
Vesterhavegaarden i Karrebæksminde i Sydsjælland er en af de vingårde, man kan besøge under arrangementet Åbne Vingårde.
Besøg de danske vingårde
Antallet af vingårde i Danmark har haft vokseværk i de senere år - og det samme gælder vinenes kvalitet. Vi kan med stolthed sige, at der fremstilles rigtig gode især hvidvine og mousserende vine på dansk jord. Og flere af vinene har da også vundet præmier og medaljer ved internationale konkurrencer.
Den 19. september afholdes Åbne Vingårde, hvor mere end 40 vinproducenter over det ganske land byder velkommen og giver smagsprøver og en rundtur i vineri og vinmarker.
Et inspirerende arrangement
Ideen med arrangementet er blandt andet at udbrede kendskabet til dansk vin - og at inspirere andre danskere til selv at gå i gang med at anlægge vinmarker og fremstille vin.
Det er Foreningen af Danske Vinavlere, der står bag Åbne Vingårde, og som i dag har mere end 1100 medlemmer. Nogle er hobbyavlere, men rigtig mange er erhvervsavlere, der fremstiller vin med salg til vinforretninger, restauranter og private for øje.
På foreningens
hjemmeside kan man se en liste med adresser over de vingårde, der er tilmeldt arrangementet.

Foto: CIVC.
Boblernes Oscar-uddeling
CSWWC står for Champagne & Sparkling Wine World Championship, som er en international konkurrence for mousserende vine.
Første udgave løb af stabelen i 2014, og den blev hurtigt udnævnt til at være en slags Oscar-uddeling for boblevine.
Til dette års konkurrence havde vinproducenter fra femten forskellige lande indsendt vine inden deadline d. 24. april, og nu er resultatet af konkurrencen offentliggjort. I de mange forgangne måneder har dommerne blindsmagt og voteret i flere omgange og har skilt de vine fra, der ikke var værdige til en sølv- eller guldmedalje - bronze giver man ikke ved denne konkurrence.
Vinderen over dem alle
Ud over medaljer uddeles den endnu finere pris National Champion til den bedste mousserende vin fra hvert land. Og så er der kronen på værket, Supreme World Champion, der gives til verdens bedste mousserende vin, og som i år gik til champagnen Louis Roederer, Cristal Rosé Brut, 2004.
Det er ikke gratis at deltage i den fornemme konkurrence, idet det koster et beløb svarende til 1378 kr. for hver mousserende vin, man sender ind til bedømmelse.
Listen over National Champion-vinene ses nedenfor. Det kan jo være, at Danmark en dag kommer med på den ….
Den komplette liste over de prisvindende mousserende vine kan ses på konkurrencens
hjemmeside.
De bedste bobler fra hvert land
Australien: House of Arras, Grand Vintage Brut, 2005
Canada: Trius NV Brut
England: Nyetimber Classic Cuvée, 2010
Frankrig: Louis Roederer Cristal Rosé, 2004
Spanien: Segura Viudas NV Reserva heredad Pinot Noir
Tyskland: Solter Rheingau Riesling Sekt Réserve Brut, 2009
Italien: Ferrari Perlé Trentodoc, 2006 (magnum)
New Zealand: Hunter’s Mirumiru Reserve, 2010
Serbien: Trijumf Chardonnay Blanc de Blancs Extra Brut, 2009
Sydafrika: Avondale Armilla Blanc de Blancs Brut, 2009
USA: Caraccioli Cellars Brut, 2007
Lafitte vandt over Lafite
I 2003 lagde Domaines Barons de Rothschild, der ejer det berømte Château Lafite Rothschild, sag an mod Château Lafitte, der også ligger i Bordeaux, for varemærkekrænkelse.
Den sag tabte Domaines Barons de Rothschild - blandt andet med den begrundelse, at Château Lafitte har haft sit navn, siden slottet blev opført i 1763.
Sidste år fik slottet varemærkeregistreret sit navn i Kina, hvorefter dets ejer, Philippe Mengin, igen fik en sag på halsen. Château Lafite Rothschild var nemlig allerede registreret på kinesisk jord, og salget gik strygende. Man frygtede - ligesom hjemme i Frankrig - at navneligheden kunne forvirre forbrugerne og dermed skade salget af de fornemme flasker - der er langt mere kostbare end Lafittes.
Nu har myndighederne i Kina afgjort sagen, og afgørelsen er også her faldet ud til Mengins fordel - hvilket han er rigtig glad for, da cirka halvdelen af den vin, han fremstiller på Château Lafitte, sælges i Kina.
Sensommersmagning i Skovlunde
Sidste lørdag var der stille i erhvervskvarteret Mileparken i Skovlunde nord for København - med undtagelse af et enkelt sted, nemlig i nr. 13 hos
Laudrup Vin&Gastronomi. Vinfirmaet havde slået dørene op for årets sensommersmagning, og inde i de menneskefyldte lokaler var man meget langt væk fra den grå septemberdag.
Det gik livligt for sig, mens vinproducenterne bag de mange stande skænkede i glassene og ivrigt fortalte om deres vine.
Der var dejlige dråber fra Italien, Portugal, USA, Chile, Australien og New Zealand. Også Østrig var repræsenteret, og her brillerede hvidvinene på Grüner Veltliner fra vinhuset Zillinger samt en top-rosé fra Umathum.
Der var ikke mindst rigtig mange herlige spanske vine - heriblandt dem fra Bodegas Hnos. Pérez Pascuas (Viña Pedrosa), som VinAvisen tidligere har besøgt. Det besøg kan man læse mere om i vores
serie af postkort fra Ribera del Duero.
Stemningsfulde omgivelser
En del af charmen ved denne sensommersmagning var, at den foregik i vinfirmaets lagerlokaler, hvor bagtæppet for standene var kasser fyldt med vin, der tårnede sig op mod loftet. Det gav en afslappet og meget hyggelig stemning, hvilket igen smittede af på de mange gæsters humør.
Priserne på de fleste flasker lå omkring 70 kr. Dog kunne man i dagens anledning gøre et kup, da der var 20% rabat ved køb af 6 flasker.
Sensommersmagningen er et overstået kapitel, men man får igen chancen for at gøre et kup, når vinfirmaet afholder Forårssmagning d. 30. april 2016.
Per Buhl og Michael Laudrup
At den står på spanske delikatesser og rigtig mange spanske vine hos Laudrup Vin&Gastronomi, er der en særlig forklaring på.
Per Buhl er den ene halvdel af vinfirmaet, og det hele begyndte, da han og hans hustru, Gitte Line, fandt sammen med Siw og Michael Laudrup. Begge par boede dengang i Barcelona, hvor Per Buhl arbejdede for DFDS Transport. Sammen med andre gode venner dykkede de ned i den spændende spanske vinverden, smagte, diskuterede og udvekslede erfaringer.
Da et fodboldblad fik opsnuset Laudrups interesse for vin, begyndte spanske vinbønder at sende prøveflasker, og så tog interessen yderligere fart.
Da Per Buhl vendte hjem til Danmark i 1993, begyndte idéen til et fælles vinfirma at spire.
I dag er han den daglige leder af Laudrup Vin&Gastronomi, og siden 1996 har Gitte Line været ansvarlig for administrationen.
En vinsamlers mareridt
Australske Spero Raptis har samlet på fornemme vine gennem flere årtier, og har i dag en vinsamling på 1253 vine til en værdi af 2 millioner kr. - altså 1596 kr. i gennemsnit pr. flaske. Eller rettere havde …
Raptis ønskede at give sine kostbare vine de aller bedste forhold og hyrede derfor et ventilationsfirma til at sørge for den optimale temperatur og luftfugtighed i vinkælderen.
En konstant og relativ kølig temperatur på 12 til 14 grader er perfekt, og fugtighed skal der også til, så korkpropperne i flaskerne ikke tørrer ud.
Ventilationsfirmaet har gennem det sidste år tilset vinene med jævne mellemrum og sikret sig, at alt var i skønneste orden.
En dag gik Raptis selv ned i kælderen og opdagede, at der sivede kondensvand ud fra kælderdøren. Da han åbnede døren, blev han mødt af en overvældende varme og fugtighed, og der gik et stykke tid, før han overhovedet kunne komme ind til sine vine.
86 flasker Penfolds Grange
De fleste af de fine vine er ifølge vinsamleren nu lige til at hælde i vasken. Det drejer sig blandt andet om 86 flasker af Australiens dyreste vin, Penfolds Grange, adskillige flasker champagne samt top-bordeaux’er som Mouton Rothschild, Haut-Brion, Cheval Blanc og Château d’Yquem.
Ifølge Raptis er værdien af hans samling reduceret med 75%, og han har derfor lagt sag an mod ventilationsfirmaet for forsømmelighed. Han påstår, at firmaet - der nægter at være skyld i miseren - har efterladt en befugter kørende, og at det er den, der har fyldt kælderen med varme og damp.
Det er sandelig synd og skam med alle de dejlige vine, der er gået tabt …

Institute of Masters of Wines fine logo.
Rekord stort antal MW’ere
Institute of Masters of Wine i London kan fejre 60 års jubilæum i år og det endda med et rekord stort antal nye MW’ere årgang 2015.
Hele nitten nye Masters of Wine er netop blevet udklækket fra instituttet, og antallet af vinkyndige folk med det fine eksamenspapir er dermed oppe på 340 fra 24 forskellige lande.
De nye MW’ere består af elleve kvinder og otte mænd fra henholdsvis Australien, Canada, Finland, Tyskland, Grækenland, Japan, New Zealand, Storbritannien, USA og Singapore.
Den afsluttende eksamen består af såvel en praktisk som en teoretisk del samt af en større afhandling, der går i dybden med et vinrelateret emne af en eller anden art.
Farlig champagneprop
Når man åbner en flaske champagne, skal det ikke gøres, så proppen flyver gennem rummet. Proppen skal lirkes forsigtigt af, og der skal blot lyde et suk, når den slipper taget i flaskehalsen.
Sådan åbnes champagner og andre mousserende vine af erfarne vintjenere verden over. Men det er ekstra vigtigt, at man følger denne fremgangsmåde, hvis man befinder sig i et fly i flere kilometers højde.
Det har en steward på et Easyjet Airbus A320 måttet sande, da han skulle åbne en flaske champagne om bord på ruten mellem London og Tyrkiet.
Ved et uheld fik han skudt proppen ud af flasken, hvorefter den med fuld kraft ramte et loftspanel - hvilket gjorde, at iltmaskerne over samtlige sæder automatisk faldt ned. Flyet måtte mellemlande i Milano, hvor passagererne ventede i syv timer, mens man fik repareret det beskadigede panel og igen fik styr på alle iltmaskerne.
Men det kunne være gået meget værre, hvis proppen havde ramt en af de ombordværende …

I en kælder 13 meter under jorden har Cantina Terlan sit vinarkiv med omkring 20.000 vine, der spænder fra årgang 1955 til i dag.
60 år gammel hvidvin
En Pinot Bianco årgang 1955 fra et norditaliensk kooperativ, den må for længe siden være stedt til hvile, skulle man tro. Men Cantina Terlan i Alto Adige – også kendt som Sydtyrol - kan noget helt specielt, som har gjort dets hvidvine til de foretrukne på toprestauranter både hjemme og ude.
Det demonstrerede kooperativets salgsdirektør, Klaus Gasser, under sit besøg i torsdags i København. Han havde medbragt ikke færre end 24 eksempler på produktionen gennem tiderne, og godt halvdelen af vinene var så gamle, at de ikke længere kan købes.
122 år gammelt kooperativ
Cantina Terlan blev grundlagt i 1893 og har omkring 140 medlemmer med tilsammen godt 160 hektar vinmarker i det meget naturskønne Alto Adige mellem Bolzano og Merano. Her er stejle vinmarker i op til 900 meters højde, hvor der dyrkes hvidvinsdruer som Pinot Blanc, Chardonnay og Sauvignon Blanc og rødvinsdruer som Lagrein og Pinot Noir.
I tresserne og halvfjerdserne var høstudbyttet en del højere end i dag, og det betød ifølge Klaus Gasser, at vinene dengang var mere elegante. Ikke fordi alkoholprocenterne var nævneværdigt lavere end nu. De lå generelt på 13-13,4 procent, mens de i dag sniger sig op på 13,5-14,5. Forklaringen skal snarere søges i en lidt anden tilgang til vinfremstillingen end den, der anvendes i dag. Der blev fx ikke anvendt temperaturkontrol under gæringsprocessen.
Lagring op til 30 år
Små træfade, barriques, bruger man ikke til hvidvinene. De bedste årgange lagrer et år i store træfade på bundfaldet fra gæringen, det der hedder sur lie. Derpå lægges vinen mellem 10 og 30 år på små ståltanke, før den tappes. Resultatet er en ekstremt langsom modningsproces, som giver komplekse, harmoniske og rentsmagende vine.
Den nævnte Pinot Bianco årgang 1955 burde være hinsides drikkelighed, men er frisk og rentsmagende. Hvis man spejder efter oxidering, går man forgæves.
Det er den ældste årgang, kooperativet har liggende til at demonstrere lagringspotentialet - den daværende vinmager begyndte simpelt hen i 1955 at lægge 500 flasker af hver årgang til side for at bevise, at han fremstillede holdbare vine.
Hader ordet mineralsk
Vinmarkerne er proppet med mineraler, som planternes rødder tilfører druerne, men Klaus Gasser erklærer, at han hader den udstrakte brug af ordet ”mineralsk” i beskrivelsen af hvidvine.
- Vi vil have vine med stor drikkelighed, siger han. - Vi går efter balance, kompleksitet og lang eftersmag.
Det må siges at lykkes ganske godt. Striben af vine fra 1955 til 2009 demonstrerede, hvorfor Cantina Terlan anses for én af Italiens bedste hvidvinsproducenter. I ugens smagekommentarer anmeldes de vine, som i dag kan købes herhjemme. Og det kan de hos
Philipson Wine.
Jørgen Aldrich
Forsvaret kæmper for Kurniawan
Historiens største vinsvindler, Rudy Kurniawan, blev arresteret i marts 2012.
I en efterfølgende ransagning af hans hjem fandt man stempler med årstal og navne på diverse vinslotte samt stabler af trykte etiketter med vinnavne på. I 2014 blev han idømt 14 års fængsel - en dom, han appellerede.
Nu kører appelsagen, og Kurniawans forsvarere forsøger at få ransagningen og dermed de ting, agenterne fandt i hans hjem, slettet som bevismateriale.
For, som de påpeger, forelå der ikke nogen ransagningskendelse, da agenterne trængte ind i hjemmet - den fik de først senere på dagen.
Ingen årsag til ransagning
Årsagen til, at man besluttede at ransage Kurniawans hjem, holder ifølge forsvarerne heller ikke vand. Gennem brevsprækken så agenterne en kasse med vin fra Bourgognehuset Joseph Drouhin - vine, hvis dyreste markedspris ligger på 500 dollars (ca. 3300 kr.) flasken. Og vine til den pris er slet ikke værdifulde nok, til at en svindler ville gide at forfalske dem - mener altså forsvarerne.
Da det er lovligt at eje og drikke vin, som der står i et forsvarsnotat, så var der således overhovedet ikke noget grundlag for en ransagning.
Hvis det skulle lykkes at få dommeren til at se bort fra ransagningen og dermed de meget vægtige beviser på svindelen, står forsvaret relativt stærkt.
Boblerne holder i en uge
Mousserende vin, der har mistet sine bobler, er en temmelig flad oplevelse. Hvis den åbnede flaske efterlades på bordet, vil en hel del af boblerne være forsvundet i løbet af nogle timer. Hvis man lukker flasken med en flaskeprop, holder boblerne noget længere.
Nu har et amerikansk firma, CapaBunga, lanceret en smart dims, som ifølge firmaet skulle kunne holde vinen frisk og liv i boblerne i en hel uge.
CapaBubbles, som dimsen er døbt, består af to dele - en sort ring af plast og et særligt udviklet skruelåg. Ringen, der kan udvides, sættes rundt om flaskehalsen, hvorefter skruelåget kan skrues fast i ringens riller.
Låget skulle danne en fuldstændig tæt forsegling, der bevirker, at vinen er lige så lækker og sprudlende en uge efter åbningen. Man kan se en lille film om skruelåget ved at
klikke her.
Whiskyglas til astronauterne
Danmark er gået rum-amok nu, hvor den første dansker, Andreas Mogensen, har været sendt på arbejde 400 kilometer ude i rummet. Kokken Thorsten Schmidt og chokoladedesigner Palle Sørensen kreerede endda særlige chokolader til Mogensen og de øvrige internationale astronauter på holdet.
Men også i mange andre lande tænker man i rum-baner. Det gælder fx hos den skotske whiskyproducent Ballantine’s, som har fået designfirmaet Open Space Agency til at kreere et whiskyglas til fremtidens rum-turister. Og det vil sige et glas, som kan anvendes i vægtløse omgivelser.
Et indbygget sugerør
Glasset med navnet Space Glass er designet efter alle kunstens regler med en anordning, der trækker whiskyen ned i bunden og et særligt ”sugerør” i glassets væg, der gør det muligt at opsuge de gyldne dråber.
Det særlige whiskyglas er blevet afprøvet i vægtløse omgivelser her på jorden - og det skulle virke helt fint.
Glasset er endnu ikke sat i produktion - men det er jo rart at være på forkant, når nu vi alle sammen om 10 eller 20 år tager på ferie til en fjern planet.
Man kan se en lille film om glas-projektet ved at
klikke her.
Powerfuld rum-whisky
Ud over glasset har Ballantine’s mesterblander, Sandy Hyslop, skabt en ny blended whisky, hvor der er taget højde for, at lugte- og smagssansen dæmpes i vægtløse omgivelser.
Space Whisky, som nyskabelsen hedder, er derfor kraftigere, ekstra aromatisk og mere frugtrig end Ballantine’s andre whiskyer.
Nyt fra den danske vinbranche
* Philipson Wine har optaget importen af vine fra følgende vinhuse: Domaine Lucien Muzard i Santenay, Domaine de la Vougeraie, Domaine Blain-Gagnard, og Domaine Perrot-Minot i Bourgogne, Domaine Michel Juillot i Mercurey, Domaine Jacques Carrillon i Puligny, Domaine Hudelot-Baillet i Chambolle-Musigny, Domaine Jacqueson i Rully, Domaine Raspail-Ay i Gigondas, Champagne Bérèche et Fils, Domaine Johann Michel i Cornas, Trediberri i Barolo, Domaine Constant Duquesnoy i Rhône, Cantina Terlan i Alto Adige, Weingut Pichler-Krutzler i Wachau, Estate Argyros i Santorini og Domaine Belle i Rhône.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
342 Der er vin i kander og krus under en middelalderfest på Château Bruniquel i Perigord, Sydfrankrig (foto © Anker Tiedemann).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen