Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 9, 2017



Vandet står højt i vinmarkerne. Fra den lille film på YouTube.

Oversvømmede vinmarker

I regionen Swan Valley i Western Australia kan man i øjeblikket opleve vinproducenter, som padler af sted i kanoer mellem rækkerne af vinstokke.

Et kraftigt regnvejr fik for nylig floden Swan River til at gå over sine bredder og oversvømme områdets mange lavtliggende vinmarker. Og det netop nu, hvor høsten står for døren.
Nogle vinhuse var allerede begyndt at høste druerne, da vandet kom væltende. Hos fx Sandalford Wines var de fleste hvidvinsdruer i hus, men samtlige Semillon- og Chenin Blanc-druer er gået tabt.

Sprækkede druer


Et andet vinhus, Sittella Wines, har mistet alle sine Shiraz-druer, og sådan kan den ene efter den anden vinproducent melde om større eller mindre indhug i høstmængden.
I nogle vinmarker står vandet i to meters højde, så man ikke engang kan se toppene af vinstokkene - i andre er der tale om soppehøjde. Men også her er det gået ud over druerne. Selv om vinstokkene ikke er oversvømmede, så suger de al for megen vand til sig, hvilket medfører, at skindene på druerne sprækker - især på de druesorter, der i forvejen har et sart skind, som fx Chenin Blanc. Og sprækkede druer er lette ofre for skimmelsvamp, som stortrives i den store fugtighed, som oversvømmelserne har resulteret i.

Skader for 54 mio. kr.


Flere hundrede tons druer er gået tabt, og vinproducentforeningen Grape Growers Association of Western Australia regner med, at skaderne vil beløbe sig til mere end 10 millioner AUD (cirka cirka 54 mio. kr.).
Myndighederne i Swan Valley har med god grund erklæret regionen for naturkatastrofezone.
En lille film på YouTube giver et godt indtryk af de store vandmængder, der har oversvømmet vinmarkerne.


Oscar-statuetten. Foto: Wikipedia/Oscars.

12.000 glas bobler til Oscar-fest

I denne weekend afholdes den 89. udgave af Academy Awards, og spændingen om, hvem der løber med årets Oscar-statuetter for bedste film, hovedrolle, birolle osv., bliver udløst.
De berømte og håbefulde skuespillere og de mange indbudte gæster er ankommet til Dolby Theatre i Hollywood - og de skal alle have vin i glassene og mad i maverne såvel under Oscar-uddelingen som til den efterfølgende fest, Governors Ball. Og det skal alt sammen være crème de la crème.
Champagnehuset Piper-Heidsieck har ifølge Decanter fået æren af at levere bobler, og der vil blive åbnet 1400 flasker og skænket i alt 12.000 glas champagne. Blandt flaskerne vil der være adskillige magnummer og årgangschampagner.

13,6 kg spiseligt guldstøv


Samtlige stillevine bliver leveret af Francis Ford Coppola Winery - der ejes af den legendariske filmproducent af samme navn. Hvid- og rødvinen bliver henholdsvis en Chardonnay og en blandingsrødvin fra serien Cinema Premiere 89th Edition. I alt vil der blive skænket 10.000 glas vin fra 2200 flasker.
Når det gælder maden, vil der blandt andet blive serveret 250 hummere, 7500 rejer (tænk engang at tælle alle de rejer …), 10 kg kaviar, 800 krabbeklør og 6,8 kg sorte trøfler fra Bourgogne.
Til desserten er der fremstillet 90 liter is, som skal ledsages af i alt 1050 vaffelkræmmerhuse. Og ud over det hele bliver der drysset 13,6 kg spiseligt guldstøv.

7000 chokolade-Oscars


Til kaffen kan alle gæsterne få lov til at bide hovedet af deres helt egen Oscar-statuette, idet man har lavet 7000 miniatureudgaver af den berømte statuette i chokolade.
Oscar-statuetten - altså den rigtige af bronze overtrukket med 24 karat guld - er blevet uddelt af Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) siden 1929, og hvorfor hedder den så Oscar? Oprindelig var det statuettens kælenavn, hvor det officielle navn var Academy Award of Merit.
Det fortælles, at det var AMPAS’s bibliotekar og siden hen administrerende direktør, Margaret Herrick, der - da hun så statuetten for første gang - sagde: - Jamen, det ligner jo min onkel Oscar!
I 1939 tog AMPAS så kælenavnet til sig, og lige siden da har statuetten heddet Oscar.


UC Davis har egne studie-vinmarker og et vineri med fade, tanke og andet udstyr. Foto: UC Davis.

Vin-sælgende universitet

Hvert eneste år må vinuniversitet UC Davis i Californien hælde omkring 24.000 liter udmærket vin i vasken.
En californisk lov forlanger nemlig, at vinen, der fremstilles af de mange ønologistuderende, skal destrueres.
Men fra og med slutningen af 2017 kommer der andre boller på vinsuppen. Myndighederne i Californien har nemlig vedtaget en særlov, der gør det muligt for universitetet at sælge op til 75.700 liter vin årligt - hvilket jo langt overstiger den mængde, der laves. Loven gælder ikke for andre vinøse læreanstalter i USA.
UC Davis vil derfor fremover sælge vinen til en række lokale vinhuse, der så vil tappe den på flasker og videresælge den.
Overskuddet fra salget går til universitetet, der glæder sig over at kunne få nogle af de mange penge tilbage, som det investerer i fremstillingen af vinen.

Økovin hitter også i Storbritannien

Økologisk vin går efter alt at dømme gyldne tider i møde på dansk jord. Det fremgik af et interview af Sudvinbio med kategoriplanlægger hos Coop, Steen Jepsen - et interview, som vi bragte uddrag af i sidste uge.
Også i Storbritannien går forbrugerne i stigende grad efter økologisk vin, øl og spiritus. Det viser en ny rapport fra Soil Association.
Sidste år var der en stigning i salget af økologisk mad og drikkevarer på hele 14,3% til 2,2% af det totale fødevaremarked på britisk jord. Og det er ikke mindst salget af økovine, der er årsag til opsvinget.
Julen 2016 var den helt store salgsperiode - her steg salget af de økologiske vine med gigantiske 40% i forhold til julen 2015.
På verdensplan sælges der årligt økologisk mad- og drikkevarer for det, der svarer til 571 milliarder kr., hvoraf Storbritannien tegner sig for de 45%.


Cannabisplanten har smukke fligede blade. Foto: Wikipedia.

Fra vin til cannabis

Som vi nævnte i uge 4, er det for nylig blevet tilladt at dyrke og sælge cannabis - eller marihuana, som udvindes af cannabis-planterne - til rekreativt brug i Californien. Hidtil har det kun været tilladt til medicinsk brug.
Det vil uden tvivl medføre, at stadig flere cannabis-producenter vil slå sig ned i Californien - noget, som nogle af statens vinproducenter ikke just er begejstrede for.
For nylig har Flow Kana, der dyrker og distribuerer cannabis, købt det nedlagte Fetzer Winery i det californiske Mendocino. Familien Fetzer fremstillede deres første kommercielle årgang vin her i 1968, men solgte ejendommen i 1992 og etablerede sig andet steds i Californien med et større vinhus.

"Snuskede folk" i omegnen


Flow Cana leverer i øjeblikket cannabis til 100 apoteker i det nordlige Californien, men med tilladelsen til også at sælge cannabis til rekreative formål vil produktionen garanteret få vokseværk i de kommende år.
Nogle af de vinhuse, der ligger tæt ved den gamle Fetzer-ejendom er bekymrede over at få en cannabis-producent som nabo. Bekymringen gælder såvel lugtgener som ”snuskede folk" i omegnen.
Det har fået Flow Kana til at udgive et informationsark, der skal berolige vinproducenterne - som jo lige så godt kan vænne sig til, at cannabis-planterne vil blive et almindeligt syn i det ellers så frodige vindistrikt.

Største høst i ti år

Ikke siden 2006 er der blevet høstet så mange druer i Bordeaux, som der blev i efteråret 2016.
I alt blev druerne forvandlet til 577 millioner liter vin, hvilket svarer til 770 mio. flasker. Og det til trods for, at arealet af vinmarker i det franske distrikt er reduceret med 10% i de sidste ti år.
Vejrguderne har da også været med vinproducenterne i Bordeaux sidste år. Vinteren var lang og kold, men så brød solen igennem og gav en lang, varm sommer. Også efteråret var yderst gunstigt med mindre regn end normalt.
85% af druerne gik til rødvin, 10% til tør hvidvin, 4% til rosé og 1% til sød hvidvin.
Man kan læse meget mere om høsten fra de enkelte appellationer i en artikel af vinskribenten og vinproducenten Gavin Quinney på Liv-ex Blog.


Foto: Wikipedia/Smallman12q.

Nyt om rødvin mod demens

Der forskes rigtig meget i det helsebringende stof resveratrol, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin.

Stoffet har vist sig at have en godgørende virkning over for en række sygdomme, heriblandt sukkersyge og visse former for kræft.
Nu har et hold amerikanske forskere ved University of California udført en interessant undersøgelse, der bekræfter resveratrolens gode virkning i forbindelse med demens - når sygdommen vel at mærke befinder sig på et tidligt stadie.
Forskerne fulgte ti forsøgspersoner - fem af hvert køn - i alderen 66 til 82 år. Alle havde de oplevet en nedsættelse i de kognitive funktioner – de mentale processer i hjernen, der gør, at vi kan tænke og opfatte. Ingen af dem havde endnu fået stillet en demens-diagnose eller fik medicin for deres begyndende demenssymptomer.

PET-skanning af hjernen


Forsøgspersonerne blev inddelt i to grupper, hvoraf den ene fik en daglig portion frysetørret druepulver, lavet på californiske rødvinsdruer - portionen svarede til halvandet glas rødvin. Den anden gruppe fik et placebo-pulver.
Forskerne fulgte nu de ti personer i et halvt år og udsatte dem med mellemrum for forskellige kognitive forsøg.
Ved undersøgelsens start og igen efter det halve år var gået, fik samtlige personer en PET-skanning af hjernen.
Forskerne koncentrerede sig om de områder i hjernen, hvor en begyndende demenssygdom som fx Alzheimers først kan spores i form af nedsat kemisk aktivitet.

Forbedret hukommelse


Hos de forsøgspersoner, der fik placebo-pulveret, skete der i løbet af det halve år en markant nedsættelse af aktiviteten i disse områder af hjernen. Hos de personer, der havde fået drue-pulveret, var hjerneaktiviteten ikke yderligere forringet i forhold til den første skanning. Og i de kognitive undersøgelser var der en direkte forbedring i deres hukommelse.
Man kan læse mere om undersøgelsen ved at klikke her.


Regnen har skyllet en del af denne grusvej væk på Ampelos's jorde. Foto: Peter Work.

Endelig regn i Californien

Californien har lidt under flere års tørke, og i 2014 blev staten ligefrem erklæret i undtagelsestilstand.

Men nu er regnen kommet, og der er ikke bare tale om små dryp - det styrter simpelt hen ned fra Himlen, hvilket får vinproducenterne til at juble. En af dem, der er glad for, at regnen er kommet, er danske Peter Work, der sammen med sin hustru, Rebecca, ejer det gode vinhus Ampelos Cellars & Vineyard i Santa Barbara i Californien.
Han fortæller, at der i løbet af blot tolv timer faldt mere end en tredjedel af den mængde nedbør, som faldt i hele 2014.

Grusvejene skylles væk


- Det væltede bare ned, og vi har allerede mistet en del af vores grusveje - de er simpelt hen skyllet væk. Men den klarer vi med et smil - bare der kommer regn, så er vi glade, lyder det fra Peter Work.
- Lake Cachuma, som er vores store vandreservoir oppe i bjergene, har været næsten tørlagt de sidste par år. Og det er ikke så godt, da det bruges til at sende vand igennem dalen, når der bliver for tørt.
- Nu hjælper det på det, men der skal stadig en del mere regn til at fylde reservoiret op.


Ilter vinen i glasset

Vi har gennem tiderne omtalt mange dimser, som efter sigende skulle kunne ilte en lidt lukket og rå vin, så den åbner sig, bliver blødere og frigiver sin aroma. For det meste drejer det sig om dimser, som sættes på flaskehalsen, før man skænker vin i glasset.
Den nye Eparé Pocket Wine Aerator fra det amerikanske firma Eparé ilter derimod vinen, når den befinder sig i glasset. Når det lille redskab er stukket ned i vinen, trykker man på en knap på håndtaget, og straks sendes der et hav af små bobler ud i glasset.

Kun 15 sekunder


Dimsen, der sammenfoldet er lige til at have med i lommen, har tre forskellige indstillinger alt efter, hvor meget eller lidt den pågældende vin skal iltes.
Hvor det tager flere timer at ilte en vin i en karaffel, kan det lille redskab ifølge firmaet klare det i løbet af 15 sekunder.
Eparé Pocket Wine Aerator koster 19,95 dollars (cirka 140 kr.), og firmaet sender også til Danmark.

Mere om GRBaV

I uge 7 nævnte vi virussen Grapevine Red Blotch associated Virus (GRBaV), som bliver stadig mere udbredt i de californiske vinmarker - og i markerne i flere andre stater. Indtil videre har man ikke fundet noget middel, der kan bekæmpe denne virus.

Vores trofaste læser, vinavler og amatør-planteforsker Jens Madsen har nu gjort os opmærksom på, at sygdommen blandt andet spredes på grund af dårlig hygiejne hos de fabrikker, hvor man poder vinplanterne.
Og, som han skriver, så ses virussen også indimellem i vinmarkerne på dansk jord.

Symphony kan købes i Danmark

I sidste uge nævnte vi i ugens gode spørgsmål hvidvinsdruen Symphony, som er en krydsning af druerne Muscat de Alexandria og Grenache Gris.
Vinene på druen har en let krydret smag med aroma af citrus, abrikos og fersken. Det lyder jo ganske dejligt.
Vores læser havde smagt vinen i Californien, men faktisk kan man ifølge Jens Madsen få hvidvine på Symphony herhjemme - blandt andet vinen Obsession fra vinhuset Ironstone. Den kan købes i Føtex og Bilka til cirka 80 kr.


Cabernet Franc. Foto: Wikipedia/MagnusManske.

Fransk drue stammer fra Navarra

Druen Cabernet Franc lægger most til rødvine i både Bordeaux og Loire. Men noget tyder på, at druen oprindelig kommer fra det spanske vindistrikt Navarra.
Allerede i 2012 hævdede Jancis Robinson i bogen Wine Grapes, at Cabernet Franc stammede fra Baskerlandet - et område, der grænser op til Frankrig, og som blandt andet omfatter Navarra. Men nye studier fra den ønologiske forskningsstation Evena i det spanske distrikt tyder på, at det netop er her, druen er født.
Det er The Drinks Business, der har talt med centrets leder, Ana Sagüés Sarasa, som er i gang med et forskningsprojekt om Navarras oprindelige druer. Cabernet Francs ”forældre” skulle være de to baskiske druer Morenoa og Hondarribi Beltza.

Nævnt i 1300-tals skrifter


Det, som har ledt Ana Sagüés Sarasa på sporet, er gamle skrifter fra 1300-tallets klostre i Navarra. Distriktet ligger på pilgrimsruten til Santiago længere sydpå, og munkene tjente til dagen og vejen ved at fremstille vin til de mange tørstende pilgrimme.
I de gamle skrifter er Cabernet Franc nævnt flere gange, så der kan have været betydelige arealer tilplantet med denne drue.
I dag er det slet ikke tilladt at fremstille vin på Cabernet Franc under appellationen Navarra DO (Denominación de Origen). De druer, som har fået det blå stempel, er Cabernet Sauvignon, Garnacha, Graciano, Merlot, Mazuelo, Pinot Noir, Syrah og Tempranillo.
Dog må vinproducenterne godt plante Cabernet Franc med fremstilling af Vino de Mesa - almindelig bordvin - for øje.
Angry Ant (vred myre) er navnet på en af de nye myre-gin.

En ren gin-mani

Verden er gået gin-amok, og det meste af den gin, der drikkes, kommer fra Storbritannien.
Ifølge Wine and Spirit Trade Association (WSTA) steg eksporten af britisk gin i 2016 med 12% i værdi til 474 millioner pund (cirka 4 milliarder kr.), hvilket er en hidtidig eksport-rekord.
På det britiske hjemmemarked går det også forrygende. Sidste år blev der her solgt mere end 40 mio. flasker britisk gin for knap 1,1 mia. pund (cirka 10 mia. kr.). Og 44 nye destillerier slog dørene op i Storbritannien.
En årsag til ginnens store succes er, at destillerierne i såvel Storbritannien som i resten af verden nærmest kappes om at lancere gin med anderledes og eksotiske ingredienser. Det gør, at der hele tiden er noget nyt og interessant på markeder for gin-entusiasterne.

Myrer hitter


Når det gælder anderledes ingredienser, så er myrer i vælten i øjeblikket. I 2014 var det opsigtsvækkende, da det britiske The Cambridge Distillery lancerede Anty Gin - altså ”myre gin” - og det endda til en pris, der svarer til 2000 kr. flasken.
Siden da har flere andre destillerier fulgt trop, og ikke mindst i Austalien har man med glæde kastet sig over de små kryb som ingrediens i gin.
Sidste år lancerede Bass & Flinders Distillery således sin gin, Angry Ant, og i år har Applewood Distillery sendt sin Green Ant Gin på markedet op til Valentinsdag d. 14. februar. Man kan næsten høre det for sig:
- Skal det være lidt mere myre-gin min elskede …

En dejlig citrussmag


For nylig barslede endnu et australsk destilleri, Something Wild Beverages, med en gin på grønne myrer, Australian Green Ant Gin.
At indtage grønne myrer er ikke nyt i Australien - de indfødte har spist dem i flere tusinde år på grund af deres helsebringende egenskaber.
Det kan umiddelbart lyde lidt pjattet at bruge myrer som ingrediens i gin. For hvad i alverden kan de bitte små dyr bibringe så kraftig en spiritus?
Faktisk giver såvel de grønne myrer som de mange andre arter en god citrussmag til ginnen. Myrer udskiller nemlig et syreholdigt stof, når de bliver forskrækkede - og det bliver de jo, når de skal destilleres - og det er dette stof, der har denne dejlige citrusaroma.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Gastro & Vino er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Winefamly Vinklub er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Thrane Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Annette Jørgensen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Annette Jørgensen (f. 1970) fik, som datter af frankofile forældre, tidligt en passion for vin. Alle barndomsferier blev tilbragt med besøg hos vinproducenter rundt omkring i de franske vindistrikter. Særlig stor var interessen for Alsace og Bourgogne – og en enkelt afstikker til Piemonte – hvor familien knyttede nære venskaber med flere producenter.
Begejstringen for vin fik Annette Jørgensen til at drage til WSET i London for at gennemføre The Advanced Certificate. Her fandt hun sin rette hylde og fortsatte med Diploma-studiet, som hun afsluttede i 2016. Hun er dermed en af kun seksten danskere, som kan kalde sig DipWSET.
Den 1. februar 2017 startede hun som vinformidler hos Vinens Verden. Her kvalitetssikrer hun informationer om vine og producenter, laver kampagner, håndterer presserelationer til journalister, arbejder med synlighed på de sociale medier, deltager ved vinarrangementer, tager med på vinrejser og afholder vinsmagninger hos Vinens Verdens kunder.
Hun underviser også på Level 2 og Level 3 hos Vinuddannelse.dk, og i de senere år har hun desuden holdt vinsmagninger for vinglade danskere på freelancebasis.
Oprindelig er Annette Jørgensen uddannet cand.mag. i kommunikation og retorik fra Aalborg Universitet og Københavns Universitet. Hun har arbejdet med formidling, projektledelse og kompetenceudvikling i private virksomheder og senest i Københavns Kommune. Her var hun formand for vinklubben, hvilket gav et godt netværk til vinhandlere, vinimportører og vinpersonligheder, som optrådte i vinklubben.
Annette Jørgensen er gift og har en datter på 15 og en søn på 18 år. Familien, som har rødder i det nordjyske, holder af frisk luft og havvand og tilbringer gerne fritiden i sejlbåden Barbaresco.
Adresse: Vinens Verden, Hestehaven 21E, 1. sal, 5260 Odense S, tlf.: 29 24 28 61, e-mail: annette@wine.dk, www.wine.dk.


Ugens vinøse billede

Oven over den lille vinby Peñafiel i det spanske distrikt Ribera del Duero troner den store 1300-tals borg Castillo de Peñafiel, i hvis indre man finder et fantastisk vinmuseum. Her tog Lars Ole Hansen dette billede af en cirka 60 cm høj udgave af Phylloxera vastatrix - vinlusen, som truede med at udrydde samtlige europæiske vinmarker i anden halvdel af 1800-tallet.
Uhyggelig ser den jo ud - men bare rolig, virkelighedens vinlus er kun få millimeter lang.
Man kan læse mere om lusen ved at klikke her.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


416 ”Hjemkomsten” (1910, udsnit), et af de mange fine billeder på Nivaagaards Storm P.-udstilling (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Cellar Road, Darling Cellars, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2016, lav alkohol (12,5%)

42,5 kr., Amka

Denne hvidvin er lidt enkel, men til gengæld er prisen også yderst venlig. I smagen er der citrus og grape plus en lille sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vom Berg, Schmitges Weine, Riesling, Mosel, Feinherb, Tyskland, 2016, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 3 flasker: 98 kr., Propperiet

Denne vin henvender sig til alle dem, der kan lide en tysk Feinherb - en hvidvin med en aromatisk duft og en markant sødme. Her får man også en god Riesling-smag og mineralske noter. Men altså ... kun for dem med en sød tand! Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Urra di Mare, Mandrarossa, Sauvignon Blanc, Sicilia, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw

En lidt "enfoldig" hvidvin med en krydret duft og en enkel, men frisk og læskende smag. Til den høje pris har den et vel smalt smagsbillede.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chakana, Malbec, Mendoza, Argentina, 2015, middel alkohol (13,5%)

60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Krydret rødvin i god balance. Faktisk en rigtig lækker vin, kompleks og med en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Viile Metamorfosis, Cabernet Sauvignon, Dealu Mare, Rumænien, 2013, middel alkohol (14%)

65 kr., pris ved 6 flasker: 56 kr., Alsacevinene.dk

En meget billig og ret kraftig rødvin. Smagen er lidt robust, med vinen er en udmærket hverdags-vin med pæn frugt og en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conde San Juan, Bodega Antonio Arráez, Tempranillo, Valencia, Spanien, 2015, lav alkohol (12%)

69 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., D’Wine

Som type - let, læskende og nem at drikke - er denne rødvin udmærket. Og til prisen 50 kr. er den rigtig god. Den femte stjerne får den for denne pris.

stjernestjernestjerne

Pascarpa, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

69,5 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Pæn og venlig hverdags-rødvin med god frugt - og ikke så forfærdelig meget andet. Udpræget madvin. Om 2010-årgangen skrev vi: "Mums, en rigtig lækker rødvin." Dette har man citeret på bagetiketten til denne vin, 2015-årgangen. Oppe i en tekst ovenover, som de færreste sikkert læser, står der godt nok, at der nedenfor kommer et par udsagn om tidligere årgange. Hm!

stjernestjernestjernestjerne

Nardelli, Michele Lorusso, Vino Rosso d'Italia, Italien, middel alkohol (14%)

75 kr., Lago Import

En lige-ud-ad-landevejen rødvin af den slags, man skænker ved et langt bord med rødternet dug. God frugt, let sødme og nem at drikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Calabuig, Bodegas Toni Arráez, Tempranillo, Valencia, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., D’Wine

Frugtagtig rødvin med en god struktur og en fin dynamik mellem frugt og krydderi, syre og sødme. Faktisk lidt af et fund til prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bennati, Casa Vinicola Bennati, Valpolicella Ripasso, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

85,75 kr., Winefamly Vinklub

Vellavet rødvin med god, fyldig frugt, noter af sort peber, kirsebær og blommer og en dejlig sødme fra Amarone-kvaset. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjerne

Villa des Grès, Cotes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 64,95 kr., Jysk Vin

Denne rødvin på druerne Grenache og Syrah er lidt hurtigt glemt. Der er frugt og krydring, men man mangler den gode Rhône-karakter.

stjernestjernestjernestjerne

Cariglio, Tenuta Terre Nobili, Calabria, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., VinMedMere.dk

Denne rødvin fra den italienske støvlehæl har en frugtagtig smag med noter af chokolade og vanille, en lille sødme og en bitter eftersmag, der lidt vel hurtigt tager over. Vinen er lavet på de to lokale druer Maglocco Dolce og Magliocco Danino, der har fornavnet til fælles, men ellers ikke på nogen måde er i familie med hinanden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Black Stump, Casella Wines, South Eastern Australia, Australien, 2016, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En dejlig rødvin - og så koster den kun 59 kr. (ved 6 flasker). Den smider en liflig duft af sig, og smagen er fløjlsblød med noter af mørke bær, chokolade og lakrids samt vanille fra en tilpas fadlagring. Vinen er lavet på druerne Durif og Shiraz, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Art Nostros, Viña Indomita, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2015, middel alkohol (14%)

99,5 kr., Irma

Lækker rødvin med et godt, fyldigt og blødt billede af Pinot-druen. I smagen en vis fedme og en fin krydring - dertil en lang eftersmag. Kunne godt være en introduktion til dem, der skal lære at drikke Pinot.

stjernestjernestjerne

Rue dell Inchiostro, Nativ, Aglianico, Campania IGT, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En lige-ud-ad-landevejen rødvin med fyldig frugt og markant sødme, men uden særlige oplevelser udervejs mod eftersmagen. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Smoking Loon, Don Sebastian & Sons, Pinot Noir, Californien, USA, 2014, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Denne rødvin smager rigtig godt og er bestemt pengene værd - men den smager ikke udpræget af Pinot. Druen optræder da også ofte i forklædning, når den ikke dyrkes i Frankrig eller New Zealand. I denne lækre vin er der god og blød frugt, bløde tanniner og en lille sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Meaty Malbec, Beef Steak Wine, Malbec, Mendoza, Argentina, 2015, lav alkohol (13%)

113 kr., Premier Cru

Vellavet rødvin med blød, bred og kødfuld frugt, krydrede noter og en lang eftersmag. Vinen er langt bedre designet end etiketten ... Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Steet Cred, Kangarilla Road Wines, Shiraz, Mac Laren Vale, Australien, 2013, middel alkohol (13,5%)

En rigtig god australier. En vellavet rødvin med fylde, bløde tanniner og fin krydring. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Umberto Cesari, Sangiovese, Romagna, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

Flot og lækker rødvin i fin balance med en dyb, blød frugtsmag og noter af mørk chokolade. En fornem vin, der kan minde om en god Brunello.

stjernestjernestjernestjerneØ

Château des Annereaux, Lalande de Pomerol, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)

149 kr., Amka

Denne pæne Bordeaux-rødvin er lavet på økologisk dyrkede druer: Merlot, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon. Den er tør, med god frugt og markante fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Title Deed, Spier, Costal Region, Sydafrika, 2014, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 9: 33,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly

Denne rødvin er lavet på druerne Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot - altså en vin i Bordeaux-stil. Den smager måske ikke så tydeligt af Bordeaux, men til tilbudsprisen 33,17 kr. (ved 6 flasker) er det faktisk en rigtig god vin. Med sin tørhed udpræget en madvin. De 150 kr. for én flaske ser ikke ud til at være en trykfejl. Men til den høje pris ville der ryge et par stjerner.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen