Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2016Domaine du Grand Arcs vinmark efter ildens hærgen. Bagved ses de udbrændte bakker, hvor asken ligger som et gråt tæppe.
"Druerne er kogt og smager af gummi", står der ved dette billede på vinhusets Facebookside.

Endnu en katastrofe i Languedoc

I uge 34 nævnte vi, hvordan appellationen Pic Saint Loup i Languedoc var blevet ramt af et kraftigt hagluvejr, der raserede omkring 2000 hektar vinstokke. Mange vinproducenter mistede mere end 80% af den kommende druehøst.

Nu, mens Languedoc stadig slikker sårene oven på ødelæggelserne, er området blevet ramt af en ny katastrofe. Denne gang er det gået ud over Corbières, hvor tørke og stormvejr med en vindstyrke på 60 km i timen fik en skovbrand til at brede sig med lynets hast.
I alt har flammerne ædt sig gennem 1200 hektar krat, skov og vinmarker i Corbières netop nu, hvor mange vinproducenter skal i gang med høsten.

Ilden kom dem i forkøbet


En af de producenter, det er gået hårdt ud over, er Domaine du Grand Arc. Her har den kraftige varme fra ilden forvandlet en del af vinmarkerne til en skov af brune krøllede blade og ødelagte druer. Ejerne, Fabienne et Bruno Schenck, har lagt billeder af de hårdt beskadigede vinstokke på vinhusets Facebookside. Her skriver de, at de i år for første gang havde besluttet at vente lidt med at høste hvidvinsdruerne, og at ilden nåede at komme dem i forkøbet …
Via en storstilet indsats fra 300 brandfolk er det lykkedes at bekæmpe ilden. Nu kommer så det store oprydningsarbejde.


Spiers chefvinmager, Frans Smit.

10 millioner flasker hvert år

I 1998 fik den sydafrikanske vinmager Frans Smit i vinhuset Spier en invitation fra en mand ved navn Erik Larsen: ”Jeg er interesseret i, hvad I laver på Spier. Kan vi mødes?”
Erik Larsen var ikke nogen hvem-som-helst. Som chef for Coop’s vinafdeling var han Danmarks største indkøber af vin og havde en meget stor erfaring med, hvad danskerne gik efter, når de købte vin.
Den erfaring delte han med Frans Smit og fik en aftale: ”Prøv at ramme, hvad jeg har beskrevet, og send mig nogle prøveflasker.”
Frans Smit gik i tænkeboks, skabte nogle vine og sendte flaskerne.
Erik Larsens svar lød: ”De vine er ikke gode nok. De er også alt for dyre. Prøv igen!”
Få år efter eksporterede Spier en halv million flasker til Coop – og i dag sender Vinhuset 10 millioner. Næsten to flasker til hver dansker inklusive babyer og fanatiske øldrikkere.

Vine til fødselsdagen


I mandags var Frans Smit i Danmark, og med sig havde han otte specielle vine, skabt i anledning af Coop’s 150 års fødselsdag. Vinene blev præsenteret under en smagning, hvori forbavsende få vinskribenter deltog – kun fire medier var med, og Jyllands-Posten var det eneste større.
Vinøse skriverkarle, I gik glip af noget! For det første var det nogle rigtig gode vine, og for det andet hørte vi interessant nyt om Spier.
Spier er et vinhus, men det er også et stort oplevelsescenter, Spier Village, med alle mulige former for aktiviteter. De gamle farmbygninger er nænsomt restaureret og bygget om til restauranter. Der er et glimrende hotel, et amfiteater, picnic-areas, et tennisakademi, en golfbane og en zoologisk have.
Og det hele kranses af vinmarkerne, hvor man gør et stort arbejde med økologisk dyrkning, og hvor man støtter de sorte landarbejdere med jord og uddannelse og skole til deres børn.
Da man grundlagde Spier Village, sagde man: ”Alle, der bor inden for 5 km herfra, hvide og sorte, kan få et job.” Det løfte har man holdt.


Heinrich Joemath og hans mosaikskulptur.

Spiers egen kunstskole

Vinhuset Spier blev grundlagt i 1692 og ejes i dag af Richard Enthoven, som også ejer supermarkedskæden Nando og Holard Group forsikringsselskaberne. Hans datter, Mariota, der var med ved smagningen, driver sammen med sin mand Spier Biodynamic Farm.
Richard Enthoven har en stor samling af moderne, sydafrikansk kunst – i alt 5000 kunstværker – og han tror på kunstens evne til at ændre verden. Spier har således en lang tradition for at støtte sydafrikanske kunstnere, blandt andet gennem kunstskolen Spier Arts Academy.
I anledning af de 150 år bestilte Coop’s administrerende direktør, Peter Høgsted, en mosaikskulptur hos kunstskolen, og den er nu sat op foran hovedkvarteret i Albertslund. Den er skabt af den unge kunstner Heinrich Joemath og gengiver det kendte logo for Coop’s Cirkel Kaffe, som kunstneren Sikker Hansen tegnede i 1955.

Store, sydafrikanske kunstnere


Og så er vi tilbage til de vine, vi smagte. De har nemlig også noget med kunst at gøre. Spiers ”fødselsdagsgave” hylder fire af samtidens største, sydafrikanske kunstnere: Sam Nhlengethwa, Mohau Modisakeng, Alex Emsley og Michael Taylor (se deres kunst ved at klikke på navnene).
De otte vine er delt i fire kategorier fra boksvin til kostbar prestigevin, og de fire kunstnere har fået hver sin kategori, så resultatet er blevet et lille galleri.
Vinene er oven i købet blevet opkaldt efter kunstværkerne, så en af vinene har fået det noget specielle navn ”Winter of Discontent” – Utilfredshedens Vinter. Og en anden hedder ”Untitled” – Uden Titel.
Længere nede på siden er der fornemme stjerner til de smagte vine.


Den store ildebrand i London i 1666. Maleri af ukendt kunstner, ca. 1700.

Fine vine reddet ved nedgravning

Den 4. september 1666 gik der ild i et bageri i Pudding Lane i London. Ilden bredte sig og kom ud af kontrol, og det endte med, at en stor del af byen nedbrændte.
Hos Museum of London viser man indtil d. 17. april 2017 en udstilling til minde om 350 året for The Great Fire of London, som den omfattende ildebrand er døbt. Her kan man blandt andet se en række vindrikkebægre, som blev udgravet der, hvor byens gamle rådhus - der også brændte ned - lå.
Man ved faktisk en hel del om det inferno, der bredte sig i London i de dage, ilden opslugte husene i de smalle gader. Det gør man blandt andet fra embedsmanden Samuel Pepys’s dagbøger. Den dag, ilden brød ud, skriver han om, hvordan nogle af Londons rige borgere - inklusiv ham selv - nedgravede deres samlinger af fine vine for at redde dem fra flammerne.

Parmesan-osten kom også ned i hullet


Samuel Pepys skriver blandt andet om en Sir W. Batten, der gravede et stort og dybt hul i sin have, hvori han lagde sine fornemme vinflasker. Pepys gjorde selv det samme nogle timer senere - og ud over sine vine begravede han også sin Parmesanost. Den slags oste har sikkert være dyre dengang.
Ti dage senere, da ilden var under kontrol, gravede han vinene og osten op igen, og ingen af delene havde lidt skade, står der i dagbogen. Vinene blev derefter lagt tilbage i hans vinkælder - som åbenbart også havde overlevet.
Pepys skriver ikke noget om, hvilke vine, han havde i sin vinkælder, men Bordeaux-vin var yderst populært hos Londons overklasse. Og i 1663 nævner Pepys i sin dagbog, at han havde smagt "en slags fransk vin med navnet Ho-Bryan, som havde den mest særegne smag, jeg nogensinde er stødt på." Nutidens historikere er enige om, at der må være tale om vin fra Château Haut-Brion.


Scheurebe. Foto: DWI.

Drue fejrer 100 års fødselsdag

Den tyske drue Scheurebe fylder 100 år i år, og i Rheinhessen, hvor den i sin tid blev til, har man udnævnt d. 26. august til Scheurebe-dag. Her blev druen fejret på behørig vis.
Det var Georg Scheu, den tyske drueforsker og direktør af drueplanteskolen i byen Alzey i Rheinessen, der i 1916 krydsede sig til druen, som i dag bærer hans navn.
Målet for Georg Scheu var at finde frem til en hvidvinsdrue, der var mere aromatisk og karakterfuld end Sylvaner-druen. Samtidig skulle den også være resistent over for frost og mere velegnet til dyrkning i Rheinhessens kalkrige jord.
Når jorden indeholder meget kalk, er der risiko for, at vinstokkene udvikler klorose - eller blegsot. Det vil sige, at de små, nye blade mangler klorofyl og derfor mister den grønne farve og bliver gullige. Med tiden kan det gå ud over vinstokkens vækst. Og Georg Scheu havde netop observeret klorose i vinmarkerne rundt om Alzey.

Minder om Sauvignon Blanc


For at kreere sin nye drue krydsede han Sylvaner og Riesling - det troede han i hvert fald. Og det har omverdenen også troet lige indtil 1990’erne. Her blev det nemlig afsløret, at druen var en krydsning mellem Riesling og den ikke så kendte drue, Bukettraube - der dog igen er en krydsning af Sylvaner og druen Schiava Grossa. Så lidt Sylvaner er der altså i ophavet.
Hvidvine på Scheurebe minder i høj grad om vine på Sauvignon Blanc. Begge vine er frugtrige og friske og kan have markante noter af citrus og eksotiske frugter - kærlighedsfrugter, mango osv. Sådan som vi blandt andet kender det fra de newzealandske Sauvignon Blanc-vine.
Vine på Sauvignon Blanc er blevet yderst populære i Tyskland - hvorfor arealet af vinmarker med druen også er vokset til det dobbelte siden 2007.

Søde, men også tørre vine


På grund af lighederne mellem de to druer har også interessen for Sceurebe fået et spark i den rigtige retning. Det har ligeledes haft betydning, at en hel hær af unge tyske vinproducenter har forstået at fremstille især søde men også tørre hvidvine af høj kvalitet på netop Scheurebe.
I dag breder druen sig over 1553 hektar marker i Tyskland - hvilket er noget mere end arealet for Sauvignon Blanc, der ligger på 650 hektar. Der er dog stadig lang vej op til landets mest udbredte hvidvinsdrue, Riesling, der er plantet på cirka 23.000 hektar.
Man kan læse mere om Georg Scheu i ugens Hall of Fame længere nede på siden.


Indiens første MW'er, Sonal Holland, er et kendt ansigt i sit hjemland. Hun er vindommer, vinrådgiver, har sin egen digitale tv-kanal og har grundlagt Sonal Holland Wine Academy, der tilbyder WSET vinkurser.

Tretten nye MW'ere

Verden har fået tretten nye Masters of Wine (MW) - seks kvinder og syv mænd - som alle har færdiggjort den prestigefyldte vinøse uddannelse på Institute of Masters of Wine i London. Det betyder, at antallet af ”vinmestre” nu tæller 353 fordelt på 28 lande.
Tidligere i år opnåede fem kandidater titlen, og her fik Tjekkiet, Malaysia og Israel deres første MW'er. Og i den seneste ombæring udklækkedes så den første indiske MW'er, Sonal Holland.
Den afsluttende eksamen består af både teoretiske og praktiske del-eksamener samt en større afhandling på mellem 6000 og 10.000 ord.

Interessante titler


Titlerne for disse afhandlinger vidner om en vis sværhedsgrad og en stor spændvidde.
En af de nye MW’ere, Mark Pygott fra Taiwan, havde fx skrevet en afhandling med titlen ”Har der fundet klimatiske ændringer sted i Barossa Valley inden for de seneste 50 år og i så fald, hvordan har vinproducenterne tilpasset sig disse ændringer”. Andre titler var ”Hvilken effekt har serveringstemperaturen på Tawny og Ruby portvins sensoriske egenskaber” og ”Prospekter for væksten af australske luksusvine blandt importørerne i de førende amerikanske markeder”.
Man kan læse om alle de nye MW’ere og se resten af titlerne på afhandlingerne ved at klikke her.


Château Gaby, det ene af de vinslotte Thomas Sullivan har købt.

Tre slotte i ét hug

Den amerikanske milliardær Thomas Sullivan har for første gang investeret i vinmarksjord i Bordeaux. Og skal det være, så lad det være, har han sikkert tænkt, for han har i ét og samme åndedrag købt ikke mindre end tre vinslotte med i alt 30 hektar tilhørende marker.

De to af slottene, Château Gaby i Canon-Fronsac og Château Moya i Castillon Côtes de Bordeaux, har han købt af samme ejer, canadieren David Curl. Familien Curl har nemlig besluttet at flytte permanent til deres vingård i Sydafrika.
Det tredje slot, Château du Parc i Saint Émilion, har Sullivan derimod købt af vinkonsulenten Alain Reynaud, som har ejet slottet siden 2011.

En travl vinmager


Købssummen for de enkelte slotte er ikke offentliggjort, men ifølge Decanter har Thomas Sullivan sandsynligvis måttet punge ud med et samlet beløb på mellem 8 og 12 millioner euro (cirka 60 og 90 mio. kr.).
Til daglig bor Sullivan i Miami, og vinproduktionen på slottene vil stort set foregå uden de store ændringer. Dog så får den nuværende vinmager på Château Gaby ekstra travlt, da han fremover får ansvaret for vinfremstillingen på alle tre vinslotte.


Det her viste billede, der har titlen "Don't over oak my wines" er taget af en af de nominerede fotografer, Mat Wilson, som har specialiseret sig i fotografier fra den chilenske vinverden.

En dyst om det bedste vinøse kunstværk

I de sidste tolv år har champagnehuset Louis Roederer afholdt en konkurrence med titlen Louis Roederer International Wine Writer’s Awards.
Konkurrencen omfatter hele syv forskellige kategorier - man kan fx konkurrere om at blive årets bedste unge spirende vinskribent eller deltage i dysten om årets bedste vinbog, avisartikel om vin, faste spalte osv. Og så er der også en kategori for bedste vinøse kunstværk - fx fotografi, film eller maleri, hvor det er tilladt at indsende tre værker.

Sprælske og smukke billeder


Rigtig mange kreative sjæle fra hele verden sender deres bidrag ind til denne omfattende konkurrence. Kun få bliver nomineret og får dermed lov til at gå videre til finalen inden for hver kategori.
I år er seks fotografer sluppet gennem nåleøjet, og de kommer fra Frankrig, Storbritannien, Østrig, Australien og USA.
Nogle af de billeder, der skal dyste i finalen, er sprælske, mens andre er utroligt smukke. Ugens STORE billede nederst på siden viser netop et af disse smukke billeder, og i de kommende tre uger viser vi yderlige tre af finalisternes fotografier.
Hvem af de seks fotografer, der vinder, afgøres i indeværende uge.


Den gamle vinkælder under Avery's i Bristol.

Stor og fornem vinauktion

Storbritannien har nogle meget fine, gamle vinforretninger. En af dem er Berry, Bros. & Rudd, der blev grundlagt i 1698 i London - en anden Avery’s i Bristol, der har rødder tilbage til 1793. I dag er det femte generation i familien Avery, Mimi Avery, der driver forretningen, hvis kældre bugner af fornemme gamle flasker.
Nu har man så valgt at sælge en meget stor del af disse fine, gamle vine, så der bliver plads til nye flasker på kælderhylderne.
Flaskerne bliver solgt på auktion hos Christie’s i London d. 20. oktober, og der er efter sigende tale om en af de fineste og største samlinger vine, der nogensinde er kommet under hammeren.
At kælderbeholdningen er blevet så legendarisk skyldes ikke mindst, at Ronald Avery i 1920'erne selv rejste rundt i Bordeaux og Bourgogne, besøgte vinproducenterne og udvalgte de bedste vine til sin forretning hjemme i Bristol. Mange andre vinforretninger på den tid købte vinene af diverse vinagenter.

Lafite, Latour og Penfolds Grange


Det var også familien Avery, der i 1960’erne begyndte at importere vine fra Australien, New Zealand og USA - vine, der dengang var stort set ukendte i Europa, men i dag er kendte verden over.
Auktionen omfatter i alt 900 partier - såvel enkelte vine som kasser med ædle flasker. Der er et bredt udvalg af fornemme Bordeaux’er - heriblandt Château Lafite tilbage til årgang 1875 og Bourgogner fra og med årgang 1923. Champagner, Rhône-vine og årgangs-portvine kommer også til at fylde på auktionen.
Blandt højdepunkterne er elleve flasker Château Latour 1945, fem flasker Château Mouton-Rothschild af samme årgang og adskillige årgange af den australske kultvin Penfolds Grange.

Lidt om genstande og alkohol

I sidste uge nævnte vi et projekt fra Aarhus Universitetshospital, SnartForældre.dk. hvor man havde undersøgt, om et moderat alkoholforbrug havde nogen betydning for chancen for at blive gravid.
Ved angivelse af alkoholforbruget var en genstand beregnet til 12 cl vin, 33 cl øl og 2 cl spiritus.
Det har fået Søren Andersen til at skrive følgende kommentar til os:
- Jeg bliver lidt forundret, når jeg læser genstandsdefinitionen i undersøgelsen fra Aarhus. Man skal måske passe på med at anfægte professorerne bag undersøgelsen, men jeg gør det altså alligevel.
- En genstand i Danmark er ifølge Sundhedsstyrelsen defineret som 12 gram alkohol, hvilket, grundet at alkohol er lettere end vand, svarer til 1,5 cl flydende alkohol.
Således er der 1 genstand i en almindelig pilsner: 33cl x 4,6% alkohol / 1,5 = 1 genstand, og 6 genstande i en flaske vin på 12%: 75cl x 12% alkohol / 1,5 = 6 genstande.

Svært at finde vine med 12%


- Dét, med at finde vine med kun 12% alkohol, er jo efterhånden en umulighed, og hvis man er til australsk Shiraz eller Amarone, så er der snarere 8 genstande i flasken (75cl x 16% / 1,5). Så de 3 glas vin er ikke længere 3 genstande, men 4.
- Omvendt står det til for spiritus. Her tæller de 2 cl som værende 1 genstand. Med mindre man har hang til Stroh rom (der indeholder 80% alkohol, red.), kan man dog godt hælde noget mere i glasset.
Hvis man fx indtager 2 cl Gordons Dry Gin eller Rød Smirnoff, så får man: 2 cl x 37,5% / 1,5 = 0,5 genstand. Der skal således 4 cl til for at få en genstand i disse tilfælde. Så hér har man i undersøgelsen i stedet for 4 genstande reelt kun indtaget 2.
- Jeg hører ofte det med, at 2cl spiritus skulle være 1 genstand. Jeg ved ikke, om det er fordi, det igennem mange års hårdt og intenst arbejde er lykkedes barerne at overbevise folk om, at de 2 cl gin, de hælder i tonic’en og sælger dyrt, er en virkningsfuld krabat. Virkeligheden er, at mange nisseøl træder drinken i haserne, hvis man snakker alkoholeffekt.
Naturen er på en gang smuk og barsk på den skotske ø Islay, hvor destilleriet Ardbeg befinder sig. Foto: Wikipedia/ Dennis Allen.

107.000 kr. for en barsk trekkingtur

Det bliver hårdt, råt og udfordrende, og det koster fra 12.000 pund (cirka 107.000 kr.) og opefter. Sådan lyder opskriften på ARDventure, det seneste marketingtiltag fra det berømte skotske whiskydestilleri Ardbeg.
Der er tale om en trekkingtur gennem den barske men smukke natur på den afsides beliggende ø Islay, hvor Ardbeg destilleriet har til huse. Og hele vejen handler det selvfølgelig om Ardbeg whiskyens fremstilling og historie.
I første omgang har Ardbeg lanceret turen med en udvalgt gruppe af journalister og Ardbeg fans - altså en slags prøvekaniner - og det hele starter i selve destilleriet, hvor de får en grundig oplæring i, hvordan man fremstiller whisky. Dernæst bevæger deltagerne sig ud på en længere trekkingtur i Islays vilde og barske natur.

Sardiner, tændstikker og whisky


Undervejs skal de blandt andet se den sø, Loch Uigeadail, hvorfra vandet til Ardbeg whiskyen kommer, og bruge en hel dag på at skære tørv i en tørvemose - den tørv, der giver whiskyen dens særligt røgede karakter. De skal også hver især trille et fad flere kilometer langs den rå klippekyst til den havn, hvorfra man i gamle dage udskibede whiskyen fra.
Med sig på turen har de direktøren for destilleriet, Mickey Heads, og det skotske svar på BS, overlevelsesspecialisten Monty Halls.
Og så har hver deltager fået udleveret en overlevelsesrygsæk med blandt andet en dåse sardiner, røget bacon, ost, chokolade, tændstikker, et reb og - til at dulme de ømme fødder - en flaske Ardbeg Ten Years Old.

Kan vinde titlen som ARDventurer


Turen varer fire dage, og hver dag bliver deltagernes indsats og rette ”Ardbeg-ånd” - det vil sige udholdenhed, opfindsomhed og overlevelsesmod - vurderet og tildelt point. Til sidst udnævnes en vinder, der får titlen ARDventurer - og sikkert også en præmie og et diplom.
Snart vil enhver kunne melde sig til en ARDventurer tur i Ardbegs fodspor. Der bliver flere forskellige ture at vælge imellem - dog ligger startprisen på de cirka 107.000 kr. Man kan læse mere og følge holdet af prøvekaniner ved at klikke her.
Man kan jo ikke lade være med at tænke på, hvor mange dejlige flasker Ardbeg, man kan få for de mange penge. Og at man kan sidde fredeligt og roligt og nyde et glas af whiskyen hjemme ved kaminilden. Der vil endda blive råd til en tur til Islay, hvor man så kan nyde naturen i det tempo, man har lyst til …


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


392 Pinot Noir-druer dækket af morgendug nær Annapolis i Californien (foto © George Rose).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 35 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Gironda, Galandrino, Moscato, Asti, Italien, 2015, lav alkohol (5,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Ja, sådan er jo en Moscato d'Asti ... fint boblende, ganske let (5,5%), sød og forførende. Her i en god udgave, der ikke bare smager af sodavand, men leverer lækker frugt med noter i retning af hindbær, ribs og rabarber, synes vi. God til apéritif, men også som ledsager til frugt og visse desserter, fx zabaglione. Vinen skal være køleskabskold.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

La Playa, Top Wine Group, Sauvignon Blanc, Colchagua Costa, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

En kraftig hvidvin med en aromatisk og krydret duft og smag. Samt en tørhed og en syre, som udpræget gør den til en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

La Doncella, Bodegas Familia Conesa, Chardonnay, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2015, lav alkohol (12,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., D’Wine

En enkel hvidvin på økodruer. Den har en kraftig duft og en smag med frugt, der ret hurtigt går over i en tør eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Saint-Pierre, Pierre Prieur & Fils, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

110 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Lækker hvidvin med et fint og bredt billede af druen Sauvignon Blanc, der her har fået et fint strejf af sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Erdener Treppchen, Schmitges, Riesling, Mosel, Tyskland, 2015, lav alkohol (12,5%)

259 kr., pris ved 6 flasker: 233 kr., Propperiet

Dyr og dejlig hvidvin med en superlækker duft og smag - en flot Riesling. Der er en ren druesmag, en charmerende sødme, sprælsk syre, mineralske noter og en lang eftersmag. Flasken er forsynet med et lækkert skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Clos Saint Landelin, Muré, Riesling, Alsace Grand Cru Vorbourg, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)

309,75 kr., på tilbud indtil 24. juli: 259,75 kr., Skjold Burne

En stor og flot hvidvin, der åbner sig i munden med en tør, blød og bred druesmag og noter af citrus, honning og mineralitet. Også et lille strejf af petroleum. En vin med en stor personlighed. Vinen er ikke kun økologisk, men også biodynamisk.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Sainte-Marthe, O. Bonfils, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

Vellavet rosévin på druerne Grenache og Cinsault. Vinen har en elegant, lys roséfarve og en god druesmag med en lille krydring og en lille sødme. En meget anvendelig vin - også som apéritif.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trucking, The Lindsay Collection, Shiraz, South Australia, Australien, 2014, middel alkohol (14%)

79 kr., Vinkrogen

Krydret rødvin, tør, med smag af sorte bær og noter af chokolade, lakrids, vanille og egetræ fra fadlagringen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Vidal-Fleury, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En meget pæn rødvin med god, fyldig frugt, men også med en lidt stram kant. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Teseo, Castellani, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)

89,75 kr., på tilbud indtil 2. oktober: 62,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Til 62,50 kr. er dette en fortræffelig rødvin med dejlig, blød frugt, der ikke lader sig skræmme af den tørhed, som en god madvin også skal have. En meget anvendelig vin fra kød til ost.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Angus, Aberdeen Wine Company, Cabernet Sauvignon, Central Victoria, Australien, 2014, middel alkohol (14%)

99,5 kr., Irma

En rigtig dejlig rødvin med en kompleks, moden smag med bred frugt og noter af solbær, blommer og stenfrugter. Dertil fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Mascota, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2014, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 37) - også i SuperBrugen: 50 kr., Kvickly

Til 50 kr. er dette en rigtig god rødvin - hvis den vel at mærke bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet. Den har god frugt, der er med hele vejen, fint krydderi og diskret fadsmag. Den femte stjerne gælder for tilbusprisen - og turen i karaflen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Vieux Chevrol, Lalande de Pomerol, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)

En tungesmækker vin - en dejlig Bordeaux-rødvin til en attraktiv pris. Pengene værd. Den har en god, saftig og kompleks smag med bløde tanniner, tilpas syre og en lille sødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Milianti, Aglianico, Beneventano IGT, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

119,75 kr., på tilbud indtil 2. oktober: 59,75 kr., Skjold Burne

En aromatisk rødvin med te og tobak i duften og med en fyldig, lækker smag med modne bær og god struktur. Vinen har et behageligt strejf af sødme. En vin, mange vil kunne lide - og et rent kup til tilbudsprisen. Drik den fx til kraftige kødretter og cremede, velmodnede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, SaBri, Barbera, Asti, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

119,75 kr., på tilbud indtil 2. oktober: 79,75 kr., Skjold Burne

Vellavet rødvin med saftig frugt og en god balance mellem krydring, syre og sødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Negraro, Fratelli Fabiano, Rosso Veronese IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

119,75 kr., på tilbud indtil 2. oktober: 79,75 kr., Skjold Burne

En lille, venlig rødvin uden det helt store smagsbillede. God frugt og til den søde side.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Corne-Loup, Lirac, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Erik Sørensen Vin

En rar og venlig Rhône-rødvin med en god frugt og fint krydderi, der holder hele vejen igennem til eftersmagen. Prisen ved seks flasker er nok den rigtige.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Coudoulis, Lirac, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Fortræffelig Rhône-rødvin med en kraftig, men også blød og lækker smag. Der er bred frugt - blommer og modne kirsebær - og en imødekommende syre. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjerne

Cecchetto, Raboso, Piave, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

135 kr., i september: 108 kr. ved 6 flasker, Den Gode Vino

Der er noget "grønt" over denne rødvin - noget ribs, noget rabarber, noget ... En intens, frisk, men også kort frugtsmag og en markant syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dancing Crow Vineyards, Cabernet Sauvignon, Red Hill, Californien, 2014, høj alkohol (14,5%)

149 kr., The Wine Company

En meget lækker rødvin. Den har det hele: En dejlig Cabernet-duft af modne solbær, en smag med fylde og bredde, masser af frugt og fine noter af mørk chokolade. Det er en vin, der godt kan klare en kraftig kødret eller ikke alt for blide oste.

stjernestjernestjernestjerne

Proelio, Rioja, Crianza, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw

En god rødvin - udpræget madvin. Den begynder med fyldig, blød frugt, men smagen går lidt hurtigt over til noget tørt, tobak og træ.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pézenas, Château Condamine Bertrand, Languedoc, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 133,33 kr., Vintjenesten

Elegant og superlækker rødvin, der fylder munden med en blød smag - dejlig frugt, fin krydring, en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sartori, Amarone della Valpolicella, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

165,85 kr., Amka

En fyldig rødvin - dejlig, afrundet, med god frugt - bløde tanniner - mørke bær, svedsker - noter af ... er det portvin? Den hænger bare fint sammen.

stjernestjernestjernestjerne

Cuvée Homage 1928, Domaine de Verquère, Rasteau, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)

220 kr., Amfora Vin

En lækker og vellavet rødvin med blød frugt, fin krydring - peber og cigarkasse - tilpas syre og en lille sødme. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conti di Numio, Amarone della Valpolicella, Italien, 2013, høj alkohol (15%)

259,75 kr., på tilbud indtil 2. oktober: 199,75 kr., Skjold Burne

En rigtig flot og lækker rødvin med kraftig, fyldig og bred frugt og med noter først og fremmest af vin, naturligvis, men også tørrede frugter, figner og rosiner. 15%, men ingen spritkant. Udpræget en madvin - og til mad, der kan spille op til vinen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Triga, Bodegas Volver, Alicante, Spanien, 2013, høj alkohol (15,5%)

349,95 kr., pris ved 6 flasker: 279 kr., AndrupVin.dk

En helt utrolig rødvin. Den har en stor, kraftig, bred og silkeblød smag. Trods sin fylde giver den også plads til fine nuancer. Der er blåbær, dadler, rosiner og store, fede druer. Og eftersmagen bliver bare ved. En madvin til kniv og gaffel.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grappa di Amarone, Fabiano I Fondatori, Italien, høj alkohol (43%)

395 kr., på tilbud indtil 2. oktober: 345 kr., Skjold Burne

En elegant grappa med en god drueduft og en kompleks smag, der breder sig ud i munden. Eftersmagen er lang - og varmende, sådan som en rigtig god grappa skal være det. Køb den nu til tilbudsprisen, og nyd den en kold vinteraften. Den er et perfekt og opløftende punktum efter en god middag.

Smagningen af Spier-vine

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casablanca, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%)

119 kr., på tilbud i uge 37 (denne uge) og i november og december - også i Superbrugsen og Dagli'Brugsen: 79 kr., Kvickly

Denne hvidvin er lavet på 74% Chenin Blanc og 26% Viognier, og det er et rigtig godt ægteskab. Det er en meget fyldig og aromatisk vin med en forførende frugtduft og en smag med noter af tropiske frugter. Eftersmagen er lang og udvikler sig hele tiden med nye facetter. Nyd den til fiske- og kyllingeretter - og køb den til tilbudsprisen, der er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Winter of Discontent, Spier, Coastal, Sydafrika, 2015, høj alkohol (14,35%)

119 kr., på tilbud i uge 37 (denne uge) og i november og december - også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen: 79 kr., Kvickly

Trods vinens lidt sørgmodige navn, bliver man rigtig glad af at drikke den. Den er fremstillet på 48% Pinotage, 47% Malbec og 5% Shiraz, og det har givet en vin, hvor frugten så afgjort er i front, og hvor frugtsødmen er fint afbalanceret af en rank syre. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Untitled, Spier, Coastal, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,5%)

159 kr., på tilbud i uge 37 (denne uge) og i november og december - også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen: 109 kr., Kvickly

Mums for en lækker rødvin på hele fem druer: 44% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 8% Cabernet Franc, 7% Malbec og 3% Petit Verdot. Det er en vin, der har det hele - solbær, brombær, tobak, chokolade og tilpas tanniner. Servér den til krydrede kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Mission, Spier, Coastal, Sydafrika, 2015, middel alkohol (13,5%)

159 kr., på tilbud i uge 37 (denne uge) og i november og december - også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen: 109 kr., Kvickly

Denne hvidvin er fremstillet på 70% Sauvignon Blanc og 30% Semillon, og det er bestemt også førstnævnte drue, der spiller hovedrollen i både duft og smag. Det er en elegant hvidvin med aroma af eksotiske frugter, mens smagen er fyldig og fint krydret med noter af papaya og melon. Nyd vinen til fisk - eller måske til en mild gedeost. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Early Bird, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2015, høj alkohol (14,7%)

199 kr., pris for 3 liter i boks, på tilbud i uge 37 (denne uge) og i november og december - også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen: 149 kr., Kvickly

En flot rødvin med lige dele frugt og krydderier og noter af sort peber og eukalyptus i eftersmagen. Vinen er lavet på 73% Shiraz, 15% Cinsaut, 9% Carignan og 3% Grenache. En rigtig god all round vin til en rimelig pris - og et kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Mister Breezy, Spier, Swartland og Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%)

199 kr., pris for 3 liter i boks, på tilbud i uge 37 (denne uge) og i november og december - også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen: 149 kr., Kvickly

Denne hvidvin er lavet på 45% Chardonnay, 41% Chenin Blanc og 14% Colombard. Der er rigtig meget Chardonnay i duften, mens de andre druer i højere grad får lov til at sætte deres præg på smagen med frisk citrus og fine krydrede noter. Drik den til fisk og skaldyr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tribute to Henri Matisse, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2012, høj alkohol (14,5%)

999 kr., Kvickly

En helt igennem vidunderlig rødvin med klassisk fransk touch. Den er fremstillet på 46% Merlot, 32% Cabernet Sauvignon, 17% Cabernet Franc og 5% Shiraz - en herlig firkløver, der giver moden frugt, mørke syltede blommer, kirsebær og fine krydrede noter. Det er en meget rig vin med en lang og lækker eftersmag. Nyd den til en luksus-middag, hvor en god bøf spiller hovedrollen.

stjernestjernestjernestjerne

Tribute to Helen Sebidi, Spier, Coastal og Stellenbosch, Sydafrika, 2015, lav alkohol (13%)

999 kr., Kvickly

En hvidvin i Bordeaux-stil på 80% Sauvignon Blanc og 20% Semillon. Den er tør og stringent, elegant og med masser af citrusnoter. Det er bestemt en top-vin, og der er kun fremstillet 1000 flasker af den - men den kan nu ikke leve op til den meget høje pris - hvilket koster den en stjerne. Nyd den som apéritif eller til en luksusret med skaldyr.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen