Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28, 2015



En vinmark i Côte de Nuits i Bourgogne. Foto: Wikipedia/Ferras.

Hedebølge i vinmarkerne

Det er ikke kun i Danmark, termometret er kravlet op over de 30 grader - varmen har lagt sig som en dyne over hele Europa i den forgangne uge, og det har flere steder sat sit præg på arbejdet i vinmarkerne.

I Bordeaux, Bourgogne og Champagne ligger dagtemperaturerne over 35 grader - hvilket ifølge Decanter betyder, at markarbejderne starter deres arbejde allerede ved 4-tiden om morgenen og stopper, når heden sætter ind op ad formiddagen.
I Storbritannien er der visse steder målt op til 40 graders varme i de seneste dage, hvilket aldrig før er sket i en juli måned. Så også her oplever vinproducenterne nærmest tropiske forhold.

Ingen panik - endnu


Som det er nu, er der ingen panik i hverken de franske eller britiske vindistrikter. Drueklaserne er endnu meget små, og der er stadig rigeligt med vand i undergrunden. I Champagne har man den fordel, at den kalkrige undergrund virker som en svamp, der i regnfulde perioder suger vandet til sig, og i sommervarmen afgiver vandet igen over meget lang tid.
Alligevel er der en hel del franske vinproducenter, der ser op mod den skyfri blå himmel og den strålende sol og snakker om, at 2015 måske kan blive ligesom 2003 - en årgang, der var præget af en hedebølge, der strakte sig ud over sommermånederne.

Atypiske vine


Det var et år, hvor syren i druerne var i bund og sukkerindholdet højt, og hvor druerne flere steder begyndte at skrumpe ind, før man nåede at høste dem. Årgang 2003 på fransk jord blev derfor i høj grad atypisk - i nogle distrikter blev vinene flotte og muskuløse med et oversøisk præg, mens andre blev rene marmeladevine.
Sådan er det med vin - vejrguderne har mindst lige så stor betydning som vinmageren i vineriet, og det er lige spændende hvert år, hvordan den nye årgang smager, når den skænkes i glassene.


Foto: Wikipedia/Mick Stephenson.

Rødvins-stof mod depression

Vi ved godt, at vi har nævnt det et par gange før, men en god ting kan godt tåle at blive gentaget: Stoffet resveratrol, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin, har vist sig at have en godgørende effekt over for en række forskellige sygdomme, heriblandt diabetes to, visse kræftformer og hjertekarsygdomme.
En undersøgelse fra University of South Carolina School of Medicine tyder ifølge Science Daily på, at resveratrol også kan modvirke depression - i hvert fald hos rotter.

Efterlignede mobning på arbejdspladsen


Depression hos ellers raske mennesker er ofte forårsaget af socialt stress - hvilket fx kan skyldes mobning på arbejdspladsen. Forskerne forsøgte derfor at efterligne et sådan mobberi ved at sætte en stor og aggressiv rotte ned blandt en gruppe mindre temperamentsfulde rotter. Nogle af rotterne kunne - ligesom i menneskenes verden - tåle mosten, mens andre lod sig påvirke, blev stressede og udviklede en depressionslignende opførsel. Sidstnævnte gruppe udviklede samtidig inflammation i hjernen, som øgedes efterhånden, som den depressive tilstand tog til.

Blokerede for inflammationen


Forskerne gentog forsøget, men denne gang gav de undervejs de rotter, der begyndte at udvikle stress og depression en daglig dosis resveratrol svarende til indholdet af stoffet i seks normale glas rødvin.
Det viste sig, at resveratrolen blokerede for udviklingen af inflammation i hjernen og dermed bremsede den depressionsagtige tilstand hos rotterne.


Flere steder i Beaujolais breder vimarkerne sig på de stejle skråninger som her bag Château de la Chaize. Foto: Inter Beaujolais.

Bourgognes lillebror

Beaujolais står i skyggen af moderdistriktet Bourgogne - af de berømte domainer, hvoraf det allermest berømte er Domaine de la Romanée-Conti.

Og Beaujolais Nouveau - den nye rødvin, der hvert år under stor ståhej sendes ud til alverdens lande - har bestemt ikke hjulpet på distriktets image. Den nye vin er ofte spinkel og ikke specielt velsmagende, og det er desværre den, som Beaujolais i mange lande er bedst kendt for.
Der fremstilles også fremragende Beaujolais-rødvine i områdets ti fornemme cru’er, som omfatter Brouilly, Réginié, Chiroubles, Côte de Brouilly, Saint-Amour, Fleurie, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent og Morgon. Men disse vine - der ligger i den dyre ende af prisskalaen - er ikke nær så kendte af forbrugerne.

Mousserende Beaujolais-vin


Der fremstilles kun meget lidt hvidvin i Beaujolais - og så laves der faktisk også mousserende rosévin, hvilket det nok er de færreste, der ved.
Det bliver da også kun til 800.000 flasker om året, der ligesom al anden rød Beaujolais fremstilles på Gamay-druen.
Den mousserende vin er hidtil blevet solgt som Vin de France, den laveste kategori, der gives til vine af ikke nævneværdig stor kvalitet. Vinen kan desuden komme fra mange forskellige områder i Frankrig.

Ansøgt om egen appellation


Det er dog en vin, der er yderst let at sælge, hvilket ifølge Beaujolais’s vinproducentforening, Inter Beaujolais, blandt andet skyldes, at den er en skøn forening af tidens to store vintrends: rosévin og boblevin.
Foreningen mener derfor, at der er et stort uudnyttet potentiale i salget af denne vin i såvel Frankrig som i resten af verden. Men det kræver, at den ”stiger i graderne”. Derfor har Inter Beaujolais ansøgt appellations-myndigheden INAO om en egen appellation til den mousserende rosévin.
Man ved godt, at der kan gå fire til fem år, før INAO eventuelt godkender en sådan ansøgning. Men en godkendelse kan ifølge foreningen betyde utroligt meget rent økonomisk for Beaujolais's vinproducenter, der så kan begynde af fremstille og sælge mange flere flasker af boblevinen.


Nye lyserøde bobler fra Armand de Brignac

Champagnehuset Armand de Brignac, der ejes af den amerikanske rapper Jay-Z, tegner sig for nogle af verdens dyreste champagner. Og nu har huset lanceret sin dyreste champagne nogensinde. Blanc de Noirs - hvid af sorte (blå) druer, er navnet, og der er tale om en rosé champagne, fremstillet udelukkende på Pinot Noir, den ene af de tre druer, der normalt indgår i champagne. De to andre er Chardonnay og Pinot Meunier.

Flasken er ligesom de øvrige champagner fra Armand de Brignac pakket ind i skinnende tinfolie, Der er kun fremstillet i alt 3000 flasker - hvoraf den danske vinimportør DeLuxLife.dk har fået tildelt nogle få kasser. Det nøjagtige antal kendes endnu ikke, og champagnen er da heller ikke prissat endnu. Men hos vinimportøren forventer man at den vil ligge på omkring 4750 kr.



Det lille filter, der er lavet af et tyndt plastprodukt, påstås at kunne tilbageholde sulfitterne.

Et biprodukt fra gæringen

På de fleste vinflasker ser man de to små ord ”indeholder sulfitter”, hvilket er svovlforbindelser. Sulfitter findes naturligt i alle vine - de er simpelt hen et biprodukt ved gæringen. Ofte tilsættes der ekstra svovl for at forlænge vinens holdbarhed og for at dræbe uønskede bakterier.
Mængden af sulfitter i en almindelig flaske vin i dag er dog under halvdelen af den mængde, en flaske indeholdt for hundrede år siden. Årsagen er blandt andet, at hygiejnen i vinerierne er blevet langt bedre, og at det derfor ikke er nødvendigt at tilsætte så mange sulfitter.

Sulfitter giver ikke hovedpine


Selv om sulfitterne på ingen måde er skadelige, er der mange forbrugere, der gerne ser alt, hvad der hedder konserveringsmidler vist vintervejen, ligesom der er en del, der fejlagtigt tror, at sulfitterne i vinen giver hovedpine. Derudover er der en meget lille procentdel af verdens befolkning, der er allergiske over for sulfitter.
Til dem, der gerne vil have en næsten sulfit-fri vin, er der måske hjælp at hente i en ny opfindelse - når og hvis den bliver sat i produktion.

Et ganske særligt filter


Det drejer sig om et engangsfilter med navnet Üllo, der er opfundet af en kemiker fra Chicago, James Kornacki.
Når vinen hældes gennem filteret, der kan placeres i såvel en karaffel som i et vinglas, tilbageholdes sulfitterne, mens aromastoffer og andre stoffer, der er vigtige for vinens smag, passerer igennem.

15 kr. pr. filter


Et filter virker til en hel flaske rødvin, og prisen for det vil blive det, der svarer til cirka 15 kr. - som jo så skal lægges oven i prisen på vinen.
Foreløbig er det lykkedes James Kornacki at rejse 185.000 dollars (cirka 1,2 millioner kr.) gennem private investorer, så han har kunnet udvikle sin prototype. Næste skridt bliver en Kickstarter-kampagne, og hvis han får de 100.000 dollars (cirka 674.000 kr.) i hus, som er hans mål, vil Üllo komme på markedet i begyndelsen af 2016.

Ingen fadsmag med ny egetræs-chip

I uge 26 nævnte vi den anerkendte italienske vinkonsulent Albert Antonini, der ikke mener, at vin har brug for fadmodning. Lad den fine rene bæraroma tale for sig selv, lyder hans budskab. I den anden grøft er så de vinproducenter, der mener, at rødvin - og undertiden også hvidvin - har brug for et ordentligt skud egaroma. Det kan vinen få ved lang tids lagring i egetræsfade, og hvis man ikke synes det er nok, kan den påvirkes i endnu højere grad ved hjælp af egetræstave, -spåner eller -chip, der sænkes ned i vinmosten i kortere eller længere tid.
Stadig flere vinproducenter rundt om i verden har dog samme holdning som Albert Antonini. Dog vil de gerne have de andre goder, som fadmodningen giver - nemlig struktur, fylde og fedme til vinen.
Nu har det franske firma Vivélys ifølge La Vigne Mag skabt en egertæs-chip med navnet SC100, der ikke afgiver nogen smag til vinen, men derimod netop struktur og fylde. Og med kun fire til fem ugers påvirkning af vinen - og kun 1 til 5 gram chip pr. liter vin - opnår man det ønskede resultat. Der ligger fem års forskning bag chippen, som vil kunne købes af vinproducenterne fra og med midten af september.

Fem fantastiske festivaler

Sensommeren og efteråret byder på stribevis af vinfestivaler over alt i Europa. Årets druehøst fejres med optog, konkurrencer, kåring af vindronninger - og selvfølgelig masser af vin i glassene.
Nedenfor har vi listet fem årlige festivaler, som det bestemt er værd at lægge vejen forbi. Klik på navnene og læse mere om den enkelte festival.

* Festa della Fil-loxera (7. og 8. september) i den spanske by Sant Sadurni er en festival, hvor man fejrer sejren over vinlusen, Phylloxera vastatrix, der i slutningen af 1800-tallet truede med at udrydde samtlige af Europas vinmarker. Festlighederne omfatter en stor parade med folk udklædt som vinlus, og hvor hovedattraktionen er en 6 meter lang lus med spruttende fyrværkeri i begge ender.
Paraden bevæger sig gennem byens gader op til torvet foran kirken, hvor dansere udfører en særlig dans med kæmpestore masker på hovederne, ligesom der vises et teaterstykke om vinlusens hærgen og udryddelse. Det hele er selvfølgelig krydret med masser af sprudlende cava, da Saint Sadurni er cavaens hovedstad.

* Ban des Vendages (19. og 20. september) i Saint Émilion er den årlige fejring af den kommende druehøst. I de to dage, festivalen varer, kan man blandt andet opleve medlemmerne af distriktets vinråd, Jurade de Saint Émilion, gå i optog gennem byens gader iført deres lange røde kapper. Den første aften er byen også en smeltedigel af feststemning med optræden i gader og på pladser og med et stort fyrværkeri som natligt punktum.

* Vienna Wine Hiking Day (26. og 27. september) er to dages vinfestival, hvor Wiens omkring 200 vinproducenter giver folk lov til at gå gennem deres i alt 700 hektar vinmarker - noget, der er forbudt resten af året. Undervejs kan man få stillet sulten i de lokale ”heuriger” - vinkroer, hvor man kan nyde lette lokale måltider med lige så lokal vin til.
Der er tre ruter af forskellig længde at vælge imellem - men alle fører de deltagerne gennem nogle af Østrigs mest bjergtagende landskaber.

* Festa dell’Uva (27. september) i den toskanske by Impruneta har været afholdt hvert år lige siden 1926. Faktisk byder hver af byens fire kvarterer, Fornaci, Pallò, Sant’Antonio og Santa Marie, på hver deres festival, og selvfølgelig prøver de at overgå hinanden i kreativitet og antal arrangementer. Et højdepunkt er paraderne i de fire bydele, hvor store bemalede skulpturer i træ og papmaché trækkes af sted på vogne. Typisk er det vinflasker i kæmpeformat. Derudover er der dans i gaderne og smagninger af vin og lokale delikatesser.

* Fête des Vendanges Montmartre (7.-11. oktober) er den årlige fejring af høsten fra den lille vinmark på Montmartre i Paris. Traditionen tro vil der være taler, koncerter og parader med udklædte folk i gaderne omkring marken. Det hele afsluttes af et gevaldigt fyrværkeri. Det er en fest, der bestemt er værd at opleve.

Bordeaux har fået GI i Kina

Det er en kendt sag, at berømte vinmærker fra Bordeaux bliver forfalsket i stor stil i Kina, ligesom nogle kinesiske vinhuse simpelt hen hugger de fine slotsnavne - eller vælger navne, der ligger mistænkeligt tæt op ad - til egne vine.
Siden 2011 har vinkomitéen i Bordeaux, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), kæmpet for at få de kinesiske myndigheder til at give distriktets vine GI-status (geografisk indikation) i Kina.
Nu er det lykkedes - myndighederne har endelig givet ansøgningen det blå stempel.
Betegnelsen GI er indført af EU netop for at navnebeskytte nogle af de mest kendte europæiske føde- og drikkevarer. Det er således en lovmæssig beskyttelse mod imitationer i Kina, Bordeaux nu omsider har fået i hus.
Dermed ikke sagt, at svindelen med og imitationen af de ædle Bordeaux-vine vil forsvinde som dug for solen, men vinproducenterne kan nu med loven i hænderne bedre bekæmpe den slags på kinesisk jord.
Ud over Bordeaux har også Cognac, Champagne og Napa Valley opnået beskyttet status i Kina.


I alt 25 tyske vinproducenter fik tildelt en præmie for deres vine. Også en nonne (i midten) var blandt præmiemodtagerne.

Den store Riesling-konkurrence

Det tog dommerpanelet ni dage at smage sig gennem de 1838 Riesling-vine i årets udgave af den store internationale konkurrence Best of Riesling.
Kun 15% af vinene gik videre til finalen, hvor de dystede i otte forskellige kategorier fra de tørre over de halvtørre til de supersøde.
Inden for hver kategori blev tre vine - efter endnu en blindsmagning - tildelt henholdsvis en første-, anden-, og tredjeplads, og da to vine måtte deles om tredjepladsen i en af kategorierne, blev i alt 25 vine præmierede.
Konkurrencen blev afholdt i den tyske by Neustadt and der Weinstrasse, og selv om det er en international konkurrence, var 97% af vinene tyske, ligesom samtlige vindervine stammede fra Tyskland. De sidste 3% af vinene kom fra Østrig, Luxembourg, Schweiz, Italien, Bulgarien, USA, New Zealand og Australien.
Ved at klikke her kan man (nederst på siden) se listen over vindervinene og måske selv indlede jagten på vinene på det danske marked.


Sutcliffe søger nye veje

I de sidste 24 år har Serena Sutcliffe været chef for auktionshuset Sotheby’s internationale vinafdeling. Men nu har hun valgt at stoppe - hvem der skal overtage hendes ansvarsfulde job, vides endnu ikke.

Den 70-årige Sutcliffe er en af verdens store vin-kapaciteter, og der er ingen tvivl om, at hun i høj grad er årsag til, at Sotheby’s i dag tiltrækker nogle af de helt store vinsamlere, når de vælger at sælge ud af deres kælderbeholdning - eller købe flere vine.
Auktionshuset giver dog heller ikke helt slip på hende, da hun fremover vil virke som rådgiver i vinafdelingen, ligesom hun får en såkaldt ærespost i Sotheby’s ledelse.
Derudover er hun også en flittig vinskribent i både britiske og internationale magasiner.
Man kan læse mere om Sutcliffe i VinAvisens Hall of Fame.



Whiskyflasken, der drog i krig

Da den skotske underofficer William Mill i 1914 blev sendt til Frankrig for at deltage i første verdenskrig, medbragte han en flaske whisky - en Croft Blend Fine Old Scotch.
Det var en kendt sag, at soldaterne - når der var pauser i kampens hede - fik lidt at styrke sig på. Men mærkværdigvis nok tog Mill den uåbnede flaske med sig hjem igen og lagde den under sin seng.
Flasken gik i arv til kommende generationer - og ingen nænnede åbenbart at åbne den. Nu er den meget gamle whisky, som man ud fra flaskens udseende kan datere til mellem 1889 og 1908, sat på online-auktion hos Scottish Whisky Auction.
Startbuddet er på 2000 pund (cirka 21.000 kr.), og med i købet får man et fotografi fra 1908 af Mill selv til hest. Man kan byde med ved at klikke her.

Den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder i den danske vinbrance i denne uge.


Vil du have vores løbeseddel?

Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Ludovic Riautè

Vinbranchens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Ludovic Riautè (f. 1972) er født og opvokset i Frankrig, hvor han efter en fireårig uddannelse på en vinskole i Orléans kom i lære som vintjenerelev hos Michelin-restauranten La Ferme de la Lande.
Dernæst fulgte en række spændende job - blandt andet som privat vintjener for den daværende franske forsvarsminister, Francois Léotart, og som tjenerafløser i flere af Paris’s toprestauranter - heriblandt Ritz, Bristol og Celebrités.
Ludovic Riautè har også været vintjener på krydstogtskibe i Caribien og restaurantchef hos det firestjernede hotel Le Swalibo på La Réunion - et lille fransk ø-paradis tæt på Madagascar.
I 1997 slog han sig ned i Danmark og fik job som restaurantchef på Karoline Amalie i Silkeborg. Fem år senere gik turen til Norge, hvor han for første gang snusede til jobbet som vinimportør. Han havde nemlig fået til opgave at importere vin til hotel Bardøla Højfjelshotell - et af kun seks hoteller på norsk jord, der må have egen vinimport. Under opholdet i Norge opnåede Ludovic Riautè at blive nummer fire i Nordisk Mesterskab for Sommelierer, som blev afholdt i Stavanger i 2004.
Vel tilbage i Danmark var han i en årrække medejer først af restaurant Piaf i Silkeborg og dernæst af brasseriet på Hotel Ferdinand i Århus, der vandt titlen som landets bedste brasserie i Den Danske Spiseguide.
Hele to gange blev han nomineret til Danmarks bedste sommelier, før han i 2008 startede sit eget vinimportfirma, La Cave, der importerer kvalitets-vine fra Frankrig, Italien, Portugal, Spanien og Sydafrika. Drømmen er at importere vine fra endnu flere lande og at udvide med en fysisk vin- og delikatesseforretning.
Derudover ejer Ludovic Riautè Vinspecialisten i Silkeborg og er salgsdirektør for Le Nez du Vin (vinøse duftsæt) i Skandinavien og Sydafrika.
Gennem sin lange karriere i vinens verden har han mødt mange stjerner - heriblandt Madonna, Michael Jordan og Zinédine Zidane. Men den største stjerne af dem alle er hans hustru Elmarie, som han mødte på en vinrejse i Sydafrika. I 2009 kom parrets lille prinsesse, Chloé, til verden.
Adresse: La Cave, Syrenvej 4, Salten, 8653 Them, tlf.: 21 43 89 33, e-mail: info@lacave.dk, www.lacave.dk.



Ugens vinøse billede

Denne drueklase ser ud til at kunne slå alle rekorder, når det gælder størrelse og antal druer. Billedet er taget af svenske Morgan Skantz, som har slået sig ned i Costa del Sol med eget vinfirma. Han fortæller, at klasen vejer tæt ved 1 kg, hvilket betyder, at hvis der havde været blot cirka 300 g flere druer, havde der været nok til en hel flaske.
Sorten er Tempranillo – Spaniens store blå drue. Temprano betyder "tidlig" på spansk, og druen har sandsynligvis fået sit navn, fordi den modner tidligt.
Ifølge Morgan Skantz kan man altid kende en Tempranillo-klase på, at den har to "skuldre", så den - når man løfter op i skuldrene – danner et T.
Klasen er høstet hos Bodega Fuente Reina, der ligger i naturparken Sierra Norte omkring 100 kilometer nordøst for Sevilla.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Der er sikkert en del af jer, der snart skal på sommerferie til et af verdens mange vindistrikter. Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312


332 På Côte‒Roties forblæste skråninger beskyttes vinstokkene af et lille ”telt” af træpinde (foto © Niels Bräuner Nielsen).


VinAvisen finder de gode vine!

I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner og hele 18, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 100 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Sandiliano, Vino Spumante, Brut, Italien, lav alkohol (11%)

69,75 kr., på tilbud indtil 2. august: 49,75 kr., Skjold Burne

Til lige under 50 kr. er denne boblevin såmænd slet ikke så tosset. Den er måske lidt enkel, men frisk og forfriskende og med en lille sødme, som mange vil være glade for.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Prado Rey, Rueda, Spanien, 2014, lav alkohol (12%)

69 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager

Hvidvine fra det spanske distrikt Rueda er som regel lavet på druen Verdejo, men her har denne drue fået assistance af Sauvignon Blanc, og det har tilført vinen en næsten sprælsk friskhed. Vinen har en let cremet smag og tilpas syre med noter af grape og citrus. God til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Marcel Deiss, Riesling, Alsace, Grand Cru Langenberg, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)

225 kr., Compagniet

Bagetiketten på denne meget fornemme hvidvin taler om "la salinité du granits" - altså noget med "salt". Og vinen har da også udpræget mineralske noter. Men først og fremmest har den en vidunderlig, aromatisk duft og en bred, blød og let cremet druesmag. Vinen er fremstillet på økologisk dyrkede druer.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Segredos de Säo Miguel, Alexandre Relvas, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2014, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., på tilbud i Løvbjergs butikker i Jylland og Odense: 35 kr., ViniPortugal

Lækker, let cremet rosévin med dejlig frugt og noter af jordbær og hindbær. Til 35 kr. er den lidt af et fund. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Vie en Rose, Domaine Horgelus, Cõtes de Gascogne, Frankrig, 2013, lav alkohol (11,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw

En både let og lækker rosévin med en fin laksefarve, en krydret duft og en frisk frugtsmag med noter af jordbær og citrus. God til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de la Villaudière, Jean Marie Reverdy & Fils, Pinot Noir, Sancerre, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

149,75 kr., på tilbud indtil 2. august: 112,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Elegant rosévin med en smuk, lys laksefarve. Den har en frisk Pinot-smag, fint krydderi og en blød citrussyre. Den er ret tør og udpræget en madvin til lettere retter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Doural, Sogevinus, Vinho Regional Duriense, Portugal, 2013, lav alkohol (12,5%)

39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Til 40 kr. (ved 6 flasker) er dette en rigtig god rødvin med fyldig frugt, der holder sig til langt ud i eftersmagen. I smagen er der noter af mørke bær, kirsebær og krydderurter. Dertil en indbydende sødme. Skænk den gerne let afkølet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vemell, Celler del Roure, Valencia, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Fortræffelig rødvin til mad. Den har god frugt med noter af mørke bær og kirsebær og en blød syre. God til prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Annibale, Stefania Mezzitti, Umbria IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Saftig rødvin med udpræget smag af druen Sangiovese, støttet af Cabernet Sauvignon og Merlot. Lille sødme og lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos de Nit, Montsant, Crianza, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Barrique Vin

Flot og lækker rødvin på druerne Garnatxa (katalansk for Garnacha), Samsó (Carignan) og Syrah. Vinen har en kompleks, fyldig smag med bred frugt, fint krydderi og diskrete fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stefano, Coste Scaligere, Rosso Veronese IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager

Superlækker rødvin på druerne Corvina og Rondinella. Den har en god struktur, bred frugt, tilpas syre, men også en charmerende, lillle sødme. 60 kr. er en fair pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passion d'Alselme, Père Anselme, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)

89,75 kr., på tilbud indtil 2. august: 67 kr. ved 3 flasker., Skjold Burne

En elegant rødvin og en typisk Rhône-vine med struktur og rygrad, god frugt og saft og kraft. Nyd den til en god kalvesteg eller noget lækker grillmad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Monrosso, Fattoria Monsanto, Chianti, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

89,75 kr., pris ved 6 flasker: 79,75 kr., Bichel Vine

Ja, dette er unægtelig en Chianti. Typisk Chianti. En dejlig rødvin med god frugtfylde, fint krydderi, milde tanniner, tilpas syre og en lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Tempus, Stefano Accondini, Corvina, Rosso del Veneto IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 64,95 kr., Jysk Vin

Denne rødvin er frugt og sødme og ikke ret meget andet - plus en lidt stram eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine de Cristia, Côtes du Rhône, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

90 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., The Wine Company

En rigtig god Rhône-rødvin, tør, med fyldig, blød frugt, med god krydring - urter, peber ... Vinen er lavet på økodruer.

stjernestjernestjerne

Torre Aretusa, Montemajor, Terre Siciliane IGT, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin på druerne Nero d'Avola og Syrah er præget af en meget markant sødme. Dertil noter af vanille.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mapa, Pedro Mário Batista Garcias, Douro, Portugal, 2012, middel alkohol (14%)

120 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center

Fortræffelig rødvin på portvins-druerne Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão og Sousão. Der er fyldig, blød frugt, der er god syre, en behagelig sødme og en flot og tæt struktur.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Weingut Scheiblhofer, Syrah, Burgenland, Østrig, 2013, middel alkohol (14%)

165 kr., pris ved 6 flasker: 148,50 kr. flasken, YouAndWine

Denne rødvin er typisk for Syrah druen med sine krydrede noter i duft og smag. Men det krydrede overdøver ikke den fine frugtsmag, som man fx kan opleve det i nogle oversøiske Shiraz-vine. Det er en meget elegant vin til en rimelig pris - også når det gælder normalprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Devil's Elbow, Longview, Cabernet Sauvignon, Adelaide Hills, Australien, 2012, høj alkohol (14,3%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Flot rødvin med lækker, blød frugt og et godt skelet, der holder sammen på frugt og krydderi, sødme og syre samt noter af lakrids, blommer, egetræ og vanille. Australsk, men ikke spor bamset. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chevallon, Patrick Foglia, Gigondas, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., Propperiet

Sådan skal en god Rhône-rødvin smage. En elegant vin i fornem balance med dejlig, bred frugt, bløde tanniner, krydrede noter, en god syre og en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca' Marta, Amarone della Valpolicella, Italien, 2011, høj alkohol (15%)

229,75 kr., på tilbud til 2. august: 175 kr., Skjold Burne

En ret let Amarone - ikke en bamse-amarone, men en rigtig god rødvin med fyldig frugt, en tiltalende struktur, ikke oversød ... Faktisk slet ikke så ringe.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen