Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 40, 2016



Vinmarker i Côte de Nuits, Bourgogne. Foto: Wikipedia/Stefan Bauer.

Druetyve i kølvandet på frost og hagl

Høsten er i fuld gang i Bourgogne, og ifølge en ny høstrapport fra distriktets vinorganisation, BIVB, tæller hver en drue.

Vækstsæsonen i år har været præget af ekstreme vejrforhold flere steder i Frankrig. I Bourgogne har man været ramt af den værste frost siden 1981 og hagluvejr - endda flere inden for én og samme måned - samt efterfølgende kraftige angreb af meldug.
Hos nogle vinproducenter har vejrliget gjort et stort indhug i høsten - andre har mistet samtlige druer. Alt i alt forventes høsten i Bourgogne i år at blive cirka 25% mindre end i 2015.
Og som om det ikke var nok, er Bourgogne nu også blevet ramt af druetyve. De druer, der er tilbage, er nemlig af topkvalitet, og det har interesse for producenter med mindre rent mel i posen.

Natlige patruljer


Det hænder temmelig ofte i disse dage, at ladvogne om natten kører hen til en vinmark og lænser den for en pæn mængde druer.
Disse tyverier har nu fået en gruppe vinproducenter i Bourgogne til at organisere natlige patruljer rundt om vinmarkerne for at skræmme eventuelle tyve væk.
Bourgogne er dog ikke det eneste distrikt, der er ramt af tyve. I Champagne - som også har fået reduceret årets høst betydeligt på grund af dårligt vejr - kan man ud på de små timer se det lokale politi på hesteryg langs vinmarkerne for at forhindre, at vinstokkene bliver plyndret for druer.

Kvinder med hang til vinløv


Og så er der horderne af turister, som traditionen tro ligeledes har gjort et indhug i høsten - ikke bare i Frankrig, men også i Italien. I Barolo har vinproducenten Michel Rosso således hele tolv gange måttet jage grupper af turister ud af sine vinmarker, hvor de var godt i gang med at fortære hans modne druer.
I øvrigt er det ikke kun druer, der drager. Hos det anerkendte Chateau Musar i Libanon har man måttet omkranse vinmarkerne af høje hegn for at forhindre lokale bander af kvinder i at rippe vinstokkene for blade. Vinblade er nemlig en delikatesse på de kanter.


Den gamle flaske Bollinger champagne 1914 oven på flere gamle flasker fundet i det hemmelige rum.

Hemmeligt rum fyldt med champagne

For seks år siden var en mand ved at gøre rent i kælderen hos champagnehuset Bollinger. Op ad en endevæg var der nogle hylder med støvede tomme flasker. Manden fjernede flaskerne og opdagede, at der bagved skjulte sig en mørk passage.
Det viste sig, at passagen førte ind til et hemmeligt rum, hvor man fandt i alt 600 flasker champagne, hvis årgange spændte fra begyndelsen af 1800-tallet til og med årgang 1939. Man går ud fra, at flaskerne er blevet skjult i rummet under anden verdenskrig, så tyskerne, der jo tog godt for sig af retterne i champagnehusene, ikke skulle få fingrene i dem.
Nu har champagnehuset sat en større mængde af disse flasker til salg hos Sotheby’s på en mere omfattende auktion over fine og sjældne vine.

Auktion over Bollinger 1914


Auktionen finder sted d. 19. november i New York, og den ældste flaske Bollinger, der kommer under hammeren, bliver årgang 1914 - en flaske, der har overlevet hele to verdenskrige. Startbuddet for flasken starter ved 10.000 dollars (cirka 67.000 kr.), men hammerslaget forventes at ryge meget højere op
Blandt de øvrige højdepunkter er Bollinger Special Cuvée i otte forskellige flaskestørrelser fra halvflasker til Nebuchadnezzar (15 liter eller 20 normale flasker).
Og så er der et særligt parti, der omfatter et besøg hos Bollinger, en rundtur i vinmarker og vineri - og i Galerie 1829, hvor nogle af champagnehusets historiske årgange er udstillet. Her vil man få mulighed for at smage en anden flaske af årgang 1914. Derudover får køberen også en overnatning i det femstjernede hotel Château Les Crayères i Reims og en frokost i hotellets tostjernede Michelinrestaurant, Le Parc, med Bollingers præsident, Jérôme Philipon, som vært.


Vingården Castellare di Castellina's vinmarker i Chianti Classico omkranser en borgo - en lille landsby, der i gamle dage fungerede som bolig for vingårdens arbejdere.

Chianti Classico vil også være med

Bourgogne, Champagne og Barolo har noget tilfælles ud over at fremstille berømte vine. Alle tre vinområder er med på Unescos verdensarvsliste.
Nu vil Chianti Classico - den centrale del af det store Chianti-distrikt, og den del, hvor de bedste vine kommer fra - også være med i den celebre klub. Så for nylig indsendte det lokale vinråd, Consorzio Vino Chianti Classico, en ansøgning til Unesco.
For at kunne blive optaget på den eftertragtede liste skal konsortiet og dets medlemmer bevise, at Chianti Classicos vinøse landskab er af en ”enestående universel karakter”.
Den italienske landbrugsminister støtter ansøgningen, hvilket er absolut nødvendigt, hvis konsortiet skal gøre sig håb om, at komme med på listen.

Beskytter mod boligspekulanter


To andre italienske vinområder har også indsendt ansøgninger til Unesco. Det drejer sig om Valtellina-dalen i Lombardiet og Valdobbiadene-Conegliano, hvis druer bruges til Prosecco.
I dag har Italien hele 51 landskaber med på Unescos verdensarvsliste, hvilket er flere end noget andet land. De syv af dem ligger i Toscana - hvor Chianti som bekendt også befinder sig.
Det kan have stor betydning for et vindistrikt at blive optaget på listen. For det første medfører det som regel en øget øget vinturisme. For det andet giver det en delvis beskyttelse i den evige kamp mod boligspekulanter, der hellere ser huse skyde op af jorden end vinstokke.


En champagnemenu på 100 retter

På fine restauranter kan man ofte få menuer på otte eller måske ti retter. Men en menu på 100 retter må siges at være en nyhed.
Det er ikke desto mindre, hvad man kan få, hvis man deltager i "London’s Longest Dinner Party", som afholdes fra d. 8. til 9. oktober. Man får 16 timer og 40 minutter (eller i alt 1000 minutter) til at spise sig gennem de mange retter.
Festlighederne starter kl. 9 om morgenen og slutter kl. 1.40 om natten, og de retter, man får serveret, relaterer sig til enten morgenmad, brunch, frokost, middag eller natmad. Og samtlige 100 retter bliver ledsaget af champagne fra champagnehuset Nicolas Feuillatte.

En lidt mindre og billigere seance


Det er champagnehuset, der har fået ideen til denne fantastiske middag, og maden står det britiske cateringfirma La Bella Assiette for.
I alt 100 gæster kan deltage i arrangementet, og man mødes en halv time, før man går til bords, for at nyde en velkomstdrink - der selvfølgelig også er Nicolas Feuillatte champagne.
Rammerne er restauranten Venturi’s Table i bydelen Wandsworth i London, og prisen for at deltage er 1000 pund (cirka 8600 kr.) pr. næse.
Man kan dog heldigvis også nøjes med halvanden times spisning og champagne for 49 pund (cirka 400 kr.). Billetter til begge dele kan købes ved at klikke her.

En mand med tre kasketter

Silvano Piacentini er født i regionen Veneto i det nordøstlige hjørne af Italien. Han er vokset op blandt vinmarker, hvis druer blandt andet forvandles til hvidvine fra Soave og berømte rødvine som Amarone og Ripasso fra Valpolicella.

I de sidste 40 år har hans navn været forbundet med vine af topkvalitet - ikke kun fremstillet i hans hjemegn Veneto, men også mange andre steder i Italien, ja, endog uden for landets grænser.
Silvano Piacentini har faktisk tre kasketter på: Han er det, som man på fransk kalder négociant. Det vil sige, at han køber druer eller færdig vin fra små nøje udvalgte vinbønder, tapper vinen på flasker og sælger den under eget navn. Derudover har han eksklusivaftaler med små vingårde, der ikke selv kan markedsføre deres vine. Og så er han vinproducent, idet han ejer vingården Cantine Gemma i Piemonte. De gode vine fra denne vingård fortalte vi om og anmeldte i uge 23.
Siden år 2000 er salget af vin foregået gennem firmaet Premium Wine Selection - og siden 2009 har det været med Silvanos søn, Luigi Piacentini, i direktørstolen.

En elegant Soave-vin


For nylig besøgte Luigi Piacentini Danmark for sammen med firmaets importør, Dansk Supermarked, at præsentere vinene i serien ”Silvano Piacentini Selection”, der alle er udvalgte topvine fra Valpolicella og Soave - og samtidig vine i et forbavsende rimeligt prisniveau sammenlignet med kvaliteten.
Smagningen med Luigi Piacentini bød blandt andet på en elegant rosato, en saftig Valpolicella og et par fantastisk lækre Amaroner. Og så var der en hvidvin fra Soave, der vil overraske de danskere, der ikke har de bedste minder om Soave-vin.
Der var engang, hvor vinen fra dette distrikt i Veneto blev solgt i store flasker til meget billige penge, og hvor indholdet var tyndt og uinteressant, og det har gjort, at mange forbrugere den dag i dag lader Soave-flaskerne stå på forretningshylderne.
Men Silvano Piacentinis Soave Classico er i en helt anden liga - her får man masser af kvalitet i glasset og lyst til at udforske flere af de Soave-vine, der fremstilles i dag.

Franciacorta - Italiens svar på champagne


Ud over vinene fra ”Silvano Piacentini Selection” kom vi også en smut til Lombardiet, der ligger lige syd for Veneto. Luigi Piacentini skænkede nemlig en mousserende vin fra Franciacorta i glassene.
Boblevinene fra Franciacorta DOCG fremstilles efter champagnemetoden - og kaldes da også Italiens svar på champagne. De er ikke så kendte herhjemme - som Luigi Piacentini fortalte, så skyldes det blandt andet, at 90% af dem indtil for fem år siden blev solgt i Italien.
Franciacorta-vinene ses ikke så ofte på supermarkedernes hylder. Man skal som regel til vinforretningerne for at finde dem. Men det elegante, sprøde og aromatiske eksemplar, vi smagte, kan fås hos Føtex - præcis ligesom smagningens øvrige vine. Længere nede på siden er der stjerner til alle vinene.
Billedet øverst viser Luigi Piacentini, og til højre for ham, Silvano Piacentini. Det sjove billede af faren pryder bagetiketten på vinene i ”Silvano Piacentini Selection”.


Det fornemme varehus Harrods, der åbnede i 1849. Foto: Wikipedia/Diliff.

Rige kunder svigter Harrods

I 2010 slog Londons fornemme gamle varehus Harrods dørene op for en ny 7000 kvadratmeter stor vinafdeling. På hylderne kan man finde hele 3000 forskellige flasker vin, spiritus og øl, og i et temperatur-kontrolleret rum opbevares et udvalg af sjældne og gamle vine.
Et andet rum er helliget vine fra nye vinlande som Japan og Slovenien, mens
champagne, cognac og andre udvalgte vine og spiritusser har hver deres særskilte afdelinger. Og gennem årene er særligt kostbare samlinger af blandt andet Château d’Yquem, Mouton Rothschild og Haut-Brion blevet sat til salg i vinafdelingen.
Men nu er det slut - den store afdeling lukker, og arealet bliver indtaget af en restaurant med plads til 225 gæster. Harrods vil dog stadig sælge vin fra en mindre vinafdeling.
Årsagen til lukningen er ifølge Evening Standard et markant fald i antallet af de rige asiatiske kunder, der hidtil er valfartet til varehuset for at købe fine vine.

Kina satser på australsk vin

Det kan godt være, at Bordeaux-vin stadig er kinesernes favorit, men australsk vin har bestemt også vundet terræn i Kina. Alene i 2016 er eksporten af vin fra Australien til det asiatiske land steget med 50% i værdi til 419 millioner AUD (cirka 2 milliarder kr.), hvilket gør Kina til Australiens næst vigtigste eksportmarked.
En af årsagerne til denne store stigning i eksporten er den frihandelsaftale mellem de to lande, som trådte i kraft i december sidste år.
Ifølge den vil afgiften på den australske vin, der eksporteres til Kina, falde fra de nuværende 14% til et stort rundt nul inden 2019.
Kinesiske vinfirmaer er derfor i stigende grad begyndt at investere i Australiens vinindustri med det ene formål at kunne forsyne de kinesiske forbrugere med vin australsk.

Kinesisk firma på storindkøb


Et af disse firmaer er Weilong Grape Wine Company, der netop har spenderet 13,4 mio. AUD (cirka 68 mio. kr.) på 484 hektar vinmarker og yderligere 605 hektar jord, som skal tilplantes med vinstokke, i staten Victoria. Firmaet vil også opføre et vinhus i byen Mildura med kapacitet til årligt at kunne forvandle 60.000 druer til vin. Og hver en dråbe af vinen vil blive eksporteret til Kina, hvor den vil blive solgt under mærket Grand Dragon.
Weilong Grape Wine Companys ekspansion i Australien er langt fra slut. Firmaet har nemlig planlagt at bruge i alt 120 mio. AUD (cirka 606 mio. kr.) i de kommende år på køb af australske vinmarker og vinhuse.


En 2020-plan i Bordeaux

Mens den danske regering tænker i en 2025-plan, er man i Bordeaux på trapperne med en 2020-plan.
I Médoc er alle de fine vinslotte klassificeret fra 1. til 5. cru ifølge 1855-klassifikationen. Derudover er der et hav af andre vinslotte, som kan opnå den mindre fine klassifikation Cru Bourgeois.
Cru Bourgeois-producenterne har deres egen forening, Alliance des Crus Bourgeois du Médoc, og det er den, der har planer om at indføre en ny tredelt klassifikation, som skal træde i kraft inden 2020.

Seks år med verbale slagsmål


Man indførte faktisk allerede i 2003 en sådan niveauinddeling, hvilket medførte, at 247 af de i alt 490 vinslotte, der søgte om at opnå Cru Bourgeois-status, blev godkendt til at sætte et ”Cru Bourgeois” på etiketterne. Ud af dem kunne de 87 tilføje et ”Supérieur”, mens ni slotte, hvis vine var usædvanligt gode, kunne pryde etiketterne med et ”Exceptionnel”.
I 2010 droppede man imidlertid de tre niveauer, så vinslottene igen kun kunne kvalificere sig til et ”Cru Bourgeois”. Men det vakte harme hos de slotte, der var steget i graderne og havde kunnet sætte en af de to finere betegnelser på etiketterne.
I de sidste seks år har Alliance des Crus Bourgeois’s medlemmer flere gange forsøgt at nå til enighed om at genindføre en niveauinddeling. Hver gang er det endt i et sandt verbalt slagsmål.

Et krav om omtanke for miljøet


Nu ser det endelig ud til at lykkes. Ved en nylig generalforsamling stemte hele 78% af foreningens medlemmer for en genindførelse af den tredelte klassifikation - som er blevet revideret og udvidet med nye krav.
Ud over ”Cru Bourgeois” vil slottene således igen kunne opnå betegnelserne ”Supérieur” og ”Exceptionnel”. Producenter, der får tildelt en af de to finere kategorier, skal genansøge om den hvert fjerde år, hvor deres vine så vil blive testet for at se, om de stadig lever op til betegnelsen. Alliance des Crus Bourgeois vil ligeledes foretage stikprøver i den mellemliggende periode.
Som noget nyt vil man også vurdere slotte, der aspirerer til ”Supérieur” og ”Exceptionnel”, ud fra deres omtanke for miljøet i såvel vinmarkerne som i vinerierne. Det er vist i øvrigt en nyhed, når det gælder Bordeaux-klassifikationer i det hele taget.

Redegørelser og rapporter


Producenterne skal også aflevere en skriftlig redegørelse for, hvordan de har tænkt sig yderligere at forbedre vinens kvalitet og en rapport om vinslottets pris- og distributionspolitik. Og så skal de oplyse, om de afholder pressesmagninger, og hvor ofte de gør det.
For at opnå at kunne sætte et ”Exceptionnel” på etiketten skal vinslottet ud over alle de andre krav kunne dokumentere, at dets vine er anerkendte viden om.
Målet for Alliance Cru Bourgeois er nemlig, at slottene i top-kategorien skal kunne være en slags bannerførere for Cru Bourgeois-vinene som helhed.
Årgang 2014 er netop blevet færdig-vurderet af foreningen, og for denne årgang er vinene fra 278 vinslottet kommet gennem nåleøjet og kan dermed sætte et "Cru Bourgeois" på etiketterne. Listen over slottene kan ses ved at klikke her.


Pic Saint Loup burde have en pris for sit ualmindeligt smukke vinlandskab. Foto: www.pic-saint-loup.com.

Frankrig har fået en ny appellation

Som vi nævnte i uge 34, blev vinområdet Pic Saint Loup i august hærget af et kraftigt hagluvejr, der hos nogle vinproducenter ødelagde hele deres kommende druehøst.
Nu er der overgået området en noget mere glædelig begivenhed. Hidtil har Pic Saint Loup, der ligger omkring 20 kilometer nord for Montpellier, været et underdistrikt til den store sydfranske appellation Languedoc. Men nu har en ansøgning om, at få området anerkendt som en selvstændig appellation, omsider fået det blå stempel af den franske appellationsmyndighed INAO.
Den nye AOC Pic Saint Loup omfatter 1000 hektar og 17 landsbyer. Mere end 90% af al den vin, der fremstilles i appellationen, er rødvin, men også producenter, der fremstiller rosévin, kan nu sætte et AOC på deres etiketter.


Alletiders bog om whisky

Der er skrevet rigtig mange bøger om whisky, men ikke så mange på dansk. Nu har to garvede danske whiskyentusiaster bedrevet en ualmindelig god og grundig bog om emnet, ”Skotsk Whisky - uden farve, uden filter”.
Den ene af forfatterne er Peter Kjær, der er indehaver af Kruts Karport på Østerbro i København - en café, der er kendt for sit store sortiment af whisky. Den anden er Lars Gregersen, der ejer LAGO-import, hvor skotsk maltwhisky udgør en stor del af importen.
Bogen kommer hele vejen rundt og ud i alle hjørner af den skotske whiskyverden - lige fra whiskyens historie over destilleringens kunst og til en oversigt over de 118 skotske whiskydestillerier.

Interview mellem kapitlerne


De mange kapitler er fulde af interessante detaljer og oplysninger, og det hele er krydret med et hav af flotte og smukke billeder - og til det i øvrigt underholdende afsnit om whiskyens historie af sjove gamle fotografier.
Ind imellem kapitlerne er der inspirerende interview med kendte og mindre kendte whiskyfolk, der har hver deres indgangsvinkel til de gyldne dråber - heriblandt whiskylegenden Charles Maclean og ejeren af importfirmaet Juul’s Vin & Spiritus, Michael Madsen. Denne vekslen mellem faktuelle kapitler og interview er en rigtig god idé, der giver bogen dens helt eget liv.

Både for novicen og nørden


Det er lykkedes de to forfattere at skrive en bog, der er interessant for både whiskynørden og -novicen. Novicen kan få en grundig og levende fortalt indføring i skotsk whisky - og en ordforklaring bagest i bogen sætter prikken over i’et. Men der er også masser af guf for nørderne - fx i beskrivelsen af de forskellige træsorter, man bruger til whiskyfadene, om fadstørrelser, om det bløde vand, der anvendes til whiskyfremstillingen og i interviewet med Charles Maclean. De nørdede afsnit er dog skrevet så let læseligt, at mange novicer med garanti også vil give sig i kast med dem.
Eneste anke er, at teksten nogle steder trænger til en opstrammer - altså en bedre redigering. Men selve indholdet er der intet at sætte fingeren på, og hele vejen igennem bogen fornemmer man forfatternes store glæde og viden om whisky.
"Skotsk Whisky - uden farve, uden filter" er på 223 sider, koster 299 kr. og udkommer d. 17. oktober. Men den kan allerede nu forudbestilles hos Whisky.dk.
Mama Carrot.

En sund likør

Flasken med Mama Carrot ligner til forveksling enhver anden gulerodsjuice. Men indholdet er en likør med 20% alkohol.
Denne gulerodslikør er en nyhed fra det italienske firma Aurelio Mario, der i de sidste 50 år har levet af at dyrke og sælge grøntsager. Likøren er ifølge producenten selv fuld af vintaminer, mineraler og antioxidanter.
Det er jo ganske smart af firmaet at lave sådan en gulerodslikør - trenden for grøntsagsjuicer er på sit højeste i øjeblikket i store dele af verden, så hvorfor ikke en ”grøn likør”.
Mama Carrot har netop fået tildelt førsteprisen i kategorien ”alkoholiske drikke” i konkurrencen SIAL Innovation Award.
SIAL er verdens førende fødevaremesse, der afholdes i Paris fra d. 16. til 20. oktober.
Gulerodslikøren kommer i handelen (i Italien) til november.

Masser af nye mikrodestillerier

Det er snart mange år siden, at dansk fremstillet spiritus stort set kun bestod af akvavit og kirsebærlikør.
I dag kan man også få danskproduceret gin, rom og whisky - og endda en whisky, der er efterspurgt på verdensplan. Det drejer sig om whiskyen fra det vestjyske destilleri Stauning, der scorede høje point i den berømte whiskyguide Whisky Bible 2013.
Der findes ikke en nøjagtig liste over de danske mikrodestillerier, men sikkert er det, at de har vokseværk i disse år. DR har foretaget en optælling og er kommet op på 20 mikrodestillerier, hvoraf de otte er kommet til verden inden for de sidste fem år.
Ifølge Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) hænger det stigende antal mikrodestillerier sammen med trenden for cocktails. Og ikke nok med, at der åbner stadig flere cocktailbarer rundt om i Danmark - danskerne mikser også drinks som aldrig før på hjemmebane.

Vodka på affaldskartofler


Hvis alt går vel, får vi i påsken 2017 endnu en ny danskproduceret spiritus - en vodka, som er fremstillet på affaldskartofler.
Den fremstilles på Lammefjordens Destilleri - et mikrodestilleri, der slog dørene op for et år siden i byen Bjergesø. Det var iværksætteren Kasper Jacobsen, der fik ideen til vodkaen, og sammen med en vvs'er og en landmand grundlagde han destilleriet.
Lammefjorden er jo berømt for sine særligt gode gulerødder og kartofler, men der vil altid være en del kartofler, der ikke kan sælges. I stedet for at kassere dem kan de lokale kartoffelavlere aflevere dem hos destilleriet. Her har man mulighed for at forvandle kartoflerne til i alt 10.000 liter vodka årligt.
Det lyder jo som en rigtig god idé.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vintage-Vinimport har optaget importen af vin fra Az. Agr Damoli i Veneto.
* Vinfruen er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Melin Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


395 De imponerende kældre hos champagnehuset Veuve Clicquot. (foto © Leif Carlsson).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Folle Blanche, Lieubeau, Loire, Frankrig, 2015, lav alkohol (11%)

69 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne hvidvin har en enkel og ren smag - men også en dejlig smag med masser af frisk citrussaft. Vinen er helt perfekt til en god rejemad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lone Kauri, Coopers Creek Vineyard, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2014, lav alkohol (12,5%)

69,96 kr., Skovgaard Vine

En rigtig god Sauvignon Blanc-hvidvin helt efter bogen, som den nu læses i Marlborough på New Zealand. Den har en god druesmag og tilpas syre med et fint strejf af sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sirius, Maison Sichel Bordeaux, Bordeaux, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

90 kr., Lago Import

Let og læskende hvidvin på de to druer Sémillon og Sauvignon Blanc, halvt af hver. Den har en god, frisk druesmag og fin krydring - lige til tolv østers fra det nære Atlanterhav (i Bordeaux).

stjernestjernestjernestjerne

Le Blanc, Turner Pageot, Languedoc, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Vinova

Dette er en meget speciel hvidvin - på sin vis lækker, men ikke en vin, som alle vil kunne lide. Den har en markant duft af eg, mens smagen er frisk og fyldig med noter af citrusfrugter. Trods sine 14% er der intet alkohol-bid, men vinen slutter med en bitter note. Det er så afgjort en vin til mad - gerne til lette kødretter eller til tørre oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Italo Cescon, Pinot Grigio, Friuli, Italien, 2015, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 12 flasker: 116 kr. flasken, YouAndWine

Hvis man gerne vil tænke på foråret i det spirende efterår, skal man lugte til denne hvidvin. Den dufter nemlig som en hel buket forårsblomster. Smagen er frisk, tør uden at knase og med noter af citrus. Den har også en behagelig fedme, der får eftersmagen til at holde rigtig længe i munden. Denne vin er endnu et bevis på, at den italienske appellation Friuli fremstiller glimrende hvidvine.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kangarilla Road, Chardonnay, Adelaide Hills, Australien, 2015, middel alkohol (13,5%)

En meget lækker hvidvin, der breder sig ud i munden med druefrugt, noter af fersken, en fin krydring, blød syre, en lille sødme og fint integrerede fadnoter. Det er en kraftig vin, der bør drikkes til mad. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Fantini, Farnese, Cerasouolo, Abruzzo, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

En pæn og enkel rosévin uden noget større vingefang. Udmærket til mad.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

OP, Provinco Italia, Puglia IGT, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

49,95 kr., VinMedMere.dk

Rødvin med en god duft og en frugtagtig smag i fin balance. Ikke nogen stor vin, men faktisk mere værd end de 50 kr. Den femte stjerne får den for prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alias, Alias Wines, Pinot Noir, Californien, USA, 2013, middel alkohol (13,6%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En dejlig rødvin med en god smag af druen Pinot Noir. Den er frisk og frugtagtig og har en god syre og en fræk, lille sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Madame Bobalú, Bodegas Voler, Bobal, Valencia, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 54 kr., AndrupVin.dk

En god rødvin med en god struktur. Den har en let krydret frugtsmag, der holder hele vejen igennem, samt bløde tanniner. Og så koster den kun 54 kr. (ved 6 flasker). Umiddelbart er den lidt kantet, men det hjælper gevaldigt, når den plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Den femte stjerne får den for prisen.

stjernestjernestjernestjerne

Solleone, Tenute Niccolai, Toscana IGT, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker, Lautia

Denne rødvin er seks år gammel og skal drikkes nu - hvis ikke den skulle have været drukket. Der er frugt i den, men frugten viger ret hurtigt for tørheden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Hauts de Lalande, Domaine Lalande, Cité de Carcassonne, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Propperiet

En let og fin rødvin, blid og elegant, med en ren druesmag, en lille krydret note og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de la Janasse, Côtes du Rhône, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Jysk Vin

En lækker, harmonisk og dejligt krydret vin med noter af rosmarin og salvie. I eftersmagen er der et fint lille bid af ren lakrids. Et rigtig godt glas til prisen - og ikke mindst til tilbudsprisen. Madmæssigt har vinen en stor spændvidde fra krydrede fjerkræsretter til en godt krydret bøf og kraftige oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Candelero Barrica, Bodegas Fariña, Toro, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vinstokken.dk

Denne rødvin dufter af modne solbær og har en tør men samtidig læskende frugtsmag med noter af modne blå druer. En godt glas til tilbudsprisen - som udløser den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Serre, Cantine DuePalme, Susumaniello, Salento IGP, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Holte Vinlager

Fortræffelig rødvin med god frugt - kirsebær, blommer - bløde tanniner, god krydring og fint integrerede fadnoter. Vinen er lavet på druen Susumaniello, en af "hælens" lokale druer, der menes at være en krydsning af Sangiovese og en ukendt drue. Den har flere andre navne: Cozzomaniello, Cuccipaniello, Grismaniello, Mondonico, Puledro, Somarello Nero, Susomaniello, Susomariello Nero, Sussumariello, Susumariello Nero, Uva Nera, Zingarello, Zingariello og Zuzomaniello.

stjernestjernestjerne

Tierhoek, Piekenierskloof, Sydafrika, 2014, middel alkohol (14%)

En lidt enkel, men kraftig rødvin på druene Syrah, Mourvèdre og Grenache. Der sker ikke så meget ... Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Curis Valley, Darwin Winecellars, Curicó Valley, Chile, 2014, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

Lækker rødvin på druerne Petit Verdot og Cabernet Sauvignon. Der er mørke bær, chokolade, bløde tanniner, en lille krydring - mynte - og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Monfrini, Ronchione, Barbera d'Alba, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Skjerning Wine

Modne brombær og mørke krisebær præger duften af denne dejlige rødvine. Smagen er bred, blød og lang og med de helt rette mængder moden frugt og tanniner. En vin i top - og et kup til prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjerne

Conesa, Bodegas S. Arroyo, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Vinkyperen Vinimport

Denne rødvin er fire år gammel og hænger ikke helt godt sammen. Der er noget frugt og noget syre og tørhed, men ikke noget stort og bredt smagsbillede.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Cardinale, Varvaglione, Primitivo, Manduria, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 133 kr., Aakjærs

Denne rødvin har en god frugtfylde og en markant sødme, der dog læner sig pænt op ad en god syre og nogle gode tanniner. Vinen henvender sig udpræget til vinnydere, der godt kan lide en god sødme i en rødvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Verquière, Gigondas, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)

175 kr., Amfora Vin

En meget dejlig Rhône-rødvin - faktisk ret elegant - med lækker, mellemfyldig frugt og fint krydrede noter, der holder hele vejen igennem. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cumulo Nimbus, Abbott's Delaunay, Minervois, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

249 kr., pris ved 6 flasker: 199,20 kr., Propperiet

Om 2013-årgangen skrev vi: "En forrygende rødvin på druerne Syrah og Grenache. Vinen har en kraftig og liflig duft og en bred, dyb og meget lækker og kompleks smag med mørke bær og noter af peber, chokolade og lakrids. Dertil fint integrerede fadnoter. Den kan drikkes nu, men bør have lidt luft. Så åbner den sig fint. Den må dog meget gerne gemmes endnu nogle år." Ja, det er vel egentlig en ganske god beskrivelse også af 2014-årgangen, så den står vi ved med stor fornøjelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tim Smith Wines, Barossa, Australien, 2014, høj alkohol (14,5%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

En stor og meget flot rødvin med et både bredt og harmonisk smagsbillede. Den dejlige frugt bæres frem af bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. Lang eftersmag. Vinen er lavet på druerne Mataro, Grenache og Shiraz. Flasken har skruelåg.

Smagningen af vinene fra Premium Wine Selection

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valpolicella Classico, Premium Wine Selection, Valpolicella, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

95 kr., på tilbud indtil 13. oktober: 59,50 kr. ved to flasker, Føtex 

En dejlig rødvin på druerne Corvina, Rondinella og Molinara. Den er saftig og har en fin balance mellem frugt, syre og sødme. En god vin til en meget rimelig tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Soave Classico, Premium Wine Selection, Soave, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

95 kr., på tilbud indtil 13. oktober: 59,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

En ualmindelig dejlig hvidvin med duft af citrus og en flot, bred og let cremet smag med mirabeller og en fin lille sødme til slut. 95 kr. er bestemt en ok-pris for en vin af denne kvalitet. Så skynd jer at købe den til tilbudsprisen ved 2 flasker. Drik vinen, som den er, eller til en god fiskeret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosato del Veneto, Premium Wine Selection, Veneto, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

95 kr., på tilbud indtil 13. oktober: 59,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Der findes en del rosévine, der mest af alt smager af jordbærsaft. Men der er også rigtig mange gode roséer på forretningshylderne, og denne vin er en af dem. Den dufter ganske vist af søde, modne jordbær - men det er en dejlig koncentreret duft. Smagen er frisk og fyldig, saftig og med tilpas syre og en fin lille sødme til slut. En vin med en stor spændvidde, når det gælder mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valpolicella Ripasso Superiore, Premium Wine Selection, Valpolicella, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

139 kr., på tilbud indtil d. 20. oktober: 100 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Der er korender i duften af denne dejlige rødvin, mens smagen er fyldig og bred med masser af frugt og afrundede tanniner. En rødvin mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castelveder Brut, Premium Wine Selection, Chardonnay, Franciacorta, Italien, lav alkohol (12,5%)

145 kr., på tilbud indtil 13. oktober: 99,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Italiens svar på champagne kaldes de mousserende vine fra Franciacorta. Og de ord kan denne udgave bestemt godt leve op til. Den har en fin og vedværende mousse og duft af lyst brød, Smagen er aromatisk - parfumeret på den absolut gode måde - fyldig og med friske citrusnoter til slut. Nyd vinen, som den er til en festlig lejlighed - fx nytårsaften kl. 24. Normalprisen er lav - og til tilbudsprisen ved 2 flasker er denne vin et kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Amarone della Valpolicella, Premium Wine Selection, Valpolicella, Italien, 2010, høj alkohol (15%)

199 kr., på tilbud indtil 27. oktober: 149,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Der er ikke et øje tørt her. Dette er en fortræffelig rødvin med syltede blommer i duften og en smag med noter af rosiner og tørret frugt, men også med rygrad, struktur og et tilpas tanninbid til slut. De høje procenter bider slet ikke. En vin, der kalder på juleanden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Amarone della Valpolicella Riserva, Premium Wine Selection, Valpolicella, Italien, 2007, høj alkohol (15%)

299 kr., på tilbud året ud: 199,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Mums - dette er en stor, imødekommende og meget lækker rødvin. En rigtig Amarone - muskuløs og med masser af koncentreret frugt. Samtidig er den utrolig blød og rund, og så slutter den med et lille bid af sød lakrids. Selvfølgelig kan den ledsage juleanden, men den er også en meditationsvin - sådan én man nyder et glas af sammen med en god bog. Til tilbudsprisen er denne rødvin et rent kup.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen