Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18, 2017



I Bolivia konfiskerede myndighederne store mængder forfalsket alkohol. Foto: Interpol.

61 lande til kamp mod svindel

24,5 millioner liter forfalsket vin og spiritus er blevet konfiskeret under en verdensomspændende operation med navnet Operation Opson.

Myndigheder, politifolk og toldere fra hele 61 lande - heriblandt Danmark - deltog i operationen, som har varet fra 1. december sidste år til 31. marts i år. I alt blev der foretaget mere end 50.000 razziaer i de respektive lande, og ud over de mange forfalskede flasker alkohol blev der også konfiskeret i alt 9800 tons forfalskede madvarer.

9000 liter forfalsket vin


Flaskerne og madvarerne ville - hvis varerne var blevet solgt på markedet - have indbragt omkring 230 millioner euro (cirka 1,7 mia. kr.).
Vin og spiritus udgjorde langt den største del af forfalskningerne. I Italien optrevlede politiet fx et forbrydernetværk, der fremstillede og distribuerede forfalskede vine. Tre personer blev anholdt. Netværkets produktion foregik i en vingård i Toscana, hvor der blev konfiskeret 9000 liter forfalsket vin.

Fra Rusland til Rwanda


I Rusland fandt man frem til adskillige illegale fabrikker, der tappede underlødig alkohol på flasker - alkohol, der aldrig ville have levet op til den russiske stats kvalitetskontrol. Flaskerne blev derefter forsynet med falske myndighedsstempler.
Myndighederne i Rwanda konfiskerede en større mængde forfalsket whisky, mens man i Nigeria afslørede en produktion af forfalsket champagne.
Man kan læse mere om Operation Opson og alle afsløringerne på Interpols hjemmeside.


Her ses astronauten ved det berømte klippelandskab ved Fécamp.

Astronaut markedsfører Frankrig

Det gælder om at være opfindsom, når man skal markedsføre et helt land og dets mange oplevelser. Og det syntes den statslige franske organisation Atout France, at den var med kampagnen ”France, tout un monde à explorer – devenez Françonaute” (Frankrig, en hel verden at udforske - bliv Frankonaut).

Kampagnen henvender sig til franskmændene selv, og den består af en række enkelte billeder, hvor man ser en astronaut præsentere et udvalg af højdepunkter inden for fransk kultur og natur. Han besøger bestemte steder i Paris, dumper ned i Le Parc Oriental i Maulévrier og kommer selvfølgelig også en smut forbi det berømte Hospice de Beaune i Bourgogne.

Billedet er nu fjernet


Astronauten dukkede også op i en vinmark i Champagne, men det kampagnebillede er nu fjernet efter vilde protester fra champagnehusene. Årsagen er, at astronautens rumdragt ifølge producenterne minder for meget om de beskyttelsesdragter, man har på, når man sprøjter med pesticider i vinmarkerne.
Ifølge Vitisphere har Thibaut le Mailloux, der er kommunikationschef hos Champagnes vinråd, CIVC, udtalt, at kampagnebilledet er som at stikke en kniv gennem Champagnes image. Som han siger, så har netop champagne-distriktet gennem de sidste femten år gjort sig store anstrengelser for at halvere mængden af pesticider i vinmarkerne.

En stemme fra ”folket”

En af vores læsere i Skive, Poul Klausen, skriver, at han og hans kone er ”så kede af, at de er forkerte”.
Vi holder meget af rødvin, skriver han, især rødvin ved en god stuetemperatur, men vi ved godt, at det må vi ikke (14-18 grader har vi fået fortalt).
På fine restauranter har vi nævnt, at vinen var lidt kold, hvorefter tjeneren (nej, han kaldte sig sommelier) med et træt udtryk gav udtryk for, at vi nok var kommet det forkerte sted.
Vi vil også gerne have en kraftig rødvin med et godt skvulp af alkohol. Det må vi heller ikke (heller ikke for VinAvisen), og nævner vi det nogen steder, er det tydeligt, at vi ikke forstår, hvad et godt glas vin er, og at vi måske bør overveje, om det er os, der har et problem.
Og så vil vi – i det mindste undertegnede – gerne have et glas rødvin med nogle år på bagen, men det må jeg heller ikke, for så forstår jeg mig ikke på vinens frugt og mange aromaer og bliver vejledt i, at det er fordi, jeg ikke er oppe i den klasse, hvor vin bør have alder.
Vi er fortvivlede, og så er det, at spørgsmålet melder sig: Er det virkelig os, der er så forkerte, eller er det alle de ”kloge”, som tager fejl? Det er jo trods alt os, der betaler – og vi kender faktisk mange ligesindede. Måske er det fordi, at vi blot hører hjemme blandt ”folket”!

Nogle kommentarer


Vi siger tak for indsparket fra Poul Klausen, der uden tvivl taler for mange – også et par af deltagerne i VinAvisens smagepanel.
Lad os prøve at komme med nogle kommentarer:
Vinens temperatur: Når vi – og vintjenere – af og til anbefaler at nyde en rødvin afkølet, skyldes det, at nogle rødvine har en markant, kradsende smag af alkohol, og denne smag dæmpes, hvis vinen er let kølig. Og glem ikke, at temperaturen i glasset stiger med cirka en grad i minuttet, så sådan en vin kan hurtigt komme til at virke sprittet.
Kraftig vin med et skvulp af alkohol: Det er da helt legitimt at synes om sådan en vin – og udbuddet er stort! Nogle af disse vine med 15-16% alkohol kan være meget lækre og fulde af oplevelser – de er komplekse. Men andre optræder kun med fyldig frugt, markant sødme og ikke så forfærdelig meget andet. I så fald fortæller vi det gerne.
Vin med nogle år på bagen: Her er vi enige med Poul Klausen – vi er også glade for rødvine, der har fået lov til at modne og udvikle sig med spændende smagsnoter. Men vi forstår ikke, at vores læser ikke skulle kunne forstå sig på frugt og mange aromaer, og at han bliver vejledt i, at det er fordi, han ikke er oppe i den klasse, hvor vin bør have alder. Hvem søren går og ”vejleder” ham i den slags?


Et bi-venligt certifikat

Verdens bestand af bier bliver stadig mindre, og det er hverken godt for biodiversiteten eller produktionen af en lang række landbrugsafgrøder. Via deres bestøvning tegner de små summende insekter sig nemlig for 35% af alle landbrugsprodukter, der ender som fødevarer.
Det er ikke mindst landbrugets brug af pesticider og andre kemiske midler, der er skyld i biernes tilbagegang.
Sådan lyder det fra organisationen af europæiske biavlere, Bee Friendly. Og for at kæmpe biernes sag på landbrugsområdet, har organisationen nu lanceret et særligt Bee Friendly-certifikat, som også kan opnås af vinproducenter.

Skal installere bistader


For at komme i betragtning til certifikatet skal producenten opfylde en liste på 27 krav. Brugen af en lang række kemiske midler, der i særlig grad skader bier, er naturligvis forbudt. Og endnu et krav er, at producenten installerer bistader på sin ejendom - og gennemgår et kursus i, hvordan man behandler bierne.
Den første vinproducent, der har opnået certificeringen, er den store sydfranske producent Gérard Bertrand, og han kan derfor nu placere Bee Friendlys lille logo på to af sine økologiske vinserier, Or & Azur og Solar 6.

Europas vinmarker ramt af frost

Det er ikke kun herhjemme, april måned har været usædvanlig kold. Også i flere andre europæiske lande er termometret røget ned under 5 minusgrader, hvilket har haft katastrofale følger for vinproducenterne.
Frosten kommer på det mest uheldige tidspunkt. Netop på grund af en mild vinter og en lige så mild start på 2017 er vinstokkene mange steder ekstra langt fremme i deres cyklus med de små nye druer godt på vej.
Frankrig er blevet hårdest ramt med frost i en række områder fra nord til syd. I alt 1000 hektar vinmarker i Blaye, Castillon, Médoc og Saint Émilion er blevet beskadigede, og i Jura vurderer myndighederne, at op til 90% af vinstokkene har taget skade.

Helikoptere og brændende olietønder


Også Loire har fået frosten at føle, og her har man taget alle midler i brug for at redde den kommende høst. I appellationen Montlouis sendte man blandt andet syv helikoptere i luften, så de kunne sprede varme over vinmarkerne.
I Bourgogne forsøgte man sig med en anden metode, nemlig opsætning af hundredvis af tønder med brændende olie mellem rækkerne af vinstokke.
Det er også gået hårdt ud over det nordlige Italien, Tyskland, Østrig og Schweiz, hvor 550 hektar vinmarker i Valais-regionen er blevet ramt af frostskader.
Hvor stor betydning den sene forårsfrost får for høstudbyttet i de ramte vinlande, vil tiden vise.


Efterhånden, som man skænker vin fra flasken, dukker de advarende illustrationer op.

"Tøm ikke flasken"-kampagne

Ruslands største vindistributør, Simple Wine, vil gerne slå et slag for et ansvarligt vinforbrug blandt sine landsmænd. Firmaet har derfor i samarbejde med reklamebureauet Y&R Russia lanceret en kampagne med titlen ”Tøm ikke flasken”.
Som et led i kampagnen har man lavet 1000 vinflasker med en skjult advarsel til forbrugerne. Umiddelbart fremtoner de fyldte flasker fuldstændig blanke uden etiketter eller dekorationer af nogen art. Men efterhånden, som man skænker vinen i glasset, dukker fire illustrationer i tegneseriestil en efter en frem på indersiden af flasken.

Fra glad fest til smadret bil


Der er lavet i alt tre forskellige serier med illustrationer, og alle advarer de mod umådeholdent drikkeri. En af serierne viser på den første illustration nogle mennesker, der fester med flasker og glas i hænderne. På det næste billede - der dukker op ved glas nummer to - er et par fra festen let slingrende på vej ud til en bil. Tager man endnu et glas vin, ser man parret køre af sted i højt humør. Og bunder man flasken - ja, så er katastrofen sket, og bilen smadret mod et vejtræ.
Flaskerne er blevet fordelt mellem Moskvas førende vinforretninger og barer. En lille film på YouTube viser tegningerne på nærmere hold.
VinAvisens redaktion kan nu ikke lade være med at tænke på, om ikke man netop tømmer flasken med vin, for at se, hvordan tegneserien ender ...


Hos Nova Wine præsenterede man bobler og stillevine fra Chapel Down.

En smagning af britiske bobler

I næsten enhver engelsk film bliver der på et eller andet tidspunkt sagt ”let us put the kettle on” med henblik på at servere ”a nice cup of tea”.

Briterne er dog også kendt for deres fremstilling af stærkere sager - og især af gin. Og så har de i nyere tid gjort sig bemærket med glimrende mousserende vine.
For nylig fik VinAvisen mulighed for at smage såvel de elegante bobler som den varmende gin ved en smagning afholdt af den britiske forening WSTA (Wine and Spirit Trade Association) i samarbejde med den britiske ambassade.
Her skal det udelukkende handle om de britiske bobler, som i flere internationale konkurrencer har vundet over ædle champagner.

Økologi i et regnfuldt land


For 20 år siden var de mousserende vine fra England ikke værd at skrive hjem om. Men større viden om vinfremstilling og udveksling af erfaringer mellem de britiske producenter har vendt tingene på hovedet. Og så er der den globale opvarmning, der - hvor trist den end er - har givet perfekte betingelser for fremstilling af mousserende vin på britisk jord. Jordbunden i Sydengland, hvor de fleste boblevine fremstilles, minder også i høj grad om den i Champagne.
Til smagningen kunne man møde store vinproducenter som fx Nyetimber (Philipson Wine) og Chapel Down (Nova Wine), der er det britiske vinhus, der har det største vinmarksareal. Men man kunne også smage bobler fra små producenter som Herbert Hall Wines, der kun har fire hektar marker, og som er en af kun en håndfuld britiske producenter, der dyrker sine marker økologisk. Og helt let er det ikke at være øko-vinbonde i et fugtigt land som England:
- Det kan kun lade sig gøre, fordi vi ikke har så mange vinstokke - og fordi jeg bor lige ved siden af markerne, så jeg let kan holde øje med, hvad der sker, fortalte vinhusets vinmager, Nick Hall. De dejlige vine fra Herbert Hall Wines vil blive forhandlet på det danske marked om få uger af Jan Lindfeldt.

Champagne er det klassiske valg


I Danmark er det endnu kun muligt at købe vin fra omkring fem forskellige britiske vinhuse, hvilket nok skyldes, at mange importører holder sig tilbage, når det gælder import af de relativt ukendte vine:
- Der er altid nogen, der har lyst til at prøve noget nyt, men det er rigtig nok ikke let at overbevise de mere traditionelt tænkende danskere om, at de skal lægge 300 kr. for en engelsk mousserende vin, lyder det fra Erik Brink Pedersen fra Nova Wine.
- Hvis det skal være godt og fint, skal der stå Champagne på etiketten. Sådan tænker mange danskere. Så det kræver lidt overtalelse, men hvis først de har smagt vores engelske mousserende vine, kommer syv ud af ti kunder igen for at købe dem frem for en flaske champagne.

Nogle få stillevine


Nova Wine havde i øvrigt også to hvidvine og en rosé med fra Chapel Down - hvilket, så vidt vi ved, er de eneste engelske stillevine i Danmark. Roséen, English Rose, var fremstillet på intet mindre end seks forskellige druer - Pinot Noir, Regent, Rondo, Pinot Meunier, Early Pinot Noir og Dornfelder. En fantastisk blanding, der gav en elegant og læskende vin med en frisk syre.
Endnu et vinhus bør nævnes, nemlig Furleigh Estate (The Wine Company), der fremstiller fortræffelige mousserende vine på de tre champagne-druer, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Prøv deres Classic Cuvée Brut 2011 til 249 kr. - nærmest et røverkøb.
Man kan kun håbe, at vi får flere engelske mousserende vine på danske hylder. Der er i dag omkring 500 kommercielle britiske vinhuse - hvoraf hovedparten fremstiller boblevine, og mange af producenterne er klar til en øget eksport. De britiske myndigheder har da også et mål om, at eksporten skal runde 2,5 millioner flasker inden 2020 mod de nuværende 300.000.


Smukke druebilleder på nettet

På nettet har der i flere år kørt en sjov og mærkelig blog, hvor en "mad englishman", Dinos Chapman, samler sjove, sjældne og smukke illustrationer – mange af dem hentet i gamle bøger.
Bloggen hedder Bibliodyssey, og med jævne mellemrum har Chapman lagt nye overraskende gamle billedserier ind på siden. Dog er der desværre ikke kommet nye serier til siden 2015.
Men en af serierne, han har lagt ind, består af ni smukke portrætter af de for vinfremstilligen mest værdifulde druesorter i Tyskland og Østrig. De er hentet i ”Atlas der für den Weinbau Deutschlands und Oesterreichs werthvollsten Traubensorten” fra 1876.
Siden i Bibliodyssey med druerne kan hentes ved at klikke her, og klikker man på det enkelte billede, får man det i stor størrelse.


En model af en TCA-molekyle. Wikipedia/Jynto.

TCA findes også i luften

Vi har tidligere nævnt det ildelugtende kemikalium TCA (2,4,6-trichloroanisole), der er kendt for at give propsmag. Men der er endnu et stof, TBA (2,4,6-tribromoanisole), der også giver vinen denne væmmelige møffede lugt og smag. De to stoffer er stort set ens - den eneste forskel er, at TBA indeholder brom-atomer og TCA klor-atomer.
Der skal kun uendelig små mængder TCA eller TBA til at give en vin propsmag - et nanogram pr. liter vin er nok.
Stofferne findes typisk i korkpropper, er er blevet inficeret med dem - men ikke udelukkende.
Det har vist sig, at sporer fra skimmelsvampe simpelt hen sprøjter luften til med TCA og TBA, før de fæstner sig til en overflade - fx i et vinfad. Det kan så igen medføre, at en hel årgang vin, der ligger og modner på fade i kælderen, kan ende med at blive proppet.

En teknologi, der fjerner svampesporer


I et stort EU-projekt, Winepoll-projektet, har man nu undersøgt, om man på en eller anden måde kan blive TCA og TBA kvit i de fugtige kældre.
Nu er det lykkedes lektor og klimaforsker ved DTU Byg, Lei Fang, at finde frem til en metode, der kan rense luften for de ubehagelige stoffer - eller i hvert fald markant reducere stoffernes tilstedeværelse.
Han har benyttet sig af en luftrensningsteknologi, der er udviklet af en lille dansk virksomhed, Air Manager Technologies. Luften renses ved brug af såkaldt kold plasma-teknologi, der nedbryder luftens molekyler til grundbestanddele, hvilket gør det muligt at fjerne levende organismer som fx skimmelsvampesporer - og dermed forhindre, at sporerne afsætter stofferne TCA og TBA. Metoden er allerede med succes testet i en fugtig kælder hos en slovensk vingård.
Man kan læse mere om den luftrensende metode ved at klikke her.


Veuve Clicquots imponerende kældre, hvor flaskerne ligger opbevaret.

Store investeringer i Champagne

Der var engang, hvor champagnehusene kappedes om at udvide deres vinmarksareal. Nu overgår de ifølge The Drinks Business hinanden i investeringer i produktionsfaciliteter.

Moët & Chandon skal efter sigende have investeret mere end 100 mio. euro (cirka 744 mio. kr.) i de sidste seks år på at forbedre sit vineri, og Veuve Clicquot har trumfet dette beløb med 300 mio. euro (cirka 2 mia. kr.) på et nyt vineri.
Nu har Taittinger så øremærket 60 mio. euro (cirka 446 mio. kr.) til et vineri uden for Reims. Som det er nu, ligger vineriet inde midt i Champagne-byen, hvilket giver en del besvær, når husets fragtbiler skal frem og tilbage.

Flere reservevine


Også mindre top-producenter som fx Roederer, Bollinger og Pol Roger har i nyere tid brugt store summer til udvidelser af eksisterende faciliteter.
Men pengene bliver også forvandlet til større opbevaringslagre til reservevinene - de vine, der stammer fra mange forskellige høstår, og som sammen med den nyeste årgang vin forenes i champagnehusenes ikke-årgangs champagner.
Ifølge The Drinks Business indeholdt en sådan champagne for 20 år siden typisk 15% reservevine - i dag drejer det sig om den dobbelt mængde, og de ekstra mange vine, kræver ekstra megen plads.
Via teknologien "udvidet virkelighed" ses cocktailen Wheatfields i et Van Gogh inspireret landskab.

Cocktails og "udvidet virkelighed"

City Social er en en-stjernet Michelinrestaurant og -bar i London. Nu lancerer baren en ny cocktailmenu med en tilhørende app, der benytter sig af "udvidet virkelighed" - en teknologi, der forbinder data fra den fysiske verden med data fra den virtuelle. Det er samme teknologi, som ligger bag Pokémon-appen.
Mirage kalder etablissementet den nye menu og appen, og temaet er ”kunst gennem tiderne”.
Når en gæst har fået serveret en af de i alt tolv cocktails, peger vedkommende på glasset, hvorefter cocktailen straks ses i virtuelle omgivelser - der enten illustrerer en bestemt periode i kunsthistorien eller henviser til bestemte kunstværker.
Cocktailen Wheatfields (hvedemarker) ses i omgivelser, der leder tankerne hen på Van Goghs landskabsmalerier. Sashay, der indeholder Perrier Jouët Belle Époque champagne, japansk blommevin, jasminer og lakrids, bliver derimod iscenesat i noget, der minder om franske plakater fra 1800-tallets slutning.
Det har taget atten måneder for designfirmaet Mustard Designs at udvikle appen.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Fionia Vin har optaget importen af vinene fra Châteauneuf producenten Senechaux.
* La Viña er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Nybom Vine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



Ugens vinøse billede

Det er Palle Mikkelsen, der har taget dette billede af en fin glasmosaik i katedralen i Chartres. Mosaikken viser en noget sammentrængt skildring af, hvordan man laver vin. De to mænd, der repræsenterer måneden september, står i pressekarret samtidig med, at de høster druerne. Det må siges at være meget rationelt!

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


425 I Provence kan man finde vinmarker helt ned til det blå, blå Middelhav (foto © Sud de France).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 24 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castellblanc, Cava, Clássico, Semi Seco, Spanien, lav alkohol (11,5%)

89,75 kr., tilbud indtil 4. juni: 69,75 kr., Skjold Burne

Til prisen 70 kr. er dette en rigtig god boblevin. Den har tilpas mousse i munden og en frisk, blød og venlig smag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Canard-Duchêne, Champagne, Brut Millésime, Frankrig, 2009, lav alkohol (12%)

299 kr., 199 kr., Kvickly

Otte år gammel årgangs-champagne, moden og meget lækker. Fine bobler i glasset, tilpas mousse i miunden og en blød og kompleks smag. Den har det hele - alt hvad en årgangschampagne skal have.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles Mignon, Champagne-Mignon, Champagne Brut, Rosé, Premier Cru, Frankrig, lav alkohol (12%)

299,75 kr., pris på tilbud indtil 4. juni: 249,75 kr., Skjold Burne

En glimrende, rosé champagne med en elegant, lys laksefarve. Fine, stadige bobler i glasset og tilpas mousse i munden. Tør, men med en diskret sødme. Lang eftersmag.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Novecento, Bodega Dante Robino, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2016, lav alkohol (12%)

49,95 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine

Let og frisk hvidvin med god druesmag, tilpas syre og en lille krydring. Prisen er 50 kr., men vinen smager af mindst 70 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Printemps, J. Wunsch & Mann, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Taastrup Ny Vinhandel

Lækker hvidvin på druerne Pinot Auxerrois og Pinot Blanc med en aromatisk, let cremet og fint krydret smag. Vinen er fremstillet på økologisk dyrkede druer, og flasken er forsynet med skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lentz, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

119,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Lækker hvidvin med en ren smag af den gode drue, Pinot Gris - en af de bedste Alsace-druer til mad! Det er en vin med karakter og en god druesmag med en charmerende, lille sødme. Også fin som apéritif og terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shaya, Bodegas y Viñedos Shaya, Verdejo, Rueda, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Som næsten alle hvidvine fra det spanske distrikt Rueda er dette en fortræffelig vin - frisk, harmonisk, med mineralske noter ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Moulin du Pont, Vins Auvigue, Chardonnay, Mâcon-Villages, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

Superlækker hvidvin med en liflig duft og en frisk druesmag, der understøttes af en fin krydring og tilpas syre. Lang eftersmag. En meget anvendelig vin både til mad, som apéritif og terrasssevin.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Audacia, Covinca, Cariñena, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

79 kr., på tilbud indtil 13. maj, Vinoble

Denne rosévin på druerne Tempranillo og Garnacha er udpræget en madvin. Den har en kort frugtsmag, der forsvinder i noget bittert og syrligt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier Signature, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2016, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris i denne uge (uge 18): 36,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly

En usædvanlig rosévin fremstillet som en blanding af hvid vin (60% Chardonnay) og rød vin (40% Pinot Noir). Den har en dejlig duft og en blød og lækker smag og er en meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mi Mi, Les Vins Bréban, Coteaux Varois en Provence, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

99,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 79,75 kr., Skjold Burne

En meget flot rosévin på druerne Grenache og Syrah. Den har en liflig duft, en smuk, meget lys rosé farve (oeil de perdrix - agerhøneøje) og en kompleks, aromatisk og fint krydret smag. En fornøjelse. Elegant flaske med glasprop.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Gran Tereso, Boutinot, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

45 kr., ViniPortugal

Dette er ikke nogen stor rødvin, men den gør ikke ondt nogen steder. Der er bærfrugt, tilpas syre og en lille sødme. Den er prisen på de 45 kr. værd. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pelofino, Fattoria le Pupille, Toscana Rosso IGT, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En vellavet rødvin, der bare smager godt og er nem at drikke. Druerne er Sangiovese, Syrah og Cabernet Sauvignon, og i den gode, mellemfyldige smag fornemmede vi noter af kanel og nelliker. Rigeligt prisen værd.

stjernestjernestjernestjerne

Mordaz, Domino Mano a Mano, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

74,95 kr., pris ved 6 flasker: 54,95 kr., Erik Sørensen Vin

En spansk rødvin med en god, kraftig smag. En pæn hverdags-vin til en rimelig pris (ved seks flasker). Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Tintoralba, Almansa, Spanien, 2014, lav alkohol (13%)

En lidt robust og kantet rødvin på druerne Garnacha og Tintorera med en tør, stilket eftersmag. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don Camillo, Farnese Vini, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

89 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Herlig rødvin med alle italiensk vins dyder. Ikke for kraftig, med dejlig, frisk frugt, bløde tanniner, en let og fin druesødme og et lille bid til slut, der gør vinen god til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Drink Me, Niepoort, Douro, Portugal, 2015, lav alkohol (13%)

109,75 kr., på tilbud indtil 6. juni: 79,75 kr., Skjold Burne

Vellavet rødvin, ret let, med god frugt, bløde tanniner og fin krydring. En meget anvendelig vin. Tilbudsprisen er nok den rigtige.

stjernestjernestjernestjerne

Clarkson, Zinfandel, Lodi, Californien, 2015, høj alkohol (15%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 66,50 kr., SuperBrugsen

En vellavet rødvin til en rimelig pris (ved seks flasker). Fyldig frugt, fin krydring og ... ja, udpræget til den søde side. 15%, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stéphane Usseglio, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

138 kr., på tilbud i maj: 79 kr., Cappa Vin

Fortræffelig rødvin på druen Grenache med små bidrag af Syrah og Mourvèdre. Vinen har en moden og kompleks smag med fin krydring, bløde tanniner og noter af chokolade - især i den gode eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Rufina, Bodegas Santa Rufina, Tempranillo, Cigales, Crianza, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)

149,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 99,75 kr., Skjold Burne

En meget flot og lækker rødvin - til den attraktive tilbudspris helt i top. Den har varm, fyldig og tæt smag med tilpas krydring, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. Lang eftersmag. Nyd den til en god bøf eller gryderet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saint-Roch, Lafage, Côtes Catalanes IGP, Frankrig, 2015, høj alkohol (15%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

En rigtig god og spændende rødvin på druerne Grenache Noir og Syrah. Fyldig frugt, god krydring, fin sødme og - trods de 15% - uden spritkant. I duft og smag noter af ... lavendel eller nelliker? Lang eftersmag, der hænger godt i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Randall-Monroe, Zinfandel, Paso Roble, Californien, 2013, høj alkohol (16%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., Supervin

En rødvin helt i top, moden, kompleks og superlækker. Den har en liflig duft og en bred, blød frugt med noter af blomme og mørke kirsebær. Glimrende til mad, men også anvendelig som meditations-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marge, Celler L'Encastell, Priorat, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 108,33 kr., Smile Marketing Group

Flot og vellavet rødvin på druerne Garnatxa, Merlot, Carinyena, Cabernet Sauvignon og Syrah. Med sin fyldige, men også bløde smag, krydrede noter, gode tanniner og fadnoter er det en udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Edmeades, Edmeades Vineyards, Zinfandel, Mendocino County, Californien, 2013, høj alkohol (15%)

189 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Jysk Vin

En meget flot rødvin - en rigtig god, californisk Zinfandel med frugtfylde og noter af mørke bær og chokolade. 15%, men ingen spritkant.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Viña Tarapacá, Isla de Maipo, Late Harvest, Chile, 2016, lav alkohol (12,5%)

79,75 kr., pris for ½ liter, på tilbud indtil 4. juni: 59,75 kr., Skjold Burne

En god, sød vin til en attraktiv pris. Der er en god druesmag og en sødme, der fint afbalanceres af syren. Ikke med et kæmpebredt smagsbillede, som man finder i dyrere vine på senthøstede druer, men pengene værd. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen