Et kort, som viser hvilke druer, der vil egne sig til at blive dyrket i bestemte områder i Storbrittannien i 2100. Hvis man klikker på linket nederst i hovedteksten, kan man se kortet i en større og læsbar udgave.
Britisk vin på Malbec
Den globale opvarmning har allerede sat sit præg på vinindustrien rundt om i verden. Og i varme lande som fx Australien, Sydafrika, Spanien og Italien er vinproducenterne i fuld gang med at indstille sig på fremtiden. Der eksperimenteres med druer, der bedre kan klare de øgede temperaturer, ligesom der anlægges stadig flere vinmarker i de lidt køligere højder.
Men der er også lande, som vil drage nytte af de klimatiske ændringer, når det gælder vindyrkning. Et af dem er Storbritannien, hvor gennemsnitstemperaturerne siden 1960’erne er steget hurtigere end i resten af verden.
Af en ny undersøgelse fra University College of London for Laitwaithe's Wine fremgår det, at Storbritannien - på grund af de støt stigende temperaturer - har gode chancer for at blive storproducent og -eksportør af vin inden år 2100. Og at en del af den britiske vin til den tid vil blive fremstillet på Malbec - Argentinas store rødvinsdrue, der stortrives under varme himmelstrøg.
Chardonnay fra London
Hvis den globale opvarmning fortsætter med samme tempo som hidtil, vil temperaturerne i Storbritannien stige med mindst 2,2 grader og mængden af nedbør med 5,6% i gennemsnit inden år 2100. Det vil ifølge forskerne igen betyde, at områder, som i dag slet ikke fremstiller vin, vil blive velegnede til vindyrkning. Det gælder fx distriktet Peckham i det sydøstlige London og Milton Keynes i Buckinghamshire 80 kilometer nord for hovedstaden. Disse to områder skulle til den tid med fordel kunne dyrke blandt andet Sauvignon Blanc og Chardonnay.
Når forskerne kan komme med en sådan påstand, er det fordi, de også har kortlagt de gennemsnitstemperaturer og regnmængder, der kræves for at dyrke en række forskellige druer.
Pinot Grigio i Edinburgh
I den sydvestlige del af landet - blandt andet i Somerset - vil det blive muligt at dyrke Merlot, mens Thames Estuary - et område i det sydøstlige Storbritannien - højst sandsynlig vil få ideelle betingelser til dyrkning af Malbec.
I det centrale England vil både Chardonnay, Riesling, Pinot Noir og Sauvignon Blanc få kronede dage, og i den nordøstlige del af landet - i et område der strækker sig fra Newcastle til Edinburgh - vil det i 2100 ifølge forskerne blive muligt at fremstille hvidvin på Pinot Grigio.
Ved at
klikke her kan man læse mere om undersøgelsen og de metoder, forskerne har brugt - og se kortet øverst til venstre i større og læsbart format.
Med en smartphone kan man aflæse chippen i kapslen.
Kapsel mod svindel
I 2013 kunne man i den franske avis Sud Ouest læse, at omkring 20% af al den vin, der sælges globalt, er forfalsket. Og antallet af forfalskede vine er ikke blevet mindre siden dengang.
Svindelen foregår frem for alt i Kina og ved, at vin af mindre lødig kvalitet bliver hældt på tomme flasker, der har indeholdt fornem vin.
Vinproducenter og firmaer overalt i verden forsøger med jævne mellemrum at udvikle nye metoder til at komme svindelen til livs.
Seneste tiltag kommer fra Amcor, der blandt andet laver skruelåg og kapsler til vinflasker.
Afslører om flasken er intakt
Sammen med teknologifirmaet Selinko har Amcor fremstillet en kapsel til vinflasker med navnet InTact. Øverst inde i kapslen er der indsat en mikrochip, som indeholder et hav af informationer om vinen så som årgang, fremstilling, vinhusets historie og - ikke mindst - om flasken har været åbnet eller ej.
Med sin smartphone kan man så, når man holder telefonen tæt ved toppen af kapslen, aflæse alle informationerne og sikre sig, at indholdet er den ægte vare.
Domaine Rebourseau i Gevrey-Chambertin i Bourgogne bliver den første vinproducent, der gør brug af InTact til en række af sine fornemme vine. De første flasker med den nye kapsel kommer på markedet i starten af 2017.
På YouTube kan man se
en lille film, der viser, hvordan InTact virker.
Riverland ramt af uvejr
Vi har ofte nævnt, hvordan kraftige haglbyger i Frankrig og Italien har udslettet større eller mindre mængder af en kommende druehøst.
Men også på den sydlige halvkugle kan vejrguderne finde på at rase. Og det er netop, hvad de har gjort for nylig, da et alt ødelæggende torden- og hagluvejr ramte vinregionen Riverland i South Australia.
Uvejret føg med lynets hast gennem regionen, og mange vinhuse mistede op mod 80% af deres kommende druehøst. I alt blev omkring 50.000 tons druer, mandler, blommer og korn uvejrets bytte.
"Makulerede" vinstokke
Haglene, der var på størrelse med golfkugler, bombarderede vinmarkerne - hvilket ifølge regionens vinproducentforening, Riverland Wine, medførte, at vinstokkene i visse områder så ud, som om de havde været gennem en makuleringsmaskine. Flere vinproducenter har ikke haft andet valg end efterfølgende at rive vinstokkene op af jorden.
Riverland er en af Australiens store vinregioner. I 2015 udgjorde druerne fra regionen 27% af landets totale druehøst - og 63% af høsten i South Australia.
Queen Mary 2.
WSET til søs
Wine and Spirits Education Trust (WSET) har sit hovedsæde i London. Derudover har den anerkendte vinskole også omkring 300 godkendte programudbydere verden over.
Nu bliver det også muligt at tage de to første niveauer af uddannelsen til søs. WSET har nemlig indgået et samarbejde med det engelsk-amerikanske rederi Cunard Line, der tilbyder cruises i luksusklassen.
På Cunards oceanliner Queen Mary 2 vil gæster, der tager på jordomsejling, have mulighed for at tage Level 1 Award i vin, spiritus og sake eller Level 2 Award i vin og spiritus.
En fornem flydende vinkælder
Level 2 tager tolv dage, mens Level 1 kan klares på kun fem dage og derfor også vil blive tilbudt gæster på mindre cruise-rejser.
Det er oplagt, at kurserne finder sted om bord på Queen Mary 2, da skibet har verdens nok fineste flydende vinkælder.
I kælderen finder man 484 vine - heriblandt samtlige 1. cru vine fra Médoc, den californiske kultvin Screaming Eagle - en vin til 4500 dollars (cirka 32.000 kr.) - og en samling af portvine med årgange tilbage til 1840.
Château d'Yquem i Sauternes, indhyllet i morgentåge.
Ny tør Sauterens-appellation
Der var engang, hvor der automatisk blev hældt sød vin fra Sauternes i glassene til desserten. I dag har vinene fra den franske appellation fået hård konkurrence fra søde vine fra såvel andre franske distrikter som fra resten af verden. Samtidig drikkes der stadig mindre sød vin på verdensplan.
Derfor har Xavier Planty, der er præsident for vinproducentforeningen Les Vignerons de Sauternes et Barsac, tænkt sig at introducere en ny appellation i Sauternes, Côteaux du Sauternais, helliget lette og tørre hvidvine. Det skal også være vine, der prismæssigt er billigere end den meget kostbare søde Sauternes-vin.
Først skal der stemmes om forslaget og navnet på den nye appellation i vinproducentforeningen. Og bliver Plantys plan vedtaget, sendes der en ansøgning til appellations-myndigheden INAO. Herfra kan der så igen gå et par år, før den endelige tilladelse gives. Så appellationen Côteaux du Sauternais er ikke lige om hjørnet …
Pop-up bar med kultvine
Hvis man skal til London inden d. 23. december, kan det være en god idé at lægge vejen forbi Lant Street i Southwark. Her - i en gammel korkfabrik - har vinforretningen Lant Street Wine indrettet en pop-up bar, hvor man kan købe hele 50 fine vine glasvis i yngre og ældre årgange. Nogle af vinene er meget kostbare og sjældne, og ikke lige til at få fat i - eller til at betale.
Blandt de vine, der serveres i pop-up baren, er Château Lynch-Moussas 1997, hvor et glas med 12,5 cl koster 14 pund (cirka 124 kr.). Man kan også få et glas Bodegas Roda II Rioja Reserva 1998 for 18 pund (cirka 159 kr.), ligesom det er muligt at købe glas med Château Lafite i flere forskellige årgange.
Hvis man har en sød tand, kan man også få skænket et glas Cockburn’s Vintage Port 1960.
Bruger Coravin
At det overhovedet kan lade sig gøre at servere disse kultvine glasvis skyldes Coravin - et system, der gør det muligt at få sig et glas vin uden at skulle åbne flasken.
Systemet fungerer ved, at en meget tynd nål stikkes ind gennem både kapslen og korkproppen. Når man trykker på en knap, injiceres gasarten argon, hvorved vinen i flasken er under pres, mens man hælder vin ud i en tynd stråle gennem nålen. Når flasken igen sættes på bordet, er al ilten erstattet af argon, hvorved den resterende vin holdes frisk.
Pernod Ricard på slankekur
Pernod Ricard har gennem de senere år solgt flere vin- og spiritusmærker fra - ikke fordi, det går dårligt med økonomien, tværtimod så går det strygende for det franske firma.
Når Pernod Ricard er på slankekur, er det fordi firmaet i højere grad ønsker at satse på sine førende mærker. Det gælder fx Chivas Brothers. Som vi nævnte i uge 45, så har Pernod Ricard øremærket det, der svarer til cirka 334 millioner kr. til en udbygning af det skotske destilleri.
Har solgt Domecq
I den forgangne uge meddelte Pernod Ricard, at firmaet har solgt sine brandyer og vine af mærket Domecq til det spanske Bodega Las Copas.
Salget omfatter blandt andet de mexicanske brandyer Don Pedro, Presidente og Azteca de Oro samt en række vine, som fremstilles i den mexicanske by Ensenada.
Bodega Las Copas ligger i Spanien og er et joint venture foretagende mellem det berømte sherryhus Gonzalez Byass, der blandt andet fremstiller mærket Tío Pepe, og så Grupo Emperador, som ejes af milliardæren Andrew Tan.
Det gamle kloster Fordham Abbey Estate, som nu bliver rammen om et nyt saké-bryggeri.
Saké-bryggeri på britisk jord
I et nedlagt 1700-tals kloster i det smukke britiske Cambridgeshire begynder man nu at opføre Storbritanniens første saké-bryggeri, Dojima Sake Brewery.
Bag det nye bryggeri står den japanske forretningsmand og saké-brygger Yoshihide Hashimoto. Han ejer bryggerikoncernen Dojima Brewery Co., som blev grundlagt i Osaka i 1996 og i dag omfatter 30 saké-bryggerier i Japan.
Ud over den gamle klosterbygning kommer det nye bryggeri til at omfatte flere andre bygninger - heriblandt et besøgscenter.
Byggeriet og dets udstyr vil koste i omegnen af 9 millioner pund (cirka 80 mio. kr.), og man forventer, at kunne fremstille den første saké i oktober 2017.
Præster beroligede ånderne
I den forgangne uge blev den fremtidige byggeplads indviet på japansk manér med en såkaldt jichinsai - japansk for ”en ceremoni for at berolige jorden”. En sådan ceremoni er nødvendig, før gravkøer og arbejdere indtager området.
Ceremonien blev overværet af 100 indbudte gæster og forestået af den japanske ambassadør i Storbritannien, Koji Tsuruoka. Shinto-præster var kommet hele vejen fra Osaka for blandt andet at bede om tilgivelse hos de ånder, der lever under jorden, for den uro, som byggeriet vil medføre. De bad ligeledes for arbejdernes sikkerhed og bryggeriets succes.
Ceremonien sluttede med, at man udbragte et ”kampai” (skål) og skålede i en kop saké.
Man kan læse mere om det nye saké-bryggeri ved at
klikke her.
Under konkurrencens blindsmagning er bag-in-box vinene placeret i neutralt udseende kasser.
Det drejer sig om BIB-vine
Der findes konkurrencer for forskellige vintyper og for vine på forskellige druer. Og så findes der ”Concours International Wine In Box” (CIWIB) - en international konkurrence for bag-in-box vine. Tredje udgave af konkurrencen finder sted d. 24 marts 2017 i den franske by Toulouse.
Under smagningen bedømmes vinene inden for flere forskellige kategorier, og de bedste vine belønnes med en ”Best Wine in Box” medalje.
Dommerpanelet, der består af både branchefolk - ønologer, sommelierer, vinskribenter osv. - og forbrugere, smager vinene blindt, idet hver bag-in-box er sat ind i en neutralt udseende kasse.
I år deltog 325 vine, hvoraf de 97 fik en medalje - vindervinene kan ses ved at
klikke her. Man kan jo prøve at gå på jagt efter nogle af de gode vine på de danske forretningshylder.
The Whisky Exchange i London.
Guf for Macallan-fans
Der er spiritusflasker fra gulv til loft - og flest whiskyflasker - i forretningen The Whisky Exchange i Covent Garden i London.
Hele 40.000 forskellige whiskyer, 500 cognacer, 300 flasker gin og masser af andre stærke sager finder man på forretningens hylder.
Og så har The Whisky Exchange også sat en af de største samlinger Macallan whisky nogensinde til salg. Samlingen, der omfatter 100 flasker, er vurderet til 400.000 pund (cirka 3,5 millioner kr.). Men heldigvis sælges whiskyerne enkeltvis, og der er masser af guf imellem for Macallan-fans.
Der er flere sjældne special-lanceringer, som fx The Macallan 50 Year old, og flasker i hver eneste tappeårgang fra 1928 til og med 1997.
Det er forretningens ejer og whiskysamler, Sukhinder Singh, der har samlet de mange flasker gennem en årrække, og nu har valgt at tage afsked med dem.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Strandgaarden Wine & Spirits har optaget importen af vinene fra Stellenrust Wine Estate i Sydafrika.
Ugens vinøse billede
Lars Ole Hansen er for nylig kommet hjem fra en tur til Portugal og Spanien, hvor han blandt andet besøgte den familieejede Bodegas Faustino Gonzalez i sherry-distriktets hovedby, Jerez:
- Det skulle være den mindste bodega i Jerez, som selv tapper sherry, fortæller Lars Ole Hansen. - Der tappes kun cirka 6000 flasker om året.
- På billedet ses indehaveren af Bodegas Faustino Gonzalez, Jaime Gonzalez, som var vært ved en smagning, hvor nogle af vinene blev trukket direkte op af fadene. Det var fantastisk at se ham betjene en venencia uden at spilde en eneste dråbe.
En venencia er et særligt redskab, der består af en lang stang med et bæger, som kældermesteren bruger til at hente sherry op af fadene med. Undertiden laver han eller hun et helt show, hvor stangen med det fyldte bæger slynges i en bue op over hovedet, hvorefter sherryen i en tynd stråle rammer et glas i kældermesterens anden hånd.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
404
Thorvaldsen lod i 1816 Ganymedes skænke vin i sit bæger (Eremitage-museet, Sankt Petersborg, foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen