Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16, 2016



Den historiske kaffevægt hos Berry Bros & Rudd.

Vind din vægt i vin

Hvis man inden d. 30. april skal til London, kan man nå at deltage i en lidt speciel konkurrence hos den fornemme gamle vinforretning Berry Bros & Rudd. Og beslutter man sig for at deltage, bør man straks lægge forårs-slankekuren på hylden og spise et hav af flødeskumskager.

Forretningen, der ligger i St. James’s Street nr. 3, blev grundlagt i 1698. Oprindelig var den en købmandsforretning, hvor der ikke mindst blev handlet med kaffe til datidens nye hotte forsamlingssteder, kaffehusene. Til det formål anskaffede forretningen sig en gigantisk stor kaffevægt.
Vægten står stadig hos Berry Bros & Rudd, og hvis man bliver den heldige vinder af konkurrencen, kan man sætte sig på vægten, hvorefter man bliver vejet mod ”rigtig gode flasker rød eller hvidvin”, som man så får lov til at tage med hjem kvit og frit.

Vægten bliver registreret


For at deltage i konkurrencen skal man i første omgang købe en kasse af forretningens egen vinserie med titlen ”Own Selection” - og det skal være 12 ens flasker fra serien. Dernæst bliver der så trukket lod mellem køberne, om hvem der skal på vægten.
Ud over sine kilo værd i vin får vinderen også sit navn og sin vægt registreret i en gammel læderindbunden bog. Og det er der en ganske særlig årsag til.

Vejet 300 gange


I 1700-tallets London blev det nemlig en ren modedille blandt det fornemme borgerskab at lægge vejen forbi forretningen og lade sig veje. Kaffevægten var nemlig den eneste vægt i byen, der var stor nok til at veje et menneske. Snart fandt Berry Bros & Rudd på at tilbyde sine kunder at få deres vægt registreret - så kunne de jo altid lade sig veje igen på et senere tidspunkt og se, om de havde tabt sig eller taget på.
I dag har forretningen en hel stribe gamle bøger, hvori både berømte og mindre kendte personer gennem århundrederne har fået deres navn og vægt anført.
Blandt berømthederne er den engelske digter Lord Byron, kejser Napoléon d. 3. og den spirituelle leder Aga Khan. Sidstnævnte blev vejet hele 300 gange hos Berry Bros & Rudd.
På forretningens hjemmeside kan man læse mere om konkurrencen og se udvalget af vine i "Own Selection".


En af de vinstokke, der har været udsat for hærværk. Saften, der skulle være endt i høstmodne druer, pibler ud af stokken.

Vinstokke skåret i stykker

Et trist syn mødte vinproducenten Eric Monné i Languedoc-Roussillon, da han for nylig tilså et par af sine mere afsidesliggende vinmarker. Hærværksfolk havde været på spil og havde skåret omkring en hektar vinstokke i stykker - gamle Syrah-stokke, der blev plantet for henholdsvis 18 og 32 år siden.
Én person har kunnet klare ”arbejdet” på tre til fire timer med en motorsav, og vedkommende har kunnet arbejde uforstyrret, netop fordi vinmarkerne ligger så langt væk fra Monnés vinhus, Clot de l’Oum.

Meget triste følger


Hærværket medfører, at vinproducenten mister cirka 20% af sin omsætning på salg af vin i år. Og værre ser situationen ud, hvis de maltrakterede vinstokke ikke overlever angrebet.
Monné har udtalt til Decanter, at hvis det er tilfældet - eller hvis han igen bliver udsat for hærværk - vil han blive tvunget til at lukke og slukke.
Det lokale politi er i fuld gang med at undersøge sagen.

Kortlægning af "en genstand"

Sundhedsstyrelsen herhjemme definerer "en genstand" som 12 g (1,5 cl) ren alkohol. Det svarer til, at der fx i en almindelig flaske vin på 75 cl med en alkoholstyrke på 12% er seks genstande.
Men sådan er det langt fra i verdens mange andre lande, viser en ny amerikansk undersøgelse fra Stanford University School of Medicine.
Forskerne har kortlagt retningslinjerne for en genstand i 75 forskellige lande - hvoraf det dog kun var de 37 lande, der havde en fastlagt definition. Heraf brugte cirka halvdelen af landene definitionen fra World Health Organization (WHO), hvilket er 10 g ren alkohol.

Fra 8 til 20 g alkohol


I Storbritannien og på Island defineres en genstand som 8 g ren alkohol - det laveste på verdensplan. I den anden ende ligger Østrig, hvor en genstand svarer til 20 g ren alkohol. Og så er der Chile, hvor der ikke er nogen retningslinjer for en genstand, men hvor man ifølge landets sundhedsmyndigheder kan drikke op til 56 g ren alkohol om dagen og stadig befinde sig i lavrisikogruppen.
Der er også store variationer landene imellem, når det gælder anbefalingen af det antal genstande, mænd og kvinder maksimalt bør drikke om ugen.

Skelner ikke mellem mænd og kvinder


WHOs anbefaling på højst 14 genstande ugentlig gælder for begge køn. Heller ikke i Storbritannien, Australien, Grenada, Portugal og Sydafrika skelner man mellem kønnene, når det gælder de anbefalede maksimumgrænser. Men det gør man blandt andet i Danmark, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder højst drikker syv og mænd 14 genstande om ugen.
Det med genstande og maksimumgrænser for forbruget er med andre ord lidt af en rodebutik og temmelig forvirrende. Man kan fx undre sig over, at en dansk kvinde højst må drikke syv genstande om ugen, når hendes britiske medsøster kan nyde det dobbelte antal uden - ifølge WHO og de britiske myndigheder - at tage skade ...
En genstand i Danmark defineres ganske vist som 12 g ren alkohol - altså to gram mere end i Storbritannien. Men det svarer alligevel til, at en britisk kvinde kan tillade sig at drikke 56 g mere ren alkohol om ugen end en dansk uden at overskride WHOs og de britiske myndigheders anbefaling.

Hvem har ret?


Ifølge de amerikanske forskere er de store variationer landene imellem også forvirrende for forskere rundt om i verden. Fx kan et fransk eller britisk forskningsresultat, der viser, hvordan et givent vinforbrug påvirker helbredet hos forsøgspersoner, meget let blive misforstået af forskere i USA.
Som Keith Humphreys, en af forskerne bag undersøgelsen, meget rigtigt har udtalt til The Drinks Business: - Det kan jo ikke passe, at alle lande har ret i deres definitioner. Måske har de alle uret …
Man kan læse undersøgelsen i sin helhed ved at klikke her.

Den store svindelsag i Bourgogne

I 2012 afsløredes en vinskandale af stort format i Bourgogne. Distriktets tredje største og højt respekterede négociant, Labouré-Roi, havde mellem 2005 og 2008 solgt mere end 1 million forfalskede flasker.

Svindelen bestod i, at fornem vin fra Bourgogne-appellationen Nuits-Saint-Georges blev spædet op med større mængder billig vin. Desuden blev flere vine forsynet med falske etiketter og diverse medalje-mærker, uden at vinene havde modtaget disse medaljer.
I Bourgogne var man bange for, hvad denne skandale kunne betyde for salget af distriktets vin - Labouré-Roi er ikke blot et kendt navn i Frankrig, men også i de mere end 30 forskellige lande, som négocianten eksporterer vin til.

Slap med en bøde


De daværende ejere af firmaet, brødrene Armand og Louis Cottin, blev arresteret, og først nu er der faldet dom i sagen.
Anklageren havde i første omgang krævet en fængselsdom, men de to brødre, der i dag er henholdsvis 86 og 87 år, slap med en fælles bøde på 37.500 euro (cirka 279.000 kr.), fordi de erklærede sig skyldige i svindelen.
Bøden står ligesom ikke rigtig mål med de mange hundrede millioner kroner, som man regner med, at Labouré-Roi i sin tid har tjent på den omfattende svindel.


Den nye Ice Cava er tappet på sne-hvide flasker.

Cava "on the rocks"

I 2011 lancerede Möet & Chandon champagnen Ice Impérial, der som noget helt nyt var skabt til at blive nydt ”on the rocks”
Siden da har flere andre producenter af boblevine fulgt trop med deres udgave til is, og nu er også Freixenet kommet med på vognen. Det førende cavahus har netop lanceret Freixenet Ice Cava, som er fremstillet på den traditionelle champagnemetode og på druerne Macabeo, Xarel-lo og Parellada.
Ifølge cavahuset er cavaen rigere og mere fyldig i smagen end Freixenets andre mærker, da kulden fra isen dæmper smagsnoterne. Og man anbefaler, at cavaen ud over is tilsættes friske mynteblade og et skvæt lime.
I første omgang sættes nyskabelsen til salg i Storbritannien, men mon dog ikke den når de danske forretningshylder i tide, før sommeren og varmen sætter ind.


Familia Zuccardis nye vineri i Uco-dalen.

Spændende nyt vineri

Hvis man kører gennem Uco-dalen i Argentina, kommer man måske forbi en meget iøjnefaldende bygning, der minder om en blanding af en bunker og noget fra en Mars-film.
Det er Familia Zuccardi, et af Argentinas største familieejede vinhuse, der har opført bygningen, der rummer såvel et vineri som et besøgscenter.
Der ligger syv års planlægning på papiret og tre års byggeri bag det nye vineri, som er tegnet af den argentinske arkitekt Fernando Raganato og udsmykket af to lokale kunstnere.
En film et lille stykke nede på Zuccardis facebookside viser i hurtigt gengivelse opførelsen af den spændende bygning og de store cementtanke, som bruges til at modne vinen i.


Vinhuset Adega do Cantor samt de tre villaer.

Sir Cliffs vinhus til salg

Nu er det muligt at købe den berømte engelske sanger Sir Cliff Richards vinhus, Adega do Cantor (sangerens kælder), i Portugal - hvis altså man kan ryste op med 9,5 millioner pund (cirka 89 mio. kr.).

Han ejer ikke vinhuset alene men sammen med et britisk ægtepar, Nigel og Lesley Birch. Allerede i 1978 købte ægteparret en gård ved Albufeira på den portugisiske Algarve-kyst med det formål at dyrke avocadoer. Senere købte Sir Cliff en landejendom på stedet, og da han gerne ville lave lidt vin til sig selv og sine venner, gik han i gang med vindyrkningen.

Tre villaer med i købet


Sir Cliff havde dog nok overvurderet sit eget forbrug og vennernes antal, for det første år blev det til 20.000 flasker. Nigel Birch og hans søn Max, der er ønolog, hjalp ham med vinen.
I 2002 slog familien Birch og Sir Cliff deres i alt 30 hektar vinmarker sammen og grundlagde Adega do Cantor. Vinen fra dette vinhus kaldte de Vida Nova (Nyt Liv), hvoraf der i dag fremstilles omkring 125.000 flasker årligt.
Med i købet får man også den fælles ejendom Quinta do Miradouro, som omfatter hele tre villaer med hver sin svømmepøl og en fælles tennisbane. Man kan se mere på ejendomsmæglerens hjemmeside.

Godt salg i italiensk vin

I 2015 overhalede Italien Frankrig og blev det land i verden, der fremstillede mest vin. Og salget af italiensk vin fik samtidig et ordentligt spark i den rigtige retning. Det viser en undersøgelse fra Mediobanca baseret på salget hos 136 vinproducenter med et årligt salg over 25 millioner euro (cirka 186 mio. kr.).

Sidste år var der således en stigning i salget i værdi af italiensk vin på 4,8% i forhold til 2014. Eksporten af stillevine steg med 6,5%, og af mousserende vin med hele 10%.
USA var den største aftager af italiensk vin sidste år, og tegnede sig for 34% i værdi af al den vin Italien eksporterede. Det betød en stigning i salget til amerikanerne på 13,3% sammenlignet med 2014.
Også på det italienske hjemmemarked gik det fremad - her var der en stigning i salget på 3,1%.

Et salg på 4 mia. kr.


Den italienske vinproducent, der havde det bedste salg i 2015, var Cantine Riunite-GIV - en producent, der ejer femten vingårde rundt om i Italien. Sidste år lød den samlede omsætning på 547 mio. euro (cirka 4 milliarder kr.).
Andenpladsen blev indtaget af kooperativet Caviro i Emilia Romagna med et salg på 300 mio. euro (cirka 2,2 mia. kr.), mens Antinori lå på tredjepladsen med 202 mio. euro (cirka 1,5 mia. kr.) - en stigning i salget på 8,7%.
Den store vinproducent Zonin kom ind på en fjerdeplads med en salgsvækst på hele 14,3% til 183 mio. euro (cirka 1,4 mia. kr.).

Verdens bedste sommelierer dyster

I den forgangne uge ankom 60 top-sommelierer til Mendoza i Argentina, hvor de skal deltage i det 15. VM for sommelierer, Le Concours du Meilleur Sommelier du Monde. Alle har de vundet i en forudgående national konkurrence i deres respektive lande.
Der er deltagere fra hvert et verdenshjørne - fra såvel traditionelle vinlande som fra Japan, Kina, Sydkorea og Tyrkiet.

Dansk deltagelse


Også Danmark er repræsenteret i form af 29-årige Christian Jacobsen, der har sin egen restaurant, Anarki, på Frederiksberg. Her på VinAvisens redaktion krydser vi fingre for, at han vinder.
Konkurrencen varer fire dage, og deltagerne aner ikke, hvordan den vil forløbe. De ved, at de skal gennem en skriftlig teoriprøve, en blindsmagning og en serveringstest. Men hvilken rækkefølge, prøverne bliver afholdt i, er op til det værtsland, der afholder konkurrencen.
Le Concours du Meilleur Sommelier du Monde afholdes kun hvert tredje år, så Argentina har haft god tid til at forberede sig til den store begivenhed.


Pierre Vincent.

Topvine fra Bourgogne

Jean-Claude Boisset, som i dag er 73 år, begyndte sin karriere i vinens verden som 18-årig vinhandler. Tre år senere investerede han i sin første jordlod. Siden gik det hurtigt. Fra 1982 til 2009 overtog han 22 nødlidende producenter og har i dag en portefølje, der omfatter navne som Charles Vienot, Pierre Ponnelle, Bouchard Ainé, Jaffelin, Ropiteau Frères, Mommessin og Rodet.
Juvelen i dette bourgogne-imperium er dog Domaine de la Vougeraie. Indtil 1999 hed vingården, der har adresse i Premeaux lige syd for Nuits-St.-Georges, Claudine Deschamps. Navneskiftet blev foretaget, efter at Jean-Claude Boisset i forbindelse med erhvervelsen af de mange små producenter kom i besiddelse af en række attraktive parceller.

36 forskellige vine


Indtil 1999 stod Boisset-navnet mest for jævn bourgogne, men det ændrede sig med skabelsen af Domaine de la Vougeraie og ansættelsen i 2005 af Pierre Vincent som ansvarlig for vinfremstillingen.
Pierre Vincent var for nylig i København for sammen med sin danske importør, Philipson Wine, at præsentere Domaine de la Vougeraie i årgang 2013, i alt 15 rødvine og fem hvidvine.
Domaine de la Vougeraie omfatter i dag 42 hektar og fremstiller 36 forskellige vine, hvoraf de ni er grand cru og tre er fra monopol-marker, dvs. marker udelukkende tilhørende Boisset-familien. Normalt er markerne i Bourgogne ejet af flere vinhuse, hvoraf nogle måske kun ejer ganske få rækker vinstokke.
2013 var et vanskeligt år med et lavt hektarudbytte. Druerne var ikke tilstrækkeligt sukkerfyldte til at klare kravene til alkoholindhold, så der måtte chaptaliseres - altså tilsættes sukker under gæringen. Det betød af procenterne steg - dog kun til mellem 12 og 12,5%.

Ikke for hvermand


Om årgangen generelt sagde Pierre Vincent, at vinene ikke umiddelbart er lette at forstå på grund af syreniveauet:
- Vinene er for elskere af bourgogne, ikke for hvermand.
Han er selv til unge, frugtprægede vine, men har man en anden smag, finder han 10-15 års lagring af vinene ok. Efter hans mening er 2007 drikkeklar nu, og 2013 er klar efter cirka otte års lagring.
Smagningen af de 20 vine begyndte med basisvinen Bourgogne Pinot Noir Terres de Famille La Vougeraie, et let (12%), elegant sammenstik af frugt fra forskellige af domænets marker og nogenlunde ensartet fra år til år. Pris: 200 kr.
Herefter fulgte cru-vinene til priser fra 300 til 4200 kr. De vine, som gjorde sig allerbedst, havde navne som Vougeot Clos du Prieure – én af Vougeraies monopolmarker – Gevrey-Chambertin 1. Cru Bel Air, Nuits-Saint-Georges 1. Cru Les Damodes, Bonnes Mares Grand Cru og Musigny Grand Cru.
En del af vinene er økologiske, og ifølge Pierre Vincent dyrkes Vougeraies 42 hektar efter økologiske principper.
De fem hvidvine i smagningen ligger i prislejet 200 til 2300 kr. med Charlemagne Grand Cru og Batard Montrachet Grand Cru som de dyreste og absolut flotteste.
Jørgen Aldrich


Etienne Hugel.

Vi mindes Etienne Hugel

Etienne Hugel er død i en alder af kun 57 år. Han var tolvte generation bag roret i det familieejede Alsace-vinhus Hugel & Fils, som han drev sammen med sine to brødre, Jean-Philippe og Marc.
I sin egenskab af vinhusets eksportdirektør har Etienne Hugel flere gange besøgt Danmark og har præsenteret Hugel & Fils’s fantastiske vine.
Og det er ikke mindst hans fortjeneste, at vinhuset i dag eksporterer vine til mere end 100 lande på verdensplan.
Hugel & Fils er i øvrigt medlem af Primum Familiae Vini (PFV), den prestigefyldte forening af verdens fornemme familieejede vinhuse - en forening, hvori der kun må være tolv medlemmer.
Etienne Hugel efterlader sig hustru og to børn.

OBS!

VinAvisens redaktion holder lukket fra d. 26. april til og med d. 3. maj. Men avisen udkommer selvfølgelig som vanligt.
Det smarte ur lavet af træ fra utjente whiskyfade. Det må da være sagen for enhver whisky-entusiast.

Ur af whiskyfade

Vi har tidligere vist, hvordan gamle vinfade, der ikke længere kan bruges, kan forvandles til diverse møbler. Udtjente whiskyfade kan også bruges til lidt af hvert - som fx til det her viste armbåndsur, Barrel Watch.
Uret fremstilles af det amerikanske designfirma Original Grain, der slog dørene op sidste år. Bag firmaet står to brødre, Andrew og Ryan Beltran, og før de kunne komme i gang med at lave ure af whiskyfade, skulle der rejses penge til projektet. Det gjorde de via Kickstarter, hvor de havde sat et mål om at indsamle 25.000 dollars (cirka 165.000 kr.).

Uret kan købes online


Projektet fik overvældende opbakning. På mindre end to timer var målet nået, og pengene fortsatte med at strømme ind. I alt nåede de op på 432.558 dollars (cirka 2,9 mio. kr.).
Original Grain fremstiller i dag en række ure af forskellige træsorter, men Barrel Watch er og bliver firmaets flagskib.
Uret kan købes via Original Grains hjemmeside, hvor det koster 189 dollars (cirka 1245 kr.), og forsendelsesomkostningerne dækkes af firmaet.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Altia bliver pr. 1. maj distributør af en række whiskymærker fra blended scotch til single cask whisky fra whiskyspecialisten Douglas Laing.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Skal flaskerne ligge ned?

Tom Petersen undrer sig lidt over, at vinene står op hos såvel supermarkederne som hos vinhandlerne, og at de ofte står under spotlys. - Man hører jo altid, at vine skal opbevares liggende, mørkt og forholdsvist køligt, skriver han. - Så tager vinene ikke skade af den behandling, de får hos de handlende?

Drejer det sig om vine, der sælges og drikkes inden for et år eller to – og dette gælder over 90% af alle de vine, vi drikker – så har det kun minimal betydning, om flaskerne ligger ned eller står op. Og har de skruelåg, er det helt ligegyldigt.
Normal belysning vil heller ikke påvirke sådanne vine nævneværdigt – med undtagelse af hvidvine i klare, ufarvede flasker. De har ikke godt af for meget lys.
Vine bør under alle omstændigheder ikke stå i kraftigt sollys i et udstillingsvindue. De bør i hvert fald ikke sælges bagefter.
Man har flere gange testet opbevaring af hverdags-vine – man har oven i købet lagt vine i skabet over ovnen i et køkken – men vinene ændrede sig kun meget lidt. De blev ved med at smage godt.
Kostbare gemmevine er faktisk ret robuste, men de bør ligge ned og gerne i kasser, så de ikke får lys. I mange vinforretninger ser man da også sådanne vine i lukkede kasser eller liggende i aflåste vitrineskabe. De minimale temperatursvingninger, der er i butikkerne, udvikler dem kun meget lidt.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


373 Sådan transporterede Marchesi Antinori i Firenze sine bastomvundne Chianti-falsker for små hundrede år siden.


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Sonetto, Cantine Neirano, Vino Spumante Aromatico, Italien, lav alkohol (6,5%)

64,95 kr., Fortium

Bobler og mousse og skum og frugt og sukker og sukker og bobler ... og ikke ret meget andet. Men prisen for alle boblerne er jo også kun 65 kr.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vignobles Paul Mas, Sauvignon Blanc, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

56,95 kr., Amka

Til prisen 57 kr. er dette en rigtig god hvidvin. Der er god, bred frugt, tilpas syre, en tørhed, der er god til mad, men også en lille sødme - en rigtig Sauvignon Blanc. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gorgorito, Bodegas Copaboca, Verdejo, Rueda, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

69 kr., Lago Import

En gul hvidvin - og en dejlig hvidvin med god, frisk duft og en fint krydret smag med noter af citrus. Hvidvine fra Rueda går man sjældent galt af. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Winemakers Selection, Stony Creek, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2014, lav alkohol (13%)

79,75 kr., på tilbud til 59,75 kr. flasken, Skjold Burne

En klassisk newzealandsk hvidvin på Sauvignon Blanc med duft af eksotiske frugter. Smagen er elegant, frisk og saftig med noter af lime. Nyd den til sommerens fisk og skaldyr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chatel-Buis, Producteurs de Buxy, Chardonnay, Montagny 1er Cru, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

Flot hvidvin med dejlig druesmag, god struktur og fin krydring. En meget anvendelig vin til en okay pris - når det nu skal være en bourgogne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Goldjoch, Pfaffl, Grüner Veltliner, Weinviertel, Reserve, Østrig, 2014, middel alkohol (14%)

En dejlig hvidvin med en fint krydret duft og en frisk og lækker, let cremet smag med noter af eksotiske frugter og ... er det mon banan?

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

l'Oie du Périgord, Couleurs d'Aquitaine, Cabernet Sauvignon, Périgord, Frankrig, 11,5, lav alkohol (11,5%)

En let og saftig rosévin med frisk frugt - og til en pris, der er lige så enkel og venlig som vinen. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Barocco, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

47 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Sådan er en standard-rødvin fra Puglia - enkel, billig, Primitivo, saft, sødme og alkohol og ikke ret meget mere.

stjernestjernestjerne

Luis Pato, Beira Atlantico, Portugal, 2013, lav alkohol (12%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Nordentoft Wine

Denne rødvin på druerne Baga og Touriga Nacional er både meget let og meget enkel. Og med en dominerende tørhed ind over frugten, som har noter af kirsebærsten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Giada, Barbera, Asti, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

78 kr., Jysk Vin

Fortræffelig rødvin til en empatisk pris. Den har en liflig duft og en lækker, frugtagtig smag med noter af lyse sommerbær. Dertil bløde tanniner og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Beauregard du Crès, Christian Serre, Costières de Nîmes, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw

Denne rødvin på druerne Syrah og Grenache har en dejlig duft og en blød, moden og lækker smag med noter af røde bær og kirsebær samt et lille strejf af ... er det figner? Til prisen ved 6 flasker er den fem år gamle vin lidt af et scoop.

stjernestjernestjernestjerne

Monterebro, Jumilla, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)

Denne rødvin på druerne Syrah og Monastrell (Mourvèdre) smager egentlig godt, men måske lidt mindre af rødvin end af chokolade og vanille - lidt i retning af visse fyldte chokolader.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Xeenysel, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Vinkyperen Vinimport

Ret krydret rødvin med en god og fyldig frugtsmag i fin balance med syre, sødme og tanniner. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santi Nobile, Sicilien IGP, Italien, høj alkohol (14,5%)

En absolut top-rødvin på druerne Nero d'Avola og Cabernet Sauvignon. Den dufter af en hel kurvfuld friske bær og har en lækker og fyldig smag af moden frugt med et strejf af lys chokolade. Der er masser af frugtsødme men også tanniner til at opveje sødmen. En vin, som mange vil kunne lide. Der er ingen årgang på flasken, men det skal ikke ligge denne dejlige vin til last. Drik den til en god kødret eller til modne, bløde oste.

stjernestjernestjerne

Légende, Domaine Barons de Rothschild, Bordeaux, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

119,75 kr., på tilbud til 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Duften af denne rødvin er klassisk rød Bordeaux med fine noter af lakrids. Smagen skuffer - den er læskende men også lidt tynd, og eftersmagen forsvinder hurtigt.

stjernestjernestjernestjerne

Héritage, Château Lamothe Vincent, Bordreaux Supérieur, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

En pæn og venlig Bordeaux-rødvin, meget tør, en anelse bitter og med god frugt. En udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Signos de Origen, Emiliana, Cabernet Sauvignon, Maipo, Chile, 2012, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., På tilbud til 99 kr. flasken, Kvickly

En lækker og koncentreret, biodynamisk rødvin med solmoden frugt i duft og smag. Plask den over i en karaffel et par timer før servering, og nyd den til kraftige kødretter eller et ostefad.

stjernestjernestjerne

Loï, Domaine Saladin, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)

135 kr., Compagniet

En pæn rødvin, ligefrem og uden noget større vingefang. Nem at drikke - og nem at glemme. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Cuvée No 1, Klumpp, Tyskland, 2011, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 105 kr., Barrique Vin

En meget frugtrig og elegant rødvin. Druen eller druerne er ikke oplyst på etiketten, men vinen smager som om, den er lavet på Pinot Noir. Der er ingen skarpe kanter her men derimod en perfekt balance mellem frugtsødme og syre. Vinen er økologisk, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mas de Can Blau, Cellers Can Blau, Montsant, Spanien, 2011, høj alkohol (15,5%)

349,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

Stor og kompakt rødvin på druerne Mazuelo (Carignan), Syrah og Garnacha. En bamsevin, ja, men også blød og lækker - især når den har fået en ordentlig plasketur over i en karaffel. Så smager den som en rigtig god californier.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen