Verdens største vinmarksejer
Indtil for nylig var vinfirmaet Treasury Wine Estate, der har sin base i Australien, verdens største vinmarksejer. Men nu har firmaet solgt Asti Winery i Californien og dets 111 hektar vinmarker til den californiske vinproducent E&J Gallo - hvilket betyder, at Treasury i dag er degraderet til en andenplads.
Nu er det chilenske Concha y Toro, der med sine 10.750 hektar vinmarker - 80 hektar mere end Treasury - er indehaver af titlen som den største vinmarksejer.
Har stadig vokseværk
De fleste af Concha y Toros vinmarker befinder sig i hjemlandet Chile, men firmaet har også 450 hektar i Californien og 1000 hektar i Argentina. Og det fortsætter ifølge The Drinks Business med at tilplante og indkøbe mellem 200 og 300 hektar vinmarker hvert eneste år.
Når det gælder verdens største vinmærker, er det E&J Gallo, der har førertrøjen på med vinmærket Barefoot.
Her ligger Concha y Toro med vinmærket af samme navn på tredjepladsen med et salg på 170,4 millioner flasker på verdensplan i 2014 - hvilket var en fremgang på 7,6% i forhold til 2013.
Napoléons vin solgt
I 1815 tabte Napoléon slaget ved Waterloo og måttet flygte over hals og hoved. Han efterlod derfor sin karet et stykke fra slagmarken, og i den fandt de sejrende tyske tropper blandt andet en flaske vin.
Denne vin, der er fremstillet omkring 1810 og bærer Napoléons monogram, endte i den skotske baronet Michael Shaw Stewarts store samling af genstande, der har tilhørt den franske kejser.
For nylig blev en del af samlingen solgt på Christie’s auktioner i London, og her gik den legendariske flaske for et hammerslag på 25.000 pund (cirka 264.000 kr.) - hvilket var 5000 pund over den højeste vurdering.
En lok til 72.000 kr.
Om den vin, der er tilbage i den uåbnede flaske, kan drikkes, er ikke godt at vide - ligesom man ikke ved, om den er tør eller sød.
Man ved, at Napoléon holdt af sød vin - og ikke mindst af Vin de Constance fra den sydafrikanske vingård Constantia (i dag Klein Constantia). Denne søde vin forsødede hans tilværelse under eksilet på Sankt Helena.
Ud over flasken bød auktionen også på Napoléons kendte sorte ”to-kants hat” af bæverskind, der gik for 386.000 pund (cirka 4 millioner kr.), og en lok fra manken af kejserens yndlingshest, Marengo. Den indbragte 6875 pund (cirka 72.500 kr.).
Ildebrand i Bordeaux
I den forgangne uge har området omkring Bordeaux by været hærget af en ildebrand, som er blevet kaldt for en af de værste i Frankrig i de sidste fem år.
Ilden har ædt sig gennem 550 hektar pinjeskov, og bedst som brandfolkene mente, at have den under kontrol, satte en kraftig blæst med vindstød op til 50 kilometer i timen igen gang i flammerne.
I Pessac og Saint-Jean-d’Illac, to forstadsbyer til Bordeaux, blev adskillige indbyggere evakueret. Vinden og dermed ildebranden skiftede konstant retning, hvilket i høj grad besværliggjorde slukningsarbejdet for de i alt 500 brandfolk.
Ingen vinslotte i fare
De fleste af distriktets berømte vinmarker og slotte befinder sig øst og nord for Bordeaux, og da det var mod vest og syd, ilden hærgede, har de på intet tidspunkt været truet. Dog er der også flere vinslotte i området omkring Pessac - blandt andet det berømte Château Haut-Brion. Så vidt vi ved, er der dog ingen af disse vinslotte eller deres marker, der har lidt overlast.
En politiundersøgelse er sat i gang for at finde frem til årsagen bag den heftige ildebrand.
Skål i blå vin
Der er hvidvin, rødvin og rosé - og så er der blå vin, en nyskabelse fra en flok unge spanske entreprenører. Ingen af dem har erfaring med vinfremstilling, og vinen er derfor skabt i samarbejde med et par spanske vinhuse i appellationen Bierzo i regionen Castilla-Léon.
De første flasker er kommet på det spanske marked til en pris på 10 euro (cirka 75 kr.) stykket.
Og hvordan har vinen så fået sin klare, blå farve?
Vinen er skabt på en blanding af rød- og hvidvinsdruer, og farven er opnået ved at tilsætte naturlige blå farvepigmenter i form af indigo fra planten af samme navn samt antocyanin, som findes naturligt i saften hos flere forskellige planter. Derudover er vinen tilsat naturlige sødestoffer, så der er altså tale om en relativt sød vin med kun 11,5% alkohol.
To år undervejs
Det har taget to år at udvikle Gik, som er navnet på den blå vin, og udviklingsarbejdet er sket i samarbejde med forskere fra et universitet i Baskerlandet.
Vinen er målrettet unge forbrugere, og hvis den bliver en succes, er det det meningen at forskellige vinhuse i Spanien skal fremstille kommende årgange.
Hvem ved, måske kommer nyskabelsen en dag til Danmark, så vi kan byde vores gæster på et glas blå vin …
Kongres om den sunde vin
Gang på gang kommer forskere verden over med nye forskningsresultater, der understreger, at vin nydt i moderate mængder er godt for helbredet.
Nogle resultater viser også, at stoffet resveratrol, som især findes i rødvin, kan bruges i kampen mod en lang række sygdomme.
Forskningen inden for vin og helbred er så massiv og så udbredt, at der ligefrem bliver afholdt en tre dage lang kongres, Wine Health Congress, om emnet. Det sker d. 30. oktober i år, hvor læger og forskere fra hele verden mødes i den franske by Tours for at høre foredrag og diskutere vin og helbred fra enhver tænkelig vinkel.
Sammenhængen mellem vin og hjernens funktion, og hvordan vin kan ændre balancen mellem antioxidanter og betændelsestilstande er blot to af konferencens interessante emner.
Opdatering af det franske paradoks
Der vil også blive givet en opdatering på det såkaldte ”franske paradoks”. Og lad os lige repetere, hvad det er:
Franskmændene indtager via deres kost en stor mængde mættede fedtsyrer – noget der kan give hjerteproblemer af forskellig art. Alligevel er Frankrig et af de lande i Europa, der er mindst plaget af den slags sygdomme.
Det undrede ernæringsforskeren Serge Renaud, men han fandt svaret: Vin – når den bliver drukket i moderate mængder, hvilket de fleste franskmænd gør – nedsætter den fede mads skadelige virkninger. Ydermere reducerer antioxidanterne i vinen risikoen for diverse hjertesygdomme.
Undersøgelser i andre middelhavslande bestyrkede kun Serge Renauds teori.

Store mængder Cockburn's portvin ligger og modner på fade.
Cockburn's populære Ruby
I 1969 ramte en ny portvin, Cockburn’s Special Reserve, verdensmarkedet. Det var en Ruby - den billigste og mest udbredte type portvin.
Det var portvinshuset Harvey’s of Bristol - en del af Allied Breweries - der dengang ejede Cockburn's, som lancerede Ruby-portvinen som et supplement til den helt store sællert, den sødmefulde Harvey’s Bristol Cream Sherry.
Special Reserve blev en kæmpesucces og verdens nok mest berømte Ruby-portvin i 1970’erne og 80’erne. Salget lå dengang på mere end en million flasker årligt.
Ville ikke "erklære årgang"
I 1977 var druehøsten i Portugals Douro-dal, hvor portvinen fremstilles, i top, og portvinshusene havde derfor muligheden for at fremstille en fantastisk årgangsportvin.
Rigtig mange huse ”erklærede årgang”, som det hedder, når man officielt meddeler, at man vil fremstille en årgangs-portvin.
Hos Harvey’s of Bristol besluttede man imidlertid ikke at erklære årgang for Cockburn’s. Druerne var helt i top - men nu gik det lige så godt med salget af Special Reserve, så man valgte derfor at bruge druerne til sællerten i stedet for til en fornem årgangs-portvin.
Årgang 1977 frigives til salg
Dog var der ifølge Wine-Searcher nogle kloge medarbejdere hos vingården Canais, hvor Cockburn’s fremstilles, der tog nogle fade af vinen til side til en årgangs-portvin - og fik registreret årgangen hos portvinsinstituttet.
Siden 2010 har Symington Family Estates ejet Cockburn’s, og nu - med 38 års forsinkelse - kommer årgang 1977 på markedet. Dog er der ikke portvin til mere end 1400 flasker, der bliver fordelt mellem Europa, USA og Asien.
Frigivelsen af den gamle årgangs-portvin hænger sammen med 200 års jubilæet for grundlæggelsen af Cockburn’s.
Mon der kommer nogle flasker til Danmark? Vi hører gerne på
info@vinavisen.dk.
Et par tilføjelser til Prosecco
I sidste uge fortalte vi, at navnet Prosecco stammer fra en lille italiensk by nær Trieste ved den slovenske grænse - hvorfra Glera (som Prosecco-druen nu hedder) menes at have sine rødder.
Det har fået en af vores trofaste læsere, Roar Lie, til at sende os en mail:
- Faktisk har en dna-analyse af druematerialet vist, at druen oprindelig kommer fra regionen Istria i Kroatien, hvor den hedder Teran Bijeli.
Roar Lie nævner også, at der ud over de kendte druer til Prosecco - der foruden Glera er Bianchetta Trevigiano, Perera og Verdiso - også må anvendes Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc og Pinot Gris.
Vi siger tak for inputtet. Kommentarer er altid velkomne på
info@vinavisen.dk.
Den nye jubilæumsflaske fra Glenfarclas. Med hver flaske følger en kopi af købskontrakten med købssummen.
Med købssummen på etiketten
Et af Skotlands gamle whiskydestillerier, Glenfarclas, kan i år fejre sit 150 års jubilæum i familien Grants eje.
I dag er det femte og sjette generation, far og søn, John og George, der er bag roret, og de fejrer begivenheden med lanceringen af en ny whisky med navnet Glenfarclas-£511.19s.
Tallene angiver i pund og shilling det beløb, som forfader John Grant betalte for destilleriet d. 8. juni 1865. Det svarer i dagens valuta til cirka 5350 kr.
Lige siden dengang har der siddet en John eller George i direktørstolen. Så man behøver ikke at tænke særligt længe over, hvad næste generation skal hedde - med mindre, det bliver en pige ...
Familiens eget fad
Jubilæumswhiskyen hører til serien af Glenfarclas's såkaldte Family Cask - whisky, der tappes fra et enkelt fad, som indeholder whisky fra adskillige årtier. Også andre destillerier har sådanne "familie-fade whiskyer", men Glenfarclas er det eneste skotske destilleri, der har lanceret en Family Cask whisky hvert år siden 1954.
Herhjemme er det H.J. Hansen Vin, der forhandler Glenfarclas, men det har ikke været muligt at skaffe nogle af jubilæumsflaskerne til Danmark. De blev udsolgt på få timer.
Nyt fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra den danske vinbranche i denne uge.

Steen Bruun Rasmussen.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Steen Bruun Rasmussen (f. 1962) er student fra Holte Gymnasium. Efter et år med luft under vingerne som jagerpilot-elev i Flyvevåbnet tog han en uddannelse som civiløkonom på Handelshøjskolen i København.
Efter endt eksamen fik han job som produkt- og marketingchef hos Kai Dige Bach Media, men det var oplevelserne i den store vide verden, der trak. Så da virksomheden i 1991, med købet af rejsebureauet Gate Eleven, kastede sig over rejsebranchen, var Steen Bruun Rasmussen med i forreste linie.
Turen gik videre til Spies Rejser og jobbet som produktchef for Sports & Golfrejser – et job, som bragte ham jorden rundt flere gange.
I 1995 åbnede han, sammen med kollegaen Henrik Elmholdt og Brian Laudrup, sportsrejsebureauet Rejsegalleriet. Her stod han blandt andet for at arrangere grupperejser med vin og golf som tema. Og det var via disse utallige rejser til blandt andet Frankrig, Spanien, Italien, Sydafrika og USA, at Steen Bruun Rasmussen for alvor lærte vinens verden at kende – noget, der blev startskuddet til en ny karriere.
I 2001 blev han ansat hos Holte Vinlager, hvor han i dag står for markedsføringen af kædens 17 butikker. Derudover har han ansvaret for økonomifunktionen i Holte Vinlager Marketing.
Fritiden går blandt andet med fitnesstræning og udlandsrejser med hustruen Nadia.
Adresse: Holte Vinlager Marketing ApS, Lejrvej 7, 3500 Værløse, tlf.: 88 16 83 00, e-mail:
steen@holtevinlager.dk,
www.holtevinlager.dk.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Hvilken rolle spiller gæren?
Vinimportøren Erik N. Rasmussen skriver til os: For et par år siden gik vi i vinmarken på Sardinien sammen med vores producent. En af hans rødvine holdt 18% alkohol, og vi spurgte naturligvis: Tilsætter du ren alkohol?
Hans svar var, at denne specielle vin var lavet på druer, der blev høstet sent, og at den gærtype, han brugte, var beregnet til at ”holde ud” til 18%.
Der var naturligvis også ret stort sukkerindhold i de sent høstede druer.
Hvor meget betyder gærtypen for alkoholprocent og smag?
Svar: Nogle gærtyper kan, som du selv nævner, ”holde ud” til 18%, men ellers må vi tilstå, at vi ikke har ekspertise til et uddybende svar på dette punkt (hvis nogle af de dygtige, danske vinavlere kan bidrage, hører vi meget gerne ‒ skriv venligst til
info@vinavisen.dk).
Med hensyn til vinens smag kan gærtypen have stor betydning. Fx lader man visse steder vinen lagre på bundfaldet af døde gærceller for at udvinde yderligere aromastoffer. I Frankrig siger man, at vinen lagrer ”sur lie” ‒ på bærmen.
Der er mange forskellige gærkulturer. Ikke to af dem er ens, og ifølge den danske vinmand Peter Vinding-Diers er den lokale gærkultur på den enkelte mark i høj grad afgørende for vinens smag.
Peter Vinding har således dyrket gærceller fra tre forskellige Bordeaux-slotte og ladet dem gære én og samme vinmost, og han konstaterede, at de tre hvidvine udviklede sig med hver deres personlighed.
Hvorfor kalder de vinene for Zinfandel?
Erik N. Rasmussen har endnu en ting på hjerte:
– Det irriterer mig, at italienerne er begyndt at kalde deres Primitivo-vine for Zinfandel. Hvorfor gør de det? De udvander jo deres eget potentiale/brand – selv om det er samme drue vi taler om. Lad dog Californien have Zinfandel for sig selv.
Der er ingen tvivl om, at de gør det, fordi det så er lettere at sælge vinen i USA. Sådan er det indimellem også med andre lande og druenavne. Fx ses det undertiden, at vinproducenter i Baden og Franken skriver det mere kendte navn for rødvinsdruen Spätburgunder på etiketten, nemlig Pinot Noir.
Ugens vinøse billede
Hanne og Svend Stysiek, der ejer firmaet Vin-Stysiek i Ringsted, har netop besøgt vinproducenten Corte Aleardi i Valpolicella, som leverer vine til ægteparrets forretning:
- Vingården fremstiller nogle dejlige Ripasso- og Amarone del Valpolicella vine, hvortil druerne bl.a. kommer fra denne vinmark, Bure Alto.
- Vinstokkene i marken er bundet op i et pergola-system, så druerne ikke får for meget sol. Når de er høstet, tørres de før presning, hvorfor der går hele ni kilo druer til en enkelt flaske Amarone.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Der er sikkert en del af jer, der snart skal på sommerferie til et af verdens mange vindistrikter. Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@vinavisen.dk.
336
Danske kunstnere nyder en bjesk til frokosten på P.S. Krøyers maleri fra 1883, udsnit, Skagen Museum (foto © Anker Tiedemann).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen