
En mur af flammer og røg åd sig hastig igennem Lake County i den forgangne uge. Foto: Wikipedia / Calfire.
Lake County i flammer
Californien er ramt af en af de værste ildebrande nogensinde. Branden er døbt Valley Fire, og den har foreløbig ædt sig gennem mere end 28.000 hektar land.
Det er gået værst ud over Lake County i den nordlige del af Californien, hvor 23.000 mennesker er blevet evakueret. Flere vinhuse og vinmarker har ifølge Wine-Searcher også fået ilden at føle, og et enkelt vinhus, Shed Horn Cellars, er fuldstændig nedbrændt. Heldigvis kom ingen til skade, men ejerne Michael og Adawn Wood har mistet såvel vinhuset som deres hjem.
Også det historiske Langtry Estate har mistet en bygning på sin ejendom og flere af sine vinstokke.
I undtagelsestilstand
Det er den tredje store ildebrand i Lake County i sommerens løb - men den første, der for alvor truer områdets vinindustri. Ifølge den lokale vinproducentforening er det endnu for tidligt at sige noget om skadernes fulde omfang.
Californiens guvernør, Jerry Brown, har nu erklæret Lake County i undtagelsestilstand.
Trods ild og røg kæmper områdets vinproducenter med at få de nu fuldmodne druer i hus. Endnu en udfordring for mange af producenterne er, at en af de vigtigste hovedveje for drue-transporten er lukket på grund af ilden.
Vinden fjerner røgen
Også Napa Valley har været ramt af Valley Fire - dog slet ikke i samme omfang som Lake County. Risikoen for røgskadede druer, som en overgang truede Napas vinproducenter, er også væk, da vinden blæser væk fra områdets vinmarker.
Her er høsten - ligesom i resten af Californien - i fuld gang, og det forventes, at staten i alt vil høste 4 millioner tons druer.

Den nye prestige-champagne fra Moët & Chandon. Læg mærke til den smarte prop, der bryder med den traditionelle champagneprop.
Champagne med mystisk navn
MCIII Brut 001.14 lyder som en kemisk formel, men det er ikke desto mindre navnet på en ny flagskibs-champagne fra Moët & Chandon.
Det har taget champagnehuset, der ejes af luksuskoncernen LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), hele femten år at nå frem til den perfekte opskrift på nyheden - en opskrift, som nogle internationale vinskribenter har kaldt for den mest komplekse nogensinde for en champagne.
Champagnen er nemlig blandet efter alle kunstens regler af flere forskellige årgange vin, der er modnet i henholdsvis egetræsfade, ståltanke og flasker.
Eksperimenterne har været talrige, og flere færdigudviklede champagner er blevet droppet undervejs, før man nåede frem til MCIII Brut 001.14.
En blanding af adskillige årgange
Den champagne, man nåede frem til, består af en tredjedel vin årgang 2003 og en tredjedel af årgangene 2002, 2000 og 1999. Derudover er der tilsat en portion af årgangene 1999, 1998 og 1993 af champagnehusets serie ”Moët Grand Vintage Collection”.
Denne unikke blanding har dernæst modnet i ti år i champagnehusets kælder.
Der er logik bag champagnens lidt mystiske navn. ”MC” står for Moët & Chandon, ”III” henviser til de tre forskellige lagringsmetoder, eg, stål og glas, ”Brut” betyder, at champagnen er tør, og ”001.” refererer til, at det er den første udgave af denne luksuschampagne. Og så er der bare ”14.” tilbage, hvilket dækker over, at champagnen blev degorgeret i 2014 (se under ”dégorgement” i VinAvisens
ABC).
Prisen for den nye prestigechampagne vil ligge på, hvad der svarer til 3360 kr. Om der kommer nogle flasker til Danmark, er endnu uvist.

Pinot Noir-druen er den mest udbredte drue i Oregon. Foto: Wikipedia / Ovp.
Rekordstor høst i Oregon
Bourgogne er berømt for sine rødvine på Pinot Noir, og New Zealand vinder også stor anerkendelse for sine vine på druen.
Det samme gør Oregon, hvor Pinot Noir i dag er den mest udbredte drue, der breder sig over 58% af vinmarksarealet i den amerikanske stat.
I 2014 kunne statens vinproducenter glæder sig over en rekord stor druehøst, der var hele 39% større end i 2013 - som også var usædvanlig stor. Nu har man netop taget hul på høsten i Oregon, og i år regner man med en endnu større høst end sidste år.
Der er en udbredt tro på, at de meget store høstårgange skyldes de klimatiske ændringer.
For varmt til Pinot Noir?
Engang kæmpede vinproducenterne i Oregon for at få modne rødvinsdruer - hvorfor man netop plantede Pinot Noir, der trives i lidt køligere omgivelser.
Sidste år havde man den varmeste sommer i mands minde, og i år slås også denne rekord med en nærmest ekstrem varme. Men foreløbig har de højere temperaturer kun gavnet druerne. Og der er ikke bare flere af dem - kvaliteten er også i top. Fremtiden vil dog vise, om det bliver for varmt til fortsat at dyrke Pinot Noir.
Sonomas høst er tre gange større
Med de høje temperaturer gælder det også om at få høsten i hus hurtigst muligt. 77% af Oregons druer kommer fra Willamette Valley, og man regner med, at de 85% af druerne herfra er høstet i løbet af de næste ti dage.
Selv om antallet af druer nærmest er eksploderet i Oregon i de senere år, er der stadig tale om en lille høstmængde i forhold til statens naboer, Californien og Washington.
Til sammenligning blev der alene i Sonoma i Californien høstet tre gange så mange druer som i Oregon sidste år.
Rhône-vinhus udsat for tyveri
Luminescence er en af denne verdens sjældne søde hvidvine. Den fremstilles af vinhuset Maison Etienne Guigal i det nordlige Rhône af druerne fra en vinmark i appellationen Condrieu. Og den fremstilles kun i år, hvor tilstrækkeligt mange druerne modner ekstra tidligt.
I år er et sådan år, og for kun tredje gang nogensinde har Maison Etienne Guigal besluttet at fremstille vinen - de to andre år, hvor det har kunnet lade sig gøre - var 1999 og 2003.
Da druerne skulle høstes en tidlig morgen, opdagede
Marcel og Philippe Guigal - far og søn - at en tredjedel af dem allerede var ”høstet” i nattens mulm om mørke.
Alligevel en årgang 2015
Tyveriet har ifølge Decanter været vel forberedt, og politiet er nu i færd med at efterforske sagen.
I alt har Maison Etienne Guigal mistet druer for 40.000 euro (cirka 300.000 kr.) i løbet af bare en enkelt nat, men heldigvis er der nok modne druer tilbage, til at man stadig vil fremstille en årgang 2015.
Herhjemme forhandles årgang 2003 af
Philipson Wine til 500 kr. for en 50 cl’s flaske.

Gérard Depardieu og Vladimir Putin. Foto: www.kremlin.ru.
Betaler kun 6% i skat
- Jeg vil ikke længere have noget som helst med dette land at gøre, selv om jeg stadig elsker franskmændene. Det har Gerard Depardieu udtalt i et interview i det franske magasin TV Magazine, og ordene faldt efter, at den franske skuespiller og vinproducent havde sagt, at han ville sælge alle de ejendomme, han ejer i Frankrig.
Da Francois Hollande i 2012 indførte en rigdomsskat på 75%, rev Depardieu teltpælene op og flyttede til Rusland. I dag er han efter sigende russisk statsborger og betaler kun 6% i skat.
Lidt af en overraskelse
I Frankrig betaler han dog stadig ejendomsskatter for sit slot i Loire-dalen, Château de Tigné. Derudover ejer han 50% af aktierne i et firma, der ejer flere andre slotte - heriblandt La Croix de Peyrolie i Lussac Saint Émilion og Le Bien Decidé i Hérault, Languedoc. Den anden halvdel af firmaet ejer Bordeauxs store vinkøbmand, Bernard Magrez.
Og så ejer Depardieu også et par restauranter i Paris - La Fontaine Gaillon og L’Ecaille de la Fontaine.
Til spørgsmålet om, hvorfor han pludselig vil sælge alle ejendommene og aktierne, lød svaret, at han er utilfreds med den måde, ejendomsskatterne bliver forvaltet på af den franske regering.
Magrez har ifølge Decanter intet hørt om Depardieus planer, men har ligesom alle andre læst om dem i TV Magazine. Det må have været noget af en overraskelse for ham …
Vi mindes Noël Verset
Noël Verset, en af Rhônes mest berømmede og respekterede vinproducenter, er død i en alder af 95 år. Hele sit liv viede han til vinfremstilling under eget tag i den lille appellation Cornas, som han i høj grad har en del af æren for at sætte på verdenskortet tilbage i 1980’erne og 90’erne.
Han begyndte at arbejde med vin i sin families vinhus i Cornas i en alder af kun 12 år, hvor han virkede som assistent for sin far. Og i 1943 overtog han roret i vinhuset, hvilket var startskuddet til en 70 år lang karriere som vinproducent.
Verset har i al den tid hvert år kun fremstillet en bestemt rødvin af druerne fra sine marker. Den er på Syrah, som er den eneste drue, der dyrkes i Cornas. Men det er en vin, der for mange af appellationens vinproducenter er forbilledlig.
Verset fremstillede vin på gammeldags manér - blandt andet holdt han fast i, at druerne skulle trampes med fødderne.
I år 2000 trak han sig tilbage og begyndte at frasælge sine vinmarker - dog fortsatte han lige indtil 2006 med at lave vin til sig selv og sin familie.

Den lille mærkat på glasset skulle efter sigende kunne blødgøre og modne vinen.
For godt til at være sandt
En billig og lidt rå rødvin kan med et snuptag blive forvandlet til en dejlig blød, rund og moden vin. Alt, hvad man skal gøre, er at skænke vinen og derefter klaske en lille mærkat ved navn Elevie uden på glasset og så vente i fem minutter.
Det lyder næsten for godt til at være sandt - men den skulle ifølge opfinderen af Elevie, amerikanske Sam Jih, være god nok.
Selv om mærkaten ikke ser ud af noget særligt, skulle den rumme en del teknologi. Den skulle være i stand til at katalysere de bølger, vi er omgivet af, og omdanne dem til infrarød stråling. Denne stråling videregives til vinen og får dens molekyler til at kollidere mod hinanden, hvorved vinen blødgøres, og der sættes gang i en meget hurtig ”modnings-proces”.
Kan genbruges 100 gange
Elevie, hvis navn er afledt af ”elevating life” (forbedre livet), skulle virke på både hvid-, rød- og rosévin. Og den kan genbruges op til cirka hundrede gange - eller lige indtil silikonen, som mærkaten er lavet af, mister sin klæbende effekt.
Elevie er stadig på Kickstarter-stadiet, hvilket vil sige, at Sam Jih endnu ikke har rejst de fornødne penge til at sætte den i produktion.
Men af mærkatens
Kickstarterside fremgår det, at han regner med at nå sit mål og snart kunne sende de første mærkater ud i de amerikanske forretninger til en pris af 38 dollars (cirka 250 kr.).

Vinderne af festivalens bedste vine (fra venstre mod højre): Evan Bisgaard, Bisgaard Vinhandel, Anders Olsen, Theis Vine, Steen H. Rasmussen, The Wine Company og Per-Henrik Goosmann, Goosmann Vin.
Smuk dag i Rhône-vinens tegn
Vejret var med den 12. udgave af Rhône-vinfestivalen, der i weekenden løb af stabelen blandt vinmarkerne i Dansk Vincenter i Avedøre. Mere end 900 vinentusiaster fra både Danmark og Sverige smagte sig gennem cirka 350 forskellige Rhône-vine.
Der var også stor interesse for årets seminar om Hermitage-vine, som vinskribent Niels Lillelund stod for.
Arrangørerne, Steen H. Rasmussen og Lars Møller, er allerede i fuld gang med at planlægge næste års udgave af Rhône-vinfestivalen, der er programsat til lørdag den 17. september 2016. Smagekataloget fra dette års festival kan ses ved at
klikke her.
Blandt festivalens mange arrangementer var de besøgendes kåring af årets bedste Rhône-vine. Resultatet ses nedenfor.
Festivalens bedste vine
Bedste hvidvin: Domaine du Vieux Télégraphe, Châteauneuf du Pape Blanc, 2011, 599,95 kr. hos Theis Vine.
Bedste rødvin: Domaine Pierre Usseglio, Cuvée de mon Aïeul, Châteauneuf du Pape, 2012, 499 kr., The Wine Company.
Bedste dessertvin: Château Turcan, ”Sweet”, AOP Luberon, 2013 119 kr., Goosmann Vin.
Bedste køb: Cuvée du Vertican, Côtes du Rhône Villages, 2012, 80 kr., Bisgaard Vinhandel.

Januar 2016 byder på Stefanie Hirschmann fra Weingut Hirschmann.
Det er lidt frækt …
Lige siden 2006 har vinkonsulenten Ellen Ledermüller-Reiner stået bag kalenderen ”Jungwinzerinnen Kalender”. Det er en kalender, hvor kvindelige østrigske vinmagere og deres døtre og svigerdøtre mellem 17 og 27 år poserer næsten uden en trevl på kroppen.
Hvert år udvælger Ledermüller-Reiner en ny gruppe kvinder, der så lægger krop til årets forskellige måneder.
Målet er at give den østrigske vinverden et nyt og mindre støvet image - at vise, at den er smart og moderne.
Kvinderne til den nye kalender for 2016 kommer fra de største vinregioner i Østrig: Niederösterreich, Steiermark, Burgenland og Wien.
Der er kun fremstillet 4000 eksemplarer af kalenderen, som kan købes for 25 euro (cirka 190 kr.) plus forsendelse ved at
klikke her.
En helt anderledes rum-whisky
I 2011 sendte det skotske destilleri Ardbeg en portion umodnet maltwhisky op til rumstationen International Space Station. Det blev gjort i samarbejde med forskningscentret NanoRacks, og målet var at undersøge, om whisky modner lige så godt ude i verdensrummet i vægtløse omgivelser som i en fadkælder på jorden.
Før whiskyen blev sendt ud i rummet, blev den iblandet partikler af egetræ – det samme gjorde en portion whisky hos destilleriet. Denne proces imiterer fadmodning, og hermed kunne forskerne sammenligne udviklingen mellem ”rum-whiskyen” og den jordiske kontrol-whisky.
Whiskyen cirkulerede dernæst rundt om jorden med 27.724 km’s hastighed i timen i femten timer i døgnet i tre år.
Stor forskel i duft og smag
I 2014 kom whiskyen tilbage til jorden, og Ardbeg har siden da analyseret rum-whiskyen og sammenlignet den med kontrol-whiskyen. Og i den forløbne uge offentliggjorde destilleriet så det længe ventede resultat.
Det viser sig, at der er ”dramatisk forskel” på de to whiskyers duft og smag:
Kontrol-whiskyen er meget lig en velmodnet Ardbeg-whisky - dog med mindre afvigelser, da den jo ikke har lagret på egetræsfade men har været tilsat partikler af egetræ. Whiskyen har blandt andet en markant duft af træ samt noter af rosiner, vanille og brændt appelsinskal og en lang og typisk Ardbeg-smag med træ, blid røg og lidt sødme.
En mærkværdig parfumeret note
Rum-whiskyen derimod har under modningen fået en intens og rund duft med noter af røget fisk, gummi og en mærkværdig parfumeret note - lidt som solbær eller violer - der ligger langt fra den almindelige Ardbeg-aroma.
I smagen adskiller den sig fra kontrol-whiskyen ved blandt andet at have noter af pebermynte, anis, kirsebær og røget bacon.
Konklusionen er, at den måde, whiskyen har udtrukket aromastoffer fra egetræspartiklerne på, har været vidt forskellig alt efter, om whiskyen befandt sig på jorden eller i vægtløse omgivelser.
På YouTube kan man se
en lille film om projektet.
Fra en tv-reklamefilm for de nye 007-vodkaer. Skønheden er
skuespillerinden Spephanie Sigman, der medvirker i den nye Bond-film.
En cocktail for agent 007
Danmarks mange James Bond-fan glæder sig garanteret allerede til november, hvor den nye 007-film, Spectre, får verdenspremiere. Og mens Daniel Craig som Bond forfølger skurkene over hustage og bjergtoppe, kan man jo sidde behageligt tilbagelænet og nyde en rigtig Bond-cocktail.
Sådan én byder det polske vodkamærke Belvedere på. Mærket ejes af LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), der via et samarbejde med filmselskabet bag filmen, Eon Productions, har lanceret to særudgaver af vodkaen. "Belvedere 007 Spectre" og" 007 Silver Saber" er navnene på de to vodkaer, som kun er skabt i et begrænset antal. Og som en del af kampagnen er der også kreeret i alt fire alternative udgaver af vodka martini - der som bekendt er Bonds yndlingscocktail. Det er selvfølgelig meningen, at man skal bruge de to 007-vodkaer til drinksene, men mon ikke det også går med et andet mærke …
Nedenfor bringer vi en af opskrifterne - samtlige fire opskrifter kan ses på 007-vodkaernes egen hjemmeside.
Belvedere Spectre 007 cocktail
45 ml Belvedere vodka
15 ml limejuice
10 ml sukkerlage (1 del vand og 1 del sukker koges op)
4 friske hindbær
Ingefærøl
Blandt alle ingredienserne undtagen ingefærøllen i en cocktailshaker. Tilsæt is, og ryst kraftigt. Hæld blandingen gennem en sigte over i et højt drinksglas, og top med ingefærøl. Pynt eventuelt med en limeskive.
Nyt fra den danske vinbranche
* Ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Ugens gode spørgsmål
Hvorfor kun 70 cl i spiritusflasker?
Majbrit Sørensen spørger: Hvorfor er der kun 70 cl i spiritusflasker?
Ja, det er egentlig mærkeligt, når der nu er 75 cl i alle vinflasker. Og i halve spiritusflasker er der 35 cl og ikke 37,5 cl som i de halve vinflasker.
De 70 cl blev fastlagt af EU som standard for flasker til spiritus i 1993, men i USA og enkelte andre lande er 75 cl i dag standard.
Hvorfor denne forskel? Lad os bare indrømme det: Her rækker vores gennemhullede alvidenhed ikke til. Vi kender ikke grunden.
Vi kan nævne, at det tidligere – før EU fik bragt orden i sagerne – var almindeligt at se vinflasker med kun 70 cl. Måske har man aldrig fået taget sig sammen til at standardisere spiritusflaskerne, eller modstanden imod en ændring har været for stor.
343 Helene Christensen nød champagne på et maleri fra 1884 i Michael og Anna Anchers hus i Skagen (foto © Anker Tiedemann).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen