
Adskillige årgange af Australiens dyreste rødvin, Penfolds Grange, er blandt de forsvundne vine.
Omfattende tyveri af kultvine
Mere end 30.000 flasker kostbar australsk vin er forsvundet fra en opbevaringshal i New South Wales. Det drejer sig blandt andet om forskellige årgange Penfolds Grange, Australiens dyreste vin, der herhjemme koster adskillige tusinde kroner i nyere årgange.
En af Grange-vinene er af den første eksperimenterende årgang 1951, en årgang, der er vurderet til mere end 430.000 kr. Derudover stammer de manglende vine fra kult-vinhusene Torbreck og Henschke.
Nogen må have set noget
Hallen ejes af firmaet Wine Investment Services (WIS), som har opbevaret vinene for omkring 300 vinsamlere.
Det har ikke været muligt at stjæle de mange vine uden en større lastbil, og det må have taget lang tid at læsse flaskerne på bilen. Så det lokale politi håber, at der melder sig nogle vidner - nogen må have set et eller andet.
Politiet frygter, at tyvene er i fuld gang med at videresælge de mange kostbare vine, der har en samlet værdi på omkring 5 millioner AUD (cirka 25 mio. kr.).
Hagluvejr igen igen
Det er som om, vejrgudernes rasen i de franske vindistrikter ingen ende tager. Som vi nævnte
i uge 23, er Bourgogne nu to gange inden for de seneste måneder blevet ramt af kraftige hagluvejr, hvoraf det seneste også gik ud over det nordlige Beaujolais.
Og nu har haglbyger igen bombarderet vinmarkerne i Beaujolais og har helt eller delvist skadet omkring 3000 hektar marker svarende til 20% af områdets samlede vinmarksareal.
Ønsker området erklæret katastroferamt
Denne gang har uvejret været så alvorligt, at de lokale myndigheder har bedt den franske regering om at erklære dele af Beaujolais for katastrofeområde. Hvis regeringen indvilliger, betyder det, at de ramte vinproducenter vil kunne få økonomisk støtte. En sådan støtte kan være absolut nødvendig for efterhånden mange producenter, der i forvejen har en skrantende økonomi.
De store cru'er alvorligt ramt
Igen er det den nordlige del af Beaujolais, hvor de ti store cru’er befinder sig, det er gået hårdest ud over. Og uvejret var værre end det første, der ramte området, da haglbygerne var ledsaget af kraftigt stormvejr og hele 80 mm regn. Den megen regn har yderligere forårsaget jordskred, som flere steder har spærret vejene.
Værst ramt er cru’en Fleurie, hvor uvejret har totalskadet mellem 70 og 80% af vinmarkerne. Også Moulin-à-Vent, Morgon og Chiroubles fik uvejret at føle.

Den grå facade på Bordeauxs gamle børsbygning blev hver aften forvandlet til et festligt lysshow.
10 års jubilæum for stor vinfestival
Bordeaux by har netop lukket og slukket for årets udgave af Bordeaux Fête le Vin. I år havde denne store vinfestival 10 år jubilæum, så der var sat ekstra sejl til på alle fronter.
I de fire dage, festivalen varede, blev den besøgt af 650.000 vinglade verdensborgere, der nød vin hos de i alt 1000 udstillende vinproducenter og négocianter.
Det var udelukkende vine fra Bordeaux og resten af regionen Aquitaine, gæsterne fik skænket i glassene. Og der var vine fra samtlige 80 appellationer i regionen.
Festivalen foregik traditionen tro på en to kilometer lang strækning langs Garonne-floden, som gennemskærer Bordeaux by.
Workshops og oplevelsesture
Ud over smagsprøver på de mange vine, afholdt vinskolen under CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) workshops, hvor folk kunne fordybe sig i Bordeaux-vinenes palet af aromaer og lære om assemblage-teknikken - blandingen af de forskellige partier vine til den færdige vin.
Som kronen på værket tilbød CIVC også opdagelsesture ud i det omkringliggende vinlandskab.
Hver festivaldag afsluttedes med et gigantisk fyrværkeri og et lysshow på den store facade på Palais de la Bourse - Bordeauxs gamle børsbygning.

Castelnaus nye champagne, Hors Catégorie.
Champagnehus dropper "de"
Der er nogle, der gerne vil købe sig til et ”von” eller ”de” foran efternavnet. Hos champagnehuset Castelnau har man derimod besluttet sig for at skrotte det lille ”de” foran navnet.
Første champagne uden ”de” er husets netop lancerede champagne, Hors Catégorie. På de andre mærker vil der ifølge The Drinks Business stadigvæk stå et endnu mindre ”de”, som med årene helt vil forsvinde.
Det kan synes som en lille og nærmest ubetydeligt navneændring, men der har ligget store overvejelser bag - champagnehuset har immervæk heddet Champagne de Castelnau siden dets grundlæggelse i 1916.
Konkurrencen fra Prosecco
Champagnehuset kan således fejre 100 års jubilæum i år, og så er det, at direktøren, Pascal Prudhomme, syntes, at det var på tide at modernisere navnet lidt. En af årsagerne er, at man blandt andet på det britiske marked har stigende konkurrence fra den italienske mousserende vin Prosecco, der ofte har et mere smart og moderne udseende. Og så vil man ifølge direktøren også gerne adskille sig fra de mere gængse supermarkeds-champagner, der ofte netop har det lille "de" i navnet.

Vinhuset Veramonte, der blev grundlagt i 1998, ligger i Casablanca i Chile.
Sherry-hus på indkøb i udlandet
Gonzáles Byass, der blev grundlagt i 1835, er en af Sherry-distriktets største bodegaer, og den er ikke mindst berømt for fremstillingen af mærket Tio Pepe.
Ud over den gamle bodega i Jerez ejer familien Gonzáles, der tæller 134 medlemmer, de spanske vinhuse Bodegas Beronia, Cavas Vilarnau, Finca Constancia, Finca Moncloa, Viñas del Vero og Pazos de Lusco. Sidstnævnte, som ligger i Rías Baixas, købte familien for kun tre måneder siden. Og nu har Gonzáles Byass så for første gang været på indkøb uden for Spaniens grænser.
Har købt aktiemajoriteten
Nyerhvervelsen ligger i Chile, hvor familien Gonzáles har købt den kontrollerende aktiepost i vinhuset Veramonte. Vinhuset ejer 600 hektar vinmarker i Casablanca, Colchagua og flere andre chilenske vindistrikter, og det eksporterer vin til hele 37 forskellige lande.
Det var tidligere ejet af familierne Huneeus og Rojas. Det er den førstnævnte familie, Gonzáles Byass har købt ud, mens Rojas-familien stadig ejer en minoritetsaktiepost i Veramonte.

Tumbleren og flasken, som findes i flere forskellige størrelser.
Et ekstra skud eg
Hvis man synes, at rødvinen godt kunne trænge til lidt mere fad, så skulle en ganske særlig flaske og tumbler kunne udvirke mirakler i løbet af kort tid.
Man hælder sin vin ned i flasken eller tumbleren, der er lavet af amerikansk eg, og venter en halv til fire timer alt efter, hvor meget fadsmag, man ønsker. Når behandlingen er færdig, kan man nyde det ”hjemme-fadlagrede” indhold.
Det er det amerikanske firma Oak Bottle, der har kreeret flaske og tumbler, og at processen foregår med rekordfart sammenlignet med almindelig fadmodning, skyldes ifølge firmaet den simple kendsgerning, at der er mere eg i forhold til vin. Normalt ligger vin jo og fadmodner i måneder eller år.
Aroma fra kirsebær til røg
Oak Bottle har også fremstillet flasken med smagstilsætninger, så vinen - eller whiskyen, rommen, ginnen osv. - ud over fad også får fx noter af kirsebær, chokolade, kanel, citrusfrugter, kaffe, vanille eller røg. Sidstnævnte må fx være sagen, hvis man ikke kan få sin røgede Talisker whisky røget nok.
Man kan læse mere om produkterne og købe dem ved at
klikke her. Både flasken og tumbleren koster 40 dollars (cirka 267 kr.) plus forsendelse.

Maria Luz Marín med sin søn, Felipe.
Chilensk pioner
Casa Marín er en lille vingård i Chiles kølige San Antonio Valley ikke langt fra Stillehavskysten. For blot 17 år siden erhvervede den nu 64-årige Maria Luz Marín et område dækket af eukalyptustræer og gik uden myndighedernes tilladelser i gang med at rydde det. Hun havde som én af de første i området en stærk fornemmelse af, at jordbunden og klimaet ville være perfekt til vinproduktion.
Fornemmelsen viste sig at være korrekt, og myndighederne tilgav hendes selvtægt. Især da Casa Marín allerede med sin første årgang i 2003 opnåede international anerkendelse. I dag er der tilplantet 40 hektar, og der fremstilles en række vintyper på flere kvalitetsniveauer.
Første kvindelige vinmager
Maria Luz havde en lang karriere som Chiles første vinmager og masterblender, før hun kunne opfylde sin drøm om at blive selvstændig. I dag arbejder hun for sig selv sammen med sønnen Felipe på 34. Han tager sig af vinmarkerne, men står også for markedsføringen af rejser til blandt andet Europa sammen med sin partner, hollandske Jamie Verbraak.
Under et nyligt besøg i København præsenterede de to en række vine - fra basisudgaverne i Cartagena-serien til enkeltmarksvinene i de noget højere prisklasser.
En meget speciel hvidvin
Der er fire vine i Cartagena-serien: en meget aromatisk Sauvignon Blanc, en let sødlig Riesling og en rustik Pinot Noir. Den fjerde i serien, Gewurztraminer, var ikke med i København. Prislejet for vinene er 65-75 kr.
I Casa Marín-serien findes en meget speciel hvidvin, Estero Vineyard Sauvignon Gris. Felipe Marin forklarer, at Sauvignon Gris er meget lavtydende, men at vinhuset ønskede at have mange forskellige druer og især hvidvinsdruer.
Resultatet er en lækker, aromatisk og fed vin med lidt sødme fra de senthøstede druer. Prisen på 150 kr. gør den interessant for især restauranter. En del af Sauvignon Gris-produktionen fremstilles med naturgær, og det samme gør alle Casa Maríns rødvine.
Forbavsende holdbarhed
Både Riesling og Sauvignon Blanc i Casa Marín-serien er overbevisende eksempler på, at chilensk vin i de rette hænder matcher den elegance, gamle Europa kan tilbyde. Nogle ældre udgaver af Sauvignon Blanc demonstrerer yderligere, at vinene holder sig forbavsende friske i adskillige år.
Felipe Marín oplyser, at visse vine først sendes på markedet, når de har en vis alder. Det gælder blandt andet Lo Abarca Hills Vineyard Pinot Noir. Nyeste årgang til salg er 2011. Det er en fadlagret, flæsket sag med 15% velintegreret alkohol og en pris på 250 kr.
Samme pris har 2010 Miramar Vineyard Syrah med kun 12% alkohol, en let og elegant fadgæret vin med op til to års fadlagring bag sig.
Vinene fra Casa Marín forhandles af
Nemlig.com.
Jørgen Aldrich

Riesling-druer. Foto: Deutsche Weine.
Verdens største Riesling-konkurrence
Der findes flere konkurrencer rundt om i verden, hvor hvidvine fremstillet på Riesling-druen dyster mod hinanden. Men den største af dem alle er ”Best of Riesling”, der arrangeres af det tyske forlag Meininger’s, og hvert år afholdes i den tyske by Neustadt an der Weinstrasse.
I år var det 11. gang, konkurrencen løb af stabelen, og hele 2600 Riesling-vine deltog - 762 flere end i 2015. I mere end en uge smagte det 100 mand store dommerpanel sig gennem de mange vine, der var inddelt i otte kategorier, blandt andet efter om de fx var tørre, halvsøde eller supersøde. Dommerpanelet omfattede ønologer, sommelierer, forskere inden for vinens verden og anerkendte vinskribenter - alle med en særlig god indsigt i netop Riesling-vine.
Flest tyske vine
Hovedparten af vinene stammede traditionen tro fra værtslandet Tyskland, der da også er verdens førende Riesling-land. Men i alt havde fjorten forskellige lande indsendt vine til konkurrencen - heriblandt Østrig, Frankrig, Luxembourg, Slovenien, Tjekkiet, Australien, New Zealand og USA.
Efter den første smagning af alle vinene overlevede kun cirka 10%, hvorefter disse vine igen blev smagt af et andet og mindre dommerpanel. Herefter blev første-, anden- og tredjepladsen inden for hver kategori kåret. Og her var samtlige vine tyske - dog med en enkelt undtagelse, en Riesling fra Alsace-huset Dopff-Au-Moulin.
Også priser til Østrig og Australien
Det var også en ikke-tysker, der vandt prisen for ”bedste europæiske Riesling”, nemlig en østriger fra Weingut Malat i Kremstal. Og prisen for ”bedste oversøiske Riesling” gik til den australske St Andrews Clare Valley Riesling fra vinhuset Wakefield/Taylors Wines.
Hele vinderlisten, der omfatter i alt 30 vine, kan ses ved at
klikke her. Med den i hånden kan man jo så gå på jagt i de danske vinforretninger.
USA importerer mest champagne
I 2015 steg salget af champagne i USA ifølge The Drinks Business med 28% til det, der svarer til 3,8 milliarder kr., og amerikanerne er dermed blevet verdens største aftagere af de ædle franske bobler, når det gælder værdi.
På andenpladsen - og lige i hælene på USA - ligger Storbritannien med en stigning i salget sidste år på 7%.
Når det drejer sig om mængden af solgt champagne, er det dog briterne, der indtager førstepladsen med 34,2 mio. flasker sammenlignet med USA’s 20,5 mio. flasker.
Trend for premium champagne
Når USA fører i værdi, skyldes det blandt andet dollarens styrke i forhold til euroen samt en særlig trend blandt amerikanerne for premium champagner i den berømte og dyre ende af prisskalaen.
Inden for de enkelte champagnemærker er det Veuve Clicquot og Moët & Chandon, der hitter mest hos de amerikanske forbrugere, idet de tegner sig for 60% af markedet. Dernæst kommer Perrier-Jouët, Nicolas Feuillatte og Dom Pérignon.
Fordele ved EU for skotsk whisky
Scotch Whisky Association har ofte udtalt, at EU-markedet spiller en central rolle for den store succes, som skotsk whisky nyder. Og man er ikke i tvivl om, at Storbritanniens skilsmisse fra EU vil medføre sværere tider for eksporten af whisky.
Ifølge en artikel i magasinet Forbes af Felipe Schrieberg har den 4 milliarder store skotske whiskyindustri da også haft mange fordele af briternes medlemskab af EU.
For det første har betegnelsen skotsk whisky gennem EU opnået beskyttet geografisk status, så det kun er de skotske whiskyproducenter, der må bruge betegnelsen - ligesom champagne kun må anvendes for mousserende vine fra Champagne-distriktet.
Et opsving i afgifterne
For det andet nyder whiskyindustrien godt af de frihandelsaftaler, som EU har indgået med forskellige lande. Aftalerne betyder blandt andet, at afgifterne på skotsk whisky i Vietnam, der er på 45% vil forsvinde helt over en årrække. Det samme gælder for en aftale med Sydkorea, og netop det asiatiske marked er et stort ekspanderende marked for skotsk whisky.
Endnu en EU-frihandelsaftale har bevirket, at det nu er forbudt at diskriminere skotsk whisky - og al anden udenlandsk spiritus - i de colombianske forretninger ved at begrænse tilgængeligheden af flaskerne på hylderne.
Om alle disse goder for den skotske whiskyindustri vil bestå efter skilsmissen med EU, er tvivlsomt. Ifølge artiklen i Forbes vil afgifterne på whisky i eksportmarkederne sandsynligvis stige, ligesom udenlandshandelen med skotsk whisky nok vil blive mere besværlig fremover.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Hvad betyder "Elevé en fûts de chêne"?
Max Hansen har læst ordene "Elevé en fûts de chêne" på en vinetiket, men har ikke kunnet finde en helt præcis forklaring på udtrykket.
Lad os tage et ord ad gangen:
Elevé – det er noget med at opdrage, som man nu engang gør med elever. Opdrage eller modne. Udvikle.
en betyder i.
Fût – ordet kommer af det latinske ord fustis, der blandt andet betyder tøndestav. Og fra samme ord kommer også det danske ord fustage, der jo blandt andet benyttes i forbindelse med beholdere til sild, østers og øl. Fût betyder altså tønde eller fad.
Chêne er det franske ord for egetræ.
"Elevé en fûts de chêne" kan med andre ord oversættes ved "Modnet på fade af egetræ" – eller kort og godt: Fadlagret.
382
Vinmarkerne ved Latour-de-France ligger som i en gryde, omgivet af lave bjerge (foto © Hans Torben Andersen).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen