Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13, 2017



Fra den lille film som Brandeis University har lagt ind på YouTube.

En drypfri vinflaske

Der er rigtig mange, der har en skænkeprop liggende i køkkenskuffen - lige til at sætte i flaskehalsen, når vinen skal skænkes. Så undgår man, at flasken drypper, og der kommer rødvinspletter på dugen.

Nu har en gruppe amerikanske forskere ved Brandies University i Massachusetts imidlertid udviklet en drypfri vinflaske. Lederen af forskerteamet, Dan Perlman, er både biofysiker og vinelsker - hvorfor han satte sig det mål at opfinde en vinflaske, der sørger for, at ikke en dråbe vin havner det forkerte sted.
At kreere en sådan flaske er ikke gjort med et snuptag. Perlman og hans team har først nøje studeret film, hvor vin skænkes i slowmotion, for at se nøjagtigt, hvad det er, der får flaskerne til at dryppe.

Lille rille med stor virkning


Problemet opstår i det øjeblik, man har skænket af flasken og begynder at rette den op igen. Her vil en ganske lille smule vin trodsigt løbe ud over kanten af flasketoppen og videre ned ad glasset i stedet for ned i flasken.
Forskerne fandt frem til, at man kunne komme problemet til livs ved at lave en diamantsleben rille øverst på flaskehalsen. Og de regnede sig dernæst frem til den nøjagtige dybde og bredde, rillen skulle have for at fange den løsslupne vin og sende den direkte ned i glasset, hvor den hører til.
En lille film på YouTube, som Brandies University har lagt ud, viser forskellen, når der skænkes af en almindelig vinflaske og af den nye drypfri flaske.


En delikat ret toppet med cannabisblade.

Vin- og cannabismiddage

Som tidligere nævnt, blev det i november sidste år tilladt at producere cannabis til rekreative formål i Californien.

Cannabis har i de sidste 20 år været tilladt til medicinske formål i den amerikanske stat, så industrien har i forvejen fået et godt fodfæste på californisk jord. Ifølge New York Times tegner det californiske cannabismarked sig årligt for 7 milliarder dollars (cirka 48 mia. kr.).
Men Californien er også USA’s førende vindistrikt, så de to industrier skal - nu hvor endnu flere cannabisfirmaer med garanti vil slå sig ned i staten - lære at leve side om side. Og ikke nok med det - de kan måske også finde frem til måder at samarbejde på.
Når det gælder sidstnævnte, har firmaet Sonoma Cannabis Company, der slog dørene op i 2015, nu åbnet ballet ved at afholde cannabis- og vinmiddage til 150 dollars (cirka 1000 kr.) pr. deltager.

Marihuana-pesto med Chardonnay


Grundlæggeren af Sonoma Cannabis Company, Sam Edwards, er også bestyrelsesmedlem i vinproducentforeningen Sonoma County Growers Alliance, så for ham var det oplagt med et samarbejde mellem vin- og cannabisindustrien.
Cannabis er også kendt som marihuana, og til middagene serveres der alt fra marihuanablad-pesto til cannabisblomster, og retterne matches med hvid- og rødvine fra lokale vinproducenter.
Alene i Sonoma er der i dag omkring 9000 cannabisproducenter, så der skulle være potentiale for flere samarbejder på kryds og tværs med distriktets mange vinproducenter.
Til august bliver der afholdt et vin- og cannabis symposium i Californien, der netop stiller skarpt på, hvordan de to industrier skal kunne leve side om side.


En bog om naturvin

Der tales og skrives rigtig meget om naturvin i øjeblikket - altså vin på håndplukkede økologiske eller biodynamiske druer fremstillet med så lidt indblanding som muligt fra vinproducentens side. Her er der ingen kemi og ingen - eller kun lidt - tilsætning af svovl.
Nu er der udkommet en ny bog om emnet, ”Naturvin - Et møde med naturlig vin, dens ildsjæle og pionerer”. Den er skrevet af sommelieren Solfinn Danielsen, der ejer vinbutikken Rødder & Vin i København, hvor man blandt andet finder naturvine på hylderne.

Kysser sine vinflasker


Solfinn Danielsen tager læseren med på en rejse fra Paris over Sydfrankrig til Barcelona, gennem barer og vinmarker og med stop undervejs hos dedikerede vinproducenter af naturvin. Man møder blandt andet to søstre, der har lavet naturvin siden 1959, og en kvinde, der håndmaler alle sine flasker og kysser dem, inden de forlader kælderen.
Bogen er skrevet i et let læseligt og begejstret sprog, og man får en god indsigt i, hvad begrebet naturvin dækker - så godt, som det nu kan lade sig gøre for en vinkategori, der ikke er underlagt nogen officielle regler og retningslinjer. Man kan læse et uddrag af bogen ved at klikke her. (192 sider, 249,95 kr. hos Muusmann’forlag).


Fra den lille film på YouTube.

Flere hundrede tomme flasker

I 1917, under første verdenskrig, erobrede en britisk hær under ledelse af general Allenby byen Ramla uden for Jerusalem. Her slog soldaterne lejr, mens de ventede på yderligere ordrer.

For nylig under udgravningen til en ny motorvej fandt man en række af soldaternes efterladenskaber - heriblandt et opsigtsvækkende stort antal tomme vin-, øl- og spiritusflasker.

Gin og tonic i pauserne


De mange hundrede flasker blev fundet i noget, der må have været hærens affaldsplads, og blandt spiritusflaskerne var flere kendte whisky- og ginmærker, som fx Gordons Gin - der måske har været brugt til en god gin and tonic.
Nu har Israel Antiquities Authority taget hånd om de mange flasker og har katalogiseret dem. Og arkæologerne er overraskede over, at soldaterne i de ni måneder, de havde deres lejr i Ramla, kunne sætte så megen alkohol til livs. De må være gået til den, hver gang de havde en pause mellem krudt og kugler.
En lille film på YouTube fortæller om udgravningen af flaskerne. Den kan ses ved at klikke her.


ProWein er et trækplaster. Sådan så det ud i år i den hal, hvor værtslandet Tysklands vine blev præsenteret.

Rekordsucces for ProWein

Verdens største vinbranchemesse, ProWein, er nu slut for denne gang. Og arrangørerne kan glæde sig over et rekordstort antal udstillere og besøgende.

I alt blev messen besøgt af 58.500 branchefolk fra 130 forskellige lande mod 55.700 fra 126 lande i 2016. Og de mange gæster havde travlt med at smage vine og få aftaler i stand hos de 6500 udstillere, der kom fra 60 forskellige vinlande. Fra Italien og Frankrig var der henholdsvis 1600 og 1500 udstillere, hvorefter Tyskland fulgte med 1000 udstillere.

Mange handelsaftaler


En undersøgelse, ProWein har foretaget, viser, at hele 60% af de besøgende vinhandlere og -importører indgik handelsaftaler under messen - eller planlagde at placere ordrer om vinimport lige efter den var slut.
De mange mennesker fyldte godt i messelandskabet, og ud over hallerne, hvor vinene fra de forskellige lande blev præsenteret, var der også særlige områder helliget champagne, økologisk vin, emballage, lukninger til vinflasker osv.
Næste udgave af ProWein bliver afholdt i Düsseldorf fra d. 18. til 20. marts 2018.

En ny årlig rapport


Arrangørerne af ProWein har også som noget nyt i år offentliggjort en rapport, Business Report, der tager pulsen på fremtidens internationale vinmarked.
Rapporten, der er udført i samarbejde med vinuniversitetet i Geisenheim, er baseret på en rundspørge blandt 1500 vinproducenter, vinimportører og sommelierer i 46 forskellige lande. Meningen er, at der hvert år skal udgives en sådan rapport i forbindelse med afholdelsen af messen.
Af rapporten fremgår det blandt andet, at ni ud af ti førende internationale vinproducenter planlægger at udvide deres eksport til nye markeder inden 2020. Og de lande, som producenterne frem for alt ønsker at satse på, er USA, Tyskland, Storbritannien og Kina. Man kan læse hele rapporten ved at klikke her.


Parmesan-hjul fra gulv til loft i en ostefabrik i Modena. Foto: Wikipedia/Sputnikcccp.

Operation vin og ost

I den forgangne uge har politiet i den italienske region Emilia-Romagna arresteret en bande forbrydere, som siden 2015 har begået stribevis af indbrud. Politiet har længe været i gang med efterforskningen af "Operation vin og ost", som sagen er blevet døbt.

De ti forbrydere har gennem de sidste par år stjålet 16.000 flasker vin til en værdi af 140.000 euro (cirka 1 million kr.). Men ud over det har de også ”lettet” ostefabrikker, lagre og supermarkeder for Parmesanoste til en værdi af 110.000 euro (cirka 820.000 kr.).
Den berømte ost fremstilles netop i Emilia-Romagna og sælges som store runde oste, såkaldte hjul, der hver vejer 39 kg.

Lige så eftertragtet som vin


Et enkelt hjul Parmesan koster i handelen omkring 4000 kr., så ostene er lige så eftertragtede blandt tyve som ædle vinflasker.
I alt har den netop optrevlede bande stjålet 168 hjul Parmesan - hvilket kun er en ganske lille del af de cirka 20.000 hjul, der er blevet stjålet af andre tyvebander inden for de sidste tre år.
Ostene stiger i værdi, jo længere man lader dem modne. Så hvis man ikke laver hul i dem, er de en god investering. Hos Credito Emiliano, den lokale bank i Emilia-Romagna, kan man ligefrem bruge et par hjul velmodnet Parmesan som sikkerhed for mindre lån.
Indrømmet - denne historie har mindst lige så meget med ost at gøre som vin. Men vi syntes, den skulle med - ligesom det flotte billede af ostene øverst til venstre.

Hvidvin smager af tis

DR’s hjemmeside har fået en ny klummeskriver, Kasper Harboe, og hans første klumme havde titlen ”Mit problematiske forhold til hvidvin”.
Og man må sige, at den stakkels hvidvin får en hård medfart i klummen. Harboe giver blandt andet udtryk for, at han opfatter hvidvin som ”en fesen drik”, der ”smager af tis”.
Nuvel, folks vinsmag er selvfølgelig forskellig, men her på VinAvisens redaktion kan vi ikke lade være med at undre os over, at man sådan uden videre kan slå samtlige af denne verdens hvidvine over én kam. Tænk bare på, hvor stor forskel, der fx er på en hvidvin på Riesling fra Mosel, der typisk har fine mineralske noter, og så en australsk Chardonnay med frugten i front og en pæn portion alkohol. Det eneste, de to vine har tilfælles, er den lyse farve.
Og ligesom der findes tyndbenede rødvine, så findes der også kraftige og muskuløse hvidvine.

Svært at smage forskel på rød og hvid


Flere forsøg gennem årene har i øvrigt vist, hvor svært det er at smage, om en vin er rød eller hvid, hvis man har bind for øjnene.
Og så var der det legendariske forsøg, som den franske ønolog Frédéric Brochet udførte. Han bad 54 ønologistuderende smage og beskrive en række forskellige vine - heriblandt to hvidvine, der var farvet røde med et farvestof uden smag. De studerende var alle overbeviste om, at der var tale om rødvine - intet i smagen af de to vine ledte deres tanker hen på hvidvin.
Man kan læse hele Kasper Harboes klumme ved at klikke her.


Der var gang i snakken og smagsprøverne til dette års store smagning af vine fra Washington.

Fuldt hus til Washington-smagning

Washington er Det Hvide Hus, præsidenternes højborg og rammen om utallige actionfilm. Men staten Washington er også en delstat, der fremstiller vine af høj kvalitet - vine, der i stigende omfang vinder interesse og anerkendelse verden over.
At det forholder sig sådan kunne man se ved den nyligt afholdte 2017-udgave af Washington State smagning i København. Der var tætpakket med forbrugere, der gerne ville lære statens vine bedre at kende, og vinimportører, der var på udkig efter nye vine til hylderne.
I alt 40 producenter og importører havde travlt bag standene med at skænke i glassene og forklare om vinhuse og vine.
23 af de repræsenterede vinhuse havde allerede en dansk importør, mens de resterende forsøgte at få aftaler i stand under smagningen.

En dygtig arrangør


Vi talte med eksportdirektør Abigail Smyth fra vinfirmaet Crimson - hvis californiske vine allerede er på det danske marked:
- Jeg har været med til denne årlige smagning i en del år efterhånden, og det var også via en af smagningerne, at jeg fandt en dansk importør til vores californiske vine.
- Nu gælder det vores Washington-vine, og måske vil vores danske importør også have dem på hylderne. Hvis ikke, så har jeg allerede fået et hav af interesserede kontakter, så det skal nok lykkes. Abigail Smyth viste os med et smil en imponerende vifte af visitkort.
Det er Vinens Hus, der hvert år arrangerer Washington State smagningen, og det gør de ualmindeligt godt. Det er ofte små ting, der tæller, for at en smagning bliver vellykket. Der var fx rigeligt med vinglas, vandglas og karafler med vand til de mange gæster. Og så var der kataloget, som var overskueligt med alle fornødne informationer og med klar angivelse af, hvilke vinhuse, der havde en dansk importør, og hvilke, der var på jagt.


Tre af de vine fra Château-Figeac, der kom under hammeren hos Christie's.

Figeac under hammeren

Der blev budt ivrigt ved den seneste vinauktion hos Christie’s i London. Telefonerne glødede, og budene væltede ind online fra Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland, Spanien, Schweiz, Monaco og Luxembourg.
Men det var også en sjælden samling vine, der var sat til salg. I alt 90 partier vin fra 1. grand cru-slottet Figeac i Saint-Émilion - og i årgangene 1934 til 2010.
De mange fornemme flasker har i årevis været opbevaret hos Octavian Vaults, et firma i det britiske Wiltshire, der i øjeblikket opbevarer vin for 10.000 private samlere, slotte, vinhandlere osv. fra 39 forskellige lande.
Det var slottets ejer, Madame de Brier Manoncourt, der havde besluttet, at tiden var inde til at sælge vinene.

Jeroboam og årgang 1934


De mange flasker, hvoraf samtlige blev solgt, indbragte 102.880 pund (cirka 888.000 kr.), og flere af vinene gik til langt over vurderingen.
Det gjaldt fx en magnumflaske årgang 1947, der fik et hammerslag på 2938 pund (cirka 25.370 kr.) - dobbelt så meget som den højeste vurdering.
En Figeac 1949 i flaskestørrelsen Jeroboam (3 liter eller 4 normale flasker) gik for 8225 pund (cirka 71.000 kr.), mens tolv flasker årgang 1966 indbragte 5640 pund (cirka 46.000 kr.).
En enkelt flaske Figeac 1934, der var auktionens ældste årgang, nåede op på 940 pund (cirka 8000 kr.).


Den nye Freixenet Prosecco.

Cava-hus lancerer prosecco

Den italienske mousserende vin prosecco nyder stigende popularitet i disse år - og det sker i høj grad på bekostning af salget af andre boblevine, heriblandt den spanske cava.

Freixenet er en af de førende cava-producenter, der har kunnet mærke konkurrencen fra prosecco - ikke mindst på det britiske marked, hvor der har været et markant fald i salget af Freixenets bobler i de senere år.
Nu har cava-producenten som noget nyt lanceret to prosecco’er, en DOC (Denominazione di Origine Controllata) og så den finere DOCG, G’et står for ”Garantita”. Lanceringen får én til at tænke på det gamle engelske ordsprog: ”If you can’t beat them, join them”.
Vinene, der fremstilles af det italienske kooperativ La Marca, blev præsenteret på vinbranchemessen ProWein, og der er allerede kommet ordrer om import fra Storbritannien, Finland, Sverige og Norge - men tilsyneladende ikke fra Danmark. I modsat fald hører vi gerne på mariette@tiedemann.dk.

Gallo har vokseværk

Verdens største, familieejede vinfirma, californiske E. & J. Gallo, er ifølge Wine Spectator netop blevet endnu større.
Firmaet har nemlig købt Stagecoach Vineyard, en 526 hektar stor ejendom på Pritchard Hill i Napa Valley, der blandt andet omfatter Napas største, sammenhængende vinmark på 243 hektar. Og vinmarken, der breder sig på Pritchard Hills skråninger, er ikke bare stor - den er også berømt for sine druer af ypperste kvalitet.
De nu tidligere ejere er brødrene Jan og Bart Krupp, som købte ejendommen i 1995. Det tog dem syv år at rydde området for vildnis og store klippeblokke, før de endelig kunne plante deres vinstokke.
I dag leverer vinmarken druer til hele 90 vinhuse - heriblandt E. & J. Gallos vinhus Louis Martini Winery. Købssummen er ikke oplyst.


Gin destilleret på collagen

Collagen er et protein, som blandt andet findes i vores hud, og som er med til at gøre huden spændstig. Med alderen producerer vi mindre collagen, hvorved huden bliver slap og rynket. Netop derfor indeholder denne verdens mange rynkecremer næsten altid collagen.
Nu har det britiske firma Young in Spirit skabt en gin destilleret med collagen og tilført anti-aldrings ingredienser som rød grapefrugt, stjerneanis og kvan. Navnet på den nye gin er (selvfølgelig) CollaGin.
Det er to unge kvinder, Camilla Brown og Liz Beswick, der har grundlagt Young in Spirit, og målet er at kreere flere collagen-holdige spiritusser.
Prisen for en flaske CollaGin er 35 pund (cirka 300 kr.). Produktet er dog så nyt, at det endnu ikke sendes til kunder uden for Storbritannien.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* The Wine Company har optaget importen af vinene fra Domaine Melody, Crozes-Hermitage, Rhone, Château Sainte-Marie, Entre-Deux-Mers, Bordeaux og Domaine de Ménard, Gascogne.
* Fionia Vin har fået eneforhandlingen af vinene fra Barbaresco-producenten Sottimano.


Lars Reitz Petersen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Lars Reitz Petersen (f. 1966) tog i tidernes morgen en HH på erhvervssproglig linje. Sideløbende med studierne passede han et sæsonjob som bestyrer af en spillehal på Dyrehavsbakken. Jobbet lod en række af årets måneder fri til forskelligt forefaldende arbejde – og ikke mindst til længerevarende ophold på skisportssteder i Frankrig.
Omkring 1990 begyndte han at interessere sig for vin – blandt andet ansporet af opholdene på fransk jord. Interessen greb om sig og førte i 1993 til et job som sælger hos Kjær & Sommerfeldt. Turen gik videre til Knud Jørgensens Vinhandel, og fra 2005 til 2007 var han at finde hos Erik Sørensen Vin.
Derefter var det auktionsbranchen, der trak. Først blev det til et år hos Thomas Høiland Auktioner og derefter to år hos auktionshuset Lauritz.com i Herlev som vinvurderingsekspert. I dag fungerer Lars Reitz Petersen stadig som konsulent for enkelte af auktionshusets filialer.
Han vendte tilbage til vinbranchen og et job i Vinoble Skt. Petri. Men lysten til selv at importere vin fik overtaget, og i 2012 startede han import af champagner fra tre champagnehuse - der i dag er blevet til fem. Vinene sælges via onlinefirmaet Grand Cru Wine, hvor der også tilbydes afholdelse af vinforedrag. Og Lars Reitz Petersen er en garvet foredragsholder - siden 2001 har han holdt flere hundrede foredrag på bl.a. FOF aftenskole og i firma- og privatregi. På websiden finder man også en Skatkammerliste med diverse ældre fine vine. Lars Reitz Petersen dyrker også sin store passion for vin sammen med medlemmerne af den private vinklub CTG (Copenhagen Tasting Group), som han i sin tid var medstifter af.
Når han ikke holder foredrag eller vurderer fine, gamle flasker, dyrker han sin anden store lidenskab: motorsport. Men der bliver også tid til rejser til Bordeaux og Champagne, hvis vine står hans hjerte nærmest. Lars Reitz Petersen bor sammen med kæresten Trine og datteren Klara.
Adresse: Grand Cru Wine, Haspegårdsvej 28, 2880 Bagsværd, tlf.: 22 92 65 03, e-mail: info@grandcruwine.dk, www.grandcruwine.dk.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Kender I denne sherry?

Torben Oldrup skriver: - Jeg har siden ca. 1970 haft en flaske sherry stående i barskabet, og nu er min nysgerrighed blevet for stor. Kender I denne udgave af sherry?”

Først skal vi lige nævne, at vi som regel prøver at slippe for at udtale os om vores mange læsere klenodier. Men flasken interesserede os, så lad og for en gang skyld prøve.
På det medsendte billede, kan vi læse følgende tekst på etiketten:
”Denne Flaske er aftappet i vor Kælder af: Fad No. 8 og indeholder udsøgt gammel Sherry i en tør, støvet Kvalitet med en meget lang Smag. Den er afskibet af Pedro Domecq. Erik Troels-Smith A/S København.”
Sjovt og nostalgisk at se sådan en gammel flaske med et indhold, der sikkert godt kan drikkes, men næppe vil være nogen større nydelse.
Vinen har en ”tør, støvet kvalitet”, som der står. Det vil sige, at den ikke er i den søde, fyldige ende, men måske ligefrem en fino. Og en fino bør drikkes, mens den er ung.
Firmaet Erik Troels-Smith var – i hvert fald i 90’erne – kendt som importør af sherry. Om det også var tilfældet i 70’erne, husker vi ikke. Måske kan andre bidrage med yderligere oplysninger?



Ugens vinøse billede

Jens Arndt har været i Franken, hvor han har besøgt Vinothek Iphofen. Her havde man lavet en fantastisk vægdekoration af tomme flasker - et rent studie i flaskefaconer.

Det flotte moderne vinotek er indrettet i et hus fra 1694, og det er bestemt et besøg værd.
Jens Arndt anbefaler også, at man ser sig om i selve byen Iphofen.
- Det er en af de fine tyske byer, der stadig har en intakt fæstningsvold omkring den gamle bykerne, skriver han.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


420 Østrigs berømte vingods Kloster Neuburg ligger ved Donaus bred (foto © Stift Kloster Neuburg).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles Mignon, Champagne, Premier Cru, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

279,75 kr., på tilbud indtil 24. april: 199,75 kr., Skjold Burne

En klassisk champagne med fine, små bobler og en god druesmag med noter af rugbrød, der hænger godt i munden. Fint afbalanceret mousse og god syre. Tilbudsprisen er attraktiv.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Canelo Estate, Videma, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2015, lav alkohol (13%)

47 kr., Aldi

En lille og lidt enkel hvidvin, ret kort i munden og med et bittert bid i slutningen. Men unægtelig også billig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vom Haus, Schmitges Weine, Riesling, Mosel, Tyskland, 2016, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 79 kr., Propperiet

En rigtig god Mosel-hvidvin med Riesling-druens dyder og med en karakteristisk sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Steelbird, Smoking Loon, Chardonnay, Californien, USA, 2015, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

"Unoaked" står der på etiketten - denne hvidvin har altså ikke ligget på eg. Den har da også en let, frisk og ren smag af druen Chardonnay. Tør, fin krydring og en lille druesødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

La Doncella, Bodegas Familia Conesa, Chardonnay, Vino de la Tierra de Castillo, Spanien, 2016, lav alkohol (12,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., D’Wine

Meget aromatisk og meget Chardonnay. Men også en meget let og lidt "vandig" hvidvin. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rafale, Vignerons Catalans, Merlot, Pays d'Oc IPG, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

36 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Til prisen 36 kr. er denne rødvin lidt af et kup. Den har en blød og lækker frugtsmag, fin krydring og en god eftersmag. Har man mon byttet om på tallene, og skulle vinen i virkeligheden have kostet 63 kr.?

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fairhills, Western Cape, Sydafrika, 2016, lav alkohol (13%)

39 kr., på tilbud resten af marts: 35 kr., Fakta

Til 35 kr. er denne rødvin et kup. Den smager af en meget dyrere vin. Vinen er lavet på druerne Shiraz og Cabernet Sauvignon, og den har en god og ren frugtsmag med fin krydring og noter af vanille. Og så har den tilmed Fairtrade-mærke.

stjernestjernestjerne

Modero, Dolcetto, Piemonte, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

59,95 kr., Amka

Rødvin på druen Dolcetto plejer at være noget meget let og enkel - en bællevin, som man i Piemonte nyder med største fornøjelse. Men her i Danmark vil de fleste nok være mindre glade for dens beskedenhed. Så vi nøjes med tre stjerner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Feudo Disisa, Vini Disisa, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGP, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

79 kr. (ved 6 flasker) er en rimelig pris for denne rødvin med dens gode frugt og noter af mørke frugter, peber, vanille og chokolade. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Allégret, Didier Allégret, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

79 kr., Lago Import

Denne rødvin har alt, hvad en god Rhône-rødvin bør have - god frugt, god krydring, gode tanniner, god syre og et lille strejf af sødme, alt i fin balance.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dulong, Saint-Émilion, Reserve, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

99,5 kr., Irma

Klassisk Bordeaux-rødvin, tør, ret mild, med blød frugt og fin krydring. En vin, der med sin lange eftersmag hænger godt i munden. En fordel: Kun 13%, så man ikke bliver træt af et glas til ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cantus Primus, Vitis Metamorfosis, Cabernet Sauvignon, Dealu Mare, Rumænien, 2009, middel alkohol (14%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Alsacevinene.dk

Denne rødvin giver et solrigt og varmt billede af druen Cabernet. Den er fyldig, uden skarpe kanter og med noter af chokolade, lakrids og vanille fra den fint integrerede fadlagring. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, så bliver den rigtig fornem.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carlo Scala, Primitivo, Manduria, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

123 kr., Premier Cru

En kraftig og meget "behagelig" rødvin med afrundet og blød frugt og noter af chokolade og lakrids - samt nogle rodfrugter i den gode eftersmag. Dertil en blid sødme.

stjernestjernestjernestjerne

HandCraft, Handcraft Artisan, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2015, lav alkohol (13%)

124,95 kr., På tilbud resten af marts: 59 kr.; sælges også hos SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly

En hverdags-rødvin lige ud ad landevejen med frugt og sødme. Prisen 59 kr. må nok siges at være den rigtige.

stjernestjernestjerne

Rinaldi, Marziano Abbona, Barbera, Alba, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

En lidt stram rødvin, der under alle omstændigheder bør plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

40 ...y tantos, Indiwines, Mencia, Bierzo, Crianza, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., VinMedMere.dk

En flot og meget lækker, fløjlsblød rødvin med bred frugt og fin krydring. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Så vil den åbne sig og blive endnu mere kompleks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hérencia del Padrí, Bernard Magrez, Priorat, Spanien, 2014, høj alkohol (15%)

159,75 kr., pris på tilbud indtil 23. april: 129,75 kr., Skjold Burne

Glimrende rødvin med alt i fornem balance - frugt, tørhed (ofte typisk for Priorat), sødme, krydring og lang eftersmag. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjerne

Château de Potiron, Côtes de Bordeaux, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris på tilbud i denne uge (uge 13): 99,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

En pæn, lille Bordeaux-rødvin, nedsat til en pris i overensstemmelse med kvaliteten.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Niepoort, LBV Portvin, Portugal, 2012, høj alkohol (19,5%)

199,75 kr., pris på tilbud indtil 23. april: 149,75 kr., Skjold Burne

En venlig og nemt drikkelig portvin med en god sødme, der måske gerne ville have lidt modhager i form af syre og krydring.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen