Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 51, 2016



Vi her på VinAvisen

ønsker jer alle en rigtig
GLÆDELIG JUL
Glædelig Jul og Godt Nytår
Joyeux Noël et Meilleurs Voeux
Bon Nadal i Feli Any Nou
Buon Natale e Felice Anno Nuovo
Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo
Merry Christmas and Happy New Year
God Jul och Gott Nytt År
Kala Christougena Kali Chronia

Hærværk for millioner

Vingården Conte Vistarino i Lombardiet har været udsat for omfattende hærværk. En eller flere gerningsmænd brød for nylig ind i vineriet og åbnede hanerne til syv store vintanke. I alt fossede mere end 600.000 liter vin svarende til cirka 400.000 flasker ud på gulvet i vineriet. I værdi har vinhuset mistet vin for 500.000 euro (cirka 3,7 mio. kr.).
Set fra gerningsmændenes side var det ubetinget det helt rigtige tidspunkt at slå til på - dér, hvor det forvoldte størst skade for vinhuset.

På bar bund


De seks af tankene var fulde af årets nye hvidvin på Pinot Grigio, som Conte Vistarino skulle have solgt videre som bulk til nogle af de lokale vinproducenter, der fremstiller mousserende vin. Den syvende tank var halvt fuld af ligeledes ny rødvin på Pinot Noir.
Ejeren af vingården, Ottavia Giorgi di Vistarino, har ifølge The Telegraph ingen anelse om, hvem der kan have begået ugerningen. Hun har ikke noget udestående med nogen og har ikke fået forudgående trusler af nogen art.


Foto: CIVC.

Verdens bedst sælgende champagner

The Drinks Business har lavet en liste over verdens ti bedst sælgende champagnemærker i 2015, når det gælder antallet af flasker.
For hvert mærke angiver magasinet også en række informationer så som kældermesteren, der har stået for fremstillingen af champagnen, druesammensætningen og dosage - den tilsætning af sød vin, som i sidste ende bestemmer, hvor megen sødme champagnen får.
Ifølge The Drinks Business er der en tendens hos champagnehusene til at fremstille stadig mere tørre champagner. Siden år 2000 skulle der således have været et gennemsnitligt faldt i mængden af dosage pr. liter på 2,8 gram.
Nedenfor bringer vi listen over de ti størst sælgende champagnemærker, der alle er ikke-årgangs champagner. Ved at klikke her kan man læse mere om de enkelte mærker.

Champagnens topti


1. Moët & Chandon Brut Impérial (30 mio. flasker).
2. Veuve Clicquot Yellow Label Brut (den gule enke) (19 mio. flasker).
3. Nicolas Feuillatte Brut Réserve (10,8 mio. flasker).
4. G.H. Mumm Gordon Rouge Brut (7,6 mio. flasker).
5. Laurent-Perrier Brut (7,3 mio. flasker).
6. Taittinger Brut Réserve (5,5 mio. flasker).
7. Pommery Brut Royal (4,4 mio. flasker).
8. Piper-Heidsieck Cuvée Brut (4,3 mio. flasker).
9. Lanson Black Label Brut (4,2 mio. flasker).
10. Canard-Duchêne Authentic Brut (4,1 mio. flasker).

Magrez på indkøb i Bordeaux

Som vi nævnt i uge 24 er en af Bordeauxs helt store vinkøbmænd, Bernard Magrez, i færd med at sælge ud af sine i alt tretten ikke-klassificerede vinslotte. De fire klassificerede, han ejer - Pape Clement, Clos Haut-Peyraguey, Fombrauge og La Tour Carnet - beholder han. Ud over disse fire slotte ejer Magrez også adskillige vinhuse rundt om i verden.
For nylig indtog han køberens rolle, idet han har købt en en vinmark i området Marbuzet i Bordeaux-appellationen Saint Éstephe.

Kun 3000 flasker


Ud af druerne fra vinmarken vil Bernard Magrez fremstille en ny vin med navnet Clos Sanctus Perfectus på etiketten. Den årlige produktion bliver på kun 3000 flasker, som vil blive solgt i udvalgte forretninger rundt om i verden.
Hvad Magrez har betalt for det lille stykke vinmark vides ikke, men ifølge SAFER (Société d'Aménagement Foncier et d'Établissement Rural), en organisation, der skal godkende alle handler med fransk landbrugsjord, ligger gennemsnitsprisen pr. hektar vinmark i Saint Éstephe på 235.000 euro (cirka 1,7 millioner kr.).
For Magrez har det dog kun været et greb i lommen. Han har ifølge det franske magasin Challenges en privat formue på 700 mio. euro (cirka 5 milliarder kr.), hvilket gør ham til Frankrigs 94. rigeste person.


Champagnekøler af Chardonnay-druer

Den amerikanske designer og arkitekt Andrew Kudless har kreeret en meget interessant champagnekøler for champagnehuset Maison Perrier-Jouët.

Den er skabt i en kombination af Chardonnay-druer og 3D-print. Druerne har fået lov til at tørre fuldstændig ind og er derefter blevet pulveriseret. Dette pulver har Kudless så trukket lange snoede baner i, og det mønster, der herved er fremkommet - og som skal lede tankerne hen på netop indskrumpede druer - har dannet grundlag for 3D-printet og dermed den færdige champagnekøler.

En større installation


Køleren indgik i en større installation, skabt til udstillingen DesignMiami i oktober i år. Installationen, der var inspireret af art nouveau-stilen med dens slyngede linjer, var lavet af fire materialer, som alle har med champagne at gøre: træ (fade), kalk (undergrunden), glas og så druer, der som nævnt indgik i champagnekøleren.
Man kan se en glimrende lille film på youtube, hvor Andrew Kudless fortæller om fremgangsmåden, når det gælder såvel køleren som resten af installationen.

Taget på fersk gerning

Det er efterhånden en kendt sag, at der i Kina fremstilles forfalskninger af fornemme (og især franske) vine. Ikke mindst i provinsen Guangdong har det lokale politi gennem de senere år optrevlet den ene svindel-bande efter den anden - og nye bander dukker hele tiden op.
Når Guangdong er blevet et yndet sted for vinsvindlere, skyldes det, at provinsen er nabo til Hong Kong, hvor det er let at få afsat de forfalskede vine til priser, der svarer til deres fornemme etiketter.
For nylig lykkedes det politiet at afsløre endnu en bande svindlere i Guangdong. De havde indrettet et værksted i en lejet lejlighed med alt, hvad de havde brug for til at fremstille de forfalskede vine. Da politiet kom, var svindlerne i fuld gang med at tappe billig rødvin på brugte flasker, der havde indeholdt kostbar vin.

Forfalsket Maotai


I lejligheden fandt man ifølge The Drinks Business mere end 300 forfalskede flasker vin og adskillige ligeledes forfalskede flasker spiritus. Myndighederne vurderer, at vinene - hvis de var blevet solgt som værende den ægte vare - ville have indbragt det, der svarer til cirka 3000 kr. flasken. Hvor mange flasker, svindlerne har nået at sende af sted til Hong Kong, før de blev afsløret, vides ikke …
Nogenlunde samtidig med optrevlingen af banden i Guangdong slog politiet også klørene i en bande svindlere i provinsen Anhui i det østlige Kina. Her var der tale om et større distributionsnetværk af svindelvine og -spiritusser.
Politiet fandt blandt andet 150 kasser med forfalsket Maotai - Kinas berømte og kostbare ris-spiritus.


Da vand blev til vin

Her kommer et godt tip til de af vores læsere, der har et køleskab med vanddispenser.
En sådan dispenser sørger jo for, at man altid kan tappe et glas koldt vand direkte fra en monteret vandbeholder i køleskabet.
En opfindsom livsstilsblogger i Manchester, Clare Potts, fik for nylig den idé at skifte vandet ud med hvidvin. Nu kan hun så hver dag tappe sig et glas meget kold vin, uden at vinflaskerne fylder op på hylderne i køleskabet.

Producenter bliver kimet ned


Det er jo faktisk en meget enkel og smart idé - der dog har et par minusser. Idet der tappes hvidvin fra beholderen, vil den resterende vin begynde at oxidere. Men selvfølgelig - hvis indholdet drikkes hurtigt nok, så går det. Og så er der temperaturen, der jo - i hvert fald for nogle hvidvines vedkommende - er lige lav nok.
Clare Potts har lagt ideen med tilhørende billede ind på de sociale medier, hvilket har vakt en storm af likes. Alene på Twitter fik hun på rekordtid 200.000 likes.
Og ikke nok med det - køleskabsproducenter og firmaer, der producerer vinskabe, er blevet kimet ned af britiske forbrugere, som opfordrer dem til at indbygge en vindispenser i deres skabe.


Den nye selvskænkende
ølpumpe med navnet
Pay@Pump.

Pumpe skal få bugt med køer

Det kan være nok så hyggeligt at sætte sig ved bardisken, bestille et glas øl og måske få en lille snak med bartenderen.
Men den slags hyggeseancer er der langt imellem i juletiden - og andre højtider - i de britiske barer og pubber.
De fleste af dem er propfyldte om aftenen med lange køer op til bardisken, og ventetiden på et glas vin eller øl er i gennemsnit 12 minutter. Det viser en nylig undersøgelse fra Opinium, der omfattede 2000 voksne briter.
Halvdelen af de adspurgte briter sagde, at det at skulle stå i kø i en bar var det mest irriterende ved en glad aften i byen. Og 20% af briterne var endt med at gå igen fra baren eller pubben på grund af den lange ventetid.
Undersøgelsen viste også, at kunderne gør alt for at springe over i køen - nogle flirter med bartenderen, mens andre vifter med et bundt pengesedler i luften.
Men nu er der hjælp på vej i form af en meget smart ølpumpe udviklet af det britiske firma Barclaycard.

Touchscreen og kontaktløst kort


Maskinen, der er døbt Pay@Pump skulle ifølge Barclaycard være intet mindre end verdens første selvskænkende ølpumpe.
Når pumpen er installeret i baren eller pubben, kan kunden på en touchscreen vælge, hvilken øl der skal i glasset. Dernæst betales der for brygget med et kontaktløst betalingskort, der blot holdes hen over betalingsterminalen. Ølglasset placeres på pumpens fod, og når betalingen er registreret, pumpes øllet automatisk ned i glasset. Hele seancen tager kun et minut, så pumpen kan nå at betjene rigtig mange ølglade briter, og dermed minimere køerne ved bardiskene.
Foreløbig er en prototype af Pay@Pump afprøvet i en bar på Piccadilly. Den endelige version af pumpen forventes på markedet i løbet af 2017.


Fra auktionen over William Kochs vinsamling.

Førsteplads til Sotheby's vinauktioner

Der er penge i vinauktioner, og for auktionshuset Sotheby’s drejer det sig om rigtig mange penge.
I 2016 har auktionshuset solgt vin for et beløb svarende til cirka 526 mio. kr. - hvilket er en stigning på hele 22% i forhold til året før.
Det gigantiske samlede hammerslag betyder også, at Sotheby’s for andet år i træk ligger i spidsen, når det gælder det globale marked for vinauktioner.
Nedenfor bringer vi nogle af tallene fra årets salg hos det internationale auktionshus.

Fem friske facts


* Sotheby’s afdeling i New York tegnede sig med 34 mio. dollars (cirka 241 mio. kr.) for den største del af auktionshusets vinsalg i år.
* I alt blev der hos Sotheby’s solgt 17.989 partier vin fordelt på 27 auktioner.
* 10 af auktionerne var helliget vine fra private vinsamlere. Og verdensrekorden for en privat vinsamling solgt på auktion blev sat med salget af William Kochs samling, der gik for det, der svarer til cirka 155 mio. kr.
* I 2016 kom køberne af vine hos Sotheby’s fra 28 forskellige lande, og 33% af dem bød for første gang på vin hos auktionshuset.
* 51% af de mange partier vin, der blev solgt i årets løb, gik til over højeste vurderingen, og 18% af de solgte partier blev købt af online-bydere.


Flasken med Terrantez madeira årgang 1715.

277.000 kr. for en flaske madeira

Der er en stigende interesse for gamle madeira’er - hvilket i høj grad afspejles i de hammerslag de indbringer på diverse auktioner.
Men 39.000 dollars (cirka 277.000 kr.) er en sjælden høj pris for en flaske hedvin i det hele taget. Det var ikke desto mindre, hvad hollandske Bay van der Bunt for nylig betalte for en flaske Terrantez madeira årgang 1715 hos Christie’s auktioner. Og det var mere end dobbelt så meget som flaskens højeste vurdering.
Nu må det tilføjes, at hvidvinsdruen Terrantez, som vinen var lavet på, er lidt af en sjældenhed. Engang var Terrantez udbredt på Madeira - i dag er druen stort set uddød bortset fra nogle mindre beplantninger i øens Minho-provins.

Kan stadig drikkes


I 2015 blev der også hos Christie’s solgt hele to flasker Terrantez 1715, der gik for det, der svarer til henholdsvis 142.000 kr. og 185.000 kr.
Disse gamle madeira’er er søde vine, der stadig kan drikkes den dag i dag, så Bay van der Bunt kan sagtens knappe flasken op og snuppe sig et rigtig godt glas madeira.
Det har han nu sikkert ikke tænkt sig. Det nykøbte klenodie bliver højst sandsynligt videresolgt i hans internetforretning Oldliquors.com, hvor der netop handles med meget gamle flasker spiritus og hedvin.


Jan Sørensen.

Jan Sørensen takker af

I næsten 50 år har Erik Sørensen Vin været Jan Sørensens andet hjem. Men nu er det slut, da han har besluttet at gå på pension fra og med det nye år. Allerede i gymnasietiden arbejdede han i farens vinhandel, og han fortsatte, mens han læste til journalist. Siden da har han været partner i Erik Sørensen Vin.

Søren Axelsen er død

Søren Axelsen er død i en alder af 84 år. I 1952 forlod han København for at opleve verden. Undervejs kom han til Chile, blev interesseret i vinindustrien og endte med at slå sig ned som drueavler i Californien.
Senere vendte han tilbage til Chile, hvor han i Colchagua grundlagde et vinhus sammen med sin familie.
Oprindelig fremstillede vinhuset udelukkende bulkvin, og i 1988 sendte Søren Axelsen en container vin af sted til Danmark og blev dermed en af de første eksportører af chilensk vin til landet.
Søren Axelsen efterlader sin hustru Ingrid og sønnerne Peter og Eric.
Nogle af de lækre stykker chokolade i Kreuther Patrón Alquimia Collection.

En meget dyr æske chokolade

Synet af de fyldte chokolader på billedet kan godt få mundvandet til at løbe. Men det holder det op med, når man hører prisen på lækkerierne.
Man skal nemlig diske op med intet mindre end det, der svarer til 7000 kr. for en æske med 24 chokolader.
Kreuther Patrón Alquimia Collection hedder serien af håndlavede chokolader, og ikke to af stykkerne i æsken er ens. Den høje pris skyldes de ædle råvarer, der indgår i hvert enkelt stykke - og ikke mindst det skvæt af det kostbare tequila-mærke Patrón, som også har lagt navn til chokoladerne.

53.000 kr. flasken


Der er brugt såvel hvid umodnet Patrón som kostbare fadmodnede udgaver, heriblandt flagskibet Patrón en Lalique, der koster cirka 53.000 kr. flasken.
I chokoladestykket Citrinitas er denne kult-tequila forenet med ganache af skovhonning fra Quebec, citrus-mandel florentine crumble og mørk chokolade.
Det er den fornemme chokoladeforretning Kreuther Handcrafted Chocolate i New York, der har kreeret de fine chokolader. Man kan læse mere om chokoladerne og den serie af Patrón tequila’er, der er brugt til de enkelte stykker, ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Bichel Vine har ansat Thomas Nedertorp Nielsen som ny butikschef i gårdbutikken i Hjortshøj.


René Skærbæk Nørager.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

René Skærbæk Nørager (f. 1955) fik en handelsuddannelse hos Det Østasiatiske Kompagni dengang, hvor hovedsædet havde til huse i København. Et job som eksportchef i det ØK-ejede Plumrose Division var startskuddet til en 20-årig karriere inden for dansk fødevareeksport og til et arbejdsliv med utallige rejser – frem for alt til Australien og Det fjerne Østen.
Interessen for vin fik René Skærbæk Nørager på en af sine rejser til Australien. Og da han i 1998 var blevet godt træt af flyture og hotelværelser, sagde han farvel til sit daværende job som eksportchef i småkage-firmaet Kelsen International Bakery og slog sig ned med egen vinforretning i Vejle.
I begyndelsen importerede René Skærbæk Nørager udelukkende vin fra sin australske ven John Gebers to vingårde, Cowra Wines Pty og Chateau Tanunda. Men Vinglasset ApS, som han døbte sin forretning, fik hurtigt vokseværk, og i dag dækker sortimentet gode flasker fra alverdens vinlande.
Fritiden går med hjemlig hygge med hustru og børn i familiens hus i Bredballe samt en god tenniskamp i ny og næ i den lokale tennisklub.
Adresse: Vinglasset ApS, Havnegade 8 B, 7100 Vejle, tlf.: 75 82 62 90, e-mail: vin@vinglasset.dk, www.vinglasset.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvor stor en vinproducent er Kina?

Til et vinforedrag for nylig hørte Erik Mortensen foredragsholderen sige, at Kina er verdens femte største vinproducent. Har dette sin rigtighed? Spørger han. Og hvilke er de foretrukne druetyper, der passer til klimaet?
Ifølge den seneste rapport fra april 2016 fra den internationale vinorganisation OIV (Office International de la Vigne et du Vin) er Kina verdens ottende største - og altså ikke femte største - vinproducent. I 2015 blev der således fremstillet i alt 11 millioner hektoliter vin på kinesisk jord.
Til gengæld er Kina verdens femte største vinforbruger - efter USA, der ligger på en førsteplads, Frankrig, Italien og Tyskland. Kineserne er ligeledes verdens femte største importør af vin.
Når det gælder den mest plantede drue, så er det Cabernet Sauvignon, som dyrkes i samtlige af Kinas vinområder. Der dyrkes også en del Cabernet Franc og - når det drejer sig om hvidvin - Chardonnay.
Men Kina er et meget nyt vinland, og man prøver sig stadig frem for at finde ud af, hvilke druer, der trives bedst hvor i landets rigt varierede klima- og jordbundsforhold.


Ugens vinøse billede

Denne uges billede har Elisabetta Geppetti, der ejer den anerkendte vingård, Fattoria Le Pupille, sendt os. Det forestiller vingårdens marker i det toskanske Maremma.
I navnet Maremma indgår det italienske ord mare, der betyder hav, og i baggrunden af billedet kan man med lidt god vilje ane Det tyrrhenske Hav med halvøen Monte Argentário.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


406 Et middelalderligt tårn har givet Château Latour i Bordeaux dets navn (træsnit fra 1800-tallet).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine og en flaske akvavit. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don's Rosé Brut, Skærsøgaard Vin, Rondo, Danmark, 2014, lav alkohol (12%)

En meget elegant, mousserende vin med en fin laksefarve, en blød og fyldig mousse og en liflig bærsmag med noter af især friske hindbær. Servér den som velkomstdrink nytårsaften eller til en let fiskeforret. Man kan godt forstå, at denne vin er kåret som årets bedste vin ved Dansk Vinskue 2016. Og ikke nok med det - den er også blevet hædret med en sølvmedalje ved den internationale konkurrence for mousserende vine, Effervescents du Monde 2015.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Evel, Real Companiha Velha, Duoro, Portugal, 2015, middel alkohol (13,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager

I denne rigtig gode hvidvin mødes fire ret ukendte druer: Viosinho, Rabigato, Fernâo Pires og Moscatel Galego Branco. Duften er liflig, og smagen er aromatisk og læskende med noter af fersken og melon. Til 65 kr. (ved seks flasker) er vinen et godt køb.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Corazón Loco, Bodega Iniesta, Manchuela, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

99 kr., på tilbud til 75 kr., Masa Wine

Et meget vellykket møde mellem to store hvidvins-druer, Chardonnay og Sauvignon Blanc, der tilmed er økologisk dyrkede. Vinen har en aromatisk duft og en bred, blød smag med fin krydring og en lille sødme. Dertil en meget lang eftersmag, hvor især Sauvignon-druen markerer sig. Udpræget madvin. Der er valuta for alle de 75 kr.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ayama, Slent Farms, Pinotage, Paardeberg, Sydafrika, 2015, høj alkohol (14,3%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Til prisen en rigtig god rødvin med fyldig frugt, fin krydring og bløde tanniner - egenskaber, der fortsætter ud i en lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Capitoso, Bodegas Altanza, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Jysk Vin

Pæn rødvin med en rimelig god smag - til prisen ved seks flasker faktisk en udmærket hverdags-vin. Plask den eventuelt over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine la Brune, Vignerons de Caractere, Beaumes de Venise, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

79 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En meget dejlig Rhône-rødvin på druerne Grenache og Syrah - lækker, fyldig frugt, bløde tanniner ... og en meget attraktiv pris. En udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjerneØ

Olmo, Valturio, Sangiovese, Marche Rosso IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

81 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En rigtig god rødvin på økologisk dyrkede druer. Den har en god druesmag med en let fedme, god krydring og lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjerne

Simplicity, Stellenrust, Stellenbosch, Syd Afrika, 2015, middel alkohol (14%)

89,95 kr., Strandgaarden

Kraftig duft, kraftig smag ... en rødvin til kraftig mad. Det er ikke elegancen og charmen, der trykker den, men med sin brede frugt og sine krydrede noter er den en udmærket madvin. Vinen er lavet på druerne Shiraz, Cabernet Sauvignon og Merlot.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duette, Vina Indomita, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2015, middel alkohol (14%)

89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 51): 50 kr., SuperBrugsen

Denne rigtig gode rødvin smager ikke umiddelbart af druen Pinot Noir, men den smager godt og har en yderst attraktiv tilbudspris. Er faktisk lidt af et fund. Vinen har fyldig og blød frugt, let krydring, tilpas syre og en fin sødme - uden at være for sød. Dertil en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marchino, Primitivo, Manduria, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

99 kr., Premier Cru

Kraftig og lækker rødvin med et flot billede af druen Primitivo (Zinfandel, som de siger over there). Den har bred frugt, god krydring, bløde tanniner og er let at drikke. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quintesse, Château Pesquie, Ventoux, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 12 flaskere, Philipson Wine

Om den forrige årgang skrev vi: "Glimrende Rhône-rødvin, der omfavner ens smagsløg med sin gode, bløde frugt og sit brede krydderi-register. Typisk Ventoux." Den gode anbefaling gælder også 2013-årgangen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quatro, MontGras, Colchagua Valley, Chile, 2015, middel alkohol (14%)

100 kr., på tilbud til 59 kr. og i Bilka fra d. 27. til 31. december til 49.50 kr., Føtex 

Denne rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah og Malbec er rigtig lækker. En vin med dyb frugt, bløde tanniner, krydrede noter og en lang eftersmag. Rimelig pris - og ikke mindst tilbudspris - for så god en vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pierre Henri Morel, Vacqueyras, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

129 kr., Irma

Vellavet rødvin med god, kraftig frugt og en hel kurv af krydderurter. God syre, en lille druesødme og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Tabiso, Darling Cellars, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2016, middel alkohol (14%)

137,95 kr., pris for 3 liter i boks, Amka

34,50 kr. pr. helflaske - faktisk billigt for så god en rødvin i boks. Vinen har en god, kraftig duft og en smag i fin balance. Her er blød og saftig frugt, god krydring og en inviterende sødme. Glimrende som hverdags-vin og en meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Sastre, Bodegas Hermanos Sastre, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 83 kr., D’Wine

Fyldig rødvin med dejlig druefrugt, der kører igennem langt ud i eftersmagen og bringer både krydderi, tanniner, sødme, syre og fint integrerede fadnoter med sig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zarús, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw

Hyldebær, mørke kirsebær og noter af mørk chokolade præger duften af denne skønne rødvin. Smagen er intens, med masser af frugt og en fin krydring. En meget vellavet rødvin, der gerne må plaskes over i en karaffel et par timer før servering. Drik den til en af vinterens simre-kødgryder.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rotllan Torra, Torroja del Priorat, Priorat, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)

149,95 kr., ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin på druerne Garnacha, Samsó og Cabernet Sauvignon har en lidt mere sødlig profil end så mange andre Priorat'er med deres tørhed og krydring. Bedømt på dens egne premisser er det en rigtig god rødvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Antu Limited, MontGras, Syrah, Valle de Leyda, Chile, 2012, høj alkohol (14,5%)

189 kr., Føtex 

Denne rødvin delte smagepanelet. Nogle mente, at der var for meget sødme i vinen og en duft af svovl. Andre mente, at mange vil være glade for vinens dybe, varme frugt oggode krydring, og at svovlet hurtigt forsvinder - så vi bedømte vinen med tanke på de mange, der vil blive glade for den.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bardos, Vasques de Carvalho, Duoro, Portugal, 2012, høj alkohol (14,5%)

259 kr., AC-Vine

En spændende, elegant og meget lækker rødvin på druerne Touriga Nacionale, Tinto Roriz og Touriga Franca. Den har det hele - en ren, fyldig og varm frugt, fin krydring, bløde tanniner, lang eftersmag ... En af de bedste Douro-vine, vi har smagt. Nyd den til en god bøf - eller som meditations-vin.

stjernestjernestjernestjerne

Tim Smith Wines, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2014, middel alkohol (14%)

399,95 kr., ved 6 flasker: 349 kr., AndrupVin.dk

Stor og meget flot rødvin med fyldig frugt og et bredt spektrum - bløde tanniner, diskret krydring ... en vin til en gennemstegt kængu... øh, mødbrad, gryderet etc. Flasken har skruelåg. Helt billig er den ikke - prisen nuppede lige en stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca del Conti, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2011, høj alkohol (16,5%)

699 kr., pris ved 6 flasker: 629 kr., YouAndWine

En helt igennem fantastisk rødvin. Den har en intens og meget aromatisk duft med noter af modne mørke kirsebær, hyldebær og svampe. Smagen er rig, koncentreret, med moden frugt og bløde tanniner. Alkohol er der også - hele 16,5% - men den bider ikke og er smukt integreret. Det er dog en muskuløs rødvin, der kræver mad på bordet - og gerne julemad. Den kan klare både and og rødkål.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen