Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 1, 2016



Nogle af de meget gamle vinflasker i Massandras kældre. Foto: Wikipedia/Bot.

13.000 vine fra Massandra under hammeren

Vingården Massandra på Krim-halvøen blev grundlagt i 1894 af zar Nikolaj d. 2., og fra dens enorme kældre hentede zar-familien vine til hverdag og fest.

Kældrene rummer verdens største vinsamling med mere end en million flasker vurderet til mellem 5 og 10 milliarder kr.
Siden 1991 og indtil Ruslands annektering af Krim i 2014 har Massandra været i den ukrainske stats eje, og staten anser stadig vingården for værende ukrainsk ejendom - ja, en del af Ukraines nationalarv. Derfor har det ifølge BBC også vakt vrede hos regeringen, at Massandra - hvis daglige ledelse nu varetages af russere - har besluttet at bortauktionere 13.000 årgangsvine fra de legendariske kældre.

Enorm interesse for auktionerne


Auktionerne over de mange flasker er allerede begyndt, og blandt vinene er flere sjældenheder. Det gælder fx en del flasker årgang 1935, gamle madeiraer og en sød vin på Muscat-druen årgang 1944.
Massandra har på vingårdens hjemmeside meddelt, at der har været en enorm interesse for auktionerne fra udenlandske vinsamlere, og at telefonerne har kimet uafbrudt. Meddelelsen er dog kun på russisk …
Foreløbig har der været tale om fysiske auktioner på Krim-halvøen, men snart vil vingården også sætte flasker til salg online.
I de 23 år, Massandra har været i den ukrainske regerings eje, har regeringen altid værnet om den fornemme vinsamling. Kun ved meget sjældne lejligheder er en enkelt gammel flaske blevet solgt eller givet som gave. Og hver gang har det krævet to underskrevne dekreter fra den ukrainske præsident, og pengene fra et eventuelt salg er altid gået til den krimske vinindustri. Hvad pengene fra auktionerne skal gå til, melder historien ikke noget om.

I strid med sanktionerne


Den ukrainske regering understreger, at der er tale om illegalt salg af ukrainsk nationalarv, og den advarer Massandras ledelse om, at den vil blive holdt ansvarlig for denne kriminelle handling.
Regeringen advarer også internationale vinsamlere, der måtte være interesserede i at købe vinene, om, at et sådan køb er i strid med de internationale sanktioner mod Rusland og boykotten af handelen med såvel Rusland som Krim.
Det er ikke første gang, russerne har fået bølgerne til at gå højt hos den ukrainske regering i forbindelse med Massandra.
Som vi nævnte i uge 40 besøgte Vladimir Putin og hans gode ven, den tidligere italienske regeringschef Silvio Berlusconi, vingården. Og her skulle Massandras nye direktør have åbnet en flaske sherry årgang 1775 - en af verdens ældste vine - for de to gæster. Dermed er der kun fire flasker tilbage af denne uerstattelige vin i vingårdens kældre.

Lægeforeningen ønsker højere afgifter

For nylig vedtog den irske regering at indføre minimumspriser på alkohol for at nedsætte irernes alkoholforbrug. Det ligger i gennemsnit på 11 liter alkohol om året pr. indbygger over 14 år, og målet er at reducere forbruget til 9,1 liter pr. hoved.
Det irske initiativ har nu inspireret Lægeforeningen herhjemme til - i en artikel i Berlingske Tidende - at foreslå et lignende initiativ på dansk jord. Foreningen forestiller sig, at man fx kunne indføre minimumspriser ved at øge afgifterne på øl, vin og spiritus.
Det er ikke lykkedes os at få en kommentar fra VSOD (Vin og Spiritus Organisation i Danmark), der i snart flere år har kæmpet for det modsatte, nemlig at få de allerede meget høje afgifter på vin og spiritus sat ned.

Bedre salg med reducerede afgifter


I 2012 indførte den daværende regering endnu en forhøjelse af de danske vinafgifter, så de nåede op på 40% pr. flaske. Så høje afgifter er med til at øge grænsehandelen og dermed mindske salget hos de danske supermarkeder og vinimportører.
Mens afgifterne på vin og spiritus er steget gang på gang, blev ølafgifterne i 2013 skåret ned med 15% - hvilket ifølge Bryggeriforeningen var en væsentlig årsag til, at salget af øl igen er begyndt at stige i Danmark.
Som foreningen har sagt til Berlingske Tidende, vil både grænsehandelen og den illegale handel med øl øges, hvis man indfører minimumspriser på øl herhjemme. Det samme vil uden tvivl også gælde for handelen med vin og spiritus.

Målrettet hjælp


Forbruget af alkohol i Danmark er faktisk faldet i de senere år, så det nu ligger på 9,4 liter årligt pr. dansker over 14 år. Altså kun lidt mere end det gennemsnit, som den irske regering ønsker at nedbringe forbruget til.
I dag drikker 8,5% af danskerne så meget alkohol årligt, at de har det, som Sundhedsstyrelsen kalder for ”en risikoadfærd”.
I artiklen i Berlingske Tidende slår Bryggeriforeningen på tromme for, at man målrettet hjælper denne gruppe danskere ”frem for at genere de 91,5% af befolkningen, der nyder alkohol på en fornuftig måde”.
Her på VinAvisens redaktion kan vi kun give foreningen ret.


Første veganske champagnehus

En veganer lever udelukkende af vegetabilske fødevarer - ligesom en vegetar. Forskellen er bare, at veganeren så vidt det overhovedet er muligt heller ikke spiser eller drikker produkter, hvortil dyr har leveret ingredienserne. Det vil sige, at retter, hvori der indgår fx mælk og fløde, er bandlyste.
Nu har Duval-Leroy, som det første champagnehus - og højst sandsynligt som det første franske firma overhovedet - meddelt, at husets champagner fra nu af fremstilles 100% vegansk.

Gelatine og æggehvider er bandlyst


Det vil sige, at der fx ikke længere bruges gelatine - som fremstilles af collagen fra knogler og sener fra svin og køer - til klaring af vinene. Også æggehvider, der ligeledes anvendes til klaring af vin, er vist vintervejen. De to ingredienser samler urenhederne i vinen, men selv om man fjerner dem igen, kan man risikere, at der er sporstoffer tilbage i den færdige vin - og den går ikke, hvis man er hardcore veganer.
I stedet for opbevarer Duval-Leroy bare vinen længere i ståltankene, hvorved urenhederne samler sig af sig selv og dermed er lige til at fjerne.


Foto: Wikipedia/Fir0002.

De 10 største nyheder i vinens verden i 2015

I det forgangne år har VinAvisen bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2015, må det blive disse her:

1. Champagnehus på indkøb


Flere champagnehuse har gennem årene undersøgt mulighederne for at købe vinmarksjord i Sydengland - det nye Mekka for mousserende vine. Taittinger har som det første champagnehus nogensinde købt 69 hektar jord i Kent med det mål at fremstille 300.000 flasker boblevin.

2. Nyt om vin og helbred


Der går ikke et år uden nye forskningsresultater, når det gælder vin og især rødvins godgørende virkning - hvilket skyldes indholdet af stoffet resveratrol.
I 2015 tydede ny forskning på, at et moderat vinforbrug reducerer risikoen for hjertesvigt betydeligt (op til syv glas vin om ugen), hjælper overvægtige med en bedre fedtforbrænding, modvirker depression og nedsætter symptomerne ved fibromyalgi - en sygdom, der giver kroniske muskel- og ledsmerter.

3. Optagelse på Unescos liste


Bourgogne og Champagne har i flere år kæmpet for at blive optaget på Unescos verdensarvsliste. I 2015 lykkedes det omsider for førstnævnte distrikt med sine unikke ”climats” og historiske bykerner i Beaune og Dijon og for Champagne med sit vinlandskab og sine legendariske kalk-kældre.

4. Falske vine på dansk jord


VinAvisen var med til at afsløre en omfattende svindel med Brunello-vine i Danmark. Et lille ”de” i stedet for ”di” på etiketterne vakte mistanken. Forbrugerprogrammet Kontant på DR1 tog på razzia sammen med Fødevarestyrelsens rejsehold, og sporene endte hos en slagter, som blev politianmeldt.
(fortsættes ...)

5. Mere vin i 2015

Enhver, der holder af vin, kan glæde sig over, at der ifølge International Organisation of Vine and Wine (OIV) er fremstillet lidt mere af den i 2015. På verdensplan blev det til 275,7 millioner hektoliter vin, hvilket er en stigning på 2% i forhold til 2014.

6. Frygtede svampesygdomme


Svampesygdommene Esca og Black dead arm har bredt sig yderligere i 2015 og er nu udbredt i hele Europa. Og de er ifølge nogle forskere en mindst lige så alvorlig trussel for de europæiske vinmarker, som vinlusen var det i 1860’erne. Især de franske vinmarker er hårdt ramt. Svampesygdommene kostede sidste år Frankrig 1 milliard euro (cirka 7,4 mia. kr.) i mistet vinproduktion.

7. BIB-vinens 50 års jubilæum


Bag-in-box kunne fejre 50 års jubilæum. Den smarte emballage til vin blev opfundet i 1965 af ejeren af Angove's Winery i South Australia, Thomas Angove. Men historien om den lufttætte pose og kassen går faktisk endnu længere tilbage i tiden. Systemet blev nemlig opfundet i 1947 af amerikaneren William R. Scholle til opbevaring af batterisyre.

8. Et klima under forandring


Verdens vinproducenter kan i stigende grad mærke klimaændringerne. 52% af de adspurgte producenter i en rundspørge foretaget af Decanter svarede, at klimaforandringerne havde været en udfordring for dem i de senere år, mens 18% mente, at de havde haft en positiv indflydelse på deres vine. 30% svarede, at ændringerne ikke påvirkede deres vindyrkning eller vine nævneværdigt.
Et faktum er det, at fx Storbritanniens vinproducenter nyder godt af et varmere klima, mens producenterne i Chile søger mod køligere egne i syd, og stadig flere af deres kolleger i Australien planter vinmarker på Tasmanien på grund af øens kølige klima.

9. Slot nr. 100 i kinesisk eje


Da den rige entreprenør James Zhou i januar købte Château Renon i Tabanac i Bordeaux, nåede antallet af kinesisk ejede Bordeaux-slotte op på 100 styk. Alligevel er det kun 1,3% af Bordeauxs i alt 7400 vinslotte, der er på kinesiske hænder.

10. Punktum for svindelsag


2015 blev året, hvor der for alvor blev sat punktum for århundredets største vinsvindelsag. Svindleren Rudy Kurniawan, der afsoner en 10 års fængselsdom, fik afvist sin appelsag, hans samling af ægte vine er solgt, og de mere end 400 uægte vine i hans vinkælder har måttet ladet livet.


Marianne Sass Petersen lige før hun sabrerer en flaske champagne.

Pas på med sabling af champagne

I medierne har man i de sidste par dage kunnet læse om, at der ud over de sædvanlige fyrværkeriskader også har været en del, der er kommet til skade, da de nytårsaften skulle sable - eller sabrere, som det hedder på fagsprog - en flaske champagne.
Og man skal da også gå korrekt til værks, når man skal sable champagner eller andre mousserende vine.
Selv om nytårsaften er overstået, bringer vi nedenfor ti gode råd til dem, der måske har lyst til at forsøge sig ud i sabrerings-kunsten - fx til en fødselsdag eller en anden festlig lejlighed.
Rådene kommer fra Marianne Sass Petersen, der underviser i sabrering og er medlem af det franske sabreringsbroderskab Confrerie du Sabre d’Or og af Våbenhistorisk Selskab, og fra Christina S. G Pedersen, som hjælper med at undervise i det jyske.

10 gode råd


* Man kan kun sable champagne og mousserende vine - øl og stillevine skal man holde sig fra.
* Sabrering bør altid forgå i ædru tilstand, og man bør være over 18 år.
* Flasken skal være køleskabskold (4 grader) og gerne af farvet glas, da det ikke er helt så tykt som det klare glas og derfor giver en flottere sabrering.
* Fjern ståltråden om proppen lige inden sabreringen. Gøres det for tidligt, risikerer man, at proppen ryger af i utide.
* Hold med tommelfingeren oppe i flaskens opstik. Hvis man holder rundt om dens mave, kan man risikere at skære sig, hvis sablingen går galt. Glasset er skarpt som et barberblad.
* Lad sablens klinge flugte med flasken, så den rammer flaskehalsens krave med et lige snit. Sæt sablen på flasken cirka en håndsbredde fra spidsen.
* Stå afslappet, gerne med god tyngde i fødderne. Sæt albuen på den arm, du holder flasken i, ind i siden, så den holdes stabilt i ro. Armen med sablen, holdes i 90 grader.
* Før sablen i en fast og kontrolleret bevægelse op mod flaskens krave.
* Benyt sikkerhedsbriller eller solbriller og hold god afstand til mennesker og dyr - såvel sablen som proppen, der skydes ud, kan forvolde stor skade.
* Det er altid en god idé at modtage undervisning, så man bliver guidet i kunsten at sabrere sin champagne.
Man kan læse mere og få flere gode råd ved at klikke her.

Når kulturer mødes

For nogle måneder siden skulle Hassan Rouhani, der blev valgt til præsident i Iran i 2013, på sin første officielle rejse til Europa.
I Italien skulle han og hans delegation af prominente iranere mødes med premierminister Matteo Renzi og pave Frans. Dernæst skulle turen gå videre til Frankrig og præsident François Hollande.
Når regeringer får officielt besøg fra udlandet, forsøger man som regel at imødekomme gæsternes ønsker, når det gælder mad og drikke. Men da den iranske delegation krævede, at der ikke måtte serveres vin til det planlagte festmåltid i det franske præsidentpalads, blev der oprør i den franske lejr.

Morgenmad i stedet for festmåltid


I et vinland som Frankrig og med en vinglad præsident ved roret er det en nærmest chokerende tanke ikke at kunne servere et godt glas vin til maden.
Franskmændene foreslog derfor, at den iranske delegation og Hollande i stedet for mødtes over en omgang morgenmad - hvilket iranerne dog mente var en sølle erstatning for et festmåltid.
På grund af andre omstændigheder endte det hele med, at mødet slet ikke blev til noget.


Boblevinene fra Chapel Down er blevet stadig mere populære blandt de britiske forbrugere.

Kolossal vækst i salg af britiske bobler

I Storbritannien kan man se tilbage på et succes-år for engelsk vin - og ikke mindst for den mousserende vin. Salget på britisk jord har været det bedste nogensinde i den unge vinindustris historie.
Som vi nævnte i uge 52 kunne den store britiske supermarkedskæde Waitrose melde om en stigning på 393% i salget af engelske bobler i 2015 sammenlignet med året før.
Og der er tilsvarende jubel hos forretningskæden Marks & Spencer. Her har der sidste år været en øget vækst i salget på engelsk vin som helhed på 103% og i julemåneden på mousserende vin på 300% sammenlignet med samme måned i 2014.

Skær afgifterne ned


De mest populære engelske boblevine i år har været English Sparkling Brut og English Sparkling Rose Brut fra vinhuset Chapel Down.
Samtlige forretninger og supermarkeder har en fast tro på, at 2016 bliver endnu bedre for salget af engelsk vin.
På den baggrund har den britiske vin- og spiritusforening, Wine and Spirit Trade Association, opfordret den britiske regering til at nedskære punktafgifterne med 2%. Det vil gøre engelsk vin mere konkurrencedygtig på såvel hjemmemarkedet som på eksportmarkederne.
Foreningen er ikke i tvivl om, at den ekspanderende britiske vinindustri med lidt hjælp fra regeringens side vil kunne blive en vigtig medspiller inden for britisk landbrug og skabe masser af job, øget eksport og øget turisme til Storbritannien.


En pipe cognac

Skal vi tage en pipe cognac? Sådan kan det lyde, hvis man er indehaver af et par Jeray Vinology Brandy Glass Pipe.
Cognac skal nydes i små nip, og det er netop det, som glaspiberne - der sælges i sæt af to - lægger op til. Når man holder om pibehovedet, opvarmes indholdet, så aromaen frigives.
Piberne kan købes hos Amazon, hvor et sæt koster 33 dollars (cirka 225 kr.).
Nye likører har indtaget det internationale marked - som fx denne gulerodslikør i en noget alternativ emballage.

Opsving for likør-salget

Hvad vil 2016 byde på, når det gælder salget af spiritus? Det er The Spirits Business kommet med et bud på, og online-siden mener, at salget af likør får det helt store opsving i det nye år.
Spådommen bygger på data fra Euromonitor International, der viser, at likør-salget i de sidste fem år er steget med 8,8% i mængde og 9,3% i værdi.

Gulerods-likør


Det lyder overraskende, da den tid, hvor man ofte nød en likør til kaffen, synes passé. Det er da i høj grad også den stadig stigende glæde for cocktails, der er årsag til væksten i likør-salget - og til lanceringen af en række nye likører i de senere år. Nogle af dem appellerer til trenden for sunde cocktails. Det gælder fx 24 Carrot Liqueur fra det hollandske destilleri Wenneker. Denne gulerods-likør kan dog også drikkes ”on the rocks”.
Ifølge Euromonitor vil de likører, der kommer på markedet i de kommende år, blive stadig dyrere og mere luksuriøse.

Også bittere er blevet en sællert


En anden spirituskategori, der også har haft vind i sejlene sidste år, er bittere - som The Drinks Business ligeledes spår vil fortsætte den gode salgskurve i 2016.
Den større interesse for bittere har også ført til flere nye mærker i det forgangne år. Fx har Campari sendt hele tre nye bittere af typerne Amaro og Vermouth på markedet.
Også House of Angostura lancerede for første gang i firmaets 190-årige historie en Amaro-bitter - og selv whiskyproducenten Jameson hoppede med på trenden i 2015 med sin Wild Sloe Berry Bitters.
Selv om en bitter kan nydes som en digestif efter måltidet - hvilket skulle give en bedre fordøjelse - så er det igen cocktail-trenden, der har givet salget af bitter et skub i den rigtige retning.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Philipson Wine har optaget importen af vinene fra vinproducenten Allegrini i Veneto, Italien.


Christian Riis Christensen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Christian Riis Christensen (f. 1973) begyndte sin professionelle karriere i vinens verden i 2002, da han sammen med sin kompagnon, Søren Lund Hansen, stiftede Barrique Vin.
Han indledte dog sit professionelle arbejdsliv i en helt anden branche nemlig som handelsuddannet inden for jern- og maskinindustrien.
Efter endt elevtid hos firmaet J. D. Bornefeldt gik turen videre til PK Værktøj i Birkerød, hvor han var leder for koncernen Dantools østsjællandske aktiviteter. Dantool blev i år 2000 solgt til LMG koncernen, hvor han forblev i det efterfølgende halvandet år.
Ud over at drive Barrique Vin er Christian Riis Christensen også medejer af Brewpub, et af Københavns førende bryghuse med tilhørende restaurant.
Selv om Barrique Vin er kendt for sit store udvalg af vine af topkvalitet fra Tyskland & Østrig, bugner sortimentet også med mange gode vine fra Italien, Frankrig og Spanien.
Barrique Vin handler med restauranter, en gros og erhverv.
Privat er Christian Riis Christensen gift med fysioterapeut Lotte Bølling Hansen. Sammen har de en dreng på snart 5 år.
Fritiden bruger han på familie, venner, madlavning og lystfiskeri.
Adresse: Barrique Vin ApS., Egeskovvej 9-11, 2665 Vallensbæk Strand, tlf.: 33 24 41 11, fax.: 33 24 41 01, e-mail: crc@barrique.dk, www.barrique.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvad er historien om Insolia?

Randi Sørensen har smagt en hvidvin på druen Insolia. Det var en dejlig vin, og hun synes, der bør fortælles lidt mere om den ikke så kendte drue.
Insolia er en af Italiens mange hundrede originale druesorter, der især dyrkes på det vestlige Sicilien, men også en smule i Toscana, hvor den går under navnet Ansonica.
Man mener, at druen blev bragt fra Sicilien til Toscana i 1500-tallet, og her først blev plantet på øen Elba.
Vi ser sjældent Insolia-druen i de vine, der eksporteres til Danmark, men har man smagt den sicilianske Marsala, har man også smagt Insolia. I denne hedvin optræder druen nemlig ofte sammen med druerne Grillo og Catarratto.
I næsen kan hvidvinene have duftspor af bittermandler, citrus og friske urter og i munden smagsnoter af appelsin, nødder og grapefrugt.
Druen går i øvrigt ikke kun under navnene Insolia og Ansonica. Af andre synonymer kan nævnes: Ansolia, Anzulu, Arba Solika, Erba Insolika, Inselida, Nsuolia, Soria og Zolia Bianca.

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


358 Ældgamle, krogede vinstokke på en mark i distriktet Minervois i Frankrig (foto © Anker Tiedemann).


Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 26 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Cantosán, Ullera, Verdejo, Rueda, Semiseco, Spanien, lav alkohol (12%)

52 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Alt er kraftigt i denne boblevin - en hidsig mousse, en kraftig, tung smag og en lang eftersmag, Udpræget en vin til mad. Den fjerde stjerne får den for prisen - hvortil der dog skal lægges et beløb for forsendelse.

stjernestjernestjerne

Daldin, Dongjone, Spumante, Extra Dry, ltalien, lav alkohol (11%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Rudersdal Vin

Denne spumante er ganske enkel - lidt i stil med druesodavand og med et lille bid i eftersmagen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Mirla Bay, Sur Andino, Sauvignon Blanc, Coastal, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

49,95 kr., Amka

En lidt enkel, men udmærket hvidvin med god duft og en frisk druesmag, der slås lidt med en meget pågående krydring. Prisen kan der ikke klages over. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Runcaris, Fattori, Soave, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

En meget let, enkel og lidt "fortyndet" hvidvin. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

San Michele, Ca'Rugate, Garganega, Soave Classico, Italien, 2014, lav alkohol (12%)

85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En rigtig god hvidvin med en inviterende og aromatisk duft og en frisk, harmonisk og fint krydret druesmag. Lang eftersmag. En meget anvendelig vin egnet både som apéritif og til mad. Garganega er en lokal drue i det norditalienske distrikt Soave, men nyere DNA-undersøgelser har vist, at den er identisk med druen Grecanico Dorato, der vokser på Sicilien næsten 1400 km mod syd.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Le Chêne, Haut-Médoc, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En klassisk rød Bordeaux, hvor alle smagselementerne er smukt integreret. Den er tør og saftig og har fine noter af lakrids til slut. Vinen er endnu et bevis på, at der fremstilles megen god rødvin til billige penge i Bordeaux.

stjernestjernestjernestjerne

Pasas, November Harvest, Hammeken, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

64,95 kr., på tilbud i januar: 39 kr. - også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly

En lidt enkel rødvin, der til prisen 39 kr. faktisk er okay. Smagen er frugtagtig og ret meget sødlig. En lille hverdags-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Réserve de l'Abbé, Les Vignobles Foncalieu, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker: 49,50 kr., A Vinstouw

Til prisen 49,50 kr. (ved 6 flasker) er denne rødvin slet ikke så tosset. Den har god, krydret frugt og bløde tanniner samt en fin balance mellem sødt og syrligt. Vinen er lavet på druerne Syrah, Cinsault og Grenache. Den femte stjerne får den for prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Amatore, Cielo e Terra, Rosso Verona IGT, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

69,5 kr., Irma

Vellavet rødvin med god frugt, en lille sødme og tilpas syre. En udmærket vin til en pris i overensstemmelse med kvaliteten. Servér den let afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Marro, Bodegas Domeco de Jarauta, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)

69,95 kr., Multi Wine

En rigtig god Rioja-rødvin til en forbavsende rimelig pris. Den har en god og bred frugtsmag med fint integrerede fadnoter fra de fjorten måneder på eg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Epicuro, Femar Vini, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGP, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., på tilbud i januar: 59,95 kr., Skjold Burne

Vellavet rødvin med en god frugtsmag, bløde tanniner, noter af kirsebær, fine krydderier, en lille sødme og en lang eftersmag. Tilbudsprisen er attraktiv - den udløste den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crápul Gold, Jumilla, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

89 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

En flot og lækker rødvin, der fylder godt i munden med sin gode frugt, bløde tanniner og krydrede noter. Dertil fint integreret fadsmag fra de fem måneder på eg. Vinen er lavet på druerne Monastrell (50%) og Syrah (50%),

stjernestjernestjerne

Jean Pull, Domaine des Soulanes, Côtes de Roussillon Village, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%)

Denne rødvin på druerne Grenache, Carignan, Syrah og Mourvèdre er meget kraftig, og den har et bittert bid, der lidt vel hurtigt maskerer for frugt og sødme. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Portes du Castelas, Les Grandes Serres, Côtes du Rhône, Frankrig, 2013, høj alkohol (15%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Barrique Vin

En rigtig god Rhône-rødvin med dejlig vinduft og en elegant smag med bløde tanniner, fint krydderi, modhager i form af tørhed - og charme i form af sødme. Prisen ved seks flasker er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Lackey, Lackey Wines, Shiraz, South Australia, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

På bagetiketten står der, at man skal nyde denne rødvin, "whenever you've been working too hard". Sikkert rigtigt. Men vinen er også en nydelse, når man ikke er særlig udmattet. I den harmoniske smag er der noter af kirsebær, bløde tanniner og en lille, charmerende sødme, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dark Corner, Casella Wines, South Eastern Australia, Australien, 2015, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

En udpræget smag af kirsebær, bløde tanniner og en dejlig sødme, som mange vil være glade for. En rigtig god rødvin på druerne Durif og Shiraz. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Tradition, Domaine Boudau, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)

Den indledende frugtsmag i denne lidt enkle rødvin afløses meget hurtigt af noget syrligt og noget meget tørt. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mastino Scaligero, Ciesseci Sommacampagna, Valpolicella Ripasso, Superiore, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

110 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Granvino

Elegant og lækker rødvin med liflig duft og en dejlig smag med ren druefrugt, rosiner, mandler og bløde tanniner. Her fornemmer man virkelig, at drueskallerne har ligget sammen med vinen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Two Wines, Merlot, Columbia Valley, USA, 2013, middel alkohol (13,5%)

129 kr., på tilbud til 99 kr., Vinoble

En dejlig rødvin med bred frugt, bløde tanniner, en lille sødme og et lille bid i slutningen. Flasken er forsynet med et elegant skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca'Isidora, Corvina, Verona IGP, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

139 kr., Premier Cru

En flot rødvin med et bredt smagsbillede - god frugt, fine krydderier, en lille sødme, tilpas syre ... En rigtig, rigtig vin på alle måder.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zabalda, La Biòca, Barbera, Alba, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 119,20 kr., Propperiet

Vellavet rødvin med en meget frugtagtig druesmag med fin krydring, tilpas syre, vanille fra fadlagringen og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terre d'Argile, Domaine de la Janasse, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 12 flasker: 119 kr., Jysk Vin

Flot og kraftig rødvin - en rigtig god Rhône. Den har frugtfylde, bløde tanniner og noter af tobak. Dertil fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Colle Vitis, Amarone della Valpolicella, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

179,95 kr., Fortium

Ofte forventer man for meget af en Amarone - noget med et brag af frugt, sødme og alkohol. Men der er også blidere og mere elegante Amaroner, der "har den smag, som Amaroner skal ha'". Her er en af dem.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poggio a'Frati, Rocca di Castagnoli, Chianti Classico, Riserva, Italien, 2010, middel alkohol (14%)

229,95 kr., pris ved 6 flasker: 179,95 kr., Vinmonopolet

Elegant og meget lækker rødvin. Dejlig duft og en tør, harmonisk smag med silkebløde tanniner, tilpas syre og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Caleno, Nugnes, Falerno, Massico, Riserva, Italien, 2010, middel alkohol (14%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Fantastisk lækker rødvin på druerne Aglianico og Piedirosso. Den har en bred og harmonisk smag med noter af mørke bær og chokolade, bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carmelo Rodero, Bodegas Rodero, Ribera del Duero, Reserva, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)

280 kr., Compagniet

Vi var oppe at ringe, da vi i uge 17 anmeldte denne rødvin i årgang 2010. Og 2011 lever fuldt ud op til forventningerne. Det er en stor, flot, afrundet og meget aromatisk rødvin med masser af krydrede noter og toner af chokolade og vanille. Nyd den fx til kraftige kødretter eller kraftigt smagende oste.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen