
Nogle af de meget gamle vinflasker i Massandras kældre. Foto: Wikipedia/Bot.
13.000 vine fra Massandra under hammeren
Vingården Massandra på Krim-halvøen blev grundlagt i 1894 af zar Nikolaj d. 2., og fra dens enorme kældre hentede zar-familien vine til hverdag og fest.
Kældrene rummer verdens største vinsamling med mere end en million flasker vurderet til mellem 5 og 10 milliarder kr.
Siden 1991 og indtil Ruslands annektering af Krim i 2014 har Massandra været i den ukrainske stats eje, og staten anser stadig vingården for værende ukrainsk ejendom - ja, en del af Ukraines nationalarv. Derfor har det ifølge BBC også vakt vrede hos regeringen, at Massandra - hvis daglige ledelse nu varetages af russere - har besluttet at bortauktionere 13.000 årgangsvine fra de legendariske kældre.
Enorm interesse for auktionerne
Auktionerne over de mange flasker er allerede begyndt, og blandt vinene er flere sjældenheder. Det gælder fx en del flasker årgang 1935, gamle madeiraer og en sød vin på Muscat-druen årgang 1944.
Massandra har på vingårdens hjemmeside meddelt, at der har været en enorm interesse for auktionerne fra udenlandske vinsamlere, og at telefonerne har kimet uafbrudt. Meddelelsen er dog kun på russisk …
Foreløbig har der været tale om fysiske auktioner på Krim-halvøen, men snart vil vingården også sætte flasker til salg online.
I de 23 år, Massandra har været i den ukrainske regerings eje, har regeringen altid værnet om den fornemme vinsamling. Kun ved meget sjældne lejligheder er en enkelt gammel flaske blevet solgt eller givet som gave. Og hver gang har det krævet to underskrevne dekreter fra den ukrainske præsident, og pengene fra et eventuelt salg er altid gået til den krimske vinindustri. Hvad pengene fra auktionerne skal gå til, melder historien ikke noget om.
I strid med sanktionerne
Den ukrainske regering understreger, at der er tale om illegalt salg af ukrainsk nationalarv, og den advarer Massandras ledelse om, at den vil blive holdt ansvarlig for denne kriminelle handling.
Regeringen advarer også internationale vinsamlere, der måtte være interesserede i at købe vinene, om, at et sådan køb er i strid med de internationale sanktioner mod Rusland og boykotten af handelen med såvel Rusland som Krim.
Det er ikke første gang, russerne har fået bølgerne til at gå højt hos den ukrainske regering i forbindelse med Massandra.
Som vi nævnte
i uge 40 besøgte Vladimir Putin og hans gode ven, den tidligere italienske regeringschef Silvio Berlusconi, vingården. Og her skulle Massandras nye direktør have åbnet en flaske sherry årgang 1775 - en af verdens ældste vine - for de to gæster. Dermed er der kun fire flasker tilbage af denne uerstattelige vin i vingårdens kældre.
Lægeforeningen ønsker højere afgifter
For nylig vedtog den irske regering at indføre minimumspriser på alkohol for at nedsætte irernes alkoholforbrug. Det ligger i gennemsnit på 11 liter alkohol om året pr. indbygger over 14 år, og målet er at reducere forbruget til 9,1 liter pr. hoved.
Det irske initiativ har nu inspireret Lægeforeningen herhjemme til - i en artikel i Berlingske Tidende - at foreslå et lignende initiativ på dansk jord. Foreningen forestiller sig, at man fx kunne indføre minimumspriser ved at øge afgifterne på øl, vin og spiritus.
Det er ikke lykkedes os at få en kommentar fra VSOD (Vin og Spiritus Organisation i Danmark), der i snart flere år har kæmpet for det modsatte, nemlig at få de allerede meget høje afgifter på vin og spiritus sat ned.
Bedre salg med reducerede afgifter
I 2012 indførte den daværende regering endnu en forhøjelse af de danske vinafgifter, så de nåede op på 40% pr. flaske. Så høje afgifter er med til at øge grænsehandelen og dermed mindske salget hos de danske supermarkeder og vinimportører.
Mens afgifterne på vin og spiritus er steget gang på gang, blev ølafgifterne i 2013 skåret ned med 15% - hvilket ifølge Bryggeriforeningen var en væsentlig årsag til, at salget af øl igen er begyndt at stige i Danmark.
Som foreningen har sagt til Berlingske Tidende, vil både grænsehandelen og den illegale handel med øl øges, hvis man indfører minimumspriser på øl herhjemme. Det samme vil uden tvivl også gælde for handelen med vin og spiritus.
Målrettet hjælp
Forbruget af alkohol i Danmark er faktisk faldet i de senere år, så det nu ligger på 9,4 liter årligt pr. dansker over 14 år. Altså kun lidt mere end det gennemsnit, som den irske regering ønsker at nedbringe forbruget til.
I dag drikker 8,5% af danskerne så meget alkohol årligt, at de har det, som Sundhedsstyrelsen kalder for ”en risikoadfærd”.
I artiklen i Berlingske Tidende slår Bryggeriforeningen på tromme for, at man målrettet hjælper denne gruppe danskere ”frem for at genere de 91,5% af befolkningen, der nyder alkohol på en fornuftig måde”.
Her på VinAvisens redaktion kan vi kun give foreningen ret.
Første veganske champagnehus
En veganer lever udelukkende af vegetabilske fødevarer - ligesom en vegetar. Forskellen er bare, at veganeren så vidt det overhovedet er muligt heller ikke spiser eller drikker produkter, hvortil dyr har leveret ingredienserne. Det vil sige, at retter, hvori der indgår fx mælk og fløde, er bandlyste.
Nu har Duval-Leroy, som det første champagnehus - og højst sandsynligt som det første franske firma overhovedet - meddelt, at husets champagner fra nu af fremstilles 100% vegansk.
Gelatine og æggehvider er bandlyst
Det vil sige, at der fx ikke længere bruges gelatine - som fremstilles af collagen fra knogler og sener fra svin og køer - til klaring af vinene. Også æggehvider, der ligeledes anvendes til klaring af vin, er vist vintervejen. De to ingredienser samler urenhederne i vinen, men selv om man fjerner dem igen, kan man risikere, at der er sporstoffer tilbage i den færdige vin - og den går ikke, hvis man er hardcore veganer.
I stedet for opbevarer Duval-Leroy bare vinen længere i ståltankene, hvorved urenhederne samler sig af sig selv og dermed er lige til at fjerne.

Foto: Wikipedia/Fir0002.
De 10 største nyheder
i vinens verden i 2015
I det forgangne år har VinAvisen bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2015, må det blive disse her:
1. Champagnehus på indkøb
Flere champagnehuse har gennem årene undersøgt mulighederne for at købe vinmarksjord i Sydengland - det nye Mekka for mousserende vine. Taittinger har som det første champagnehus nogensinde købt 69 hektar jord i Kent med det mål at fremstille 300.000 flasker boblevin.
2. Nyt om vin og helbred
Der går ikke et år uden nye forskningsresultater, når det gælder vin og især rødvins godgørende virkning - hvilket skyldes indholdet af stoffet resveratrol.
I 2015 tydede ny forskning på, at et moderat vinforbrug reducerer risikoen for hjertesvigt betydeligt (op til syv glas vin om ugen), hjælper overvægtige med en bedre fedtforbrænding, modvirker depression og nedsætter symptomerne ved fibromyalgi - en sygdom, der giver kroniske muskel- og ledsmerter.
3. Optagelse på Unescos liste
Bourgogne og Champagne har i flere år kæmpet for at blive optaget på Unescos verdensarvsliste. I 2015 lykkedes det omsider for førstnævnte distrikt med sine unikke ”climats” og historiske bykerner i Beaune og Dijon og for Champagne med sit vinlandskab og sine legendariske kalk-kældre.
4. Falske vine på dansk jord
VinAvisen var med til at afsløre en omfattende svindel med Brunello-vine i Danmark. Et lille ”de” i stedet for ”di” på etiketterne vakte mistanken. Forbrugerprogrammet Kontant på DR1 tog på razzia sammen med Fødevarestyrelsens rejsehold, og sporene endte hos en slagter, som blev politianmeldt.
(fortsættes ...)
5. Mere vin i 2015
Enhver, der holder af vin, kan glæde sig over, at der ifølge International Organisation of Vine and Wine (OIV) er fremstillet lidt mere af den i 2015. På verdensplan blev det til 275,7 millioner hektoliter vin, hvilket er en stigning på 2% i forhold til 2014.
6. Frygtede svampesygdomme
Svampesygdommene Esca og Black dead arm har bredt sig yderligere i 2015 og er nu udbredt i hele Europa. Og de er ifølge nogle forskere en mindst lige så alvorlig trussel for de europæiske vinmarker, som vinlusen var det i 1860’erne. Især de franske vinmarker er hårdt ramt. Svampesygdommene kostede sidste år Frankrig 1 milliard euro (cirka 7,4 mia. kr.) i mistet vinproduktion.
7. BIB-vinens 50 års jubilæum
Bag-in-box kunne fejre 50 års jubilæum. Den smarte emballage til vin blev opfundet i 1965 af ejeren af Angove's Winery i South Australia, Thomas Angove. Men historien om den lufttætte pose og kassen går faktisk endnu længere tilbage i tiden. Systemet blev nemlig opfundet i 1947 af amerikaneren William R. Scholle til opbevaring af batterisyre.
8. Et klima under forandring
Verdens vinproducenter kan i stigende grad mærke klimaændringerne. 52% af de adspurgte producenter i en rundspørge foretaget af Decanter svarede, at klimaforandringerne havde været en udfordring for dem i de senere år, mens 18% mente, at de havde haft en positiv indflydelse på deres vine. 30% svarede, at ændringerne ikke påvirkede deres vindyrkning eller vine nævneværdigt.
Et faktum er det, at fx Storbritanniens vinproducenter nyder godt af et varmere klima, mens producenterne i Chile søger mod køligere egne i syd, og stadig flere af deres kolleger i Australien planter vinmarker på Tasmanien på grund af øens kølige klima.
9. Slot nr. 100 i kinesisk eje
Da den rige entreprenør James Zhou i januar købte Château Renon i Tabanac i Bordeaux, nåede antallet af kinesisk ejede Bordeaux-slotte op på 100 styk. Alligevel er det kun 1,3% af Bordeauxs i alt 7400 vinslotte, der er på kinesiske hænder.
10. Punktum for svindelsag
2015 blev året, hvor der for alvor blev sat punktum for århundredets største vinsvindelsag. Svindleren Rudy Kurniawan, der afsoner en 10 års fængselsdom, fik afvist sin appelsag, hans samling af ægte vine er solgt, og de mere end 400 uægte vine i hans vinkælder har måttet ladet livet.

Marianne Sass Petersen lige før hun sabrerer en flaske champagne.
Pas på med sabling af champagne
I medierne har man i de sidste par dage kunnet læse om, at der ud over de sædvanlige fyrværkeriskader også har været en del, der er kommet til skade, da de nytårsaften skulle sable - eller sabrere, som det hedder på fagsprog - en flaske champagne.
Og man skal da også gå korrekt til værks, når man skal sable champagner eller andre mousserende vine.
Selv om nytårsaften er overstået, bringer vi nedenfor ti gode råd til dem, der måske har lyst til at forsøge sig ud i sabrerings-kunsten - fx til en fødselsdag eller en anden festlig lejlighed.
Rådene kommer fra Marianne Sass Petersen, der underviser i sabrering og er medlem af det franske sabreringsbroderskab Confrerie du Sabre d’Or og af Våbenhistorisk Selskab, og fra Christina S. G Pedersen, som hjælper med at undervise i det jyske.
10 gode råd
* Man kan kun sable champagne og mousserende vine - øl og stillevine skal man holde sig fra.
* Sabrering bør altid forgå i ædru tilstand, og man bør være over 18 år.
* Flasken skal være køleskabskold (4 grader) og gerne af farvet glas, da det ikke er helt så tykt som det klare glas og derfor giver en flottere sabrering.
* Fjern ståltråden om proppen lige inden sabreringen. Gøres det for tidligt, risikerer man, at proppen ryger af i utide.
* Hold med tommelfingeren oppe i flaskens opstik. Hvis man holder rundt om dens mave, kan man risikere at skære sig, hvis sablingen går galt. Glasset er skarpt som et barberblad.
* Lad sablens klinge flugte med flasken, så den rammer flaskehalsens krave med et lige snit. Sæt sablen på flasken cirka en håndsbredde fra spidsen.
* Stå afslappet, gerne med god tyngde i fødderne. Sæt albuen på den arm, du holder flasken i, ind i siden, så den holdes stabilt i ro. Armen med sablen, holdes i 90 grader.
* Før sablen i en fast og kontrolleret bevægelse op mod flaskens krave.
* Benyt sikkerhedsbriller eller solbriller og hold god afstand til mennesker og dyr - såvel sablen som proppen, der skydes ud, kan forvolde stor skade.
* Det er altid en god idé at modtage undervisning, så man bliver guidet i kunsten at sabrere sin champagne.
Man kan læse mere og få flere gode råd ved at
klikke her.
Når kulturer mødes
For nogle måneder siden skulle Hassan Rouhani, der blev valgt til præsident i Iran i 2013, på sin første officielle rejse til Europa.
I Italien skulle han og hans delegation af prominente iranere mødes med premierminister Matteo Renzi og pave Frans. Dernæst skulle turen gå videre til Frankrig og præsident François Hollande.
Når regeringer får officielt besøg fra udlandet, forsøger man som regel at imødekomme gæsternes ønsker, når det gælder mad og drikke. Men da den iranske delegation krævede, at der ikke måtte serveres vin til det planlagte festmåltid i det franske præsidentpalads, blev der oprør i den franske lejr.
Morgenmad i stedet for festmåltid
I et vinland som Frankrig og med en vinglad præsident ved roret er det en nærmest chokerende tanke ikke at kunne servere et godt glas vin til maden.
Franskmændene foreslog derfor, at den iranske delegation og Hollande i stedet for mødtes over en omgang morgenmad - hvilket iranerne dog mente var en sølle erstatning for et festmåltid.
På grund af andre omstændigheder endte det hele med, at mødet slet ikke blev til noget.

Boblevinene fra Chapel Down er blevet stadig mere populære blandt de britiske forbrugere.
Kolossal vækst i salg af britiske bobler
I Storbritannien kan man se tilbage på et succes-år for engelsk vin - og ikke mindst for den mousserende vin. Salget på britisk jord har været det bedste nogensinde i den unge vinindustris historie.
Som vi nævnte
i uge 52 kunne den store britiske supermarkedskæde Waitrose melde om en stigning på 393% i salget af engelske bobler i 2015 sammenlignet med året før.
Og der er tilsvarende jubel hos forretningskæden Marks & Spencer. Her har der sidste år været en øget vækst i salget på engelsk vin som helhed på 103% og i julemåneden på mousserende vin på 300% sammenlignet med samme måned i 2014.
Skær afgifterne ned
De mest populære engelske boblevine i år har været English Sparkling Brut og English Sparkling Rose Brut fra vinhuset Chapel Down.
Samtlige forretninger og supermarkeder har en fast tro på, at 2016 bliver endnu bedre for salget af engelsk vin.
På den baggrund har den britiske vin- og spiritusforening, Wine and Spirit Trade Association, opfordret den britiske regering til at nedskære punktafgifterne med 2%. Det vil gøre engelsk vin mere konkurrencedygtig på såvel hjemmemarkedet som på eksportmarkederne.
Foreningen er ikke i tvivl om, at den ekspanderende britiske vinindustri med lidt hjælp fra regeringens side vil kunne blive en vigtig medspiller inden for britisk landbrug og skabe masser af job, øget eksport og øget turisme til Storbritannien.
En pipe cognac
Skal vi tage en pipe cognac? Sådan kan det lyde, hvis man er indehaver af et par Jeray Vinology Brandy Glass Pipe.
Cognac skal nydes i små nip, og det er netop det, som glaspiberne - der sælges i sæt af to - lægger op til. Når man holder om pibehovedet, opvarmes indholdet, så aromaen frigives.
Piberne kan købes hos
Amazon, hvor et sæt koster 33 dollars (cirka 225 kr.).
Nye likører har indtaget det internationale marked - som fx denne gulerodslikør i en noget alternativ emballage.
Opsving for likør-salget
Hvad vil 2016 byde på, når det gælder salget af spiritus? Det er The Spirits Business kommet med et bud på, og online-siden mener, at salget af likør får det helt store opsving i det nye år.
Spådommen bygger på data fra Euromonitor International, der viser, at likør-salget i de sidste fem år er steget med 8,8% i mængde og 9,3% i værdi.
Gulerods-likør
Det lyder overraskende, da den tid, hvor man ofte nød en likør til kaffen, synes passé. Det er da i høj grad også den stadig stigende glæde for cocktails, der er årsag til væksten i likør-salget - og til lanceringen af en række nye likører i de senere år. Nogle af dem appellerer til trenden for sunde cocktails. Det gælder fx 24 Carrot Liqueur fra det hollandske destilleri Wenneker. Denne gulerods-likør kan dog også drikkes ”on the rocks”.
Ifølge Euromonitor vil de likører, der kommer på markedet i de kommende år, blive stadig dyrere og mere luksuriøse.
Også bittere er blevet en sællert
En anden spirituskategori, der også har haft vind i sejlene sidste år, er bittere - som The Drinks Business ligeledes spår vil fortsætte den gode salgskurve i 2016.
Den større interesse for bittere har også ført til flere nye mærker i det forgangne år. Fx har Campari sendt hele tre nye bittere af typerne Amaro og Vermouth på markedet.
Også House of Angostura lancerede for første gang i firmaets 190-årige historie en Amaro-bitter - og selv whiskyproducenten Jameson hoppede med på trenden i 2015 med sin Wild Sloe Berry Bitters.
Selv om en bitter kan nydes som en digestif efter måltidet - hvilket skulle give en bedre fordøjelse - så er det igen cocktail-trenden, der har givet salget af bitter et skub i den rigtige retning.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Philipson Wine har optaget importen af vinene fra vinproducenten Allegrini i Veneto, Italien.

Christian Riis Christensen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på
en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Christian Riis Christensen (f. 1973) begyndte sin professionelle karriere i vinens verden i 2002, da han sammen med sin kompagnon, Søren Lund Hansen, stiftede Barrique Vin.
Han indledte dog sit professionelle arbejdsliv i en helt anden branche nemlig som handelsuddannet inden for jern- og maskinindustrien.
Efter endt elevtid hos firmaet J. D. Bornefeldt gik turen videre til PK Værktøj i Birkerød, hvor han var leder for koncernen Dantools østsjællandske aktiviteter. Dantool blev i år 2000 solgt til LMG koncernen, hvor han forblev i det efterfølgende halvandet år.
Ud over at drive Barrique Vin er Christian Riis Christensen også medejer af Brewpub, et af Københavns førende bryghuse med tilhørende restaurant.
Selv om Barrique Vin er kendt for sit store udvalg af vine af topkvalitet fra Tyskland & Østrig, bugner sortimentet også med mange gode vine fra Italien, Frankrig og Spanien.
Barrique Vin handler med restauranter, en gros og erhverv.
Privat er Christian Riis Christensen gift med fysioterapeut Lotte Bølling Hansen. Sammen har de en dreng på snart 5 år.
Fritiden bruger han på familie, venner, madlavning og lystfiskeri.
Adresse: Barrique Vin ApS., Egeskovvej 9-11, 2665 Vallensbæk Strand, tlf.: 33 24 41 11, fax.: 33 24 41 01, e-mail:
crc@barrique.dk,
www.barrique.dk.
Hvad er historien om Insolia?
Randi Sørensen har smagt en hvidvin på druen Insolia. Det var en dejlig vin, og hun synes, der bør fortælles lidt mere om den ikke så kendte drue.
Insolia er en af Italiens mange hundrede originale druesorter, der især dyrkes på det vestlige Sicilien, men også en smule i Toscana, hvor den går under navnet Ansonica.
Man mener, at druen blev bragt fra Sicilien til Toscana i 1500-tallet, og her først blev plantet på øen Elba.
Vi ser sjældent Insolia-druen i de vine, der eksporteres til Danmark, men har man smagt den sicilianske Marsala, har man også smagt Insolia. I denne hedvin optræder druen nemlig ofte sammen med druerne Grillo og Catarratto.
I næsen kan hvidvinene have duftspor af bittermandler, citrus og friske urter og i munden smagsnoter af appelsin, nødder og grapefrugt.
Druen går i øvrigt ikke kun under navnene Insolia og Ansonica. Af andre synonymer kan nævnes: Ansolia, Anzulu, Arba Solika, Erba Insolika, Inselida, Nsuolia, Soria og Zolia Bianca.
358
Ældgamle, krogede vinstokke på en mark i distriktet Minervois i Frankrig (foto © Anker Tiedemann).
Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 26 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen