
En kampagne-bod før afstemningen i Storbritannien. Foto: Wikipedia/Philafrenzy.
Britiske vinfolk ville blive i EU
Storbritannien har valgt at sige farvel til EU-samarbejdet. David Cameron er gået af som premierminister, og det britiske pund er raslet ned. Alt sammen er sket inden for et døgn - og et rystende døgn for de britiske vin- og spiritusorganisationer, der alle har støttet ”forbliv”-kampagnen.
Det samme har organisationernes medlemmer. En nylig undersøgelse blandt de 300 medlemmer af Wine & Spirit Trade Association (WSTA) viste, at 90% af dem ønskede, at Storbritannien forblev i EU. 8% var stadig i tvivl på daværende tidspunkt, mens kun 2% ville stemme for at forlade fællesskabet.
Bekymrede britiske vinhandlere
Også Scotch Whisky Association (SWA) har selv ført ”forbliv”-kampagner, ligesom Diageo, der ejer flere skotske whiskymærker, og en række store whiskyproducenter offentligt har meddelt, at de ønskede at blive i EU.
Hos SWA frygter man ifølge The Drinks Business, at whiskyindustriens 1 milliard pund (cirka 9,2 mia. kr.) store eksport og de 40.000 job, der knytter sig til industrien, vil være i fare.
Også førende britiske vinhandlere vågnede op d. 24. juni med rynkede pander og med udsigten til, at det nu bliver dyrere at købe europæiske vine. Og så er der en udbredt bekymring for en ny økonomisk recession på britisk jord, der vil betyde, at forbrugerne vil købe færre vine - netop nu, hvor vinforbruget i Storbritannien endelig var på vej op igen.
Om de mange bekymringer er berettigede, eller om ”forlad”-siden får ret i, at udmeldelsen bliver af det gode for briterne, får tiden vise.