
Et billede taget fra vingården Rustenberg, da ilden på bjerget endnu ikke havde bredt sig så voldsomt.
Ilden hærger i Sydafrika
I Cape-regionen er vinproducenterne vant til ildebrande, men i øjeblikket raser en af de værste i de senere år. Indtil videre er 2800 hektar vegetation brændt ned til jorden.
Ilden opstod i den forgangne uge på bjerget Simonsberg i det berømte vindistrikt Stellenbosch. Fra bjerget fortsatte ilden ned til vinmarkerne i dalene, hvor høsten flere steder var i fuld gang.
200 brandfolk, helikoptere med vandsække og vinproducenterne selv kæmper for at få bugt med ilden - hvilket er svært, da vejret i øjeblikket er varmt, tørt og blæsende. Flere vinmarker er allerede blevet flammernes bytte - det gælder blandt andet nogle af de marker, der tilhører Rustenberg, hvis vine er blandt Sydafrikas bedste.
Flere vinmarker brændt
Ilden i Rustenbergs vinmarker er nu stort set slukket, og vingården har kunnet foretage et foreløbigt skøn over skaderne. Det lader til, at fem hektar marker er gået op i flammer, og druerne på yderligere 60 hektar er sandsynligvis røgskadede.
Også vingården Kanonkop, der er berømt for sine rødvine på Pinotage-druen, har fået ilden at føle, og ligeledes
Thelema Mountain Vineyards melder om skader på Twitter: - Det, vi frygtede mest, blev en realitet igår, da en omfattende ildebrand på Simonsberg bredte sig og brændte dele af vores vinmarker og smukke fynbos (den særegne lave bevoksning i Sydafrika, red.).

Alcohol Concerns logo for "Dry January".
Er "hvid januar" sundt?
Det er ikke bare hvidt udenfor i øjeblikket - flere danskere holder også ”hvid januar” inden døre - hvilket vil sige en tørlagt januar måned uden en eneste dråbe vin, øl eller spiritus.
I Storbritannien har organisationen Alcohol Concern ligefrem lanceret en kampagne for ”Dry January”, som briterne kan tilmelde sig, hvorefter de løbende modtager støttende emails, tip og gode råd.
Men hvilken betydning har så en måneds afholdenhed? Er det godt for helbredet at ”give leveren en pause”, som man siger?
Intet problem for leveren
Ifølge en udtalelse i Decanter fra lægen og vinskribenten Michael Apstein er der ikke noget videnskabeligt belæg for, at det skulle have en godgørende effekt at give leveren en pause - hverken i en hel måned, eller, som nogle sundhedsorganisationer også foreslår, to eller flere dage om ugen.
Nylige undersøgelser, hvor forsøgspersonerne enten drak vin eller vand dagligt til aftensmaden, tyder endog på, at et dagligt moderat vinforbrug har en hjertebeskyttende effekt.
Og når det gælder leveren, så indeholder den enzymer, som nedbryder alkoholen - metabolisering kalder man denne proces. Leveren kan således uden problemer metabolisere mindre mængder alkohol, der indtages regelmæssigt - fx et par glas vin om dagen. Til gengæld har den svært ved at følge med, hvis man normalt ikke drikker vin og så pludselig tømmer en flaske.
Tilbage til dellerne
Når det drejer sig om folk med et overforbrug eller et decideret misbrug af alkohol, mener Michael Apstein heller ikke, at hverken en måned eller et par ugentlige dage uden alkohol vil have nogen effekt - tværtimod, så risikerer man, at folk med et overforbrug i stedet for drikker ekstra meget de øvrige dage i ugen.
Dog indrømmer han, at der er ét gode ved en tørlagt januar, og det er det lille vægttab, der som regel følger med.
Men som lægen og vinskribenten Erik Skovenborg skriver i bogen ”Kvinder og Vin”:
- En hvid januar på smalkost kan sagtens få dig til at smide nogle kilo, men al erfaring taler for, at tabte kilo hurtigt finder tilbage til dellerne.
Også han understreger, at der mangler dokumentation for, at det at holde "hvid januar" skulle være specielt gavnligt for helbredet for folk med et regelmæssigt, mådeholdent alkoholforbrug.

Foto: Wikipedia: P Jeganathan.
Stort problem med skadedyr
Som nævnt
i uge 45, bliver Toscanas vinmarker stadig hyppigere angrebet af horder af vildsvin. Om foråret gnubber dyrene sig op ad vinstokkene, så nye skud og knopper brækkes af, og om efteråret kan de i løbet af en enkelt nat ”høste” en mark for fuldmodne druer.
Vildsvinene er ikke ene om at invadere vinmarkerne - også rådyr og dådyr spiser med største fornøjelse både druer og blade på vinstokkene.
Alene de fire største vinproducenter i appellationen Chianti Classico har ifølge Decanter sidste år mistet druer til vildsvin og hjorte svarende til 130.000 flasker vin.
Masseskydning eller piller
Alt tyder på, at problemet kun bliver værre. I øjeblikket er der 420.000 vildsvin og hjorte i Toscana - det er næsten fire gange så mange som gennemsnittet i resten af Italien.
Myndighederne i Toscana giver vinproducenterne erstatning for de mistede druer, og det er jo fint nok. Værre er det, at det kan komme til at knibe med at producere nok vin i Toscana til at imødekomme efterspørgslen.
Der må gøres noget, og myndighederne har nu foreslået, at man reducerer bestanden af vildsvin og hjorte med to tredjedele.
Umiddelbart har man tænkt sig at skyde de mange dyr - hvilket har fået flere miljøorganisationerne på barrikaderne. Alternativt kan man give dyrene piller, der steriliserer dem - eller indføre ulve og andre rovdyr, der kan holde bestanden nede.
Charlie Matthews fortalte om vinens etiket med portrætterne af dens to skabere. Her hæver Philippe de Rothschilds portræt sig en anelse over Robert Mondavis. Længere nede på etiketten er Mondavis navn her placeret over baronens. Så sol og vind er ligeligt fordelt.
Baronen og kongen af Napa
Når to berømte og dygtige vinproducenter beslutter sig for at skabe en vin sammen, kan det næppe gå galt. Det gjorde det da heller ikke, da Bordeauxs baron
Philippe de Rothschild og kongen af Napa,
Robert Mondavi, i sin tid skabte vinen Opus One
. Denne rødvin er lavet på klassiske Bordeaux-druer dyrket i californisk muld og med både fransk og californisk knowhow i flasken.
I den forgangne uge kom Opus Ones Area Manager for Europa, Charlie Matthews, til Danmark for at præsentere ældre og nyere årgange af kultvinen sammen med vinens danske importør, Sigurd Müller Vinhandel.
Længere nede på siden er der stjerner til de to årgange, der i øjeblikket kan købes i Danmark.
Forretninger i soveværelset
Baron Philippe de Rothschild og Robert Mondavi havde et par gange snakket løst om at lave en vin sammen, og i 1978 aftalte de, at Mondavi skulle komme til Château Mouton Rothschild i Bordeaux, så de for alvor kunne få søsat projektet.
Der blev afholdt en stor middag med flere gæster, men de to producenter fik ikke snakket et eneste ord om det fælles projekt - hvilket Mondavi efterfølgende gjorde opmærksom på.
- Jamen, der var jo damer til stede, lød det fra baronen, der derfor ikke mente, at det var passende at tale forretninger.
- Kom til mit soveværelse i morgen tidlig, så kan vi tale sammen, lød svaret.
Da Mondavi trådte ind i soveværelset, sad baronen i sin seng med sin morgenbakke flankeret af sine to hunde. Og det var her, de første brikker i samarbejdet blev lagt.
Som baronen engang har sagt til den britiske vinskribent Oz Clarke, så udførte han omkring 90% af sine forretninger fra sit soveværelse. Det gjorde Ludvig d. 14. i øvrigt også.
Ligeligt fordelt
Ifølge Charlie Matthews brugte Philippe de Rothschild og Robert Mondavi måneder på at finde frem til navnet Opus One (Mesterværk nummer 1).
Etiketten på Opus One, som ses på billedet foroven til venstre, blev der også tænkt grundigt over. Øverst er portrætterne af de to skabere af vinen vist som silhuetter, hvor Philippe de Rothschilds portræt hæver sig en anelse over Robert Mondavis. Nedenunder ses navnene på de to mænd og deres signaturer, og for at dele vejr og vind lige, er Mondavis navn her placeret over baronens.
Sådan må det være, når to store vinmænd og personligheder skaber en vin sammen.
Lidt af et vovestykke
De to første årgange af Opus One, 1979 og 1980, kom ifølge Charlie Matthews begge på markedet i 1984 til en pris på 50 dollars (cirka 345 kr.) flasken - i dag koster nyeste årgang, 2012, 2400 kr. på det danske marked. Men dengang var 345 kr. mange penge for en vin i USA, og det var lidt af et vovestykke at lancere vinen til så høj en pris. Men den blev med det samme en stor succes. Og i 1981 blev der på Napa Valley Wine Auction solgt 12 flasker af vinen for 24.000 dollars (cirka 165.000 kr.) - altså cirka 13.700 kr. flasken - den højeste pris nogensinde for en amerikansk vin.
Anvender optisk sortering
Lige siden første årgang er Opus One blevet lavet på Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot og Malbec i forskelligt forhold alt efter årgang. Og den nye vin modnes i mere end et år på fade af fransk eg.
Fremstillingen af vinen sker efter alle kunstens regler på et vineri kun helliget Opus One.
Fx anvendes der optisk sortering af druerne, hvor fejl og mangler opdages ved hjælp af lyssensorer, og de fejlbehæftede druer kasseres automatisk. En langt mere præcis metode end manuel sortering.
Man kan læse mere om vinen og dens fremstilling på Opus One Winerys
hjemmeside.
Nej tak til minimumspriser
I uge 1 nævnte vi, at Lægeforeningen havde foreslået at indføre minimumspriser på alkohol - fx ved at øge afgifterne på vin, øl og spiritus. Årsagen til forslaget er et ønske om at nedbringe danskernes alkoholforbrug.
Til det har Marie Louise Thorstensen fra VSOD (Vin og Spiritus Organisation i Danmark) følgende kommentar:
- VSOD mener ikke, at staten skal pille ved de frie markedskræfter og bestemme, hvad varerne skal koste i de danske butikker ved at indføre minimumspriser på alkohol.
- De fleste mennesker kan godt håndtere at have et fornuftigt forhold til alkohol, og det er dem, minimumspriserne vil ramme. De mennesker, der har et decideret alkoholproblem, skal i stedet have hjælp. Det får de ikke ved, at man hæver priserne. Deres problem ligger et helt andet sted.
Grænsehandel fører til merforbrug
Og Marie Louise Thorstensen fortsætter:
- Dyrere alkohol fører blot til mere grænsehandel og illegal handel, fordi den danske afgift på spiritus i forvejen er 62% højere end den tyske, mens Tyskland slet ingen afgift har på vin. Og det er som bekendt ikke sundere at drikke alkohol købt i Tyskland frem for i Danmark. Tværtimod viser befolkningsundersøgelser, at grænsehandel fører til et merforbrug.
- Da spiritusafgiften i 2003 blev næsten halveret, faldt forbruget i Danmark. Der er derfor ikke nødvendigvis nogen sammenhæng mellem højere priser og forbruget, danskerne køber blot alkohol andre steder eller erstatter med andre varer.
Tømmermænds-fri spiritus
En spiritus, der ikke giver tømmermænd - det lyder næsten for godt til at være sandt. Men det er ikke desto mindre det, som Nordkorea påstår at have opfundet.
Den statsejede fødevarefabrik Taedonggang har efter sigende arbejdet i flere år på at forbedre spiritussen, hvis navn er Koryo. For nylig erstattede fabrikken sukkeret i drikken med brændte ris, og det skulle - ud over at fjerne den bitre smag - også gøre Koryo tømmermands-fri.
Spiritussen, der indeholder 40% alkohol, hævdes også at være ualmindelig sund, og bliver kaldt for ”livets eleksir”. Den skulle være fremstillet på seks år gammel koreansk ginseng, som skulle være yderst helsebringende. Sidste år hævdede de statsejede nordkoreanske medier, at ginsengen skulle være så sund, at et ekstrakt fra planten kunne helbrede såvel Aids som den dødelige sygdom Sars.
David Bowies vin
David Bowies alt for tidlige død for nylig har givet salget af hans musik og diverse Bowie-salgsartikler et ekstra spark i den rigtige retning.
Også en vin, hvis etiket han designede i 2013, har fået øget opmærksomhed.
Det drejede sig om et projekt, ”Whatever it Takes”, hvor den spanske vinproducent Vincente Gandía i Valencia bad en række berømtheder om at tegne hver deres bud på et symbol for håb. Tegningen - samt et par ord fra de kendte om deres håb for fremtiden - kom så til at pryde en række forskellige vine.
Ud over Bowie talte deltagerne blandt andet George Clooney, Pierce Brosnan og Penelope Cruz.
Pengene, som salget af vinene indbragte, gik til velgørende formål.
Kun fem forretninger
Ifølge den internationale vinsøgnings-tjeneste Wine-Searcher er der siden lanceringen af vinene foretaget 1105 søgninger på Bowie-vinen - hvoraf de 261 ligger i januar måned i år. Til sammenligning blev der kun søgt 19 gange på vinen i samme måned i 2015.
Vinen koster ikke mere end cirka hundrede kroner, men den er ikke helt let at få fat i, da den kun kan fås i fem forretninger i Colombia, Taiwan og Filippinerne.
Vin og teksturer
Charles Spence er professor i eksperimental psykologi ved universitetet i Oxford. Han forsker i, hvordan ydre forhold påvirker vores opfattelsesevne, og har blandt andet udført et eksperiment med vin og med næsten 3000 forsøgspersoner. Målet var at finde ud af, hvordan forskelligt farvet lys og lyde påvirkede smagen af én og samme vin.
Eksperimentet viste blandt andet, at rødt lys fremmede smagen af vinens frugt, mens grønt lys fik den samme vin til at smage mere frisk. Når der blev sat blid musik til det røde og grønne lys, ændrede smagen af vinen sig endnu engang. Man kan læse mere om forsøget
i uge 27 2014.
Nu er Spence ifølge The Drinks Business i fuld gang med at undersøge, om forskellige teksturer - altså overflader - kan påvirke den måde, vi opfatter en vin på.
Drikker og rører ved stof
I et af forsøgene bad han en række forsøgspersoner om at røre ved forskellige stofprøver, alt imens de drak den samme vin. Samtidig skulle de sætte ord på, hvordan vinen smagte.
Forsøget gik så ud på at se, om vin opfattes forskelligt, alt efter om man rører med fx silke, bomuld eller uld. Spence undersøgte også, om fx en prøve på fløjl kan øge fornemmelsen af en ”fløjlsblød” vin.
I et andet forsøg pakkede han det ydre af nogle vinglas ind i fint sandpapir, så forsøgspersonerne rørte ved den ru overflade, mens de drak vin. Og i endnu et forsøg eksperimenteredes der med vin i rillede glas sammenlignet med almindelige glas.
Spence er ikke færdig med sine mange forsøg, så nogle resultater af undersøgelsen foreligger endnu ikke.
Ske med lammeskind
Disse forsøg lyder måske umiddelbart lidt langt ude, men Charles Spence har tidligere og med gode resultater udført lignende eksperimenter med teksturer og mad i samarbejde med en række restauranter. Her viste det sig, at smagsoplevelsen af forskellige retter varierede, alt efter hvilke tekstiler forsøgspersonerne rørte ved, mens de spiste.
I den britiske Michelin-restaurant Fat Duck har man på samme måde forsøgt at give gæsterne den optimale smagsoplevelse med en dessert, hvis bløde, hvide udseende godt kunne lede tankerne hen på et lam. Skaftet på den ske, desserten skulle spises med, var derfor omviklet med lammeskind.
Økologisk whisky på fremmarch
En ny rapport, Global Scotch Whisky Market, tager pulsen på salget af skotsk whisky mellem 2015 og 2020.
Rapporten forudsiger, at salget vil vokse med 5% i perioden - og at det frem for alt vil være blended whisky som fx Johnnie Walker og Chivas Regal, der vil stå for væksten. Og det er ikke overraskende - denne whisky-kategori har i de sidste par år tegnet sig for 79% af markedet for skotsk whisky.
Forbrugerne vil også i stigende grad købe de lidt dyrere whiskymærker, og så vil der blive stadig større interesse for økologiske whiskyer.
Europa vil ifølge rapporten også i de kommende år være det største marked for skotsk whisky.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Høj Larsen Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Ugens vinøse billede
Erik Stanley var i Portugal sidste sommer, og her besøgte han blandt andet den familieejede vingård Casa Santos Lima i regionen Lisboa.
Fra terrassen tog han dette smukke billede ud over nogle af vingårdens i alt 350 hektar vinmarker, hvor der dyrkes ikke mindre end 50 forskellige druer.
Casa Santos Lima fremstiller i alt 13 millioner flasker vin årligt, og de vine, Erik Stanley smagte under besøget, var af rigtig god kvalitet. Flere af vinene kan fås på det danske marked.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@vinavisen.dk.
361
Høsten er ved at være i hus i nærheden af Lézignan-Corbières i Languedoc engang i 50'erne.
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen