Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23, 2017



De store gamle fade har rejst fra Cognac til Lolland.

Fra Cognac til Lolland

Frederiksdal Kirsebærvin på Lolland fremstiller hvert år omkring 120.000 liter kirsebærvin og er dermed Danmarks største vinhus - hvis man altså ser bort fra, at vinen laves på kirsebær og ikke druer. Man kan læse meget mere om produktionen af kirsebærvinen i vores serie af postkort.

I 2016 vandt vinhuset Salling Fødevarepris og dermed førstepræmien på 100.000 kr. Og pengene er nu omsat til fem store og omkring 40 år gamle cognacfade, som er blevet fragtet hele vejen fra det berømte cognachus Hennessy til Lolland. Den slags fade er meget sjældne, og er, så vidt vides ikke set i Danmark siden de ligeledes meget store cognacfade, som Cherry Heering brugte til deres kirsebærlikør.
Nu er de flotte fade, der hver kan rumme hele 5000 liter, opsat i vineriet, og de fire af dem fyldt med husets egen kirsebærlikør.

Et fad til en "sol-vin"


Det femte fad har man fyldt med Rancio - en ganske særlig kirsebærvin, der først modner i solen i store glasballoner i 12 til 18 måneder og dernæst i små 400 liters cognacfade i mindst to år. Meningen er så, at vinen skal have et sidste hvile i det store nyerhvervede cognacfad før tapning på flasker.
Ifølge den ene af de tre ejere af Frederiksdal Kirsebærvin, Morten Brink Iwersen, håber man at kunne give vinen en mere ensartet kvalitet ved til sidst at samle den i ét stort fad. Det samme gælder for kirsebærlikøren i de øvrige fire fade.
Fadene vil aldrig blive helt tømt, når vinen tappes på flasker. Målet er - lidt à la sherry-bodegaernes solera - hvert år at have en smule vin fra tidligere årgange iblandet den nye vin.

Besøg vinhuset


Alle er ifølge Morten Brink Iwersen velkomne til at komme forbi og se de nyeindkøbte klenodier - samt resten af vinproduktionen og den meget store udendørs Rancio-plads, hvor kirsebærvinen nyder solen i sine glasballoner.
Vineriet er åbent fredag til søndag fra kl. 10-16 i juni og hver dag samme tid i juli og august.
Man kan også smage og købe paletten af de forskellige kirsebærvine, som Frederiksdal Kirsebærvin fremstiller.
En del af området omkring Frederiksdal Gods, hvor vinhuset har til huse, er udlagt til offentlig skov og park, så det er oplagt at tage madkurven med og få en smuk dag ved Langelandsbæltet.


Kortet viser frostskaderne i Bordeaux, hvor de hårdest ramte områder med skader på mere end 80% af den kommende høst er markeret med sort. Brun angiver skader på mellem 50 og 80% og grågrøn på 10 til 50%. De lysegrønne områder har kun list minimale skader. I teksten til højre er der et link til en større udgave af kortet.
Kort © Gavin Quinney og Chambre d'Agriculture de la Gironde.

Her har frosten ramt

Bordeaux har - ligesom mange andre vindistrikter i Frankrig og resten af Europa - været ramt af sen forårsfrost i år.
Nu har Bordeauxs vinproducenter gjort skaderne op, og omkring 65.000 hektar vinmarker svarende til cirka 60% af distriktets totale vinmarksareal er blevet beskadiget i større eller mindre omfang.
Vinskribenten og vinproducenten Gavin Quinney, der ejer Bordeaux-slottet Château Bauduc, har kreeret et kort, der tydeligt viser, hvor skaderne er mest udbredte. Kortet, som ses til venstre, kan ses i stort format ved at klikke her.

Højre bred værst ramt


Ifølge Quinney er frostangrebet gået hårdest ud over højre bred (af Gironde-floden). Her har den store appellation Côtes de Bordeaux fået beskadiget mere end 80% af sin kommende druehøst. Også områderne omkring Saint-Émilion og Pomerol er blevet hårdt ramt.
Venstre bred er sluppet mere nådigt. I Saint-Estèphe, Paulliac og Saint-Julien er der fx kun rapporteret om minimale skader.

Er sket to gange før


Det er faktisk sjældent, at Bordeaux bliver ramt af så alvorlig en forårsfrost. Dog er det sket to gange før - første gang var i 1956, hvor frosten ikke kun gjorde et indhug i den kommende høstmængde, men også gjorde kål på en større mænge vinstokke. Og så var der 1991, hvor næsten hele årets druehøst gik tabt.


Foto: Wikipedia/Smallman12q.

Et fald i forbruget

I 2016 drak verden 1,3% mindre vin, spiritus og andre former for alkohol. Det viser de nyeste tal fra IWSR (International Wine and Spirit Research).

Faktisk er forbruget dalet hvert år i de sidste fem år - dog kun med et gennemsnit på 0,3% årligt.
Når det gælder stillevine, var der sidste år et fald i forbruget på 0,5%, mens mousserende vin trak den modsatte vej med en stigning på 1,8% - hvilket ikke mindst skyldes et blomstrende salg af Prosecco.
Forbruget af cider faldt med 1,5%, drevet af USA, hvor der blev drukket 15,2% mindre cider end i 2015. Men den største nedgang i forbruget sidste år gjaldt øl. I alt blev der drukket 1,8% mindre øl end året før.

Opsving venter forude


Lidt mere positive ser tallene ud for forbruget af spiritus. Her var der nemlig en lille stigning på 0,3% - hvilket blandt andet skyldtes en vækst i forbruget af gin på 3,7%, tequila på 5,2% og whisky på 1,7%.
IWSR har også set i krystalkuglen og spår, at nedgangen i det globale alkoholforbrug vil stoppe, og forbruget igen stige med 0,8% inden 2021.
I denne stigning vil mousserende vine - når det gælder vin - blive den store drivkraft med en vækst i forbruget på 220 millioner liter. Og for spiritussens vedkommende vil frem for alt whisky få pilen til at pege opad med en stigning i forbruget til 650 millioner liter årligt.

Hvem forhandler orange vin?

Per Nielsen vil gerne vide, hvor man kan købe orange vin. Som han skriver, så har han ikke kunnet finde disse vine, de steder han normalt handler. Vi hører derfor meget gerne på info@vinavisen.dk fra vinimportører, der har orange vin på hylderne.
I uge 4 skrev vi om, hvad orange vin er for en størrelse. Og lad os lige gentage det:
Der er tale om hvidvin med en svag orange farve. Når man fremstiller hvidvin, fjerner man hurtigt drueskindene efter presningen. Skindene indeholder farvepigmenter og tanniner, som man ikke ønsker skal præge hvidvinen. Anderledes er det med rødvin, hvor de blå druers skind får lov til at afgive farve og tanniner til vinen.
Når man vil lave orange vin, lader man hvidvinsdruernes skind forblive sammen med druemosten i kortere eller længere tid, indtil de har afgivet den ønskede farve og aroma.


Fra den officielle trailer til filmen Paris Can Wait.

Stor filmrolle til vin

Francis Ford Coppola er ikke den eneste i sin familie, der gør det i filmbranchen. Hans datter Sofia er skuespiller og filminstruktør og hans hustru, Eleanor, har lavet en række dokumentarfilm.
Far og datter er også begge vinproducenter, mens Eleanor blot holder rigtig meget af vin. Det fremgår i hvert fald tydeligt i hendes første spillefilm, den romantiske komedie Paris Can Wait, hvor vin har en af de helt store roller.
I filmen skal Anne (Diane Lane) og hendes mand Michael (Alec Baldwin), der er en berømt filminstruktør, flyve fra Cannes til Paris. Men der kommer noget i vejen, så Anne bliver nødt til at køre hele vejen sammen med Michaels charmerende franske kompagnon, Jacques (Arnaud Viard).

Publikum skal få lyst til vin


Anne og Jacques, der er lidt af en vinnørd, spiser og drikker sig gennem hele turen - der kommer til at vare noget længere end først planlagt. De turer rundt i Provence og Bourgogne og har flere afstikkere til andre vinområder. Og hver gang de sætter sig til bords - og det gør de rigtig ofte - så bliver der serveret gourmetmad med masser af herlige vine til. Der har ligefrem været en vin- og madkonsulent med på sidelinjen før optagelserne, så man var sikker på hver gang at få det helt rigtige match mellem mad og vin.
Ud over at det er en underholdende og romantisk film, så er Paris Can Wait også en hyldest til fransk mad og vin.
Som Eleanor Coppola har udtalt til Wine Spectator, så har hun netop ønsket at lave en film, der skal gøre publikum tørstig efter et godt glas vin. Man kan se traileren til filmen ved at klikke her.


Sagen i søgang

De fleste, der har været ude at sejle i søgang - og samtidig har villet nyde et glas vin - kender problemet. Man er nødt til at klamre sig til glasset, for at sætte det på bordet eller dækket dur’ ikke. Så er der kort efter ingen vin - og måske heller ikke noget glas - tilbage.

Det har det amerikanske firma Royal Stabilis villet råde bod på med et nyt krystalglas med navnet Anti-Spill. Under glassets fod er der monteret en magnet, der gør, at glasset - når man sætter det på en tilhørende plade af magnetisk rustfrit stål - bliver stående, når skibet rokker fra side til side.
Firmaet har selvfølgelig sørget for, at magnetismen ikke er kraftigere, end at man let kan tage glasset op igen fra pladen.
Glassene forhandles, så vidt vi ved, ikke i Danmark. I modsat fald hører vi gerne på info@vinavisen.dk.

Tørke afløst af vinskimmel

Vinproducenterne i Californien jubler over, at den flere år lange tørkeperiode nu er slut. I de sidste måneder af 2016 begyndte det at regne, og regnen fortsatte i stride strømme i starten af 2017.
Men jublen begynder visse steder igen af vige for bekymrede miner. Årsagen er vinskimmel, som er dukket op i vinmarker i San Luis Obispo og Santa Barbara.
Vinskimmel viser sig som gullighvide pletter på bladenes overside og som et dunet hvidt lag på undersiden. Sygdommen angriber alle grønne dele af vinstokken og således også de nye skud. Blomster og drueklaser kan ligeledes blive angrebet.

Kan spredes med lynets hast


Vinskimmel er ifølge Wines&Vines en meget aggressiv sygdom, der kan forvolde omfattende skader. Og sygdommen kan også - under de rette betingelser, hvilket er en kombination af regn og vind - spredes med lynets hast.
Heldigvis kan man både forebygge og behandle angreb med diverse sprøjtemidler, og indtil videre er der kun tale om nogle få inficerede vinmarker.

Ikke almindelig i Californien


Myndighederne i Californien anbefaler vinproducenterne at være på vagt og gribe ind ved det mindste tegn på et angreb.
Det er sjældent, at vinskimmel slår til i californiske vinmarker - normalt ses kun angreb længere mod øst. Men de store mængder regn, som pludseligt er kommet væltende samtidig med, at forårsvarmen har sat ind har skabt et fugtigvarmt klima, som sygdommen stortrives i.


Indgangen til Chapel Down, Englands største vinhus.

En stigning i salget på 22%

Engelsk vin - og især den mousserende vin - har bidt sig godt fast på såvel det hjemlige britiske som det internationale vinmarked.
Vinene vinder stadig flere priser i konkurrencer rundt om i verden, og salgsmæssigt har de engelske vinhuse kronede dage. Et eksempel er Chapel Down, Englands største vinhus, når det gælder vinmarksarealet. I 2016 solgte vinhuset vin for 6,8 millioner pund (cirka 58 mio. kr.) - en stigning på 22% i forhold til året før.

64 nye britiske vinhuse


Eksporten af engelsk vin har også fået et gevaldigt spark i den rigtige retning. Det går faktisk så godt med eksporten, at det kan komme til at knibe med at leve op til efterspørgslen.
Det vil der dog relativt hurtigt blive rettet op på. Den succes, som de etablerede vinhuse nyder i øjeblikket, får nemlig stadig flere briter til at kaste sig ud i jobbet som vinbonde. Alene sidste år slog 64 nye vinhuse dørene op i Storbritannien, og det er en stigning på hele 73% sammenlignet med 2015.
Ifølge det britiske landbrugsministerium regner man med, at der vil blive plantet omkring en million nye vinstokke i 2018 - hvilket vil resultere i yderligere to millioner flasker vin.


Fra sidste års Apéritif á la francaise.

Fransk stemning ved Torvehallerne

I juni kan man opleve ægte fransk stemning i hjertet af København. Den 9. og 10. juni indtager Apéritif á la francaise området ved Torvehallerne med et stort fransk marked med alskens franske fristelser: Vin med og uden bobler, charcuteri, franske oste, kager og en lang række andre delikatesser. Det er også muligt at smage den franske apéritif Lillet - en blanding af hvidvin og frugtlikør lagret på fade.
Ved indgangen til markedsteltet kan man købe et smagesæt til 100 kr. bestående af et Holmegård glas og fire poletter til en værdi af 20 kr. For poletterne kan man købe mad og vin inde i teltet.

En uge med franske menuer


Apéritif á la francaise er blot optakten til en hel uge med fransk mad og vin. Under titlen French Dining Week tilbyder restauranter over alt i Danmark en tre-retters franskinspireret menu til 225 kr. Menuen indledes med et sprudlende glas Crémant d’Alsace.
Man kan købe billetter og se listen over de restauranter, der deltager, ved at klikke her.


Rosévin til isklumper

Vinmærket Mouton Cadet, der ejes af Rothschild-familien, er med et salg på 12 millioner flasker årligt, en af Bordeauxs største sællerter.
Samtlige Mouton Cadet-vine fremstilles på druer, dyrket i Bordeaux. Sådan har det altid været - lige indtil nu.
For første gang nogensinde er der blevet fremstillet en vin af dette mærke på druer fra mange forskellige steder i Frankrig. Og det drejer sig om noget så specielt som en rosévin skabt til at blive drukket over tre isklumper - hverken mere eller mindre.
Ice Rosé Signé Mouton Cadet hedder den nye vin, og appellationen er Vin de France - netop fordi vinen er lavet på druer fra flere forskellige franske distrikter.

En trendy lys farve


Rosévinen er af den trendy lyse provencalske type, og den henvender sig da også målrettet til unge mennesker - der gerne vil være trendy.
Der findes allerede en Mouton Cadet Rosé, men den har ikke denne populære blegrosa farve.
Vinen blev lanceret under Cannes Festivalen, og den er så ny, at den endnu ikke er prissat. Om den vil tilflyde forretningshylder verden over eller i første omgang kun vil blive solgt i Frankrig, er der heller ingen oplysninger om.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Sigurd Müller Vinhandel har d. 1. maj ansat Jan Samsing, der i de sidste 17 år har været salgsdirektør hos Philipson Wine, som ansvarlig for salg og særlige anliggender. I sin nye stilling skal han være med til at styrke vinforretningens forsatte vækst og ekspansion i såvel Horeca som Erhvervs og Duty-Free sektoren. Jan Samsing kan træffes på tlf.: 30 33 36 26 og e-mail: js@smv.dk. Man kan læse mere om ham i VinAvisens Blå Bog.
* The Wine Company har optaget importen af vinene fra Torantore på Etna på Sicilien.



Ugens vinøse billede

Cobie van Mook Olsen har i januar været på ferie i Australien, hvor han blandt andet har opholdt sig i staterne Victoria og South Australia.
I Victoria besøgte han vinhuset Yarra Yering, hvor han tog dette billede ud over vinmarkerne.
Skyerne ser noget truende ud, men hvis det begynder at regne, kan man altid søge ind i vinsmagningslokalet og for det, der svarer til cirka 50 kr. pr. person smage husets vine. Som Cobie van Mook Olsen skriver, så skænkes der gavmildt af flaskerne - også når det gælder top-vinene - og beløbet fratrækkes eventuelle vinkøb.
Vinene er helt sikkert rigtig gode. Yarra Yerings vinmager, Sarah Crowe, er nemlig udnævnt til Australiens Winemaker of the Year 2017 af Australian Wine Companion. Denne årlige guidebog og manden, der udgiver den, James Halliday, kan man læse mere om i denne uges Hall of Fame lidt længere oppe på siden.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


430 I Bordeaux siger man, at de bedste marker ”kan se floden” (foto © Bordeaux).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 12 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vigna Dogarina, Pinot Grigio, Venezia, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 69 kr., Propperiet

En hvidvin med en dejlig frugtduft med noter af lyse rosiner. Smagen er fyldig og fuld af modne frugter og druer. Den er tør men også med en behagelig frugtsødme til slut. En vin, der vil egne sig fint til en let krydret kyllingeret eller til gode fuldmodne oste.

stjernestjernestjernestjerne

Grillo, Vitivinicola Tola Girolamo, Grillo, Terre Siciliane IGP, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 66,33 kr., Propperiet

Frisk hvidvin med god druesmag, noter af citrus og en kvalitet i overensstemmelse med prisen ved tre flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Salmon Run, El Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2014, lav alkohol (12%)

120 kr., Premier Cru

Frisk og lækker hvidvin med en god, blød syre, der gør den oplagt til mad. I smagen noter af pære, citrus og græs. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Santa Rita Rosé, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2016, middel alkohol (13,5%)

54,95 kr., på tilbud denne uge (uge 23): 43,32 kr. ved 3 flasker, Meny

Ret meget saftevand, men en venlig rosévin uden kanter og med en kvalitet i overensstemmelse med de lave priser. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carredueñas, Valoria la Buena, Tempranillo, Cigales, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., D’Wine

God rosé med, hvad der hører til sådan én - frisk, afrundet frugt, aromatiske noter af hindbær og jordbær, en lille krydring og sødme. Udpræget en terrassevin.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Frontera Black Label Syrah, Concha y Toro, Syrah, Valle Central, Chile, 2015, lav alkohol (13%)

55 kr., på tilbud i uge 23 (denne uge): 40 kr., Fakta

En herlig frugtbombe af en rødvin en intens duft af modne solbær og med en lækker saftig og aromatisk frugtsmag med masser af mørke bær. En vin, mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Adobe Reserva Carmenère, Emiliana, Carmenère, Valle de Colchagua, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

59 kr., på tilbud i uge 23 (denne uge): 35 kr., Kvickly

En herlig økologisk rødvin på Chiles nationaldrue, Carmenère - og til en tilbudspris, der er det rene kup. Det er en vin fuld af bær-aroma og med frugt - masser af frugt - i smagen. Men også med tilpas tanniner som modspil. Det er en let drikkelig vin med en stor spændvidde til mad. Nyd den til sommerens grillretter. sælges også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Peter Yealands Pinot Noir, Peter Yealands, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2015, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., på tilbud i uge 23 (denne uge): 69,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly

Peter Yealands, der er en bannerfører for bæredygtig vinfremstilling på New Zealand, har fremstillet denne elegante rødvin. Den dufter af en skøn forening af modne bær og svampe og har en saftig og bred frugtsmag med fine krydrede noter. Vinen sælges også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Flor de Rocío, Dyonysos, Syrah, Castilla, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

105 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Alsacevinene.dk

En ganske dejlig certificeret økologisk rødvin. Den har klassisk Syrah-duft med noter af sort peber i duft og smag og en lang og aromatisk eftersmag. Det er en let tilgængelig vin, som mange vil kunne lide. Men prisen er i overkanten. Hvis vinen havde kostet 70 kr., havde den indkasseret den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

15, Regià Maestra, Società Montedidio, Primitivo, Manduria, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)

114,95 kr., VinMedMere.dk

Intet under, at Primitivo-druen er så populær. Denne vin gør først øjnene glade med sin dybrøde, intense varme. Og festen fortsætter i smagen, der er kraftig, men på samme tid blød og kærlig. Vinen er fyldt med moden frugt, der bare fortsætter i eftersmagen. Fin til såvel pizza som oksefilet.

stjernestjernestjerneØ

Me, Matahiwi Estate, Pinot Noir, Weirarapa, New Zealand, 2015, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Denne økologiske rødvin har en god duft og smag af druen Pinot Noir, men vinen er også enkel i forhold til prisen, 130 kr. Syren er ret fremtrædende. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Pfaffl, R&A Pfaffl, St. Laurent, Altenberg, Niederösterreich, Østrig, 2011, lav alkohol (13%)

145 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Intens rødvin med en dybrød farve, seks år gammel og ved at gå til de evige vinmarker.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen