Michel-Jack Chasseuil i sin vinkælder. Fra CNews's film på YouTube.
Ville stjæle fra fornem vinsamling
I uge 25 nævnte vi, at der på Vinexpo var udstillet en flaske Marie Brizard likør årgang 1912 - og at den stammede fra den franske vinsamler Michel-Jack Chasseuils vinkælder.
Hans samling af i alt 40.000 flasker vin og spiritus er en af verdens største og fineste. Den omfatter vine som fx Château d’Yquem, Pétrus og Domaine de la Romanée-Conti i et hav af årgange, og i alt har samlingen en værdi på det, der svarer til cirka 425 millioner kr.
De mange flasker befinder sig i hans hjem i La Chapelle-Bâton i det vestlige Frankrig. Og i 2014 forsøgte fire mænd at trænge ind i vinkælderen for at stjæle nogle af de kostbare vine.
Et bagholdsangreb
Intetanende åbnede Michel-Jack Chasseuil hoveddøren for en mand, der hævdede at være et bud med en pakke. Straks stormede de tre andre mænd ind i huset og bagbandt den 72-årige vinsamler.
En så stor og kostbar vinsamling bliver der selvsagt passet godt på - hvor godt overraskede dog forbryderne.
Flaskerne opbevares nemlig i en underjordisk bunker med armerede døre, og nøglerne til dørene befinder sig til daglig i en aflåst bankboks.
Truede med en slagterkniv
I to timer hamrede de løs på den yderste af dørene - uden resultat. Undervejs truede de Michel-Jack Chasseuil med henholdsvis en Kalashnikov riffel, en skruetrækker og en slagterkniv - og brækkede en af hans fingre.
Til sidst gav forbryderne op og flygtede med otte kasser vin, der åbenbart ikke lå inde i vinkælderen. Ifølge Chasseuil selv var der blot tale om noget ”andenrangs-vin”.
De tre uheldige forbrydere - plus to mere, der efter sigende har haft med udåden at gøre - blev efterfølgende arresteret. Og i den forgangne uge fik de så fængselsdomme på mellem fem og atten måneder.
På YouTube viser CNews
en lille film (på fransk) om Chasseuil og hans vinsamling.
Fra venstre: Albiera, der er det nye overhoved i vinfirmaet Antinori, Allegra, Piero og Alessia Antinori.
Første kvinde i 632 år
Siden år 1385 har familien Antinori fremstillet vin i Toscana - og det har altid været med et mandligt familiemedlem ved roret.
Nu får vinhuset for første gang i dets 632 år lange historie en kvindelig leder. Det sker i løbet af juli måned, når Albiera Antinori officielt afløser sin far, Piero - ham, der skabte den berømte supertoskaner Tignanello.
Albiera er 50 år gammel og den ældste af Piero Antinoris tre døtre. Hendes to søstre, Allegra og Alessia, arbejder også med i familiefirmaet.
Ifølge Wine Enthusiast ønsker Albiera Antinori en ”langsom og solid” vækst i firmaet, og hun har ikke umiddelbart tænkt sig at ekspandere.
Antinori har da også - ud over vinproduktionen i Toscana - vinøse interesser i Californien, Washington, Chile, Malta, Ungarn og Rumænien. Så der er nok at se til.
"Druetyven" gråskimmel
Haglbyger, storme og oversvømmelser gør hvert år et indhug i vinhøsten verden over. Men den værste ”druetyv” er faktisk svampesygdommen gråskimmel, der breder sig i drueklaserne og årligt ødelægger omkring 20% af druehøsten på verdensplan. I værdi svarer det til et tab på 100 milliarder euro (cirka 744 mia. kr.).
For at komme problemet til livs - eller i hvert fald minimere det - kræver det, at producenterne sprøjter vinmarkerne med pesticider cirka seks gange om året. Pesticider er effektivt, men som bekendt ikke særligt miljøvenligt.
Nyt naturligt sprøjtemiddel
Nu er et nyt naturligt præparat netop blevet frigivet til salg i en række europæiske lande. Mevalone hedder det, og det kan måske være begyndelsen på enden for de forhadte kemiske sprøjtemidler. Ingredienserne i Mevalone, der er udviklet af det britiske firma Eden Research, er noget så naturligt som kryddernellike, timian og geranium terpener - naturligt forekommende kulstofforbindelser, som mange planter selv producerer.
Forsøg i Bordeaux
Problemet med gråskimmel er størst i vinlande og -distrikter med et fugtigt og varmt klima - som fx Bordeaux og Bourgogne. Og før frigivelsen af Mevalone er produktet blevet gennemtestet - blandt andet i en vinmark i Saint Émilion. Ejeren af vinmarken, Thierry Audier, har ifølge onlinemagasinet "DW - Made for Minds" sprøjtet midlet på halvdelen af vinstokkene i marken og undladt at behandle den anden halvdel.
Det viste sig, at kun den ubehandlede del af vinmarken blev angrebet af gråskimmel. Den sprøjtede vinmarks-del gav ifølge Audier omkring 20% flere druer. Det lyder jo alt sammen meget lovende.
Foto: Wikipedia/Magnus Manske.
Gode tal for den spanske cava
Verden er vild med den italienske boblevin Prosecco. Men også den spanske cava har vind i sejlene.
I 2016 blev der ifølge nye tal fra Cavas vinråd solgt i alt 245 millioner flasker cava, svarende til 0,42% flere end året før. Det er kun en lille stigning, men ser man på perioden 2007 til 2016, har der været en vækst i cava-salget på 9% - hvilket især skyldes en øget eksport til Frankrig, Holland, Sverige, Finland, USA og Japan.
Danskerne vil have top-cava
I det hele taget er det eksporten, der trækker salgspilen opad. Sidste år faldt salget af den mousserende vin med 0,8% til 86 mio. flasker på det spanske hjemmemarked, mens eksporten steg med 1,1% til 159 flasker.
De almindelige cava’er udgjorde hele 88% af det totale salg, mens de resterende 12% bestod af premium cava’er - altså de finere og dyrere Reserva og Gran Reserva.
Netop inden for premium-kategorien var der en stigning i salget på 0,7% til 30 mio. flasker. Og det var især Danmark, der var storaftager af disse noget dyrere cava’er.
Ny top-klassifikation
Cavas vinråd har også gjort en indsats for at styrke premium-kategorien ved sidste år at lancere en ny top-klassifikation, Cava del Paraje, der rangerer over Reserva og Gran Reserva.
Cava del Paraje skal være fremstillet på druer fra én og samme vinmark, og marken skal tilhøre vinhuset. Vinstokkene skal være mindst ti år gamle. Druerne skal være håndhøstede, og der må maksimalt høstes 8000 kg pr. hektar. Og vinen skal være modnet i flaske i mindst 36 måneder, før den frigives til salg - det er et halvt år længere end for Grand Reserva.
VinAvisen fylder 19 år!
Her på redaktionen hælder vi bobler i glassene og udbringer en skål for VinAvisen og dens mange læsere.
I denne uge er det nøjagtigt 19 år siden, den første udgave blev sendt ud på nettet. Dengang var der jo ikke nær så mange danskere, der havde en computer som nu, og læsertallet for de første udgaver kender vi ikke. Men vi ved, at VinAvisen i dag har rundet 10.600 faste ugentlige læsere, og det er vi egentlig lidt stolte af.
Ikke kun læserantallet, men også avisen har haft vokseværk. Første udgave rummede seks små nyhedshistorier og ikke et eneste billede.
Ikke en eneste uge har vi svigtet, og alle de mange VinAviser kan læses i
vores arkiv.
Château de Sancerre.
Slot skifter ejermand
Det italienske spiritusfirma Gruppo Campari, der blandt andet fremstiller den kendte bitter Campari, har solgt Château de Sancerre i Loire-dalen. Køberen er Loire-prodcenten Maison Ackerman, og købssummen 20,5 millioner euro (cirka 152 mio. kr.). For den sum penge har Ackerman fået hele molevitten - selve slottet, de 55 hektar vinmarker, vineriet, lageret af vine, inventar osv.
Vil hellige sig spiritus
Når Gruppo Campari har valgt at sælge slottet, har det intet med pengemangel at gøre - tværtimod. Firmaet er verdens største spiritusfirma, og sidste år steg salget af dets mange spiritusmærker med 4,2% til 1,7 milliarder euro (cirka 13 mia. kr.).
Årsagen til salget er derimod, at firmaet udelukkende ønsker at hellige sig spiritussens verden. Château de Sancerre fulgte da også bare med i købet, da Gruppo Campari sidste år købte firmaet Société des Produits Marnier Lapostolle for 490 mio. euro (cirka 3,6 mia. kr.). Trækplastret ved dette køb var blandt andet likørmærket Grand Marnier.
Nicolas Feuillattes nye besøgscenter.
Flot nyt besøgscenter
Hvis sommerferien går til Champagne, kan man lægge vejen forbi Nicolas Feuillattes flotte nye besøgscenter i Chouilly.
Champagnemærket ejes af kooperativet Centre Vinicole Champagne Nicolas Feuillatte, hvis medlemmer består af 4500 drueavlere, der til sammen ejer 2100 hektar vinmarker. Det svarer til 6% af Champagnes totale vinmarksareal.
Besøgscentret har kostet 25 millioner euro (cirka 186 mio. kr.), og det har taget to år at opføre det. Men kooperativet har råd til det. Nicolas Feuillatte er verdens tredje største champagnemærke næst efter Moët et Chandon og Veuve Clicquot.
I 2016 blev der solgt 10,4 millioner flasker Nicolas Feuillatte champagne, og mærket eksporteres årligt til mere end 100 forskellige lande.
Balloner illuderede bobler
Så dyrt et byggeri fortjener selvfølgelig en ordentlig åbningsfest, så for nylig blev forretningsforbindelser, journalister og andet godtfolk inviteret til en gigantisk fest.
Der blev skænket Nicolas Feuillatte champagne i glassene til de mange hundrede gæster. Og ned fra loftet blev der hejst dansere, som dansede inde i kæmpe store gennemsigtige balloner, der skulle lede tankerne hen på champagnebobler. Punktum for festlighederne var naturligvis et stort fyrværkeri.
Hos Fenn Bell Inn går krovirksomhed og zoologisk have op i en højere enhed.
Kro med egen zoo
Man har hørt om zoologiske haver med egen restaurant eller café. Men
Fenn Bell Inn er noget så specielt som en kro med egen zoologisk have.
For tre år siden flyttede Andy Cowell med sin familie til den lille landsby St Mary Hoo i det sydengelske Kent. Cowell er også en stor dyreven, der gennem årene har reddet vilde dyr, som levede i fangenskab under kummerlige forhold. Og alle disse dyr - lemurer, aber, afrikanske vildkatte, rovfugle, næsebjørne og vaskebjørne - skulle selvfølgelig "med i bagagen”, da familien flyttede.
I Mary Hoo købte Cowell Fenn Bell Inn, og nu har kroen, som den første - og måske også den sidste - kro i Storbritannien fået licens til at drive zoologisk have i baghaven, der består af et meget stort friareal.
Så hos Fenn Bell Inn kan man nyde mad, vin og øl omgivet af vilde dyr - til stor glæde for børnefamilierne.
Foreløbig har Cowell brugt omkring 300.000 pund (cirka 2,5 millioner kr.) på zoo-projektet, og over for The Drinks Business har han erkendt, at det er noget dyrere at drive en zoologisk have end en kro.
En gammel reklameplakat for Nicholson Gin.
En berømt gin
For et par hundrede år siden sydede og boblede det i London og omegn. Der blev både fremstillet og drukket gin i store mængder.
Et af de mest berømte ginmærker var Nicholson Gin, som blev grundlagt af fætrene Nicholas Browne og Tim Walker i 1736. Det var ikke kun en gin, der blev drukket ren i pubberne - det var også en af de foretrukne ginner til cocktails i hotellernes fornemme barer, og det var Sarah Bernhardts og hertugen af Wellingtons favorit-gin.
I 1920’erne og 30’erne spillede Nicholson Gin en stor rolle i diverse cocktailbøger. En af datidens populære cocktails bestod af en del Nicholson Gin, en del Vermouth og tre skvæt absint, der blev shaket og hældt i et cocktailglas. Det lyder godt nok stærkt …
Vil puste nyt liv i ginnen
Nicholson Gin var af typen London Dry, som er kendetegnet ved, at samtlige ingredienser kommer fra naturens store forrådskammer, at der ud over enebær er mange forskellige urter, krydderier og bær, og at der ikke er tilsat aroma- og farvestoffer.
Nu vil efterkommere af grundlæggerne af Nicholson Gin sparke nyt liv i den gamle udgave af ginnen og fremstille den efter den oprindelige opskrift, der indeholdt enebær, koriander, angelikarod, orrisrod,
kassiakanel, muskatnød, lakridsrod, appelsin- og citronskræller.
Ginnen kommer snart på de britiske forretningshylder - vi hører gerne på
mariette@vinavisen.dk, hvis den også tilflyder danske hylder.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Anette Jensen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Anette Jensen (f. 1961) er uddannet lærer fra den Fri Lærerskole i 1992 og har i mange år arbejdet indenfor integration af flygtninge. I dag er hun jobkonsulent ved Jobcenteret i Svendborg. Og i samme sydfynske by har hun også sit hjem og sin familie - og sit vinfirma, Vinfruen.
Tyskland har altid været det foretrukne ferieland for Anette Jensen og hendes familie, og i 2014 besøgte hun for første gang Franken og fik smag for områdets friske og aromatiske hvidvine.
Efter nogen overvejelse gik hun året efter i gang med at importere de dejlige vine til Danmark.
I dag sælger Vinfruen stadigvæk kun vine fra Franken - i alt 34 forskellige vine fra syv udvalgte producenter. Firmaet har dermed det største udvalg af frankiske vine på dansk jord.
To til tre gange om året rejser Anette Jensen til Franken for at opsøge nye og som regel små producenter med spændende vine.
Vinfruen er certificeret Cittaslowvirksomhed, hvilket vil sige en virksomhed, som "øger livskvaliteten ved at arbejde for at fremme værdier som kvalitet, bæredygtighed og lokale produkter."
Anette Jensen er også interesseret i mad og madlavning og er er altid at finde på det store årlige fødevaremarked i Svendborg - hvor der også er et stort område med øl og vin.
Adresse: Vinfruen, Eggertsvej 23, 5700 Svendborg, tlf.: 42 60 57 00, e-mail:
post@vinfruen.dk,
www.vinfruen.dk.
Hvad er Palo Cortado for en sherry?
Lone K. var i Sherry-byen Jerez for nylig, hvor hun smagte en dejlig tør sherry - med navnet Palo Cortado. Hun kender godt de forskellige typer sherry, men lige den her havde hun ikke hørt om før. Nu vil hun gerne vide, hvordan den adskiller sig fra de andre typer.
Palo Cortado er en sherry, der oprindelig er bestemt til et liv under et lag af flor - for at ende som en af de andre tørre sherrytyper, Fino eller Amontillado.
Floren er det beskyttende cremefarvede lag af mikroorganismer, der opstår naturligt og under fadmodningen, hvor fadene ikke er fyldt op og ikke lukkes helt, beskytter mod iltning og angreb fra eddikesyrebakterier.
Opstår ved et tilfælde
Men på en eller anden mystisk måde kan vinen finde på at miste sit flor og begynde at iltes som en Oloroso (en aromatisk og mørkere sherrytype). Resultatet er Palo Cortado, en vin, der forener Amontillado'ens delikate, men også intense duft med Oloroso'ens fyldige struktur og rundhed.
Man kan læse mere om flor og de forskellige sherrytyper i vores
serie af postkort fra Sherry-distriktet.
434
Man skal nok finde de forskellige vinhuse i Chianti Classico-distriktet (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen