Den intelligente flaske, Kuvée.
En meget intelligent flaske
En vinglad amerikansk entreprenør, Vijay Manwani, har kreeret verdens første intelligente vinflaske.
Der er faktisk tale om et system bestående af to dele: En flaske, der indeholder vinen, og så selve den intelligente flaske, Kuvée. Begge flasker er lavet af metal, og den med vinen kan let - når man har fjernet skruelåget - stikkes op i den hule Kuvée-flaske. Når det sker, åbnes en ekstra forsegling på vinflasken automatisk, og der kan så skænkes vin i glassene. Et særligt patenteret ventilsystem bevirker, at flasken med vinen igen forsegles, når den trækkes ud af Kuvée-flasken, og at vinen forbliver frisk i op til 30 dage.
Klik på flasken, og bestil mere vin
Og så kommer vi til det rigtigt smarte ved Kuvée. På flasken er der en interaktiv touchscreen. Så snart man indsætter en flaske vin i Kuvée, dukker etiketten op på skærmen, og så kan man ellers klikke videre og få alt at vide om vinen og vinhuset og få tips til vin- og madmatch.
Man kan også scrolle nedad og se alle de vine, der kan bruges til Kuvée og bestille dem direkte via skærmen.
Vijay Manwani har indgået et samarbejde med en række amerikanske vinhuse - heriblandt Bonny Doon, B.R. Cohn og Schug. Alle har de tappet vin på de metalflasker, der skal indsættes i Kuvée, og de har kunnet anvende det samme tappeanlæg, som de bruger til deres almindelige glasflasker.
48 vine at vælge imellem
Den intelligente flaske bliver lanceret i USA til oktober til 179 dollars (cirka 1180 kr.). Til den tid regner Vijay Manwani med, at man via Kuvées touchscreen vil kunne bestille i alt 48 vine fra 12 forskellige amerikanske vinhuse.
Og i begyndelsen af 2017 håber han på at kunne lancere flasken i en række andre lande.
På Kuvées hjemmeside kan man se
en lille film, der viser, hvordan flasken virker.
Til sin nye øl, Champale, har Roger Barber fået lavet et ølglas med navnet på.
Champagne mod britisk bryggeri
Champagnes vinråd, Comité Champagne (CIVC) er konstant på barrikaderne, når en vinproducent - eller en producent af et hvilket som helst produkt - anvender et navn, der blot minder om navnet champagne.
Ofte ender det med, at CIVC trækker den formastelige producent i retten. Som nu fx det spanske firma Espadafor, der har kaldt en bobledrik med frugtaroma for børn for Champín. Som vi nævnte i uge 11, så vandt Espadafor dog retssagen.
CIVC har netop også tabt en anden sag - denne gang mod det britiske bryggeri Mersea Island Brewery i Essex.
Den nye øl Champale
Ejeren af bryggeriet, Roger Barber, der også ejer vinhuset Mersea Island Vineyard, har fremstillet en øl på champagnemetoden med anden gæring på flaske. Brygget er da også tappet på champagneflasker, som er blevet forsynet med traditionelle champagnepropper og ståltråd. Og navnet på øllen var Barber ikke i tvivl om. Den skulle selvfølgelig hedde Champale.
Allerede i 2013, da han tappede brygget på flasker, ansøgte han de britiske varemærkemyndigheder om at få varemærkegodkendt navnet Champale.
"Champ" betyder sejrherre
Roger Barber havde næppe sendt ansøgningen af sted, før han modtog et brev fra CIVC, der meddelte, at det ville få ”alvorlige og omkostningsfulde retslige konsekvenser”, hvis han anvendte navnet Champale. Ifølge CIVC er ordet ”champ” en kendt forkortelse for champagne.
Næh, lød det fra Barber, ”champ” er en forkortelse for det britiske ord ”champion” - altså sejrherre.
Og nu står han selv som sejrherre i en sag, der - i hvert fald indtil videre - ikke er endt i retten. Efter to års tovtrækkeri har de britiske varemærkemyndigheder nemlig givet Barber medhold. Han har dermed kunnet sætte etiketter med et Champale på sine flasker, der netop er frigivet til salg på det britiske marked.
Bill Kochs fantastiske vinkælder med de 43.000 flasker vin.
20.000 flasker under hammeren
En af de største vinauktioner nogensinde i Sotheby’s historie bliver afholdt fra d. 19. til 21. maj i New York.
Det drejer sig om hele 20.000 fornemme vine fra den amerikanske milliardær Bill Kochs enorme vinkælder på i alt 43.000 flasker.
Flaskerne er samlet gennem de sidste 40 år, og de omfatter ikke mindst et hav af kostbare Bordeaux- og Bourgognevine.
På auktionen bliver vinene inddelt i 2700 partier, og salget forventes at indbringe omkring 15 millioner dollars (cirka 98 mio. kr.).
Milliardæren, der blev snydt
Måske er der nogle af læserne, der husker navnet Bill Koch. Han blev kendt, da det for år tilbage kom frem, at han var offer for vinsvindel. I 1988 havde den tyske vinhandler Hardy Rodenstock solgt ham fire flasker Bordeauxvin i årgangene 1784 og 1787 - vine, som efter sigende skulle have tilhørt den amerikanske præsident Thomas Jefferson - beviset var initialerne Th.J., der var indgraveret i flaskerne. Det viste sig, at flaskerne var forfalskede, og initialerne af nyere dato.
Kan man nu være sikker?
Bill Koch fik gennemgået sin vinkælder af et hold specialister, og det viste sig, at han fra flere sider var blevet snydt, så vandet drev. Han havde blandt andet købt forfalskede flasker hos Acker, Merrall & Condit - flasker, som storsvindleren Rudy Kurniawan havde indleveret til auktionshuset.
I årevis har Koch ført den ene retssag efter den anden i kampen mod denne verdens vinsvindlere.
Jamen, tør man overhovedet købe nogle af vinene fra Kochs vinkælder? Tænk, hvis nu holdet af specialister, der gennemgik kælderen, har overset nogle svindelflasker …
Et halvt parcelhus for en flaske
Sotheby’s har dog forsikret, at hver eneste af de 20.000 flasker, der kommer under hammeren, er nøje undersøgt af auktionshusets egne specialister og har fået det blå stempel.
Blandt højdepunkterne på auktionen hos Sotheby’s er elleve flasker Château Latour med en højeste vurdering på 35.000 dollars (cirka 229.000 kr.), seks flasker Mouton Rothschild 1918, der også er vurderet til 35.000 dollars, og en enkelt flaske Domaine Romanée-Conti 1991 i flaskestørrelsen Impériale (6 liter eller 8 normale flasker), vurderet til 100.000 dollars (cirka 655.000 kr.). Det svarer vel godt og vel til halvdelen af prisen på et lille parcelhus.
Et af de flotte vinfade, som de to spanske kunstnere har udsmykket.
Udsmyk en vintønde
Hvert år afholder Randers kommune ”Randers Ugen” - en kulturfestival, hvor borgere og kulturforeninger står bag flere hundrede forskellige arrangementer.
I år fejrer festivalen 40 års jubilæum, og så skal der sættes ekstra kulør på festlighederne - hvilket kommunen blandt andet gør i samarbejde med Glud Vin. Den lokale vinimportør har skaffet 40 vinfade, og så bliver det ellers op til 20 professionelle kunstnere og 20 amatører at udsmykke fadene, der derefter udstilles i den uge (uge 33), festivalen varer.
Der er en meget stor elastik, når det gælder udsmykningen, idet der er mulighed for at sprælle med et hvilket som helst motiv - og at dekorere tønden med såvel maling som andre materialer. Tøndens form må der også gerne ændres på.
Dækning af materialeforbrug
På Glud Vins
hjemmeside finder man mål og skitser af vintønden, som man kan printe ud og øve sig på. Når man er tilfreds med resultatet, kan man sende et skitseforslag til billedhugger Pia Græsbøll Ottesen på mail;
pgottesen67@gmail.com. Deadline er d. 10. april.
Vintønderne leveres og hentes igen efter nærmere aftale hos de 40 deltagere, der er sluppet gennem nåleøjet. Hver deltager får et materialehonorar på 1000 kr. efter endt arbejde.
Vinfadene bortauktioneres
De garanteret flotte vinfade bliver bortauktioneret på festivalens sidste dag, og overskuddet går ubeskåret til kulturbegivenheder iværksat af unge Randers-borgere.
Dét, at dekorere vinfade, er der faktisk flere kunstnere, der har gjort gennem tiderne. To af dem er spanierne Raul San Cristobal og Enrique Martin, der især har prydet fadene med motiver fra filmens verden. Man kan se nogle af fadene ved at
klikke her - måske er der inspiration at hente.
Paul Pontallier.
Paul Pontallier er død
Château Margaux har mistet sin direktør og chefønolog gennem de sidste 30 år, Paul Pontallier, der døde i sidste uge kun 59 år gammel.
Han var uddannet landbrugsingeniør med en doktorgrad i ønologi fra universitetet i Bordeaux, og han blev ansat på 1. cru-slottet i 1983.
Syv år efter overtog han jobbet som direktør for slottet efter Philippe Barré, der gik på pension.
Paul Pontallier udviklede et venskab og et tæt samarbejde med Château Margauxs ejer, Corinne Mentzelopoulos, og sammen højnede de vinens kvalitet og skabte en række store og legendariske årgange.
Han efterlader sig hustru og fire børn.
Klimaændringer på godt og ondt
I en global undersøgelse foretaget af Decanter i 2015 ytrede 58% af de adspurgte vinproducenter, at de kunne mærke de klimatiske ændringer - på godt og ondt.
Et af de lande, hvor producenterne nyder godt af klimaændringerne, er Storbritannien. Her har øgede temperaturer gjort det stadig mere fordelagtigt at dyrke vin.
Men nu viser en ny undersøgelse fra University of East Anglia, at det ikke alt sammen er guld og grønne skove. Med til klimaændringerne hører nemlig også stadigt mere skiftende og ekstreme vejrforhold i form at fx pludselig hård frost og kraftige skybrud.
En trussel for engelsk vin
De britiske forskere har undersøgt forholdet mellem temperaturer, regnmængde, ekstreme vejrforhold og mængden af høstede druer i de førende britiske vinregioner gennem de sidste 20 år. Og mens de lunere gennemsnitstemperaturer kun er et gode for vinproduktionen, viser undersøgelsen, at de stadig mere ekstreme vejrforhold er en direkte trussel for fremtidens vinproduktion på britisk jord.
I de år, hvor disse vejrmæssige udsving har været ekstra kraftige, har høstmængden af druer også været ligeledes kraftigt reduceret. Noget, man også kender fra andre vinomårder - blandt andet i Frankrig.
Pas på med champagne-druerne
Og det har ikke hjulpet på det, at stadig flere britiske vinproducenter vælger at plante champagne-druerne Pinot Noir og Chardonnay med henblik på fremstilling af mousserende vine.
Klimaet og jordbundsforholdene i især Sydengland er ganske vist yderst velegnede til dyrkning af disse druer. Og der laves nogle meget elegante boblevine, hvoraf flere kan måle sig med ædle champagner. Men det er også druer, der er mere sarte end de øvrige druer, der anvendes i Storbritannien, når det gælder de ekstreme vejrforhold.
Denne kunstneriske gengivelse af Patrick Schmitt ledsagede artiklen i The Drinks Business.
Et unikt eksperiment
Ifølge det internationale online vinmagasin The Drinks Business skal magasinets direktør, Patrick Schmitt, deltage i et meget interessant eksperiment.
Han vil sammen med et hold astronauter blive sendt 400 kilometer op i rummet til rumstationen International Space Station. Heroppe i vægtløse omgivelser vil han blindsmage en række vine - og samtidig vil en anden vinkender smage de samme vine nede på jorden. Bagefter vil de to vinfolk sammenligne smagenotater.
Ad den vej vil man forsøge at finde frem til, om - og i så fald hvordan - de vægtløse omgivelser påvirker evnen til at smage vin.
En stor slurk for menneskeheden
Bag eksperimentet står European Space Agency (ESA) og vinfirmaet Virgin Wines, hvis ejer, Richard Banson, udtaler følgende til The Drinks Business: ”Resultatet af dette eksperiment vil uden tvivl ændre menneskets historie for altid” og ”Det er i sandhed en lille mundfuld for mennesket, men en stor slurk for menneskeheden!”.
Opsendelsen af rumfærgen er planlagt til 1. juni 2019 og vil blive bragt live på The Drinks Business hjemmeside - forlyder det.
Hårde konkurrencer
Patrick Schmitt er ikke kommet nemt til tjansen med at smage vin i rummet - han har ifølge magasinet måttet tilkæmpe sig pladsen i rumfærgen via en række konkurrencer med deltagelse af andre anerkendte vinsmagere. Konkurrencerne omfattede blandt andet et maraton og et cykelløb.
Hvis nogen af vores læsere stadig tror, at der er et gran af sandhed i denne nyhed, så kan vi fortælle, at The Drinks Business bragte nyheden d. 1. april …
Donato Lanati med sin robot.
Robot klarer vinfremstillingen
I dag findes der robotter, der kan beskære vinstokkene, og droner, der kan sladre om druernes tilstand. Og i de større vintapperier er det ofte robotter, der står for tapningen.
Nu er der også udviklet en vinfremstillingsrobot. Det er den italienske vinkonsulent og forsker, Donato Lanati, der har designet den i sit eget laboratorium, Enosis Meraviglia, i byen Fubine.
Genesis hedder robotten, som godt kan minde lidt om R2D2 fra Star Wars. Indvendig rummer den et mindre vineri - blandt andet en vintank til fremstilling af små mængder vin ad gangen. Og det er netop, hvad Lanati anvender den ti. I sit laboratorie-vineri eksperimenterer han nemlig med fremstilling af vin på gamle, lokale druer fra flere forskellige italienske vinregioner.
Kan både presse og gære
Når Genesis er blevet fyldt med druer, oplyser robotten nøjagtigt, hvor meget druerne vejer. Dernæst presser den druerne i sin indre vinpresse og måler mostmængden. Et hav af sensorer viderebringer desuden information om druernes sukkerindhold og indhold af flavonoider, polyfenoler, antocyaniner (blå farvestoffer i druernes skind), osv. Informationer, som Donato Lanati kan bruge til at påvirke gæringsprocessen i den retning, han ønsker.
Man kan læse mere om Genesis ved at
klikke her.
Den mere end 100 år gamle whiskey indeholder 34% alkohol.
En kostbar gammel whiskey
10.000 euro (75.000 kr.) må siges at være en pæn sjat penge for en flaske whiskey. Men det er, hvad det irske auktionshus Adam’s regner med, at en flaske Allmans Pure Irish whiskey, som sættes til salg d. 6. april, vil indbringe. Der er da også tale om en meget gammel whiskey, der blev tappet på flaske i 1916.
Den er fremstillet på Bandon Distillery i West Cork - et destilleri, der blev grundlagt i 1826 af Richard Allman. I sine velmagtsdage havde destilleriet hele femten lagre med i alt 9000 fade med whiskey. Men så kom forbudstiden i USA, og det gik ned ad bakke med salget. I 1925 - få måneder før Bandon Distillery kunne fejre sit 100 års jubilæum - måtte det lukke og slukke.
Den høje vurdering af den gamle flaske skyldes også, at der i dag kun er ganske få flasker whiskey fra Bandon Distillery tilbage.
Man kan læse mere om flasken, dens indhold og auktionen ved at klikke her.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* The Wine Company har optaget importen af vinene fra
Domaine Heitz-Lochardet fra Chassagne-Montrachet i Bourgogne og fra Fattoria di Piazzano i Chianti.
Jan Beregaard Pedersen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Jan Beregaard Pedersen (f. 1967) er uddannet isenkræmmer og akademiøkonom med speciale i detailhandel. I hele sit voksne liv har han arbejdet indenfor værktøj og beslag i butikken Møller & Mammen i det indre København, som han også har været indehaver af i snart 25 år.
Vinen har imidlertid været hans store interesse siden de helt unge år, og i 2006 førte det til grundlæggelsen af Valuewine sammen med gode venner.
Vinfirmaet er specialiseret i vine fra Spanien og Sydafrika, da det er vinlande, hvor vinene er af høj kvalitet, og forholdet mellem pris og kvalitet er særligt godt. Vinhuse udvælges efter princippet: "små vinproducenter, store vine".
Valuewine har i dag egen import fra mere end tredive meget dedikerede spanske og sydafrikanske vinproducenter, og det er fortsat målet at handle med mindre producenter, der med små mængder leverer store vine med sjæl.
I fritiden hører vin og mad til Jan Pedersens store interesser, som han dyrker sammen med sin kone, Helle.
Indenfor de sidste par år er der kommet tre børnebørn til, som der også bruges meget tid sammen med.
Mindst fem-seks gange om året er han i udlandet for at smage på vin og finde nye spændende vinhuse, og turene går naturligvis ofte til Spanien og Sydafrika.
Adresse: Valuewine, Skjulhøj Allé 32, 2720 Vanløse, tlf.: 40 25 05 40, e-mail: jp@valuewine.dk, www.valuewine.dk.
Hvem fandt på "In vino veritas"?
Hans T. hører ind imellem udtrykket "In vino veritas", Han ved godt, at det betyder "I vinen er sandheden". Men hvem fandt på udtrykket?
Ja, en god vin lyver ikke. Det er vi vel enige om. Men ordene kan også betyde, at ellers skjulte sandheder kommer for dagens lys, når man har fået for meget vin at drikke. Eller som man siger: Fra fulde folk skal man høre sandheden ...
Man mener, at det var den romerske forfatter Plinius den Ældre (23-79 e.Kr.), der skrev de berømte ord, men måske blev ordene udmøntet allerede i 500-tallet f.Kr. af den græske digter Alkaios. – En oino álétheia, siger man på græsk.
Den romerske historiker Tacitus (56-177 e.Kr.) beskrev, hvordan germanerne altid drak vin, når de holdt samråd. De mente, at ingen kunne lyve effektivt, hvis de var berusede.
Kineserne siger noget lignende: Efter vin udbryder sandfærdig tale.
Udsagnet har i øvrigt en fortsættelse, som man ikke hører så ofte: "In vino veritas, in aqua sanitas", dvs. "I vinen er sandheden, i vandet sundheden".
Ugens vinøse billede
I sidste uge viste vi vinhuset Devil's Corners udsigtstårn, og det inspirerede Erling A. Nielsen fra Vintjenesten til at sende os denne fantastiske udsigt fra et andet udsigtstårn.
Tårnet er opført ved det spanske vinhus Juvé y Camps’s vineri i Penedès. Vineriet ligger midt i vinmarkerne, og tårnet er cirka 20 meter højt. Fra toppen ses de snorlige rækker af vinstokke med Montserrat-bjergkæden som bagtæppe.
371
Det går kraftigt for sig i "Bacchus's triumf" fra 1844 (udsnit, Leonardo Alenza, Prodo Museet, Madrid).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen