Indbrud igen
I uge 8 nævnte vi, at Klubvin i Farum havde været udsat for indbrud i august sidste år. Tyvene var gået efter uerstattelige vine, nemlig Peter Sissecks kultvin Pingus og andenvinen, Flor de Pingus.
I den forgangne uge har der igen været indbrud i Klubvins lager, og ifølge ejeren, Bo Otterstrøm, er der stjålet i alt 90 flasker vin samt andre effekter fra kontor og showroom.
Heldigvis er det lykkedes politiet at sikre DNA-spor, hvilket forhåbentlig gør det lettere at få fat i skurkene. Men de er stadig på fri fod, og de stjålne vine kan allerede være i omløb. Otterstrøm beder derfor folk om at kontakte ham på tlf.: 23 90 99 05, hvis de bliver tilbudt nogle af følgende vine til mistænkeligt lave priser: Château Bela 2012 (normalpris: 135 kr.), Fontanabianca Barbaresco 2008 (219 kr.) og Scilio Rosso eller Scilio Blanco (109 kr.).
Europas største tappeanlæg udvider
Vin er briternes favorit, når det gælder alkohol, og en tredjedel af al den vin, der drikkes i Storbritannien, tappes på flasker hos Accolade Park i Bristol.
Det er Europas største tappe- og distributionscenter, og det ejes af det australske vinfirma Accolade Wines.
Tappefaciliteterne omfatter fem tappebånd og breder sig over 80.000 kvadratmeter. Nu er et sjette højhastighedsbånd kommet til, hvilket betyder, at Accolade Park i alt kan tappe vin på 1200 flasker i minuttet og 600 millioner flasker om året. Det er en tredobling af det hidtidige antal.
Ud over Accolade Wines's egne vinmærker, Hardys, Banrock Station, Echo Falls og Kumala, bliver der også tappet bulkvin på flasker for adskillige vinproducenter rundt om i verden.
Den fine gamle pazo, der hører til Pazos de Lusco i Rías Baixas.
Gonzáles Byass er mere end sherry
Gonzáles Byass, der blev grundlagt i 1835, er en af Sherry-distriktets store bodegaer, og den er ikke mindst berømt for fremstillingen af mærket Tio Pepe.
Familien Byass forlod bodegaen i 1987, og i dag ejes den af 134 medlemmer af Gonzáles-familien - dog er det kun en håndfuld af dem, der er involveret i det daglige arbejde i bodegaen.
Men Gonzáles Byass fremstiller meget andet end sherry. Faktisk ejer bodegaen også vinhuse og vinmarker i de spanske appellationer Rioja, Cava, Penedés, Rueda, Somontano og Castilla.
På indkøb i Rías Baixas
Nu kan Gonzáles Byass også føje Rías Baixas til porteføljen - en appellation, der ligger i Galicien, og som er berømt for sine hvidvine af høj kvalitet.
For nylig købte bodegaen nemlig vinhuset Pazos de Lusco i Rías Baixas, et vinhus, der udelukkende fremstiller hvidvin på Galiciens store drue, Albariño.
Med i købet får Gonzáles Byass en smuk pazo fra 1500-tallet. Pazos er gamle slægtsgårde opført af granit, hvilket der er rigtig meget af i undergrunden i Rías Baixas.
I vores
serie af postkort fra Galicien kan man læse mere om både Pazos de Lusco og Rías Baixas.
Et paint 'n' sip arrangement afholdt af Paint Nite.
Mal, og drik vin
Der er vinsmagninger, hvor deltagerne sidder med alvorlige miner og slynger, snuser, smager og kommenterer. Og så er der paint ’n’ sip (mal, og drik) smagninger, der er blevet kolossalt populære i USA i de senere år.
Et paint ’n’ sip arrangement går ud på, at man maler et maleri og samtidig smager forskellige vine, der bliver præsenteret af en vinproducent eller vinhandler. Rammerne kan fx være en vinbar, restaurant, vinforretning eller et vinhus eller kunstneratelier.
Stor succes for firmaerne
Typisk sidder deltagerne side om side ved lange borde og med lærredet foran sig. Alle maler det samme motiv under vejledning af en lokal kunstner. Og vinen enten sælges pr. glas eller skænkes som smagsprøver, hvorefter de hele flasker kan købes.
Der findes adskillige paint ’n’ sip firmaer, der står for arrangementerne, og de kan ifølge Wine Spectator alle melde om stor succes.
Yngre veluddannede kvinder
Et af de mest succesfulde firmaer - der også har udbredt konceptet udenfor USAs grænser - er Paint Nite. Det blev grundlagt i 2012 og har indtil videre afholdt arrangementer i mere end 3300 etablissementer rundt om i verden - blandt andet i Argentina, Canada, Sydafrika og Storbritannien.
90% af deltagerne til disse ”maleri-smagninger” er kvinder, og især veluddannede yngre kvinder mellem 21 og 35 år. Det er en relativt ny gruppe amerikanske vindrikkere, som vinproducenterne og vinhandlerne via arrangementerne får mulighed for at komme i direkte kontakt med. Måske en idé, der kunne gøre sig på dansk jord ...
Kwok køber slot nummer syv
I uge 46 sidste år nævnte vi, at forretningsmanden Peter Kwok fra Hong Kong havde købt sit sjette slot i Bordeaux. Nu blot få måneder efter har han købt endnu et slot, Château Le Rey i Castillon Côtes de Bordeaux, sammen med to forretningspartnere.
Slottet, hvis rødder kan føres tilbage til 1300-tallet, har siden 2006 været i familien le Roys eje. Med i købet har Kwok fået 12 hektar vinmarker, så hans samlede markareal i Bordeaux nu er på 58 hektar.
Det er ingen ringere end den berømte vinkonsulent Michel Rolland, der har hånd i hanke med vinproduktionen i samtlige Kwoks slotte.
Da Kwok købte sit første slot, Château Haut-Brisson i Saint Émilion, i 1997, var det så vidt vides første gang, en asiat investerede i et Bordeaux-slot.
Ridgeview på udenlandske hylder
For 20 år siden var der ingen, der talte om engelsk vin, og for 10 år siden havde Storbritannien en spirende vinindustri, som stort set kun var kendt inden for landets grænser. I dag ses især de mousserende vine fra de førende engelske vinhuse på forretningshylderne i en lang række lande.
Et eksempel på et vinhus, hvis vine med hastige skridt er blevet en eksportsucces, er Ridgeview i Sussex.
I 2010 eksporterede vinhuset sølle 2% af sine vine - når 2016 er omme, forventer Ridgeview, at hele 30% vinene er gået til eksport.
Det hele begyndte med en eksport til Finland i 2008, dernæst fulgte Norge, og for nylig kom Caribien med i porteføljen. I dag aftager hele tolv forskellige lande vin fra det engelske vinhus - heriblandt Danmark, hvor vinene forhandles af
Wine.dk.
På postkortet fra 1904 giver de to kvindelige personificeringer af Frankrig og Storbritannien, Marianne og Britannia, hinanden hånden.
Gin på champagne
Hos champagnehuset Cattier besluttede man sig for at finde en fornuftig anvendelse for de rester - drueskind og kerner - der bliver til over fra vinproduktionen. Og det er endt med at blive til verdens første gin fremstillet på drueaffald fra Champagne.
Det er en kendt sag, at man kan fremstille brændevin på drueaffaldet, men at det lige skulle ende med en gin skyldes, at netop gin er blevet utroligt populært i de senere år.
Cattier har overladt fremstillingen af ginnen til et britisk destilleri - briterne har altid været førende på feltet, når det gælder gin.
En hjertelig forståelse
Navnet på nyskabelsen, som bliver lanceret i april, er Entente efter ”entente cordiale” (hjertelig forståelse). Udtrykket dækker en venskabsaftale mellem to lande om at holde sammen i vigtige politiske anliggende og ikke foretage sig noget i konkrete sager, uden først at have rådført sig med hinanden. En sådan aftale indgik netop Storbritannien og Frankrig i 1904.
To store damer
Indtil videre ved vi kun følgende om flasken: Den får champagneprop, men ikke facon som en champagneflaske, og på etiketten eller emballagen vil man kunne se et billede af de to kvindelige personificeringer af Frankrig og Storbritannien, Marianne og Britannia.
I første omgang bliver Entente sat til salg i Frankrig og Storbritannien, men ifølge Cattier har importører i blandt andet Tyskland, Holland, USA, Australien, Japan og Kina vist interesse for den nye gin. Vi hører gerne, hvis ginnen lander på danske hylder.
Cameron inddrager vin og spiritus
D. 23. juni skal briterne stemme, om Storbritannien fortsat skal være medlem af EU. Premierminister David Cameron er i fuld gang med sin kampagne for et ”ja”, og i den forbindelse inddrog han for nylig landets 45 milliarder pund (cirka 424 mia. kr.) store vin- og spiritusindustri.
Han påpegede, at eksporten af vin, whisky og andre alkoholiske drikke til 27 andre EU-lande sidste år indbragte Storbritannien 1,8 mia. pund (cirka 17 mia. kr.). Dertil kommer flere hundrede millioner pund, som tilflyder landet via 35 frihandelsaftaler mellem EU og lande som Sydkorea og Sydafrika.
Stor opbakning fra branchen
Cameron understregede også, at der vil være større sikkerhed for, at man kan bevare de 600.000 job i den britiske vin- og spiritusindustri, hvis man forbliver i EU.
Brancheorganisationen Wine and Spirit Trade Association har foretaget en rundspørge blandt sine medlemmer, og her udtrykte 90% af de adspurgte, at de ønsker, at Storbritannien forbliver i EU.
På landsplan ser billedet lidt anderledes ud - her skulle der være et meget tæt løb mellem ja- og nejsiden.
Fra 1 til 50%
Når kinesiske firmaer og rigmænd opkøber vinhuse i udlandet, er det meget ofte med henblik på direkte eksport af vin til det store kinesiske marked.
Sådan var det også for Kinas største og ældste vinproducent, Changyu, da firmaet sidste år købte 75% af aktierne i Marques del Atrio i Rioja. Det spanske vinhus eksporterede allerede vin til Kina - dog kun 1% af produktionen. Changyu har tænkt sig inden for en overskuelig fremtid at øge denne eksport til 50%.
Changyu på udkig efter vinhuse
Det kinesiske firma, der også ejer vinmarker i Cognac og et vinslot i Bordeaux, har bebudet, at det er på udkig efter flere Bordeaux-slotte og vinhuse i Frankrig - samt efter middelstore vinhuse i Chile og Australien.
Der skal da også en hel del vin til at tilfredsstille kinesernes stigende vinforbrug. Fra 1995 til 2010 fordobledes forbruget til 1,2 liter i gennemsnit pr. indbygger - hvilket dog stadig er 40 gange mindre end gennemsnittet i Frankrig.
Fantastisk udsigtstårn
Rundt om i verden opføres der nogle fantastisk udseende vinhuse - eller tilbygninger til dem, som nu fx det spændende udkigstårn på billedet, der hører til vinhuset Devil’s Corner på Tasmanien.
Det er arkitektfirmaet Cumulus Studio, der har tegnet det - samt et tilhørende og lige så smart kompleks med smagerum og vinforretning.
Byggeriet stod færdigt i november 2015, og det lønner sig at gå hele vejen op i udsigtstårnet. Herfra er der nemlig en formidabel udsigt over såvel Devil’s Corners vinmarker som Moulting-lagunen med halvøen Freycinet.
Man kan se flere billeder af byggeriet ved at
klikke her.
Samtlige 39 flasker i "The American Presidential Cognac and Armagnac Collection".
Præsidenternes flasker
I USA står alt i præsidentvalgets tegn - og det gælder også i New York-afdelingen hos auktionshuset Christie’s.
Her bortauktionerer man d. 13. april et parti på 39 sjældne årgangsflasker cognac og armagnac, der går under navnet ”The American Presidential Cognac and Armagnac Collection”.
Det drejer sig om flasker fra den hollandske samler Bay van der Bunts kolossale samling af i alt 6000 flasker fornem gammel spiritus.
Navnet på partiet, der kommer under hammeren, skyldes, at årgangene på hver af de 39 flasker markerer det år, hvor USA’s første 39 præsidenter hver især indtog Det Hvide Hus. Og det vil sige præsidenterne fra George Washington til Jimmy Carter.
Nyeste årgang er 1977
En flaske Grande Champagne Cognac 1789 markerer således det år, George Washington satte sig i præsidentstolen. Blandt de mange andre spiritusser kan nævnes en flaske Marnier-Lapostolle Château de Bourg 1865 (Abraham Lincoln), Courvoisier 1884 (Chester Arthur) og en Armagnac Sempé 1961 (John F. Kennedy).
Nyeste årgang tilhører en flaske Sempé Armagnac 1977 - det år, hvor Jimmy Carter blev præsident.
Man kan godt regne med at skulle have det store kreditkort op ad lommen. Partiet har en højeste vurdering på 150.000 dollars (cirka 996.000 kr.).
Man kan se hele listen over præsidenter og flasker ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Jesper Vraa Nielsen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Jesper Vraa Nielsen (f. 1966) er uddannet cand.merc.dat. fra Handelshøjskolen i København. Interessen for vin fik grobund, da han for 25 år siden grundlagde en madlavningsklub sammen med syv lige så madglade venner. Til god mad hører der god vin. Og snart udviklede klubaftenerne sig til også at omfatte blindsmagninger og en "vinskole", hvor vennerne holdt oplæg om vin for hinanden. I kølvandet fulgte rejser til diverse vindistrikter.
I 2006 slog nogle af vennerne dørene op for Valuewine, et vinimportfirma, der har specialiseret sig i spanske og sydafrikanske vine, der udvælges efter princippet "små vinproducenter, store vine".
At det netop er Spanien og Sydafrika, man har valgt at satse på, skyldes ifølge Jesper Vraa Nielsen, at det er vinlande med vine af høj kvalitet, og at disse vine ikke er så kendte herhjemme. Selv tager han hvert år på talrige rejser til de to lande for at finde frem til egnede producenter, og i dag omfatter sortimentet vine fra mere end tredive kvalitets-vinhuse. Derudover består hans arbejde primært i salg af vinene på hjemmebane.
Jesper Vraa Nielsen har et job som managementkonsulent, men brænder for vinens verden og bruger gerne tiden efter fyraften samt weekenderne på vinfirmaet, som han i dag ejer sammen med Jan Pedersen. Han har da også en drøm om en dag at kunne gøre det til en fuldtidsbeskæftigelse.
Energien til det megen arbejde får han fra en løbetur i ny og næ samt via samværet med sin familie, hustruen Dorte og deres to børn, Anton og Matilde på 15 og 18 år. Der bliver også tid til at pleje madklubben, som stadig lever i bedste velgående.
Adresse: Valuewine, Skjulhøj Allé 32, 2720 Vanløse, tlf.: 40 25 05 40, e-mail:
jvn@valuewine.dk,
www.valuewine.dk.
Hvorfor en minimumsgrænse?
I sidste uge nævnte vi, at de britiske myndigheder ville nedsætte minimumsgrænsen for smagsprøver af whisky fra 25 ml til 10 ml. Jamen, skriver Anne-Grethe Møller, hvorfor overhovedet have en minimumsgrænse? Jeg kan forstå, hvis man havde en maksimumsgrænse, så folk ikke får for meget whisky indenbords.
Vi kan godt forstå, at vores læser undrer sig, for vi fik vist ikke understreget, at det drejer sig om smagsprøver, som folk skal betale for - i destillerierne, på markeder osv. Og her har de britiske myndigheder sat en nedre grænse for, hvor lidt, man kan tillade sig at skænke i glassene. Reglerne for whisky gælder også for gin, rom og vodka, men ikke for andre slags spiritus.
Der er også regler for vin (mindst 125 ml pr. glas) og hedvin (50 ml pr. glas). Der er dog ingen regler for mousserende vine.
370
Vindistriktet Mosel er et af Europas mest dramatiske landskaber. Her er vi ved byen Zell (foto © Kaj S. Hansen).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen