. kr.).

Flere slotte i belgisk eje
Det kinesiske vinmarked er således lidt af en guldgrube, og de kinesere, der ejer Bordeaux-slotte, eksporterer tilsammen mere end 80% af den vin, de fremstiller, til Kina. Ikke nok med, at det kinesiske marked er stort og stadig har vokseværk - slotsejerne kan også få op til ti gange så meget pr. flaske som på det franske marked.
De kinesere, der vil investere i et Bordeaux-slot, går generelt efter slotte i mellemprislejet. I gennemsnit betaler de 10 millioner euro (cirka 74 mio. kr.) for et slot.
Der er nogle vinproducenter i Bordeaux, der ikke bryder sig om kinesernes indtog på fransk vinmarksjord.
Som en producent udtrykte det: "Hvad ville kineserne sige, hvis nu franske investorer købte 50 meter af Den Kinesiske Mur?"
Men faktisk er det kun 1,3% af Bordeauxs i alt 7400 vinslotte, der er på kinesiske hænder. Og skulle de franske vinproducenter endelig bekymre sig om udenlandsk invasion, når det gælder opkøb af slotte, skulle de meget hellere tænke lidt på belgierne. I dag er det nemlig dem, der tegner sig for det største antal udenlandsk ejede Bordeaux-slotte.



Et propfyldt lokale til en af Sotheby's vinauktioner.

DRC toppede salget hos Sotheby’s
Det store auktionshus Sotheby’s, der afholder auktioner i blandt andet London, New York og Hong Kong, har netop frigivet tallene for husets vinsalg i 2014.
I alt indbragte hammerslagene på vinene et beløb svarende til cirka 425 millioner kr., og det blev Bourgognes flagskib, Domaine Romanée-Conti, der toppede med et salg på 58 mio. kr. - en stigning på 24% i forhold til 2013.
Årsagen til den store stigning i salget af den berømte vin var ikke mindst det "super-parti" på 114 flasker Domaine Romanée-Conti i årgangene 1992 til 2010, der blev solgt i Hong Kong i oktober for et beløb svarende til 10 mio. kr.
Sotheby’s har traditionen tro udgivet en topti liste over årets største vin-sællerter, og den domineres ikke overraskende af vine fra Bordeaux. Hele 62% af de solgte vine i 2014 stammede således fra det franske distrikt.

Bordeaux og Bourgogne
Førstepladsen på topti listen blev som nævnt indtaget af Domaine de la Romanée-Conti. Dernæst fulgte en stribe Bordeaux-slotte, nemlig Château Petrus, Lafite, Latour, Mouton, Cheval Blanc, Margaux og Haut-Brion. På niende og tiende pladserne vendte Bourgogne stærkt tilbage med henholdsvis Henri Jayer og Domaine Drouhin.
Mere end halvdelen af alle de vine, der blev solgt hos Sotheby’s i 2014, blev købt af asiater.






Kvindelige vinsamlere?
Vi har ofte i forskellige sammenhænge omtalt nogle af verdens mange vinsamlere. Og hver gang er der tale om mandlige samlere. Jamen, er der da slet ingen kvindelige vinsamlere?
Vi har spurgt Niklaus Sonne, der ejer VinBunkerne, et firma, der udlejer opbevaringslokaler til vinsamlere i både København og Gurrehus i Nordsjælland. Han må jo i hvert fald kunne fortælle lidt om, hvordan det forholder sig på dansk jord:
- Vi har faktisk haft et par stykker herunder en kvindelig politiker-legende, som ganske enkelt ikke kunne have sine gavevine hjemme. Hun er nu pensioneret og har netop fået bragt den sidste del af samlingen hjem.
- Pt. har vi kun to kvindelige vinsamlere, der har deres vine opbevaret hos os - og det er ud af i alt 95 opbevaringskunder.
- Den ene har købt en del flasker af Château Pontet Canet i forskellige årgange. Den anden derimod har fyldt sit rum med Pingus (Peter Sissecks legendariske vin til 5000 kr. flasken, red.) og har udfordret sin mand i, hvad der giver bedst afkast, aktier eller Pingus.



Elegant champagnetårn
De fleste har nok hørt om og set billeder af champagnetårne, hvor glassene er arrangeret i pyramideform. Her skænkes champagnen så kun i det øverste glas, der flyder over og dermed langsomt fylder alle glassene nedenunder. I en sådan pyramide er glassene - bortset fra de nederste, der står på bordet - alle placeret, så de hviler foden på kanterne af nogle af andre glas.
Coupe Stack, som ses på billedet til venstre, er et noget anderledes og opsigtsvækkende champagnetårn. For hvordan kan de enkelte champagneglas - eller coupes, som de skålformede glas kaldes - balancere oven på hinanden?
Det kan de, fordi der i bunden af hvert glas er en lille afsats, hvorpå foden af det næste glas hviler.
Det er den britiske designer Barnaby Macaulay og hans bror, der har designet Coupe Stack, der består af et sæt på seks champagneglas.

Brugt ved Maharajaens fester
Forbilledet er et lignende champagnetårn på hele otte glas, som brødrenes oldefar ejede, og som de tilfældigvis så i funktion på et gammelt sorthvidt billede. Det viste sig, at tårnet stammede fra Indien - fra Maharajaen af Cooch Behars hof. Denne Maharaja og hans kone, en glamourøs Hollywood-skuespillerinde, elskede store fester, og her var champagnetårnet altid et festligt midtpunkt. Oldefaren var en hyppig gæst hos Maharajaen, og en dag, da den indiske prins kom til England, forærede han ham champagnetårnet.
Brødrene satte sig for at kopiere tårnet i en udgave med seks glas. Og det krævede mange forsøg, udprintede 3D-modeller, prototyper - og mange flasker champagne - før de var i mål.
Coupe Stack kan bestilles via glassenes egen hjemmeside. Prisen for tårnet er 70 pund (cirka 700 kr.) plus forsendelsesomkostninger.
en lille film på YouTube kan man se, hvor smukt det virker, når glassene fyldes med mousserende vin.








I Concha y Toros nye forskningscenter bliver vinstok-materialet underkastet nøje analyser, ligesom der et vineri med et væld af små forsøgs-tanke, hvor der blandt andet eksperimenteres med forskellig vinificering af de samme druer.



Stort nyt forskningscenter i Chile
Chiles vinindustri er nået langt, når det gælder kvaliteten af landets vine. Men den kan nå endnu længere, mener man hos Chiles største vinhus, Concha y Toro, og det har derfor slået dørene op for et stort forskningscenter, der skal komme hele den chilenske vinindustri til gode.
Centret, hvis fulde navn er Centre for Research and Innovation (CRI), ligger i vindistriktet Maule midt i en 1000 hektar stor forsøgsvinmark. Og i dets topmoderne laboratorium forskes der i både genetik, vindyrkning som vinfremstilling.
I et vineri med kapacitet til at vinificere 200 tons druer undersøger man blandt andet resultatet af forskellige fremstillingsmetoder på den samme drue fra forskellige egne i Chile. Der forskes også i forbrugertendenser og hvilke aromaer og vine, der er oppe i tiden.
Ud over laboratoriet og vineriet rummer bygningerne også auditorium, bibliotek og smagerum.

Fremtiden ligger mod syd
Resultaterne af forskningen, som sker i samarbejde med det berømte vinuniversitet UC Davis i Californien, skal selvfølgelig bruges i Concha y Toros egen vinproduktion, men målet er også, at vinproducenter overalt i Chile kan drage nytte af den ny viden. I sidste ende vil det nye center dermed være med til at gøre landets vine endnu mere konkurrencedygtige på det internationale vinmarked, lyder det fra det chilenske vinhus.
At centret, som har kostet et beløb svarende til 32,6 millioner kr., er placeret i Maule i det sydlige Chile, er ikke tilfældigt. Hos Concha y Toro er man nemlig ikke i tvivl om, at fremtiden for landets vinindustri ligger mod syd og ikke i det tørke-plagede nordlige Chile.
Man kan læse mere om centret ved at klikke her.







<<Filmen er krydret med fine luftfotografier af vinslotte og marker.

<Fra Miss China-konkurrencen i 2011, hvor Château Margaux
samtidig præsenterede sine vine for et stort kinesisk publikum.


Denne film er et "must"
Red Obsession er en fantastisk film om kinesernes begejstring for - eller snarere besættelse af (obsession) - Bordeaux-vin.
Mads Eriksen har set den, og han vil gerne anbefale andre VinAvis-læsere at gøre det samme. Man kan købe filmen på nettet, men som han skriver til os, kan man også gratis leje den online via Bibliotekernes Filmtilbud. Det gjorde vi, og det er en både interessant og flot filmet film.
Den belyser emnet fra mange vinkler. Først får man et indblik i Bordeauxs vinverden og i passionen for vin og vindyrkning hos femte eller måske niende generation bag roret i de gamle familieejede vinslotte. Man kommer også med om bag kulisserne til den årlige primeur-smagning og hører om, hvordan priserne på vinene år for år er steget - og hvad førende vinskribenter som fx Jancis Robinson mener om det. Det fremgår af filmen, at priserne i de sidste ti år er steget med gigantiske 1000%.
Dernæst tages man på en rejse til Kina, til de styrtende rige kinesere, der samler på ædle Bordeaux-vine - en af dem er en forretningsmand, der har en vinsamling til en værdi svarende til 390 millioner kr. Når der er en vin, han rigtig gerne vil have på en auktion, holder han bare konstant hånden oppe i ét langt vedvarende bud, indtil de andre bydere giver op.

Forfalskninger og kinesiske vinslotte
Filmen giver også et bud på, hvorfor de fine Bordeaux-vine er blevet så eftertragtede i Kina. For 30 år siden var der ingen, der havde penge i Kina - nu er der en hel generation af nyrige kinesere, og de har i det hele taget vendt sig mod Vesten for at finde ting, hvorigennem de kan udtrykke deres rigdom og dermed vinde prestige i hjemlandet.
Også de mange kinesiske forfalskninger af de fine franske vine bliver vendt. Det fremgår, at der findes langt flere flasker Château Lafite 1982, end vinslottet nogensinde har fremstillet - og at en tom flaske Lafite i en god årgang kan indbringe 3250 kr. på det sorte marked. Flasken ender så med at blive fyldt med billig kinesiske rødvin.
Der er også en kvinde, der fortæller, hvordan hun under et besøg i et kinesisk vinhus selv kunne vælge hvilken etiket, hun ville have på de flasker, hun købte - om det skulle være Latour, Margaux osv. Der lå stakkevis af nyprintede etiketter.
Filmen går også tæt på vindindustrien i Kina - der i høj grad er inspireret af Bordeaux - og på en af de vinproducenter, der har opført et vinslot i sand Bordeaux-stil på kinesisk jord.





Nyheder på Vinexpo
Verdens største vin- og spiritusmesse, Vinexpo, finder sted i Bordeaux d. 14. til 18. juni. Der kommer indkøbere fra hele verden til denne branchemesse for at smage og afgive ordrer på produkter hos de mere end 2400 udstillere.
I messecentrets haller vil det vrimle med vin og spiritus: Chardonnay fra New Zealand, Pinot Noir fra Californien, tysk Riesling, champagne, pisco fra Peru, japansk whiskey, rom fra Columbia osv.
Og i år kan de besøgende branchefolk se frem til en række nyheder i de fem dage, messen varer. Der planlægges blandt andet en serie smagninger og foredrag i Vinexpos akademi, ligesom der vil blive afholdt mere end 80 forskellige events i vinens tegn.

Hjælp til at finde hinanden
De besøgende kan fx deltage i en workshop, hvor stjernekokke matcher vin og mad, få gode råd om logistik eller - hvis energien rækker - lægge vejen forbi en af de fester, Vinexpo afholder for alle deltagere på messen. Disse fester foregår kl. 22 hver aften, og de skulle gerne virke som en uformel platform for networking og forretninger.
I år vil Vinexpo også introducere et nyt og personaliseret bookingsystem, som vil kunne hjælpe med den bedste match mellem udstillere og besøgende. Hvis fx en chilensk udstiller søger en importør i Singapore, eller en belgisk indkøber søger en italiensk vin, vil det nye system kunne give en hjælpende hånd.
Det vil i øvrigt også blive lettere at komme til messen i år, idet sporvognslinjen, der binder messeområdet med Bordeaux centrum på kun 15 minutter, vil være færdig.




Rækker af vinstokke hos det britiske vinhus Chapel Down.

Chapel Down bliver størst
Der er godt gang i den britiske vinindustri - og stor optimisme for fremtiden. Ifølge foreningen for de britiske vinproducenter, English Wine Producers, vil salget i 2015 højst sandsynligt slå alle rekorder og komme til at ligge tæt på de 100 millioner pund (cirka 996 mio. kr.).
De gode udsigter har fået flere britiske vinhuse til at udvide såvel vinerierne som arealet af vinmarker. Et af dem er Chapel Down, og for at kunne finansiere ekspansionen har vinhuset rejst penge via crowdfunding. Målet var 1,6 mio. pund (cirka 15 mio. kr.), men det lykkedes at rejse hele 4 mio. pund (cirka 40 mio. kr.).
Pengene skal gå til et nyt vineri, men den første portion er nu afsat til en udvidelse af vinmarksarealet. Chapel Down har nemlig langtids-leaset 73 hektar jord og har dermed i alt 132 hektar. De nye hektar vil i de kommende år blive tilplantet med vinstokke, og når det er gjort, bliver Chapel Down det britiske vinhus, der har det største areal vinmarker. I øjeblikket er det Denbies Wine Estate i Surrey, der med sine 107 hektar ligger på førstepladsen.

Engelsk vin på verdensmarkedet
Det meste, at den vin, der fremstilles i Storbritannien i dag, bliver nydt på det britiske hjemmemarked. Men vinproducenterne satser i stigende grad på eksport, og netop eksporten vil i de kommende år komme til at udgøre en stor del af væksten, lyder det fra English Wine Producers.
Det er især inden for mousserende vin, de britiske vinproducenter har succes - og det er også netop med henblik på en øget produktion af bobler, at Chapel Down udvider sig vinmarksareal. Den store udvidelse foretages ifølge vinhuset med henblik på at kunne tilfredsstille efterspørgslen på vine i de næste 25 år.




.



Udnyttelse af pladsen
Det er jo oplagt, hvis man har en trappe og mange gemmevine, at udnytte hulrummet under trappen til et vinskab.
Det er tanken bag et nyt modul-opbygget skab, som det amerikanske firma Vinotemp netop har lanceret. Det letteste er selvfølgelig at montere skabet i forbindelse med opførelsen af en trappe. Men netop fordi, der er tale om modulskabe i flere dybder og højder og med to til otte døre kan skabet også tilpasses en eksisterende trappe.
I de dybeste moduler kan vinflaskerne ligger i tre rækker - den ene foran den anden. Skabene er selvfølgelig forsynet med digital temperaturkontrol og er oplyst af LED-pærer, som kan fås med flere farver lys. Man kan læse mere om nyheden på Vinotemps hjemmeside.
Ideen er god, men der må jo findes masser af andre smarte måder at opbevare sine vine på. Vi hører gerne fra læsere, der har fundet på en rigtig god idé til opbevaring på info@vinavisen.dk - og husk om muligt at medsende et billede.

Milliardærer, vin og spiritus
I 2014 var der 2325 milliardærer på verdensplan - 155 flere end året før - og tilsammen havde de en nettoformue på 7,3 billioner dollars (cirka 47 billioner kr.).
De fleste af milliardærerne (26,8%) er mellem 55 og 64 år, er mænd (2039) og bor i USA, og New York er den by i verden, der huser de fleste af disse ekstremt rige mennesker, nemlig 103.
Oplysningerne stammer fra en ny rapport om milliardærer og deres livsvaner udført af det amerikanske analysefirma Wealth-X. Rapporten fortæller blandt andet, hvad milliardærerne bruger deres mange penge til, og det viser sig, at 10% af deres udgifter i 2014 gik til vin og spiritus.
Derudover brugte de det, der svarer til 274 milliarder kr. på selskaber og rejser, 261 mia. på biler (svarende til cirka 52 millioner kr. pr. milliardær), 163 mia. kr. på kunst, og 150 mia. kr. på privatfly.
Den fulde rapport kan downloades ved at klikke her.






Vinopolis lukker og slukker
Siden 1999 har nogle gamle 1800-tals vinkældre under jernbanen på South Bank i London huset Vinopolis, et 9000 kvadratmeter stort vincenter, der rummer lidt af hvert.
Det kostede det, der svarer til 240 millioner kr. at indrette centret, der har flere vinbarer, konference- og festsale, en sal til vinsmagning, rum til master classes, restaurant, en vinbutik og 21 udstillingsrum, der byder på en interaktiv tur gennem vinens verden.
Nu lukker og slukker Vinopolis d. 31. december 2015. Den underjordiske vinby er blevet solgt, og pladsen skal bruges til andet formål.
For ejeren af centret, Wineworld London gik det udmærket, men ikke godt nok - det kunne i hvert fald bedre betale sig at sælge end at forsøge at holde Vinopolis kørende.
Centret ligger ellers i et attraktivt område, når det gælder turister - tæt ved det berømte museum Tate Modern og madmekkaet Borough Market.

Dur' det med vincentre?
Spørgsmålet er, om den slags store centre egentlig virker tiltrækkende på vininteresserede turister og lokale beboere? Om de simpelt hen er for store til også at skabe den hygge, som de fleste forbinder med vin?
Vinopolis er ikke det første store vincenter, der ikke har levet op til den forventede succes.
Copia, Robert Mondavis store vinøse oplevelsescenter i Napa, gik konkurs i 2008, og det australske National Wine Center i Adelaide skrantede og endte med at blive solgt til Adelaide University i 2003.
Til marts 2016 åbner et nyt stort vincenter, nemlig det længe ventede Cité des Civilisations du Vin i Bordeaux - et byggeri til 77 mio. euro (cirka 573 mio. kr.).
Man forventer, at centret vil tiltrække 400.000 besøgende om året, og det kan man jo kun håbe på holder stik.



Få et vinforslag til yndlingsretten
I uge 46 2013 anmeldte vi Martin Nordkvists bog "Vin & Mad og hvad der virker". Nu har han på sin hjemmeside forbundet alle de mange vinforslag fra bogen med et hav af råvarer og retter, som er listet i alfabetisk rækkefølge fra agerhøne til ål. Under sidstnævnte kan man fx læse, at den ledsagende vin til den røgede udgave af ålen bør være hvid, have lidt muskler og en snert af sødme - som fx en Riesling fra Alsace.
Ud over denne glimrende og let tilgængelige oversigt kan man også sende Nordkvist sin egen yndlingsret - såvel for at dele den med andre som for at få et godt vinforslag. En god idé og en god service.





.....................

.................

.................... .....................




De syv cocktails i serien "Atelier Collection" og de syv parfumer hvis duft, de matcher.

Når cocktailen matcher parfumen
Hos Green Bar på hotel Café Royal i London har chef-bartenderen, Tiziano Tasso, fået den idé at skabe en række cocktails inspireret af parfumerne fra det franske modehus Givenchy.
"Atelier Collection" kalder han serien af syv forskellige cocktails, som kommer så tæt som muligt på duftene fra de ligeledes syv parfumer.
Det er kun indtil d. 31. marts, der er mulighed for at smage disse parfume-cocktails - der koster 13 pund stykket (cirka 130 kr.) - så bliver de taget af programmet igen.
Men så kan man jo fortsætte til hotel Ritz i Berlin, der har verdens første parfumeinspirerede cocktailbar, Fragrances. Baren slog dørene op i juni sidste år, og her opfordrer man direkte gæsterne til at matche deres egen parfume med en cocktail med stort set samme duft.
Hvis man fx har indhyllet sig i en parfume fra Giorgio Armani, vil det være sagen med cocktailen Oud Royal By Giorgio Armani og så fremdeles.
Lidt pjattet men også lidt sjovt.




.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinens Verden har pr. 1. februar ansat Henrik Thomasen som salgskonsulent for Hotel & Restaurant sektoren i Nord- og Midtjylland.
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Domaine des Escaravailles fra Rasteau i den franske Rhônedal samt fra Caves São João (Bairrada/Dao) i Portugal.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Søren Strunge (f. 1945) har mere end 40 års erfaring i vinbranchen. Han blev uddannet tjener fra Restaurantskolen i Odense i 1965 og lod sig snart efter videreuddanne som stagiere først på Brenners Park Hotel i Baden-Baden og dernæst på Hotel Ritz i Paris. Og det var på Hotel Ritz, hvor han blandt andet fungerede som afløser for hotellets sommelier, at hans interesse for vin blev vakt.
    I 1969 blev Søren Strunge ansat hos Vingaarden, som vinimportørens første konsulent for Horeca-kunder. Senere fik han job hos Hans Just, hvorefter der fulgte seks år som selvstændig vinhandler i Odense.
    Efter en kort periode på to år som inspektør hos Tuborg i det fynske område vendte Søren Strunge tilbage til vinens verden - til et job som handelskonsulent hos Better Brands. Efter ti dejlige år i dette firma gik turen videre til Chris Wine, Kjær og Sommerfeldt og til sidst til Excellent Wines, hvor han forblev, indtil pensionsalderen kaldte.
    Efter at have nydt begyndelsen på den tredje alder med nogle skønne MC ture og en Motor-home tur tværs over USA grundlagde Søren Strunge sammen med Bent Aamand i 2014 VineKole - et lille firma med vinskole-rejser til forskellige europæiske vindistrikter.
    VineKole afholder også kommenterede vinsmagninger og hjælper restauranter med udarbejdelse af vinkort og opdatering af sortimentet.
    I sin fritid er Søren Strunge en ivrig vinterbader, og så nyder han at passe de fem børnebørn sammen med hustruen Ann Strunge.
    Adresse: VineKole, Skræddervænget 10, 5800 Nyborg, tlf.: 22 40 19 25, e-mail: soren@vinekole.dk, www.vinekole.dk.







    Ugens vinøse billede
    Solveig Tange, der er dansk journalist og fransk vinbonde sammen med sin mand, Alain Gérard, i Champagne, har sendt os dette billede.
    Billedet er taget under vinterens arbejde med at beskære vinstokke, og det viser Alain Gérard i gang med saksen.
    Bag ham vælder røgen ud af hans "brouette à feu", hans ild-trillebør. Alle de afskårne grene bliver nemlig brændt på stedet for at undgå, at evt. syge vinstokke smitter de raske med sygdom.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
    .....................
    311 Vinbrødrene fejrer sit møde, chapitre, nr. 1000 foran Château de Vougeot i Bourgogne, 9. juni 2007.
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner og hele 15, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 112 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


René Collet Réserve, Domaine Collet à Fontaine Denis, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)
279 kr., Den lille Vinkælder i Tureby
En lækker mousserende vin med en fin og overraskende duft af kærlighedsfrugt, en fint skummende mousse og en medium-fyldig smag med noter af modne, grønne druer.

Hvidvin


Gomera, Provinco Italia, Pinot Grigio, Veneto IGT, Italien, 2014, lav alkohol (12%)
49,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
Til 50 kr. er denne hvidvin lidt af et fund. Den har en meget aromatisk duft og en harmonisk smag med god, frisk frugt, der holder hele vejen ud i eftersmagen. Dertil fint krydderi.


Tenuta Luzzolini Bianco, Cirò, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
70 kr., pris ved 6 flasker: 56 kr. flasken, Granvino
En liflig hvidvin med duft af klementiner og en frisk og saftig smag med noter af citrus. En meget lækker vin, hvor prisen for en flaske er helt ok - og prisen ved 6 flasker meget attraktiv.


La Brise Marine, Château de la Negly, La Clape, Côteaux du Languedoc, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En frisk og lækker hvidvin, der hænger godt sammen. Den har en god druesmag, fint krydderi, diskrete fadnoter, tilpas syre og et lille strejf af honning. Vinen er lavet på druerne Bourboulenc (70%) og Roussanne (30%).


Grande Passolo, Rocca, Chardonnay, Piemonte, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
59,95 kr., Amka
En meget enkel hvidvin med lidt citrus og noter af honning.

Rødvin


Zinio, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 71 kr. flasken, YouAndWine
En rødvin med en dejlig og kompleks aroma af frisk frugt, te og mild tobak. Smagen lever helt op til forventningerne. Vinen er velafbalanceret med god moden frugt, fine krydrede noter og afrundet fad. En glimrende vin til normalprisen og et kup til prisen for 6 flasker.


Mesapo, Agricola Pliniana, Primitivo, Salento, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)
90 kr., Steiniche Wine
Flot rødvin med en fyldig, ren frugtsmag og noter af mørke bær og chokolade.


River Retreat, Trentham Estate, Pinot Noir, South Eastern Australia, Australien, 2013, middel alkohol (13,5%)
99 kr., på tilbud indtil 29. marts: 79 kr., Vinoble
Lækker rødvin med en klar og karakteristisk Pinot-karakter. Den har en frisk, men også blød smag, fint krydderi og et lille strejf af sødme. Flasken har skruelåg.


Marques de Casa Concha, Concha y Toro, Pinot Noir, Limaré, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
109,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 7): 75 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Fyldig rødvin med et fint billede af druen Pinot Noir. Dens smag er ret tør og glimrende til mad. Tilbudsprisen er den rigtige pris. Den gav den femte stjerne.


Coma d'en Romeu, Ardèvol, Priorat, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)
129 kr., MondoVino
Unægtelig en bamsevin, der fylder hele ens korpus op med duft og smag. De fem stjerner afhænger af køberens smag. Kun hvis man er til bamsevin, er vinen til fem stjerner. Ellers ikke.


400 Some, Vinicola Carbone, Aglianico, Vulture, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
139,95 kr., Salling Stormagasiner
En elegant og lækker rødvin med dejlig frugt og fint krydderi med peber i front. En udpræget vin til mad - fx en god oksebøf.


Carmelo Rodero, Bodegas Rodero, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
175 kr., Compagniet
Flot, fadlagret rødvin på druen Tempranillo med lidt Cabernet Sauvignon. Den har en dejlig frugtsmag med noter af mørke bær, mørk chokolade, vanille ...


Costetoste, Fontefico, Aglianiclo, Terre di Chieti, Italien, 2010, høj alkohol (15%)
183 kr., pris ved 6 flasker, Azienda Vin
En kraftig, men også meget lækker og elegant rødvin med en dejlig frugtsmag, fint krydderi, tilpas syre og en lang eftersmag.


El Hombre Bala, Madrid, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)
198 kr., pris ved 6 flasker: 169 kr., Husted Vin
En kraftig, men også meget flot rødvin - intens og kompleks, med en anelse frugtsødme og med en lang og lækker eftersmag. Det er en vin, der er fuld af spansk solskin.


Château les Barrillots, Michel Brunet, Margaux, Frankig, 2012, lav alkohol (12,5%)
239,75 kr., på tilbud indtil 22. marts: 199,75 kr., Skjold Burne
En ret let, men også blød og lækker rødvin med en karakteristisk duft og smag af Bordeaux. Den har en vis tørhed, moden frugt og en lang eftersmag.


Atteca Armas, Bodegas Ateca, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2010, høj alkohol (15,5%)
349,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk
Man kan få seks sække cement for den pris, men denne vin er unægtelig meget flot. Den har en blød, lækker og cremet frugtsmag med mange facetter. 15,5 procent er meget. Vi et tæt på portvin - også i smagen - men vinen har ikke nogen spritkant.


Château Penin, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
54,24 kr., Køge Vinhandel Webshop
En lille Bordeaux-rødvin, der er god nok til prisen. Udmærket hverdags-vin.


Chevallon, Patrick Foglia, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,8%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Propperiet
En meget almindelig, men pæn Rhône-rødvin, udmærket til mad. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.


J. Lohr, Syrah, Paso Robles, Californien, 2012, lav alkohol (13%)
124 kr., Irma
Denne rødvin er nem at drikke. Den glider bare ned og smager godt. Men der er ikke oplevelser nok til prisen.


Cerca Trova, Sangiovese, Maremme, Toscana IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
139 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Barrique Vin
Denne rødvin har ligget på egetræsfade, og det præger smagen - næsten lidt for meget. Smagen af træ overdøver til en vis grad den gode frugt fra Sangiovese-druen. Flasken har skruelåg.


Postales, Bodega del Fin del Mondo, Malbec, Patagonia, Argentina, 2013, middel alkohol (14%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Hvad får man for de 40 kr.? En meget robust rødvin med frugt og sødme, men også med en ikke særlig venlig slutning. Flasken har skruelåg.


Grignano, Pietramaggio, Toscana, Italien, middel alkohol (14%)
59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En rødvin med god og koncentreret frugt, men også med et meget markant tanninbid, der gør den noget stramtandet. Der er ingen årgang på vinen, så vi kan kun gætte på, at den må være ret ung. Plask den over i en karaffel et par timer før servering.


Les Terroirs, Calmel & Joseph, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
119,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk
Denne rødvin på druere Syrah, Grenache og Carignan har et lidt smalt smagsbillede og tørrer hurtigt ud i eftersmagen.


Plata, Señorío de Nevada, Vino de Calidad de Granada, Spanien, 2009, høj alkohol (15%)
125 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Kraftig rødvin fra Andalusien. Den er fuld af frugt med noter af eg fra de 12 måneders fadlagring. Ret kort eftersmag. Til 125 kr. har den et lidt smalt og tamt smagsbillede.


Gràssia, Giuseppe Sedilesu, Cannonau di Sardegna, Sardinien, Italien, 2011, høj alkohol (16%)
138 kr., VinDanmark Lagersalg
Nej, denne rødvin er ganske enkelt for kraftig og alkoholisk. Den har godt nok frugt, men smagen af frugt afløses hurtigt af noget tørt og sprittet.


Château Moulin Riche, Saint Julien, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
349,95 kr., pris ved 6 flasker: 299,95 kr., Erik Sørensen Vin
En rødvin fra Bordeaux, seks år gammel, med god frugt, lidt snerpende, ikke nogen dårlig vin, men ... Intet medlem af smagepanelet ville give 300 kr. for den.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.