Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28, 2016



Morten Wulff med et glas Fino i sin nye sherrybar.

Danmarks første sherrybar

I udendørsrestauranterne i Nyhavn står den på fadøl, stegt rødspætte og nye danske kartofler. Men man skal bare lige rundt om hjørnet og ned ad Lille Strandstræde til nr. 10, så finder man en ny bar, der emmer af spansk stemning.

På skiltet over kældernedgangen står der Nyhavns Bodega - hvilket hos nogle måske leder tankerne hen på mørke tilrøgede lokaler med spilleautomater og øllugt. Men Bodega betyder jo vinhus på spansk, og nederst på skiltet står der ”Andalusisk Sherry Bar”.
Det er Morten Wulff, der ejer vinforretningen Wulff & Vin på Frederiksberg, som har åbnet baren sammen med partneren Jesper Kemp. Og det nye etablissement er intet mindre end Danmarks første sherrybar.
VinAvisen var med til åbningen i den forgangne uge og nød fantastiske sherryer fra Bodegas Barón i barens rustikke og hyggelige lokaler - og fik en snak med indehaveren.

Hele spektret af sherryer


Morten Wulff har importeret vin fra Andalusien i de sidste fem år og er uddannet Sherry Educator i Jérez. Og han glæder sig til at fortælle gæsterne i sin nye bar om de mange forskellige typer sherryer - fra de tørre som Manzanilla, Fino og Oloroso til den supersøde Pedro Ximénez.
- Det er netop denne brede vifte af typer, der gør sherry så interessant i forhold til mange andre hedvine, og vi kan tilbyde hele spektret af vine, som vi dels sælger som halvflasker, dels glasvis, lød det fra vinmanden. - Vi har vine i den billigere ende af prisskalaen - og fornemme 30 til 60 år gamle sherryer.
- Jeg er gået uden om de helt store sherryhuse og har i stedet brugt to år på at finde frem til en række små traditionelle bodegaer.
Ikke alle sherryerne er at finde på barens hylder endnu, men de kommer i løbet af et par uger.
Til sherryerne kan Nyhavns Bodega også byde på ”mundgodt og lækkerbiskner” i såvel salte som søde udgaver.

En stigende interesse for sherry


Storbritannien fik sin første sherrybar i 2010, og siden da er adskillige barer fulgt i kølvandet. Blandt briterne er sherry i dag den store trend som fyraftensdrink.
Morten Wulff, der også tager ud til firmaer og afholder sherry-smagninger, mener, at det er det helt rigtige tidspunkt at åbne en sherrybar på dansk jord:
- For nogle år siden kunne jeg ikke mærke den store interesse for sherry i Danmark, men den er begyndt at komme inden for de sidste fire til fem måneder. Jeg er også booket op til rigtig mange sherry-smagninger.
Hvis man gerne vil besøge Nyhavns Bodega og ikke er til sherry, er der da også andre vine på hylderne. Baren har endnu ikke nogen hjemmeside, men man kan klikke sig ind på dens facebookside.
Og længere nede på siden kan man læse mere om Morten Wulff i denne uges Blå Bog.

Smart holder til vinglas

Man ser ofte folk til større vinsmagninger med vinglas i den ene hånd og katalog i den anden - og dermed ikke nogen hånd fri til at skrive smagenotater, modtage smagsprøver på delikatesser osv. Nogle arrangører af smagninger har taget højde for problemet med en lille pose i en snor, så gæsterne kan bære vinglasset om halsen.

Under Københavns Vinfestival, som vi nævnte i uge 26, så vi en særlig smart udgave af en sådan vinglas-holder.

Også til flasker


Det var Mikael Lyng, der ejer vinfirmaet MwineM, som demonstrerede gummi-holderen på sin stand, og ud over den til vinglas havde han også lignende holdere eller net til at bære henholdsvis en eller to flasker vin i. Når holderne ikke er i brug, kan de klappes sammen, så man kan have dem i lommen.
Det var kun prøver, Mikael Lyng havde taget med, men hvis alt går vel, vil han fra og med denne uge have holderne på hylderne i sin forretning.
Prisen for holderen til vinglasset er 10 kr., mens dem til flaskerne ligger på henholdsvis 15 og 20 kr.

Klub for kinesiske slotsejere

Jack Ma, der er Kinas næstrigeste mand og ejer af to Bordeaux-slotte, er ualmindelig initiativrig.

Som vi nævnte i uge 24, har han grundlagt et négociantfirma i Bordeaux, Cellar Privilege, sammen med nogle andre kinesiske slotsejere. Dette firma, hvis formål er at betjene kinesiske kunder, har til huse i Château Senailhac. Og det forlyder, at firmaet har underjordisk lagerplads til mere end en million flasker vin.
Cellar Privilege er blot en del af en større klub, der ifølge Decanter i dag omfatter femten kinesisk ejede vinslotte i Bordeaux - og endnu et er netop kommet til, Château Moulinet i Pomerol, som er blevet købt af en rigmand fra Beijing.

Direkte salg til kineserne


Blandt klubbens initiativtagere er foruden Jack Ma også den berømte kinesiske sanger og skuespiller Zhao Wei, der ejer slottene Château Monlot og Château Patarabet i Saint Émilion.
Formålet med klubben er at udveksle erfaringer slotsejerne imellem og at samarbejde, når det gælder fx distribution af vinene og køb af teknisk udstyr til vinerierne.
Jack Ma er i færd med at søsætte endnu et projekt. Han har tjent sin formue på verdens største online handelsplatform, Alibaba, og vil nu skabe en vinøs platform inden for onlinefirmaet. Via denne platform bliver det muligt for enhver slotsejer i Bordeaux at handle direkte med de kinesiske forbrugere. Og det kan der bestemt være penge i, da kinesernes online-indkøb er i eksplosiv vækst.

Alibaba tager 2% af salgsprisen


I Kina nåede onlinesalget - såvel inden for vin som inden for andre varer - op på det, der svarer til 4 billioner kr. i 2015, hvilket svarer til 11,5% af samtlige køb online på kinesisk jord. Til sammenligning købte kineserne varer online for 134 mia. kr. i 2008.
På den nye vinplatform vil slotsejerne kunne oprette egne websider, hvor vinene sættes til salg, og hvor de kan fortælle om deres slotte.
Slotsejerne skal også selv sørge for at sende vine til Alibabas varelagre i Kina, men herfra sørger onlinefirmaet for den videre distribution til forbrugerne. Ud over transporten til Kina og omkostninger til oversættelse af slottenes hjemmesider, skal slotsejerne ikke hive penge op ad lommen. Dog vil Alibaba tage 2% af salgssummen pr. vin, der bliver solgt.

Undgår forfalskede vine


Ifølge Decanter lykkedes det Zhao Wei at sælge hele 63.880 flasker fra sit Château Monlot til sine landsmænd i løbet af et døgn via Alibabas almindelige platform, der også indimellem sælger vine.
Jack Ma ønsker ikke at begrænse onlinesalget til Bordeaux-vin. Han er allerede i gang med et projekt med italiensk vin, og målet er, at vinsektionen på Alibaba kommer til at omfatte vinproducenter, handlende og importører fra hele verden, som ønsker at handle direkte med kineserne.
Den direkte handel mellem producenter og kinesiske forbrugere har i øvrigt den fordel, at forbrugerne undgår at købe forfalskede Bordeaux-vine og andre kostbare vine.

Lille men god argentinsk høst

Når de argentinske vine årgang 2016 en dag rammer de danske forretningshylder, kan det godt betale sig at købe dem. De skulle nemlig generelt være af meget god kvalitet.
Ifølge Wines of Argentina (WofA) har vækstsæsonen været alt andet end nem. Foråret var køligt, og under blomstringen styrtede regnen ned. Men det kølige vejr har resulteret i vine med friskhed, mindre alkohol, tilpas med syre og koncentreret frugt.
Til gengæld er der ikke så meget af denne ellers så gode årgang, idet mængden af høstede druer var 25% mindre end i 2015 - og hele 35% mindre end den gennemsnitlige høstmængde i de sidste ti år.
I alt blev der i år høstet 1,7 millioner kg druer i Argentina, hvoraf de 59% stammede fra distriktet Mendoza og 34% fra San Juan.


De fem grundlæggere af Douro Boys: Miguel Roquette fra Quinta do Crasto, Francisco Olazabal fra Quinta do Male Meão, João Ferreira Álvares Ribeiro fra Quinta do Vallado, Dirk van der Niepoort fra Niepoort og Cristiano van Zeller fra Quinta Vale Dona Maria.

Besøg fra Douro-dalen

Fem forholdsvis unge vinfolk dannede i 2002-2003 – de er ikke helt enige om tidspunktet – en forening og kaldte den ”Douro Boys”. Det navn gav dem i begyndelsen problemer med de strikse vinmyndigheder, fordi man ikke gerne så, at Douro-navnet blev brugt i privat markedsføring.
Ved hjælp af østrigske Dorli Muhr – som selv fremstiller lidt vin – og hendes PR-bureau er det i de forløbne år lykkedes Douro Boys at blive en etableret faktor i bestræbelserne på at gøre omverdenen opmærksom på moderne portugisisk vinfremstilling.
Senest troppede Douro Boys op i København for at afholde en masterclass med rød- og, hvidvine samt portvine.

Fire herrer og en dame


De fem vingårde, quintaer, som repræsenteres af Douro-drengene er: Quinta do Vale Meão, Quinta do Crasto, Quinta do Vale Dona Maria, Quinta do Vallado og Niepoort med quintaerne Nápoles og Carril.
Én af stifterne, Cristiano van Zeller, var ikke med denne gang. Han havde sendt sin datter, Francisca.
Den unge generation er i det hele taget ved at tage over. Legendariske Francisco ”Vito” Olazabal fra Quinta do Vale Meão sender nu sin søn Francisco med kælenavnet Xito, og Jorge Roquette fra Quinta do Crasto sender sin søn Tomás. De to øvrige stiftere, Dirk Niepoort og João Ferreira Álvares Ribeiro fra Vallado, var begge med i København.

Variationer


Blandt de ti rødvine, som indledte masterclass-smagningen, var en enkelt helt oppe at ringe: Douro Red fra Quinta do Vale Meão. Der fremstilles blot 30.000 flasker af det lille mesterværk, en både fed og elegant vin.
Fem andre rødvine klarede sig også rigtigt godt: den let drikkelige Niepoort Fantasi og Batuta Red, Meandro Red fra Meão, Douro Red fra Vale D. Maria og Touriga Nacional Red fra Crasto.
Fem hvidvine fra quintaerne udløste delte meninger. Nogle fandt dem vældigt gode, andre – herunder denne skribent – at de generelt manglede den friskhed og vibrerende syre, som løfter en hvidvin bort fra det jævnt kedsommelige.
Så var der anderledes smæk over portvinene – fra Crastos LBV 2011, en lille vintage port, til rigtig vintage fra Meão og Niepoort Bioma, begge 2013, og Vale D. Maria 2014. Samt sluttelig Vallados 20 år gamle cognacfarvede tawny. Rent slik.
Danske importører: Niepoort (Skjold Burne), Quinta do Crasto (Portugisisk Vinkælder) og Quinta do Vale Meão (Jysk Vin). Jørgen Aldrich


Tre glade løbere fra en tidligere udgave af Marathon du Médoc.

Snehvide og Robin Hood

I Pauillac i Médoc vil man d. 10. september kl. 9.30 sikkert kunne møde både Snehvide, Tarzan, Herkules, Robin Hood og Zorro. Det er nemlig denne morgen, startskuddet til det årlige Marathon du Médoc lyder, og traditionen tro er hovedparten af deltagerne klædt ud.
Hvert år udstikker arrangørerne af det 42.195 km lange løb et udklædnings-tema, og i år er det ”eventyr og legender”.
Under turen løber deltagerne gennem vinmarker og forbi berømte vinslotte, og ved forfrisknings-standene får de lækkerier som østers, oste og is og god vin i glassene. Der er dog også vand til at slukke tørsten med.

7000 på venteliste


Det er 32. år, dette festlige maraton løber af stabelen, og det er blevet et kolossalt trækplaster for løbeglade folk verden over.
Sidste år skrev 15.000 sig på deltagerlisten. Der er dog kun plads til 8000 løbere, så de 7000 måtte stå på venteliste til eventuelle afbud.
Der er lukket for årets tilmelding, men man kan jo altid deltage på tilskuerrækkerne.
Ud over selve løbet er der også masser af arrangementer og begivenheder, som man kan tilmelde sig. Man kan læse mere på maratonets egen hjemmeside.
Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis nogle af VinAvisens læsere skal løbe med.
En lyserød cocktail - eller måske rosévin - bobler derudad.

En drink forvandlet til bobler

En dag, hvor Dat Trans to børn legede med sæbebobler, spurgte de deres far, hvorfor boblerne ikke var lavet, så man kunne fange dem med munden og spise dem.
Det gav Tran, der er uddannet kemiker, ideen til det nye blandingsprodukt Bubble Lick Edible Bubbles - altså spiselige bobler.
Efter flere måneders forskning og udvikling er produktet nu på markedet og kan blandt andet købes ved at klikke her.
Der er tale om små flasker, der indeholder 25 ml af en spiselig opløsning, og hvori der også er plads til den drik, man ønsker at forvandle til bobler. Og selv om det selvfølgelig er oplagt med sodavand til børn, sælges produktet også med henblik på voksne, som fx kan komme vin, vodka, Dry Martini eller andre cocktails i flasken.

Et sjovt indslag


Når låget er skruet på, og flasken rystet lidt, kan man, ligesom med sæbe, puste drinken ud som bobler, der så er lige til at spise - hvis altså man kan nå at fange dem med munden. Opløsningen i flasken er selvfølgelig uden nogen smag.
Det er lidt pjattet at nyde sin drink i form af bobler, men måske et sjovt indslag til det alternative cocktailparty eller nytårsaften.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vintage-vinimport har optaget importen af vine fra Serafino i McLaren, Australien.


Morten Wulff.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Morten Wulff (f. 1959) begyndte at interessere sig for vin i midten af 1970’erne, men det var ikke vinen, der fyldte mest dengang. Det var så ubetinget musik, der kom først. Der skulle endda gå 30 år for Morten Wulff som professionel i musikbranchen, primært som musikproducer, før ambitionen om et liv i vinbranchen blev født.
Med et samlet salg på over 1 million albums, som den magiske mand bag navne for nogle af 80'ernes og 90'ernes store danske musiknavne, samt et job som musikproducer i Danmarks Radio, lærte han i denne periode kunsten at stole på og systematisere sine sanseindtryk i danske musikstudier - en kunst der senere skulle komme ham til gode i vinens verden.
I år 2000 blev han ansat som marketingchef i Copenhagen Jazzhouse, hvor han blev frem til 2008. Dernæst fik han job hos Politikens Hus på Rådhuspladsen som eventansvarlig i den tidligere trykkehal, Pressen, der var blevet omdannet til et "inhouse" kulturhus for dagbladene Politiken og Ekstra Bladet.
Det var i denne funktion, Morten Wulff opfandt de store vinsmagninger i Politikens Hus, som bl.a Spansk vin i Pressen, New World Wine Tasting og SMUK VIN - og at han for alvor fik sat skub i arbejdet med vin og kommunikation.
Dette førte til begyndelsen på en uddannelse indenfor WSET, hvor diploma-delen i skrivende stund stadig studeres på Det Østrigske Vinakademi i Rust.
Undervejs stiftede han Politikens Vinskole og lavede vinkort til flere restauranter, og i 2014 startede han sin egen vinforretning under navnet Wulff & Vin på Frederiksberg Allé.
I 2006 investerede familien i en ruin i den andalusiske provins Granada. Ruinen er siden blevet omdannet til et maurisk palads, og det var her i Granada, at en dyb passion omkring Andalusien blev født. Dette førte til import af de sjældne vine fra Sierra Nevada samt en uddannelse som Sherry Educator hos Consejo Regulador i Jerez de la Frontera. Et ønske om at lære danskerne at drikke "rigtig" sherry har medført, at Morten Wulff i juli 2016 har åbnet Danmarks første sherrybar under navnet Nyhavns Bodega, med partneren Jesper Kemp.
Adresse: Wulff & Vin, Frederiksberg Allé 25, 1820 Frederiksberg C, email: kontakt@wulffogvin.dk, www.wulffogvin.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er en "lukket" vin?

Benjamin Møller har i en vinanmeldelse læst, at en rødvin var lidt "lukket”, men at den højst sandsynligt ville åbne sig, hvis man lod den ligge i en årrække. Hvad vil det sige, at vinen er lukket? spørger han.
Ordet "lukket" betyder i denne forbindelse, at vinen har tydelige tegn på kvalitet, men at den er uudviklet. Ofte er lukketheden et tegn på ungdom, men den "lukkede" periode kan udmærket indtræffe lidt senere, når vinen er kommet ud over den første lømmelalder.
Gode rødvine udvikler sig som bekendt. De begynder deres liv fulde af tanniner, syre og alkohol, men efterhånden vil tanninerne udskille farvestof og gradvis miste deres ru tørhed. Syren nedtones, og vinen bliver blødere og rundere. Samtidig frigøres en række duftemner. Vinen blomstrer op i glasset. Den åbner sig – og er ikke mere lukket.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


383 I et xylografi fra 1881 står brændevinsflasken på bordet i en jysk landsby.


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Dignitat, Cofama Wines, Cava, Spanien, lav alkohol (11,5%)

84,95 kr., pris ved 6 flasker: 74,95 kr., Vinmonopolet

Til prisen ved seks flasker en okay boblevin. En pæn og ordentlig "metervare". Fine, stadige bobler og en god druesmag med en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Antonini Ceresa, Glera, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

En dejlig prosecco med gode bobler og en lille sødme, som mange vil kunne lide.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Leipp-Leininger, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,3%)

63 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Denne hvidvin på økodruer møder én med druefrugt og et lille, bittert bid, der gør den til en udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

4R, Cuatro Rayas, Verdejo, Rueda, Spanien, 2015, lav alkohol (12,5%)

65 kr., pris ved 6 flasker: 49,75 kr., Vinkyperen Vinimport

Frisk og læskende, blid og blød og lækker hvidvin. Dertil en lang eftersmag. Fin til mad, men også som terrassevin. Og til 49,75 kr. (ved seks flasker) er den lidt af et kup. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Vino senza nome, Fattori, Veneto IGT, Italien, 2015, lav alkohol (10%)

79 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

Vino senza nome - en vin uden navn. Og en helt speciel hvidvin, ganske let, aromatisk, med god druefrugt og en markant sødme. Lidt saftevandspræget, men ganske charmerende. Denne kunne gå godt til thaimad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Black Stump, Cacella Wines, South Eastern Australia, Australien, 2015, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Til 59 kr. (ved 6 flasker) er denne hvidvin på druerne Chardonnay og Pinot Gris rigtig god. Den har en let fedme og noter af citrus, fersken og tropiske frugter. Dertil en god krydring og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Novellum, Famille Lafage, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En flot hvidvin med en kraftig duft og en kraftig smag. Faktisk en "bamset" hvidvin, men som sagt flot. Udpræget til mad. Den har et bredt billede af druen Chardonnay samt god syre og en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zuccardi, Chardonnay, Valle de Uco, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

Citrusfrugter og fine krydrede noter præger duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er frisk, fyldig og med noter af grape til slut. Det er en vin med en lækker fedme, som bevarer den liflige smag længe i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rodney Strong, Chardonnay, Sonoma, USA, 2013, middel alkohol (13,5%)

159,75 kr., på tilbud indtil 24. juli: 139,75 kr. flasken, Skjold Burne

En meget lækker hvidvin med mirabeller og papaya i duften og med en fyldig, let cremet smag, der er rig på moden frugt. Eftersmagen er lang og blød. Det er en vin, der vil stå fortræffeligt til laks, men en lidt kraftigt smagende skaldyrs-ret vil også være sagen.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Églantiers, Brotte, Tavel, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

129,75 kr., på tilbud indtil 24. juli: 99,75 kr., Skjold Burne

Flot rosévin med en lækker, let cremet og afrundet smag med noter af jordbær og røde sommerbær. En meget anvendelig vin både som et sommerligt glas og som ledsager til mad.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fantini, Farnese, Montepulciano, Abruzzo, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

59 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Til kun 59 kr. er denne rødvin et rigtig godt glas. Vinen har en smag i fin balance med god frugt, der holder sig hele vejen igennem til eftersmagen. Dertil god krydring og tilpas syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Appassimento, Rosso Salento, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 12 flasker: 89 kr., YouAndWine

En lækker fyldig og frugtrig rødvin med bløde tanniner og en god portion sødme, der dog opvejes af tilpas tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fattoria le Pupille, Elisabetta Geppetti, Morellino, Scansano, Riserva, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En rigtig god rødvin til mad. Den har en god struktur med frugt, krydderi og syre. Fire år gammel, blød og afrundet. Men altså udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

San Luigi, Marziano Abbona, Dogliani, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

Fra det lille distrikt Dogliani i det italienske Piemonte kommer denne ret lette rødvin med sit charmerende smagsbillede: Kirsebær, lidt kirsebærsten, bløde tanniner, tilpas syre og en lang, frugtagtig eftersmag. En god madvin.

stjernestjernestjerne

Grillhouse, Smokin'hot Wines, Western Cape, Sydafrika, 2014, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk

Okay rødvin på druerne Shiraz og Pinotage, men lidt enkel. Den har god frugt og en venlig sødme, men også et ret smalt smagsbillede. Prisen ved seks flasker er den rigtige.

stjernestjernestjernestjerne

Pogio Valente, Fattoria le Pupille, Sangiovese, Morellino di Scansano, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

169 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Flot rødvin med god frugt, mundrensende tanniner, men også en tørhed, der gør den til udpræget at være en madvin. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de la Villaudière, Jean-Marie Reverdy & Fils, Pinot Noir, Sancerre, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

169,75 kr., på tilbud indtil 24. juli: 129,75 kr., Skjold Burne

Loire-distriktet Sancerre er berømt for sine hvidvine, men cirka 20% af produktionen er faktisk rød. Her er en rød Sancerre, lavet på druen Pinot Noir, og den er ganske enkelt superlækker. Dette er druen Pinot, når den gør sig allermest umage. Blød, liflig, læskende, med en lille sødme.

stjernestjernestjerneØ

Riserva, Trepini, Primitivo, Gioia del Colle, Italien, 2013, høj alkohol (17%)

179,95 kr., VinMedMere.dk

17 procent ... nej, mine damer og herrer, det er simpelt hen for meget. Vi er lige før portvin, og ved et måltid er det ikke muligt at nyde mere end et lille glas. Smagen er frugt, sødme ... og alkohol. Ikke så meget andet. Vil du være fuld i en fart, så er her en god start. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjerne

Scuta!, Co Tra Pro, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2009, middel alkohol (14%)

199 kr., på tilbud til 149 kr., Slagelse VinKompagni

Denne rødvin er syv år gammel og nok ved at møde en nedadgående kurve. Hele det brede spektrum, man forventer af en Barolo, er bleget. Ak ja.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Amelia, Jellicoe, Sorby Adams, Riesling, Eden Valley, Barossa, Australien, 2013, lav alkohol (9%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Skjerning Wine

Den smager som en sødlig Mosel-hvidvin, men den kommer fra Australien og er en rigtig dejlig vin. Den har en god Riesling-smag og en syre, som fint afbalancerer sødmen. Skænk den til en "tør" dessert, fx en nøddekage. Eller brug den som et glas i utide. Flasken har skruelåg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen