Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41, 2015

Find vinen til maden

I sidste uge introducerede vi VinAvisens nye service, "Hvilken vin til maden?", og den har vores læsere taget rigtig godt imod. Vi har fået mange positive tilbagemeldinger. Tak for dem!

Det er meget enkelt: Klik på en af retterne i skemaet herover - og find en vin, der passer til maden.
Vinene er alle netop blevet anmeldt af VinAvisens smagepanel og er aktuelle i forretningerne. Nogle af dem er "kampagnevine" til nedsatte priser i denne uge.Kejser Napoléon, maleri af Jacques-Louis David.

Napoléons drikkevaner afsløret

Efter sit nederlag ved slaget ved Waterloo blev Napoléon sendt i eksil på Atlanterhavs-øen Sankt Helena.
Man har længe vidst, at den franske kejser nød pæne mængder af den søde sydafrikanske vin Vin de Constance. Men nogle dokumenter, som for nylig blev solgt på auktion hos det britiske auktionshus Woolley & Wallis, viser, at der kom mange andre vine i Napoléons glas under det ufrivillige ophold på øen.

Champagne, madeira, cognac …


I dokumenterne, som er fra 1820, er der en liste over den daglige ration af vin og spiritus til såvel kejseren som til det begrænsede følge, han havde fået med på øen. Listen omfatter blandt andet en flaske champagne (som sikkert blev nydt af Napoléon selv), ti flasker Bordeauxvin, en halv flaske madeira, 31 flasker sydafrikansk vin samt nogle flasker cider og likør.
Og så er der en liste over en månedlig ration på blandt andet fjorten flasker Vin de Constance og tolv flasker cognac.

Måske død af vellevned?


Hvor meget af al den vin og spiritus, der kom i Napoléons glas, og hvor meget hans følge nedsvælgede, melder dokumenterne ikke noget om. Men sikkert er det, at han i hvert fald ikke led nød, når det gjaldt de våde varer.
Af dokumenterne fremgår det også, at der til vinen blev nydt store mængder svinekød, kalkuner, duer, ænder og gæs.
Årsagen til hans død, kun 51 år gammel, debatteres den dag i dag. Det kunne jo være, at det var vellevned …
Dokumenterne gik for et hammerslag på 800 pund (cirka 8000 kr.).


800 Amaroner

”Jeg elsker Amarone,” siger Bo Åxman. Og han elsker åbenbart den italienske rødvin så meget, at han har skabt et leksikon over 800 Amaroner.
Det er ikke en bog om Amarone ‒ dem er der flere af. Bo Åxman anbefaler selv Michael Lyngs ”Sværvægteren fra Valpolicella” og Thomas Ilkjærs ”Amarone og vinene fra Valpolicella”.
Næ, denne bog er et leksikon, som man vil have glæde af, hvis man står med en flaske Amarone og gerne vil vide mere om netop denne flaske ‒ hvem der har lavet vinen og hvordan, i nogle tilfælde druesammensætning, producentens hjemmeside osv.
Endvidere er der for hver flaske et billede af etiketten. I alt 800 billeder! Det har været et kæmpe arbejde at lave den bog!

350 producenter


‒ Det kan til tider være vanskeligt at finde producenten til en Amarone, skriver Bo Åxman. ‒ Der er omkring 350 registrerede producenter, hvor en stor del er mindre vingårde, som typisk fremstiller Valpolicella, Superiore, Ripasso og én Amarone. De har vingårdens navn på etiketten, og problemet kan så være, at de er så små, at de kun sælger lokalt og ikke har en hjemmeside.
‒ De store og mellemstore vingårde kan producere en del forskellige Amaroner, nogle med navnet på vingården eller vinmarken på etiketten, andre med et andet (opdigtet) navn.

Et redskab for vinimportører


‒ Der bliver også købt og solgt druer og tørrede druer, som de mindre producenter ikke har kapacitet til selv at lave til færdig vin. Og der bliver handlet med færdig vin, som kan være vanskeligt for de små at få solgt.
Bogen er suppleret med en oversigt over de store cantina’er samt en årgangstabel. Den er udpræget en bog for den meget interesserede vinelsker og vil ikke mindst kunne være et redskab for vinimportørernes indkøbere. Den koster 250 kr. og kan købes via forfatterens hjemmeside samt hos Amarone Specialisten.


Domaine Jolly Ferriol i nærheden af Rivesaltes er et af de franske vinhuse, der fremstiller pét'nat.

Glem ikke pét'nat

De fleste kan remsen, når det gælder mousserende vine: Champagne, cava, spumante og prosecco. Men så er der også pét’nat, der henviser til pétillant naturel - fransk for naturligt boblende.
Pét’nat er en uhøjtidelig vin, der i gamle dage blev drukket i store mængder ude i de franske landdistrikter.
Da moderne metoder til fremstilling af vin vandt frem, kom der stadig mindre pét’nat på bordet. Men nu har vinen ifølge Wine Enthusiast fået en genopblomstring i kølvandet på trenden for naturvine, da gæringen af pét'nat foregår uden tilsætning af gær.
Til fremstillingen af champagne må man som bekendt kun bruge tre forskellige druer, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Til pét'nat bruges både røde og hvide druer - hvad man nu har i sin vinmark.

Hvem forhandler pet'nat?


Vinmosten kommes i tanke, og før gæringen er slut, tappes vinen på flasker, der lukkes med en kapsel. Gæringen færdiggøres således i flasken, hvorved boblerne fremkommer. Det resulterer i en let boblevin, der ofte har en fin sødme og et relativt lavt alkoholindhold - en rigtig sommerbasker, der skal nydes afkølet og drikkes ung, gerne inden for et år.
Pét’nats genopblomstring startede for nogle år siden i Frankrig, men har nu bredt sig til mange andre lande. Især i USA er denne lidt uklare boblevin et hit i øjeblikket, og den fremstilles af økologiske vinproducenter med glæde for naturvin i både Californien, Oregon, Maine og Vermont.
Vi hører gerne fra vinimportører, der forhandler pét’nat vine, på mariette@vinavisen.dk.


I midten ses Angela de la Rosa, der under arrangementet blev hyldet af de mange fremmødte gæster. I flere årtier har hun via sit arbejde som PR-ansvarlig i Spaniens Ambassades handelsafdeling gjort en stor indsats for at udbrede kendskabet til spansk vin - og ikke mindst til sherry. Hun er flankeret af generalsekretær i foreningen Fedejerez, Patricia de la Puerta, og direktør for Consejoen i Sherry, César Saldaña, der på glimrende vis fortalte om de sherryer, vi smagte.

Et jubilæum i sherryens tegn

Samtlige vindistrikter i Spanien har sin egen lokale vinmyndighed, Consejo Regulador. Og det er i Sherry-distriktet man finder den ældste af disse myndigheder. Dens navn er:
Consejo Regulador de las Denominaciones de
Origen Jerez-Xèrés-Sherry, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda
y Vinagre de Jerez.
Det hedder den; et mindre navn kan åbenbart ikke gøre det.
Denne vinmyndighed varetager sherry- og sherryeddike-producenternes interesser, og i år kan den fejre 80 års jubilæum - hvilket også blev fejret på dansk jord i den forgangne uge med en flot jubilæumssmagning for vinbranchefolk og -skribenter.
Under smagningen smagte vi hele spændvidden af sherryer - lige fra de lyse og lette, fino og manzanilla, over de tørre, mørkere og mere fyldige typer, amontillado og oloroso, den medium søde cream, og så den super søde, pedro ximénez (PX). Og det var alt sammen sherryer i topform.
Smagningen blev forestået på glimrende vis af direktøren for Consejoen, César Saldaña, der er en guldgrube af viden om den dejlige drik.

30 år gamle sherryer


Det var også med César Saldaña ved roret, at vi blev ført gennem endnu en smagning - denne gang af otte udvalgte sherryer med betegnelsen VOS og VORS.
Førstnævnte står for ”Very Old Sherry” og henviser til, at sherryen har tilbragt mere end 20 år i solera-systemet - det særlige system, som al sherry modnes i (læs om dette i vores serie af postkort fra sherry-distriktet).
VORS står for ” "Very Old Rare Sherry", og her har vinen ligget i solera-systemet i mere end 30 år. Betegnelserne gives kun til vine af absolut topkvalitet og af typerne amontillado, palo cortado, oloroso og PX.
De VOS og VORS sherryer, vi smagte, var alle gudeskønne vine - karakteristiske for deres typer, men med stor dybde, modenhed og et væld af facetter.
Sherry med betegnelsen VOS og VORS kan også fås på det danske marked - ligesom et væld af mange andre dejlige og ikke helt så gamle sherryer. I 2014 blev der i alt importeret 164.000 liter sherry til Danmark, hvoraf fino udgjorde de 29% tæt fulgt af cream med 28%.

Den særlige palo cortado


Senere på dagen blev der budt på smagsprøver på palo cortado, en sherry, der oprindelig er bestemt til et liv under et lag af flor for at ende som en fino eller amontillado. Flor er det lag af mikroorganismer, der beskytter vinen mod iltning, mens den ligger på fade.
Men på en eller anden mystisk måde sker det, at vinen mister sin flor og begynder at iltes som en oloroso. Resultatet er en vin, der forener amontilladoens delikate, men også intense duft med olorosoens fyldige struktur og rundhed.
De udgaver, vi smagte af den dejlige palo cortado, forhandles af Hans Just, Laudrup Vin, Østjysk Vinforsyning og flere andre vinimportører, som hver havde deres stand på dagen.

En ildsjæl blev hyldet


Der var et utroligt stort opbud af vinbranchefolk til arrangementet, og de havde da også endnu en årsag - ud over at smage sherry og fejre Consejoen - til at troppe op denne dag. De kom nemlig også kommet for at tage afsked med Angela de la Rosa, der nu går på pension.
Gennem flere årtier har hun været PR-ansvarlig i Spaniens Ambassades handelsafdeling, og hun har i alle årene været en ildsjæl, der har gjort et stort arbejde for at udbrede kendskabet til ikke mindst spansk vin og sherry.
Man kan læse mere om Angela de la Rosa i ugens Blå Bog længere nede på siden.

Tre niveauer Cru Bourgeois

I Médoc er alle de fine vinslotte klassificeret fra 1. til 5. cru. ifølge 1855-klassifikationen. Derudover er der et hav af andre vinslotte, som kan opnå den mindre fine klassifikation Cru Bourgeois.

Cru Bourgeois-producenterne har deres egen forening, Alliance des Crus Bourgeois du Médoc, der med jævne mellemrum reviderer klassifikationen.
Under revisionen i 2003 indførte man en niveauinddeling, hvilket medførte, at 247 af de i alt 490 vinslotte, der søgte om at opnå Cru Bourgeois-status, blev godkendt til at sætte et ”Cru Bourgeois” på etiketterne. Ud af dem kunne de 87 tilføje et ”Supérieur”, mens ni slotte, hvis vine var usædvanligt gode, kunne pryde etiketterne med et ”Exceptionnel”.

Droppede niveauerne


I 2010 droppede foreningen igen denne inddeling, og ved den seneste bedømmelse af vinene, hvilket var af årgang 2012, fik 267 vinslotte tildelt klassifikationen Cru Bourgeois - uden hensyn til, at nogle vine var af bedre kvalitet end andre.
Men det er jo ikke retfærdigt, mener foreningens medlemmer - hverken over for de producenter, der fremstiller de bedste Cru Bourgeois-vine, eller over for forbrugerne, der jo står med en stor kvalitets-spændvidde med den samme klassifikations-betegnelse på etiketten.

Har genindført niveauer


Så for nylig blev foreningens medlemmer kaldt sammen for at stemme om indførelsen af et todelt niveausystem bestående af Cru Bourgeois og Cru Bourgeois Supérieur. 75% af medlemmerne stemte for forslaget. Og foreningen holder en dør åben for også på et tidspunkt at genindføre det højeste niveau, Exceptionnel.
Det nye todelte niveau forventes først at blive en realitet fra og med frigivelsen af årgang 2018 i 2020.


Kate Hudson under optagelserne til den nye Campari-kalender.

Camparis nye kalender-pige

I de sidste 16 år har Gruppo Campari, der ejer mærket Campari, udgivet en særlig Campari-kalender. Og selvfølgelig kommer der også en kalender for år 2016.
Hvert år har en ny kendt kvinde stået model til kalenderen - naturligvis klædt i rødt til ære for den røde apéritif.
Ligesom med den førende kvinde i James Bond-filmene ventes der spændt på, hvem årets kalender-kvinde bliver, og til den nye kalender bliver det ingen ringere end Hollywood-skuespillerinden Kate Hudson. Hun kan dermed slutte sig til skaren af kvinder, der har prydet kalenderne - heriblandt Penélope Cruz, Uma Thurman og Eva Green.

Flaske og kvinde har byttet plads


Årets kalendertema er ”bitter-sød”, hvilket henviser til Campariens særlige smag. På hver side fremtoner Kate Hudson enten mild, venlig og forførende eller lidt mere kølig og chick.
Inde på Gruppo Camparis hjemmeside kan man se billeder fra samtlige kalendere. Læg mærke til, hvordan Campari-flasken var vigtigste motiv i de tidligste kalendere for så at glide stadig mere i baggrunden. Kvinderne er også blevet betydeligt mere påklædte med tiden.

Et drue-bibliotek i Douro

Der findes rigtig mange portvinshuse i Portugals Douro-dal, og det største af dem alle, når det gælder antal årlige flasker, er Symington Family Estates. Det er også det portvinshus, der ejer det største areal vinmarker, nemlig 1000 hektar fordelt rundt omkring i dalen.
For et lille år siden besluttede familien Symington at grundlægge et drue-bibliotek med fortrinsvis lokale druesorter, der er i risikozonen for helt eller delvist at forsvinde.
Der blev derfor anlagt en 2,3 hektar stor vinmark i Douro Superior med hele 53 forskellige druer - 29 rødvins- og 24 hvidvinsdruer.

Endnu en vinmark


Formålet med vinmarken er at bevare det store spænd af druer, der stadig er i portvinsdalen - og at give vinproducenter og vitikulturister fra nær og fjern mulighed for at studere Douros mindre kendte druer.
Det er et prisværdigt tiltag, som nu er fulgt op af anlægningen af endnu vinmark. Denne mark er plantet i forbindelse med portvinshuset Cockburn’s, som Symington Family Estates købte i 2010.
Den nye mark består af 32.800 små nye vinstokke af de mindre kendte druer Alicante Bouchet, Tinta Amarela og Tinta Franca.

Fem vigtige druer


Førstnævnte drue er kendt for at give rødvin en meget mørk farve og en frisk syre, mens Tinta Amarela giver fyldige vine med en aroma af vilde frugter. Sidstnævnte drue er kendt for sin fine blomsteraroma.
I alt bruges der omkring 30 forskellige druer i portvinsproduktionen - dog er de fleste marker kun tilplantet med fem af druerne, nemlig Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinta Cão. Hvilke af disse druer, portvinsgårdene vælger at dyrke, er blandt andet afhængig af de lokale jordbundsforhold.


Den besværlige tappehane

I uge 37 nævnte vi, at det australske vinfirma Lindemans har skabt en femkantet bag-in-box. Den er endnu ikke tilflydt de danske forretningshylder, men er på forsøgsbasis lanceret i det svenske Systembolaget - hvilket er oplagt, da 55% af al den vin, der sælges i Monopolet, er bib-vin.
Den femkantede pap-emballage skulle ifølge Lindemans gøre det lettere for forbrugerne at åbne bib-vinen - og ikke mindst placere tappehanen korrekt, så man undgår at spille, når vinen tappes ned i glasset.
Og det er sandt nok - der er ofte problemer med tappehanerne på bag-in-box vinene. Ud over det med at vinen kan ryge ved siden af, så bliver hanerne også let trykket ud af form eller forsvinder ind i boksene, hvorefter man har det største besvær med at grave dem frem igen.

En smart dims


På det danske marked er der faktisk en dims, som effektivt gør op med de problemer, der er med åbningen af bib-vine - og fastholdelse af tappehanen. BiB-Fix hedder dimsen, og den er kreeret af Jørgen Knudsen, som sælger den via sit firma ProCon Global.
Der er tale om et lille plastic-greb, der let kan presses ned omkring tappehanen og holde den på plads. Det gør, at hanen bliver, hvor den skal, og at det er lettere at tappe vinen.
BiB-Fix forhandles blandt andet i vinafdelingerne i Føtex og Bilka. Man kan læse mere om dimsen ved at klikke her.


Whisky modnet på japanske fade

Bowmore, der blev grundlagt i 1779, er et af Skotlands ældste whiskydestillerier - og det første af de i alt otte destillerier på øen Islay.
Nu har Bowmore lanceret en ny single malt whisky, der har fået sin finish fra noget så usædvanligt for en skotsk whisky som fade af japansk Mizunara egetræ.
Normalt vil finish sige, at whiskyen i den sidste del af modningsprocessen hældes over på fade, der har indeholdt portvin, sherry, madeira eller vin fra Bordeaux. Disse fade giver whiskyen en sidste karakteristisk "finish", der vil være forskellig alt efter hvilke fade, der er blevet brugt. I den nye whisky består finish’en således i de særlige aromastoffer, som det japanske egetræ har overført til din i de tre sidste år af dens modningsproces.

300 år gammelt træ


Mizunara egetræerne vokser i det nordlige Japan, og de er som regel først velegnede til fade, når de er omkring 300 år gamle. Det er ikke alle bødkere, der kan forarbejde det hårde og lidt besværlige træ, men fadene er eftertragtede af de japanske whiskydestillerier - der i øvrigt har fået mange skulderklap for deres glimrende malt-whiskyer i de senere år.
Det er meget sjældent, at et Mizunara-fad bliver brugt til whisky uden for Japans grænser, men nu er det altså sket. Træet skulle ifølge Bowmore give whiskyen en særlig elegant og kompleks smag.
Prisen for en flaske Bowmore Mizunara Cask Finish, som der kun er fremstillet 2000 flasker af, ligger på det, der svarer til 6500 kr. Foreløbig sælges flaskerne kun i lufthavne rundt omkring i verden.
En Bloody Mary pop-up workshop fra sidste års udgave af London Cocktail Week.

Europas største cocktail-festival

Når der findes vinfestivaler, bør der også findes en cocktailfestival. Det var tanken bag London Cocktail Week, da den årlige festival blev søsat for fem år siden.
I år afholdes festivalen fra d. 5. til 11. oktober med deltagelse af omkring 250 af Londons mange barer og restauranter.
Derudover vil der være pop-up barer i gaderne med forskellige cocktail-temaer og workshops, hvor man kan lære at shake sig til diverse drinks og få tip til mad-cocktail match.
Hvis man har svært ved at overskue festivalens mange aktiviteter, er der også arrangerede ture rundt til barer i forskellige kvarterer i byen.

Også noget for branchefolk


Det koster ikke noget at gæste festivalen - dog kan mam købe et armbånd for 10 pund (cirka 100 kr.), der giver rabat på cocktails i en række udvalgte barer.
Der vil også blive afholdt en særlig cocktailmesse for branchefolk samt seminarer - blandt andet et, hvor man kan få gode råd til, hvordan man får succes som barejer.
Sidste år blev barerne, der deltog i London Cocktail Week, besøgt af 22.000 gæster, der nød i alt 125.000 cocktails - hvilket vil sige, at hver gæst i gennemsnit drak 5,7 cocktail i løbet af den uge, festivalen varede.
Man kan læse mere om festivalen ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.Angela de la Rosa Tanco.

Vinbranchens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Angela de la Rosa Tanco (f. 1945) er ildsjælen bag udbredelsen af kendskabet til spansk vin i Danmark.
Hun er født i Jerez de los Caballeros i det spanske Extremadura. I 1972 kom hun til Danmark, efter at være blevet dansk gift i Madrid. Jobbet som sekretær for den daværende spanske handelsråd havde Angela med i bagagen ved sin ankomst.
I dag bærer hun to kasketter i Spaniens Ambassades Handelsafdeling. Dels er hun ansvarlig for afdelingens administration, dels står hun for fremstød af spansk vin på det danske marked i samarbejde med ICEX (Det Spanske Institut for Udenrigshandel).
Hendes utrættelige indsats for spansk vin startede lidt tilfældigt, da hun i 1976 sammen med nogle kollegaer cyklede Sjælsø Rundt iført en t-shirt, hvorpå der stod "Marqués de Riscal - Rioja". Dagen efter var der et billede i avisen med følgende overskrift: "Spanien vil importere Sjælsø Rundt" - men der var ikke et ord om Rioja!
I dag er ICEX´s fremstød i Danmark hovedsageligt koncentreret i kommenterede vinsmagninger med forskellige temaer og fra forskellige vinområder. Dertil kommer et utal af Sherry-aktiviteter såsom den årlige konkurrence Food & Sherry Match Contest, vinrejser samt den traditionelle vinmesse, der hvert andet år afholdes af handelsafdelingen, og som med stor succes samler vinproducenter fra hele Spanien. Det er ingen hemmelighed, at Sherry står Angelas hjerte nær.
Angela de la Rosa Tanco er vokset op i Marokko, hvor en stor del af hendes familie var beskæftiget inden for korkindustrien. Her gik hun i fransk skole og senere på fransk gymnasium. Tilbage i Madrid afsluttede hun sine studier med Certifikat i fransk ved statens sprogskole, hvorefter hun i 1967 fik et job i det franske selskab Engins Matra S.A., der er et stort navn inden for missiler og rumfartsteknologi.
I 1992 fik hun tildelt den fornemme orden "Lazo de Dama de la Orden del Mérito Civil" af Kong Juan Carlos d. 1., og i 2004 blev hun udnævnt til magister honoris causa hos Laugsmagistrene. I 2011 er hun blevet tildelt "Victor de la Sernas mindespris" af det spanske kongelige gastronomiske akademi for bedste fremstød og udbredelse af spanske vine.

Nyt fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


345 Vinstokkens blomster vender opad, men når druerne vokser til, vender klasen mere og mere nedad (foto © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 31 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Il Sole, Mondo del Vino, Terre Siciliane IGT, Italien, 2014, lav alkohol (12%)

69 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., Barrique Vin

Tør og forfriskende hvidvin på økodruer. Vinen er meget let og ukompliceret. Men det er jo også en billig vin (ved 6 flasker). Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Yeuses, Vermentino, Pay d'Oc IGP, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

75 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager

Frisk hvidvin med en aromatisk duft og en god druesmag med krydrede noter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Apátsági, Termelte és Palackozta, Rajnai Rizling, Pannonhalmi, Ungarn, 2014, lav alkohol (12,5%)

90 kr., Laszlo's Vin

Elegant og lækker hvidvin med et fint billede af Riesling-druen (Rajnai Rizling er blot et ungarsk navn for Riesling). Vinen har dejlig frugt, tilpas syre og en behagelig lille sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Viile Metamorfosis, Dealu Mare, Rumænien, 2014, lav alkohol (13%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 87,50 kr., Vintjenesten

En krydret hvidvin på druen Muscat Ottonel og en lokal drue med det volapykiske navn Tãmâioasã Româneascã, begge dyrket økologisk. I den tørre smag er der lidt bitre noter af grannåle.

stjernestjernestjernestjerne

Thörle, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2014, lav alkohol (12%)

99,5 kr., pris for 1 liter, Irma

Frisk og tør hvidvin med god Riesling-smag, men også med en syrlighed, som mange måske vil finde lidt vel markant. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ventola, La Bollina, Cortese, Gavi, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker. 85 kr., AndrupVin.dk

Denne rigtig gode hvidvin er lavet på druen Cortese, der er en gammel, lokal drue fra den sydøstlige del af Piemonte. Vinen har en aromatisk duft og en dejlig, bred og frugtagtig smag med krydrede noter.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pastel, Stefano Accordini, Rosato Veronese, Italien, 2014, lav alkohol (12%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Jysk Vin

Forfriskende rosévin med en aromatisk duft lidt i retning af banan. Smagen er let med noter igen af banan samt af kongen af Danmarks-bolsjer. Vinen er til den sødlige side, men en god syre afbalancerer sødmen. God til mad. En vellavet vin til en rimelig pris ved seks flasker.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

1659, Butinot, Merlot, Western Cape, Sydafrika, 2014, høj alkohol (14,5%)

40 kr., Rema 1000

Fortræffelig rødvin, der smager rigtig godt. Den har god frugtfylde med noter af mørke bær, lidt chokolade, tobak - og en yderst rimelig pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Nature, Vega Tolosa, Manchuela, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%)

50 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

En robust rødvin på økodruer - Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot. Der er røde bærfrugter, men også lidt skrappe tanniner og en markant syre. En udpræget madvin. Den fjerde stjerne får den for den lave pris.

stjernestjernestjernestjerne

Abrazo, Axial Vinos, Cariñena, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)

59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Til prisen en udmærket rødvin på druerne Garnacha og Tempranillo. Den er umiddelbart lidt robust, men plask den over i en karaffel et par timer før måltidet, så bliver den mere imødekommende.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duca della Rocca, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

65 kr., Premier Cru

En let og saftig rødvin med fin krydring. Glimrende madvin til lettere retter. Flasken har skruelåg, og prisen er rimelig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Barahonda, Bodegas Señorio de Barahonda, Yecla, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne rødvin er lavet på druerne Monastrell og Syrah. Den dufter meget aromatisk af blåbær og andre mørke bær og har en koncentreret og kompleks frugtsmag med fine krydrede noter til slut. Det er en helt igennem dejlig vin til en meget rimelig pris i forhold til kvalitet.

stjernestjernestjernestjerne

Old Pumphouse, Thomson, Shiraz, South Australia, Australien, 2014, middel alkohol (14%)

72,5 kr., pris ved 6 flasker: 57,50 kr., Granvino

Til prisen ved 6 flasker en udmærket hverdags-rødvin. Lidt enkel, tilpas krydret, uden større oplevelser, men nem at drikke - og glemme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Liberalia Enologica, Tempranillo, Toro, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

En lidt robust, fadlagret rødvin, der ikke hænger helt godt sammen. Den har kraftig frugt, men også en vis skarphed i smag og eftersmag, som ikke faldt i smagepanelets smag. Men til en kraftig kødret vil den nok gå an.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bracamonte, Bodegas Grupo Yllera, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)

76,29 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En meget lækker rødvin med en blød og bred frugtsmag og fint integrerede fadnoter. Der er frugt og jordbund, bløde tanniner og tilpas syre.

stjernestjernestjernestjerne

Grand Listrac, Listrac-Médoc, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En god rødvin med en mild duft af lakrids. Smagen er tør og med god struktur - dog er lakridsnoterne næsten lidt for markante.

stjernestjernestjerne

Appassimento, Rocca, Piemonte, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., Amka

En jævn rødvin med frugt, ret meget sødme og en lidt "kunstig" syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine André Brunel, Grenache, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

90 kr., på tilbud året ud: 69 kr., Vinoble

En rigtig god, ufiltreret rødvin, der smager langt væk af Rhône og Provence. Dejlig, bred frugt og fine kryddernoter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Épices, Domaine les Yeuses, Syrah, Pays d'Oc, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

Flot rødvin med et stærkt og klart billede af den fornemme Rhône-drue Syrah. Vinen bærer sin gode, friske frugt hele vejen igennem, ledsaget af krydrede noter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

SessantaSei, Conte di Campiano, Primitivo, Manduria, Riserva, Italien, 2010, høj alkohol (15%)

99 kr., pris ved 6 flasker, VinMedMere.dk

En flot rødvin med en dejlig duft og et bredt smagsbillede - bløde tanniner, kirsebær, blommer, chokolade og kaffe samt vanille fra den fint integrerede fadlagring i tolv måneder.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Grèzes, Robert Cantin, Pinot Noir, Vin de France, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Erik Sørensen Vin

En ret let og meget harmonisk rødvin med et klart Pinot-udtryk. Faktisk en rigtig lækker sag, der vil være fin til mange lettere (kød)retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Urban, Bodegas Ortega Fournier, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)

129,75 kr., på tilbud indtil 1. november: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Glimrende rødvin med en fint krydret duft og en blød og favnende smag med fyldig frugt, bløde tanniner, noter af sommerens stenfrugter og en lille sødme. Dertil en lang eftersmag. Vinen er lavet på druen Tinta del País - der normalt kaldes Tempranillo. Og nogle gange Ull de Llebre eller Cencibel.

stjernestjernestjerne

Domaine de la Vierge Romaine, Domaine Machard de Gramont, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

139,75 kr., Bichel Vine

En lille, let Bourgogne-rødvin med beskeden frugt, der har lidt svært ved at hamle op med syren. Helt billig er den ikke i forhold til kvaliteten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

I Freudi di Romans, Enzo Lorenzon, Pinot Nero, Friuli Isonzo, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)

139,75 kr., på tilbud indtil 1. november: 109,75 kr., Skjold Burne

En rigtig god Pinot-rødvin, vel afrundet med frugt, noter af hindbær og kirsebær, en lille sødme og god syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Monte del Frá, Lena di Mezzo, Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 119,20 kr., Propperiet

Flot Ripasso-rødvin og en dejlig vin til mad. Den har en god struktur, bløde tanniner, lækker frugt, fint krydderi og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vignerons de Caractère, Gigondas, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

166,5 kr., normal pris ved 6 flasker; på tilbud i denne uge (uge 41): 95 kr. ved 6 flasker, Coop Danmark

En dejlig og karakteristisk Gigondas-rødvin - en fortræffelig Rhône-vin. Den har en god duft, en vis tørhed og en fint krydret smag. God til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gioaso, Alberto Ravazzi, Rosso di Toscana IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

169,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Superlækker rødvin med kultiverede 13,5% alkohol. Den har en dejlig, frugtagtig smag med bløde tanniner og noter af ... nej, et overskud af sommerens bær - blomme, solbær og kirsebær. Dertil krydrede noter. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Spinosa, Il Molinaccio, Sangiovese, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2012, lav alkohol (13%)

175 kr., Quist Wine

Her er vi hjemme i Toscana, hvor Sangiovese-druen udfolder sine dyder i en blød, lækker rødvin. Det er en ret let og meget all round vin, der er nem at drikke og samtidig en stor nydelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Peyre-Lebade, Baron Benjamin de Rothschild, Haut-Médoc, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)

189,75 kr., på tilbud indtil 1. november: 149,75 kr., Skjold Burne

En dejlig, mild og venlig Bordeaux-rødvin - harmonisk, blød, tør, men også med en lille sødme. Skal ledsage en ikke alt for kraftig kødret. Ellers en meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjerne

Catharina, Steenberg Vineyards, Constantia, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)

249 kr., på tilbud indtil 1. november: 199,75 kr., Skjold Burne

Smagepanelet var vildt uenig om denne rødvin. For sød, sagde nogle, Meget lækker, sagde andre. Men kvaliteten er under alle omstændigheder okay - og prisen lidt vel høj.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen