Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2015



En vinmark i det spanske Galicien breder sig ned over en bjergskråning.

Vin i et ændret klima

I disse dage er statsledere fra hele verden samlet i Paris for at deltage i FN’s klimakonference, COP21. Målet er en ny global klimaaftale, der kan begrænse virkningerne af den globale opvarmning - virkninger, der i høj grad allerede kan mærkes i vinmarker rundt om i verden.

I Storbritannien har de stigende temperaturer indtil videre kun været gunstige for vinproduktionen. Men i de tre største vinproducerende lande, Frankrig, Italien og Spanien, er der bekymrede miner hos nogle af vinproducenterne. Flere steder høstes druerne tidligere år for år - hvilket selvfølgelig er til at leve med. Mere bekymrende er det, at de stadig varmere vækstsæsoner øger sukkerindholdet i druerne, hvilket giver vine med et højere alkoholindhold og mindre syre.

Flytter vinmarkerne


Også på den sydlige halvkugle mærkes de øgede temperaturer. I Chile flytter stadig flere vinproducenter deres marker op i højderne eller til køligere egne i den sydlige del af landet. Og i Australien lokkes producenterne af de lavere temperaturer på øen Tasmanien.
Men vinproducenterne kan også blive, hvor de er, og komme langt ved hjælp af ændrede vindyrkningsteknikker - eller teknikker, der fx kan reducere alkoholen i vinen. Derudover kan de drage nytte af de mange forskningsprojekter, der er søsat rundt om i verden - og ikke mindst i Frankrig.

Fremtidsegnede druer


Et af de helt store forskningsprojekter er Laccave, der omfatter 23 forskningslaboratorier over hele Frankrig. Siden dets start i 2012 har forskerne udarbejdet en række klimascenarier og forsket i, hvordan de franske vinproducenter kan tilpasse sig klimaændringerne helt ned på lokalt plan. Resultaterne af projektet forventes at blive offentliggjort i 2016.
Og hos det franske institut for landbrugsforskning i Montpellier, INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) er man også i fuld gang. Instituttet har en af verdens største druesamlinger med omkring 2500 forskellige druesorter. Ud af dem udvikler man i disse år en række nye druer, der egner sig til det ændrede klima.
Mange franske vinproducenter eksperimenterer også selv med druer, der her og nu dyrkes i det noget varmere klima i Italien og Spanien. Det gælder fx druerne Touriga Nacional, Nero d'Avola, Nebbiolo og Primitivo.


Etna kan sende askeskyer op i flere kilometers højde. Foto: Wikipedia / Medium 69.

Vinmarker på aktiv vulkan

Etna på Sicilien er med sine mere end 3 kilometer til toppen Europas højeste aktive vulkan. Og på vulkanens skråninger - helt oppe i 1000 meters højde - breder vinmarkerne sig. Den vulkanske jord er frugtbar, og i de kølige højder er druerne længe om at modne, hvilket giver rødvine med karakter, tanniner og en frisk syre. Det er vine, der af nogle internationale vinskribenter sammenlignes med gode røde Bourgogner.

Så der er ikke noget at sige til, at vingårdene gennem tiderne stædigt har dyrket deres vinmarker på Etnas skråninger - også selv om der ind imellem er røget en mark eller to under et af vulkanens udbrud.

8 km høj askesky


I den forløbne uge viste Etna igen tænder ved at sende store mængder lava op i luften efterfulgt af en 7 kilometer høj askesky.
Ingen mennesker kom til skade - og både vingårdene og vinstokkene overlevede også udbruddet, der varede en times tid.
Men askeskyen dækkede gader og huse i de nærliggende byer - og dalede også ned over vinmarkerne.
Ifølge Decanter er vinproducenterne ligefrem glade for asken i markerne - bedre gødning for vinstokkene skal man nemlig lede længe efter.

To giganter handler vinslot

Kinas største og ældste vinproducent, Changyu, har opført flere vinslotte i sand Bordeaux-stil på kinesisk jord. Nu har firmaet også for første gang købt et rigtigt Bordeauxslot, nemlig Château Mirefleurs og dets 40 hektar vinmarker.
Sælgeren er Frankrigs største vinfamilie, Castel, som efter salget stadig ejer hele 21 vinslotte i Bordeaux. Familien har også beholdt en lille del af Mirefleurs i form af 10% af aktierne, ligesom den stadig vil stå for distributionen af slottets vine til dets europæiske kunder. Og så har familien fået 3,3 millioner euro (25 mio. kr.) i lommen på handelen med Changyu.
Til gengæld har det kinesiske vinfirma nu eneret på salget af Mirefleurs vine på det kinesiske marked.
Château Mirefleurs er ”kun” et Bordeaux Supérieur slot, men faktisk er der stadig flere kinesiske investorer, der vælger at satse deres penge på de lidt mindre fine vinslotte i Bordeaux.


Filmplakaten til filmen "100 Years", som får premiere i 2115.

Filmen, du aldrig får at se

Det er cognachuset Rémy Martin, der fremstiller den legendariske cognac Louis XIII, hvoraf den første flaske så dagens lys i 1874.
Cognacen er sammenstukket af hele 1200 eaux-de-vie’er, der er mellem 40 og 100 år gamle. Den leveres i en fornem krystalflaske, der er en tro kopi af en flaske fra 1500-tallet, som man udgravede på en slagmark i Frankrig i 1850.
Nu har cognachuset lavet en spændingsfilm med titlen ”100 Years” og med den amerikanske skuespiller John Malkovich i hovedrollen. Men hvis man vil se den, skal man blive meget gammel - den får nemlig først premiere i 2115.

I en skudsikker boks


Og man skal ikke regne med et smugkig - filmen er nu placeret i en sikkerhedsboks, der er skudsikker, og som hverken kan åbnes med kode eller nøgle. Boksen har en tidsindstillet åbningsmekanisme, så den automatisk åbnes på premieredagen d. 18. december 2115.
Heller ikke skuespillerne, der medvirker i filmen, har set den færdige udgave.
"100 Years" er instrueret af Robert Rodriquez, og filmen skildrer verden, som man forestiller sig, den ser ud om 100 år.
Man har dog været så venlig at udgive en trailer, som kan ses ved at klikke her. Der oprulles tre scenarier for fremtiden - et, hvor teknologi og fart dominerer verden, et andet, hvor robotter har overtaget roret og et tredje, hvor naturen sætter dagsordenen.

Invitationer til efterkommerne


Der er allerede sendt invitationer ud til premieren til 1000 udvalgte personer rundt om i verden. Meningen er, at invitationerne skal gå i arv fra generation til generation. Så kan de udvalgtes efterkommere til sin tid få fornøjelse af premieren, der vil foregå hos House of Louis XIII - med mindre nogle film-hadende robotter eller fremtidige naturfænomener forpurrer premiereplanerne …
Og hvad er så meningen med galskaben? Jo, filmen skal henlede tankerne på de kældermestre, der gennem tiderne omhyggeligt har skabt de bedste eaux-de-vie’er til Louis XIII cognacerne - uden nogensinde at have set eller smagt det endelige resultat.


En model af "d'Arenberg Cube". Kubens etager er "vredet" ligesom man gør det med Rubiks terning, når man skal løse pusle-opgaven.

Smart bygning midt i vinmarken

Det australske vinhus d’Arenberg i McLaren Vale ejes af familien Osborn, og for ti år siden fik fjerde generation, Chester Osborn, en idé. Han ville opføre en smart glasbygning midt i en af vinmarkerne, og inspirationen til bygningen fik han fra Rubiks terning.
Terningen, der er en slags pusle-opgave, er opfundet af den ungarske billedhugger Emõ Rubik i 1974, og den blev straks et hit for børn og legeglade sjæle.
Efter mange års finpudsning på tegnebrættet, er opførelsen af ”d’Arenberg Cube”, som bygningen er døbt, i fuld gang.
Bygningen, der bliver på fem etager, skal rumme flere barer og smagerum, en restaurant, kontorer og mulighed for overnatning.


På denne skråning uden for byen Rouffach ligger vinmarken Vorbourg - en af de marker, ansøgningen om grand cru-status for Pinot Noir vine omfatter. Foto: Wikipedia / Florival.

Grand cru-status for rød Alsace

Alsace får de fleste til at tænke i hvidvins-baner. Men faktisk fremstilles der også rigtig gode og elegante rødvine på Pinot Noir i det nordfranske distrikt. Dog har det hidtil kun været muligt for hvidvinene at opnå top-betegnelsen grand cru på etiketten - også selv om druerne til nogle af Pinot Noir-vinene stammer fra de selv samme grand cru-vinmarker.
Nu vil nogle af vinhusene i Alsace med opbakning fra den lokale vinproducentforening, ansøge den franske appellationsmyndighed INAO om at give deres Pinot Noir-vine officiel grand cru-status.

Kendt for sine rødvine


For femten år siden indsendte producenterne en lignende ansøgning - som dog ikke blev godtaget. Argumentet var, at produktionen af vinene var for lille, og kvaliteten ikke god nok.
Nu er såvel produktionen som kvaliteten af Pinot Noir-vin i Alsace øget, og producenterne håber derfor, at de har mere held med sig denne gang, så de kan erstatte det mindre fine AOP (Appellation d'Origine Protégée) med et grand cru Alsace på etiketterne.
De grand cru marker, som ansøgningen omfatter, er Vorbourg i Rouffach, Hengst i Wintzenheil og Kirchberg i Barr.
Ifølge Decanter var Rouffach i 1500-tallet bedst kendt for sine rødvine - der da også gik for højere priser end hvidvinene.


Eksporten af champagne og anden fransk mousserende vin er en væsentlig del af årsagen til de positive eksporttal. Foto: Wikipedia / Bot.

Godt nyt for fransk vin

Eksporten af fransk vin og spiritus har vind i sejlende i øjeblikket. Ifølge den franske brancheorganisation FEVS (Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux) steg eksporten i de første seks måneder af 2015 med 10% til 5,2 milliarder euro (cirka 39 mia. kr.) i forhold til samme periode i 2014. Heraf tegnede fransk vin sig for de 3,5 mia. euro (cirka 26 mia. kr.).
Væksten skyldes frem for alt eksporten af champagne, anden mousserende vin og cognac. Der blev således eksporteret 8,5% mere champagne i værdi i det første halve år af i år. Og når det gælder andre franske mousserende vine, er tallet oppe på 13%.

Stor fremgang for rosé


Eksporten af vin fra Languedoc-Roussillon med betegnelsen AOP steg med 8,6% i volumen og 14,3% i værdi.
For rosé-distriktet Provences vedkommende lød stigningen på hele 29% i volumen og 38% i værdi - hvilket afspejler verdens stadig større glæde for rosévin.
Ifølge FEVS spiller det en stor rolle for den øgede eksport, at myndighederne har forbedret adgangen til udenlandske markeder via frihandelsaftaler med blandt andet de asiatiske lande.

Unge amerikanere er til vin

Som det er nu, drikke 93 millioner amerikanere regelmæssigt vin - hvilket svarer til 40% af den voksne befolkning. Det fremgår af en rapport fra Wine Intelligence, som også spår, at antallet vil stige til 109 mio. (44%) inden år 2025.
Det er ikke mindst den nye generation af forbrugere - den, hvor der står 1995 på fødselsattesten - der vil tegne sig for opsvinget. Disse unge mennesker står på tærsklen til at måtte drikke alkohol, da man i USA skal man være fyldt 21 år.
Ifølge rapporten vil 22,7 mio. af disse unge amerikanere blive regelmæssige vindrikkere inden for de næste ti år.
57% af de adspurgte unge ytrede, at de gerne ville lære mere om vin, når de kunne begynde at hælde den i glassene.


De 192 små ståltanke, som de studerende skal gære vin i.

Washingtons eget vinuniversitet

Flere af denne verdens førende vinområder har et eget vinuniversitet. Det gælder fx Bordeaux med sit Institut des Sciences de la Vigne et du Vin og Californien, der har UC Davis.
Nu er Washington også kommet med på vognen med et nyt stort vininstitut, Ste. Michelle Wine Science Center, der er opført i forbindelse med Washington State University.
Næst efter Californien er Washington den amerikanske stat, der fremstiller mest vin, så det er så afgjort på sin plads med et stort vinøst uddannelsessted. Og stort er det nye institut. Det breder sig over 40.000 kvadratmeter og har kostet 23 millioner dollars (cirka 158 mio. kr.).

Druer i klimasimulator


Instituttet indeholder forskningslaboratorier, auditorier, et vinbibliotek, der ikke rummer bøger men flasker fra statens førende vinproducenter, og et vineri med 192 små temperaturstyrede ståltanke til gæring.
Med tanke på de klimatiske ændringer har man også opført en stor klimasimulator-afdeling med vækstkamre, der holder temperaturer fra minus 1 til 65 grader. I disse kamre kan man så undersøge, hvordan forskellige druesorter klarer sig under selv ekstreme klimatiske forhold.

Fremgang for Washington


Selvfølgelig har instituttet også en egen vinmark med Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah og andre af de druer, som dyrkes i Washington.
Første hold ønologistuderende startede ifølge Winespectator i dette efterår, og staten får da også højst sandsynligt brug for flere ønologer. I de senere år har der været fremgang i salget af vin fra Washington - alene i første halvdel af 2015 steg salget i USA med 10% i forhold til samme periode i 2014.

Mange input til dåsevin

I sidste uge nævnte vi nogle nye amerikanske dåsevine med navnet Mancan. Vinene henvender sig målrettet til mænd, der ikke kan lide at drikke vin fra glas med stilk, når de er i byen med deres mandlige venner.
Vi undrede os og spurgte vores læsere, om det virkelig kunne være et problem?
Vi har fået mange input og tak for det. Nedenfor bringer vi nogle af dem.

Beder altid om et glas vin


Jørgen Kjeldsen mener ikke, at det er/bør være et problem at bede om et glas vin - altså vin i et rigtigt glas, selv om alle andre skal have øl, fx på dåse.
- Jeg beder stort set altid om et glas vin, hvor det er muligt. Hvis den situation skulle medføre, at jeg rykker lidt ned i “mandemodel hierarkiet”, så lever jeg med det.
- Nu er vi jo normalt sammen om øl eller vin for at hygge eller tage en pause. Hvis vin på dåse er eneste udvej, så klarer jeg nok også den oplevelse.
Steffen Christensen istemmer:
- Pointen er vel, at man hygger sig med vennerne, og så er det vel lige meget, hvad man indtager.
- I øvrigt lyder dåsevin som noget mærkeligt noget, så hellere trække en flaske op og nyde den af glas.

Ja tak til dåsevin


Mikkel Jensen er noget mere positivt indstillet over for vin på dåse:
- Det er da en rigtig god idé - og nemmere at åbne en dåse end at hive proppen op af en flaske.
- Jeg er tømrer, og efter fyraften tar’ vi gerne en øl eller en sodavand. Faktisk er jeg mere til vin, men det med at åbne en hel flaske for at få et enkelt glas, er lidt fjollet. - Og indrømmet, et glas med stilk passer ligesom heller ikke rigtig til arbejdstøjet og stemningen. Så ja tak til dåsevin.
De vinstokke, der bærer Ugni Blanc - også kendt som Trebbiano - er særligt udsatte for svampesygdommene. Foto: Wikipedia / Pancrat.

De frygtede svampesygdomme

I uge 7 nævnte vi, hvordan svampesygdommene Esca, Black dead arm og Eutypa er en næsten lige så stor trussel mod verdens vinmarker i dag, som vinlusen var det i anden halvdel af 1800-tallet.
Disse svampesygdomme angriber vinstokkens stamme, får den til at rådne og medfører til sidst vinstokkens død.
I Europa ses Esca hyppigst, mens de øvrige svampesydomme frem for alt dukker op andre steder i verden.
Mindst 5% af de europæiske vinmarker er i dag ramt af disse svampesygdomme - og det er ikke mindst gået ud over de franske vinmarker. I 2014 gjorde sygdommene kål på mere end 100.000 hektar marker og forårsagede en 13% mindre høstmængde.

Cognac hårdt angrebet


Nu viser det sig, at Esca har bredt sig med meget stor hast i Cognac-distriktets vinmarker. Ugni Blanc-druen, som bruges til cognac, er da også særligt modtagelig over for svampesygdommen.
I 2012 var 8% af vinstokkene i Cognac angrebet - sidste år lød tallet på 12%.
Det værste er, at der ikke findes nogen lovlige midler til bekæmpelse af sygdommen. Det gælder bare om hurtigst muligt at erstatte syge vinstokke med nye.

Forskningsprojekt til 4,5 mio. kr.


Nu har det førende cognachus Hennessy, der ejes af luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), doneret 600.000 euro (cirka 4,5 millioner kr.) til et treårigt forskningsprojekt, hvis mål er at finde frem til et bekæmpelsesmiddel.
Hos Hennessy håber man, at initiativet kan inspirere andre til at følge i kølvandet med lignende projekter.
I 2014 eksporterede Frankrig for 3,3 milliarder euro (cirka 25 mia. kr.) spiritus, hvoraf de 66% var cognac. Den største importør var USA - efterfulgt af Singapore og Kina. Så svampesygdommene skader i høj grad en økonomisk blomstrende fransk industri.

Tillykke fra VinAvisen

Oscar Wandel - femte generation i en af Danmarks ældste vinfamilier - fylder 75 år d. 19. december. Det var hans tipoldefar, der grundlagde vin- og spiritusfirmaet Carl Wandel & Søn.
Selv har han haft en lang karriere i vinens verden på både dansk og fransk jord. Man kan læse mere om fødselaren i denne uges Blå Bog nedenfor.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyt fra den danske vinbranche

* Grand Cru Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* The Wine Company har optaget importen af vinene fra Domaine Pichat i Côte Rôtie.


Oscar Wandel.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Oscar Wandel (f. 1940) er femte generation i en af Danmarks ældste vinfamilier, hvor det hele startede med tipoldefaderens vin- og spiritusfirma, Carl Wandel & Søn.
Efter en kort periode som lærling på dansk jord fortsatte Oscar Wandel sin vinøse uddannelse i vinfirmaer i henholdsvis Bordeaux, Bourgogne, Spanien og Portugal. Derefter gik turen tilbage til København for at hjælpe til i forældrenes vinhandel, Wandel & Wandel.
I 1965 slog han så dørene op for sit eget vin- og spiritusagenturfirma, Oscar Wandel Jun. – et firma, han dog solgte igen i 1970’erne for at søge nye græsgange. Dem fandt han i Frankrig som eksportchef hos det multinationale firma International Distillers and Vintners.
Efter flere år på denne post valgte Oscar Wandel at vende tilbage til skolebænken og tage en vinuddannelse på landbrugsskolen i Davayé. Han blev dermed den første dansker, der erhvervede det franske landbrugsministeriums eksamensbevis med ret til at drive en vingård.
Han forblev i Frankrig, og i 1985 startede han sit eget vineksportfirma, Wandel Wine World S.a.r.l. sammen med sin hustru Lise. Firmaet, hvis speciale er sjældne og gamle fornemme vine, handler med såvel private kunder som vinbranchefolk i hele verden og i særdeleshed i Asien. I 2012 ophørte firmaet med sit engros-salg, men sælger fortsat vine til private via internettet.
Ægteparret har også indtil for tre år siden, under firmanavnet Wandel Wine Tours, arrangeret vinrejser til Frankrig og har drevet vinklubben "Club de Vins Français", der i dag har cirka 600 danske medlemmer.
Oscar Wandel er ikke bare bidt af vin, men også af tennis, som han i sin fritid dyrker på turneringsplan. Og sammen med sin ligeledes tennisbegejstrede hustru rejser han verden rundt for at overvære de helt store turneringer. Derudover står den på hygge hjemme i Mâconnais sammen med parrets lille kat og store hund.
Adresse: Oscar Wandel, A la Perrière, Route de la Croix Blanche, F-71960 Sologny (Bourgogne), Frankrig, tlf. mobil: 0033 (0) 6 07 15 82 12, email: wandel.oscar@orange.fr, http://my-precious-wine-finderonline.info.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


354 I Antonio Caggianos vingård i det italienske distrikt Taurasi lagrer flaskerne yderst dekorativt (foto © Lars Ole Hansen).


Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 30 vine og hele fire portvine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Zarea 100, Brut Natur, Rumænien, lav alkohol (12%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr. flasken, Vintjenesten

En udmærket mousserende vin med en fin mousse og duft af lyst brød. Smagen er tør og fyldig med et lille bittert bid, der gør vinen velegnet til mad.

stjernestjernestjerne

Cuvée Royale, Joseph Perrier, Champagne, Demi-Sec, Frankrig, lav alkohol (12%)

249 kr., Irma

Halvsød champagne med lidt vel grove bobler og en smag uden større kompleksitet. Det meste i smagsbilledet er sødme og syre.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Petit Le Mont, Sauvignon Blanc, Loire, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr. flasken, Barrique Vin

Her er ingen eksotiske frugter som i de newzealandske Sauvignon Blanc-vine. Det er en sprød, lækker, frisk og læskende hvidvin med en elegant smag af citrus og en tilpas syre. Den vil være fin til lette fiskeretter og skaldyr - prøv den til østers nytårsaften.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Lorenzo Nifo Sarrapochiello, Falanghina del Sannio, Taburno, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

109 kr., Rudersdal Vin

En anderledes hvidvin på økodruer. En tør og aromatisk vin med spændende krydderi. Udpræget madvin.

stjernestjernestjerne

Château Cabannieux, Graves, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager

En ret enkel hvidvin med en ren druesmag og en lille fedme, men uden noget større vingefang. Vinen er lavet på 80% Sémillon-druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Flor de Gewürztraminer, Laus, Somontano, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

En meget elegant hvidvin, der fint smager af Gewürztraminer-druen, men undgår det pågående og opulente, der ofte kan forbindes med denne drue. En frisk og harmonisk, fint krydret hvidvin, der er meget anvendelig til mange retter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Abello, Vino da Tavola, Italien, høj alkohol (15%)

49,95 kr., Aldi

Denne rødvin er lavet på druerne Merlot og Corvina - og med druen Corvina er vi i regionen Veneto i det nordøstlige Italien. Men vinen er bare en ret anonym bordvin uden årgang. Den er lavet på Appassimento-metoden med de tørrede druer, og den har både frugt og sødme. Til prisen 50 kr. er den et fund - og fortjener derfor fem stjerner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cape Founders, Pinot Noir, Western Cape, Sydafrika, 2014, middel alkohol (14%)

59,95 kr., Multi Wine

En velsmagende rødvin - ikke typisk Pinot Noir, men faktisk rigtig god til prisen. Den har bred og blød frugt og en lille sødme, som mange vil være glade for. Den femte stjerne får den for prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mandato, Enoitalia, Salento, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

Denne lækre rødvin er lavet på Appassimento-metoden - den med de tørrede druer. Vinen har blød og fyldig frugt og en charmerende sødme. Det er en vin, som mange vil være glade for.

stjernestjernestjerne

Rio albo, Ca' Rugate, Valpolicella, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En okay Valpolicella-rødvin, som så mange andre vine fra dette distrikt ved Gardasøen. Der er ikke så mange oplevelser, men der er frugt, og en frisk syre, som gør vinen til en udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Laroze Labatisse, Haut Médoc, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris ved 12 flasker: 59,95 kr., Jysk Vin

Rødvin fra Bordeaux behøver ikke at koste flere hundrede kroner for at være god. Det er denne rødvin et glimrende eksempel på. Den har fine noter af lakrids i duften og en elegant og sammenhængende smag, hvor bærnoter, anis og afrundede tanniner går op i en højere enhed. En klassisk Bordeaux og et godt glas til normalprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Calheiros Cruz, José Carlos de Morais, Douro, Portugal, 2008, høj alkohol (15,5%)

93,98 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Ni måneder på små fade ... der er kælet for denne rødvin, som har dejlig, bred frugt, gode krydderier og tilpas fadsmag. 15,5% alkohol, men ingen spritkant ... den virker totalt ædru.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Les Schistes, Château de Caladroy, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Holte Vinlager

En ret let rødvin med god frugt, bløde tanniner og en masse krydderi, der minder om bakkerne i markerne på nordsiden af Pyrenæerne. Glimrende til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Señorío de Nevada, Vino de Calidad de Granada, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

De tre druer Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo mødes her i en dejlig rødvin med moden frugt, fint krydderi - eukalyptus - og vanille og ristet brød fra lagringen på franske fade.

stjernestjernestjerne

Marques de Casa Concha, Concha y Toro, Carmenère, Peumo, Chile, 2012, middel alkohol (14%)

109,95 kr., på tilbud i december: 75 - også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly

Denne rødvin er tør, fyldig og med god frugt - en udpræget madvin uden nærmere falbelader.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Compostelle, Château Mas Neuf, Costières de Nîmes, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)

En lækker krydret rødvin med læder og brombær i duften. I smagen er der krydrede noter i skøn forening med moden frugt og et touch af bitter chokolade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Boudau, Pierre Boudau, Rivesaltes Grenat, Sur Grain, Vin Doux Naturel, Frankrig, 2013, høj alkohol (15,5%)

Lige så god som den bedste portvin. Denne vidunderlige, søde rødvin er gæret ud på druekvaset (sur grain), og gæringen er stoppet med druesprit (vin doux naturel), så en del af druernes sukker er blevet i vinen. I den brede frugtsmag er der noter af honning, rosiner, figner - "alt sødt fra havet", lød det fra den nederste ende af smagebordet. Og det var ikke helt galt, for vi er lige nord for Pyrenæerne og ude ved Middelhavet, hvor også det søde distrikt Banyuls ligger.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Atticus, Morkel, Vellevue Estate Wine, Western Cape, Sydafrika, 2010, middel alkohol (14%)

125 kr., Vinkrogen

En rigtig god rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Pinotage og Petit Verdot. Den har en god duft og en blød, bred og fyldig smag med noter af solbær (meget), blommer og vanille (ret meget) fra fadlagringen. Udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bodega La Flor, Pulenta Wines, Mendoza, Argentina, 2014, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 90,30 kr., Propperiet

Kraftig og krydret rødvin med god frugt, bløde tanniner, en lille sødme og en lang eftersmag. Og igen: Masser af krydrede noter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Contessa Carola, Conte di Campiano, Primitivo, Manduria, Riserva, Italien, 2010, høj alkohol (15%)

129 kr., Premier Cru

Denne rødvin smager simpelt hen godt. Den har en bred og blød frugtsmag med noter af mørke bær og blommer. Dertil fine, krydrede noter og en charmerende sødme. 15% alkohol, men ingen spritkant. Flot til julens mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rocca Guicciarda, Barone Ricasoli, Chianti Classico, Riserva, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Bag den meget flotte etiket gemmer sig en elegant og lækker rødvin i perfekt harmoni. Den har en brillant og ren frugtsmag, bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Remulluri, Tempranillo, Rioja, Reseerva, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)

139,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Hvor er frugten? Er den mon for gammel? Er den ved at gå til de evige vinmarker? Frugten afløses hurtigt af noget tørt og bittert. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjerne

Laplace, Madiran, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Vinmonopolet

Der er både frugt og krydderi og syre og sødme i denne rødvin, men det er, som om tingene ikke hænger helt harmonisk sammen. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Neragora, Mavrud, Bulgarien, 2012, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 130 kr., Granvino

Det er ikke så ofte, vi smager en bulgarsk rødvin - men det er bestemt en fornøjelse. Vinen, der er fremstillet på økodruer, dufter af modne solbær og jordbær og har en dejlig frisk og ren frugtsmag med tilpas tanniner til slut. Prisen er dog nok lidt i overkanten. Nyd den til lette kød- og fjerkræsretter.

stjernestjernestjernestjerneØ

3 Cépages, Domaine Les Aphillanthes, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw

Stor og flot rødvin på økologisk dyrkede druer. Vinen har bred frugt og en lille sødme. Der er 15% alkohol i den, hvilket giver den en følelig spritkant. Så skænk den let afkølet - og plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Las Sabías, Dominio del Beneito, Tempranillo, Toro, Spanien, 2012, høj alkohol (15,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Stor og flot rødvin med intens frugt og bløde tanniner. Dertil fint integreret eg fra seksten måneder på franske fade. Ja, den har 15,5% alkohol, men ikke nogen alvorlig spritkant. Den er dog udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjerne

Col de la Bastia, Fattori, Amarone della Valpolicella, Italien, 2012, høj alkohol (16%)

200 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

Her er rødvinen til alle dem, der tror, at en masse alkohol er et tegn på kvalitet. Dem om det. De vil ganske vist også få en fyldig frugtsmag med bløde tanniner, men de 16% alkohol forstyrrer smagen i en ellers god rødvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sauska Cuvée 7, Villány, Ungarn, 2011, høj alkohol (14,5%)

275 kr., Laszlo's Vin

Man får virkelig rødvin for alle pengene her. Det er en kraftig vin med masser af frugt men også med rygrad, tilpas tanniner og en herlig lang eftersmag. Jo, ungarerne kan bestemt lave vine af absolut topkvalitet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Foglia di Vite, Ciaccioni, Rosso di Toscana, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

299,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk

Næsten sort i glasset og meget kompleks og spændende i munden. Vinen er lavet på druerne Sangiovese (70%) og Merlot (30%), og i den bløde smag er der både kirsebær og brombær, kaffe, chokolade og en lille snert af kamfer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riva Rocca, Claudio Alario, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)

360 kr., Compagniet

Den er bare så fuldendt. Den er bare så elegant - en vidunderlig rødvin med en vidunderlig blødhed og et bredt spektrum af fint krydrede facetter og noter fra de to år på franske fade. Oplagt til ikke for kraftigt smagende (kød)retter - og som meditations-vin.

Sød vin

stjernestjernestjerne

Quinta do Pégo, Rozès, LBV Portvin, Portugal, 2010, høj alkohol (20%)

139,95 kr., Amka

Denne sent aftappede portvin er ikke helt oppe og ringe. Frugt og sødme står lidt for sig selv over for en markant alkohol.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Messias, 10 års portvin, Portugal, høj alkohol (20%)

164,95 kr., Fortium

Delikat portvin, ret lys i glasset og lækker i munden. I smagen tørrede abrikoser, figner og rosiner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niepoort, LBV Portvin, Portugal, 2011, høj alkohol (19,5%)

199,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 149,75 kr., Skjold Burne

Der er jul i hver eneste mundfuld af denne portvin med dens varme krydrede noter og strejf af eg og nødder. Nyd den, som den er - eller til en af julens søde kager. En blåskimmelost vil heller ikke være nogen ringe ledsager.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Krohn, Colheita Portvin, Portugal, 2003, høj alkohol (20%)

199,95 kr., på tilbud i december: 169,95 kr., Erik Sørensen Vin

Lækker portvin med alt, hvad man kan forvente af en god colheita. I smagen er der vin, naturligvis, plus rosiner, figner, honning, kandiserede frugter ...

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen